Třinec – Varnsdorf 0:1 (kon.) | Karviná – Pardubice 2:0 (kon.) | Sokolov – Táborsko 1:2 (kon.)
Vyšehrad – Č. Budějovice 1:3 (kon.) | Ústí n. L. – Hr. Králové 1:2 (kon.) | Vlašim – Frýdek-Místek 3:1 (kon.)
Opava – Znojmo 2:3 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:3 (0:1)
1. SC Znojmo FK
Sobota 21.05.2016, 17:00 • Městský stadion, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    SFC Opava nedokázal využít výhodu domácího prostředí a 1. SC Znojmo FK podlehl 2:3. Přestože Jihomoravané zvítězili, postup do nejvyšší soutěže neslaví. Veselo je totiž v Karviné, která zvládla svůj domácí zápas s Pardubicemi a v první lize si zahraje po dlouhých 17 letech. (18:57:26)
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Opava právě vstřelila branku!
    Z bezprostřední blízkosti propálil hostujícího brankáře TOMÁŠ MRÁZEK, který tak z pohledu Opavy snížil ne zřejmě už konečných 2:3.
     
    90+2
    Tempo hry je v závěru zápasu velmi vysoké. Jeden z opavských hráčů kopl míč na bránu od levé postranní čáry a Doleček ho jen tak tak zachytil u své tyče.
     
    90+2
    Také hosté ještě dokázali zakončit, ale střeleckému pokusu scházela větší přesnost.
     
    90+1
    Nad rámec řádné hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90
    V závěru utkání udělal kličku ve vápně Jurečka a dostal se tak do dobré střelecké pozice, z níž ohrozil Dolečka jedovatou ranou. Balon směřoval do levého horního rohu brány, ale gólman Znojma vytasil parádní zákrok.
     
    87
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Njire, přichází Svozil.
     
    86
    Kuzmanovič se v zakončení objevil hned vzápětí, jeho pokus hlavou ale nebyl přesný.
     
    85
    Mrázek přihrál míč do běhu Kumanovičovi, ale tomu nedovolil vystřelit obránce.
     
    84
    Utkání v Městských sadech sleduje 1226 diváků.
     
    82
    Další kop od rohového praporku pro Slezský FC. Míč kroutil přímo do brány Mozol, počkal si však na něj gólman Doleček a kulatý nesmysl ukryl ve svých rukavicích.
     
    81
    Opava pak měla k dispozici dva rohové kopy, po žádném z nich už ale nebezpečí nevzniklo.
     
    80
    Schaffartzik s Dvorníkem málem využili závaru, který vznikl na hranici malého vápna. Bílý obranný val znojemských hráčů ale ani jeden z nich neprostřelil.
     
    78
    Kuzmanovič v předbrankovém prostoru jen těsně nedosáhl na centr z pravé strany.
     
    75
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Grussmann, přichází Schaffartzik.
     
    75
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Radost domácích příznivců ze vstřelené branky netrvala dlouho. Na pravém křídle se uvolnil prostor před Helískem a jeho milimetrově přesná přihrávka do vápna našel přesně zakončujícího LIBORA ŽONDRU, který tak má čtvrthodiny před koncem zaděláno na hattrick.
     
    74
    V Městských sadech mohlo být ještě veseleji! Obrovskou šanci si totiž vytvořil Hrabina, který z hranice šestnáctky vypálil jen těsně vedle pravé tyče!
     
    73
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí celek se zničehonic dočkal gólu a snížil nepříznivý vývoj. Po centru Simerského se mezi střelce zapsal VÁCLAV JUREČKA.
     
    72
    Šumbera odhodlaně vběhl do vápna, kde po kontaktu se soupeřem upadl. Píšťalka hlavního rozhodčího ale zůstala němá, protože jeden z opavských zadáků se nejdříve dotkl míče.
     
    70
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hry byl odvolán Ledecký, zahraje si Šamánek.
     
    69
    Opavští se zprava snažili přenést hru na opačnou stranu, ale vzdušný pas na Jurečku byl příliš dlouhý a míč se opavskému mladíkovi ztratil někde v zámezí. Znojmo bude vhazovat.
     
    66
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Jihomoravané odskakují svým soupeřům na rozdíl dvou branek. Před Ledeckým se na pravé straně uvolnil prostor, čehož hráč Znojma dokonale využil. Svým nadýchaným centrem posadil balon na hlavu nabíhajícího LIBORA ŽONDRY a ten se na zadní tyči nemýlil.
     
