Japonsko – Egypt 3:0 (kon.) | Mexiko – Senegal 4:2 (po pr.) | Brazílie – Honduras 3:2 (kon.)
V. Británie – Jižní Korea 1:2 (po pen.)
po penal.
Velká Británie
1:2 (1:1)
Jižní Korea
Sobota 04.08.2012, 20:30 • Millennium Stadium, Cardiff • Olympijské hry - muži
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Závěrečné fotbalové čtvrfinále olympijského turnaje táhne pravděpodobně nejvíce pozornosti. Síly změří reprezentace Velké Británie a Jižný Korey.
     
    Domácí svěřenci kouče Stuarta Pearce vstupují do dnešního duelu z pozice vítěze skupiny A. Po úvodní možná trochu nečekané remíze 1:1 se Senegalem přišla výhra přesvědčivá výhra 3:1 nad Spojenými Arabskými Emiráty. Ale o postupu musel rozhodnout až závěrečný duel s Uruguají. Ten rozhodl v nastavení první půle útočník Daniel Sturridge, a ten tak posunul Velkou Británii do čtvrtfinále.
     
    Proti domácím hráčům se ale postaví houževnatý celek Jižní Korey. Ten v základní skupině B nejprve remizoval s favoritem skupiny Mexikem 0:0. V druhém klání poté přišla rozhodující výhra 2:1 nad Švýcarskem, která tým nasměřovala k postupu. Ten byl stvrzen v posledním kole, kdy Jižní Korea remizovala z Gabonem 0:0. Do dnešního utkání ale tým z Asie vstupuje jako outsider.
     
    Úvodní sestavy:

    Velká Británie: Butland - Taylor, Bertrand, Caulker, Richards - Cleverley, Allen, Ramsey, Sinclair - Sturridge, Bellamy.

    Trenér: Stuart Pearce

    Jižní Korea: Jung - Yun, Kim Y.G., Hwang, Kim C.S.- Ki, Ji, Nam, Koo, Park J.W.- Park C.Y.

    Trenér: Bo Myung Hong

    Rozhodčí: Wilmar Roldan (COL) - Humberto Clavijo (COL), Eduardo Diaz (COL).
     
    Celky již jsou na trávníku a po hymnách závěrečné čtvrtfinále začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Výkop měla domácí Británie a hned se pokusila o první útočnou akci po pravé straně. Tam je ale zastaven kapitán Bellamy pomezním sudím, který vidí míč za postranní čarou.
     
    3
    Zle si zavařil Cleverley, který nedokázal zpracovat míč a fauloval Kooa. Přímý kop ze slušné pozice pro Jižní Koreu.
     
    4
    Přímý kop rozehrál fotbalista Arsenalu Londýn Park C.Y, ale pouze do mnohočetné zdi.
     
    6
    Allen zastavil ve středu hřiště Kima, a ten z bolestivou grimasou ve tváři odchází z trávníku.
     
    7
    A bude dokonce střídat. Vypadá to na zranění zápěstí, a tak Kim C.S.dohrál své čtvrtfinále velmi brzy. Jeho místo zaujme Oh.
     
    8
    Ve hlavičkovém souboji fauluje domácího středopolaře Allena protihráč Ki, a tak bude mít výhodu přímého kopu tým Velké Británie.
     
    10
    Dobře zabojoval o centrovaný míč Sinclair, který vysprintoval velkou rychlostí a dostal se před Yuna. Následně však balon na hřišti neudržel, a tak sudí připisují míč soupeři.
     
    12
    Zatím toho příliš fotbalového umění nevidíme. Lehčí převahu má celek Británie, jenže na první střelu či zajímavou akci stále čekáme.
     
    13
    Málem ji měla Jižní Korea. Pas na levé straně hledal volného Ji, ale ten je načapán v ofsajdovém postavení.
     
    14
    A o chvíli později proti centru Nama vyběhl spolehlivě Butland, který míč ze vzduchu pohodlně sebral do náruče.
     
    15
    První šance utkání! Kombinace hostů se dostal před pokutovým územím na hráče jménem Ji. Ten si ho posunul na levou nohu a zkoušel obstřelit clonící obránce. Povedlo se, ale proti byl skvělý zákrok brankáře Jacka Butlanda!
     
