Ural – FK Krasnodar 1:1 (kon.) | Perm – Spartak 0:1 (kon.) | Samara – Zenit 1:3 (kon.)
Lok. Moskva – Orenburg 4:0 (kon.)
konec
FK Křídla Sovětů Samara
1:3 (0:3)
FK Zenit Petrohrad
Sobota 13.05.2017, 15:00 • Metallurg Stadium, Samara • Ruská Premier Liga • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné sobotní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší ruská fotbalová soutěž Premier liga pokračuje osmadvacátým kolem a my se společně zaměříme na zápas Samary, který před domácím publikem přivítá Zenit Petrohrad.
     
    FK Křídla Sovětů Samara

    Samara má poslední tři kola na to, aby se vyhrabala ze sestupových příček. Na dvanácté místo, které zaručuje účast v Premier lize i v příštím ročníku ale ztrácí čtyři body. Především úvodem sezony si Samara zadělala na potíže. Až do devátého kola čekala na první výhru, těch si připsala v celém ročníku jen pět! Velmi důležité tři body si ale Samara připsala v posledním zápase, kdy na půdě trápícího se Uralu vyhrála 3:1. Nejlepším střelcem je se sedmi zásahy Bělorus Sergej Kornilenko.
     
    FK Zenit Petrohrad

    Na titul už to letos Zenit nedotáhne. Z titulu se již tři kola před koncem může radovat moskevský Spartak. Zenit má však stále o co hrát. Na druhé místo, které zaručuje kvalifikaci Ligy mistrů ztrácí jen jeden bod. CSKA Moskva, které okupuje zatím druhou příčku má však v závěrečných kolem mnohem snadnější los než Zenit. Petrohrad přišel o druhou pozici vlastní vinou, když v poledním zápase podlehl na domácím trávníku Těreku 0:1. Zenit má na svém kontě nejvíce vstřelených branek z celé soutěže, hlavně tedy zásluhou trojice útočníku – Dzjuba, Giuliano, Mollo.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    20.11. 2016 Zenit Petrohrad – Samara 3:1
    20.03. 2016 Samara – Zenit Petrohrad 0:2
    29.08. 2015 Zenit Petrohrad – Samara 1:3
    24.03. 2014 Zenit Petrohrad – Samara 2:1
    25.09. 2013 Samara – Zenit Petrohrad 1:4
    Samara očekává, že na dnešní zápas se Zenitem dorazí více než 20 000 fanoušků!

     
    Úvodní sestavy:

    FK Křídla Sovětů Samara: G. Loria – Zotov, Tkačjov, Božin, Jatčenko – Bateau, Zinkov – Bruno, Pasquato, Mijailović – Kornilenko (C).
    Náhradníci: Konjuchov, Šilnikov – Baškirov, Čočijev, Nadson, Sadik, Hleb, Cvejba, Zujev, Kudrjašov, Rodić.

    FK Zenit Petrohrad: Lunev – Smolnikov, Ivanović, Criscito, Žirkov – Javi García – Giuliano, Callagov – Mollo, Dzjuba, Danny (C).
    Náhradníci: Lodygin, Rudakov – Aňukov, Novoselcev, Neto, Hernani, Jusupov, Maurício, Mak, Kokorin, A. Keržakov, Djordjević..
     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas osmadvacátého kola tak může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hráči Zenitu Petrohrad rozehráli první poločas ze středového kruhu. Balon se však dostal až k brankáři, který musel pomoci s rozehrávkou.
     
    2
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Tak to je šok pro domácí fotbalisty! Hned první šance končí úvodní brankou. ARŤOM DZJUBA si naběhl na milimetrový pas do pokutového území, následně lehkou střelou na zadní tyč překonal zaskočeného domácího gólmana.
    2. Arťom DZJUBA - 0:1
     
    4
    Zenit pokračuje ve velmi aktivní hře směrem dopředu. Opět byl u balonu Dzjuba, ale tentokrát je jeho střela zblokovaná na rohový kop.
     
