Sparta – Znojmo 2:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:1 (2:1)
1. SC Znojmo FK
Úterý 05.11.2013, 18:00 • Generali Arena • Pohár FAČR
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Příjemný večer z pražské Letné, kde se v odvetě osmifinále Poháru České pošty střetne domácí Sparta s prvoligovým nováčkem ze Znojma. Úvodní vzájemný zápas se stal ve Znojmě velkou slavností, neboť byl dosud jediným soutěžním, který místní celek mohl odehrát ve skutečně domácím prostředí, neboť prvoligové zápasy musí odehrávat v brněnském azylu. Také se Spartou srdnatě bojoval, nicméně výhodnější výchozí pozici si do dnešního souboje přináší favorizovaní sparťané, kteří zdolali soupeře 3:2.

    Ve výborném rozpoložení ale do zápasu nastupují oba celky. Sparťané zůstávají jediným neporaženým celkem na prvoligových kolbištích a především na druhou Plzeň už získali k dobru sedm bodů. Svoji národní převahu potvrdili sobotní výhrou nad Teplicemi 2:0, když se o branky postarali obránci Brabec s Costou.

    Oproti tomu Znojemští delší dobu setrvali na poslední příčce prvoligové tabulky, nicméně v posledních čtyřech zápasech nenašli přemožitele, získali osm bodů a zejména domácí výhra 3:0 nad Příbramí a bezbranková remíza z Liberce dodaly Jihomoravanům potřebné sebevědomí.

    Velkým favoritem na postup do čtvrtfinále zůstávají sparťané, kterým poskytuje výsledek úvodního vzájemného zápasu výraznou výhodu, nicméně bez šancí stále ani nejsou hosté, kteří potřebují dnes na Letné zvítězit o dvě a více branek, nebo o jednu branku 4:3 a při vyšším počtu branek, při jejich výhře 3:2 by se prodlužovalo, přičemž výsledek 1:2, či 0:1 a samozřejmě jakýkoliv bodový zisk posouvá do čtvrtfinále Spartu.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Vaclík – Pauschek, Švejdík, Ujfaluši, Costa – Vacek, Mareček – Dočkal, Matějovský, Konaté – Bednář
    Náhradníci: Staněk – Kadeřábek, Lafata, Krejčí, Polom, Čermák, Sýkora

    1. SC Znojmo FK: Hrubý – Mudra, Hudec, Hnaníček, Cihlář – Lacko, Buchta – Crnkič, Okleštěk, Hrošovský – Helísek
    Náhradníci: Drobisz – Simerský, Reljič, Stáňa, Jurič, Ugwu

    Rozhodčí: Příhoda¨- Filípek, Černý.
     
    Patnáct minut před výkopem jsou ochozy Generali Areny takřka prázdné. Byť všichni fanoušci se vstupenkou z ligového šlágru Sparta – Teplice (který přímo na stadiónu shlédla letošní rekordní návštěva přes 16 500 příznivců fotbalu) mají vstup zdarma, nedá se ani zdaleka očekávat podobná kulisa.
     
    Trojice sudích v čele se zkušeným Radkem Příhodou už přivádí hlavní aktéry dnešního zápasu na pažit letenského stadiónu.
     
    Oba týmy nastoupí ve svých tradičních barevných kombinacích, sparťané tedy v rudých dresech a bílých trenýrkách, hosté v bílo-modré soupravě.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli domácí a od obranného kvarteta rozehrávají první útočnou akci.
     
    1
    Podél pravé postranní čáry se na útočný výlet vydal Pauschek, před pokutovým územím mu ale nevyšla souhra s Dočkalem.
     
    2
    Kapitánskou pásku v dresu Sparty dnes místo náhradníka Lafaty oblékl Ondřej Švejdík, jeho oponentem s páskou na rukávu je Josef Hnaníček.
     
    3
    Dočkal elegantní kličkou ve středu pole obelstil Buchtu a mířil k pokutovému území, před ním už ale o míč přišel.
     
    4
    Ujfaluši byl při rozehrávce presován hostujícím Mudrou, rozehrál tak míč do klidu brankáři Vaclíkovi.
     
    5
    Nermin Crnkič v rohu hřiště vybojoval v souboji s Ujfalušim první rohový kop zápasu ve prospěch hostů z Moravy.
     
    6
    Lackův centr před branku ale domácí defenziva s přehledem odvrací do bezpečí.
     
    6
    Ujfalušiho nákop k pokutovému území Znojma před nabíhajícím Vaclíkem prodloužil k brankáři Hrubému Hnaníček.
     
    7
    O první vzrušení v hledišti se postaral hrdina zápasu s Teplicemi, Costa, jehož centr ale jen nebezpečně proletěl pokutovým územím.
     