    16
    Další střelecký pokus hostů má na svědomí Park J.W. Ten to zkusil ze slušné dálky, a podle toho také pokus vypadal. Končí vysoko nad.
     
    18
    Jizní Korea je zatím aktivnější. Na pravém křídle srdnatě bojoval Oh, který byl nakonec faulován Sinclairem. Přímý kop zahraje Park C.Y.
     
    18
    A po něm registrujeme druhou velmi slušnou příležitost duelu. Na vysoký míč si naskočil Park C.Y., který se do míče velmi dobře opřel hlavou. Butland však zasahovat nemusí, neboť balon míří zhruba půl metru nad horní tyč.
     
    20
    Domácí výběr si na útočné polovině příliš nerozumněl, a tak od své branky rozehraje brankář Jung.
     
    22
    A znovu podobná situace. Tentokrát Neil Tailor zahrává pod tlakem pouze do zámezí. Jižní Korea zatím napadá protihráče téměř ukázkově.
     
    23
    A do třetice není úspěšný ani Ramsey, který zkoušel na pravé straně najít centrem Bellamyho. Ten je sice považován za rychlíka, ale tuhle nahrávku dostihnout nemohl.
     
    25
    Dlouhý míč od Caulkera našel na hranici velkého vápna Sturridge. Ten si nezpracoval přesně, ale s trochou štěstí se míč odrazil na Ryana Bertranda. Bek Chelsea se s ničím nepáral a zkusil vypálit na branku. Rána mu sice sedla, ale končí nad.
     
    27
    Caulker hledal na levém křídle Sincalaira, ale toho předběhl Yun. Korejský fotbalista následně nacentroval na útočnou polovinu, kde míč získal Ji, ale nic vážného z toho nakonec není. Britská obrana si totiž s druhým jmenovaným poradila.
     
    29
    Na levém křídle čaroval s míčem Ki, ale Taylor ho k centru do pokutového území nepustil, když do prudkého balon vložil nohu, uvidíme roh.
     
    29
    Jižní Korea právě vstřelila branku!
    Hosté jdou do zaslouženého vedení 1:0! Dlouhý míč na útočnou polovině parádně sklepnul Ki pro volného DONG WON JINA, a ten prudkou ranou k levé tyči trochu překvapil Butlanda v brance Velké Británie.
     
    31
    Koo na pravé straně fauluje trošku nešikovně Micaha Richardse a domácí výběr bude mít výhodu přímého kopu.
     
    32
    Ten se po zajímavé ose dostal přes Sturridge, který patičkou krásně posunul na Bellamyho, ale domácímu kapitánovi scházelo štěstí. Centrovaný míč se totiž odrazil zpátky na jeho kopačku, od které ale míří do zámezí. Odkop od branky tak provede Jung.
     
    33
    Uvidíme pokutový kop! Zpětná nahrávka domácích našla ve vápně Bertranda, který napálil Yunovu ruku.
     
    34
    Žlutou kartu ale vidí také trošku překvapivě i Oh.
     
    36
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Domácím se teď hodně ulevilo! Míč si na značku pokutového kopu postavil AARON RAMSEY, ale penaltu neprovedl ideálně. Napálil ji k pravé tyči, kde číhal Jung, který ale naštěstí pro Velkou Británii prudký míč nestačil vyrazit a kapituluje, 1:1!
     
    38
    Domácí jako politi živou vodou plánují další akci po pravé straně. Ta však těsně nevyšla, a tak končí míč až u brankáře Yunga.
     
    34
    Žlutou kartu vidí za hraní v pokutovém území rukou Ki.
     
    39
    Druhá penalta pro Velkou Británii! V pokutovém území je zastaven za hranicí pravidel Sturridge a je tu další možnost ke změně skóre.
     
