Twente – Heerenveen 1:0 (kon.) | Eindhoven – Nijmegen 3:1 (kon.) | Heracles – Excelsior 4:0 (kon.)
Utrecht – Zwolle 3:1 (kon.)
konec
Heracles Almelo
4:0 (1:0)
SBV Excelsior
Sobota 18.02.2017, 19:45 • Polman Stadion, Almelo • Nizozemská Eredivisie • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:45.
     
    Když ještě Heracles zabere, mohl by si klidně ještě zahrát o evropské poháry. V tuhle chvíli ho trápí velká marodka a nedokáže se posunout výrazně vpřed. Excelsior by měl být určitě v jeho silách, ten se prakticky celou sezónu pohybuje jen na hranici udržení se a sestupu.
     
    SBV získal letos pouhé čtyři výhry a jednu z nich na podzim právě nad Heraclesem. Domácí tak mají svému soupeři co oplácet. Co se formy týče, oba týmy si vesele hvízdat nemůžou. V novém roce klub z Almela vyhrál z pěti zápasů jen jednou, rotterdamský celek nedokázal získat vítězství dlouhých devět kol.
     
    Mark-Jan Fledderus, Gor Agbaljan, Dario Vujicevic, Vincent Vermeij, Tim Breukers i Lerin Duarte, to jsou předpokládané absence na straně domácích. Hostům by naopak měli chybět pouze Arghus a Filip Kurto.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Heracles Almelo: B. Castro – te Wierik, R. Pröpper, Hoogma, Gosens – Bruns, Pelupessy, van Ooijen – Kuwas, Armenteros, Peterson.
    Náhradníci: Fij, Brouwer – Breukers, Darri, Kada, Droste, Navrátil, Niemeijer, van de Berg.

    SBV Excelsior: Hahn – Karami, De Wijs, Mattheij, Kuipers – Koolwijk, Bruins, Faik – Ondaan, Hasselbaink, Elbers.
    Náhradníci: Damen, Havekotte – Hadouir, Fortes, Fredy, Vermeulen, Pantić, Massop, van Duinen.

    Rozhodčí: Mulder – Lapar, Hubers.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Sudí Mulder začal o chvilku později, ale jen o kousek. Rozhodně tahle prodleva není nijak značná tak, aby třeba ovlivnila výkony obou celků. Poté, de Wijs odvrátil míč do zámezí, se domácí následně z rohového kopu neprosadili.
     
    4
    Hahn musel mezi třemi tyčemi poprvé nějakým způsobem zasahovat. Ale žádné výrazné nebezpečí to pro něj nebylo. V podstatě si snadno poradil s touhle polostřelou.
     
    5
    První poločas začíná v opravdu hodně vlažném tempu. Oba celky sice založily některé útoky, ovšem bez kýženého úspěchu. Castro i Hahn zasahovat zatím nemuseli.
     
    6
    Z dálky nyní napřáhl kapitán Bruns. Hahn ale mohl zůstat mezi třemi tyčemi naprosto v klidu. Tahle rána ho vážně ohrozit nemohla.
     
    8
    Heracles je přece jenom o něco aktivnějším celkem, alespoň se snaží nějakým způsobem postupovat dopředu. Teď si však snad Bruns nepohlídal ofsajdovou linii. U míče zůstane rotterdamský klub.
     
    10
    SBV sice předvedl krkolomnou kombinaci, ale i ta nakonec slavila úspěch. Hasselbaink pak napřáhl zpoza vápna, trefil však pouze obránce Pröppera před sebou. První slušnější možnost hostujícího celku.
     
    11
    Mattheij i De Wijs se stěhují do šestnáctky. Excelsior se totiž chystá na rohový kop, který na levé straně vybojoval Kuipers...
     
    12
    ... centr z rohového čtvrtkruhu doletěl na zadní tyčku, tam ovšem Castro dokázal vyboxovat míč do bezpečí. Na druhou stranu jeho zákrok nebyl úplně jistý.
     
    13
    Jen dva střelecké pokusy, navíc zablokované, jsme měli možnost do této chvíle. Tempo hry je značně uspávající, nějakých dobrých momentů jsme se zatím nedočkali.
     
    15
    Hasselbaink se neodvážil postupovat směrem dopředu. A vrátil míč jen dozadu ke svým obráncům. S takovou Excelsior pochopitelně moc uspět nemůže.
     
    16
    Faik napřáhl z poměrně velké dálky. Ale tohle byl hodně nepovedený pokus po zemi, který skončil hodně vedle brány. I kdyby snad mířil mezi tři tyče, hravě by si s ním Castro poradil.
     
    17
    Ondaan neprošel podél pravé strany. Udělal poměrně hezkou kličku Petersonovi, ten ho ovšem následně fauloval. Následná standardka SBV vůbec nevyšla.
     