    7
    Sparta právě vstřelila branku!
    První gólová radost sparťanských příznivců! Po rychlé souhře Dočkal posunul míč za záda znojemských obránců KAMILU VACKOVI, jenž si tváří v tvář brankáři Hrubému věděl rady a snadno jej překonal.
     
    8
    Další útočné snažení Dočkala končí pouze odkopem od znojemské svatyně.
     
    9
    Vaclíkův nepovedený odkop zpracoval Buchta a okamžitě rozehrál míč do pravého křídla, odkud centroval Lacko, brankář Vaclík ale jistým stažením míče do svých rukavic napravil své zaváhání ze zárodku této znojemské akce.
     
    11
    Vacek uličkou mezi znojemskými obránci posunul míč do levého křídla Konatému, jehož přízemní centr k přední tyči v pádu vyráží brankář Hrubý.
     
    11
    Po rychlém přechodu hostů do ofenzivy Lacko vybojoval v souboji s Costou další rohový kop.
     
    12
    Po závaru před Vaclíkem si Lacko centr od rohového praporku zopakuje.
     
    12
    Tentokrát už s přehledem "uklízí" míč do bezpečí Švejdík.
     
    13
    Konaté si při průniku útočnou polovinou příliš předkopl míč a už jej proti početní převaze nedokázal udržet.
     
    14
    Pohledný a hlavně rychlý přechod hostů z vlastních třiceti metrů do hloubi útočné poloviny nakonec rezultuje pouze v autové vhazování, když domácí srazili do zámezí nepovedenou přihrávku Oklešťka.
     
    15
    Po domácí souhře před pokutovým územím soupeře Matějovský vyzval k zakončení Vacka, jeho prudká rána z hranice pokutového území jen těsně minula vzdálenější tyč Hrubého branky.
     
    17
    Lacko se kolmicí po levém křídle pokusil vysunout Crnkiče, toho ale tělem odstavil od míče Ujfaluši a zkušený stoper pohlídal cestu míče za brankovou čáru.
     
    19
    Obrovská fotbalová paráda na Letné! Po nádherné souhře na jeden dotyk Dočkala s Bednářem Vacek patičkou přiťukl míč Marečkovi, jenž z dvaadvaceti metrů tvrdým projektilem orazítkoval břevno znojemské branky!
     
    20
    Sparťané pokračují ve výrazném letošním herním zlepšení a produkují fotbal plný nápaditosti při rychlé přízemní souhře. Hostům se zatím daří držet míč pouze zřídka.
     
    22
    Zajímavou příležitost měli i hosté, to když při rozehrávce selhal Matějovský, při pasu na vlastní stopery odehrál míč pouze k Crnkičovi, jenž jej rychle posunul do křídla rozběhnutému Lackovi, ten ale akci dva na dva doslova zazdil špatnou zpětnou přihrávkou před branku Crnkičovi a sparťanští stopeři už mohli míč v klidu rozehrát.
     
    23
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Přeci jen se ale hostům daří srovnat skóre! To když přesnou útočnou akcí vyšachovali domácí obranu, Lacko posunul míč na levé křídlo naprosto osamocenému Hrošovskému, jenž lehce přehodil Vaclíka a mohl se jít se svými spoluhráči radovat z trefy na Letné!
     
    25
    Matějovský hledal dlouhým pasem na levém křídle Costu, před ním ale měl k míči blíže Mudra a odehrál jej do zámezí.
     
    26
    Znovu v akci Matějovský, tentokrát třicetimetrovým nákopem úspěšně našel za znojemskou obranou Dočkala, domácí křídelník si chtěl při zpacování obhodit míč kolem bránícího Hnaníčka, ovšem měl před Hrubým příliš málo prostoru na úspěšné dokončení svého snažení.
     
    27
    Hosté se čím dál více osmělují v ofenzivě! Po další rychlé souhře se z úhlu hnal na Vaclíka naprosto osamocený Cihlář, domácí brankář ale výborným zákrokem ponechal na ukazateli skóre nerozhodný stav.
     
    29
    Znojemský brankář Hrubý pod tlakem napadajícího Konatého musel odehrát míč pouze do zámezí a prostřednictvím autového vhazování u něj zůstanou domácí.
     
