Leverkusen – Kolín nad Rýnem 2:2 (kon.) | Schalke – Hamburg 1:1 (kon.) | Mohuč – Frankfurt 4:2 (kon.)
Wolfsburg – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Augsburg – Dortmund 1:1 (kon.) | W. Brémy – Hoffenheim 3:5 (kon.)
Darmstadt – Hertha 0:2 (kon.) | Freiburg – Ingolstadt 1:1 (kon.) | RB Lipsko – Bayern 4:5 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
2:2 (0:1)
1. FC Kolín nad Rýnem
Sobota 13.05.2017, 15:30 • BayArena, Leverkusen • Německá Bundesliga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezké sobotní odpoledne! Německá Bundesliga má před sebou poslední dvě kola a v rámci tohoto, v pořadí už 33., se proti sobě postaví týmy ze středu tabulky – Bayer Leverkusen vyzve na svém stadionu rivala z Kolína nad Rýnem. Obě mužstva ještě v závěru sezóny mají o co bojovat a tahle skutečnost naznačuje, že by zápas neměl nudit.
     
    Bayer Leverkusen

    Tradiční celek z města Leverkusen se letos v lize trápí a po 5 letech vypadne z umístění mezi 5 nejlepšími týmy německé nejvyšší soutěže. Loni bronzové mužstvo je po 32 kolech až na 12. příčce se ziskem 37 bodů a rozhodně nemá nahráno, 16. Hamburg, který už je na barážové pozici, ztrácí na Bayer pouhé tři body. „Werkself“ tak bude mít v závěru co dělat, tím spíš, že po derby s Kolínem zajíždí svěřenci dočasného kouče Tayfuna Korkuta na půdu berlínské Herthy, která se pere o evropské poháry.

    I výsledky z posledních 5 ligových zápasů dokazují letošní mizérii Leverkusenu – z možných 15 bodů vybojovali jeho hráči jen 2, hned třikrát odešli ze zápasu poraženi a zisk slavili jen při bezbrankové remíze s Bayernem Mnichov a v posledním odehraném mači po výsledku 1:1 v Ingolstadtu.

    Nejlepším ligovým střelcem Leverkusenu je mexický forvard Chicharito, který má na kontě 10 zásahů, nastřílel tedy téměř čtvrtinu branek svého týmu. Mezi nahrávači jsou na čele Karim Bellarabi a Julian Brandt se šesti přesnými asistencemi. Nejvíce odehráno má Bernd Leno, jasná gólmanská jednička, která nechyběla v sestavě ani minutu. Za ním jsou například krajní beci Wendell s Benjaminem Henrichsem nebo záložníci Charles Áranguiz a Kevin Kampl.
     
    1. FC Kolín nad Rýnem

    Tým ze čtvrtého největšího německého města se do nejvyšší soutěže vrátil v ročníku 2014/15 a skončil na 12. příčce, loni byl dokonce 9 a letos to je ještě lepší – po 32 kolech mají „Kozlové“ na kontě 15 bodů a ze 7. místa v tabulce bojují o účast v Evropské lize, 5. Freiburg je jen o dva body napřed. Ani partu kouče Petera Stögera v závěru nečeká nic snadného, po derby s Leverkusenem se doma postaví proti Mohuči, která sice bojuje o holé přežití mezi elitou, ale ještě na podzim bojovala v Evropské lize a jen těsně neproklouzla do play-off.

    Forma Kolínských se v poslední době zvedá nahoru – po dvou porážkách přišly dva nerozhodné výsledky a v posledním zápase Stögerovi muži přestříleli Brémy v poměru 4:3.

    Jednoznačně největší hvězdou týmu je Anthony Modeste. Francouzský útočník letos nabral až neuvěřitelnou formu a na čele tabulky kanonýrů dlouho naháněl dvojici Aubameyang – Lewandowski. Aktuálně má kolínská opora na kontě 25 tref, tedy o tři méně než zmínění střelci, stejně je to ale pro Modesteho vynikající bilance. Jeho přínos pro tým ještě víc vynikne, když si uvědomíme, že celé mužstvo Kozlů nastřílelo letos v lize 47 branek. Mezi další opory týmu se pak řadí univerzál Jonas Hector, brankář Timo Horn nebo ofenzivní borci Leonardo Bittencourt s Yuyou Osakem.
     
