Club Brugge – Waasland-Beveren 2:1 (kon.) | Lokeren – Gent 0:0 (kon.) | Westerlo – Anderlecht 2:4 (kon.)
Sint-Truiden – Mechelen 2:1 (kon.)
konec
Sporting Lokeren
0:0 (0:0)
KAA Gent
Středa 25.01.2017, 20:30 • Daknamstadion (Lokeren) • Belgická liga • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Všem fotbalovým fanynkám a fanouškům přeji příjemný středeční večer. Belgická Jupiler League má na programu 23. kolo, v jehož rámci se můžeme těšit na souboj mezi celky KSC Lokeren a KAA Gent. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 20:30, vás prostřednictvím online textové reportáže provede Lukáš Jasoněk.
    Pozvánka na utkání

     
    KSC Lokeren

    V dolní polovině tabulky pohybující se Lokeren má na svém kontě čtyřiadvacet bodů a patří mu desátá pozice. Na zisk tří bodů čeká už tři zápasy. Ten poslední prohrál na hřišti posledního Royalu Mouscron-Péruwelz těsně 1:2.
     
    KAA Gent

    O postup do Skupiny o titul bojující Gent s pětatřiceti body uzavírá právě šestici elitních mužstev. Po třech porážkách v řadě KAA konečně poznal pocit z vítězství, když v minulém kole v domácím prostředí udolal Charleroi 1:0.
     
    Výsledky posledních vzájemných klání

    30.11.2016 Gent – Lokeren 1:0 (0:0)
    11.09.2016 Gent – Lokeren 3:0 (1:0)
    26.02.2016 Gent – Lokeren 3:1 (2:1)
    27.10.2015 Lokeren – Gent 1:2 (0:1)
    01.02.2015 Lokeren – Gent 3:3 (2:2)
     
    Úvodní sestavy:

    KSC Lokeren: Barry – Galitsios, Marić, Ňinaj, Tičinović – Overmeire, Terki, Persoons – Hupperts, De Sutter, Straetman
    Náhradníci: Verhulst, Rassoul, Mirić, De Ridder, Jambor, Bolbat, Martin

    KAA Gent: Kalinić – Troost-Ekong, Mitrović, De Smet – Dejaegere – Foket, Verstraete, Saief, Asare – Miličević, Bjedov
    Náhradníci: Matton, Schoofs, Kalu, Thoelen, Perbet, Simon, Verstraete

    Rozhodčí: Vertenten – Vanyzere, Nijssen.
     
    Fotbalisté obou celků už se nacházejí na hrací ploše.
     
    Domácí se představí v černých dresech, zatímco hosté utkání odehrají v dresech žluté barvy.
     
    Úvodní výkop provedou hráči Lokerenu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    A hned premiérový útok domácích byl zakončen nebezpečnou střelou Terkiho, jehož pumelici Kalinić zázračně vytáhl z levého horního rohu brány. Následovat bude rohový kop.
    1. Terki (LOK)
     
    2
    A také další střela Lokerenu měla gólové parametry! Centrovaný balon z rohu hřiště se snesl na hlavu Persoonse, který z bezprostřední blízkosti znovu nechal vyniknout Kaliniće.
    2. Persoons (LOK)
     
    4
    Podél levé lajny uhánel Dejaegere, ale do cesty se mu postavil jeden z obránců a čistě ho odzbrojil.
     
    6
    Vysunutí hráči Gentu vytrvale napadají rozehrávku svých soupeřů, nicméně vybojovat balon se jim nedaří.
     
    8
    Lokeren založil ofenzivní akci a vytěžil z ní rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko a po následném centru Kalinićovi vypadl míč z rukavic. Naštěstí to pro hostující výběr nemělo žádný vážný dopad.
     
    10
    Miličević si nepohlídal ofsajdovou linii a po přerušení hry Lokeren získává výhodu rozehrávky nepřímého volného kopu z vlastního území.
     
