Č. Budějovice – Frýdek-Místek 3:1 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
3:1 (1:1)
FK Frýdek-Místek
Pátek 23.09.2016, 18:00 • Střelecký ostrov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 8. kola Fotbalové národní ligy. V něm se v pátek od 18 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích utká místní Dynamo s hosty z Frýdku-Místku.
     
    MFK Frýdek-Místek hraje již svou čtvrtou druholigovou sezonu. Po dvou ročnících, v nichž Valcíči bojovali o záchranu, z toho bylo loni desáté místo. Ve středu tabulky by se Slezané chtěli pohybovat i letos, zatím jsou po sedmi kolech rovněž na desáté příčce. MFK však mohlo být i výš. Do sezony dobře vstoupilo, když doma porazilo Ústí. Následně však vypadlo z poháru v Hlučíně, prohrálo v Opavě, ale tři body doma s Vlašimí spravily trenéru Miroslavu Nemcovi náladu. Od poloviny září ale Frýdek nevyhrál. Následně prohrál v Ostravě, doma jen remizoval s Prostějovem, body se dělily i v Táborsku a v posledním utkání Valcíři nečekaně ztratili všechny body doma se Žižkovem. Němcův tým drží v brance Ondřej Prepsl, obranu řídí zkušený Literák se slovenským stoperem Klabníkem. V záložní řadě vyniká velký talent českého fotbalu Nicolas Šumský, jenž už vstřelil letos čtyři branky. Na hrotu se objevuje buď Martin Vyskočil, jenž dvakrát působil i v Dynamu, nebo mladý Lukáš Stratil.
     
    SK Dynamo České Budějovice v minulém kole poprvé prohrálo, když v naprosto vyrovnaném zápase byla šťastnější Olomouc. Jihočeši své šance nevyužili, produktivnější Sigma tak brala tři body. I přes první neúspěch černobílí zůstávají v horních patrech tabulky, jsou o skóre třetí za druhou Opavou. Horní půlka tabulky je však velice vyrovnaná a každé zaváhání se do ní hned promítne. Jihočeši jsou doma zatím stoprocentní, porazili 1:0 Vítkovice a Znojmo, naposledy 2:1 Ústí. I přes prohru odehráli svěřenci Davida Horejše na Hané dobrý zápas, takže nějaké radikální změny v sestavě nelze očekávat. Několika skvělými zákroky se opět zaskvěl Zdeněk Křížek, po úvodní kanonádě naopak dva zápasy za sebou neskóroval nejlepší střelec Dynama Richard Kalod.
     
    Vzájemné zápasy:

    Jihočeši s Frýdkem ještě nikdy nepohráli. Po rozdělení Československa se Dynamo s Frýdkem-Místkem střetlo v ligových zápasech celkem šestkrát a první čtyři duely vždy vyhrálo. Navíc má z těchto čtyř zápasů vysoce aktivní střelecké skóre 10:0. Loňské dva vzájemné zápasy skončily shodně remízami 1:1.
     
    Předpokládané sestavy:

    Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Čermák, Čavoš – Pešek, Táborský, Kadula – Kalod.

    Frýdek-Místek: Prepsl – Slaninka, Literák, Klabník, Švrček – Hykel, Willwéber, Šichor, Ilko – Šumský – Vyskočil (Stratil).
     
    Utkání bude řídit jako hlavní rozhodčí Tomáš Ulrich, na čarách mu budou pomáhat pánové Vlček a Šimáček.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Čermák, Čavoš – Pešek, Benát (C), Táborský – Kalod.
    Náhradníci: Hajdušek – Bederka, Řezáč, Kadula, Wermke, Hála.

    MFK Frýdek-Místek: Štěpanovský – Slaninka, Klabník, Literák (C), Švrček – Hykel, Willwéber, Šumský, Ilko – Vyskočil, Stratil.
    Náhradníci: Prepsl – Petrović, Krčula, Šichor, Byrtus, Ruml, Berežný.

    Rozhodčí: Ulrich – Vlček, Šimáček.
     
    Hezké pozdní odpoledne ze Střeleckého ostrova, kde probíhá rozcvička obou týmů před dnešním utkáním 8. kola. Jihočeši do něj posílají stejnou sestavu jako před týdnem v Olomouci. Hosté z Frýdku-Místku udělali několik změn. V brance naskočí Martin Štěpanovský, v obraně bude hrát Slaninka místo Byrtuse a od začátku nastoupí útočníci Vyskočil se Stratilem.
     
    Sudí Tomáš Ulrich přivádí společně se svými asistenty oba celky na trávník. Domácí budou hrát v tradičních černobílých dresech, Slezané oblékli bílé dresy doplněné o modrý pruh.
     
