Opava – Karviná 1:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
1:1 (0:1)
MFK Karviná
Pátek 18.03.2016, 18:00FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Slezské derby dospělo k remíze 1:1. Nakonec asi zasloužené, i když domácí se po dvou hodně sporných zákrocích v karvinském vápně dožadovali penalty. Hrdinou zápasu je střídající Jakub Janetzký, který pět minut před koncem vyrovnal. Opavský trenér Jan Baránek se ve druhém poločase nebál zariskovat, defenzivu stáhl na tři obrance a skvěle mu vyšlo také střídání. Nakonec je asi rád, že utkání nebylo o jedné chybě, jak odhadoval v předzápasovém rozhovoru pro Deník. Tu totiž v šesté minutě vyrobil Simerský. Já se pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek pátečního večera. (19:53:51)
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+1
    V závěru vidí žlutou kartu Dreksa.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    88
    Poslední střídání. Za karvinského Puchela nastupuje Duda.
     
    85
    Opava právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Po centru Mrázka krásně zavěsil střídající Janetzký.
     
    85
    Právě jsme obdrželi informaci o tom, že zápasu přihlíží 1653.
     
    84
    Po centru Přichystala se v pětce balon zapletl pod nohami Mrázkovi. K vyrovnání moc nechybělo.
     
    82
    Obrovskou šanci nedal Urgela. Ve vápně pálil nad.
     
    82
    Jiří Hošek od rozhodčího viděl žlutou kartu.
     
    80
    Grussmanna nahrazuje na place Janetzký.
     
    80
    Mozola střídá Přichystal.
     
    78
    Urgela stál sám před Vaškem, nahrál lépe postavenému Budínskému, ten však opavského gólmana nepřekonal.
     
    76
    Po přistrčení spoluhráče pálil zpoza vápna Kuzmanovič. Skvělý Pindroch ovšem tento tento pokus zlikvidoval.
     
    72
    Trenér Baránek posiluje ofenzivu. Stopera Dvorníka střídá Jurečka.
     
    68
    Žlutou kartu má už i Opava. Po zákroku na kapitána Karviné Eismanna ji viděl Grussmann.
     
    67
    Václav Mozol je při střelecké chuti. Jeho rány ovšem míjí prostor tí tyči Pindrochovy svatyně. Ta poslední skončila v ochranné síti tribuny G.
     
    66
    Blesková otočka Tomáše Mrázka ve vápně Karviné a následná střela těsně vedle tyče.
     
    63
    Ještě předtím pěkně vypálil Urgela. Tuto střelu ovšem Vašek zkrotil, stejně tak i následný pokus Glasera.
     
    63
    Po souboji s Kuzmanovičem obdržel žlutou kartu Sedlák.
     
    61
    Střídání útočníků v celku Karviné. Zbyňka Pospěcha nahrazuje Urgela.
     
    60
    Kuzmanovič ve vápně u balonu. Jeho střela je ovšem ztečována na roh.
     
    57
    Rozhodčí Jech je pod tlakem. Nejprve se skácel k zemi po souboji ve vápně Kuzmanovič, balon však putoval k Simerskému, ale v dalším souboji, tentokrát s brankářem Pindrochem, upadl i on. Sudí v obou případech nechal pokračovat.
     
    55
    Václav Mozol po sklepnutí spoluhráče vypálil z pětadvaceti metrů. Jeho slaboučkou střelu však Pindroch bez problémů kontroloval pouze pohledem.
     
    50
    Glaser se dostal ke střele ze střední vzdálenosti, ale balon šel vedle.
     
    47
    Budínský nádherně vypálil zhruba ze dvaceti metrů a Vašek měl co dělat, aby tento pokus vytěsnil do bezpečí.
     
    46
    První střídání proběhlo o přestávce. Puriho nahradil Glaser.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu, druhá půle za chvíli odstartuje.
     
    První půle je dílem minulosti. Hra byla poměrně vyrovnaná, ale utkání ovlivnilo zaváhání Simerského ze šesté minuty, kterým vyzval ke skórování Moravce. Domácí působili aktivnějším dojmem, vypracovali si o něco více zajímavých šancí, ale nějaká opravdu tutová na obou stranách chyběla. Až v závěru poslal nadýchaný centr do vápna Puchel, Budínský však hlavičkoval do náruče Vaška.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    V samém závěru poločasu mohla Opava inkasovat. Parádní centr Puchela našel hlavu nabíhajícího Budínského, ale tento pokus Vašek vychytal.
     
