Švédsko – Rusko 4:3 (po pr.) | Finsko – Česko 2:3 (kon.)
konec
Finsko
2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
Česko
Čtvrtek 27.04.2017, 18:30 • Budvar aréna, České Budějovice • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z prvního reprezentačního utkání Carlson Hockey Games 2017! Turnaj, který se koná v rámci Euro Hockey Tour, letos hostí České Budějovice. Na jihu Čech se reprezentační tým představil naposledy před pěti lety, takže není divu, že hlad po vstupenkách byl obrovský a hlediště bude zaplněno do posledního místečka.

    První zápas turnaje obstará ve čtvrtek výběr České republiky, jenž se střetne s Finskem. Pokud nebudete přítomni přímo v Budvar aréně, sledujte náš textový přenos od 18:30.
     
    FINSKO
    Finové disponují v přípravě na mistrovství světa silným výběrem. Kouč Lauri Marjamäki za sebou nemá povedenou premiéru, když tým pod jeho vedením neúspěšně absolvoval Světový pohár. Dobře pro Finy nedopadl ani listopadový Karjala Cup, kde domácí porazili jen Švédsko, a například s Českou republikou padli ostudně 1:7.

    V sestavě mají reprezentanti země tisíce jezer několik zajímavých jmen. Jediný bod letos zbýval Sebastianu Ahovi k pokoření hranice 50 bodů v dresu Caroliny Hurricanes. Velkým příslibem je pro Finy útočník Colorada Avalanche Mikko Rantanen, jenž ve slabém týmu letos jako jediný pokořil hranici 20 gólů. Vcelku povedený ročník prožil v týmu Tampy Bay Lightning centr Valtteri Filppula. Finsko má v týmu celkem šest hráčů, kteří letos působili v NHL. Jeden další – Miro Aaltonen – má pro příští rok podepsáno v Torontu.

    NOMINACE FINSKA

    Brankáři:
    Juha Metsola (Chabarovsk, KHL), Harri Säteri (Podolsk, KHL), Joni Ortio (Skelleftea, AIK).

    Obránci:
    Julius Honka (Dallas, NHL), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva, KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg, KHL), Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky, KHL), Joonas Järvinen (Kunlun, KHL), Lasse Kukkonen (Oulu), Atte Ohtamaa (Kazaň, KHL), Veli-Matti Vittasmäki (Ilves Tampere).

    Útočníci:
    Valtteri Filppula (Philadelphia, NHL), Mikko Rantanen (Colorado, NHL), Sebastian Aho (Carolina, NHL), Markus Hännikainen (Columbus, NHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton, NHL), Miro Aaltonen (Podolsk, NHL), Oskar Osala (Magnitogorsk, KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk, KHL), Tomi Sallinen (Kunlun, KHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky, KHL), Roope Hintz, Juhamatti Aaltonen (oba IFK Helsinky), Olli Palola (Växjö, Švédsko), Mika Pyörälä (Oulu), Sakari Manninen (Jyväskylä).

    Trenér: Lauri Marjamäki.

     
    ČESKÁ REPUBLIKA
    Češi už se zabydleli na jihu Čech a začali pilovat taktiku na Finy. V Českých Budějovicích je téměř jako doma trenér Josef Jandač, který místní klub čtyři roky koučoval, a mimo jiné s ním vybojoval extraligu. Odchovancem českobudějovického hokeje je asistent trenéra Václav Prospal a také Roman Horák, zástupce z řad hráčů.

    Český mančaft pomalu začíná doznávat konkrétnějších obrysů, ale stále je v mužstvu 13 obránců, takže čtyři by ještě měli tým opustit. Vyřazovat se postupně bude na útočných postech, účast na mistrovství světa už totiž přislíbil také Tomáš Plekanec a nově i David Pastrňák.

    Česká reprezentace má na jihu Čech k dispozici pět hráčů NHL. Brankáře Petra Mrázka, obránce Radka Gudase, Michala Kempného a Jakuba Kindla, jediným zástupcem nejslavnější hokejové ligy v útoku je Jakub Voráček. I náš výběr má hráče, který by brzy měl spojit svou budoucnost s NHL – obránce Jakub Jeřábek podepíše smlouvu Montrealem.

    NOMINACE ČESKÉ REPUBLIKY

    Obránci:
    Radko Gudas (Philadelhia, NHL), Michal Kempný (Chicago, NHL), Jakub Kindl (Florida, NHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Michal Jordán (Kazaň, KHL), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec), Jakub Krejčík (HC Kometa Brno), David Sklenička (HC Škoda Plzeň), Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Libor Šulák (Orli Znojmo), Jan Rutta (Chomutov).

