Švýcarsko – Česko 1:2 (kon.)
konec
Švýcarsko
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Česko
Neděle 27.04.2014, 13:30 • St. Jacob Arena, Basilej • Reprezentace
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Pěkný den u sledování druhého přípravného zápasu mezi reprezentačními výběry Švýcarska a České republiky. Střetnutí v rámci letošního ročníku Euro Hockey Challenge se odehraje ve švýcarském městě Basilej, český národní tým v něm bude chtít odčinit prohru z prvního pátečního duelu v Neuchatelu.
     
    První měření sil se švýcarskou reprezentací se svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky nevyvedlo. Utkání sice nabídlo poměrně vyrovnanou partii, v rozhodujících chvílích ale byli úspěšnější zkušenější Švýcaři a mladé české mužstvo porazili 3:1.

    Švýcarsko – Česká republika 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

    Branky a nahrávky: 6. Brunner (Hollenstein), 24. Josi (Romy, Hollenstein), 56. Pestoni (Monnet, Brunner) – 58. Vondrka (Radil).

    Sestava ČR: Salák (Jakub Kovář) – Kudělka, Linhart, Mozík, Jordán, Krejčík, Vitásek, Jank, Lukáš Kovář – Martin Růžička, Zohorna, Buchtele – Vondrka, Kousal, Radil – Smoleňák "C", Nosek, Kašpar "A" – Petružálek, Filippi, Zaťovič.
     
    Do druhého utkání by měl v české brance nastoupit tentokrát Jakub Kovář, první příležitost v přípravě dostane i útočník ruského Petrohradu Roman Červenka. Český výběr bude chtít na druhý pokus proti domácímu Švýcarsku uspět, cíl alespoň jednoho vítězství ze země helvétského kříže si totiž před odletem na západ Evropy stanovil trenér Růžička.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Mayer – Ramholt, Grossmann, Kukan, Schlumpf, Kamerzin, Huguenin, Kparghai – Plüss, Ambühl, Suri – Simek, Romy, Hollenstein – Pestoni, Monnet, Rüfenacht – Neuenschwander, Froidevaux, Scherwey. Trenér: Sean Simpson.

    Česko: Jakub Kovář – Kolář II, Linhart, Mozík, Jank, Vitásek, L. Kovář, Jordán, Krejčík – Martin Růžička, Červenka, Vondrka – Radil, Kousal, T. Nosek – Petružálek, T. Zohorna, Smoleňák – Valský, Filippi, Buchtele. Trenér: Vladimír Růžička.

    Rozhodčí: Reiber, Kurmann – Arm, Müller (všichni Švýc.).
     
    V české sestavě registrujeme oproti předešlému zápasu několik změn. V bráně tentokrát nastoupí Jakub Kovář, obranné řady vyztuží Jan Kolář, v útoku se pak představí Roman Červena s Jakubem Valským. Všechny formace národního týmu byly oproti minulému klání pozměněny.

    Změny hlásí také Švýcaři. Do dnešního duelu nenastoupí posily z NHL Roman Josi a Damien Brunner.
     
    Před úvodním vhazováním nás budou čekat ještě státní hymny obou zemí.
     
    Hymny jsou u konce, můžeme jít na to.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:58
    Národní tým začal druhé utkání ve Švýcarsku aktivněji, rána obránce Janka od modré čáry ale mířila těsně vedle švýcarské brány.
     
    02:35
    První zákrok si ve třetí minutě připisuje i český brankář Jakub Kovář. Lehké nahození jednoho z domácích útočníků však s poklidem vyrazil mimo své tři tyče.
     
    02:58
    Další práce pro Kováře byla o něco složitější, český brankář si však poradil i s dalším pokusem domácího celku.
     
    03:21
    Martin Růžička v obrovské šanci, třinecký forvard se dral do samostatného úniku, nepodařilo se mu ale zakončit tak, jak by si představoval!
     
    04:19
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český národní tým otevírá brankový účet dnešního duelu! První velkou šanci MARTIN RŮŽIČKA ještě nevyužil, z té následující se ale raduje, když dokázal švýcarského brankáře Mayera prostřelit mezi betony. Asistence: Roman Červenka.
     