    Úvodní výkop dnešního utkání obstará lékař ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice Lukáš Nevšímal, čímž symbolicky odstartuje spolupráci SK Dynamo České Budějovice s krajskou nemocnicí. Předehrou spolupráce byla včerejší návštěva obránce Dynama Michala Klesy v nemocnici, kde se podíval i na sál, jak se vyměňuje kyčelní kloub nebo jak se operují vazy v koleni.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Po Čavošově ztrátě vybojoval první roh pro hosty Vyskočil.
     
    3
    Jihočeši se ubránili, následný rychlý brejk vedl Funda, ale o míč přišel.
     
    4
    Roh i na druhé straně, Kalodův centr zblokován do zámezí.
     
    5
    Táborského centr nebyl nebezpečný, ale hra pokračovala. Táborský se dostal znovu k centru, na malém vápně se protlačil k balonu Kalod, ale Štěpanovský jej skvěle vychytal. Míč se odrazil k nekrytému Novákovi, který ale nepochopitelně místo prázdné branky trefil jen tyč!
     
    6
    Branková konstrukce ve hře i na druhé straně! Standardku Slaninky z pravé strany lehce hlavou lízl Vyskočil a jeho pokus se otřel o břevno.
     
    7
    Ľubomír Willwéber podrazil rozběhlého Peška, dostává brzkou žlutou kartu.
     
    8
    Po Benátově standardce se k centru dostal Čermák, jeho balon směřoval do dobrých míst, ale žádný z jeho spoluhráčů na něj nedosáhl.
     
    9
    Další pěkná akce Dynama. Richard Kalod dostal přesný dlouhý míč za obranu, zbavil se obránce, ale následně technickou střelou minul zhruba o metr pravou tyč hostující branky.
     
    10
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Teď už se domácí radují z první branky dnešního utkání! Včera MICHAL KLESA shlédl operaci v rámci návštěvy nemocnice, teď v desáté minutě spolu s Petrem Benátem krásně vyoperovali frýdeckou obranu. Klesa se po Benátově přiťuknutí hezky uvolnil a prostřelil brankáře.
     
    12
    Fotbaloví znalci dobře vědí, jak je první gól obzvlášť ve druhé lize důležitý. Potvrzují to i statistiky, letos Dynamo šestkrát skórovalo jako první a šestkrát neprohrálo, byly z toho čtyři výhry. Minule poprvé dostalo první gól a hned prohrálo v Olomouci. Uvidíme, jak to bude dnes.
     
    14
    Valcíři se s nepříznivým stavem jistě nebudou chtít smířit. Teď mohou vyrovnat ze standardní situace od postranní čáry.
     
    15
    Centr do šestnáctky však nebyl nebezpečný, obrana domácích si poradila.
     
    16
    Hráči v černobílém zatím vypadají svižnější, aktivnější a mají větší chuť. Hráči Frýdku kromě jedné standardky vypadají, jako by hlavami zůstali ještě v kabině.
     
    17
    Jako by má slova chtěl vyvrátit Lukáš Stratil, který pěkným akrobatickým zakončením protáhl Křížka. Domácí gólman si ale nadvakrát poradil.
     
    19
    Domácí fotbalisté se po vedoucí brance trošku zatáhli a nyní se hraje hlavně ve středu hřiště.
     
    21
    Frýdek-Místek právě vstřelil branku!
    Pasivita domácího celku byla potrestána. Na začátku akce špatně vystoupil stoper Šourek, jeho místo se snažil zastoupit Kalod, ale po centru Hykela se domácímu útočníku vysmekl MARTIN SLANINKA, který přesnou hlavičkou zblízka nedal Křížkovi šanci.
     
    22
    Oba týmy si vyměnily úvodní pozdravy a po jednadvaceti minutách začínáme vlastně od začátku.
     
    24
    Ihned po vyrovnání Frýdeckomístečtí přestali pospíchat. Podruhé v krátkém sledu jim příliš dlouho trvalo, než vhodili autové vhazování, při druhé příležitosti jim rozhodčí už aut sebral.
     
    25
    Švrčkova rána byla sice hodně nepřesná, ale lehce tečovaná, takže následuje roh.
     
    26
    Brankář Křížek míč vyboxoval na hranici vápna, kde Benát zablokoval ránu Hykela. Podle sudího si počínal v rozporu s pravidly, takže je tu přímý kop prakticky z vápna pro Šumského a spol.
     
    27
    Právě Nicolas Šumský se ujal exekuce, ale trefil jen zeď.
     
    28
    Hosté jsou při chuti, naopak Dynamo úplně přestalo hrát. Rána Vyskočila z dálky šla do středu branky a Křížek s ní neměl problém.
     
