Genk – Sint-Truiden 3:0 (kon.)
konec
KRC Genk
3:0 (2:0)
Sint-Truiden VV
Sobota 27.05.2017, 20:30 • Luminus Arena, Genk • Belgická liga • O Evropskou ligu
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    KRC Genk

    Domácí tým se v nedávno skončeném ročníku Evropské ligy probojoval až do čtvrtfinále, a tak v některých ligových zápasech nenastupoval v nejsilnějším možném složení. I proto Genk zakončil dlouhodobou fázi soutěže až na osmé příčce, která jej katapultovala do skupiny o Evropskou ligu. Tu zaměstnavatel českého obránce Jakuba Brabce zvládl na jedničku, neprohrál ani jeden z deseti utkání a před druhým Lokerenem měl ve výsledku luxusní jedenáctibodový náskok.
     
    Sint-Truiden VV

    Mužstvo ze čtyřicetitisícového vlámského města z Provincie Limburg postoupilo do semifinále play-off o Evropskou ligu poměrně překvapivě, když se do nadstavbové fáze kvalifikovalo až ze dvanáctého místa. V šestičlenné skupině pak svěřenci Ivana Leka vyhráli dva z prvních pěti zápasů, poté ale mocně zafinišovali a díky pěti vítězstvím v řadě skončili šest bodů před druhým Mechelenem.
     
    Vzájemné zápasy

    10.02.2017 Sint-Truiden – Genk 0:3
    23.10.2016 Genk – Sint-Truiden 1:0
    19.12.2015 Genk – Sint-Truiden 3:0
    21.08.2015 Sint-Truiden – Genk 3:1
    20.01.2012 Genk – Sint-Truiden 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    KRC Genk: Ryan – Castagne, Brabec, Colley, Uronen – Berge, Schrijvers, Malinovskij – Buffel (C), Samatta, Boëtius.
    Náhradníci: Jackers – Walsh, Kumordzi, Naranja, Sabak, Seigers, Heynen, Janssens.

    Sint-Truiden VV: Pirard – Kotysch, Mechele, Fernandes, Bolingoli-Mbombo – Dussaut, Peeters (C), De Petter, Gerkens – Vetokele, Ceballos.
    Náhradníci: Bruzzese – Pulido, De Sart, Cuevas, Bagayoko, Janssens, Abrahams.

    Rozhodčí: Laforge – Godelaine, Lemaire.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují ve žlutých, zatímco domácí v modrých dresech.
     
    2
    Tribuny Luminus Areny jsou zaplněné téměř do posledního místečka, o parádní kulisu tak bude dozajista postaráno.
     
    3
    První útočnou akci vedli hosté po pravé straně, kvůli špatné přihrávce směřující do zámezí ji však nedotáhli do střeleckého konce a Ryan může z klidu vykopávat.
     
    4
    Začátek zápasu se odehrává v poklidném tempu. Mnohem rušněji je naopak na tribunách, ze kterých se kromě pyrotechniky ozývá jeden chorál za druhým.
     
    5
    Ani na konci páté minuty se nic zajímavého dít nebude, domácí nezahrozili z vhazování poblíž vápna a následuje odkop od branky Lucase Pirarda.
     
    6
    Útočný faul jednoho z hostujících hráčů zase dává možnost rozehrát Mathew Ryanovi, který v posledním utkání skupiny o Evropskou ligu dostal volno.
     
    7
    Buffela na pravé straně obral o balón Bolingoli-Mbombo. Ten posléze ale pokazil přihrávku a daroval Castagnemu aut z prostoru střídaček.
     
    8
    Moc hezky to teď udělal Ally Samatta, který dostal přihrávku na osu hřiště a jediným rychlým pohybem se zbavil tří obránců. Zničeho nic tak stál sám před Pirardem, jenž jeho střelu vyrazil pravou nohou!
    8. Ally Samatta (GNK)
     
    9
    Domácí jsou při chuti. Při dalším vhazování na nic nečekali a uvedli míč zpět do hry. Centr do vápna povedený ale nebyl a Pirard po sklepnutí od spoluhráče snadno zakročil.
     
    10
    Na druhém konci hřiště se poprvé protáhl také Mathew Ryan, který bez větších problémů lapil nikterak nebezpečné zakončení zhruba ze dvaceti metrů.
     
    11
    Bolingoli-Mbombo utekl Malinovskému, ovšem při snaze odcentrovat trefil jenom Castagneho. Je z toho první rohový kop.
     
    12
    Přetažený centr na vzdálenější konec pokutového území neznamenal pro Ryana žádné větší trable, zakončující hráč jeho branku minul o několik metrů.
     
    13
    Genk se dvakrát přesunul zprava doleva a zase zpátky. Ke střele se po akci Buffela nakonec odhodlal Malinovskij, ovšem předním stojící protihráč balón k Pirardovi nepustil.
     