    13
    Mezi De Smetem a některým z jeho kolegů došlo při odběru míče k nedorozumění a z toho může těžit domácí mužstvo, které tak úplně zadarmo přišlo k autovému vhazování v blízkosti středové čáry.
     
    15
    De Sutter se tlačil do pokutového území, ale balon mu odskočil daleko od nohy. Gólman Gentu hrací předmět vyrazil k rohu vápna a tam se do něj opřel Hupperts. Jeho první ránu obětavý bek sice zblokoval, ale pohotová dorážka už mířila mezi tři tyče a Kalinić měl co dělat, aby po přízemní střele neinkasoval.
    15. Hupperts (LOK)
     
    17
    Další akce Lokerenu znamená kop od rohového praporku. Svěřencům kouče Kristinssona se tentokrát nepodařilo nic kloudného vymyslet.
     
    18
    A rohový kop byl k vidění také na opačné straně hřiště. Po jeho provedení byl u pravého okraje vápna nedovoleně sražen Verstraete a budeme tedy svědky standardní situace.
     
    19
    Centrovaný balon obránci odvrátili na další roh. Ten ale hostujícímu mužstvu nevyšel vůbec podle představ a rychlý protiútok, jehož strůjcem se stal De Sutter, musel Mitrović (KAA Gent) zastavit skluzem za cenu žluté karty.
     
    22
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde probíhají četné a urputné souboje o balon, který v těchto chvílích poměrně často mění svého majitele.
     
    24
    Straetman (KSC Lokeren) kousek od levého rohu vápna stáhl soupeře k zemi a za to byl potrestán žlutou kartou.
     
    27
    Saief s odhodlaným výrazem v obličeji vnikl do pokutového území a po kontaktu s Galitsiosem v něm upadl. Když si nevymodlil penaltu, domáhal se alespoň nařízení rohového kopu, ale ani toho se nedočkal.
     
    29
    Verstraete před hranicí šestnáctky obdržel ideální přihrávku proti noze, ale svou příležitost nevyužil, když z hlubokého záklonu vyslal balon vysoko do nebes. Za tuhle zpackanou ránu je trenér určitě nepochválí a neúspěšný střelec si je toho dobře vědom.
     
    31
    Střídání v týmu KSC Lokeren: ze hřiště odchází Overmeire, evidentně zraněného spoluhráče nahradí Bolbat.
     
    32
    Fotbalisté Gentu jsou u míče a vyměňují si ho mezi sebou na své polovině hřiště. Tak uvidíme, třeba se dočkáme nějaké smysluplné akce. Zatím se však tak ale neděje.
     
    35
    Hosté se po fotbalové šachovnici nakonec přeci jen posunuli směrem dopředu a pronikli až do blízkosti pokutového území. Z jeho pravé strany v tísni nepřesně odcentroval Troost-Ekong. Balon rozvlnil boční síťku a hra bude navázána Barryho odkopem.
     
    37
    Poblíž středového kruhu si v rozporu s pravidly počínal Hupperts, takže sudí Vertenten přisoudil balon fotbalistům Gentu.
     
    40
    Tento pokus o rychlý přechod do útoku úspěch neslavil. Myšlenka v podobě pohotové narážečky to byla sice dobrá, ale scházela jí potřebná přesnost. Příště se Hupperts bude muset snažit o něco více.
     
    42
    Hned nová akce domácích už ale byla o poznání kvalitnější. Po přenesení hry zleva doprava se na penaltovém puntíku objevil nikým neobsazený Hupperts, který ovšem udělal tu chybu, že vystřelil bez přípravy. Kdyby si balon nejprve zpracoval, mohlo být vše jinak. Já jenom dodám, že zacílil vysoko nad branku.
     
    45
    Barry včasným vyběhnutím z brány pomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou. Míč ale rychle získali draví hráči Gentu, kteří neváhají obléhat velké vápno svých soupeřů.
     