    18
    Hosté se dožadovali po Mulderovi odpískání pokutového kopu. Ale marně. Ani z opakovaných záběru nebylo evidentně, že by se někdo z domácích dotkl míče rukou. Cělá akce zkrátka skončila jen nepřesným pokusem Faika.
     
    19
    Na tribunách v Almelu se začíná ozývat pískot. Heracles předvádí opravdu mizerný výkon. Excelsior nehraje o moc lépe, každopádně je v posledních minutách o něco kreativnější.
     
    21
    Tohle nebyla vůbec špatná možnost pro hostující celek! Centr z pří,mého volného kopu z levé strany doletěl do šestnáctky na hlavu Ondaana, který vyzkoušel připravenost gólmana Castra. Ten nakonec míč bezpečně zkrotil.
    21. hlavička Ondaana
     
    22
    Už i kouč Stegeman vystartoval na své svěřence. Vůbec se mu nelíbí, co jeho tým na hřišti předvádí. Teď si situaci vzadu tak zbytečně zkomplikoval, až z toho mohlo být velké nebezpečí.
     
    23
    Teď se na druhé straně domácí dožadovali nařízení pokutového kopu. Docela to vypadalo, že by penalta mohla přijít na řadu. Každopádně Mulder na bílý puntík neukázal.
     
    25
    Tak opakované záběry ukazují, že Gosens si pro penaltu skočil až příliš ochotně. A spíše se jemu dala pískat nebezpečná hra. Svou nohu měl totiž nataženou hodně vysoko.
     
    26
    Tak tohle byla zatím největší šance Heraclesu v tomto utkání! Hahn neudržel velmi dobrou střelu Kuwas, která mu vypadla z rukavic. K dorážce se ihned dostal Peterson, jenže ten o kousek minul kýžený a chtěný prostor.
    26. o kousek Peterson minul bránu Excelsioru
     
    27
    První žlutá karta je na světě. Mattheij (EXC) se nepokusil během této akce hrát míčem, sestřelil soupeře, který běžel jen kolem něj, a po právu si vysloužil osobní trest.
     
    28
    Hahn a jeho další důležitý zákrok! Střelu z přímého kopu vytěsnil opravdu s notnými potížemi. Exekutor tohoto přímého volného kopu van Ooijen vyslal pořádně jedovatý projektil k soupeřově tyčce.
    28. přímý volný kop van Ooijena
     
    30
    Na sklonku půlhodinky hry se nám přece jenom situace poněkud rozhýbala. Oba celky se už dostaly do nějakých příležitostí, což je pro oko nezaujatého diváka určitě dobře. Fotbalové koření, tedy góly, ale stále chybí.
     
    32
    Teď si možná Bruns zasloužil rovněž žlutou kartu. Hned dvakrát totiž okopal Bruinse ve středu hřiště. Trošku zbytečné od domácího kapitána.
     
    34
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Mattheij (EXC). Armenteros se krásně obtočil kolem obránců a postupoval středem hřiště. Hodně nešetrně ho podrazil jeho soupeř, který zastavil slibně se rozvíjející akci, a i přes protesty musel opustit prostor hřiště.
    34. červená karta po druhé žluté pro Mattheije
     
    35
    Dobrou standardku Heracles trošku zazdil. Tentokráte Hahn mezi třemi tyčemi zasahovat nemusel.
     
    36
    Žlutou kartu dostává Bruins (EXC).
     
    36
    Tohle bylo opravdu hodně mizerné zakončení od Elberse. V podstatě se mu domácí fanoušci jen vysmáli. Odkopávat od branky bude za chvilku Castro. Hosté si v tuhle chvíli musejí zvykat na hru v oslabení.
     
    38
    Domácí by se nyní měli daleko více tlačit dopředu. Přece jenom mají o jednoho muže v poli více. Soustavný tlak však na SBV do této chvíle ještě nevyvinul.
     
    40
    Pět minut do konce. Heracles je sice více na balónu, Excelsior však i v deseti působí vzadu hodně kompaktně. V posledních minutách svého protivníka k ničemu vážnějšímu nepustil.
     
    42
    Heracles právě vstřelil branku!
    Domácím netrvalo dlouho a početní výhodu využili docela záhy. Po centru z pravé strany od te Wierika zazvonilo po trošku krkolomné střele břevno, míč se však odrazil k nohám BRANDLEYE KUWASE, který snadno uklízel do prázdné brány.
    42. Brandley KUWAS - 1:0
     
    45
    Tohle nebylo špatné zakončení Hasselbainka. Protáhl se více doleva a zkusil brankáře Castra překvapit střelou po zemi. Ten se však ihned položil na zem a míč bezpečně zkrotil.
    45. střela Hasselbainka
     
    45+1
    Právě běží minutka z avizovaného jednominutového nastavení.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Heracles byl před utkáním přece jenom mírným favoritem a zatím tuhle roli potvrzuje. Excelsioru v podstatě zlomilo vaz vyloučení stopera Mattheije. Ten byl bohužel pro hosty jediným hráčem, který byl potrestán žlutou kartu. A stihl jich během sedmi minut nasbírat dvě. Autorem zatím jediné branky je jinak Kuwas.
     