    64
    Jurečka odvedl černou práci a vybojoval míč pro Mrázka, do jeho střely z levého kraje vápna vložil nohu obránce, který tak snížil razanci a Doleček pak u své pravé tyče bez problémů zakročil.
     
    62
    Znojemští zaveleli k útoku, avšak přízemní střela Stáni nepatřila mezi nejpřesnější.
     
    60
    Střídání také v týmu 1. SC Znojmo FK: odpracováno má Nehyba, do hry nastupuje Weber.
     
    58
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Přichystal, nahradího Mrázek.
     
    57
    Přichystal zvolil odvážný průnik a z pravé strany se dostal až před Dolečka, který se ale opavskému hráči vrhl pod nohy a jeho šanci zlikvidoval.
     
    56
    Žondra vybídl ke střele Njireho a ten jeho nabídkou nepohrdl. Svůj střelecký pokus nasměroval kousek od pravého horního rohu Květonovy svatyně.
     
    54
    Zpoza velkého vápna se rozhodl vystřelit Stáňa, nicméně s jeho slabou střelou neměl Květon vůbec žádné potíže.
     
    51
    Žondra se z levé strany probil do pokutového území, byl ale vytlačen do ostrého střeleckého úhlu, ze kterého nedokázal přesně zacílit.
     
    50
    Střídání v týmu SFC Opava: z utkání odstupuje Žídek, jeho místo zaujme Dvorník.
     
    49
    Opavané provedli exekuci rohového kopu. Balon dopadl do chumlu hráčů, od něhož se odrazil k Jursovi, který se pokusil překvapit Dolečka akrobatickým zakončením. Bránu ovšem minul.
     
    47
    Jurečka se prohnal podél levé postranní čáry a byl sražen k zemi Šumberou. Poté, co opavský hráč po trávníku doklouzal až k nohám trenéra Kučery, odpískal rozhodčí faul.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Znojmo se ujalo brzkého vedení, už ve druhé minutě totiž rozvlnil síť Stáňa. Ten samý hráč měl ruce nad hlavou také o chvíli později, jeho radost ale překazil odmávaný ofsajd. Zdvojnásobit náskok jihomoravského týmu mohl Nehyba, jenže to by se z velmi dobré pozice musel trefit mezi tři tyče. V závěru první půle se ve střelecké pozici objevil Hrabina, ale jedovatou ranou, která proletěla kolem pravé konstrukce brány, průběžný stav nevyrovnal.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Tak ještě Kuzmanovič zakličkoval na pravém okraji vápna a jeho následný centr byl sražen a roh. Po něm došlo uvnitř pokutového území k nepřesnému hlavičkovému zakončení, které bylo úplnou tečkou za prvním dějstvím.
     
    45+2
    V samotném závěru první půle je hra přerušena z důvodu ofsajdu Žondry.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavil v prvním poločase dvě minuty.
     
    44
    Mozol ze standardní situace poslal do vápna velmi kvalitní centr, na který si nabíhalo duo opavských hráčů. Proti míči však vyběhl Doleček a vyrazil ho mimo vápno. Zpoza něj napřáhl ke střele Hrabina, před nímž se otevřel prostor, a jeho bomba jako z děla proletěla vedle pravé tyče.
     
    43
    Prvním hráčem potrestaným žlutou kartou je za nedovolený zákrok Ledecký (1. SC Znojmo FK).
     
    42
    Kupředu se hnal Grussmann, a přestože na hranici pokutového území upadl, dokázal rychle vstát a dokonce i zakončit. Jeho ráně však neměla dostatečnou razanci a navíc mířila doprostřed brány, kde se nacházel připravený Doleček.
     
    41
    Žondra si nabíhal na centr z přímého volného kopu, při tom ale v rozporu s pravidly atakoval Květona, a byl mu tak odpískán útočný faul.
     
    40
    Ve středu hracího pole došlo k nedovolenému zákroku na Žondru, po kterém budou moci kombinovat s míčem fotbalisté Znojma.
     
    38
    Opavští nyní dobře napadali rozehrávku svých soupeřů a nedovolili jim rozehrát.
     
    34
    Znojmo opět mělo k dispozici standardní situaci v podobě rohového kopu a po jeho provedení nepřesně hlavičkoval Bělíček.
     