    45+1
    Právě se rozeběhla první minuta z celkových dvou nastavených a o balon probíhají ve středu hracího pole usilovné souboje. Vypadá to, že v prvním dějství diváci gól neuvidí.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Hned v úvodu zápasu Lokeren dvakrát výrazně zahrozil. Už po několika vteřinách hry musel Kalinić vytáhnout na roh pumelici Terkiho a hned vzápětí zasahoval gólman Gentu znovu, tentokrát proti hlavičce Persoonse. Třetí šanci na otevření gólového účtu zápasu si domácí vytvořili po necelé čtvrthodině, kdy razantní střelu vypustil Hupperts a na jejím konci stále ale opět připravený Kalinić. Ačkoliv hosté disponovali územní převahou, za celý průběh úvodní pětačtyřicetiminutovky ani jednou nevystřelili na branku. Do šaten tak týmy odešly za bezbrankového stavu
     
    Fotbalisté obou celků už se vrátili na travnatou plochu. Duel bude pokračovat druhým poločasem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér KAA Gent si o poločasové přestávce připravil dvojité střídání. Do druhé půle nezasáhnou Saief ani Dejaegere a místo nich se po trávníku budou prohánět Kalu se Schoofsem.
     
    47
    Na začátku druhého poločasu měli hosté možnost zahrávat standardní situaci. K přímému volnému kopu se postavili Miličević se Schoofsem a míč do hry nakonec uvedl prvně jmenovaný, jehož centr ale nepatřil mezi nejpřesnější.
     
    50
    Gent operuje na útočné polovině a hledá skuliny v obraně domácího klubu. Výsledkem je rohový kop.
     
    51
    Nic zajímavého z něj nevzešlo. Balon totiž přilétl k přední tyči, kde ho obránce razantním způsobem odkopl do zámezí.
     
    53
    Hosté roztáhli hru na pravou stranu a tam se nastartoval Foket, jenž okamžitě po převzetí míče cpal kulatou věc do předbrankového prostoru, ale obránce výtečným skluzem usměrnil balon mimo tři tyče.
     
    54
    Následoval tedy pochopitelně rohový kop, ale ani ten hostujícím hráčům příliš nevyšel.
     
    56
    Další akce Gentu už ale vypadala slibně. Uvnitř pokutového území se o slovo hlásil Miličević a ten skutečně obdržel přihrávku zleva, ale bylo by všem k smíchu, kdyby Barry jeho slaboučkou střelu bez přípravy pustil za svá záda.
     
    58
    Jednoznačný a neoddiskutovatelný ofsajd, který byl s trochou nadsázky vidět snad ze všech úhlů. A kdo že byl v postavení mimo hru načapán? Odpověď zní: Galitsios.
     
    60
    Tarki se vydal napadat rozehrávku svých soupeřů, ale Schoofse se snažil odstavit od míče tak vehementně, až mu hlavní arbitr raději odpískal faul.
     
    62
    Roh pro Gent. Balon podle předpokladů zamířil přímo do pokutového území a tam se z chumlu hráčů vylétl vysoko do vzduchu. Padající list pak bez komplikací ukořistil Barry.
     
    64
    Hosté se pokusili zahrozit prostřednictvím dlouhatánského centru a díky němu kopali roh. Ten se ale svěřencům trenéra Vanhaezebroucka vůbec nevydařil.
     
    66
    Střídání v týmu KSC Lokeren: odpracováno má De Sutter a svůj fotbalový um přišel předvést Martin.
     
    67
    De Sutter využil nedůslednosti hostující obrany ke křižné střele z levé části pokutového území a jeho pokusu chyběla potřebná přesnost, balon proskotačil několik metrů od tyčky.
     
    70
    Ačkoliv už uběhlo sedmdesát minut, na úvodní gól střetnutí stále marně čekáme. Otevřít skóre se nyní pokoušejí hráči Gentu, kteří dostávají prostor ke kombinační souhře.
     
    72
    Klička, oběhnutí obránce, narážečka a pád. Přesně tohle předvedl Schoofs, který byl těsně před hranicí pokutového území nedovoleně zastaven. Gent tak bude zahrávat standardku ze zajímavé pozice.
     