    46
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Terell Ondaan, přichází Milan Massop.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Van Ooijen se nyní snažil navýšit náskok. Nicméně svou střelou pravačkou na Hahna nevyzrál. Heracles se snaží hned zporčátku o pojišťující trefu, to je jasné.
     
    50
    Domácí mají hru plně pod svojí kontrolou. V podstatě se Excelsior nedostal do nějaké větší šance, možná jen Hasselbaink byl střelecky aktivní, ovšem před pár okamžiky bránu jen minul.
     
    51
    Armenteros nyní hlavičkoval vedle. SBV v deseti hráčích má problémy s bráněním. Bude to mít zcela jistě těžké ve zbytku utkání.
     
    53
    K dalšímu střeleckému pokus se propracoval Pröpper. Klub z Almela i nadále na soupeře tlačí. A však ani z této akce nakonec nezapršelo.
     
    57
    Gosens hlavičkoval těsně mimo! Sotva se SBV dostane na soupeřovu polovinu. Heracles je i nadále o dost nebezpečnější než soupeř, který stále doplácí na červenou kartu z první půle.
     
    58
    Heracles právě vstřelil branku!
    Možná že tohle je definitivní nálepka heracleského úspěchu. Van Ooijen se uvolnil do šestnáctky, poté předal míč na úplně volného THOMASE BRUNSE a domácí kapitán snadno zakončoval ke vzdálenější tyčce. Asistence: Peter van Ooijen.
    58. Thomas BRUNS - 2:0
     
    59
    Žlutou kartu dostává Robin Pröpper (Heracles Almelo).
     
    61
    Faik rozehrával standardku z poměrně velké dálky. Byl to takový střílený centr, který minul jak soupeřovu bránu, tak své spoluhráče. Odkopávat od brány bude Castro.
     
    62
    Peterson nyní nemohl pokračovat v akci, byl chycen do ofsajdové pasti. Každopádně Heraclesu to v tuhle chvíli vůbec nemusí vadit.
     
    64
    Ze střední vzdálenosti napřáhl nyní svou levačkou Pröpper a jeho nepříjemný pokus musel Hahn likvidovat až na několikátý pokus. Hosté jsou hladoví i po dalším gólu. Není divu, oslabený soupeř může být snadným soustem.
    64. střela Pröppera
     
    66
    Heracles právě vstřelil branku!
    Bruns si počkal, až se mu na zadní tyč rozeběhne jeho spoluhráč MIKE TE WIERIK, který centrovaný míč usměrnil ze vzduchu z voleje přesně ke vzdálenější tyčce. Castro se po míči opravdu jen marně natahoval. Asistence: Thomas Bruns.
    66. Mike te Wierik - 3:0
     
    68
    Kuwas, autor první branky, nemohl nyní pokračovat kvůli ofsajdu.I nadále Heracles drží míč na svých kopačkách, marně se hosté propracovávají do nějakých šancí.
     
    69
    Střídání v týmu Heracles Almelo: ze hřiště odchází Joey Pelupessy, přichází Brahim Darri.
     
    70
    Van Ooijen střílel z dobré pozici zhruba z dvaceti pěti metrů, jenže než si zpracoval balón, chvilku to trvalo. Navíc jeho provedení nebylo dokonalé. Takže následná střela z voleje skončila jen nad bránou.
     
    71
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Stanley Elbers, přichází Jeffry Fortes.
     
    72
    Střídání v týmu Heracles Almelo: ze hřiště odchází Mike te Wierik, přichází Wout Droste.
     
    73
    Hosté se nyní snažili založit akci po pravé straně. Bez úspěchu. Heracles má všechny prostory, odkud by mohlo nebezpečí hrozit, velmi dobře pohlídané.
     
    74
    V tuhle chvíli se utkání vlastně jen dohrává z povinnosti. Rotterdamský celek opravdu nemá síly na to, aby s tímhle hodně nepříznivým výsledkem ještě něco udělal.
     
    76
    SBV podnikl výpad po levé straně, následný centr však v klidu ze vzduchu sebral do rukavic Castro. Nikdo z hostujících hráčů si zkrátka do šestnáctky naběhnout správně nedokázal.
     