    5
    A už to mohlo být o dvě branky. Po rohovém kopu se balon zapletl do klubka hráčů. Nejdříve se k němu dostal kapitán Zenitu Danny, ale ten byl ve velkém úhlu a tak balon jen téměř po brankové lajně, ale do sítě se nedostal.
     
    7
    Zenit vletěl do prvního poločasu jako uragán. Samara se snad ještě nepodívala na útočnou polovinu.
     
    8
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Velký tlak Zenitu Petrohrad končí druhou brankou zápasu. ARŤOM DZJUBA je dnes ve střelecké formě. Po přihrávce do běhu si zpracoval míč a střelou mezi nohama brankáře zvyšuje vedení hostujícího celku. Tohle může být pro Samaru velký debakl.
    8. Arťom DZJUBA - 0:2
     
    10
    Také domácí se dostali snad poprvé do pokutového území soupeře. Kornilenko zkusil překvapit Luneva v zenitské brance, ale hostující gólman byl připraven.
     
    11
    Rohový kop Samary končí jen u hostující obrany. Ivanović společně s Cristicem si poradili s vysokým balonem do vápna.
     
    12
    Zenit polevil v útočné hře a to vyhovuje domácímu celku, který se může vzpamatovat z velmi nepovedeného vstupu do zápasu.
     
    14
    Dzjuba měl na noze třetí branku zápasu, ale nyní jeho střela končí daleko nad brankou. Giorgi Loria si oddechl.
     
    15
    Bruno kombinoval na pravé straně s Kornilenkem. Domácí kapitán však nedokázal zpracovat přihrávku a akce Samary končí.
     
    16
    Andrej Lunev se zapojil opět do rozehrávky. Dlouhý nákop našel na útočné polovině Callagova, který je ale faulován. Zenit může pokračovat po volném přímém kopu.
     
    17
    Zenit výrazně ubral na útočné aktivitě. Hosté se nyní pokoušejí projít obranou pomalou kombinací od poloviny trávníku.
     
    18
    Domácí obrana se naopak více zatáhla a nepouští soupeře do dalších šancí. Nyní nepřesně rozehrával Branislav Ivanović.
     
    19
    Nepřesnost přidal také na druhé straně Zinkov a Dzjuba se už znovu rozbíhal do brejku. Přihrávka na něj však končí jen u Božina.
     
    20
    Rychlý protiútok předvedli také domácí. Jurij Žirkov musel předvést rychlé nohy a povedený skluz, kterým odvrátil centr na rohový kop.
     
    21
    Po rohovém kopu zakončoval hlavou Kornilenko. Trefil balon přesně k tyči, ale tam byl Callagov, který vyhlavičkoval míč z branky ven.
     
    22
    Mollo si našel míč na pravé straně. Už už ho chtěl cpát na rozběhnutého Dzjubu, ale na poslední chvíli mu vložil kopačku do přihrávky Jatčenko.
     
    23
    Javi García si pomohl ve středu pole menším faulem, který ale hlavnímu rozhodčímu neunikl. Samara tak může rozehrávat.
     
    24
    Rozehrávka se však domácímu týmu vůbec nevydařilo. Na druhou stranu mohl naopak pelášit s míčem Danny. Ten ještě hledal na bodu pro pokutový kop Dzjubu, ale ani přihrávka hostujícího kapitána neprošla ke svému cíli.
     
    26
    Andrej Lunev musel být připraven ve své brance Dalekonosná střela mu nenadělala problémy. Ještě před dobíhajícím Kornilenkem stačil míč ukrýt v rukavicích.
     
    27
    Nepřesnost na hostující straně téměř znamenala velké ohrožení Lunevovy branky. Kornilenko se dostal s míčem do pokutového území, tam po kontaktu spadl, ale penalta se nepíská.
     
    28
    Rohový kop si vybojovali také hráči Zenitu. Loria se ještě snažil zachránit míč ve hře, ale ten už byl za brankovou lajnou.
     