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Leno – Henrichs, Jedvaj, Tah, Wendell – Havertz, Aránguiz, Baumgartlinger, Brandt – J. Hernández, Kießling (C).
    Náhradníci: R. Özcan – Dragović, Bailey, Hilbert, Pohjanpalo, Bellarabi, Kampl.

    1. FC Kolín nad Rýnem: Horn – Klünter, F. Sørensen, Subotić, Heintz – Jojić, Lehmann (C), Hector – Zoller, Modeste, Bittencourt.
    Náhradníci: Kessler – Maroh, Höger, Rudņevs, Osako, Clemens, Rausch.

    Rozhodčí: Günter Perl – Thomas Stein, Michael Emmer.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    V BayAreně panuje před výkopem skvělá atmosféra, tribuny jsou do posledního místa zaplněné a všichni už netrpělivě očekávají začátek tohoto prestižního derby.
     
    Trojice rozhodčích přivádí aktéry zápasu na trávník. Domácí Leverkusen, vedený kapitánem Kießlingem, nastupuje v červených dresech. Kolínští fotbalisté dnes budou hrát v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu proběhl v režii hostí. Ti nemeškali a hned z jejich poloviny přiletěl nákop k vápnu Bayeru, tam situaci pohlídal Leno.
     
    2
    Kozli se okamžitě vydali do dalšího výpadu, jejich akci na levé straně táhli Hector a Bittencourt, míč ale skončil vedle brány a Bernd Leno opět odkopával z klidové polohy.
     
    3
    Kai Havertz se zmocnil odraženého balonu a špičkou jej chtěl posunout za obranu na Chicharita, to se mu však nepovedlo a Horn bude moci odkopnout.
     
    4
    S odkopem ale musí kolínský brankář chvilku počkat, protože Hector, který předtím schytal Subotićův odkop do hlavy, byl ošetřován na trávníku.
     
    5
    Nakonec to ale německý reprezentant rozchodil a pokračuje se v akci. Domácí vhazují aut na pravém křídle.
     
    6
    První ofsajd zápasu, za obranou Kolínu se pozapomněl Javier Hernández.
     
    7
    Po odkopu Lena se chvíli bojovalo na středu, situace ale nakonec lépe dopadla pro hosty.
     
    8
    Kapitán Leverkusenu Kießling si naskočil na centr z levé strany, Horn vytáhl míč na roh.
     
    8
    Od praporku rozehrával Wendell, centr brazilského beka však přeletěl celé vápno a u praporku na protější straně opustil hrací plochu. Timo Horn bude rozehrávat.
     
    9
    Sérii nepřesností zastavil až kapitán Kozlů Lehmann, jehož odkop proletěl přes celé hřiště k vápnu Leverkusenu.
     
    10
    Na druhé straně se do koncovky zase prodral Kießling! Kapitána domácího týmu ideálně oslovil Brandt, ale blonďatá kštice vysokého útočníka poslala míč přímo na Horna, který tak zatím v konfrontacích s Kießlingem vede 2:0.
     
    12
    Leverkusen pomalu získává převahu, nyní mají domácí hráči k dobru další roh.
     
    12
    Po rohovém kopu se míč několikrát odrazil a nakonec pálil zpoza vápna Jedvaj. Jeho pokus byl sražen vedle, následuje další roh.
     
    13
    Zase z toho bylo velké pozdvižení před Hornem, nikdo v červeném se ale nakonec do zakončení nedostal a brankář Kolínu odkopává.
     
    14
    Köln právě vstřelil branku!
    Po dobré akci odcentroval zleva Heintz a k míči se v šestnáctce dostal Zoller. Ten nemohl střílet, tak jen posunul balon na střed, odkud vypálil MILOŠ JOJIĆ a s přispěním teče Jedvaje poslal míč mimo dosah Lena.
    14. Miloš JOJIĆ - 0:1
     
    16
    Hosté vzápětí vybojovali rohový kop, po němž zakončoval jen těsně vedle stoper Neven Subotić.
     
    18
    Chicharito Hernández si na pravé straně za vápnem hezky zpracoval vysoký centr, ale pak pálil halfvolejem levačkou úplně vedle.
     
    20
    Domácí zahajují další akci z vlastní poloviny, Tin Jedvaj poslal oblouček na Brandta. Ten ale balon neudržel a v držení jsou hráči v bílém.
     