    30
    Rozpaky v domácí hře pokračují. Nepřesně teď rozehrál Novák, situaci musel po hezké kombinaci Valcířů až vyběhnutý Křížek.
     
    31
    Černobílí se snažili změnit hru nákopem za obranu, kde stál ale Kalod v ofsajdu.
     
    32
    Nyní se Kalod přesunul do role asistenta, přesně našel Táborského, jehož rána se jasně otřela o záda jednoho z hráčů v bílém. Rozhodčí ale ukazuje, že se bude kopat od branky, i přes veškerou zlobu hráčů Dynama.
     
    33
    Hosté musí nuceně střídat a opět situaci protahují, co se dá. Zraněný Slaninka jde ze hřiště, jeho místo zaujme Andria Petrovič.
     
    35
    I kvůli častým pauzám a brzkému vyrovnání domácí trošku vypadli z role a budou mít těžké se dostat zpátky do sedla. Naopak Valcíři teď nikam nechvátají a hrají, co potřebují.
     
    37
    Dlouhé míče na obranu Slezanů zatím moc neplatí, Českobudějovičtí se k nim ale stále často uchylují. Pokud si budou chtít vzít ztracené vedení zpět, budou muset možná zkusit jinou taktiku.
     
    39
    Po dlouhé době velká šance! Krásná ulička Čavoše přesně našla Táborského, ten dal míč pod sebe na Kaloda, který se s míčem otočil, ale levačkou zamířil nad.
     
    41
    Vysoký presink hostů nedělá stoperům Dynama dvakrát radost. Domácí obránci si neví rady s rozehrávkou.
     
    43
    Z dlouhého zámku soupeře vysvobodil svůj tým až kapitán Benát, jenž vyvezl míč a založil útočnou akci svého týmu.
     
    44
    Ta skončila faulem na Klesu u postranní čáry. Přímý kop pro Dynamo.
     
    45
    Gólman Štěpanovský byl dostatečně důrazný a míč před Čermákem vyboxoval do bezpečí.
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi, stav je nerozhodný. Jihočeši do zápasu vstoupili lépe, trefili tyč, ale stejně odpověděli i hosté. Pak se díky Klesovi radovalo Dynamo, jenže Jihočeši přestali hrát a Frýdek zaslouženě vyrovnal. Zbytek první půle byl vyrovnaný, Kalod mohl vrátit Jihočechům vedení, ale šancí pohrdl. Uvidíme, jaké rozuzlení nabídne druhé dějství.
     
    Jdeme na druhý poločas, vše je připraveno.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Na druhé dějství už se rozsvítily reflektory na Střeleckém ostrově a a fotbalisté mají ke hře ideální podmínky.
     
    48
    Po úvodním oťukávání měli domácí velkou šanci! Funda se krásně protáhl po levé straně, přesnou přihrávku poslal do kroku Čermákovi, jehož tvrdou ránu zastavil probíhající obránce Švrček, jinak to byl jistý gól!
     
    50
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Opět z druhé šance v poločase se Jihočeši prosazují. Centr Peška z pravé strany ještě hostující obrana odvrátila. Balonu se ale chopil Čavoš, přesnou přihrávkou oslovil IVA TÁBORSKÉHO, jenž se otočil kolem obránce Ilka a křížnou střelou překonal Štěpanovského.
     
    52
    A domácí jsou pochopitelně při chuti. Peškův náběh za obranu hosté stěží pokryli, lépe už si poradili s jeho následným centrem do vápna.
     
    54
    Naopak Valcíři se dostali do lehkého útlumu. Po povedeném závěru první půle mysleli i na obrat ve skóre, teď však musí znovu dotahovat.
     
    55
    Ofsajd zastavil náběh Kaloda za obranu, při tom už se domácí kanonýr řítil sám na branku.
     
    58
    Hra je teď plná nepřesností z obou stran.
     
    59
    Po faulu u postranní čáry budou směrem k brance Křížka rozehrávat hosté, konkrétně asi Šumský.
     
    60
    Rodák ze Strakonic v brance Českých Budějovic vyboxoval míč daleko od branky vlastního týmu.
     
    61
    Do otevřené obrany postupovali svěřenci Davida Horejše. Míče se chopil Pešek, jeho centr dolétl k Táborskému, jehož ale zradilo zpracování a po prvním doteku o balon přišel.
     
    61
    Dnešní utkání sleduje 1774 diváků.
     
    62
    Roh Dynama nebyl z těch povedených, skončil útočným faulem Kaloda.
     
    64
    Andria Petrovič skluzem poslal k zemi rozběhlého Čermáka, dostává žlutou kartu.
     
    65
    Černobílým se daří držet míč na polovině soupeře a nepouští Frýdek do šancí ani do tlaku.
     
