Příbram – Slavia 2:0 (kon.) | Jablonec – Plzeň 1:3 (kon.) | Slovácko – Č. Budějovice 2:0 (kon.)
konec
FK Příbram
2:0 (1:0)
SK Slavia Praha
Sobota 27.04.2013, 16:00 • Startip Aréna, Příbram • Gambrinus liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Informace před zápasem:
    Poslední utkání obou celků se odehrálo na podzim 19. října 2012 v rámci 11.kola Gambrinus ligy v pražském Edenu. Slavia Praha tehdy zvítězila 2:1, když za domácí celek skóroval Nitrianský a Škoda, za hosty snižoval Koukal. Pikantní zápas v Příbrami to bude nejen pro slávistického Jana Vošahlíka, který je odchovancem domácího celku, ale také pro Františka Straku, který vedl Slavii minulý ročník a po špatných výkonech týmu sám na pozici trenéra rezignoval.
     
    1.FK Příbram:
    Domácí celek se stále ještě nepotýká v takové situaci, která by mu zaručila, že bude hrát Gambrinus ligu i v příštím roce. Příbram sice drží 13. místo, ale na předposlední sestupovou příčku má náskok pouhých tří bodů a tak musí bodovat takřka v každém zápase. Je zřejmě, že nový trenér František Straka od svého příchodu mužstvu dosti pomohl, svědčí o tom také bilance, od jeho nástupu příbramští hráči dvakrát vyhráli a dvakrát remizovali a jejich gólový účet se také zlepšil. Do minulého kola drželo domácí mužstvo také neporazitelnost, ale o tu přišlo na půdě vedoucího celku – Viktorie Plzeň, kterému podlehlo 2:0.

    Krátce o zápasu promluvil v týdnu domácí trenér František Straka: ,,Pro mě je absolutně normální zápas, ale uděláme maximum pro to, abychom Slavii porazili. Naopak proti soupeři cítím velký vzdor, za to, co se stalo dříve. Chci je porazit. V tomto týdnu jsme dobře zapracovali na tom, abychom je porazili. A proto pevně také věřím, že důležité tři body urveme pro sebe“.
     
    SK Slavia Praha:
    Pražský tým si drží 8. příčku v tabulce a je zřejmé, že nenaplní předsezónní očekávání, které počítali s účastí v pohárech, tedy umístění do čtvrtého místa. Zklamání fanoušci požadovali odvolání trenéra Petra Rady, především pak po porážce v derby, ve kterém ,,sešívaní“ podlehli 3:1 a pasovali tak Spartu Praha na vládce Prahy. Tuto porážku se snažili hostující hráči odčinit v domácím zápase proti Slovácku a dá se říci, že se jim to povedlo. Vydřeli sice pouze hubené vítězství 1:0 po brance Kisela, přesto tyto tři body znamenali jistotu, že už je nemůže ohrozit sestup, který na podzim po pár kolech nebyl nereálný.

    Před zápasem poskytl pár vět o zápase Karel Rada: „Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát, výjimkou není ani utkání v Příbrami. Věřím, že se na soupeře dobře připravíme a získáme další body“.
     
    Předpokládané sestavy:

    1.FK Příbram:
    Hruška – Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško – T. Pilík, Tarczal, Aziz, Koukal, Šlapák – Střihavka.
    Absence: Nikdo.

    SK Slavia Praha:
    Čontofalský – Juhar, Nitrianský, Hubáček, Čonka – Gecov, Petrák – Vošahlík, Kisel, Skácel – Škoda.
    Absence: Bortel (4x ŽK), Dobrotka (nemoc).
     
    Dobré odpoledne z Příbrami, za 15 minut začne utkání 25. kola Gambrinus ligy mezi 1.FK Příbram a SK Slavia Praha. Známá už je jak sestava domácího celku, tak také celku z Prahy.
     