    73
    Tak tohle absolutně nevyšlo. Autor střely chtěl trefit pravý horní roh brány, ale ten o podstatný kus minul.
     
    73
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Bjedov, přichází Perbet.
     
    75
    Pořádný kus práce ale odvedl Kalinić, kterého protáhla rána vyslána zpoza pokutového území. Gólman hostujícího mužstva se prolétl vzduchem ke své levé tyči a vytěsnil míč na roh.
    75. (LOK)
     
    76
    Z něj už žádná riziková situace nevznikla.
     
    79
    A Kalinić byl znovu středem pozornosti. Tentokrát se na strážce gentské brány řítil útočník z pravé strany, ale z ostrého úhlu na něj ani nadvakrát nevyzrál. Kalinić tak opět podržel svůj tým, který jen díky jeho vynikajícím zákrokům stále neprohrává.
    79. (LOK)
     
    82
    Hosté vystrčili drápky. Schoofsův dalekonosný projektil ale ohrozil pouze obecenstvo sedící na tribuně za brankou.
     
    83
    Lokerenští získali k dispozici rohový kop. Jako král pokutového území se ukázal Kalinić, který si balon ze vzduchu stáhl rovnou do své náruče, aby ho pak mohl rozdat svým kolegům v poli.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Terki (KSC Lokeren).
     
    85
    De Smet se stal strůjcem dloubáčku směřujícího na Perbeta. Ten se k míči ale nedostal, protože byl u něj dříve vyběhnuvší Barry.
     
    86
    Nečekaně blízko vstřelení gólu byl Hupperts, který využil špatného odkopu obránce a objevil se tváří v tvář před Kalinićem. Ve stoprocentní příležitosti však totálně vyhořel, když hostujícího gólmana z bezprostřední blízkosti trestuhodně neprostřelil. Domácí diváci nemohou uvěřit svým očím.
    86. Hupperts (LOK)
     
    89
    Pozor, protože hosté budou závěr klání dohrávat pouze v deseti mužích. Bolbat se dostal za záda obránců a za záchrannou brzdu proto zatáhl De Smet (KAA Gent), který byl za zákrok těsně před hranicí vápna okamžitě vyloučen.
    89. Červená karta
     
    90
    Domácí klub svou šanci z nařízeného přímého volného kopu nevyužil. Ňinajova dělovka minula bližší pravou tyčku.
     
    90
    Střídání v týmu KSC Lokeren: ze hřiště odchází Hupperts, přichází Mirić.
     
    90+2
    Domácí by výhodu jednoho muže v poli rádi využili, ale obávám se, že už jim na to nebude stačit čas, který neúprosně kvapí vpřed.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Lokeren si v zápase s Gentem vytvořil řadu příležitostí, ale žádná z nich gólem neskončila. Gentu činilo potíže hledání ideálních střeleckých pozic a i proto bude hostující celek za bod nesmírně rád. (22:26:48)

    Lukáš Jasoněk

    Branky:

    Karty:   24. Straetman (LOK), 84. Terki (LOK) – 19. Mitrović (GNT)   89. Smet (GNT)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 6:5. Rohy: 6:6.
    Sporting Lokeren: Barry – Galitsios, Marić, Ňinaj, Tičinović – Overmeire (31. Bolbat), Terki, Persoons – Hupperts (90. Mirić), De Sutter (66. Martin), Straetman
    Náhradníci: Verhulst, Rassoul, Mirić, De Ridder, Jambor, Bolbat, Martin

    KAA Gent: Kalinić – Troost-Ekong, Mitrović, De Smet – Dejaegere (46. Kalu) – Foket, Verstraete, Saief (46. Schoofs), Asare – Miličević, Bjedov (73. Perbet)
    Náhradníci: Matton, Schoofs, Kalu, Thoelen, Perbet, Simon, Verstraete

    Rozhodčí: Vertenten – Vanyzere, Nijssen
    thejrc.org