    Útočníci:
    Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Jan Kovář, Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Roman Horák (Podolsk, KHL), Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Roman Červenka, Michal Birner (oba Fribourg, Švýcarsko), Michal Řepík, Petr Vrána (oba HC Sparta Praha), Robin Hanzl (HC VERVA Litvínov), Jakub Lev (Škoda Plzeň), Petr Holík (PSG Zlín), Tomáš Hyka (BK Mladá Boleslav).

    Trenér: Josef Jandač
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Säteri (Ortio) – Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola (A), Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen (C) – Puljujärvi, Filppula (A), Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Hintz – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Pihlström, Osala – Manninen.

    Česko: Mrázek (Francouz) – Gudas, J. Krejčík, Kundrátek, Kempný, R. Šimek, Kindl, Rutta, J. Kolář (A) – Voráček (C), P. Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář (A), Sekáč – Řepík, P. Vrána, Birner – Kašpar, R. Hanzl, Lev – Hyka.

    Rozhodčí: Gofman, Buturlin – Brejcha, Suchánek.
     
    Oba týmy už jsou na ledě a vyprodaná Budvar aréna vyslechne národní hymny.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    V pěkné příležitosti se hned ocitl Roman Červenka, který dostal přesnou přihrávku za obranu, ale jeho střela mířila vysoko nad branku.
     
    01:00
    Češi jsou stále v útočném pásmu a nyní brankáře Säteriho prověřil střelou od modré čáry Michal Kempný.
     
    01:22
    Po zakázaném uvolnění Finů se bude vhazovat v útočné třetině českého mužstva.
     
    02:07
    Hraje se poměrně svižně a Češi zatím velmi dobře napadají a Finové mají problémy s rozehrávkou.
     
    02:28
    Další střela na finskou klec mířila z hole obránce Jana Koláře. I tentokrát ale nečinila Säterimu problémy.
     
    02:55
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Z nenadání přichází branka Finů! Střelu obránce Hietanena zřejmě tečoval ANTTI PIHLSTRÖM a brankář Mrázek měl zakrytý výhled. Puk skončil za jeho zády a jednalo se zřejmě o vůbec první střelu Finska. Asistence: Juuso Hietanen a Veli-Matti Vittasmäki.
    02:55 Mika PYÖRÄLÄ - 1:0
     
    03:56
    Hraje se ve středním pásmu, Češi ale nevypadají po inkasované brance zaskočeně.
     
    04:57
    Finové se znovu dostali do pásma naší reprezentace, ale tentokrát neohrozili Mrázka.
     
    06:10
    Ve skvělé šanci se ocitl znovu Roman Červenka! Šikovný forvard dostal krásnou přihrávku za obranu a řítil se sám na Säteriho. Finského brankáře si položil blafákem do forhendu a vyčkával na vhodnou příležitost ke skórování. Säteri byl ale trpělivý a Červenku vychytal.
     
    07:25
    Čeští hokejisté teď zatlačili soupeře a Säteri si musel připsat další zákroky. Hlad České republiky po vyrovnání je velký.
     
    07:54
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je k Čechům dosti kruté! Finové v podstatě ze své druhé šance znovu skórují a ujímají se vedení o dvě branky. Znovu v tom měl prsty také obránce Vittasmäki, jehož ránu od modré Mrázek neudržel ve výstroji, a k následné dorážce se dostal šikula MIRO AALTONEN. Ten si Mrázka chytře vytáhnul z branky a poslal za něj puk. Asistence: Veli-Matti Vittasmäki a Mikko Rantanen.
    07:54 Miro AALTONEN - 2:0
     
    09:09
    Jakub Voráček vyslal z rohu hřiště puk na osamoceného Romana Červenku, kterého před Säterim nikdo nehlídal! Český útočník ale v další své velké šance neuspěl a napálil puk brankáři pouze do výstroje.
     
    09:18
    Češi si zahrají přesilovou hru! Oskar Osala byl za vlastní brankou hodně důrazný u hrazení a dostává menší trest za vražení na hrazení.
     
    09:45
    Síly na ledě se vyrovnaní, jelikož Roman Červenka dostává dvě minuty za hákování. Bude se hrát čtyři na čtyři.
     
    09:59
    Další velice slušná šance Čechů! Jakub Kindl se dostal k puku v mezikruží a ve velké šanci těsně minul levou tyč.
     
    10:25
    Tentokrát zahrozili Finové. Sebastian Aho pálil bekhendem a Mrázek měl velké štěstí, protože rána mu šla do protipohybu.
     
    11:03
    Radko Gudas vypálil od modré čáry a kotouč zazvonil o tyčku!
     
