Tlačová konferencia MFK Ružomberok (kon.) | Tisková konference LFA před startem soutěží (kon.)
Tisková konference FC Viktoria Plzeň (kon.) | Tisková konference FC Vysočina Jihlava (kon.)
Tisková konference FK Dukla Praha (kon.)
konec
Tisková konference LFA před startem fotbalových soutěží

Úterý 14.02.2017, 10:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce, díky za pozornost. (10:57:32)
     
    Svoboda pokračuje: V posledních letech se do toho projevují i požadavky policie ČR. Policie má i určitou preferenci tak, aby zápasy v Praze nešly přímo proti sobě. Termíny se u nás stanovují tak, že velkou roli mají televizní práva. U nás funguje systém voleb. Atraktivitu zápasu stanovuje konečně i umístění daného klubu v tabulce. Před sezonou by asi málokdo řekl, že Zlín bude nějak úspěšný. Často se proto dostal na podzim do televize. V ČR je lhůta nejpozdějšího určení přesného termínu zápasu 25 dnů, a to je maximum, jakou můžeme stanovit. Vnímám to jako komplikaci a mám návrhy, jak by se to mohlo upravit. Ale to se bude týkat až dalšího prodlužování či nového prodeje televizních práv.
     
    Svoboda o znění přesných termínů jednotlivých zápasů: Existuje smluvně garantovaná lhůta mezi námi a společností Pragosport – tedy držitelem práv. Mělo by to být 25 dnů před výkopem, což se teď dalo. Je zde ale komplikace na začátku sezony. Týká se komplikací v kvalifikacích o LM, kdy nevíte, jestli půjdete do hry v úterý nebo ve středu. My apelujeme na televize tak, aby v tom byly flexibilnější.
     
    Svoboda o novém modelu ligové soutěže: Základní návrh jsem představil na posledním ligovém grémiu. Následně jsem objel všechny kluby první ligy i všechny kluby FNL. Reakce byla veskrze pozitivní. 21. února je další ligové grémium, kde seznámím kluby se všemi závěry a navrhnu další postup, jak k tomu přistupovat. Ten návrh ale bude dál posunutý k dalšímu zpracování a doplnění. Máme čas až do 30.6. letošního roku, abychom se k tomuto vyjádřili. Snad se k tomu posuneme dál. Chci, aby se kluby přiklonili k jedné z variant, které tam předložím a uvidíme, jak se k tomu postaví i sponzoři.
     
    Bárta: Všech jedenáct nebo dvanáct zemí, které jsou do projektu zapojeny, musí dodržovat stejná pravidla. To znamená odeslat výsledky na univerzitu v Lovani či do Mnichova nebo na Harvard.
     
    Svoboda o nasazení videorozhodčích: Nemyslím si, že to bude se začátkem podzimní části. Jsme ve dvouletém období testování videa ve fotbale. Jsme ve fázi, kdy to funguje v režimu off-line. První on-line zápasy budou v průběhu léta některé přípravy. Jak to bude vyhodnocováno, zatím nevím, ale je to koncipováno jako dvouleté testování videa ve fotbale. Může se stát, že se ve fotbale řekne stop videu. Nemyslím si to, ale dál to předjímat nemá smysl.
     
    Svoboda o druhé části otázky: V Jablonci byl kalamitní stav. Je to něco podobného jak v prvním kole, kdy se spustí v Brně průtrž mračen a odloží se zápas. Na odložení zápasu se dohodly oba kluby, navíc dva dny předem. To není problém. Problémem je to, že se odloží zápas těsně před jeho začátkem.
     
    Svoboda o zveřejnění zápasů, kde budou off-line video sudí a nečekaným rušením zápasů pár dnů před startem: Co se týče videa – přezkoumávat se budou televizní utkání. Jedná se o duely Slavia – Jihlava a Sparta – Bohemians. Výsledky testu se veřejnost nedoví, budou posílány totiž na univerzitu v belgické Lovani.
     
    Svoboda o zveřejňování těch nejhorších statistik za dané kolo: Zamyslíme se nad tím, ale chceme dávat jen pozitivní statistiky.
     