    04:30
    Parádní úvod české družiny. To, co se nepodařilo národnímu týmu v pátečním utkání ve Švýcarsku, se tentokrát povedlo. Češi se jako první ujímají vedení v zápase.
     
    05:27
    Chybělo málo a Češi mohli přidat druhou branku v zápase! Krejčík a Jordán nepříjemně ostřelovali domácího brankáře od modré čáry, k jednomu vyraženému puku se dostal Filippi, který však z blízkosti napálil puk jen do připravené lapačky švýcarského brankáře Mayera!
     
    06:33
    Češi jsou zatím v zápase jednoznačně lepším týmem, domácí celek se prakticky do žádné vážnější šance ještě nedostal.
     
    08:54
    Delší pasáž bez výrazné šance ani na jedné straně vyhovuje více českému týmu, který v poklidu brání a nepouští domácí do žádné šance.
     
    10:06
    Pěkná souhra druhého pardubického útoku! Tomáš Nosek se natlačil za švýcarskou obranu, ze strany ale nedokázal zakončit přesně.
     
    10:48
    První přesilová hra je zde, zahraje si ji česká družina. Vyloučen byl švýcarský útočník Neuenschwander.
     
    11:10
    Češi vyhráli buly a ihned začali kombinovat v útočném pásmu. Ránu Koláře od modré vyrazil švýcarský brankář jen před sebe, zde se k puku jako první dostal obránce Mozík, touš však nasměroval jen do lapačky domácího brankáře.
     
    11:45
    Češi jsou stále v útočném pásmu na puku, nemohou se ale dostat do výhodné střelecké pozice.
     
    12:14
    Domácím se podařilo vyhodit puk z obranného pásma, unavená švýcarská čtveřice může jít vystřídat.
     
    12:48
    Domácí v plném počtu. Většinu oslabení ale strávili pod tlakem českého týmu.
     
    13:19
    Vzápětí následuje další přesilovka pro český tým. Vyloučen byl tentokrát obránce Grossmann.
     
    14:25
    Tahle početní výhoda se zatím hostujícímu celku příliš nedaří. Švýcaři se jednoduše brání.
     
    15:19
    Domácí jsou v plném počtu, přečkali i druhou početní výhodu českého týmu.
     
    16:30
    První vážnější náznak švýcarského tlaku. Domácí se usadili v útočném pásmu hostí, nakonec se ale ke střele nedostali.
     
    17:50
    Velká šance českého týmu na druhou branku v utkání! Do přečíslení dva na jednoho se dostali Martin Růžička s Romanem Červenkou. První jmenovaný nahrával druhému, ten však nedokázal tečovat jeho přihrávku za záda švýcarského brankáře.
     
    19:35
    První třetina se již jen dohrává, žádná další zajímavá situace není k vidění.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 14:19.
     
    Úvodní dvacetiminutovka byla čistě v režii českého národního týmu! Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se dostali již v páté minutě do vedení, když mezi betony prostřelil domácího brankáře třinecký útočník Martin Růžička. Aktivita národního mužstva pokračovala i v následujících minutách, Češi měli několik dalších šancí k navýšení svého vedení, skóre ale již zůstalo neměnné.
     
    Během první přestávky proběhlo na ledě basilejské arény vystoupení krasobruslařů. Teď je ale již vše připraveno na vhození úvodního buly druhé třetiny.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:59
    Úvodní minuta druhé třetiny opatrná z obou stran.
     
    21:15
    Švýcaři se nakonec přeci jenom snaží zaskočit českou obranu, ta je ale nepouští na dostřel Kovářovy bráně.
     
    22:30
    Na modré napřáhl Kolář, do jeho rány stačil ještě vložit hůl Vondrka, trefil však jen výstroj domácího brankáře.
     
    24:02
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno. Švýcaři na začátku druhé třetiny mírně zvýšili svoji aktivitu, za což jsou odměněni srovnávací trefou. Hollenstein z otočky přihrál KEVINU ROMYMU před branku, který měl dost času překonat Kováře střelou k levé tyči. Asistence: Denis Hollenstein.
     
    25:24
    Švýcaři jsou na koni, vstřelená branka jim vlila do žil čerstvou krev. Hosté z České republiky se musí hlavně bránit.
     