    11:18
    Finové jsou v plném počtu.
     
    11:45
    Obě mužstva už hrají v pěti.
     
    12:11
    Jakub Voráček zahrozil, když spíše tak nahazoval od modré čáry, ale Säteri neměl dobrý výhled.
     
    13:03
    Michal Řepík měl další šanci, když pálil z pravého kruhu. Puk zvládl brankář Finska dostat mimo nebezpečí vyrážečkou.
     
    14:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Čeští hokejisté po zásluze snižují! Svěřenci Josefa Jandače si znovu vytvořili před brankou Finska tlak a tentokrát už byl ROMAN ČERVENKA úspěšný. Útočník české reprezentace využil dokonalé přihrávky Holíka a prokázal dobrou orientaci v brankovišti. Asistence: Petr Holík a Jakub Voráček.
    14:29 Roman ČERVENKA - 2:1
     
    15:37
    A mohlo být hned vyrovnáno! Do velké příležitosti v blízkosti Säteriho branky se dostal sparťanský útočník Jakub Vrána. Puk nakonec neskončil v brance.
     
    16:12
    Češi budou oslabeni o Lukáše Kašpara, jenž dostává menší trest za podražení.
     
    17:04
    Finům se zatím nedaří usadit se na delší dobu v útočném pásmu, Češi.
     
    17:34
    To už ale neplatí. Miro Aaltonen se k zakončení v brankovišti poté, co jeho spoluhráči vyšachovali domácí hráče. Mrázek nebyl ideáně postavený, ale neinkasoval.
     
    18:12
    Česká republika přečkala oslabení a Kašpar se může vrátit na led.
     
    19:10
    Zbývá necelá minuta z první periody a hra se odehrává v obranné třetině Čechů.
     
    19:45
    Obránce Ville Lajunen se dostal do útočné akce, když prověřil Mrázka střelou z pravého kruhu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina byla ohromně svižná, na takový hokej fanoušci na jihu Čech skutečně nejsou zvyklí. Česká reprezentace sice po první třetině prohrává, nicméně rozhodně nebyla horším týmem. Češi měli v první třetině naopak více šancí, ale než stačili nějakou proměnit, Finové dali ze dvou příležitostí dva góly.
     
    Střely na branku: 12 – 12
    Střely mimo: 0 – 7
    Zblokované střely: 3 – 5
    Hity: 0 – 5
    Vhazování: 7 – 12
     
    Nejvyšší ice-time:
    Finsko: Sebastian Aho – 7:22
    Česká republika: Michal Kempný – 7:36
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:56
    Miro Aaltonen dnes ukazuje, proč si vybojoval v letošní sezoně smlouvu v NHL! Hbitý útočník teď dostal pěknou přihrávku a přebruslil českou obranu. Vzápětí vypálil a Mrázek vystřihl nádherný semafor pro diváky.
    20:56 Miro Aaltonen nevyzrál v samostatném úniku na Mrázka.
     
    21:25
    V útočném pásmu už je český tým a snaží se o vyrovnání.
     
    21:50
    Střelu Radima Šimka od modré čáry ještě stihl někdo z jeho spoluhráčů tečovat, ale ani tak si cestu za Säteriho záda nenašla.
     
    22:48
    Češi jsou zatím aktivnější a usadili se v pásmu Finů. Chtělo by to ale střelecký pokus, hráči si zatím jen nahrávají.
     
    23:15
    Tvrďák Oskar Osala dnes podruhé míří na trestnou lavici. Za sekání je vykázán na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    23:51
    Češi se zatím nedostali do pásma, Finové důsledně brání svou modrou čáru.
     
    24:20
    Tak už. A hned vypálil Radim Šimek. Säteri ale na puk dobře viděl, protože mu nikdo nestínil.
     
    25:15
    Osala se vrací na led a Finsko je v plném počtu.
     
    25:30
    Další pokus v podobě střely od modré čáry. Tentokrát Jakub Kindl pálil z první a vybídl spoluhráče k tečování.
     
    26:14
    Miro Aaltonen pálil, brankář Mrázek nezvládl udržet puk a málem se k nebezpečné dorážce dostal Mikko Rantanen. Naštěstí pro Čechy u něj byl včas Jakub Kindl a odstavil ho od puku.
     
    26:53
    Vyloučení finského hráče. Atte Ohtamaa dostává menší trest za nedovolené bránění.
     
    27:05
    Jakub Voráček pálil z pravého kruhu, ale nepřekonal brankáře Finů.
     
    28:02
    Finové se budou 51 sekund bránit ve třech! Kapitán Lasse Kukkonen dostává dvě minuty za hákování.
     