    32
    Šumbera neprovedl centr zrovna kvalitně, přesto hosté udrželi míč na svých kopačkách a po přízemním centru zprava zakončoval před hranicí malého vápna Nehyba, který z ideální palebné pozice bránu trestuhodně minul.
     
    32
    Stáňa se prodral do vápna a už se chystal ke střele, v tom mu ale balon ukopl Hrabina a jihomoravský celek bude kopat roh.
     
    31
    Žídek svým hloupým odkopem doslova daroval hostům rohový kop. Z něj vyslal míč do šestnáctky Šumbera, ale jeden z opavských hráčů ho odhlavičkoval do bezpečného prostoru.
     
    29
    Hra je po srážce dvou hráčů přerušena.
     
    27
    Hned dva rohové kopy v krátkém časovém sledu zahrávali žlutomodře odění fotbalisté, aktuálně třetí celek Fotbalové národní ligy se ale vždy dokázal ubránit.
     
    25
    Znojemští se prokombinovali až k šestnáctce domácích a míč se po centru Stáni objevil v rukavicích Květona, který na nic nečekal a okamžitě jej rozdal svým spoluhráčům v poli.
     
    23
    Útočnou akci slezského mužstva zastavil zdviženým praporkem asistent rozhodčího, jenž odmával ofsajd. Hosté tedy budou rozehrávat nepřímý volný kop z vlastní poloviny hřiště.
     
    22
    Baránkova družina vybojovala rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko, avšak přes zkonsolidovanou defenzivu Znojma se domácí neprosadili.
     
    21
    Bělíček se Stáňou zakombinovali v blízkosti rohového praporku, mezitím se uvolnil Nehyba, který z levé strany vyprodukoval ostrý centr. Opavským se nebezpečně vyhlížející situaci podařilo odvrátit odkopem míče mimo vápno.
     
    19
    Mozol táhl ofenzivní akci domácího týmu středem hřiště a před pokutovým územím přihrávkou oslovil Grussmanna. K němu ale rychle přistoupil znojemský zadák a opavskému hráči ukopl míč do zámezí.
     
    16
    Balon nakonec ukořistili Opavští, kteří neváhali proniknout na útočnou polovinu, kde byl jejich výpad zastaven jen za cenu nedovoleného zákroku. Standardní situace byla rozehrána centrem směřujícím na zadní tyč, ale vzdušný pas správného adresáta nenalezl.
     
    14
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde probíhají četné souboje o míč, který velmi často střídá svého majitele.
     
    12
    Ve střelecké pozici se na pravé straně pokutového území objevil Jursa, jeho přízemní pokus letící k bližší tyči však pozorný Doleček pokryl.
     
    10
    Hosté udeřili podruhé! Centrovaný balon propadl opavskou obranou až k osamocenému Stáňovi, který opět rozvlnil síť. Znojemský útočník se ale do listiny střelců nezapsal, protože se nacházel v ofsajdovém postavení, což okamžitě signalizoval asistent hlavního sudího.
     
    7
    Na opačné straně se dalekonosnou střelou prezentoval Mozol, který ale neměl dostatečně přesně seřízena mířidla, a míč mezi tři tyče tak nevměstnal.
     
    5
    Znojemští založili ofenzivní výpad a získali výhodu rohového kopu. Jeho exekutorem se stal Šumbera, který balon odcentroval do vápna, v němž došlo k nepřesnému hlavičkovému zakončení. Květonovi stačilo, aby balon kontroloval očima a hned poté mohl opavský gólman provést odkop od své svatyně.
     
    2
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Tým aspirující na postup už ve druhé minutě otevírá gólový účet zápasu! Přesný pas za obranu obdržel BRONISLAV STÁŇA a tváří v tvář vyběhnuvšímu Květonovi se nemýlil.
     
    1
    Hned po několika desítkách vteřin od úvodního hvizdu podnikl útočný výpad Grussmann, který předložil balon Pospěchovi a jeho centr byl zblokován na roh. Po jeho rozehrání se míč snesl na hlavu Žídka, jenž hlavičkoval nad bránu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní výkop provedou domácí.
     
