Pardubice – Ústí n. L. 2:1 (kon.) | Třinec – Varnsdorf 4:0 (kon.) | Č. Budějovice – Olomouc 2:5 (kon.)
Prostějov – Ostrava 0:2 (kon.) | Táborsko – Sokolov 1:1 (kon.) | Vítkovice – Znojmo 3:0 (kon.)
Vlašim – Opava 1:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
2:5 (0:2)
SK Sigma Olomouc
Sobota 08.04.2017, 12:30 • Střelecký ostrov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 21. kola Fortuna národní ligy mezi českobudějovickým Dynamem a olomouckou Sigmou. Zápas má výkop v sobotu ve 12.30.
     
    SK Sigma Olomouc se jako exligový celek usilovně snaží o návrat mezi tuzemskou elitu. A po dvou třetinách Fortuna národní ligy k tomu mají Hanáci skvěle nakročeno. Po slabším rozjezdu plném remíz se svěřenci Václava Jílka zvedli a dlouhou sérií výher se dostali na první příčku. Aktuálně je Sigma na čele o čtyři body před Baníkem, na třetí Opavu má deset kol před koncem náskok jedenácti bodů. Na jaře mají Olomoučtí bilanci tří výher bez inkasované branky a jednu porážku, když nečekaně padli v Táborsku. Byla to jedna ze dvou dosavadních proher Olomouce, ta druhá přišla v posledním podzimním kole v Ostravě.

    Největší hvězdou týmu je produktivní ofenzivní záložník Jakub Plšek, který nastřílel za devatenáct zápasu úctyhodných šestnáct branek! Suverénně tak vévodí tabulce střelců soutěže i týmovým statistikám, kde je druhým nejlepším kanonýrem útočník Tomáš Chorý se sedmi zásahy. Konkurenci mu dělá mladý Jakub Yunis, který se o víkendu prezentoval hattrickem za B-tým. V brance je železnou jistotou Miloš Buchta, jenž už osmkrát vychytal nulu. Obranu řídí zkušený Aleš Škerle, tým je dobře zkombinovaný z mladíků okolo zkušených borců.
     
    Dynamo České Budějovice nadále čeká na první jarní výhru, remíza 0:0 v minulém kole v Ústí nad Labem byla již třetí v řadě. V tabulce se Jihočechům vzdálily oba exligové celky na již poměrně velkou vzdálenost, aktuálně ztrácí Dynamo na Olomouc dvanáct a na ostravský Baník osm bodů. Na svěřence Davida Horejše se navíc dotahuje na jaře neporažené Znojmo. Pozitivem je, že českobudějovická obrana poprvé na jaře neinkasovala, Armu navíc nepustila ani větších šancí a Zdeněk Křížek si pro letošní devátou nulu došel v poklidu.

    Na severu Čech se do sestavy vrátil po karetním tretu Funda, v obraně působil i Jiří Kladrubský, který ve stoperské dvojici nahradil Ondřeje Šourka. „Na zápas proti Olomouci se moc těším. Přijede k nám kvalitní soupeř, a to je přesně ten zápas, který by mohl přilákat lidi. Před fanoušky se hraje vždy lépe, než před prázdným stadionem. Já tedy jen doufám, že fanoušci přijdou a že nám pomohou získat první jarní tři body,“ věří českobudějovický univerzál. Pro duel s lídrem tabulky by trenéři měli mít k dispozici takřka kompletní kádr, mimo hru je jen Kadula a nejistý je start Kaloda.
     
    Vzájemné zápasy:

    Mírně negativní bilanci má Dynamo s olomouckou Sigmou. Sobotní duel bude čtyřicátý vzájemný, dvanáct z nich vyhráli Jihočeši, šestnáctkrát se radovali Hanáci a jedenáctkrát se body dělily. Podzimní duel na Hané skončil výhrou těsnou výhrou domácích 1:0, když i přes řadu šancí Dynama byli nakonec šťastnější hráči Sigmy po brance Vepřeka ze 78. minuty. Poslední výhra Českobudějovických se datuje k 28. červenci 2017, kdy v prvním ligovém kole Dynamo brankou Otepky z penalty za hustého deště zdolalo soupeře také 1:0.
     