    21
    Henrichs přenesl hru na levou stranu, tam pokračuje v kombinaci Wendell.
     
    22
    Levý bek Bayeru poslal do vápna přízemní centr, Kießling byl ale zavčasu dostoupen a rychle odzbrojen dvojicí obránců v bílých dresech.
     
    23
    Po autovém vhazování Heintze hosté o balon přišli, nepřesná kombinace Leverkusenu ale pouze vrátila míč k Timu Hornovi.
     
    25
    Dlouhý nákop z kopačky Frederika Sørensena hledal Modesteho, ten byl pokrytý Tahem a k míči se dostal Wendell.
     
    26
    Dobrá příležitost pro domácí tým! Zprava přišel do vápna zpětný centr, který sice nezastihl nikoho v červeném, na opačnou stranu šestnáctky si ale seběhl Wendell a tvrdě vypálil, nemířil však přesně.
     
    27
    Na útočné polovině dostal poprvé trochu prostoru Modeste, ale Jonathan Tah jej nenechal hrát dlouho a nakonec dokázal obávaného kanonýra vytlačit z hrací plochy.
     
    28
    Henrichsovo vhazování nedokázal Chicharito zpracovat, takže k balonu se na středu dostal Lehmann, jenž jej odpálil do bezpečné vzdálenosti od Hornovy pokladnice.
     
    29
    Timo Horn vyběhl z brány a sebral míč před dotírajícím Chicharitem, brankář Kolína dnes působí velice jistým dojmem.
     
    30
    Na konci první půlhodiny zápasu opět vhazoval Henrichs. Jeho aut ale před Havertzem sebral Subotić a navíc pak záložník Bayeru zahrál rukou.
     
    32
    Modeste si na středu nedokázal obhodit Brandta, ale nakonec alespoň usměrnil míč na pravou stranu. Tam si seběhl Lukas Klünter a levačkou vypálil, bránu Leverkusenu ale asi o dva metry minul.
     
    33
    Bittencourt vysunul Modesteho, který obešel Taha a nahrál na střed Zollerovi, jehož střelecký pokus se mezi tři tyče nevešel.
     
    35
    Dlouhý míč doputoval místo k adresátu Chicharitovi jen do náruče Horna, jeho odkop ale dopadl velmi podobně – místo toho, aby se k němu dostal Modeste, balon doletěl až k Lenovi.
     
    36
    Domácí tým má k dispozici přímý kop ze středu, centr ale odvrátil jeden z obránců Kolína.
     
    37
    Ohromná šance Bayeru! Havertzův centr našel Kießlinga, jenž nechal vyniknout Horna. Kai Havertz sebral odražený míč a ještě jednou jej poslal před bránu, tentokrát zachránila Kolínské od obdržené branky tyč, která zastavila i druhý pokus Stefana Kießlinga!
    37. Kießling měl v krátkém sledu dvě ohromné šance, ale gól nedal!
     
    39
    Domácí nadále svírají hosty v těsném okolí jejich vápna, hostující tým se ale obětavě a zatím velmi úspěšně brání.
     
    41
    Charles Aránguiz táhl další akci svého týmu, ta však končí nedovoleným zákrokem a Timo Horn odkopává.
     
    43
    Bittencourt prohrál nerovný souboj s trojicí hráčů v červeném, na pomoc mu ale včas přišel Subotić. Hosté se nicméně u balonu dlouho neudrželi...
     
    43
    Aránguiz posunul míč na Chicharita, jenž se po dvou rychlých narážečkách ocitl tváří v tvář Hornovi, hostující brankář ale vytasil další úžasný zákrok!
    43. Timo Horn se vyznamenal i proti Chicharitovi!
     
    44
    Na druhé straně uvidíme roh, centr Modesteho totiž do zámezí odklidil Tah.
     
    45
    Centr od praporku ale před Lena nic nebezpečného nepřinesl, brankář Bayeru odkopává.
     
    45+1
    Nastavena je jedna minuta. Leverkusen ji zahájí rohovým kopem.
     
    45+1
    Kießling byl ale dobře pokrytý a po přesném centru Wendella nezakončil. Vypadá to, že hosté už svůj náskok do přestávky uhájí.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:32.
     