    66
    Michal Švrček rukama stáhl pronikajícího Klesu, za faul na rohu šestnáctky dostává žlutý trest od sudího Ulricha.
     
    68
    Druhá změna v bílomodrých dresech. Dohrál Martin Vyskočil, jenž dvakrát na jihu Čech dvakrát působil. Nahrazuje jej Marek Šichor.
     
    69
    Odražený míč šel přesně proti noze Šumskému, který jej však poslal až za tribunu.
     
    71
    Hra je trošku ospalá, takový klid před bouří. Uvidíme, který z týmů chystá oživení do poslední dvacetiminutovky.
     
    72
    Aktivní Klesa na pravém kraji vymýšlel další centr do šestnáctky, tentokrát se mu kop levačkou ale vůbec nepovedl.
     
    73
    Nepříjemný centr Ilka do šestnáctky Křížek raději vyboxoval. Míč opět proskákal k Šumskému, kterému se teď střela povedla o něco lépe, ale pořád šla dobré tři metry nad břevno.
     
    75
    Rozhýbat hru Jihočechů půjde Jindřich Kadula, tradiční žolík českobudějovických trenérů do posledních minut a také střelec už letošních dvou vítězných gólů.
     
    76
    Kadula jde do hry místo Richarda Kaloda.
     
    77
    Trenér Frýdku-Místku Miroslav Nemec své svěřence neustále povzbuzuje, ale jeho týmu se nedaří dostat do tlaku.
     
    79
    Teď stál Stratil v ofsajdu, proto končí hostující akce dřív, než začala.
     
    80
    Posledních deset minut plus nastavení. Dynamo se pomalu zatahuje, aby čelilo závěrečnému náporu soupeře.
     
    81
    Úplně zatáhnout se ale domácí jistě nechtějí a ani nemůžou, což by bylo jen čekání na vyrovnání.
     
    81
    Poslední střídání Valcířů, odešel Tomáš Hykel, nahradil jej Patrik Krčula.
     
    83
    Po Táborského standardce hlavičkoval Čavoš z těžkého úhlu jen do rukavic připraveného Štěpanovského.
     
    85
    Frýdek zatlačil domácí na jejich polovinu, balon do šestnáctky však zatím nedostal.
     
    86
    Nejistý zákrok Nováka napravil pohotovým odkopem Čermák a hosté začínají znovu od půlky.
     
    87
    Zámek Valcířů ukončil Křížek, který lapil centr a dal chvíli oddechu svým spoluhráčům.
     
    88
    Taktická změna domácích, Roman Wermke na poslední desítky vteřin nahradí Jakuba Peška.
     
    89
    Roh pro Frýdek-Místek, jde na něj i brankář Štěpanovský.
     
    90
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    A powerplay se hostům nevyplatila! Křížek míč vyboxoval k Wermkemu, ten je čerstvý a pláchl Literákovi. V úniku poslal míč před prázdnou branku JINDŘICHU KADULOVI, který jej snadno poslal do odkryté svatyně hostů.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    90+1
    To už si Dynamo pohlídá a posune se po výhře zpět na postupové pozice.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Dnešní duel 8. kola Fotbalové národní ligy je u konce. Dynamo v něm přetlačilo Frýdek-Místek 3:1, když se hrál vcelku vyrovnaný duel. V první půli se dostali domácí do vedení, jenže Valcíři brzy srovnali. Následně měly oba celky slušné možnosti, i když Jihočeši si jich vytvořili o něco víc. Tu klíčovou proměnil v 50. minutě Táborský, pak už si domácí výhru pohlídali. V závěru navíc do prázdné branky pečetil výhru černobílých Kadula. Jihočeši se díky výhře posunuli zpět na postupové pozice, MFK zůstává zatím desáté. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek večera. (19:50:02)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 10. Klesa, 50. Táborský, 90. Kadula – 21. Slaninka

    Karty:   7. Willwéber (FRM), 64. Petrović (FRM), 66. Švrček (FRM)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Čermák, Čavoš – Pešek (88. Wermke), Benát (C), Táborský – Kalod (76. Kadula).
    Náhradníci: Hajdušek – Bederka, Řezáč, Kadula, Wermke, Hála.

    FK Frýdek-Místek: Štěpanovský – Ilko, Literák (C), Klabník, Švrček – Šumský, Willwéber – Hykel (81. Krčula), Vyskočil (68. Šichor), Slaninka (33. Petrović) – Stratil.
    Náhradníci: Prepsl – Petrović, Krčula, Šichor, Byrtus, Ruml, Berežný.

    Rozhodčí: Ulrich – Vlček, Šimáček

    Diváci: 1774
    thejrc.org