    Předpokládané sestavy:

    Dynamo: Křížek – Klesa, Kladrubský, Novák, Funda – Čermák, Čavoš – Pešek, Benát, Wermke – Táborský.

    Olomouc: M. Buchta – Sladký, Škerle, Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Falta, Plšek – Petr – Chorý
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Milan Matějček, na čarách mu budou asistovat pánové Vlček a Flimmel.
    Olomouc dorazí na jih Čech autokarem v novém hávu

     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Kladrubský, P. Novák, Funda – Čermák, Čavoš – Wermke, Benát (C), Pešek – Táborský.
    Náhradníci: Hajdušek – Matějka, Hála, Havel, Vopat, Šourek, Kaudio.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Škerle (C), Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Falta, Plšek – Petr – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Buchvaldek, Jemelka, Yunis, Manzia, Antl, Štěrba.

    Rozhodčí: Matějček – Vlček, Flimmel.
     
    Hezké poledne ze Střeleckého ostrova, kde probíhá rozcvička obou týmů před dnešním šlágrem Fortuna národní ligy. Ani jeden z celků nesáhl do sestavy oproti poslednímu utkání. Dynamu chybí zranění Kadula a Kalod, v základní jedenáctce Sigmy nechybí nejlepší střelec soutěže Plšek. V černobílém dresu by se mohl poprvé představit Afričan German Kaudio, nejčerstvější posila Jihočechů.
    H2H

    Sestava Olomouce graficky
    Sestava Dynama graficky
     
    Hráči doprovázeni dětmi z pěstounských rodin už jsou na trávníku, nechybí ani trio sudích. Dynamo bude hrát v tradičním černobílém, hosté oblékli červené dresy.
     
    Pěkná chvilka před startem duelu, kdy se celá řada dětí z pěstounských rodin pozdravila s hráči.
     
    Teď už jdeme na samotný zápas, po pokřiků obou týmů se výkopu ujmou Olomoučtí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned v první minutě úvodní roh Dynama.
     
    2
    Centr kapitána Petra Benáta se stal snadnou kořistí pro brankáře Miloše Buchtu.
     
    3
    V úvodu zápasu jsou Jihočeši aktivnější, Kladrubský hezky našel za obranou rozběhnutého Klesu, jehož střílený centr ale nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    4
    Ve středu hřiště se nešťastně, ale dost ostře srazili Čermák s Chorým. S oběma to vypadalo všelijak, nakonec by ale oba bojovníci měli po krátkém ošetření pokračovat.
     
    5
    Je tomu skutečně tak, Čermák i Chorý už se zapojili zpátky do hry.
     
    7
    Adrián Čermák ale nakonec na hřišti dlouho nevydrží. Směrem k lavičce ukazuje, že to nejde a už se převléká Jan Hála.
     
    8
    Poprvé dal o sobě vědě olomoucká věž Tomáš Chorý. V záklonu ale mířil nepřesně.
     
    8
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Adrián Čermák, přichází Jan Hála.
     
    9
    Pro domácí je Čermákova ztráta velmi nepříjemná. Slovenský šplímachr už kvůli zraněnému kotníku chyběl v úvodu jara a na hře Dynama to bylo znát.
     
    10
    Rychlá akce domácích končí druhým rohem pro černobílé.
     
    11
    Přetažený centr Fundy vracel do ohně Čavoš, situaci ale vyřešil rázným odkopem olomoucký kapitán Škerle.
     
    12
    U pravé postranní čáry Sladký obehrál Fundu a vyzval ke střele Housku, který ale dělovkou trefil jen vlastního spoluhráče Chorého. Další rána pak končí prvním rohem Sigmy.
     
    13
    Ten se stal jasnou záležitostí Zdeňka Křížka, který ukryl míč ve svých rukavicích.
     
    14
    Oba trenéři dnes v obleku s kravatou, potvrzují tím, že televizní duel je pro oba kluby svátkem.
     
    15
    Jihočeši měli k dispozici standardku z pravé strany, Funda posílal levačkou ostrý střílený míč, který ale Buchta vyboxoval do bezpečí.
     