    40
    Druhá branka z penalty však nepadla. Ramsey znovu našel kout, kde brankář Jung skočil, a ten tentokrát bezpečně vyráží nepovedený pokus středopolaře Arsenalu Londýn.
     
    37
    Daniel Sturridge vidí žlutou kartu.
     
    42
    Kombinace hostů na pravé straně byla nacentrována do pokutového území, kde však Caulker odvrací do zámezí na rohový kop.
     
    43
    Park J.W. hledal po slušné kombinaci uličkou mezi obránci Parka C.Y. Nahrávku ale přetáhl, a ta tak končí v zámezí.
     
    42
    Napomenutí žluté barvy následně vidí i Kim Y.G.
     
    45
    Rychlá výměna míče na hostující straně vypadala nadějně, jenže nakonec kvalitním finále neskončí. Balon naopak má brankář domácích Butland.
     
    45
    V prvním poločase se nastavují tři minuty.
     
    45+1
    Park Y.W. centroval z pravé strany do pokutového území. Obrana domácích míč odvrátila jen na hráče jménem Ki, který sice pálí bleskově, jenže úplně mimo branku.
     
    45+3
    Hrozící nebezpečí pro domácí tým odvrátil Allen, který uklízí rozjetou akci hostů do zámezí.
     
    První poločas skončil.
     
    Úvod duelu příliš vzruchu nepřinesl, ale to se s první brankou z 29. minuty změnilo. Ji se trefil náramně a do vedení šla Jižní Korea. Vyrovnání přišlo o sedm minut později, když se po ruce v pokutovém území trefil z penalty Ramsey. Ten samý hráč mohl z další penalty, která byla tentokrát nařízena za faul na Sturridge dokonce skóre otočit, ale brankář Jung byl proti a pokus vyrazil. Jižní Korea je prozatím aktivnějším celkem, ale do druhé půle, která na Millennium Stadium v Cardifu pravděpodobně začne v 21:34 půjde za stavu 1:1.
     
    Semifinále Olympijského turnaje nabídne zápas Japonsko - Mexiko a Brazílie si na soupeře, se kterým svede souboj o finále počká v právě probíhajícím duelu Velká Británie - Jižní Korea.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Unikajícího středopolaře Allena zastavuje čistě Ji, který míč pálí raději do zámezí.
     
    48
    Bellamy dlouhý míč nezpracoval ideálně, ale i tak o něj vytrvale bojoval. Bohužel pro něj ho Oh šikovně trefil, a to znamená míč pro Jižní Koreu.
     
    49
    Tentokrát už to po nahrávce Taylora kapitán celku Bellamy udělal lépe. Chytrým centrem hledal Cleverleyho, ale ten na něj jen o pár centimetrů nedosáhl.
     
    52
    Hra se teď přelévá ze strany na stranu, ale ohrožení branky Butlanda či Junga nevidíme.
     
    54
    Teď přeci jenom udává tón utkání výběr Velké Británie. Park C.Y. na hranici pokutového území fauluje Sinclaira, a tak uvidíme přímý kop ze zajímavé pozice. U míče stojí Cleverley a Ramsey.
     
    55
    Po centru se nepříjemně srazil Richards s brankářem Jungem a ihned je zavolána lékařská pomoc.
     
    57
    Korejský brankář bude po delším ošetřování ve hře pokračovat. U Richarse to zatím vypadá nejistě, je odnášen nosítky za postranní čáru.
     
    58
    Tak Micah Richards pro dnešek dohrál. Jeho pozici na trávníku musí Stuart Pearce co nejdříve nahradit.
     
    59
    Po zhruba pěti minutách utkání o poslední semifinálové místo pokračuje.
     
    60
    Ki se po nahrávce od Jiho dostal k ráně ze zhruba dvaceti metrů. Míří však mimo branku Butlanda.
     
    60
    Craig Dawson je náhradou za zraněného Richardse.
     
    62
    A střídat nakonec musí i brankář hostů Jung. Ten se po srážce s Richarsem nedal dohromady a mezi tyčemi jej nahradí Lee.
     