    Úvodní sestavy:

    1.FK Příbram: Hruška – Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško – Pilík, Tarczal, Aziz, Koukal – Střihavka, Wágner.

    SK Slavia Praha: Čontofalský – Nitrianský, Petrák, Hubáček, Čonka – Mičola, Zmrhal, Kisel, Gecov, Vošahlík – Fenin.

    Rozhodčí: Bílek – Pospíšil, Kříž
     
    Oba týmy pomalu končí svojí rozcvičku a mizí z hrací plochy, tudíž nám za pár minut utkání začne. Největší pozornost je upřena v dnešním utkání na domácího trenéra Františka Straku, který v minulé sezóně vedl Slavii a po špatných výsledcích, ale také po velké nevoli příznivců ,,sešívaných“, kteří nemohli skousnout minulost spjatou s hlavním rivalem z Letné, se rozhodl na post hlavního trenéra v pražském celku raději rezignovat.
     
    Poslední vítězství proti Slavii Praha si domácí celek připsal na podzim roku 2009, kdy dokázal urvat tři body po hubené výhře 1:0 po brance M. Plašila. Tehdy to byla pro Slavii sezóna, kdy dokázala obhájit titul mistra Gambrinus ligy. Od tohoto zápasu si ,,sešívaní“ připsali čtyři výhry a třikrát skončilo utkání remízou.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí celek začal utkání aktivněji a vybojoval si první rohový kop tohoto zápasu.
     
    3
    Příbramští hráči chtěli překvapit obranu hostí rozehráním rohu na krátko, ale to se jim nepovedlo, jelikož T. Pilíka obral skvěle o balón Čonka a nedal tak domácímu hráči šanci ani odcentrovat.
     
    4
    Čonka se snažil na levé straně o přečíslení, ale zradila ho technika a míč putoval do zámezí.
     
    6
    Utkání má zatím pomalé tempo. Oba týmy vyčkávají s rozehrávkou na vlastní polovině a neženou se do žádných zbrklých útoků.
     
    6
    První žlutou kartu v utkání uviděl hostující hráč Jan Vošahlík, za faul na půlce hřiště.
     
    9
    Fanoušci pražské Slavie vytasili veliké choreo skoro přes celou tribunu a na něm je zobrazený Bart Simpson od roku 2009 až dodnes. V roce 2009 byl vysmátý a dnes už se hodně mračí nad současnou situací ,,sešívaných“.
     
    10
    První velkou možnost domácího celku měl v dnešním utkání Wágner, který si dokázal ve vápně najít místo, aby mohl dobře vypálit, ale jeho střela letěla vysoko nad branku.
     
    12
    Tarczal se dokázal ve středu hřiště prosmýknout kolem Zmrhala a svojí přihrávkou hledal na levé straně rozběhnutého T. Pilíka, ale celou akci zastavil zvednutý praporek postranního rozhodčího, který signalizoval ofsajd.
     
    15
    Příbram právě vstřelila branku!
    První branku dnešního utkání vstřelil po rohovém kopu TOMÁŠ WÁGNER, který dokázal tečovat střelu T. Pilíka.
     
    17
    Dobře si teď počínal domácí Aziz, který si došel pro faul a domácí celek bude mít výhodu přímého kopu.
     
    18
    Z toho však domácí tým nic nevytěžil.
     
    20
    Hostující celek po obdrženém gólů nezvýšil o moc aktivitu, branku domácích ještě neohrozil a v rozehrávce jsou stále nepřesnosti.
     
    22
    Slavia Praha sice dokázala v minulém kole zvítězit, ale dnes jí chybí více aktivity oproti zápasu se Slováckem, kde byl především velmi nebezpečný levý bek Čonka.
     
    23
    Na polovině hřiště se odehrál souboj mezi zatím jediným střelcem utkání Wágnerem a hostujícím Hubáčkem, který sice souboj vyhrál, ale počínal se nedovoleně a sudí Bílek správně odpískal faul.
     
