Lotyšsko – Česko 3:4 (po s.n.)
konec
HC Slavia Praha
3:4 (0:1, 3:1, 0:2)
HC Energie Karlovy Vary
Pátek 06.04.2012, 18:00 • Zimní stadion Eden • Play-out extraligy
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den!
    Úplně naposledy zdravím všechny čtenáře ze Zimního stadionu v Edenu, který slávisté proměnili v takřka nedobytnou tvrz s nebývale skvělou atmosférou. Ze strany domácích půjde o poklidnou rozlučku s fanoušky, na straně druhé ale stále visí hrozba baráže o extraligu. Ještě jednou přeji krásný den.

    Skupina play-out míří do posledního hracího víkendu, přesto byl doposud vynesen jen jediný rozsudek - baráž si s naprostou jistotou nezahrají slávisté. V Mladé Boleslavi, Karlových Varech i Litvínově na finální slovo stále čekají. Přitom na západě Čech už dvě kola mohlo být jasno. Energetici ale obě příležitosti promarnili, a tak ještě musí vybojovat dva body, případně doufat, že poslední Boleslav stejný počet bodů ztratí.

    V Litvínově hraje od půl šesté Mladá Boleslav o jednu z posledních nadějí. Domácím zde postačí k záchraně jediný bod, a pokud by zároveň energetici vybojovali taktéž nejméně bod zde v Edenu, může být účastník baráže znám již dnes - počtvrté za sebou by se jím stali mladoboleslavští hokejisté.

    Tabulka skupiny play-out před pátečním kolem:

    1. Slavia 82 b
    2. Litvínov 81 b
    3. Karlovy Vary 80 b
    4. Ml. Boleslav 75 b


    Vzájemné zápasy týmů ohrožených baráží:
    (součet bodů)

    Litvínov - Ml. Boleslav 6:3 (odehrány 3 zápasy)
    Karlovy Vary - Ml. Boleslav 4:8 (odehrány 4 zápasy)
     
    Podle zápisu o utkání má mít kapitánské „céčko“ energetiků Petr Kumstát, ve skutečnosti jej ale drží Václav Skuhravý.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Časoměřiči se potýkají s problémy s časomírou. Za tu dobu se stihlo odehrát 15 sekund, které se nyní vrací.
     
    00:43
    Do Edenu zavítalo méně fanoušků než obvykle. Svou roli zřejmě sehrály velikonoční prázdniny.
     
    02:00
    Vhazování na modré čáře blíže slávistické branky vyhráli domácí. Růžička se prokličkoval takřka mezi kruhy, uchýlil se ke střele a Mensator zasáhl vyrážečkou.
     
    02:49
    Energetici se na chvilku usadili do útočného pásma. Dlouho tam ale nevydrželi a nyní už kombinuje v útočné třetině Slavia.
     
    03:25
    Jaškin měl před sebou volnou dráhu k Mensatorovi, chtěl tvrdě vystřelit, ale rána byla ztečována holí jednoho z energetiků.
     
    04:00
    Pospíšil nahodil na lapačku Mensatorovi, bude se vhazovat před ním.
     
    04:23
    Zaťovič prohodil puk na Kumstáta, ten zkoušel stahovačku na jednoho z obránců, který mu ale puk vypíchl.
     
    05:08
    Slávisté nahodili do pásma, probíhá nekonečný boj o puk u mantinelu.
     
    05:36
    Energetici byli úspěšnější, leč jejich rozehrávka tak úspěšná nebyla a zavařili si tak na problémy.
     
    06:12
    K Růžičkovi se dostal odražený puk, ale mladý útočník přestřelil.
     
    06:23
    Gründling vytvořil přihrávkou Kuběnovi krásnou střeleckou příležitost, druhý jmenovaný ale střelil vedle. Puk se odrazil od mantinelu před bránu, kde byl jeden z Karlovarských faulován Pavlem Kolaříkem (SLA) - dvě minuty sekání.
     
    07:28
    Vary se sice usazovaly dlouhou dobu v útočném pásmu, ale jinak se jim přesilovka příliš nedaří.
     
    07:56
    Druhý ofsajd energetikům, kterým se nedaří přechod do útočného pásma.
     
    08:17
    Energetici si u mantinelu na modré čáře vyměňovali kotouč, až se ke střele ujal Gulaši. Jeho rána se odrazila před brankoviště a chvíli puk dokonce jel před odkrytou brankou. Tam ale byli pohotoví slávisté a vyhodili. Slavia tak přečká oslabení bez úhony.
     
    09:43
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Po dlouhém působení v útočném pásmu se Západočeši dočkali odměny. Lukáš Pech se mezi kruhy dostal k odraženému puku a zůstal sám před Furchovou bránou. Přihrávkou PETRU KUMSÁTOVI nabídl svému kolegovi možnost střely do prázdné branky, z které karlovarský dlouhán vytěžil první branku zápasu. Asistence: Lukáš Pech.
     