    64
    Jižní Korea zahrávala ze zhruba třiceti metrů přímý kop. Ten si postavil zadák Kim a nevystřelil vůbec zle. Dalekonosný pokus končí jen zhruba půl metru nad brankou.
     
    64
    Na straně druhé přišla slušná šance po ose Bellamy - Ramsey - Sturridge. Posledně jmenovaný dostal patičkou od Ramseyho prostor k zakončení, ale s tím příliš váhal, a tak mu jej odkopl na roh Ki.
     
    67
    Oh fauluje na levém křídle Ramseyho, a tak uvidíme přímý kop, který zahraje Cleverley.
     
    67
    Lee si s ním ale poradil a pohodlně ho vyboxovává mimo pokutové území. U balonu tak znovu zůstane Velká Británie, která ho ve druhé půi drží takřka neustále.
     
    69
    Aaron Ramsey teď zavařil nepovedenou zpětnou nahrávkou Dawsonovi. Ten musel spěchat, aby stačil míč odehrát před napadajícím protihráčem.
     
    71
    Bellamy si zkoušel před vápnem narazit o Cleverleyho, ale při druhé nahrávce se již k míči nedostal.
     
    71
    Joe Allen ostře zastavil jednoho z pronikajících protihráčů a po zásluze vidí žlutou kartu.
     
    73
    Hráči Velké Británie kombinují s míčem na kopačkách na vlastní polovině a spřádají plány pro útok vpřed.
     
    75
    Po rohu, který pro domácí vybojoval útočník Sturridge zkoušel z hranice velkého vápna vypálit Cleverley. Záložník Manchesteru United ale narazil na zeď stojících protihráčů v bílých dresech.
     
    77
    Hostující útočník Ji byl nachytán v těsném ofsajdu. Nebýt jeho, tak by utíkal sám na brankáře Butlanda.
     
    78
    Závar v pokutovém území hostů. Sturridge zakončoval patičkou, ale pouze do protihráče. Odražený míč zkusil do branky dopravit Dawson, ale jeho rána trefila do hlavy Kima, který po této střele musí být ošetřován.
     
    80
    Hraje se prakticky na jednu branku, ale zhruba patnáct minut před koncem druhého poločasu je stav stále nerozhodný.
     
    82
    Hráči Velké Británie kombinují na vlastní polovině a čekají na vhodný moment pro útok vpřed.
     
    83
    Koo hledal ve vápně domácích patičkou spoluhráče, ale ve výskoku byl lepší Dawson, který jím odvrací míč do zámezí.
     
    84
    Centr hostů našel na pravé straně Ji, ale ten hlavičkuje mimo. Jeden z domácích ještě dokonce stačil zastavit míč před brankovou čárou, a tak hra plynule pokračuje.
     
    85
    Velká Británie střídá. Bellamyho nahrazuje a zároveň kapitánskou pásku přebírá za aplausu tribun Ryan Giggs.
     
    87
    Rychle rozehraný přímý kop domácích mohl znamenat šanci, ale obrana hostů z Jižní Koreje se dokázala zformovat.
     
    88
    Centr Sturridge z pravé strany v útoku Sinclaira nenašel. Prodloužení se blíží závratným tempem.
     
    89
    Po přímém kopu hostů to ve vápně vypadalo na zakončení střelce první branky Ki, ale ten v záklonu másto střely upadl, a tak jde do útoku Velká Británie.
     
    90
    Cleverley na Sturridge, který mu ještě míč zbytečně patičkou vracel. Akce končí odkopem od branky.
     
    90+1
    Druhý poločas je nastavován o čtyři minuty.
     
    90+1
    Park C.Y. zkusil překvapit Butlanda nečekanou palbou, ale brankový prostor o dost metrů netrefil.
     
    90+2
    Nepovedenou akci hostů dává Dawson hlavou na Butlanda, který může dlouhým nákopem začít jednu z posledních útočných kombinací svého celku.
     
    90+3
    Hwang na levé straně dobře přiskočil k Sinclairovi a odvrací míč na aut pro Velkou Británii.
     