    16
    Hanáci poměrně dlouho váhají při rozehrávce, jakmile se ale pustí do ofenzivní akce, tak to vypadá velmi nebezpečně. Zatím tedy svěřence Václava Jílka ale zrazuje předfinální fáze.
     
    18
    Hlavně po své pravé straně Sigma hodně zlobí. Zahradníček si pohrál s Fundou, jeho přihrávku sklepl Chorý pro Petra, který ale křížnou střelou minul Křížkovu branku zhruba o metr.
     
    19
    Mladý českobudějovický bek Funda se pokusil odčinit předchozí zaváhání na druhé straně, po Benátově uličce ho ale zastavil zdvižený praporek asistenta na pomezí, který signalizoval ofsajd.
     
    20
    Další akce po levé straně, tentokrát v akci Jakub Pešek. Jeho bochánek do vápna hledal Táborského, tomu ale chyběly centimetry, aby na balon dosáhl.
     
    21
    Výborné přenesení hry na Sladkého vypadalo nadějně, ale Funda s Peškem jej zpacifikovali a pak si mohli zaslouženě plácnout.
     
    22
    Na rohy ve 22. minutě srovnáno 2:2, od rohového praporku bude rozehrávat Sigma.
     
    23
    Dlouhána Chorého domácí při standardkách zdvojují, teď se jim to vyplatilo a černobílí se ubránili.
     
    24
    Teď Hanáci zmatkovali při rozehrávce, Vepřek nabídl míč Táborskému, který jej poslal doleva na Peška. Ke střele se nakonec dostal útočník Českobudějovických, ale po jeho tečované ráně se píská ofsajd.
     
    26
    Zdá se mi, že se Olomouc snaží hrát chvílemi až moc na krásu. Místo toho důraz Dynama je místy účelnější.
     
    27
    První velká šance! Centra Sladkého z pravé strany byl tečován a doletěl až k Jakubu Plškovi, který se otočil kolem Klesy, ale zblízka jej vychytal Křížek!
     
    28
    Následný roh nebyl vůbec nebezpečný.
     
    29
    Střídat bude podle všeho i Sigma. Na střídačce se převléká Bidje Manzia.
     
    30
    Je tomu skutečně tak, hřiště opustil Martin Sladký, který se před pár minutami nechával u postranní čáry ošetřovat. Nahrazuje jej Manzia, na post beka se stáhl Zahradníček.
     
    31
    Aktivní Pešek vybojoval na Škerlem roh.
     
    32
    Z první pálil po Fundově rohu Hála, ale jeho volej končí vysoko nad branku.
     
    32
    Domácí brankář Zdeněk Křížek se pustil do velké akce, chtěl místo odkopu být kreativní, ale klička mu nevyšla. Před Manziou tak ukryl míč aspoň do autu, následně držel míč v rukavicích, aby se stihl vrátit do branky. Dostává za to žlutou kartu.
     
    34
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hosté se dostávají do vedení. Dlouhý míč na pravou stranu dostihl Manzia, v souboji s ním i následně s Plškem byl obránce Funda nedůrazný, míč prošel proti noze TOMÁŠE CHORÉHO, který přesnou střelou posílá Olomouc do vedení.
     
    36
    Nedůraz v obraně, to byl často zmiňovaný problém Dynama na jaře. Dnes se znovu ukázal, Sigma se snadno dostala do jednobrankového náskoku.
     
    37
    Rozjetá Olomouc útočí dál, střelec Chorý uhrál další roh.
     
    38
    Faltův centr proletěl vápně netečován, vhazovat budou domácí.
     
    39
    Situace se bude opakovat, další roh Olomouce.
     
    40
    Opět snadná práce pro Křížka, jeho spoluhráči by však potřebovali hrát u druhé branky.
     
    42
    Faul Hály na Manziu znamená další standardku pro Olomouc z nějakých pětatřiceti metrů.
     
    43
    Exekutorem Šimon Falta, jeho tečovaná přízemní střela nakonec doputovala do náruči Křížka.
     
    45
    Zajímavá situace na druhé straně! Táborský udržel míč pro Benáta, který jej okamžitě posunul do běhu Peškovi, který předčil Zahradníčka, kterému vypomohl Buchta, který za minutu dvanáct ukopl míč před Peškem!
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    45+1
    Dynamo mělo ještě jeden roh, který odvrátil jeden z Olomouckých.
     