    77
    Pořádný guláš si uvařili hostující obránci. Jedno mizerné odkopnutí, pak druhé následovalo, až se ke střele za vápnem dostal Armenteros. Jeho pokus musel mezi třemi tyčemi likvidovat Hahn.
    77. zakončení Armenterose
     
    78
    Byl to snad Darri, kdo nyní zleva nacentroval do šestnáctky. Nebylo to vůbec špatně zahrané od hostujícího náhradníka. Každopádně našel jen hlavu excelsiorského obránce.
     
    79
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Nigel Hasselbaink, přichází Mike van Duinen.
     
    80
    Deset minut do konce. Heracles může být se svým výkonem zcela spokojeno. Náležitě potrestalo vyloučení Mattheije z prvního poločasu. Prakticky to byl rozhodující moment celého střetnutí.
     
    81
    Pro dva centry si nyní sběhl Hahn. V pohodě míč lapil do svých rukavic. Špatně si nyní během centrování počínal van Ooijen.
     
    82
    Zvedl jen oči v nebesa. Sám si hodně naštvaně potichu vyčítal, že tohle nedokázal proměnit. Kuipers na levé straně jako by zapomněl chodit a upadl, když dribloval s míčem. Ten se následnš dostal až k levé tyčce, odkud pálil Armenteros. Z blízkosti však mířil trestuhodně mimo.
    82. zase si Armenteros nepočínal v koncovce nejlépe
     
    84
    Heracles právě vstřelil branku!
    Přece se domácí dočkali ještě jednoho přesného zásahu. SBV se pořád prakticky jenom brání. Bruns poslal míč doprava na Armenterose, ten následně nacentroval míč do šestnáctky, odkud KRISTOFFER PETRSON pohotově skóroval. Asistence: Samuel Armenteros.
    84. Kristoffer PETERSON - 4:0
     
    86
    Je to zkrátka velké trápení pro hostující celek. Zklamaně si jen nyní odfrkl střídající van Duinen, který nasměroval svůj pokus pouze do tyčky. Možná že Castro si na míč lehce sáhl, ale spíše to tak nevypadalo.
    86. tyčka van Duinena
     
    87
    Střídání v týmu Heracles Almelo: ze hřiště odchází Robin Gosens, přichází Tim van de Berg.
     
    88
    Závěr utkání přináší hodně zajímavých momentech. Pořádně nahecovaný je i nadále kapitán Bruns, který nyní svou střelou ze střední vzdálenosti pořádně protáhl Hahna. Ten je dnes v plné permanenci.
    88. střela Brunse
     
    90
    Sudí Mulder přidal ke druhému poločasu jen tři minutky.
     
    90+2
    Heracles je i nadále při chuti, Excelsior by nejraději rychlý konec tohoto utkání. Střelu z dálky Hahn vyrazil jen doleva k Armenterosovi, který potvrdil své střelecké trápení v tomto duelu. A z úhlu namířil míč jen do boční sítě.
    90+2. další šance Armenterose
     
    90+3
    Hahn si připsal na své konto ještě jeden zákrok. Z velké dálky vyslal krásnou táhlou střelu střídající Darri. A hostující brankář dokázal míč vyrazit pár centimetrů nad břevno. Nádherný fotbalový moment.
    90+3. krásná pumelice Darriho
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Tohle byla velmi jednoznačná záležitost. Čtyři různí střelci se podíleli na hladkém vítězství Heraclesu nad Excelsiorem, který měl vlastně po utkání od vyloučení Mattheije ze 34. minuty. Rotterdamský celek může být ještě za tenhle výsledek rád, mohl totiž inkasovat ještě další branky, kdyby v brance nestál Hahn.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 12:4. Střely mimo: 10:7. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:7.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (21:54:02)

    Patrik Sandev

    Branky: 42. Kuwas, 58. Bruns, 66. te Wierik, 84. Peterson

    Karty:   59. R. Pröpper (HRC) – 27. Mattheij (EXC), 36. Bruins (EXC)   34. Mattheij (EXC)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 12:4. Střely mimo: 10:7. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:7.
    Heracles Almelo: B. Castro – te Wierik (72. Droste), R. Pröpper, Hoogma, Gosens (87. van de Berg) – Bruns, Pelupessy (69. Darri), van Ooijen – Kuwas, Armenteros, Peterson.
    Náhradníci: Fij, Brouwer – Breukers, Darri, Kada, Droste, Navrátil, Niemeijer, van de Berg.

    SBV Excelsior: Hahn – Karami, De Wijs, Mattheij, Kuipers – Koolwijk, Bruins, Faik – Ondaan (46. Massop), Hasselbaink (79. van Duinen), Elbers (71. Fortes).
    Náhradníci: Damen, Havekotte – Hadouir, Fortes, Fredy, Vermeulen, Pantić, Massop, van Duinen.

    Rozhodčí: Mulder – Lapar, Hubers
    thejrc.org