    Vaněček: Celkově se z vozidly najelo celkem 1 100 000 kilometrů. Nejvíce v tomto ohledu najezdil klub Dukla Praha. Máme pro fanoušky i soutěž o poločasích fotbalových zápasů. Chceme tím i oslavit 25 let výročí od založení společnosti AAA Auto.
     
    Petr Vaněček (AAA Auto): Spolupráce spočívá v poskytnutí 105 automobilů jednotlivým klubům. Většina našich zaměstnanců jsou muži a ti pochopitelně tíhnou k fotbalu. Jednou z našich tradičních akcí je fotbalový šampionát AAA Auto. Chtěli jsme také na trh dostat značku Mototechna. Ta roste rok od roku o 60% a skupina jako taková měla rekordní rok. Partnerství s fotbalem je určitě jeden ze stěžejních faktorů. Jsme také platinovým partnerem Slovenského fotbalového svazu.
     
    Svoboda: Většinou, když oceňujeme jednotlivé osobnosti, jsou to hráči. Často v klubech máme lidi, kteří jeho fungování zasvětili prakticky celý život. Mnoho fanoušků o nich vůbec neví. Jsem rád, že je cena pojmenována po Františku Hrdličkovi. I to byl člověk velmi spjatý s jedním klubem a to, že je cena pojmenovaná po něm, je správné.
     
    Novou součástí Galavečera o nejlepší výkony ePojisteni.cz bude Cena Františka Hrdličky. Ta bude určena pro osobu mimo trávník, která zanechala během svého působení nesmazatelnou stopu v profesionálním klubu.
     
    Svoboda: Existuje tady možnost porovnání jednotlivých hráčů české soutěže s Bundesligou nebo Premier league, která je také zveřejňuje. V pondělí či úterý zkusíme mít data z prvního jarního kola k dispozici.
     
    Svoboda o fitness datech: Z mého pohledu jsou základní statistiky málo. Chci, aby se jednotlivé kluby více otevřely. Chci, abychom více využili technických možností dnešní doby. Je dobré vědět, kolikrát hráči přesně přihráli, kolik naběhali v jednotlivých sprintech. Chceme vytvořit a posléze zpřístupnit srozumitelný a dostatečně atraktivní vzorek. Budou to ale vždy data za celé kolo. Nebudou to data jednotlivých hráčů či kluby. V jednotlivých kategoriích budeme vybírat třeba jen top 10 nebo top 20 hráčů.
     
    Hajný: Novinkou jsou také rozšířené statistiky hráčů. Nabídneme také fitness data, která budou směrem k fanouškům putovat přes naše kanály.
     
    Svoboda: Nechceme však něco podobného rozjet pouze na Spartě, ve Slavii nebo v Plzni. Chceme však, aby se do projektu zapojily i další kluby. Jedná se o hledání partnera ze strany klubu mezi fanoušku. Projekt LSO ale neznemaná pojem bezpečnostní manažer klubu.
     
    Svoboda: V drtivé většině zápasů je atmosféra na stadionech v pořádku. Tento projekt se týká zejména klubů účinkujících v pohárové Evropě. Každopádně ale potřebujeme a chceme u klubů se širokou fanouškovsku základnou, aby kluby začaly s fanoušky nastavovat jistá pravidla komunikace. Řada vyhrocených konfliktních situací však vzniká i na základě horší komunikace mezi klubem a fanoušky. Příkladem, kdy situace nebyla úplně optimální, byl zápas mezi Hradcem a Slavií.
     
    Projekt Supporter Liaison Officer se týká zapojení fanoušků do rozvoje profesionálních soutěží. Dále pověená osoba z fanouškovského prostředí by měla komunikovat napříč fanouškovským hnutím a rozvíjet servis pro příznivce ligového fotbalu. Dále pak profesionálně pracovat s fanouškovskou komunitou a nastavit standardy běžné ve vyspělé fotbalové Evropě.

    Radek Barkman

    bahis siteleri