    29
    Po přesném centru na zadní tyč se dostal k hlavičce Branislav Ivanović, ale bývalá hvězda londýnské Chelsea nedokázala dostat míč do sítě.
     
    30
    Po půlhodině hry se dostal k balonu na pravé straně Yohan Mollo. Dostal se však až k rohovému praporku, od kterého musel přihrávka jen zpět na obránce.
     
    31
    Přesně na středové lajně se dopustil faulu Callagov. Následně přichází faul také od Ivanoviće a domácí mají nadějnou možnost k ohrožení branky Zenitu.
     
    32
    Lunev si postavil pětičlennou zeď a ta nakonec ochránila hostující branku. Kornilenko pálil hodně nepřesně.
     
    34
    Kornilenko znovu v náběhu do pokutového území. Tentokrát si ještě zasekl balon, ale to neplatilo na Ivanoviće, který velmi zkušeně počkal na soupeře a poté mu ustřelil míč daleko od kopačky.
     
    35
    Domácí nyní vytáhli napadání až k vápnu soupeře, ale Zenit si velmi lehce poradil a nepříjemným napadáním. Dlouhou přihrávku Ivanoviće zpracoval Mollo a vybojoval rohový kop.
     
    36
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    A rohový kop Zenitu končí třetí brankou v domácí síti. Giorgi Loria si šel pro centr na hranici malého pokutového území, ale nedokázal balon trefit. Ten se dostal k Dzjubovi, který ještě našel zcela volného JAVIHO GARCÍU a ten z otočky poslal míč přesně k tyči.
    36. Javi GARCÍA - 0:3
     
    37
    Hned ve čtyřech šli hosté do rychlého brejku. Ten však zastavil za cenu faulu domácí Bateau, který je tak prvním potrestaným zápasu.
     
    39
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Zenit je jednoznačně lepším týmem na trávníku a nyní ještě měl k dispozici volný přímý kop, který ale končí jen u obránců Samary.
     
    40
    Po odraženém balonu pálil z velké dálky Dzjuba, ale tentokrát neusměrnil balon mezi tři tyče.
     
    42
    Na pravé straně měl opět trochu volného prostoru francouzský útočník ve službách Zenitu Yohan Mollo. Jeho počínání však končí jen u Jatčenka.
     
    43
    Nepřesná přihrávka na Dzjubu končí až u Lorii. Ten si bez problémů došel pro balon až na hranici pokutového území.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostali domácí až těsně před šestnáctku soupeře. Tam však vládne dvojice Ivanović, Cristico.
     
    44
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Vjačeslav Zinkov, přichází Jevgenij Baškirov.
     
    45
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Srdjan Mijailović, přichází Nadson.
     
    45
    Zenit se ještě jednou dostal do pokutového území soupeře. Loria ale nyní vytáhla parádní zákrok proti hlavičce Dannyho.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločasu jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Raketový vstup Zenitu do zápasu znamenal hned dvoubrankové vedení. Hned ve druhé minutě se prosadil Arťon Dzjuba, který přidal druhou branku o několik minut později. Po rohovém kopu se také zapsal mezi střelce Španěl Javi García a tak dochází třetí tým ruské soutěže s tříbrankovým náskokem. Samara se pokoušela překonat Luneva spíše střelami z dálky, ale brankář Zenitu neměl zatím žádné problémy.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou domácího hráči. Zenit se však rychle ujal míče a chce ještě navýšit své vedení.
     
    48
    Nyní ale musel faulovat Cristico, který na polovině trávníku poslal k zemi Baškirova. Akce Samary po volnému přímém kopu však zakončením nekončí.
     
    49
    Také Samara se dostala na útočnou polovinu. Na levé straně si vyměňovali balon Baškirov s Nadsonem, ale na hostující defenzivu nevyzráli.
     
    50
    Pasquato centroval do pokutového území Zenitu. Na zadní tyč si ale přišel pro balon Andrej Lunev, který tak znovu nedovolil zakončení.
     