    Konec druhé půle. Následovat bude prodloužení. To se bude hrát klasických dvakrát patnáct minut. Pokud nepadne branka, tak uvidíme pokutové kopy.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    92
    Sturridge se s lehkostí zbavil Hwanga a centroval míč do pokutového území. Tam však Cleverley míč pod kontrolu nedostal, a tak ani nezakončil slibnou akci Velké Británie.
     
    92
    Jižní Korea ve velké šanci! Park C.Y. našel v uličce Kooa. Ten z pravé strany vypálil, ale Butland fantasticky míč vyrazil. Cestu k odraženému balonu si našel ve výskoku Ji, ale bohužel pro něj a celý jeho tým míří těsně mimo!
     
    94
    Ki zastavuje ve středu hřiště Toma Cleverleyho, který se zkoušel po převzetí míče bleskově otočit, ale místo toho padá.
     
    96
    Domácím se zakončit nepovedlo, a tak šel do útoku celek hostů vedený koučem Hongem. Z pravé strany centroval do vápna Park C.Y, jenže našel pouze rukavice připraveného Butlanda.
     
    97
    Svěřenci trenéra Pearce teď dobře zakombinovali na pravé straně. Cleverley od brankové čáry hledal někoho pro zakončení, ale našel jen hráče soupeře v bílých dresech.
     
    100
    Giggs na Sturridge, kterého ale zneutralizoval v pokutovém území zadák Kim. Ten mu míč odkopnul a přesně na kopačky svých spoluhráčů. Do konce první části prodloužení už chybí jen pět minut.
     
    102
    Míč se vrací z jedné poloviny hřiště na tu druhou, a tak moc zajímavých akcí nevidíme. Teď bude Jižní Korea po zásahu Taylora rozehrávat z levé strany rohový kop.
     
    103
    A byla tu velká šance! Míč si našel Ji, který skákal úplně sám, ale bohužel pro hosty míří hlavou vysoko nad branku. Z malého vápna mohl zakončit rozhodně lépe.
     
    104
    A Ji pro dnešek dohrál. Střelce jediné branky hostů nahrazuje Baek.
     
    První poločas prodloužení skončil.
     
    Po rychlé výměně stran bude následovat další patnáct minut. Buď rozhodne následující druhá část prodloužení, nebo příjdou na řadu mnohdy u hráčů nepopulární pokutové kopy.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    106
    Do druhé části prodloužení přichází změna v domácí sestavě. Sinclaira nahrazuje na trávníku Rose.
     
    107
    Allen hraje ve středu hřiště rukou, a to znamená logicky míč pro hosty z Jižní Koreje, hrajících v bílých dresech.
     
    108
    Kapitán hostů Koo ukázal parádní bojovnost, když na levém křídle vybojoval zpět ztracený míč a hnal se do zakončení. To už ale nevyšlo, a tak jde směrem vpřed tým Velké Británie.
     
    109
    Ani ten však v útoku velkou díru nenadělal. Z levé strany chtěl odcentrovat novic Danny Rose, jenže prudký balon už na hřišti nezachytil.
     
    111
    Millennium Stadium v Cardifu se ještě snaží podpořit skandováním domácí výběr k aktivitě na útočné polovině, ale jestli bych mohl odhadovat, tak si myslím, že uvidíme pokutové kopy.
     
    113
    Ohrožení branek už k vidění není. Fotbal v prodloužení se omezuje na střed hřiště s častým přerušením hry.
     
    114
    Až teď to vypadalo nebezpečně! Hostující útok dopravil do vápna Park C.Y, ale při jeho pokusu o zakončení dobře zasáhl Bertrand s brankářem Butlandem.
     
    115
    Sturridgova rána z pokutového území letí hodně mimo tři tyče brankáře Leeho. Korejci budou dokonce vhazovat.
     
    117
    Ki je po zákroku jednoho z domácích otřesen a musí být po ošetření dopraven za pomezní čáru. Ve hře by měl ale pokračovat.
     
