Super Bowl LI: Falcons - Patriots 28:34p (kon.)
konec
Super Bowl LI: Atlanta Falcons - New England Patriots

28:34p

(0:0, 21:3, 7:6, 0:19 - 0:6)

Pondělí 06.02.2017, 00:30 • NRG Stadium, Houston, Texas • Americký fotbal • Super Bowl
Předzápasové kurzy
     
    Lepší vyvrcholení si sezóna 2016 nemohla přát. Jeden z nejpamátnějších zápasů historie ligy uzavřel tento ročník. Sezóna 2017 začíná draftem na konci dubna, základní část startuje 7. září a play off začne 6. ledna 2018. Vyřazovací boje vám znovu zprostředkujeme kompletní. Do té doby se s americkým fotbalem loučíme a děkujeme za pozornost. (05:45:55)
     
    Průběh a výsledek zápasu znamenal vytvoření mnoha rekordních zápisů.

    Poprvé se Super Bowl musel prodlužovat.

    Největší comeback v historii Super Bowlu dosud předvedli právě Patriots před lety, když proti Seattlu otočili ztrátu bodů. Dnes prohrávali o 25 bodů a přesto zvítězili.

    Tom Brady vyhrál Super Bowl popáté, což se žádnému jinému quarterbackovi nikdy nepodařilo. To samé platí o pátém vítězství trenéra Billa Belichicka.

    James White překonal rekord Super Bowlu, když úspěšně zachytil 14 přihrávek. Zároveň vyrovnal rekord Super Bowlu se 3 touchdowny, což dosud dokázal pouze nejlepší receiver historie Jery Rice. A to hned 2x.

    Robert Alford zaznamenal druhou nejdelší pick six v historii Super Bowlu.

    Jak 62 pokusů o přihrávku, tak 43 zkompletovaných přihrávek v podání Patriots jsou novými rekordy Super Bowlu.

    Tom Brady naházel 466 yardů. To je také nový rekord Super Bowlu a zároveň je to druhý nejlepší výkon v historii play off.

    Tom Brady získal počtvrté ocenění MVP Super Bowlu. Osamostatnil se tak na čele historické tabulky před legendárním Joe Montanou se 3 těmito cenami.
    Opravdová radost Toma Bradyho

    Druhý nejlepší hráč Patriots v tomto utkání a autor vítězného touchdownu James White
    Statistiky Toma Bradyho

    Dojatý Tom Brady
     
    MVP Super Bowlu byl zvolen vůdce comebacku Patriots, quarterback Tom Brady! Nejužitečnějším hráčem Super Bowlu byl zvolen již počtvrté, to nikdo jiný zatím nedokázal!
    První dojmy posílá do éteru trenér Bill Belichick
     
    Následují rozhovory s trenérem Billem Belichickem, quarterbackem Tomem Bradym a running backem Jamesem Whitem.
    Příchod trofeje na podium
     
    New England Patriots právě dostávají Vince Lombardi Trophy a jsou potvrzeni jako vítězové NFL v sezóně 2016! Trofej na pódium přináší bývalý vynikající obránce Michael Strahan, který byl před 3 lety zvolen do síně slávy. Vítězům ji předává komisionář NFL Roger Goodell, přebírá ji majitel klubu Robert Kraft.
     
    To vše sledovalo přímo na NRG Stadium 70 807 diváků.
     
    Přitom vše dlouho vypadalo úplně jinak! Falcons ovládli druhou čtvrtinu a také do té třetí vstoupili mnohem lépe. Tevin Coleman po Ryanově přihrávce doběhl do end zóny, Atlanta vedla 28:3 a zdálo se vymalováno. V následujícím drivu však Patriots vykřesali naději, konečně přešli bez chyby celé hřiště a James White zachytil první touchdown. Ten však Gostkowski nepotvrdil extra pointem, trefil jen tyč, následně se nepovedl onside kick a zdálo se, že Patriotům dnes prostě není souzeno. Jenže Falcons místo klidného dohrání zápasu začali dělat obrovské chyby a sami vrátili soupeře do hry. Přesto dokázali soupeře 10 minut před koncem udržet jen na field goalu, který Stephen Gostkowski proměnil. Vedení 28:12 vypadalo pro Atlantu stále bezpečně, avšak vzápětí Ryan ztratil míč, fumble zachytili Patriots jen 25 yardů od end zóny a touto šancí nepohrdli. Danny Amendola zachytil touchdown, navíc James White drze proměnil dvoubodovou konverzi a Patriots vycítili šanci. Když však minut před koncem. čtvrtiny Julio Jones fantastickým catchem posunul Atlantu do bezpečné vzdálenosti pro field goal, zdálo se, že Falcons přeci jen vyhrají. Jenže vzápětí se sackem a trestem sami vyhnali z dostřelu, museli jen puntovat a Patriots se nadechli k dalšímu náporu, který završil minutu před koncem touchdownem znovu James White a dvoubodovou konverzí Danny Amendola. Bylo vyrovnáno, Super Bowl musel poprvé v historii do prodloužení, Patriots vyhráli los a psychicky zlomeného soupeře dorazili dalším bezchybným drivem, na jehož konci stál James White, který tak zapsal třetí touchdown ve finále a dovršil neuvěřitelný comeback.
     
    Dámy a pánové, viděli jsme možná nejúžasnější Super Bowl historie! New England Patriots dokázali neuvěřitelným comebackem stáhnout 25bodovou!!! ztrátu ze třetí čtvrtiny a v prvním prodloužení historie Super Bowlu rozhodli o svém 5. titulu!
    Společně vyhráli 5 Super Bowlů

    Tom Brady má pět prstenů ze SB

     
    NEW ENGLAND PATRIOTS VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU LI!
    Konec utkání

     
    Konec utkání.

    Libor Štěpán

    Carl Cheffers
    70 807
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad ATL, 3&5, NE 42 – U míče je Atlanta, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Kkaždý tým má také tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, nebo 15).

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.