    52
    Samara sice zvýšila ve druhém poločase tempo hry, ale finální fáze jí stále nevychází podle představ. V dobré pozici se ocitl Kornilenko, ale napálil jen stojícího Ivanoviće.
     
    53
    Lunev musel být opět ve střehu. Bruno pálil z velké dálky na hostující branku. Brankář Zenitu dokázal ránu jen vyboxovat na rohový kop.
     
    54
    Tlak domácího celku roste. Zenit se nemůže dostat k balonu. Baškirov s Nadsonem opět kombinovali na levé straně, ale centr nepřišel.
     
    55
    Lunov opět šel mezi hráče pro vysoký centr. Nyní ale se štěstím poslal míč nad svou branku. Z následného rohového kopu domácí neohrozili Zenit.
     
    56
    Samara právě vstřelila branku!
    Tlak Samary přináší snížení. Zenit se dlouhé minuty nemohl dostat ze své poloviny trávníku. Kornilenko si skvěle naběhl na průnikovou přihrávku do pokutového území. Jeho střelu ještě Lunev zlikvidoval, ale balon se odrazil do BRANISLAVA IVANOVIĆE, který si srazil míč do vlastní sítě.
    56. Branislav IVANOVIĆ - 1:3
     
    58
    Domácí rozhodně ještě nic nezabalili. Další útok táhl na pravé straně Bruno, ale jeho centr nebyl z těch přesnějších.
     
    59
    Božin sestřelil před pokutovým územím rozběhnutého Dannyho a dostává žlutou kartu.
     
    60
    Právě Danny se postavil k centru, nebo spíš prudkému nákopu do vápna. Jatčenko vložil do směru míče hlavu a odráží ho mimo nebezpečí.
     
    62
    Zenit se vymanil z tlaku po vstřelené brance a mohl také sám zahrozit. Dzjuba byl ve střelecké pozici, ale pálil mimo.
     
    63
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Yohan Mollo, přichází Alexandr Kokorin.
     
    65
    Danny se pokusil překvapit brankáře domácího týmu přízemní ránou, ale ta končí jen vedle pravé tyče.
     
    66
    A už to mohlo být jen o jednu branku. Pasquato měl před sebou téměř prázdnou branku, ale do střely mu skočil na poslední chvíli Cristico.
     
    67
    Danny si našel míč po dlouhé přihrávce z hloubi pole. Následně ale zpracoval balon jen pro domácího brankáře.
     
    68
    Obrovská rána, která téměř přepůlila břevno hostující branky. Kornilenko se opřel z otočky do míče a nedal brankáři Zenitu žádnou šanci. Domácí kapitán však trefuje jen brankovou konstrukci.
     
    70
    Dzjuba si výborně naběhl za domácí obranu. Mohl ještě přihrávat na osamoceného Dannyho, ale nedokázal dostat balon přes jediného obránce v pokutovém území.
     
    71
    Zenit nyní znovu podržel Lunev. Na vysoký centr si šel do souboje a bez problémů ho získal.
     
    72
    Andrej Lunev si šel, jak je jeho zvykem, znovu pro balon do souboje s domácím útočníkem. Při tom ale nezvládl ustát tvrdý střet a končí na trávníku. Hostující brankář bude muset být ošetřen.
     
    74
    Andrej Lunev je v pořádku a může se pokračovat ve hře. Tentokrát se ale poroučel k zem domácí Baškirov. Faul se však nepíská.
     
    75
    Po zisku míče šli domácí do rychlého protiútoku. Obrana Zenitu se však stačila velmi rychle vrátit na své pozice.
     
    76
    Před pokutovým územím se odhodlal ke střele Nadson. Míč se výrazně zpomalil o bránícího Cristica a k Lunevovi se už jen došoural.
     
    78
    Také na druhé straně se pálilo z velké dálky. Callagov poslal balon však jen daleko od pravé tyči domácí branky.
     
    79
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Jurij Žirkov, přichází Luís Neto.
     
    79
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Sergej Tkačjov, přichází Alexandr Zujev.
     