    119
    Poslední snahy o rozhodnutí výsledku teď na sebe vzal Ramsey. Byl faulován Namem, a tak bude mít Velká Británie ještě šanci volného přímého kopu ze zhruba dvaadvaceti metrů. Beckham v nominaci chybí, a tak stojí u míče Cleverley, Giggs a Sturridge.
     
    120
    Daniel Sturridge byl tám mužem, který vzal zodpovědnost na sebe. Bohužel pro domácí ale míjí Leeho branku o zhruba tři metry.
     
    120
    Brankář Lee vidí ještě v závěru druhé části prodloužení žlutou kartu za zdržování hry.
     
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    Uvidíme penalty! V druhé části ještě mohlo dojít k rozhodnutí, ale už se tomu tak nestalo, a tak jdou na řadu pokutové kopy.
     
    Těžko odhadovat favorita. Jisté je jen to, že vítěz v semifinále změří síly z Brazílií.
     
    Penalty začne výběr Velké Británie a Aaron Ramsey.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    Aaron Ramsey si se svou třetí penaltou v utkání poradil výborně, když poslal Leeho na druhou stranu, 1:0.
     
    Kapitán hostů Koo zvolil netradiční rozeběh ale s přehledem srovnal, 1:1.
     
    Tom Cleverley zvýšil s trochou štěstí na 2:1 pro domácí tým.
     
    Baek a druhý exekutor z Jižní Koreje také trefuje úspěšně, když napálil svůj projektil k levé tyči, 2:2.
     
    Třetí sérii zahájil Dawson a znovu se raduje. Penaltu poslal přímo do středu branky, 3:2
     
    Hwang na straně hostů měl i trochu štěstí, když jeho pokusu pomohla do branky horní tyč, 3:3.
     
    Sérii číslo čtyři načal Ryan Giggs. A načal ji úspěšně, když s klidem poslal míč k pravé tyči, 4:3.
     
    Park J. W. šel na čtvrtou sérii za hosty a i on se trefil. Parádní penaltu poslal k pravé tyči, 4:4.
     
    Daniel Sturridge a série číslo pět. A máme první neúspěšný pokus. Domácí útočník v rozběhu zpomalil a to se mu stalo osudným, když jej vychytává Lee!
     
    Rozhodnout může Ki.
     
    120
    Jižní Korea právě vstřelila branku!
    A je to tak! Záložník KI SUNG-YUENG napálil míč pod horní tyč a posílá Jižní Koreu do semifinále.
     
    Je konec, prokletí reprezentace Anglie v pokutových kopech na vrcholných šampionátech se jakoby přeneslo na výběr Velké Británie, která končí svou pouť za medailí ve čtvrtfinále. V penaltách se netrefil jako jediný Sturridge, a tak si v semifinále zahraje s Brazílií Jižní Korea. Pro Asii to znamená dvě semifinálové účasti, Evropa mezi nejlepšími čtyřmi svého vyslance nemá.
     
    Nekonečný čtvrtfinálový večer tedy právě končí, to je pro dnešek vše, nashledanou. (23:17:19)
     
    Konec zápasu.

    Martin Mišovec

    Branky: 36. Ramsey (pen.) - 29. Ji, 120. Ki

    Karty:   37. Sturridge (GBR), 71. Allen (GBR) - 34. Ki (KOR), 34. Oh (KOR), 42. Kim Y.G. (KOR), 120. Lee (KOR)


    Velká Británie: Butland - Taylor, Bertrand, Caulker, Richards (60. Dawson) - Cleverley, Allen, Ramsey, Sinclair (106. Rose) - Sturridge, Bellamy (85. Giggs).

    Trenér: Stuart Pearce

    Jižní Korea: Jung (62. Lee) - Yun, Kim Y.G., Hwang, Kim C.S. (7. Oh) - Ki, Ji (104. Baek), Nam, Koo, Park J.W.- Park C.Y.

    Trenér: Bo Myung Hong

    Rozhodčí: Wilmar Roldan (COL) - Humberto Clavijo (COL), Eduardo Diaz (COL)
    thejrc.org