    28:02
    V reakci na to si Česká republika bere oddechový čas.
     
    28:23
    Čechům se ale zatím vůbec nic nepodařilo. Jakub Voráček trefil od modré čáry pouze soupeřova hráče.
     
    28:53
    Češi v dvojnásobné převaze nic nepředvedli a Finové už jsou ve čtyřech.
     
    29:48
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi měli k dispozici klasickou přesilovou hru, kterou se jim podařilo využít! Jihočech JAN RUTTA vypálil tvrdou ránu od modré čáry a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Zásluhou jeho přesilovkové trefy je vyrovnáno. Asistence: Michal Kempný.
    29:48 Jan RUTTA - 2:2
     
    31:30
    Česká republika srovnala, ale ve své aktivitě nepolevuje. Tým Josefa Jandače stále útočí.
     
    32:30
    Útočník Colorada Mikko Rantanen pronikl do útočné třetiny a rychle obkroužil branku. Poté se pokoušel zasunout puk za Mrázka, ale to se mu nepovedlo.
     
    32:55
    Jiří Sekáč se dostal ke střele na Säteriho, ale tentokrát finský brankář úspěšný.
     
    33:20
    Jan Kovář poslal naslepo puk před vlastní branku a málem svému týmu pěkně zavařil. Finský útočník ale se situací nenaložil dobře.
     
    34:21
    Finové se po delší době dostali do útočného pásma a Mrázek má zákrok. Pro brankáře Detroitu to ale nebylo nic složitého.
     
    35:08
    Český tým se znovu hladce dostal do útočné třetiny a pěkně kombinoval. Säteri už má puk ve své moci.
     
    35:43
    Jan Rutta vypálil od modré čáry a v pásmu Finska bylo opět rušno.
     
    35:51
    Radko Gudas vybídl spoluhráče k teči, ale neúspěšně. Jeho pokus snadno do lapačky sebral Harri Säteri.
     
    36:15
    Finsko se dostalo k zajímavému přečíslení a Oskar Osala zvolil střelu na Mrázka. Českému brankáři ale dnes již poněkolikáté puk vypadl a bylo štěstí, že mu pomohli obránci.
     
    36:32
    Dva tvrďáci Radko Gudas a Oskar Osala se dostali do křížku. Jejich výměna názorů neměla dlouhého trvání, ale oba borci dostává menší tresty za hrubost.
     
    37:30
    Češi si nerozuměli v útočném pásmu. Puk mířil na Jana Koláře, který jel zrovna střídat.
     
    38:32
    Hru čtyři na čtyři strávili Češi v útočné třetině, ale vedoucí branku nevstřelili. Už se hraje znovu pět na pět.
     
    39:20
    Češi se snaží o vedoucí gól. Voráček měl pěknou šanci a tlak jeho týmu pokračuje.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá dvacetiminutovka se nesla v trochu jiném duchu než první část. Český tým byl tentokrát jasně lepší a Finy přehrával. Jandačova parta soupeře výrazně přestřílela a měla šance i na vedoucí branku. Hraje se pěkný hokej a diváci v Budvar aréně se skvěle baví.
     
    Střely na branku: 20 – 29
    Střely mimo: 3 – 11
    Zblokované střely: 4 – 10
    Hity: 2 – 7
    Vhazování: 15 – 26
     
    Nejvyšší ice-time:
    Finsko: Atte Ohtamaa – 13:45
    Česká republika: Jakub Voráček – 14:28
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Utkání vstupuje do rozhodující fáze, do konce standardní hrací doby zbývá dvacet minut.
     
    40:26
    Češi se hned dostali do útočného pásma a útočí na bránu Säteriho.
     
    40:40
    Tomáš Kundrátek se dostal ke střele od modré čáry a vyražený puk se snažil ještě dorazit do branky Lukáš Radil. Situace ale dopadla úspěšně pro Finy.
     
    42:05
    Další střela českého mužstva v podání Jana Rutty. Finský brankář byl však dobře postavený.
     
    42:56
    Útočník Finska Sebastian Aho dostal pěknou přihrávku na vrchol kruhu a pálil z první. Mrázek ale předvedl dobrou reakci.
     
    43:38
    Lukáš Radil pálil z pravého kruhu a k dorážce se ještě dostal Jan Kovář! Útočník Čechů byl před odkrytou brankou, ale dobře ho strážil obránce.
     