    11:36
    Karlovy Vary jsou, jak se říká, po vstřelené brance na koni. Slavii předčí lepším pohybem a bojovností.
     
    11:53
    Po asi tříminutovém střeleckém půstu Slavie se do útočného pásma dostal Šulc, jeho střela byla zblokována k Vondrkovi a jeho dělovku od modré Mensator zlikvidoval lapačkou.
     
    12:21
    Slávističtí fanoušci se představili velkým choreem v barvách klubu, na kterém stojí "Slavia = Eden". Právě dnešní zápas je možná již posledním extraligovým utkáním zde na Zimním stadionu v Edenu.
     
    13:26
    Tečovaný puk odletěl do hlediště. Vhazovat se bude po levici Mensatora.
     
    13:41
    Energetici mají jasnou převahu, co se týče vyhraných vhazování.
     
    14:12
    Rastislav Dej (KVA) se ve středním pásmu, zatímco energetici rozehrávali, provinil sekáním a odsedí si dvě minuty na trestné lavici.
     
    14:35
    Jelínek nabral na rychlosti, projel středním pásmem a prokličkoval se až k Mensatorovi, kde se snažil z otočky zakončit, leč neúspěšně.
     
    14:49
    Karlovy Vary vyhazují přes všechny čáry.
     
    15:12
    Půlka přesilovka je pryč a kromě šance Jelínka jsme nebyli svědky slávistického náporu.
     
    15:35
    Poté, co se slávisté dostali do útočného pásma, už opět loví puk na konci hřiště a znovu rozehrávají. Energie oslabení přečkala.
     
    17:17
    Tomáš Rohan se prezentuje stylem hry, jaký je známý především u Lukáše Pecha. S jeho kličkami a rychlým pohybem mají obránci nemalé problémy.
     
    18:49
    Slávisté po delší době tlačí soupeře. Jaškin si pohrál s obráncem, poslal puk před brankou, kde se ale k puku nikdo s domácích nedostal.
     
    19:12
    Skuhravý se ocitl sám před brankou, dal si puk na forhend, čímž si položil Furcha, ale překonat ho nedokázal.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Energetici se v první třetině prezentovali bojovným hokejem a rychlostí, na níž musí slávisté zapracovat. Zprvu šlo o vyrovnaný zápas, ale jak dostali hosté přesilovou hru, vše se změnilo. Početní výhodu sice nevyužili, ale krátce poté to napravili z akce Lukáše Pecha, po jehož nabídce skóroval Kumstát do odkryté klece. Ve zbytku třetiny měli energetici o něco více ze hry a slávisté se dostávali do střeleckých příležitostí spíše jen sporadicky, a když ano, v útočné třetiny moc času nestrávili. Po první třetině tedy Vary zaslouženě vedou rozdílem jedné branky.
     
    Utkání řídí hlavní rozhodčí Hradil a Hribik, na čarách jim asistují Lhotský s Horinkem.
     
    Za chvilku začne druhá třetina. Z útrob stadionu na led již vyjeli energetici a rozhodcovská čtveřice. Postupně se už na ledě za klubové hymny objevují i slávisté.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:20
    Za svou brankou kroužili slávisté, přechod do útočného pásma se jim nepodařil. Tam se totiž ujali puku energetici.
     
    20:52
    Ani ti ale nevytvořili nic kloudného. V útočném pásmu pouze odevzdali puk Slavii.
     
    21:47
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slávisté na úvod druhé třetiny vyrovnávají stav zápasu. Kuboš střelou z mezikruží trefil Mensatorovy betony, puk se odrazil k TOMÁŠI HERTLOVI a ten zavěsil nad lapačku ležícího hostujícího gólmana. Asistence: Petr Kuboš, Michal Vondrka.
     
    21:00
    Lukáš Pech se stahovačkou vyhnul rozhodčímu.
     
    24:37
    Pospíšil se dvakrát dostal do brejku. Jednou ho Mensator vychytal, podruhé byl hákován a bylo nařízeno trestné střílení!
     
    24:37
    Slavia právě vstřelila branku!
    Utkání je otočeno ve prospěch domácích. TOMÁŠ POSPÍŠIL jel dvakrát sám na Mensatora, podruhé již bylo nařízeno trestné střílení a sám faulovaný střelou mezi nohy vystřelil Slavii vedení. Bez asistence.
     
    25:46
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slavia se v rychlém sledu ujímá vedení 3:1! Tomáš Micka přihrál na druhou vlnu VLADIMÍRU RŮŽIČKOVI, který se stahovačkou dostal mezi kruhy, odkud střelou nad Mensatorův beton zvyšuje na rozdíl dvou branek pro domácí. Asistence: Tomáš Micka, Jakub Sklenář.
     
