SP skokanů na lyžích, Lillehammer - HS 100 (kon.)
konec
SP skokanů na lyžích, Lillehammer - HS 100

Sobota 07.12.2013, 17:00Skoky na lyžích
     
    Závod skončil. (18:40:52)
     
    Mějte se fajn a připomínám, že v neděli se začíná v 15:00!
     
    Tolik tedy první ze dvou víkendových závodů na středním můstku, věříme, že toho nedělního se zúčastní více českých nadějí.
     
    1
    Gregor Schlierenzauer měl po prvním kole obrovský náskok na Takeučiho, ale neskočil nijak dobře. Za 97 metrů ale přesto bere vítězství. Zachránila ho tak trochu vysoká bodová náhrada za vítr. Schlierenzauer vítězí ve Světovém poháru podruhé v řadě a jde do čela celého seriálu! Takeučiho porazil o pět bodů.
     
    2
    Taku Takeuči má na začátku sezony úžasnou formu! Japonec po odrazen nabral výšku a doletěl na 100,5 metru. Na Freitaga měl po prvním kole čtyři body náskok a celkově před ním vede o 3,2b.
     
    3
    Anders Bardal svůj skok sice nepokazil, ale chtělo to jít ještě dál. Nor předvedl 99 metrů, nemá takovou větrnou náhradu jako Freitag, Bardal je druhý. O dvě desetiny porazil Kota.
     
    4
    Richard Freitag ale Kota už atakoval! Německý mladík dal 101 metrů, nepokazil si skok stylově a teď je to on, kdo útočí na stupně vítězů. Freitag vede před Kotem o 3,4b.
     
    5
    Robert Kranjec měl dobrý vítr, ale skočil jen 97,5 metru. Slovinec je čtvrtý, nedostal takovou náhradu za vítr jako třeba Freund či Kot s Wellingerem. Kranjec je za zmiňovanou trojicí čtvrtý.
     
    6
    Severin Freund polského borce neohrozí. Stálice výběru Wernera Schustera dala 98 metrů, což nyní stačí na třetí místo.
     
    7
    Andreas Wellinger letěl ještě dále než Kot! Dolétl až na 103,5 metru, jenomže měl obrovské problémy při odjezdu. Jsou tu srážky za styl a Němec o sedm desetin bodu s Kotem prohrává.
     
    8
    Maciej Kot ulétl a zachránil polskou čest v tomto závodě! 99,5 metru pro tohoto mladíka, který klidně může ještě zaútočit na stupně vítězů. Na konci vystřihl i úžasný telemark a Kot vede o šest bodů před Veltou.
     
    9
    První norská radost na tribunách stadionku v Lillehammeru! Rune Velta vystřídá Noriakiho Kasaie na čele závodu! Přeskočil ho o půl metru, dostal od rozhodčích pět devatenáctek. Velta vede o 2,2b před Kasaiem.
     
    10
    Andreas Kofler prožil povedené první kolo. Rakušan tentokrát ale dal jen 94 metrů a jde na třetí místo. Kasai vnikl tudíž do elitní desítky.
     
    Aktuální pořadí ve 2. kole:
    1. Kasai (JPN) 268,6
    2. Kraus (GER) 266,8
    3. Ito (JPN) 265,3
    3. Ahonen (FIN) 265,3
    5. Geiger (GER) 263,4
     
    11
    Noriaki Kasai má úžasnou fazonu! Japonec se prolétl na 96 metrů, dostal výborné body za styl a Kasai je průběžně první před Krausem!
     
    12
    Vítr je sice mírnější, ale skokané toho nedokážou úplně využít. Michael Neumayer byl ve vzduchu velmi slušně, ale dal jen 94,5 metrů. Má nižší body za styl a je momentálně čtvrtý! Stále vede Kraus, na druhém místě jsou společně Ito a Ahonen.
     
    13
    Andreas Wank si poradil celkem obstojně. Němci jsou ve velkém počtu na špici závodu po prvním kole, Wank za 93 metrů momentálně bere při nižší bodové náhradě za vítr sedmou příčku.
     
