Finsko – Švédsko 3:2 (po pr.) | Rusko – Česko 4:3 (kon.)
po prodl.
Finsko
3:2 (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Švédsko
Čtvrtek 08.09.2016, 18:10 • Hartwall Arena • Reprezentace
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Oba celky předvedly nádhernou podívanou, která se všem fanouškům musela líbit. Ovšem tímto se s vámi už loučím a přeji vám příjemný zbytek večera. (20:49:02)
     
    Střely na branku: 20:24.
     
    Sledovali jsme opravdu perfektní utkání, které nám dokázalo, že sledujeme nejlepší hráče. V severském derby vyhrálo trochu nezaslouženě Finsko, ale oba celky se utkají za pár dní v odvetě. První perioda sice patřila hráčům Suomi, ale zbytek zápasu už byli lepší hráči Tre Kronor. Hra se velmi často přelévala ze strany na stranu, a tak bylo k vidění hodně šancí. V prodloužení rozhodl přesnou střelou vítěz letošního Stanleyova poháru Olli Määttä, jenž vykouzlil nakonec úsměvy na rtech domácích příznivců.
     
    Dnešní utkání sledovalo 11 634 diváků.
     
    Konec zápasu.
    64:18 Olli MÄÄTTÄ - 3:2
     
    64:18
    Finsko právě vstřelilo branku!
    V závěru prodloužení se hra začala přelévat ze strany na stranu a už bylo otázkou času, které přečíslení jednomu z celku vyjde! Aleksander Barkov našel na levé straně OLLIHO MÄÄTTÄU, jehož pokus skončil ve vzdálenějším horním rohu branky. Musíme uznat, že obránce Pittsburghu nedal švédskému brankáři nejmenší šanci kotouč zachytit. Asistence: Aleksander Barkov a Jussi Jokinen.
     
    63:35
    Hra ve třech nabízí hodně šancí a hosté se v útočném pásmu rozestavili, jakoby hráli přesilovou hru.
     
    62:39
    Finsko od inkasované branky zachránila branková konstrukce. Tvrdá rána Erika Karlssona skončila jen na tyči, ale zacinkaní vyděsilo všechny finské příznivce.
     
    61:40
    V další pohledné akci si před branku sjel Loui Eriksson, jehož puku z levého kruhu zamířil do betonu Pekky Rinneho. Ovšem v prodloužení je tlak Švédska téměř neuvěřitelný.
     
    60:59
    Švédský výběr se dostal do přečíslení a hned z toho mohla být obrovská šance. Henrik Sedin místo rychlé střely počkal na Erika Karlsson, do jehož pokusu skočil obětavý obránce.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Střely na branku: 18:23.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    58:50
    Finsko ubránilo dost možná klíčovou početní výhodu soupeře a vypadá to, že se bude prodlužovat. Švédsko promarnilo jedinečnou šanci, a tak uvidíme v severském derby nadstavbovou část.
     
    57:48
    Finsko hraje toto oslabení velmi dobře a opět vyhazuje kotouč až za brankou soupeře. Švédsku se početní výhoda vůbec nedaří, ale zkusí to opět od začátku.
     
    57:38
    Na vrcholu kruhů se do puku opřel Erik Karlsson, jehož pokus finskému brankáři vypadl, ale dostal se k němu první bránící hráč. Ten nic nevymýšlel a poslal černou gumu až k červené čáře.
     
    56:50
    K vidění bude na konci zápasu ještě jedna přesilová hra, kterou si zahrají hráči Tre Kronor. Za finskou brankou si držením pomohl Aleksander Barkov, jenž dostává dvouminutový trest.
     
    56:15
    Za Oliverem Ekman-Larsson číhal Aleksander Barkov, k němuž se kotouč nedostal. Už to vypadalo, že finský útočník bude zakončovat do odkryté branky, ale švédský obránce kotouč přizvedl a nedopustil další velkou šanci Suomi.

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 35. Barkov, 56. Granlund (Koivu), 65. Määttä (Barkov, Jokinen) – 36. Eriksson (D. Sedin, Hedman), 50. Söderberg (Rakell, Landeskog)


    Finsko: Rinne (Rask) – Ristolainen, Määttä, Vatanen, Jokipakka, Lindell, Pokka – Laine, Barkov, Jokinen (A) – Granlund, Koivu (C), Donskoi – Teräväinen, Filppula (A), Lehtera – Komarov, Haula, Korpikovski.
    Švédsko: Markström (32. Enroth) – Ekholm, Karlsson (A), Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson – D. Sedin (A), H. Sedin (C), Eriksson – Forsberg, Bäckström, Hörnqvist – Hagelin, Kruger, Silfverberg – Landeskog, Söderberg, Rakell.

    Rozhodčí: Eric Furlatt (CAN), Anssi Salonen (FIN) – Steve Miller (CAN), Sakari Suominen (FIN)

    Diváci: 11 634
    thejrc.org