    26:01
    První přesilová hra pro domácí Švýcarsko. Vyloučen je obránce Linhart.
     
    26:05
    Kritické momenty pro český národní tým! Po velmi sporném zákroku je vyloučen i obránce Mozík a Češi se budou téměř dvě celé minuty bránit ve třech proti pěti!
     
    28:05
    Hektické chvíle český národní tým ustál bez ztráty kytičky a již hraje v plném počtu. Velké šance měli domácí Monnet a Ramholt, brankář Kovář si však s jejich pokusy dokázal poradit a výrazně podržel svůj tým v kritických momentech.
     
    28:15
    Pozor, velká šance pro český národní tým vrátit se zpět do vedení v zápase! Při hře pět na pět se do samostatného úniku dostal obránce Mozík, který byl faulován a sudí bez rozvah zkřížil ruce nad hlavou. Trestné střílení pro národní tým!
     
    28:15
    Česko právě vstřelilo branku!
    Faulovaný VOTĚCH MOZÍK se rozjel proti švýcarskému brankáři Mayerovi a s jistotou proměňuje trestné střílení. Češi se vrací do vedení v zápase, pro Mozíka se navíc jedná o jeho první reprezentační branku v kariéře! Bez asistence.
     
    28:30
    Možná klíčové momenty celého utkání. Český tým přežil téměř dvouminutové oslabení ve třech proti pěti a po jeho vypršení se z trestného střílení prosadil plzeňský obránce Mozík.
     
    28:59
    Na ledě registrujeme také první šarvátku. Kolem brankoviště Švýcarska se do sebe pustili Smoleňák s Grossmannem, rozhodčí ale oba kohouty od sebe odtrhli a bez udělení trestu je posílají na střídačky.
     
    31:30
    Zajímavá šance útočníka Jakuba Valského! Ten se dostal k volnému puku před švýcarskou bránou, v dobré pozici ale přestřelil.
     
    31:45
    Opět liberecký útočník Valský. O pár vteřin později se dostal do další zajímavé šance, tentokrát ale nestihl zakončit včas.
     
    34:30
    Češi jsou při chuti. Do dobré střelecké pozice se dostal Roman Červenka, místo střely ale ještě přihrával a akce tak gólem neskončila.
     
    35:10
    Ovšem i Švýcaři o sobě nezapomínají dávat vědět. Hollenstein hledal chytře před bránou některého ze svých spoluhráčů, před brankářem Kovářem ale nikdo z domácích nebyl.
     
    35:45
    Roman Červenka se pokusil individuálně prosadit, jeho střela ale nebyla příliš přesná.
     
    38:13
    Švýcaři by do konce druhé třetiny ještě rádi vyrovnali. Střelu dnes aktivního Hollensteina však chytil do lapačky pozorný Jakub Kovář.
     
    39:00
    Ohlášena poslední minuta do konce druhé třetiny.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:12.
     
    Druhá třetina je u konce, viděli jsme v ní tentokrát dvě branky, jednu na každé straně. Do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe domácí, kteří se v 25. minutě dočkali vyrovnání zásluhou Romyho. Švýcaři následně měli velkou příležitost obrátit skóre na svoji stranu, téměř dvouminutovou přesilovou hru pět na tři ale neproměnili. O slovo se tak po vypršení oslabení přihlásili Češi a díky úspěšnému trestnému střílení Mozíka se vrátili do jednobrankového vedení. S ním také načnou třetí třetinu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:25
    Třetí třetina začala opět opatrně z obou stran, více puk mají na hokejkách Švýcaři, do žádné vyložené šance se ale nedokázali dostat.
     
    42:14
    Zakázané uvolnění českého národního týmu. Buly před Jakubem Kovářem.
     
    43:17
    Po české ztrátě puku se domácí dostali do přečíslení tři na jednoho, zodpovědnost na sebe vzal útočník Martin Plüss, jeho střela však mířila vedle.
     
    44:05
    Aktivita je zatím na holích domácích Švýcarů. Vyrovnat mohl útočník Monnet, proti byl ale brankář Jakub Kovář.
     