    80
    Další obrovská šance Zenitu. Dzjuba mohl přidat svou dnešní třetí branku, ale trefil jen tyč. Následně ještě mohl z otočky dorážet střídající Kokorin, ale ani on síť nerozvlnil.
     
    81
    Posledních zhruba deset minut zápasu pro oba týmy. Především tedy pro Samaru, která prohrává o dvě branky, ale ve druhém poločase výrazně zlepšila hru.
     
    82
    Po nepřesném volném přímém kopu se Zenit dostal do přečíslení tři na jednoho. Skvěle si hosté poradili s jediným obránce i s brankářem Loriou, ale následně již Danny ve skluzu zakončoval jen mimo tři tyče.
     
    83
    Zotov ještě dostává žlutou kartu za pokus o hrubý faul na polovině trávníku. Akce Zenitu se však dohrála.
     
    84
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Danny, přichází Hernani.
     
    86
    Zenit zkusil ještě provětrat domácí obranu. Nejdříve přiletěl centr z levého kraje, poté také ze středu trávníku, ale vždy si poradil Loria.
     
    87
    Střídající Hermani se mohl dostat do samostatného úniku. Přihrávku na něj ale na poslední možnou chvíli zblokoval Božin.
     
    88
    Na polovině trávníku skvěle zpracoval nákop Dzjuba. Následně udržel balon i proti dvěma protihráčům. Jeho přihrávka ale už nebyla nejpřesnější.
     
    89
    Také Samara ještě zahrozila. Z třiceti metrů prověřil Luneva Bateau. Míč však končí s přispěním hostujícího brankáře nad břevnem.
     
    90
    Následný rohový kop končí jen útočným faulem na Andreje Luneva. Zenit tak přečkal možná poslední nebezpečí před vlastní brankou.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
     
    90+2
    Tak přece jen tady byla ještě jedna nebezpečná střela domácího týmu. Postaral se o ní Nadson, který ale pálil z dobré pozice jen nad břevno.
     
    90+3
    Samara chce ještě ohrozit branku Zenitu. Po uspávající kombinaci se z ničeho nic ke střele Kornilenko. Jeho zakončení jde ale také mimo tři tyče.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Po bleskovém vedení o dvě branky z prvního poločasu, které zařídil Dzjuba se hra vyrovnala. Zenit ještě se štěstím přidal třetí branku po skvělé právě Javiho Garcíi v pokutovém území. Druhý poločas patřil spíše domácímu týmu, který skóroval po vlastní brance Branislava Ivanoviće. Samara měla ještě i další možnost na případné snížení, ale Zenit ve zbytku zápasu již podržel Andrej Lunev.
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 5:9. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 15:10.
     
    Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek dne. (16:57:38)

    Vít Schück

    Branky: 56. Ivanović (vla.) – 2. Dzjuba (Žirkov), 8. Dzjuba (Giuliano), 36. Javi García (Dzjuba)

    Karty:   37. Bateau (KSS), 59. Božin (KSS), 83. Zotov (KSS)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 5:9. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 15:10.
    FK Křídla Sovětů Samara: G. Loria – Zotov, Tkačjov (79. Zujev), Božin, Jatčenko – Bateau, Zinkov (44. Baškirov) – Bruno, Pasquato, Mijailović (45. Nadson) – Kornilenko (C).
    Náhradníci: Konjuchov, Šilnikov – Baškirov, Čočijev, Nadson, Sadik, Hleb, Cvejba, Zujev, Kudrjašov, Rodić.

    FK Zenit Petrohrad: Lunev – Smolnikov, Ivanović, Criscito, Žirkov (79. Neto) – Javi García – Giuliano, Callagov – Mollo (63. Kokorin), Dzjuba, Danny (C) (84. Hernani).
    Náhradníci: Lodygin, Rudakov – Aňukov, Novoselcev, Neto, Hernani, Jusupov, Maurício, Mak, Kokorin, A. Keržakov, Djordjević.
    thejrc.org