Švýcarsko – Česko 1:2 (kon.)
konec
Švýcarsko
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Česko
Neděle 27.04.2014, 13:30 • St. Jacob Arena, Basilej • Reprezentace
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Ode mne je to pro dnešek vše, loučím se s vámi a těším se někdy příště na počtenou. Nejlepším hráčem českého výběru byl vyhlášen mladý obránce Vojtěch Mozík. Nejlepším hráčem soupeře pak Andres Ambühl.
     
    V rámci letošního ročníku seriálu přípravných zápasu Euro Hockey Challenge si Češi připsali pátou výhru z šesti zápasů a se ziskem 15ti bodů jim náleží druhé místo v dvanáctičlenné tabulce soutěže.
     
    Druhé utkání v zemi helvétského kříže tak český národní výběr zvládl a po prohře 3:1 v Neuchatelu si připsal vítězství 2:1 v Basileji. Cíl hlavního trenéra Růžičky, alespoň jedno vítězství z přípravného dvojzápasu ve Švýcarsku, tak národní mužstvo splnilo. Český národní tým navíc porazil Švýcarsko po pěti porážkách v řadě!
     
    Je dobojováno! Český národní tým přečkal závěrečný nápor domácího celku a nakonec ubránil své jednobrankové vítězství. Ve třetí třetině již branka k vidění nebyla, aktivnější však byli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky, kteří si nakonec dokráčeli k výhře 2:1. Rozhodující branku vstřelil v 29. minutě ze trestného střílení obránce Vojtěch Mozík. Jednalo se o jeho první reprezentační trefu v kariéře.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:47
    Puk míří daleko od české brány, teď už to budou mít domácí velmi složité.
     
    59:00
    Až teď! Mayer sprintuje na střídačku, Švýcaři to zkusí v šesti proti pěti.
     
    58:31
    Švýcaři měli možnost odvolat brankáře, Mayer však zůstal ve svém brankovišti.
     
    57:17
    Další obrovská šance českého národního týmu! Prudkou ránu Radila zastavila až branková konstrukce švýcarské svatyně.
     
    54:28
    Český národní tým hraje velmi takticky. Má puk na holích, zbytečně se ale netlačí do jedné šance za druhou a spíše pozvolna postupuje směrem k domácí brance.
     
    52:20
    Češi stále drží puk na svých hokejkách a více zaměstnávají domácího brankáře Mayera. Tvrdá rána Vitáska od modré čáry skončila na pozorném brankáři Švýcarska, který si poradil i s pohotovou dorážkou Tomáše Zohorny.
     
    50:04
    Utkání sleduje 4 126 diváků, atmosféra v Basileji je o poznání klidnější než v pátek v Neuchatelu, kde bylo vyprodáno.
     
    48:30
    Od modré čáry vypálil obránce Linhart, brankář Mayer byl připraven.
     
    48:21
    Hra se po dvou velkých šancích lehce uklidnila, hraje se především ve středním pásmu.
     
    47:36
    Uklidňující gól pro český národní tým mohl přidat Smoleňák. Z bezprostřední blízkosti domácího brankáře Mayera se však neprosadil. Puk se do švýcarské brány nedostal ani po následném závaru. Touš sice poskakoval po brankovišti, za brankovou čáru si to ale nenamířil.
     
    46:55
    Další šance Švýcarska! Neuenschwander se dostal do dobré pozice mezi kruhy, naštěstí pro český tým však neodkázal zamířit přesně. Kovář tentokrát nemusel zasahovat.
     
    44:05
    Aktivita je zatím na holích domácích Švýcarů. Vyrovnat mohl útočník Monnet, proti byl ale brankář Jakub Kovář.
     
    43:17
    Po české ztrátě puku se domácí dostali do přečíslení tři na jednoho, zodpovědnost na sebe vzal útočník Martin Plüss, jeho střela však mířila vedle.

    Pavel Kuba

    Branky a nahrávky: 25. Romy (Hollenstein) – 5. Růžička (Červenka), 29. Mozík (TS)


    Švýcarsko: Mayer – Ramholt, Grossmann, Kukan, Schlumpf, Kamerzin, Huguenin, Kparghai – Plüss, Ambühl, Suri – Simek, Romy, Hollenstein – Pestoni, Monnet, Rüfenacht – Neuenschwander, Froidevaux, Scherwey. Trenér: Sean Simpson.
    Česko: Jakub Kovář – Kolář II, Linhart, Mozík, Jank, Vitásek, L. Kovář, Jordán, Krejčík – Martin Růžička, Červenka, Vondrka – Radil, Kousal, T. Nosek – Petružálek, T. Zohorna, Smoleňák – Valský, Filippi, Buchtele. Trenér: Vladimír Růžička.

    Rozhodčí: Reiber, Kurmann – Arm, Müller (všichni Švýc.)

    Diváci: 4 126
    ocianews.com