    25
    Poprvé hosté lépe zakombinovali a míč dostali na pravou stranu k Nitrianskému, která však nedokázal míč nacentrovat do vápna, kde se vehementně o balón hlásil Fenin.
     
    28
    Příbramský Aziz se dokázal uvolnit na pravé straně a odcentrovat na Střihavku, toho však v souboji předskočil Petrák, který dnes hraje na neobvyklém místě stopera, kde zaskakuje za nemocného Dobrotku a vykartovaného Bortela.
     
    30
    Tentokrát se dobře uvolnil domácí Koukal a to na straně levé, ale jeho centr byl spíše ,,naslepo“, tudíž nemohl najít žádného spoluhráče a Slavia tak získala v naprostém klidu míč.
     
    31
    Na druhé straně se snažil přesným centrem z poloviny hřiště najít Zmrhala stoper Hubáček, ale naštěstí pro domácí vše včas vyřešil Hruška, který vše vyřešil pohotovým výběhem a následným skluzem uklidil míč do zámezí.
     
    33
    O podobnou akci se pokusili také příbramští, ale Wágner který se dostal k míči, pálil vysoko nad branku Čontofalského.
     
    36
    Domácí T. Pilík zahrál míč rukou a tak Slavia bude mít výhodu standardní situace.
     
    37
    K exekuci se postavil Hubáček, jeho centr byl sice odhlavičkován, ale pouze na vápno, kde byl dobře postaven kapitán Kisel, ale postavenou zeď z těl hráčů Příbrami propálit nedokázal.
     
    38
    Dnešní zápase si opět užívá příbramský ,,Messi“, jak je nazýván Aziz. Ve středu hřiště předvedl skvělou ,,zidanovku“ díky níž se parádně uvolnil a poslal míč na druhou stranu na volného spoluhráče.
     
    40
    Příbramští hráči už vyhlíží konec prvního poločasu a je zřejmě, že pokud udrží výsledek 1:0 v druhé půli budou pokračovat v brejkových situacích, které praktikují od vstřelení branky.
     
    43
    Hra je na konci prvního poločasu hodně rozkouskovaná po zbytečných faulech, které předvádějí obě strany.
     
    44
    Zdá se, že si Příbram hubený náskok 1:0 pohlídá do druhého poločasu. Domácí hráči v poklidu dohrávají zápas na své polovině hřiště a neženou se zbytečně dopředu.
     
    44
    Žlutou kartu za nesportovní chování uviděl hostující Milan Nitrianský, který zbytečně zakopl míč mimo hrací plochu a jelikož je to pro něj 8 žlutá karta v této sezóně je jasné, že si v příštím kole nezahraje.
     
    První poločas skončil.
     
    Máme tady konec prvního poločasu ve kterém jsme neviděli nijak atraktivní utkání a branka padla pouze jedna po teči ve vápně, kdy byl míčem skoro trefen Tomáš Wágner a stanovil tak poločasové skóre na 1:0 pro Příbram. Šťastným tedy v dnešním zápase může být trenér domácích Straka, který jak sám řekl má se Slavií nevyřízené účty. Doufejme, že druhá půle nabídne jak více fotbalu, tak také branek na obou stranách. Druhý poločas začne přibližně v 17:06.
     
    Zajímavé jsou statistiky hostujícího celku z Prahy za první poločas: 0 střel na branku, 0 střel mimo branku, 0 rohových kopů. Jestli hostující trenér Petr Rada neudělá o poločase v šatně pořádný randál, Slavia pak asi v dnešním utkání nemá šanci uspět.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O poločase provedl trenér hostí střídání. Ze hřiště byl stažen Milan Nitrianský, který musel odstoupit nejspíše z důvodu zranění a místo něj vběhl na trávník Martin Dostál pro kterého to je první jarní start v této sezóně.
     