    26:28
    Na trestnou lavici míří Tomáš Rohan (KVA) na dvě minuty za podražení.
     
    28:00
    Slávisté dvakrát vyhodili na zakázané uvolnění.
     
    28:28
    Karlovy Vary jsou v plném počtu.
     
    29:25
    T. Rohan dojížděl puk ležící v rohu útočné třetiny. Po krátkém boji o něj přišel a energetici chvíli nato vyhodili na icing.
     
    30:36
    Kumstát obdržel mezi kruhy puk od Kuběny, před brankou neuspěl. Poté Gawryletz zopakoval stejnou přihrávku Zaťovičovi a tomu slávisté při střele vzali puk.
     
    31:18
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Hosté se dostávají do hry snížením na rozdíl jedné branky. Lukáš Pech přihrávkou na modrou čáru Proškovi umožnil střelu. Kotouč se odrazil od Furchových betonů na hůl PETRU KUMSTÁTOVI a ten dorazil puk za záda domácího gólmana. Asistence: Roman Prošek, Lukáš Pech.
     
    32:11
    Slávistický kotel vytáhl nad hlavy vtipný transparent, kde stálo "Finále v Pardubicích - 300 Kč. Finále v Brně 520 Kč. Play-out v Edenu - k nezaplacení!"
     
    33:02
    Pech přihrál Zaťovičovi, který překonal slávistického beka, dostal se až před Furcha, ale ten střelu bekhendem chytil do lapačky.
     
    33:59
    Nahození od modré čáry skončilo Furchovi v náruči a vhazovat se bude po levici slávistického gólmana.
     
    34:18
    Vhazování vyšlo lépe slávistům. Ti se nyní snaží rozehrát, ale příliš se jim to nedaří, neboť Energie precizně brání modrou čáru.
     
    35:01
    Po vhazování na modré čáře dojížděl puk Zaťovič, ale blíže byli slávisté a ti také rozehráli puk do středního pásma, odkud se jim podařilo dostat i do útočného. Tam se ale puku ujali energetici a z protiútoku střílel Prošek od modré čáry, avšak Furch měl výhled odkrytý a pohotově zakročil.
     
    36:25
    Kuběna z kruhu lehkou střelou zápěstím trefil betony domácího gólmana, od nichž se puk odrazil do rohu.
     
    37:25
    Krejčíkova střela z blízkosti skončila na vyrážečce Mensatora. Hra byla přerušena a vhazuje se po levici hostujícího brankáře.
     
    37:45
    Zaťovič unikl po pravém křídle, ale zmohl se jen na slabou střelu bekhendem. S ní neměl Furch sebemenší problémy.
     
    38:00
    Lukáš Pech se prokličkoval až před slávistickou branku, kde se nadvakrát pokusil překonat Dominika Furcha. Nakonec puk skončil na holi Petra Kumstáta, který dojížděl z druhé vlny a odrazem od ramena gólmana trefil spojku slávistické klece.
     
    39:00
    Na trestnou lavici míří Petr Kadlec (SLA) na dvě minuty za hákování.
     
    39:14
    Po několika slabých střeleckých pokusech hostů slávisté vyhodili.
     
    39:22
    Petr Jelínek (SLA) vyloučen za hákování a hosté budou mít šanci na vyrovnání v přesilovce pět na tři. To se hrubě nelíbí slávistickým fanouškům.
     
    39:50
    Domácí dvakrát vyhodili.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla divokou podívanou a ta způsobila problémy jednak nám, neboť rychlost dění na ledové ploše mnohdy převyšovala naše schopnosti, ale také Karlovým Varům, které najednou musí dohánět jednobrankový náskok domácích. Hosté se ani nestihli otřepat a už po šesti minutách místo jednobrankového vedení museli dohánět náskok domácích v podobě dvou branek. Za hosty se povedlo vstřelit kontaktní gól Petru Kumstátovi, a tak bude ve třetí třetině stále o co hrát. Tím spíše, že energetici potřebují k extraligové záchraně stále získat dva body.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Slavia rychle vyhodila, ale už je zatlačena do obranného pásma.
     
    41:28
    Dej od modré střílel do chumlu hráčů. Tam se puk několikrát odrazil a domácí se ujali puku. Mimo jiné Slavia přečkala oslabení.
     
    42:59
    Dušek sebral puk ve středním pásmu, přenechal puk Sklenářovi, který vystřelil na hruď Mensatora.
     
    43:29
    Jakub Sklenář střelou z mezikruží rozezněl horní tyč karlovarské branky!
     