    30
    Dočkal patičkou mezi dvěma protihráči prostrčil míč na volného Pauscheka, jehož prudký centr zakončoval Konaté, ovšem tísněn Hudcem v těžké pozici mířil velmi nepřesně.
     
    31
    Do Marečka při rozehrávce vletěl Buchta a po odpískání nedovoleného zákroku budou domácí rozehrávat míč z klidu.
     
    33
    Mareček hledal přízemní kolmicí v pokutovém území rozběhnutého Pauscheka, leč naneštěstí pro domácí měl k míči blíže brankář Hrubý a ukryl jej ve své náruči před dobíhajícím slovenským bekem.
     
    34
    Na trávníku po jednom ze soubojů ve středu pole zůstal sedět Roman Bednář a jeho šrám si vyžádá i ošetření od lékaře.
     
    34
    I za pomoci Marka Matějovského Bednář kulhá za postranní čáru a jeho pokračování v dnešním zápase je výrazně ohroženo.
     
    35
    Vacek na malém prostoru obešel Lacka, svoji akci ale zakončil nepřesnou přihrávkou. Zároveň se za potlesku fanoušků vrací do hry sparťanský hrot Bednář.
     
    36
    V roli posledního se při sparťanské rozehrávce ocitl Costa a Okleštěk jej obral o míč pouze za pomoci nedovoleného zákroku, který neunikl pozornosti sudího Příhody.
     
    38
    Po dalším zákroku na Matějovského už Okleštěk dostává od hlavního sudího pořádně domluveno.
     
    38
    Dočkal z dvaceti metrů vypálil levačkou, jeho přízemní rána ale letěla přímo do středu branky, kde s ní Hrubý neměl sebemenší potíže.
     
    39
    Vacka při průniku do pokutového území fauloval Cihlář a sudí Příhoda neváhal s nařízením pokutového kopu!
     
    40
    Sparta právě vstřelila branku!
    Míč si na bílý puntík uvnitř pokutového území postavil BOŘEK DOČKAL a reprezentační záložník nezadržitelně poslal míč do horního rohu znojemské branky!
     
    41
    Domácí se okamžitě vrhli do dalšího útočného snažení, nebezpečný přízemní centr rozběhnutého Konatého ale střelou zakončit nedokázali.
     
    42
    Lacko s Oklešťkem rozehráli rychlou útočnou akci Znojma, první jmenovaný se pokusil vysunout svého spoluhráče za sparťanskou obranu, tam ale včas vyběhl Vaclík a míč před Oklešťkem schoval do svých rukavic.
     
    43
    Hosté poprvé mění sestavu, Davida Helíska na hřišti nahradil čtyřiadvacetiletý útočník Miloš Reljič.
     
    44
    Parádní individuální průnik vystřihl Tomáš Okleštěk, jenž se středem pole probil přes sparťanskou obranu a ocitl se zcela osamocen před Vaclíkem, sparťanský brankář ale svého soka dokázal přelstít a jeho pokus zachytil.
     
    45
    Hlavní arbitr Příhoda k prvním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    Bednář se dral do útočného průniku, obhodil si míč kolem Lacka, poté okamžitě střílel, ovšem z pětadvaceti metrů velmi nepřesně.
     
    První poločas skončil.
     
    Po velmi zajímavém prvním poločasu pohárového osmifinále vede Sparta nad Znojmem 2:1, když domácí poslal do vedení už v sedmé minutě Kamil Vacek a na vyrovnání Hrošovského dokázal odpovědět z pokutového kopu po faulu na Vacka Bořek Dočkal.

    Druhé dějství začne zhruba v 19:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran vyběhly oba týmy na trávník ve stejných sestavách, v jakých končily předchozí dějství. Oproti zahajovacím tedy s jedinou změnou hosté, kteří hrají s Reljičem místo Helíska.
     
    47
    Costův centr z levé strany nenašel před brankou Bednáře ani Vacka a Hnaníček tak mohl odhlavičkovat míč do bezpečí.
     
    48
    Vacek se snažil šikovně prostrčit míč do pokutového území na Bednáře, svůj úmysl však nedokázal zrealizovat podle svého plánu a nasměroval balón k brankáři Hrubému.
     
    50
    Costa si při průniku vyměnil míč s Bednářem, pod nohy se mu ale vrhl Buchta a přesně načasovaným zákrokem míč ukopl.
     
    52
    Další pohledná akce Sparty! Konaté na levém křídle posunul míč volnému Matějovskému, ten si všiml v pokutovém území nabíhajícího Bednáře, adresoval mu přesný pas a útočník se zkušenostmi z Premier League následným zakončením nechal vyniknout brankáře Hrubého.
     