    14
    Stefan Kraft rovněž nesesadí Marinuse Krause z dočasného trůnu. Kraft dal spíše průměrných 91,5 metru a je devátý. Špička závodu je nesmírně vyrovnaná.
     
    15
    A Kraus odolá i ataku ze strany krajana Karla Geigera. Rekordmanovi tohoto můstku závod nevyšel úplně ideálně, teď dal 92,5 metru a jde na čtvrté místo.
     
    16
    Janne Ahonen je zpátky, tento závod zvládl se ctí. Finský borec předvedl 94,5 metru a to tohoto veterána aktuálně řadí na dělené druhé místo s Daiki Item. Vede stále Marinus Kraus.
     
    17
    Peter Prevc naopak dnes hezký závod neprožil. Slovinec dal pouze 89,5 metru a navíc měl výrazně problémy na odjezdu. Všem skokanům foukají necelé dva metry do zad. Prevc je sedmý.
     
    18
    Marinus Kraus si udržuje stabilní formu. Není to dnes pro něj lehký závod, ale Kraus to zvládl i ve druhém kole. Za 94,5 metrů v hezkém stylu se dostává do čela závodu!
     
    19
    Ole Marius Ingvaldsen je spíše leteckým typem a to potvrdil i tady v Lillehammeru. Předvedl 92 metrů a je pátý za Kamilem Stochem. Daiki Ito se i nadále vyhřívá na čele závodu.
     
    20
    Vincent Descombes Sevoie má za sebou svůj závod a zvládl ho solidně. Ve druhém kole přidal 94 metrů a jde na třetí místo. Útočí na elitní dvacítku.
     
    Aktuální pořadí ve druhém kole:
    1. Ito (JPN) 265,3
    2. Hilde (NOR) 263,1
    3. Stoch (POL) 259,5
    4. Watase (JPN)
    5. Loitzl (AUT)
     
    21
    Alexej Romašov svým typickým způsobem nalehl mezi lyže, ale přistál velmi brzy. Za 89,5 metru je aktuálně na sedmém místě. Body do SP to ovšem budou určitě.
     
    21
    Přes Ita Tom Hilde nepůjde, ale bude poprvé v sezoně bodovat do Světového poháru. Norský vlasatý borec překonal konstrukční bod můstku a za 94,5 metru jde na druhé místo. Zúročil náskok před Stochem.
     
    23
    Juta Watase elitní duo Ito – Stoch určitě neohrozí. Japonec s rozevlátým stylem zaznamenal pouze 92 metrů a jde na třetí příčku.
     
    24
    Daiki Ito ale skočil výborně. Japonský kamikaze tentokrát doletěl pro 95,5 metru a dá se očekávat, že poskočí do elitní dvacítky. Nepokazil si to totiž stylem. Vede o necelých šest bodů před Stochem.
     
    25
    Jaka Hvala určitě Stocha neohrozí. Slovinský typ spíše na větší můstky tentokrát předvedl jen 88,5 metru a je pátý.
     
    26
    Kamil Stoch ve druhém kole zabral a předvedl mnohem lepší pokus. Polksý mistr světa z Val Di Fiemme tentokrát dal 95 metrů a je na prvním místě před Loitzlem. tak uvidíme, na co to bude ve výsledku stačit. Moc daleko se zatím ve druhé rundě neskáče.
     
    27
    Loitzl zůstane na čele i po skoku Japonce Reruhiho Shimiza. Jen 88 metrů a japonský mladík jde až na čtvrté místo. Porazil jen Deschwandena.
     
    28
    Wolfgang Loitzl také otečkoval konstrukční bod můstku. Ve větru do zad a hezkém stylu dal 91 metrů, Žylu poráží o dvě desetiny a je na čele závodu.
     
    29
    Simon Ammann dnes neprožil úplně povedený závod. Je z toho 91 metrů a aktuálně druhá pozice o 4,5 bodu za Žylou.
     
    30
    Piotr Žyla Deschwandena výrazně přeskočil. Předvedl 93 metrů, dostává hezké body za styl a je aktuálně první.
     
    30
    Gregor Deschwanden má za sebou druhý pokus, body ale jisté nemá, Postoupilo totiž přesně 31 borců. Švýcar dal 89 metrů se špatným odjezdem.
     