    48
    Na Slavii je vidět, že o poločase mluvil trenér Petr Rada hodně nahlas. Hostující hráči napadají rozehrávku domácích hodně vysoko a jsou mnohem tvrdší v osobních soubojích a také přesnější v kombinaci.
     
    49
    Ve středu hřiště dobře zapracoval Kisel, který obešel Tarczala a posunul míč na Mičolu, který už se rozbíhal, ale byl nedovoleně zastavený a Slavia bude mít výhodu standardní situace.
     
    50
    Z té si Slavia nic nevypracovala a z rychlého brejku si Příbram dokázala vypracovat rohový kop.
     
    51
    Domácí opět zkusili překvapit hostující celek signálem, který sice vyšel, ale zakončující Tarczal minul o pár centimetrů levou tyč Čontofalského branky.
     
    53
    Hra se přelévá ze strany na stranu, ale větší nápor předvádí hráči Slavie, kteří musejí dohánět jednobrankové manko, naopak domácí celek bude už nejspíše využívat jen brejkových situací.
     
    54
    Menší simulování předvedl domácí Jugas, který si naběhl do skoro před vápno hostí a po kontaktu s protihráčem se skácel k zemi, ale rozhodčí faul neodpískal a napomenul beka Příbrami, že příště by to mohlo být za žlutou kartu.
     
    56
    Wágner se snažil najít centr od svých spoluhráčů, ale přehnal to s důrazem a byl mu odpískán faul na hostujícího brankáře Čontofalského.
     
    58
    Po skvělém centru Azize se pokusil ve vápně Wágner o nůžky, které mu vyšli, ale míč letěl o pár centimetrů mimo branku. Todle byla dobrá příležitost pro Příbram zvýšit náskok!
     
    60
    Na pravé straně se dopustil faulu hostující Čonka a nabídl tak Příbrami standardní situaci z dobré vzdálenosti.
     
    61
    Centr Pleška, ale odvrátil hostující Vošahlík.
     
    62
    První šance také na straně hostí! Odražený míč na velkém vápně si našel Mičola a jeho střela byla nejspíše gólová, ale fantastickým zákrokem se blýskl domácí Hruška a vyrazil míč do zámezí.
     
    64
    Do rychlého brejku se řítil příbramský Wágner, ale o míč ho obrali společně Zmrhal s Petrákem.
     
    67
    Druhé střídání na straně hostů. Ze hřiště byl stažen dnes neviditelný Martin Fenin a místo něj se na trávník podívá Milan Škoda.
     
    70
    Do konce zápasu nám zbývá nějakých 20 minut plus to, co rozhodčí Bílek nastaví a Slavia Praha stále prohrává na půdě Příbrami 1:0. Je zřejmě, že hosté zvýšili svojí aktivitu a dokázali už také vystřelit na branku, ale stále si nejsou schopni vytvořit vyloženou příležitost ze které by mohli vyrovnat. Veliký problém jim dnes dělá jak skvělá obrana Příbrami v čele s Hruškou, ale také nepřesnosti v kombinaci.
     
    72
    Hostující kapitán Kisel doslova sundal domácího Pleška a může být rád, že za tento zákrok neviděl žlutou kartu.
     
    73
    Velkou příležitost Slavie na vyrovnání zastavil Hájovský! Kisel postupoval z pravé strany sám na Hrušku a do prázdné branky ještě hledal volného Škodu, ale vše dokázal zastavit a do zámezí skluzem míč uklidit dobíhající stoper Příbrami.
     
    74
    První střídání provedl František Straka. Ze hřiště odešel David Střihavka a místo něj na hřiště přišel Tomáš Krbeček.
     
    76
    Dnešní utkání sleduje 5 287 diváků.
     
    77
    Hostující Gecov dokázal najít Dostála, který si naběhl skvěle do ulice, ale už se zřejmě tolik nesoustředil na svůj centr a poslal ho ke smůle ,,sešívaných“ za branku domácího Hrušky.
     
