FC AC SK – Los Artilleros 2:4 (kon.)
konec
FC AC SK
2:4 (0:0)
Los Artilleros
Pátek 30.05.2014, 15:45 • GyBu Arena • GyBu liga
     
    Nebylo tomu jako obvykle, kdy po prvním ze dvou GyBuligových zápasů v jeden hrací den opustí většina diváků ochozy a druhý zápas již nemá takřka žádnou diváckou kulisu. Tentokrát se rozhodla většina přítomných zůstat, a navíc dokonce přicházeli další a další fanoušci, studenti a snad i příbuzní některých z hráčů. Kromě skvělého fotbalového programu je přilákalo i příjemné počasí, slunce příjemně hřálo, vítr nefoukal a černé mraky byly k vidění jen na obzoru, aktivně naštěstí nezasáhly.

    Teď už ale k samotnému utkání. Oba týmy začaly velmi opatrně. Do náznaků šancí se zprvu dostávali spíše hráči FC AC SK, konkrétně Rédr, který několikrát provětral Mynářovy rukavice střelami z levé strany. Kanonýři se soustředili na pevnou obranu a rychlé protiútoky. V jednom takovém se ve 4. minutě zjevil Bartošek, jeho střela ale nemířila mezi tři tyče.

    Obraz hry se postupem času moc neměnil. Balon drželi na svých kopačkách sice více hráči domácího celku, více šancí si vytvořili fotbalisté z Pošepného náměstí. V 11. minutě se prosmýkl středem hřiště Sulek a proti jeho přízemní střele vytáhl Homolka velmi dobrý zákrok. Hned o minutu později se podařilo Nguyenovi lehce hlavou tečovat dlouhý Mynářův výkop a míč nakonec orazítkoval břevno.

    Ve 14. minutě zahrozil na druhé straně D. Linhart, byl však tísněný a jeho střela se do branky nevešla. A byl to právě mladší z bratrů Linhartových, kdo napsal asi nejsmutnější příběh tohoto finále. Ve 21. minutě totiž špatně došlápl při zpracovávání balonu a zranil se. Hřiště nakonec opustil jen za pomoci spoluhráčů a do utkání už nezasáhl. Pro FC AC SK to byla velká ztráta. Nejenže přišli o jednoho z nejlepších hráčů do té doby, zároveň museli dohrávat duel bez střídání.

    Do poločasu už se nic významnějšího nestalo a po pětadvacetiminutách byl tak stav nerozhodný 0:0.

    Ve 29. minutě se už fanoušci domácích radovali. Jenže předčasně. Balon totiž skončil v Mynářově síti po Homolkově výhozu, nikdo ho netečoval a branka tak být uznána nemohla.

    Pak ale ale o slovo přihlásili kanonýři. O minutu později nejprve spáli Sulek stoprocentní šanci, hned vzápětí už ale Dan Bartošek otevřel skóre. Prosadil se po přesné Sulkově přihrávce přes celou šířku hřiště střelou do protipohybu Homolky.

    O dvě minuty později bylo pro domácí ještě hůř. Druhá gólová akce opět začala u Sulka, který se pokoušel několikrát střílet, všechny jeho pokusy ale byly zablokované, a tak se k míči dostal opět Dan Bartošek, který si pěknou kličkou položil Homolku a střelou do odkryté klece přidal svůj druhý gól.

    Hra se otevřela a šance byly k vidění na obou stranách. Nejprve mohl přidat třetí branku střelců Nguyen, jenž nedokázal trefit zcela prázdnou branku a ve 36. minutě nedokázal Rédr usměrnit ve skluzu přihrávku do také opuštěné klece.

    Ve 39. minutě už to ale bylo o tři. Po dalším z Mynářových dlouhých nákopů šli do souboje Nguyen Hai Nam a Homolka, asijský forvard hostů v něm byl důraznější a balon se tak se štěstím dokutálel až za brankovou čáru – 0:3.

    A opět přišel i druhý slepený gól. Ten byl pro FC AC SK hodně nešťastný. Vše začalo zase u Mynářova dlouhého výkopu a Jakub Kyselka ve snaze odvrátit dlouhý centr ztečoval míč hlavou přesně za Homolkova záda.

    To už byla pro domácí opravdu hodně studená sprchy, ti se ale nevzdali, naopak přidali a hnali se alespoň za brankami, které by částečně oživili jejich naději na zisk třetího titulu. Ty také přišly. O první se postaral ve 44. minutě Jakub Kyselka, jenž se zčistajasna zjevil před Mynářem a brankáře střelců překonal střelou mezi nohy.