    Začalo druhé kolo.
     
    Za malý moment začne druhé kolo, snad se ponese ve stejném duchu jako to první.
     
    Viděli jsme rozhodně nejpoklidnější kolo letošní sezony. Suverénně ho vyhrál svým veledlouhým pokusem Gregor Schlirenzauer, druhý Taku Takeuči už na něj ztrácí přes osm bodů. Uvidíme však, co na středním můstku v Lillehammeru přinese kolo č. 2. To začne zhruba v 18:03.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Schlierenzauer (AUT) 148,3
    2. Takeuči (JPN) 140,0
    3. Bardal (NOR) 137,4
    4. Freitag (GER) 135,8
    5. Kranjec (SLO) 135,6
    6. Freund (GER) 134,9
    ----------------------------------
    35. JANDA (CZE) 121,1
     
    50
    Krzysztof Bieguń se rozloučí se žlutým trikotem. Mladičký Polák dal v těžkých podmínkách jen 90 metrů a končí mimo druhé kolo. Je až 32.
     
    49
    Také Marinus Kraus se objeví ve druhém kole. Německý mladíček dává 96,5 metru a řadí se na omsnácté místo. I on bude útočit spíše ze zadních pozic.
     
    48
    Gregor Schlierenzauer vystřihl naprosto parádní skok! Využil totiž toho, že se mu otočil vítr podle jeho představ a dopadl na 105,5 metrech! O 8,3 bodu vede před Takeučim!
     
    47
    Také Andreas Wellinger navázal na skok Taku Takeučiho. Za 98 metrů je šestý a bude útočit spíše ze zadních pozic.
     
    46
    Taku Takeuči si ovšem hlavu s větrem vůbec nelámal! Japonec má úžasnou formu, předvedl 99 metrů a jde s náskokem 2,6 bodu před Anderse Bardala. Výborný skok!
     
    45
    Thomas Morgenstern měl za hranou stejné problémy jako ostatní. Jakoby se totiž ani neodrazil. I on přistál jen na 90 metrech a je 29. Jen těsně poráží Jakuba Jandu.
     
    44
    Pozor, něco se na můstku v Lillehammeru mění. Jurij Tepeš skočil pouze 88 metrů a to už nezachrání ani větrná náhrada. Slovinec dokonce prohrává i s Jakubem Jandou a je až 37.
     
    43
    Piotr Žyla také nešel daleko. Jeho 92,5 metru ho řadí do podobné pozice jako Ammanna. Polák je dokonce až na 26. pozici a druhé kolo si nezaskáče.
     
    42
    Ammann prožívá svou oblíbenou olympijskou sezonu, ale tady měl po odraze velké problémy a nakonec dopadl už na 93 metrech. Proto je až na 25. místě a nemá jistotu účasti ve druhém kole!
     
    41
    Také Rune Velta potvrdil, že se vítr na můstku uklidnil. Výsledkem je 96,5 metru, Nor bude v popředí závodu. Je šestý o desetinu za pátým Kotem, vede Bardal.
     
    40
    Maciej Kot měl štěstí na podmínky. Skákal prakticky v bezvětří, ale asi to nebude stačit na vedení. Za 98,5 metrů, což je nejdelší skok první rundy, jde na pátou pozici.
     
    39
    Noriaki Kasai se dokáže svými skoky hezky bavit. Potvrdil to i tentokrát. Za 94 metrů v silnějším větru do zad jde na hezké šesté místo.
     
    38
    Robert Kranjec se blýskl velice učesaným skokem. Doletěl sice na 97 metrů, ale zároveň neměl tak silný vítr do zad. Přesto jde na třetí místo za Freitaga o pouhé dvě desetiny bodu.
     
    37
    Severin Freund zase po čase daleko! Německý borec předvedl 96 metrů a je třetí. Bardal zůstává na čele závod před Freitagem.
     
    36
    V těžkých podmínkách byl nucený bojovat také Peter Prevc a poradil si obstojně. Jeho 93 metrů na druhé kolo stačí, Slovinec je aktuálně na devátém místě. Asi maximum vydoloval ze svého skoku.
     