    44:00
    František Skladaný ujel po křídle, poslal puk k druhé tyči a tam zastihl kotouč Petr Kumstát. Jemu ale střela příliš nesedla a Furch se mezitím stihl přesunout a nastavit střele beton.
     
    44:34
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Stav utkání je vyrovnán! Mocek prostrčil na modré čáře kotouč mezi slávistickými beky. PETR KUMSTÁT nevěděl, kde má puk. Nakonec ho našel mezi svýma nohama a spolu se Sýkorou najížděl sám na bránu. Nadvakrát si s ním vyměnil kotouč a Kumstát zakončil do prázdné a zároveň završil hat-trick v tomto utkání. Asistence: Tomáš Sýkora, Petr Mocek.
     
    45:18
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Dokonalý obrat v podání karlovarské Energie, jehož strůjcem je jednoznačně PETR KUMSTÁT! Zaťovičova střela ze špatného úhlu se odrazila k úplně volnému Kumstátovi, který se trefou do prázdné branky nemýlil a k již dosaženému hat-tricku si připisuje další přesný zásah! Asistence: Martin Zaťovič, Lukáš Pech.
     
    50:00
    Slavia dlouhou dobu tlačila Energii. Ke střeleckým pokusům se ale příliš nedostávala, převážně se motala s kotoučem v rohu.
     
    51:54
    Domácí mají velký tlak. Ke střelbě se ale opět nedostávají. Jediný pokus zblokoval Sýkora a poté už Energie vyhodila.
     
    52:56
    Martin Gründling (KVA) dal klasický bodyček jednomu ze slávistických forvardů. K nevoli domácích byl vyloučen na trestnou lavici za faul loktem. Rozhodčí se dlouhou dobu o trestu dohadovali.
     
    53:55
    Petr Kadlec pálil od modré z první. Mensator odolával i dojíždějícím slávistům. Obrana Energie byla trošku jinde, než by měla být, ale karlovarský gólman si se vším poradil sám.
     
    54:51
    Skuhravý vyvezl puk a dlouho jej držel v rohu útočného pásma. I díky tomu Energie oslabení přečká.
     
    55:59
    Kadlec opět zkusil tvrdou ránu od modré. Před brankou se chystal k dorážce do prázdné branky Antonín Dušek, jenže Mensator se rychle stačil zorientovat a ukryl kotouč pod svou lapačkou!
     
    56:49
    Krenželok nabral na rychlosti a od červené čáry projel až k levému kruhu. Odtud se ujal střely zápestím, která se odrazila od boku Mensatora.
     
    57:26
    Na zápas zamířilo 2415 diváků. Jedná se tak o nejmenší návštěvu během tohoto play-out v Edenu.
     
    58:25
    Energetici směřují k extraligové záchraně. Stačí jim k tomu udržet výsledek zápasu na stávající cifře.
     
    59:20
    Slavia odvolává Dominika Furcha!
     
    59:50
    Lukáš Mensator přivádí slávistické fanoušky k naprostému šílenství a je i jeho zásluhou, že Energie v příští sezoně bude hrát extraligu! To, co v závěru utkání pochytal, bylo až neskutečné a připomnělo mi jeho formu z finále 2009.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Slávisté se v Edenu naposledy loučí se svými fanoušky. Energie vybojovala tříbodové vítězství a pojistila si extraligovou příslušnost. Stejně tak i Litvínov a do baráže tak míří počtvrté mladoboleslavští hokejisté.
     
    Karty jsou tedy po dnešním kole rozdány. V příštím ročníku 2012/2013 v O2 Areně na shledanou! (20:18:44)

    Jan Salajka

    Branky a nahrávky: 22. Hertl (Kuboš, Vondrka), 25. Pospíšil (pen.), 26. Růžička (Micka, Sklenář) - 10. Kumstát (Pech), 32. Kumstát (Prošek, Pech), 45. Kumstát (Sýkora, Mocek), 46. Kumstát (Zaťovič, Pech)


    HC Slavia Praha: Furch (Kopřiva) - Dresler, Kadlec (C), Kuboš, Tomica, Valach, Šulc, Vondrka (A), Jelínek, Jaškin, Pospíšil, Krenželok, Krejčík, Dušek, Mavrojanidis (J), Micka, Kolařík (A), Sklenář, Růžička, Hertl.
    HC Energie Karlovy Vary: Mensator (Sáblík) - Gründling, Sýkora, Mocek, Kuběna, Koblasa, Skladaný, Mikeska, Zaťovič, Pech (A), Gulaši, Dej, Kotrla, Skuhravý (C), Gawryletz, Kumstát, Prošek, Lučka, Látal, T. Rohan, M. Rohan.

    Rozhodčí: R. Hradil, J. Hribik - M. Lhotský, M. Horinek
    thejrc.org