    45:06
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český tým se dostává do vedení! Češi sevřeli Finy v jejich třetině a rychle kombinovali. Puku se za brankou ujal Kašpar, který jej hned nasměroval do brankoviště na brusle ROBINA HANZLA. Ten dokázal puk bruslí zpracovat a dostat ho kolem první tyče do branky. Asistence: Lukáš Kašpar.
    45:06 Robin HANZL - 2:3
     
    45:28
    Oslabení bude hrát český tým. Na dvě minuty je vyloučený za držení protihráče Jakub Voráček.
     
    46:59
    Finové jsou v útočné třetině, ale Češi se zatím úspěšně brání.
     
    47:28
    Češi se ubránili a hrají v pěti.
     
    47:43
    Roman Červenka dostal puk na vrchol kruhu a svižnou střelou pálil těsně nad branku.
     
    48:35
    Jan Kovář nyní pálil ze stejného místa, ale bohužel pro české barvy také se stejným výsledkem.
     
    49:58
    Puk mají teď více na hokejkách Finové, kteří se snaží o vyrovnání. Mrázek zatím odolává.
     
    50:59
    Skvěle se teď na modré čáře předvedl mladý obránce Julius Honka. Ten nezazmatkoval, obhodil si clonícího hráče a vypálil od ohně před brankou. Naštěstí pro Čechy puk trefil Mrázka.
     
    52:09
    Češi se konečně vymanili z tlaku a dopředu šel Michal Birner. Útočník se pokoušel o střelu z levého kruhu, ale svou hůl do ní vložil Vittasmäki.
     
    52:40
    Petr Holík nezpracoval přihrávku na červené čáře a sudí píská icing. Češi se teď musí bránit týmu ze Skandinávie, který už nemá moc času na vyrovnání.
     
    53:07
    Atmosféra v hale je dnes velice dobrá. Fanoušci fandí, seč jim síly stačí.
     
    53:56
    Budvar aréna nakonec není oficiálně vyprodaná. Na dnešní utkání přišlo 6 205 fanoušků.
     
    54:47
    Finové jsou v útočné třetině a dotírají na Mrázka. Čechy teď čekají nepříjemné chvíle.
     
    55:37
    Petr Holík ukázal šikovnost, když vypálil přes obránce. Puk z jeho hole letěl jen těsně vedle.
     
    56:42
    Český tým se dostal do útoku, a tam by rád utkání také dohrál. Do konce zbývají zhruba tři minuty.
     
    57:37
    Jan Kovář s Jiřím Sekáčem se dostali do přečíslení dva na jednoho. Prvně jmenovaný předložil nádherně kotouč Sekáčovi, který chtěl vykoupat brankáře, ale to se mu nakonec nepovedlo!
     
    58:32
    Finové dostali Českou republiku pod tlak. Teď nastávají rozhodující chvíle utkání!
     
    58:36
    Finsko si vyžádalo oddechový čas a bude hrát bez brankáře.
     
    58:52
    Češi se mohli dostat k zakončení do prázdné branky, ale nakonec jim puk odebrali Finové!
     
    59:19
    Finové se vystavili do ofsajdu, buly ve střední třetině.
     
    59:35
    Finsko už je v útočném pásmu...
     
    59:37
    Obránce Michal Kempný oslabí český tým v důležité fázi utkání. Dostává menší trest za držení.
     
    Konec zápasu.
     
    První utkání Carlson Hockey Games skončilo a z úspěšného startu se mohou těšit čeští reprezentanti. Nutno říci, že celkem po zásluze, protože zejména ve druhé třetině ukázali svou dominanci. Finové podali sympatický výkon a v posledních minutách se ještě snažili skóre dotáhnout, nicméně neúspěšně.
     
    Nejlepší hráči:
    Finsko: Veli-Matti Vittasmäki
    Česká republika: Robin Hanzl (20:50:12)
    Marken.cz

    Matěj Mayer

    Branky a nahrávky: 3. Pihlström (Hietanen, Vittasmäki), 8. M. Aaltonen (Vittasmäki, Rantanen) – 15. Červenka (P. Holík, Voráček), 30. Rutta (Kempný), 46. R. Hanzl (Kašpar)


    Finsko: Säteri (Ortio) – Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola (A), Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen (C) – Puljujärvi, Filppula (A), Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Hintz – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Pihlström, Osala – Manninen.
    Česko: Mrázek (Francouz) – Gudas, J. Krejčík, Kundrátek, Kempný, R. Šimek, Kindl, Rutta, J. Kolář (A) – Voráček (C), P. Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář (A), Sekáč – Řepík, P. Vrána, Birner – Kašpar, R. Hanzl, Lev – Hyka.

    Rozhodčí: Gofman, Buturlin – Brejcha, Suchánek

    Diváci: 6 205
    thejrc.org