    Radim Dresler spolu se svými asistenty právě přivádí hlavní aktéry na hrací plochu. Fotbalisté domácího celku zápas odehrají v modrožlutých dresech, hosté nastoupili v dresech bílé barvy.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Květon – Simerský, Pospěch (K), Žídek, Grussmann, Jursa, Hrabina, Kuzmanovič, Přichystal, Jurečka, Mozol
    Náhradníci: Lasák – Horka, Čelůstka, Schaffartzik, Dvorník, Mrázek

    1. SC Znojmo FK: Doleček – Bělíček, Mezlík (K), Šumbera, Žondra, Odehnal, Stáňa, Helísek, Nehyba, Ledecký, Njire
    Náhradníci: Veselý – Vavřík, Yilmaz, Bogner, Weber, Šamánek, Svozil

    Rozhodčí: Dresler – Pochylý, Boček.
     
    Delegace rozhodčích

    Fotbalovou asociací České republiky byl do role hlavního rozhodčího delegován Radim Dresler, ve funkcích jeho asistentů se objeví Stanislav Pochylý a Valter Boček. Opomenout rozhodně nesmíme ani delegáta, kterým bude Vítězslav Holub.
    Dějištěm utkání bude opavský Městský stadion s kapacitou 7724 míst
     
    Informace o stadionu

    Opavský Městský stadion se nachází v příjemném prostředí Městských sadů a do provozu byl uveden 9. května 1973. Stadion anglického typu bez běžecké dráhy je částečně zastřešený, krytá není pouze jedna z celkových čtyř tribun. Jeho kapacita činí 7 758 míst, z toho je 5 607 krytých a 2 117 nekrytých, všechna místa jsou určena k sezení. Hrací plocha má rozměry 105 x 68 metrů a jejím povrchem je přírodní trávník. Pro spokojenost diváků je po celém areálu stadionu k dispozici Wi-Fi síť zdarma.
     
    Poslední vzájemný zápas

    Obě mužstva se naposledy utkala v polovině listopadu ve Znojmě. Tehdy v rámci 15. kola Fotbalové národní ligy zvítězil jihomoravský celek, který svého soupeře z Opavy předčil v poměru 3:1.
     
    1. SC Znojmo FK

    Znojmo se netají postupovými ambicemi a rád by doprovodil Hradec Králové do Synot ligy. Jenže jihomoravský klub si v závěru sezony cestu za postupem výrazně zkomplikoval, když nedokázal vyhrát v žádném ze tří posledních utkání, a pokud dnes druhá Karviná zvítězí v domácím prostředí s Pardubicemi, bez ohledu na další výsledky pronikne mezi českou elitu právě ona.

    Jak si Karviná v průběžně hraném utkání povede, můžete sledovat prostřednictvím tohoto textového on-line přenosu.
     
    SFC Opava

    Slezský FC zabředl do středu tabulky a závěr soutěžního ročníku tak jeho fotbalisté mohou odehrát s klidnou hlavou, ačkoliv ještě stále živí naději na umístění mezi nejlepší pěticí celků Fotbalové národní ligy, což by po rozpačitém průběhu sezony bylo pro klub ze Slezska solidní umístnění.

    Opavští zvítězili ve svých dvou předchozích domácích utkáních a body si přivezli také ze hřišť soupeřů. V minulém kole Baránkova družina cestovala do nedaleké Olomouce, kde od 25. minuty sice prohrávala, ale bod jí proti rezervnímu týmu Sigmy vystřelil v závěru duelu Jursa.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Fotbalová národní liga má na programu své předposlední 29. kolo, v jehož rámci proti sobě nastoupí hráči SFC Opava a 1. SC Znojmo FK. Utkáním, jehož úvodní výkop je stanoven na 17 hodin, vás prostřednictvím textového online přenosu provede Lukáš Jasoněk.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 73. Jurečka, 90+2. Mrázek – 2. Stáňa, 66. Žondra, 75. Žondra

    Karty:   43. Ledecký (ZNO)


    Slezský FC Opava: Květon – Simerský, Pospěch (K), Žídek (50. Dvorník), Grussmann (75. Schaffartzik), Jursa, Hrabina, Kuzmanovič, Přichystal (58. Mrázek), Jurečka, Mozol
    Náhradníci: Lasák – Horka, Čelůstka, Schaffartzik, Dvorník, Mrázek

    1. SC Znojmo FK: Doleček – Bělíček, Mezlík (K), Šumbera, Žondra, Odehnal, Stáňa, Helísek, Nehyba (60. Weber), Ledecký (70. Šamánek), Njire (87. Svozil)
    Náhradníci: Veselý – Vavřík, Yilmaz, Bogner, Weber, Šamánek, Svozil

    Rozhodčí: Dresler – Pochylý, Boček

    Diváci: 1226
    thejrc.org