    53
    Do dalšího zakončení se dral Tiemoko Konaté, křižnou střelou ale obstřelil horní roh znojemské branky.
     
    54
    Bednářovi běžel na pravém křídle naprosto volný Dočkal, první jmenovaný ale nedokázal zkrotit skákavý balón, aby mohl přihrát svému spoluhráči.
     
    55
    Obrovská příležitost hostů! To když se za sparťanskou obranou dostal k míči Nermin Crnkič, ale Vaclík proti němu vytáhl další skvělý zákrok a vychytal tutovku soupeře!
     
    57
    Sparťané se znovu usadili na třiceti metrech od znojemské branky, jejich útočné snažení ale tentokrát ukončil zdvižený praporek pomezního rozhodčího Černého, který postřehl Konatého ofsajd.
     
    58
    Hosté získali standardní situaci u postranní čáry, Oklešťkův centr před branku ale nenašel žádného fotbalistu v bílo-modrém.
     
    59
    Kotel sparťanských příznivců se ve velmi chladném počasí baví neustálým fanděním a skákáním a byť si dnes mnoho fotbalových příznivců na Letnou cestu nenašlo, tak přesto zápas doprovází velmi slušná atmosféra.
     
    60
    Už druhou přihrávku směrem dozadu katastrofálních parametrů adresoval svým spoluhráčům v obraně Matějovský, míč vystihl Crnkič a řítil se do zajímavé příležitosti, ovšem Švejdík jej stačil vytlačit ze střeleckého úhlu a nakonec i o míč obrat.
     
    62
    Po vzdušném souboji s Costou zůstal před znojemskou brankou ležet Mudra, po rychlém ošetření je ale v pořádku a bude v zápase pokračovat.
     
    63
    Konatého při rozehrávce stáhl k zemi Okleštěk a po odpískaném faulu zůstanou v držení míče domácí.
     
    64
    Pauschek nedokázal u postranní čáry obejít Cihláře, poté ale soka vytlačil do zámezí a bude moci vhodit míč zpět do hry.
     
    64
    Z levé strany vtrhl do pokutového území Konaté, následná přihrávka ale letěla mezi Pauscheka s Marečkem a slovenský obránce musel lovit míč až u protější postranní čáry.
     
    65
    Z dálky se do míče opřel Matějovský, jeho pokusu ale chyběla veškerá přesnost a letěl výrazně vedle hostující branky.
     
    66
    Vacek úspěšně zrealizoval další elegantní patičku, kterou uvolnil míč do prostoru Konatému, na jehož centr si nabíhal Pauschek, ovšem před ním odhlavičkoval balón do bezpečí Hnaníček.
     
    67
    První změna ve sparťanské sestavě, Dočkal přepouští místo na hřišti Krejčímu. Ten se tak postaví na levé křídlo a Konaté se přesune k opačné postranní čáře.
     
    68
    Tempo zápasu po změně stran výrazně upadlo a před poslední čtvrtinou druhého poločasu vede Sparta stále 2:1. Stále nemůžeme říkat před koncem zápasu, neboť případné dvě branky Znojma by zápas posunuly k penaltovému rozstřelu, zatím se ale tato pravděpodobnost jeví jako minimální.
     
    70
    Matějovský hledal kolmicí za znojemskou obranou Bednáře, na vlhkém trávníku ale míč získal rychlý skluz a sparťanský útočník jej neměl šanci na trávníku dostihnout.
     
    70
    To byl také vůbec poslední zásah Marka Matějovského do dějin dnešního zápasu, neboť ještě před Hrubého výkopem jej na trávníku nahrazuje Aleš Čermák. Jedná se o téměř tradiční pohárové střídání v rámci zápasů Sparty.
     
    72
    Krejčí dokázal zablokovat Mudrův odkop, míč se poměrně šťastně odrazil ke zcela volnému Bednářovi, ten si jej ale nešikovně posunul směrem od hostující branky a po následné nepřesné přihrávce o něj také přišel.
     
    73
    Krejčí dokázal odcentrovat přes Mudru, před brankou ale stahuje míč ze vzduchu brankář Hrubý.
     
    74
    Poprvé se dotkl balónu i Aleš Čermák, při rozehrávce v hloubi vlastní poloviny si pomohl předáním míče brankáři Vaclíkovi.
     
    76
    Po Buchtově průniku sparťanskou polovinou dostal příležitost k zakončení obránce Cihlář, z úhlu ale mířil pouze do boční sítě.
     