    35
    Jan Ziobro dojel na velice silný vítr do zad. I proto předvedl pouze 86,5 metru a řadí se na 29. místě. To je samozřejěm stopka pro další průběh závodu.
     
    34
    Gregor Deschwandedn se skoro ani neodrazil a přistál na devatenáctém místě. Zatím je devatenáctý.
     
    33
    Kamil Stoch měl rovněž velice těžké podmínky a vykouzlil z nich také jenom 91,5 metru. Polák je aktuálně šestnáctý a musí čekat.
     
    32
    Daiki Ito sice skočil velmi plynule, ale nikterak daleko. Asi nebude úplně spokojený s výkonem 91,5 metru. Zatím je Japonec čtrnáctý a musí čekat, zda se dostane do druhého kola.
     
    31
    Po kratičcé přestávce skákal Karl Geiger a zvládl to solidně. 95,5 metru stačí Němci na sedmé místo.
     
    30
    Jakub Janda měl vítr do zad a nepředvedl daleký skok, spíše průměrný výkon. Janda dal 89 metrů a při solidním stylu jde na sedmnácté místo. To je konečná pro druhé kolo.
     
    29
    Robert Johansson ale svého krajana s druhým kolm nenapodobil. 87 metrů je málo, Johansson je 23.
     
    28
    Vítr se opět otočil a fouká více do zad, Ole Marius Ingvaldsen dal proto pouze 93 metrů. Je osmý. Dostává totiž slušnou větrnou náhradu.
     
    27
    Stefan Kraft letěl do podobných míst. 94,5 metrů v horších podmínkách než měl Ahonen řadí Krafta na šestou pozici. Jistota druhého kola je tady.
     
    26
    Také Janne Ahonen dal standard v podobě 95 metrů. To řadí tohoto finského veterána na šesté místo, Ahonen je už určitě ve druhém kole.
     
    25
    Juta Watase letěl velice podobně jako Loitzl. Zaznamenal rovných 95 metrů a je devátý. Měl malinko horší podmínky než Rakušan. Druhé kolo by to být mělo.
     
    24
    Wolfgang Loitzl měl velice dobré podmínky. Leč nevyužil jich úplně stoprocentně. Jeho 95 metrů zatím stačí jen na 11. místo a Rakušan musí čekat.
     
    23
    Michael Neumayer předvedl velice slušný pokus. Doskočil si pro 97 metrů a druhé kolo se ho týkat určitě bude. Němec jde aktuálně na čtvrtou pozici.
     
    22
    Olli Muotka se se svým skokem od začátku výrazně pral. Nakonec si doletěl pro 91 metrů a musí čekat, zda z toho body budou nebo ne. Je na desáté příčce.
     
    21
    Po delší době dlouhý skok! Alexej Romašev měl přece jenom štěstí na vítr, fouklo mu do zad méně než jeho kolegům a aktuálně jde za 95,5 metru na šesté místo. Z toho by postup do druhého kola měl být.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Bardal (NOR)
    2. Freitag (GER)
    3. Kofler (AUT)
     
    20
    Davide Bresadola měl rovněž velice silný vítr do zad. Vykouzlil z toho pouze 84,5 metru a v závodě skončí. Je osmnáctý.
     
    19
    Druhé kolo bude určitě bez Denise Kornilova. Ruský skokan zaznamenal jen 86 metrů a jde na 15. příčku. Také on doplatil na vichr do zad.
     
    18
    Reruhi Shimizu to příliš nezvládl. Jeho 91,5 metru v silnějším větru do zad žádným zázrakem není, Japonec je až osmý.
     
    17
    Slovinec Jaka Hvala byl spíše průměrný. Snesl se na 93 metrů a bude se muset modlit, aby to stačilo na druhé kolo. Zatím je Hvala na sedmé pozici.
     
    16
    Anders Bardal už jel z vyššího nájezdu a skočil do špičky. Výsledkem bylo 97 metrů, ale při menším odečtu za vítr. Bardal jde přesto do vedení o bod a šest desetin.
     