    45+1
    Olomouc právě vstřelila branku!
    V nastaveném čase Olomouc přidává druhý zásah. Z pětadvaceti metrů vypálil JAKUB PETR a možná s lehkou tečí jednoho z bránících hráčů míč končí v síti.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je minulostí. Sledujeme poměrně vyrovnanou podívanou, v níž má navrch hostující Sigma, která vede 2:0. Po první neproměněné šanci Plška se ve 34. minutě trefil po nedůrazu domácí obrany Chorý. V nastavení se ještě parádně trefil Petr a dal svému týmu klid do druhé půle. Jihočeši se snaží, ale zatím hlavně v ofenzivní na soupeře nestačí. Uvidíme, co přinese druhé dějství.
     
    Všichni hlavní aktéři jsou zpátky na trávníků, za pár vteřin začne druhá půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Jihočeši hned v první minutě druhého dějství snižují! A byla to krásná akce. Táborský uličkou našel rozběhlého Fundu, který přihrávkou pod sebe připravil pozici pro PETRA BENÁTA, který tečovanou střelou snižuje na 1:2.
     
    48
    Olomouc si bude chtít vzít dvoubrankový náskok zpět po rohovém kopu.
     
    49
    Nebylo to marné, gól z toho ale není. Dlouhý míč našel nejvyššího muže na trávníku Chorého, který přiťukl balon Manziovi, jehož patička ale neměla patřičnou razanci.
     
    50
    Penalta pro Olomouc! Kladrubský ve vápně srazil Faltu a sudí nekompromisně píská penaltu.
     
    51
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Jakub Plšek potvrzuje svou pozici nejlepšího střelce soutěže, při penaltě poslal Křížka ke druhé tyči a pohodlně zvyšuje náskok Sigmy.
     
    52
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Rozklad domácího týmu pokračuje. Přihrávka na střed hřiště prošla až k BIDJE MANZIOVI, který se otočil kolem Nováka a prostřelil Křížka.
     
    53
    Záhy domácí střídají, kapitána Benáta nahrazuje Lukáš Matějka.
     
    55
    Penalta i na druhé straně! Matějka vyslal do úniku Táborského, který udělal kličku Buchtovi, který jej poslal k zemi.
     
    55
    To byla darebně kopnutá penalta! Ivo Táborský do poslední chvíle čekal na pohyb brankáře, ten nepřišel, a tak poslal slaboučkou střelu k tyči, kterou Buchta vyrazil na roh.
     
    56
    Následný roh skončil brejkem hostů, který Jihočeši na poslední chvíli ubránili.
     
    57
    Další penalta po střetu s Wermkem už pro domácí nebude, je z toho jen roh.
     
    58
    Situace se bude opakovat z druhé strany.
     
    59
    Míč se vykutálel zpátky k Táborskému, který z úhlu trefil jen boční síť.
     
    60
    Najednou je domácích plné hřiště. Klesa zaútočil z pravé strany, je to další roh.
     
    61
    Jihočeši se ale sami dostali až k rohovému praporku. Takhle kdyby domácí hráli celý zápas, možná by to bylo jiné. Nutno ale dodat, že favorizovanou Sigmu hřeje tříbrankový polštář, který ji nenutí k přehnané ofenzivě.
     
    62
    Další smělá akce Dynama. Táborský hledal vlevo Peška, ten si míč připravil na střelu, trefil ale jen vlastního spoluhráče Matějku.
     
    64
    Hanáci chvilku drží míč a po hektických minutách před vlastní brankou si obrana hostů odpočine.
     
    66
    Druhá změna v dresu Sigmy, Jakuba Petra nahrazuje Lukáš Buchvaldek, který v minulé sezoně krátce oblékal i dres Českých Budějovic.
     