    77
    Na Krejčího přetažený centr si naběhl Pauschek, hlavou posunul míč přímo do běhu Marečkovi, jehož tvrdý projektil stačil zablokovat Hnaníček a zřejmě zachránil hosty od inkasované branky, neboť tady by brankář Hrubý měl jen stěží šanci na úspěšný zákrok!
     
    78
    Mareček adresoval dlouhý pas za hostující obranu Bednářovi, toho ale pomezní sudí Černý nachytal v ofsajdu.
     
    80
    Poslední střídání Sparty, za potlesku obecenstva Tiemoko Konaté pouští do hry také Pavla Kadeřábka.
     
    81
    Turnikety letenské arény dnes ve velmi chladném počasí prošlo 2 358 fotbalových fanoušků.
     
    82
    Po hlavičkovém souboji Bednáře s Buchtou se míč odrazil k postranní čáře a oba aktéři se hlásili o zisk autového vhazování, k jejich překvapení ale míč zvláštně odskočil a zůstal ještě ve hřišti, hra tak může plynout dále.
     
    83
    Střídání také na znojemské straně, Matúš Lacko přepustil své místo na hřišti Bronislavu Stáňovi.
     
    85
    Po sparťanské kombinaci v bezprostřední blízkosti pokutového území se do míče pořádně opřel Mareček, jeho rána ale mířila vysoko nad znojemskou branku.
     
    87
    Hosté se pokusili zaútočit po pravé straně hřiště, ovšem velmi nepřesná Hrošovského přihrávka Reljičovi se dokutálela pouze za postranní čáru.
     
    88
    Hosté se ještě snaží bojovat alespoň o vyrovnání skóre dnešního zápasu, Crnkičův centr ale před brankou nenašel žádného z jeho spoluhráčů.
     
    89
    Poslední střídání Znojma, Radka Buchtu na závěrečné desítky sekund nahrazuje teprve osmnáctiletý Nigérijec Uchenna Ugwu.
     
    90
    O další střelecký pokus hostů se postaral Miloš Reljič, jeho křižná střela z pravé strany ale minula sparťanskou branku.
     
    90+1
    I v druhém poločasu si sudí Příhoda vystačí s jedinou nastavenou minutou.
     
    Konec zápasu.
     
    Končí pohárový duel mezi Spartou a Znojmem. Po dvou zcela rozdílných poločasech Sparta vítězí 2:1 a v součtu s výhrou 3:2 na hřišti soupeře postupuje do čtvrtfinále soutěže, které se uskuteční na jaře.

    Zatímco v prvním poločasu si oba týmy vypracovaly celou řadu šancí a Sparta vedla 2:1, tak druhý poločas už postrádal potřebnou fotbalovou kvalitu a postupem času se zápas pouze dohrával z povinnosti.

    Skóre zápasu otevřel v sedmé minutě po Dočkalově přihrávce Kamil Vacek. Za hosty dokázal vyrovnat v minutě třiadvacáté Patrik Hrošovský, ale aktéři úvodní branky Sparty poté zápas rozhodli, neboť po faulu na Vacka se ze značky pokutového kopu nemýlil Bořek Dočkal.

    To je z chladné Letné pro dnešní večer vše, těším se na přečtenou u dalších přenosů z fotbalových kolbišť. (19:50:14)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 7. Vacek, 40. Dočkal (pen.) – 23. Hrošovský


    AC Sparta Praha: Vaclík – Pauschek, Švejdík, Ujfaluši, Costa – Vacek, Mareček – Dočkal (67. Krejčí), Matějovský (70. Čermák), Konaté (80. Kadeřábek) – Bednář
    Náhradníci: Staněk – Kadeřábek, Lafata, Krejčí, Polom, Čermák, Sýkora

    1. SC Znojmo FK: Hrubý – Mudra, Hudec, Hnaníček, Cihlář – Lacko (83. Stáňa), Buchta (89. Ugwu) – Helísek (42. Reljič), Okleštěk, Hrošovský – Crnkič
    Náhradníci: Drobisz – Simerský, Reljič, Stáňa, Jurič, Ugwu

    Rozhodčí: Příhoda¨- Filípek, Černý

    Diváci: 2 358
    05.10.2013
    Znojmo - Sparta 2:3

    Branky: 41. Crnkić, 70. Nepožitek – 9. Konaté, 74. Mareček, 79. Přikryl

    Karty:   60. Reljić (ZNO), 74. Hnaníček (ZNO), 76. Lacko (ZNO) – 90. Matějovský (SPA)

    thejrc.org