    15
    Ronan Lamy Chappuis byl vpuštěn do zoufalých podmínek. Přesto mladý Francouz nechtěl prodat svou kůži lacino a bojoval. Doletěl pro 85 metrů, dostává výraznou náhradu za vítr a je momentálně sedmý. Lavička za nájezd se zvedne opět o jedno číslo nahoru, aktuálně na jedenáctku.
     
    14
    Pascal Egloff také přistál hodně blízko konstrukčního bodu můstku. Pro mladého Švýcara z toho je jen 82 metrů a až třinácté místo.
     
    13
    Sebastian Colloredo měl mírnější vítr do zad a rezultátem z toho bylo 87,5 metru. Ital je šestý, spíše to na druhé kolo nevypadá.
     
    12
    Ani Stefan Hula prakticky neměl žádnou šanci. Snesl se na 84 metrů a i pro něj závod skončí prvním kolem. Polák je aktuálně na předposlední 11. pozici.
     
    11
    Podmínky teď schytal Tomaž Naglič. Bojoval, ale na víc než na 85 metrů to nestačilo. Jde na deváté místo bez šance na druhé kolo.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Freitag (GER)
    2. Kofler (AUT)
    3. Wank (GER)
     
    10
    Francouz Vincent Descombes Sevoie předvedl spíše průměr. V silném větru do zad dosedl na 90 metrů a jde na čtvrté místo před Toma Hildeho.
     
    9
    Richard Freitag se s podmínkami popasoval velmi statečně. Zabojoval, doletěl na 94,5 metru a Němec se řadí dokonce na první místo. Přičítal nějaké body za vítr i posunutou lavičku. Jde i před Koflera.
     
    8
    Podobně silný vítr do zad měl také Ilmir Hazetdinov. Dal 86,5 metru, což asi bylo maximem. Rus je šestý.
     
    7
    Ve velmi těžkých podmínkách absolvoval svůj skok také Vladimir Zografski. Toho vítr zfoukl už na 81 metrech a Zografski je poslední sedmý.
     
    6
    Justin už jel z nižšího nájezdu, navíc mu více fouklo do zad. Výsledkem tak bylo pouze 87 metrů.
     
    6
    Před skokem Roka Justina ze Slovinska jdeme dolů o jedno okno.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Freitag (GER)
    2. Kofler (AUT)
    3. Wank (GER)
     
    5
    Andreas Wank rověnž předvedl velice dobrý skok. Dal 97 metrů a byť měl malé problémy na odjezdu, nakonec se řadí těsně za Koflera na druhé místo. Létá se zatím opravdu hodně daleko.
     
    4
    Marco Grigoli také nešel špatně. Předvedl 90,5 metru a zařadí se na třetí místo.
     
    3
    Andreas Kofler také dobře! Máme za sebou silný začátek závodu, Kofler předvedl 97 metrů. Vede o pět bodů před Hildem. Pořadí na čele se teď dlouho měnit nebude.
     
    2
    Tom Hilde skočil výborně! Ve větru do zad předvedl Nor 95 metrů a jde suverénně do čela. Na konci svého pokusu vystřihl také velmi elegantní telemark. Ještě připomeňme, že skokani se rozjíždí z jedenáctky do svých pokusů.
     
    1
    Na úvod dal Stjernen solidních 89 metrů. Má sice nižší stylové známky, uvidíme na co to bude stačit.
     
    Závod začíná, připravený je Andreas Stjernen.
     
    Nakonec po skoku Pascala Egloffa bylo zkušební kolo zrušeno.
     
    Právě probíhá zkušební kolo. Budeme informovat o výsledku Jakuba Jandy.
     
    Zajímavé bude sledovat, zda Polák Krzysztof Bieguń udrží žlutý trikot. Dravců je několik. Taku Takeuči, Gregor Schlierenzauer, ale jsou tu i další.
     
    Do závodu postoupil pouze jediný český skokan Jakub Janda. Ani ten však nemá příliš úchvatnou formu, a tak by byl jakýkoliv bodový zisk úspěchem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:00.

    Radek Barkman

    ocianews.com