    Je za námi úvodní dějství tohoto derby a zatím se jedná hlavně o souboj Horna s domácími forvardy. Ve vedení jsou Kolínští, kteří využili svou v podstatě jedinou nebezpečnou akci – po rychlém protiútoku vedeném po levé straně zakončil i s přispěním teče Jedvaje Miloš Jojić. Daleko více ze hry měli domácí, kteří ale pravidelně selhávají v koncovce. Timo Horn mezi tyčemi čaruje a takový Kießling už dnes mohl dát minimálně tři branky, velkou šanci měl i Chicharito. Uvidíme, jestli si hostující gólman přenese svou skvělou formu i do druhého poločasu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem: ze hřiště odchází Simon Zoller, přichází Juja Osako.
     
    46
    Modeste se hned po zahájení druhého poločasu prodral za nahrávkou Osaka a vypálil, brána mu ale byla malá.
     
    47
    Dobrý průnik Brandta! Mladá opora Bayeru se proháčkovala středem a pak vyslala přízemní pokus, který ale skončil sražen na roh.
     
    48
    Po rychle rozehraném rohovém kopu zakončoval nepřesně Chicharito Hernández.
     
    49
    Prudká nahrávka směřovala do vápna Kolína na Chicharita, k balonu ale vystartoval Horn a sebral jej.
     
    49
    Köln právě vstřelil branku!
    Jojić na středu posunul míč k LUKASI KLÜNTEROVI, který pak protančil celou levou stranou obrany Bayeru a propasíroval svou přízemní střelu pod tělem Lena do brány! Už tak špatná situace Leverkusenu se dál zhoršuje!
    49. Lukas KLÜNTER - 0:2
     
    51
    Hosté nebyli daleko od třetí branky, po Modesteho centru z pravé strany byl před bránou nejblíže k zakončení Osako, na balon ale o kousek nedosáhl.
     
    53
    Wendell poslal k zemi Osaka, i tento střet se zatím obešel bez karetního trestu.
     
    53
    Ve veliké šanci se po centru z levé strany ocitl Leonardo Bittencourt, jeho zakončení z bezprostřední blízkosti ale Leno vytěsnil na roh!
    53. Zakončení Bittencourta vytáhl Leno!
     
    54
    Z rohu ale hosté neudeřili, naopak na druhé straně mají taktéž kop od praporku k dispozici domácí hráči.
     
    55
    Ani těm se ale nepovedlo s touto standardní situací naložit nějak smysluplně, Hornovo čisté konto v ohrožení nebylo.
     
    56
    Timo Horn s přehledem sebral balon po další akci Leverkusenu, na střídačce Kolína se začíná rozcvičovat Höger.
     
    57
    Po faulu Aránguize na Jojiće na onu změnu v sestavě Kolína došlo – na místo Bittencourta naskočil Marco Höger.
     
    57
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Charles Aránguiz, přichází Kevin Kampl.
     
    60
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Přesně hodinu držel Horn čisté konto! Na levé straně se k balonu dostal Brandt a přesným centrem našel před bránou hlavu kapitána STEFANA KIEßLINGA, který konečně uspěl v tom minisouboji s brankářem Kolína a snížil na rozdíl jediné branky!
    60. Stefan KIEßLING - 1:2
     
    62
    Kapitán hostí Matthias Lehmann se v souboji opřel do zad Chicharita a je z toho nejen žlutá karta, ale i přímý kop z nebezpečné pozice těsně za vápnem!
     
    63
    Exekuce se ujal sám faulovaný Hernández, jeho pokus ale přeletěl jak zeď, tak i bránu. Míč končí na tribuně mezi fanoušky.
     
    65
    Benjamin Henrichs byl při své ofenzivní snaze zastaven nedovoleně, faulem se provinil střelec první branky zápasu Miloš Jojić.
     
    66
    Wendellův pokus z následného přímého kopu ale nabral až moc výšky a skončil mimo bránu.
     
    67
    Po přízemním pasu Brandta z levé strany vypálil Chicharito, balon skončil tečován přímo v náruči Horna.
     
    68
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Javier Hernández, přichází Joel Pohjanpalo.
     
    69
    Osako v souboji u lajny obešel Brandta a pak uspěl i proti Jedvajovi, když vybojoval alespoň autové vhazování pro svůj tým.
     
    70
    Před Kevinem Kamplem se na středu otevřela dálnice, jíž slovinský fotbalista využil. Potáhl si balon a pak levačkou prověřil Horna, ten jeho přízemní pokus kryje.
     
