Groningen – Feyenoord 0:5 (kon.) | Alkmaar – Heerenveen 2:2 (kon.) | Sparta Rotterdam – Ajax 1:3 (kon.)
Kerkrade – Heracles 1:1 (kon.)
konec
FC Groningen
0:5 (0:3)
Feyenoord Rotterdam
Neděle 07.08.2016, 12:30 • Noordlease Stadion, Groningen • Nizozemská Eredivisie • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Pro tuto chvíli je to ode mě vše, znovu se na Vás budu těšit večer od od osmi hodin u zápasu belgické ligy mezi Gentem a Genkem! Do té doby na počtenou. (14:35:09)
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 7:12. Střely mimo: 10:12. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 7:9.
     
    Je konec, lepší vstup do nového ročníku nizozemské Eredivisie si snad fotbalisté Feyenoordu nemohli přát, v úvodním kole si totiž doslova pohráli s Groningenem a na jeho hřišti zvítězili vysoko 5:0! Z obou stran jsme dnes sledovali velice ofenzivní partii, na rozdíl od svého soka však domácí až příliš často nechávali dokořán otevřena vrata v obraně, na pětigólový příděl budou chtít určitě co nejrychleji zapomenout. Šancí bylo k vidění opravdu požehnaně, jako první gólová se ukázala býti ta z devatenácté minuty, když Eliovu ránu za brankáře Padta dorazil Tonny Vilhena. Ve zbývajícím průběhu prvního poločasu se van Bronckhorstova družina zvládla prosadit ještě dvakrát, v obou případech se do listiny střelců zapsal Eljero Elia, především jeho druhá trefa byla opravdu výstavní!

    Ve začátku druhé půle Groningen zlepšil svůj herní projev a zatlačil svého soupeře do úzkých. Ani jednu ze svých příležitostí ale nedokázal proměnit, v šestapadesáté minutě navíc hattrick dokonal Eljero Elia, a tlak domácích byl najednou fuč. Svěřencům kouče Fabera ovšem nešla upřít snaha, bílo-zelení měli ještě několikrát možnost na vsítění alespoň jednoho čestného úspěchu, výborně chytající gólman Jones byl ale proti. Na konečných 5:0 sedm minut před koncem zvýšil Nicolai Jørgensen, a Rotterdamští tak ukázali, že v boji o titul se s nimi letos musí počítat!
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    90
    Není žádný důvod k tomu, aby se dnešní utkání za tohoto výsledku nějak zbytečně protahovalo a ví to i hlavní sudí, který nastavuje jen jednu minutu.
     
    89
    Domácí se však nevzdávají a alespoň o tu jednu branku stále bojují, což je rozhodně sympatické. Linssen nyní vybojoval přímý kop a sám se jeho exekuce ujal, trefil ale pouze ve zdi stojícího Vilhenu.
     
    88
    Obránci rotterdamského týmu ale centrovaný balon měli po celou dobu pod kontrolou a odhlavičkovali jej mimo šestnáctku. Tam se ovšem ke střele dostal Hoesen, balon byl ale díky Kongolovi ztečován do autu.
     
    87
    Za hlasitého skandování početného hostujícího kotle se fotbalisté Groningenu usadili na útočné polovině a vybojovali rohový kop. Podaří se jim vsítit alespoň čestnou branku?
     
    86
    A navíc mohlo být ještě hůře! Maduro zbytečně zazmatkoval, jeho malá domů byla opravdu prachmizerná, načež musel Padt svést sprinterský souboj s dotírajícím Jørgensenem, ze kterého nakonec dokázal vyjít jako vítěz.
     
    85
    Groningenští dnes doplácejí na díry v obranných řadách, musíme si přiznat, že jich bylo možná až příliš. Domácí fanoušci jsou pochopitelně velice nespokojení, někteří z nich už předčasně opouštějí svá místa.
    83. Nicolai JØRGENSEN - 0:5
     
    83
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Tohle už je demolice, Feyenoord přidává už pátou branku! Domácí se opět nepoučili a znovu zaspali při návratu do defenzivy, načež se Basaçikoglu výborně zorientoval a předložil balon pro NICOLAIE JØRGENSENA, který jej pověsil pod břevno, a svou už několikátou obří možnost tak v tolik chtěnou trefu proměnil!
     
    82
    V akci dvou střídajících borců si Hoesen vyměnil míč s Linssenem, druhý jmenovaný si posléze balon už už chystal na střelu, na poslední chvíli ale za záchrannou brzdu zatáhl výborně se vracející Vilhena, jedna z hlavních postav tohoto mače.
     
    81
    Po Karsdorpově jasném faulu zahrávali domácí volný přímý kop zpoza pokutového území. Zodpovědnost na sebe vzal Hiariej, po jeho pokusu však balon zaplaval přesně doprostřed branky, kde číhal Brad Jones.
    80. Nicolai Jørgensen (FEY)
     
    80
    A znovu Jørgensen, který to v posledních minutách opravdu zkouší úplně z každé pozice! Nyní se dokázal sám velice pěkně uvolnit, jeho následný kroucený pokus zamířil vypadal opravdu nadějně, nakonec však zamířil kousek vedle pravé tyče Padtovy svatyně!
     
    79
    Tentokráte se hostům podařilo prosadit po levé straně. Woudenberg si balon přehodil na svou silnější nohu a nadýchaným centrem našel opět Jørgensena, ten však ani nyní nezacílil přesně.
     
    78
    Ne, Jørgensenovi dnes zkrátka a dobře není přáno, ovšem vzhledem k průběhu utkání mu to asi úplně nevadí. Hostující útočník si zaběhl za obranu soupeře a z úhlu se řítil na Padta, jeho technickému pokusu na vzdálenější tyč ovšem scházely decimetry!
     
    77
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Albert Rusnák, přichází Bryan Linssen.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 19. Vilhena, 36. Elia, 45. Elia, 56. Elia, 83. Jørgensen

    Karty:   48. Hiariej (GRO) – 17. Elia (FEY), 35. El Ahmadi (FEY)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 7:12. Střely mimo: 10:12. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 7:9.
    FC Groningen: Padt (C) – Hateboer, Reijnen, Maduro, van Nieff – Hiariej, J. Drost (54. Hoesen), Jenssen – Antonia (58. Idrissi), van Weert, Rusnák (77. Linssen).
    Náhradníci: van der Lei – Hoesen, Linssen, Bacuna, Sørloth, Mahi, Tamata, Idrissi, Riksman.

    Feyenoord Rotterdam: Jones – Karsdorp, Botteghin, Kongolo, Woudenberg – El Ahmadi, Kuijt (C) (74. S. Berghuis), Vilhena – Toornstra, Jørgensen, Elia (64. Basaçikoglu).
    Náhradníci: Hansson, Bijlow – Dammers, van der Heijden, Nieuwkoop, Vejinović, Tapia, Gustafsson, S. Berghuis, Basaçikoglu, Kramer.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Bas van Dongen, Johan Balder
    thejrc.org