    42
    Tomáš Mrázek se ve vápně dostal k balonu a tvrdě vypálil po zemi. Pindroch tento přízemní projektil vytěsnil na roh.
     
    39
    Vzápětí se zajímavou šancí přispěchali také Opavští. Pěkné Jursově střele nechybělo mnoho. Inu, jak slíbil v dnešním rozhovoru pro Deník, pokud bude prostor, z větších vzdáleností se nebude bát vypálit.
     
    39
    Zbyněk Pospěch se ve vápně otáčel kolem protihráče, ale balon jen o kousek netrefil.
     
    38
    Po gólu ze šesté minuty domácí fanoušci jen neradi vidí přihrávání napříč opavskou obranou. Před chvílí ne úplně jistou nahrávku poslal Dvorník Vaškovi a na tribuně to jen zašumělo.
     
    32
    Dobrou možnost měl na hlavě Mrázek po centru Schaffartzika. Prostor tří tyčí ale netrefil.
     
    32
    V opavském vápně vznikl menší závar, do míče se zkoušel opřít Zbyněk Pospěch, ale do střely se mu obětavě vrhl jeho jmenovec na straně domácích Zdeněk. Ten se záhy bolestí taky držel za nohu.
     
    29
    Václav Mozol centroval do ohně, kousek k balonu chyběl Radimu Grussmannovi. Tomu se mimochodem v dosavadním průběhu utkání vede výborně. Vítězí v soubojích jeden na jednoho a patří k velmi aktivním členům opavské zálohy.
     
    26
    Další střela Václava Mozola. Jeho pokus zpoza vápna ale ukryl Pindroch ve svém náručí.
     
    22
    Dílčí "vítězství" slaví opavští fanoušci. Vyvěšená karvinská vlajka v jejich kotli svědčí o tom, že hostujícím fanouškům nejspíš byla uloupena.
     
    20
    Zajímavá šance Opavy. Dosavadní smutný hrdina prvního poločasu Simerský dával centr za obrany, který jen těsně netrefil Schaffartzik.
     
    17
    Václav Mozol si na hranici vápna vzpomněl na svůj parádní gól proti Vyšehradu, vypálil z podobné pozice, ale míč doputoval vedle tyče.
     
    15
    Mrázek se po centru Hrabiny dostal k hlavičce, ta však gólových parametrů nenabrala.
     
    13
    Krásná akce Opavy. Grussmann přešel přes dva protihráče, nahrál doprava Mrázkovi, který se procpal do vápna, ale svou slabou střelu poslal do náruče Pindrocha.
     
    7
    Gól soupeři daroval na stříbrném podnosu stoper Simerský, který dal Vaškovi mizernou malou domů, poslal do sóla Moravce, a ten s přehledem zakončil.
     
    6
    Karviná právě vstřelila branku!
    Po fatální hrubce opavské obrany přehodil Vaška JAN MORAVEC.
     
    4
    Pěkný centr Puchela ze strany se snažil v pětce usměrnit mezi tři tyče Budínský, balon ale nezpracoval a brankář Vašek ho v pohodě zkrotil.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Vašek – Zd. Pospěch, Simerský, Dvorník, Hrabina – Grussmann, Jursa, Schaffartzik – Kuzmanovič, Mrázek
    Náhradníci: Květon – Horka, Přichystal, Čelůstka, Jurečka, Janetzký

    MFK OKD Karviná: Pindroch – Janečka, Hošek, Dreksa, Eismann – Budinský, Sedlák – Puchel, Moravec, Puri – Zb. Pospěch
    Náhradníci: Pastornický – Urgela, Juřena, Fiala, Duda, Panák

    Rozhodčí: Jech – Pelikán, Dobrovolný.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Týmy už jsou nastoupeny na hrací ploše, utkání za malou chvíli začne.
     