    71
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Šťastná ruka domácího trenéra! Na centr z levé strany si před bránu seběhl JOEL POHJANPALO a hlavičkou překonal Horna na bližší tyči! Domácí se vrací do zápasu!
    71. Joel POHJANPALO - 2:2
     
    72
    Po Hectorově faulu na Havertze se domácí tým nadále drží na polovině soupeře a dál hledá cestičku skrz obrannou formaci Kozlů.
     
    74
    Jonas Hector vybojoval míč u brankové čáry a táhne akci středem.
     
    76
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem: ze hřiště odchází Miloš Jojić, přichází Konstantin Rausch.
     
    76
    Po Wendellově centru se do zakončení dostal Kießling, ale zařízení netrefil.
     
    78
    Po dlouhé době se dopředu vrhli i hosté, po centru z levé strany ale Osako hlavičkuje jen vysokým obloučkem přímo do rukavic Lena.
     
    80
    Jonas Hector se zlobí, ale rozhodnutí rozhodčího nezmění. Ten viděl , jak hostující hráč zpracovává Kampla rukama, a píská faul.
     
    81
    Modeste si při napadání rozehrávky Leverkusenu pomohl nedovolenými způsoby a fauloval Jonathana Taha.
     
    83
    V posledních minutách se bojuje hlavně na středu hřiště, ani jeden z týmů ale nemá vyloženou převahu.
     
    84
    Hector si dobře pokryl míč a otočil se kolem Jedvaje, který jej neobratně poslal k zemi.
     
    85
    Po Subotićově nákopu je v ofsajdu nachytán Konstantin Rausch.
     
    86
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Kai Havertz, přichází Leon Bailey.
     
    86
    Hned po svém příchodu na hřiště se do balonu opřel Jamajčan Bailey a napálil tyč Hornovy brány.
     
    87
    Brandt byl po hezké zidanovce faulován, domácí se nadále drží na útočné polovině a obléhají vápno rivala.
     
    89
    Pohjanpalo nechal nohu za sebou a Frederik Sørensen přes ni přepadl, forvardovi Bayeru je pískán faul.
     
    90
    Nastaveny jsou dvě minuty.
     
    90+1
    Leon Bailey hodně oživil hru Leverkusenu. Nyní zkusil překvapit Horna přízemní střelou z levé strany, brankář Kolínu ale odolal.
     
    90+2
    Rausch v poslední minutě nastavení fauloval Henrichse a obdržel žlutou kartu.
     
    90+2
    Z přímého kopu domácí neohrozili bránu a zápas končí remízou.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, oba týmy si rozdělí po jednom bodu.

    V tomto takřka městském derby (stadiony obou klubů jsou od sebe vzdáleny sotva 20 km) v podstatě celou dobu dominoval domácí Leverkusen, ale dlouho se jeho hráčům nedařilo překonat skvěle chytajícího Horna. Naopak hosté předvedli vysokou efektivitu – v úvodu se po rychlém brejku prosadil Miloš Jojić a hned po poločase na něj navázal Lukas Klünter. S Bayerem to už nevypadalo dobře, ale nakonec to domácí zvládli – po hodině hry odčaroval Hornovo kouzlo kapitán Stefan Kießling a hned po svém nástupu na hřiště vyrovnal na konečných 2:2 střídající žolík Joel Pohjanpalo.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 10:3. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:14.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Díky za pozornost, přeji příjemný zbytek sobotního dne a zase někdy na počtenou! (17:28:22)

    Michal Konvalina

    Branky: 60. Kießling (Brandt), 71. Pohjanpalo (Havertz) – 14. Jojić (Zoller), 49. Klünter (Jojić)

    Karty:   62. Lehmann (KLN), 90+2. Rausch (KLN)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 10:3. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:14.
    Bayer Leverkusen: Leno – Henrichs, Jedvaj, Tah, Wendell – Havertz (86. Bailey), Aránguiz (57. Kampl), Baumgartlinger, Brandt – J. Hernández (68. Pohjanpalo), Kießling (C).
    Náhradníci: R. Özcan – Dragović, Bailey, Hilbert, Pohjanpalo, Bellarabi, Kampl.

    1. FC Kolín nad Rýnem: Horn – Klünter, F. Sørensen, Subotić, Heintz – Jojić (76. Rausch), Lehmann (C), Hector – Zoller (46. Osako), Modeste, Bittencourt (57. Höger).
    Náhradníci: Kessler – Maroh, Höger, Rudņevs, Osako, Clemens, Rausch.

    Rozhodčí: Günter Perl – Thomas Stein, Michael Emmer
    ocianews.com