    46:55
    Další šance Švýcarska! Neuenschwander se dostal do dobré pozice mezi kruhy, naštěstí pro český tým však neodkázal zamířit přesně. Kovář tentokrát nemusel zasahovat.
     
    47:36
    Uklidňující gól pro český národní tým mohl přidat Smoleňák. Z bezprostřední blízkosti domácího brankáře Mayera se však neprosadil. Puk se do švýcarské brány nedostal ani po následném závaru. Touš sice poskakoval po brankovišti, za brankovou čáru si to ale nenamířil.
     
    48:21
    Hra se po dvou velkých šancích lehce uklidnila, hraje se především ve středním pásmu.
     
    48:30
    Od modré čáry vypálil obránce Linhart, brankář Mayer byl připraven.
     
    50:04
    Utkání sleduje 4 126 diváků, atmosféra v Basileji je o poznání klidnější než v pátek v Neuchatelu, kde bylo vyprodáno.
     
    52:20
    Češi stále drží puk na svých hokejkách a více zaměstnávají domácího brankáře Mayera. Tvrdá rána Vitáska od modré čáry skončila na pozorném brankáři Švýcarska, který si poradil i s pohotovou dorážkou Tomáše Zohorny.
     
    54:28
    Český národní tým hraje velmi takticky. Má puk na holích, zbytečně se ale netlačí do jedné šance za druhou a spíše pozvolna postupuje směrem k domácí brance.
     
    57:17
    Další obrovská šance českého národního týmu! Prudkou ránu Radila zastavila až branková konstrukce švýcarské svatyně.
     
    58:31
    Švýcaři měli možnost odvolat brankáře, Mayer však zůstal ve svém brankovišti.
     
    59:00
    Až teď! Mayer sprintuje na střídačku, Švýcaři to zkusí v šesti proti pěti.
     
    59:47
    Puk míří daleko od české brány, teď už to budou mít domácí velmi složité.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Český národní tým přečkal závěrečný nápor domácího celku a nakonec ubránil své jednobrankové vítězství. Ve třetí třetině již branka k vidění nebyla, aktivnější však byli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky, kteří si nakonec dokráčeli k výhře 2:1. Rozhodující branku vstřelil v 29. minutě ze trestného střílení obránce Vojtěch Mozík. Jednalo se o jeho první reprezentační trefu v kariéře.
     
    Druhé utkání v zemi helvétského kříže tak český národní výběr zvládl a po prohře 3:1 v Neuchatelu si připsal vítězství 2:1 v Basileji. Cíl hlavního trenéra Růžičky, alespoň jedno vítězství z přípravného dvojzápasu ve Švýcarsku, tak národní mužstvo splnilo. Český národní tým navíc porazil Švýcarsko po pěti porážkách v řadě!
     
    V rámci letošního ročníku seriálu přípravných zápasu Euro Hockey Challenge si Češi připsali pátou výhru z šesti zápasů a se ziskem 15ti bodů jim náleží druhé místo v dvanáctičlenné tabulce soutěže.
     
    Ode mne je to pro dnešek vše, loučím se s vámi a těším se někdy příště na počtenou. Nejlepším hráčem českého výběru byl vyhlášen mladý obránce Vojtěch Mozík. Nejlepším hráčem soupeře pak Andres Ambühl.

    Pavel Kuba

    Branky a nahrávky: 25. Romy (Hollenstein) – 5. Růžička (Červenka), 29. Mozík (TS)


    Švýcarsko: Mayer – Ramholt, Grossmann, Kukan, Schlumpf, Kamerzin, Huguenin, Kparghai – Plüss, Ambühl, Suri – Simek, Romy, Hollenstein – Pestoni, Monnet, Rüfenacht – Neuenschwander, Froidevaux, Scherwey. Trenér: Sean Simpson.
    Česko: Jakub Kovář – Kolář II, Linhart, Mozík, Jank, Vitásek, L. Kovář, Jordán, Krejčík – Martin Růžička, Červenka, Vondrka – Radil, Kousal, T. Nosek – Petružálek, T. Zohorna, Smoleňák – Valský, Filippi, Buchtele. Trenér: Vladimír Růžička.

    Rozhodčí: Reiber, Kurmann – Arm, Müller (všichni Švýc.)

    Diváci: 4 126
    ocianews.com