    79
    Poslední střídání provádí Slavia Praha. Ze hřiště byl stažen David Hubáček a místo něj byl na hřiště poslán David Škútka. Je zřejmě, že Petr Rada ví, že hosté už nemají, co ztratit a vrhají už vše jen do útoku.
     
    79
    Vystřídal také domácí tým. Za potlesku tribun odchází dnes skvěle hrající Aziz a místo něj se na trávník podívá bývalý hráč Slavia Praha – Petr Trapp.
     
    82
    První rohový kop v utkání si připisují hostující hráči po sražené střele Mičoly do zámezí.
     
    83
    Z něj si však hosté žádnou příležitost nevypracovali.
     
    84
    Dobrou akci předvedl domácí Krbeček, který s přehledem obešel Zmrhala, ale zalekl se nejspíše nabídnuté šance a zbrkle vystřelil do dobře postaveného Čonky.
     
    84
    Poslední střídání provádí Příbram. Ze hřiště odchází Tomáš Pilík, který si připsal asistenci u jediného dnešního gólu a místo něj přichází Martin Šlapák.
     
    86
    Jeden centr předvedl hostující Zmrhal, ale míč vyboxoval do bezpečí Hruška a z následného brejku odcentroval pro změnu domácí Šlapák, ale na druhé straně si dobře poradil také Čontofalský a míč ukryl do své náruče.
     
    87
    Další simulování v dnešním zápase předvádí domácí Wágner, který si chtěl dojít pro penaltu, ale vše nahrál tak viditelně, že rozhodčí opět faul neodpískal a důrazně upozornil, že příště to bude za žlutou kartu.
     
    88
    Příbram se usadila na polovině hostů a snaží se vypracovávat jeden roh za druhým.
     
    89
    Žlutou kartu uviděl hostující Tomáš Mičola.
     
    90
    Příbram právě vstřelila branku!
    Todle je definitivní konec nadějí ,,sešívaných“ na vyrovnání! Skvělý balón do vápna poslal Šlapák, kde si ho dokázala najít TOMÁŠ WÁGNER a podruhé v dnešním utkání nedal Čontofalskému šanci.
     
    90
    Jak se zdá rozhodčí nejspíše nic nenastaví a zápas ukončí hned po rozehře hostů.
     
    Konec zápasu.
     
    Je za námi utkání 25. kola Gambrinus ligy ve kterém porazila 1. FK Příbram 2:0 Slavii Praha po dvou brankách Tomáše Wágnera. Nutno říci, že je to zasloužené vítězství domácích, kteří byli aktivnější skoro v celém zápase a zaslouženě si dnes připsali tři body, které pro ně mají cenu zlata v boji o záchranu. Slavia Praha dnes nepředvedla téměř nic a tak je na místě otázka, jestli by Petr Rada skutečně neměl být odvolán. Nejšťastnějším mužem v dnešním utkání byl rozhodně domácí trenér František Straka, který si moc přál porazit ,,sešívané“ a ukázat tak fanouškům pražského celku, že udělali chybu, když ho právě oni vyhnali z trenérské židle v minulé sezóně. Já se s Vámi loučím a přeju hezky zbytek dne. (18:00:17)

    Michal Mezera


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Příbram. Více informací zde.

    Branky: 15. Wágner (Pilík), 90. Wágner (Šlapák)

    Karty:   6. Vošahlík (SLA), 44. Nitrianský (SLA), 89. Mičola (SLA)


    FK Příbram: Hruška – Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško – Pilík (84. Šlapák), Tarczal, Aziz (79. Trapp), Koukal – Střihavka (74. Krbeček), Wágner.
    SK Slavia Praha: Čontofalský – Nitrianský (46. Dostál), Petrák, Hubáček (79. Škútka), Čonka – Mičola, Zmrhal, Kisel, Gecov, Vošahlík – Fenin (67. Škoda).

    Rozhodčí: Bílek – Pospíšil, Kříž

    Diváci: 5 287
    thejrc.org