    67
    Domácí sice s problémy, ale nakonec ubránili další roh soupeře.
     
    69
    Sledujeme klidnější pasáž, do hry se oboustranně vmísilo několik nepřesností.
     
    70
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Že by gól naděje? Druhá pěkná akce podobná té první gólové. Na levé straně se opět uvolnil Funda, stříleným centrem našel na první tyči IVA TÁBORSKÉHO, který šikovně překonal Buchtu.
     
    71
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hosté ihned dávají jasnou odpověď, kdo dnes získá tři body. Centr Chorého z levé strany vrátil Plšek k volnému LUKÁŠI BUCHVALDKOVI, který lehce přidává pátý gól.
     
    73
    Dnešní utkání sleduje 792 diváků.
     
    75
    Statistici si dnes asi klepou na čelo, co že se to na trávníku děje. Vždyť se potkává první a třetí nejlepší defenziva v soutěži. Čekal se duel o jedné nebo dvou brankách. Místo toho sedmigólová hostina. Nezaujatý fanoušek musí být samozřejmě spokojen, domácí trenér Horejš ale rozhodně tak nevypadá.
     
    76
    Poslední dnešní střídání proběhla současně. V dresu Dynama dohrál Funda, kterého nahradil Vopat. Sigma posílá do boje Jakuba Yunise, který o víkendu zazářil hattrickem za B-tým Olomouce, nahrazuje Chorého.
     
    78
    Tempo zápasu opadlo. O vítězi je zřejmě rozhodnuto, Sigma si s nejvyšší pravděpodobností zapíše další tři body na cestě za návratem mezi elitu.
     
    81
    Jihočeši hezky zakombinovali na levé straně, v poslední fázi ale Táborský poslal nechytatelnou přihrávku na Wermkeho, který by musel měřit aspoň jako olomoucký Chorý, aby měl naději míč zasáhnout.
     
    83
    Černobílí kombinují na polovině soupeře, do šestnáctky se však nemohou dostat.
     
    84
    Velmi zásadní se ukazuje absence Kaloda či Kaduly, čímž se výrazně snižuje ofenzivní síla Dynama. A odstoupení Čermáka zkraje dnešního duelu bylo rovněž velmi důležité.
     
    85
    Nutno ale ocenit kvalitu Sigmy, která dnešní duel zvládla s velkým přehledem. Je vidět, že Hanáci jsou zkušeným a sehraným mužstvem.
     
    87
    Dynamo ještě mohlo snížit. Po rychlém rozehrání přímého kopu dával Wermke míč pod sebe na Táborského, který ale z první mířil přesně do míst, kam šel gólman Buchta.
     
    89
    Závěr už je spíš v takovém přátelském duchu, vzhledem k jasnému výsledku oba celky trošku ubraly na agresivitě.
     
    90
    Na trávníku zůstal ležet Manzia, ale brzy bude v pořádku a zápas dohraje.
     
    90
    Střílený centr Falty se snažil usměrnit do sítě Plšek, mířil nad branku.
     
    90+1
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Šlágr 21. kola Fortuna národní ligy je za námi. Olomouc v něm dominovala a přestřílela Dynamo 5:2. Jihočeši tak prodloužili čekání na jarní výhru, Sigma naopak udělala další krok na cestě za postupem. Hanáci byli dnes lepším týmem, proměnili prakticky své všechny šance i proto, že obrana černobílých byla hodně průchodná. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (14:19:24)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 46. Benát, 70. Táborský – 34. Chorý, 45+1. Petr, 51. Plšek (pen.), 52. Manzia, 71. Buchvaldek

    Karty:   32. Křížek (CEB)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Kladrubský, P. Novák, Funda (76. Vopat) – Čermák (8. Hála), Čavoš – Wermke, Benát (C) (53. Matějka), Pešek – Táborský.
    Náhradníci: Hajdušek – Matějka, Hála, Havel, Vopat, Šourek, Kaudio.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký (30. Manzia), Škerle (C), Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Falta, Plšek – Petr (66. Buchvaldek) – Chorý (76. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Buchvaldek, Jemelka, Yunis, Manzia, Antl, Štěrba.

    Rozhodčí: Matějček – Vlček, Flimmel

    Diváci: 792
    thejrc.org