    Následoval očekávaný tlak červených, ale hráči Los Artilleros bránili opravdu dobře. Navíc opět hrozili z protiútoků. Růžička z dorážky po Sulkově střele orazítkoval ve 46. minutě tyč.

    Domácí se nakonec druhé branky přece jenom dočkali, i když na zvrat už bylo pozdě. V 50. minutě měli k dispozici pokutový kop po Sulkově ruce. K jeho exekuci se postavil brankář Petr Homolka a obdobně jako Kyselka zamířil přesně mezi Mynářovi nohy. Vzhledem k tomu, že branka přišla až v poslední minutě, bylo jasné, že šlo pouze o kosmetickou úpravu skóre.

    Asi o třicet vteřin později byl zahlášen konec finálového střetnutí a následovalo to, co násludeje po každém takovém zápase. V táboře Los Artilleros se slavilo, zatímco ze tváří hráčů FC AC SK šlo vyčíst smutek, zmar či hněv.

    Los Artilleros jsou tedy překvapivými, ale naprosto oprávněnými mistry za rok 2013/14. V cestě za titulem totiž vyřadili oba největší favority FC AC SK i FC Predators a pohár se tak na poslední možnou chvíli přesouvá na detašované pracoviště Pošepného náměstí!

    Po zápase byly rozdány také individuální trofeje. Nejlepším hráčem se stal Tomáš Linhart z FC AC SK, nejlepším brankářem Petr Homolka, jenž rovněž hájí barvy červených a nejlepším střelcem se stal s 55 góly Karel Nepraš. Pro poslední dva jmenované to byla zřejmě zároveň rozlučková sezóna, vše se ale potvrdí až v září, víme totiž jak to bývá, když vrcholoví sportovci končí se svou kariérou viz. Jaromír Jágr, Milan Baroš nebo Dominik Hašek. (10:10:17)
     
    VÍTĚZEM GYBU LIGY ZA ROK 2013/14 SE STÁVAJÍ LOS ARTILLEROS!
     
    Konec zápasu.
     
    50
    Tým FC AC SK právě vstřelil branku!
    PETR HOMOLKA ji proměňuje střelou mezi Mynářovi nohy!
     
    49
    Penalta pro FC AC SK po Sulkově ruce!
     
    48
    Kyselkovu střelu z půlky zablokoval Sulek.
     
    48
    Do útoku domácích se zapojuje už i Homolka!
     
    46
    Na druhé straně zaútočil Sulek, jeho střelu Homolka vyrazil a následnou dorážku Růžičky zastavila tyč!
     
    45
    FC AC SK zamykají svého soka na jeho polovině a tlačí se za dalšími góly!
     
    44
    Tým FC AC SK právě vstřelil branku!
    JAKUB KYSELKA se zčistajasna zjevil za obranou hostí, odkud prostřelil Mynáře mezi nahama – 1:4!
     
    43
    Bartošek si navedl balon na střed, odkud vyprášil Homolkovy rukavice.
     
    42
    Rédr se dokázal přejít přes Marhoula, jeho střelu z dobré pozice ale dokázal Mynář vleže vykrýt!
     
    41
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Mynář vyslal další centr přes celé hřiště, který si nešťastně srazil do vlastní sítě JAKUB KYSELKA!
     
    39
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Balon propadl mezi Homolku a NGUYEN HAI NAM, nakonec byl důraznější útočník Artilleros, který doslova protlačil balon do branky!
     
    37
    Karlesz se ocitl v dobré pozici, obrana přispěchala sice na poslední chvíli, šanci ale zmařila.
     
    36
    Rédr nedokázal ve skluzu trefit prázdnou branku! Balon mu v rozhodujícím momentu přeskočil nohu.
     
    35
    Hra konečně dostala spád, FC AC SK se pochopitelně tlačí mnohem výrazněji do útoku, což mimo jiné znamená, že nechávají v obraně prostor pro rychlé brejky střelců.
     
    33
    Třetí branku mohl přidat Nguyen, prázdnou branku ale trestuhodně minul!

    Adam Kolář

    Branky: 44. Kyselka, 50. Homolka (pen.) – 30. Bartošek, 32. Bartošek, 39. Nguyen, 41. Kyselka (vla.)


    FC AC SK: Homolka – D. Linhart, Kyselka – Rédr, T. Linhart, Karlesz
    Los Artilleros: Mynář – Bernklau, Sulek, Růžička – Marhoul, Bartošek, Nguyen
    ocianews.com