    Zdravím vás z Městského fotbalového stadionu v Opavě. Derby začne zhruba za dvacet minut. Mám už k dispozici zápis o utkání, z něhož vyplývá, že vykartovaného stopera Slezského FC Jana Žídka na trávníku v základní sestavě nahradí dle předpokladů zkušený stoper Josef Dvorník. V karvinské jedenáctce naopak rovněž podle papírových prognóz figuruje jméno útočníka Zbyňka Pospěcha, který se tak opravdu postaví proti svým bývalým spoluhráčům. Začíná se plnit i sektor hostujících fanoušků. No, nechci předbíhat, ale myslím si, že se máme na co těšit. Derby se přece jenom vymyká všem statistikám, tabulkám, výsledkům, a oba týmy nechávají na hřišti všechno. Malá bitva o Slezsko v rámci Fotbalové národní ligy zanedlouho začíná!
     
    Stadion v Městských sadech se zítra večer stane dějištěm velkého slezského derby. Domácí Opava v něm narazí na Karvinou. Favoritem je mužstvo hostů, které je momentálně v tabulce Fotbalové národní ligy na třetím místě. U soupeřů vzbuzuje respekt především karvinské skóre. Karviná zatím dokázala vstřelit hned šestadvacet gólů a hlavně jich pouze šest inkasovala. Fazonu z podzimní části sezony potvrdila už v prvním utkání jara s Vyšehradem. Po rychlých gólech z prvního poločasu zvítězila 2:0, v minulém kole si však dopřála volno. Derby s Frýdkem-Místkem se totiž kvůli nezpůsobilému terénu na frýdeckém hřišti neuskutečnilo. Pro dnešní utkání je poměrně pikantní fakt, že útočník hostí Zbyněk Pospěch nastupoval ještě v první polovině právě probíhajícího ročníku za opavské mužstvo. Slezský FC si na tohoto forvarda bude muset dát dobrý pozor, protože se jedná o střelecky velmi produktivního fotbalistu, který je důrazný v osobních soubojích a pro své spoluhráče dokáže sklepnout vysoké balony.

    Svěřenci Jana Baránka se v rychlém sledu představí podruhé za sebou před vlastními diváky. Během uplynulé soboty s Vyšehradem se ovšem zrovna moc nevytáhli. Zkraje druhého poločasu se sice dostali do vedení zásluhou krásné trefy Václava Mozola, následně však i přes početní výhodu po hrubé chybě v defenzivě dovolili soupeři hrajícímu bez vyloučeného Proska vyrovnat na konečných 1:1. I když na kontě měli celou řadu tutových šancí, druhý gól do vyšehradské sítě nepřidali a o vítězství se de facto připravili sami. Předtím při bezbrankové remíze ve Vlašimi přitom v obraně podali výborný výkon. Proti Karviné se Opava navíc bude muset obejít bez vykartovaného stopera, stejně tak dobře použitelného na postu defenzivního štíta, Jana Žídka. Je dost pravděpodobné, že jeho pozici v základní sestavě zaujme velezkušený Josef Dvorník. Specifickou příchuť bude mít derby pro domácího záložníka Tomáše Jursu, který v Karviné vyrostl pro profesionální fotbal a ve městě stále žije. Svůj mateřský klub však hodlá porazit a současné spoluhráče se k odevzdání maxima na hřišti rozhodl motivovat zvláštní odměnou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Petr Dušek

    Branky: 85. Janetzký – 6. Moravec

    Karty:   68. Grussmann (OPA) – 63. Sedlák (KAR), 82. Hošek (KAR), 90+1. Dreksa (KAR)


    Slezský FC Opava: Vašek – Zd. Pospěch, Simerský, Dvorník, Hrabina – Grussmann, Jursa, Schaffartzik – Mozol – Kuzmanovič, Mrázek
    Náhradníci: Květon – Horka, Přichystal, Čelůstka, Jurečka, Janetzký

    MFK Karviná: Pindroch – Janečka, Hošek, Dreksa, Eismann – Budinský, Sedlák – Puchel, Moravec, Puri – Zb. Pospěch
    Náhradníci: Pastornický – Urgela, Juřena, Fiala, Duda, Panák

    Rozhodčí: Jech – Pelikán, Dobrovolný

    Diváci: 1653
    ocianews.com