    14
    Jean-Paul Boëtius si velmi rychle narazil se Samattou a vypálil z dvaadvaceti metrů. Pirard ale byl pozorný a skokem k levé tyči míč vytěsnil na roh.
    14. Jean-Paul Boëtius (GNK)
     
    15
    Ten pro obranu Sint-Truidenu neznamenal žádné komplikace, domácí se sami vrátili až na obrannou polovinu.
     
    16
    Po vlažném úvodu nabrala hra pořádný spád. Hlavně domácí hrají velmi rychle a snaží se dostat do vedení. K tomu ale nedojde po dlouhém nákopu od Malinovského, u něhož byl jako první Pirard.
     
    18
    Hned dva domácí hráči byli na levé straně posláni k zemi. Odpískán byl až zákrok Dussaulta, přes kterého nepříjemně přelétl Jere Uronen.
     
    19
    Centr tradičního exekutora standardních situací Ruslana Malinovského jeden z obránců hlavou lehce prodloužil za sebe, a tak bude Genk rozehrávat ještě rohový kop.
     
    20
    Místo dlouhého míče do vápna to domácí zkusili konstruktivněji, ovšem kolegové Lucase Pirarda odkopli balón do bezpečí na polovině hřiště.
     
    21
    Aktivní Timothy Castagne vrátil míč Buffelovi, jenž bez většího čekání vyslal kolmici do vápna, jenomže v něm nebyl nikdo v modrém.
     
    22
    Bolingoli-Mbombo zpomalil rychlý přechod Sint-Truidenu do útoku a to asi neměl dělat. Hosté ztratili míč a musí se hodně rychle vracet s protiútokem Genku.
     
    23
    Naštěstí pro hosty to neudělal nejlépe ani Jean-Paul Boëtius, který se unáhlil při zakončení a o značný kus minul levou tyč Pirardovy branky.
     
    24
    Hlavní rozhodčí nařídil krátkou pauzu na občerstvení, které za panujícího tepla přijde všem hráčům určitě vhod.
     
    25
    Cristian Ceballos se odpoutal od Bergeho, ale následnou přihrávku poslal jen na kopačky stoperů, kteří Vetokeleho uhlídali.
     
    26
    Damien Dussaut si už podruhé pomohl faulem na úkor Jereho Uronena. Díky němu mohou domácí rozehrávat z půlící čáry.
     
    27
    Skluz Rúbena Fernandese byl kousek před vápnem rovněž na hranici pravidel. Po přihrávce od Buffela se faul ale nepískal a Genk dostává k dispozici jen vhazování.
     
    28
    Sascha Kotysch přesměroval Castagneho pas na rohový kop. Míč si samozřejmě postavil Malinovskij, ale jeho špatný centr proletěl za vzdálenější tyčkou do autu.
     
    29
    Boëtius byl při snaze probít se do vápna vyveden z rovnováhy a nestihl přihrát na Samattu, jenž si už dělal místo u penaltového puntíku.
     
    30
    Sint-Truiden působí hodně ustrašeným dojmem, Bolingoli-Mbombo nyní přihrál jen do nachystaných rukavic Mathew Ryana a rychle ukončil hostující akci.
     
    32
    Genk právě vstřelil branku!
    Domácí se ve dvaatřicáté minutě radují ze zaslouženého vedení! Jere Uronen u levé pomezní čáry posunul míč na hranici pokutového území Boëtiusovi. Ten si všiml u malého vápna postaveného THOMASE BUFFELA, jenž pohodlně prodloužil míč k levé tyči za bezmocného Pirarda.
    32. Thomas BUFFEL - 1:0
     
    34
    Hráči v modrých dresech jsou na konci. Krátce po rozehrávce znovu získali míč a zase se tlačí směrem k Pirardově brance.
     
    36
    Hosté se naopak snaží najít půdu pod nohama a už několik desítek vteřin neškodně kombinují na vlastní polovině.
     
    38
    Boëtius v souboji sundal Dussautovi kopačku. O faul se ale nejednalo a hrát mohou domácí.
     
    39
    Tempo hry po prvním gólu výrazně opadlo, což chtěl alespoň částečně změnit Malinovskij, který nasadil jesličky De Petterovi a povedenou ranou z necelých třiceti metrů protáhl Pirarda.
     
    40
    Právě Ruslan Malinovskij rozehrál i nařízený rohový kop, po němž ho u praporku definitivně zastavil Boli Bolingoli-Mbombo.
     
    41
    V útočné fázi jsou hosté zatím naprosto bezzubí, i nyní ztratili kontrolu nad míčem a ten skončil až v moci brankáře Ryana.
     
    42
    Jakub Brabec měl obrovské problémy s bráněním urostlého Vetokeleho. Na pomoc mu musel přispěchat Colley, se kterým důrazného hostujícího útočníka nepustili do zakončení.
     
    43
    Genk právě vstřelil branku!
    Zničeho nic tu máme druhý gól Genku, který dělá dost možná klíčový krok k vítězství! Celá akce začala chybou Bolingoli-Mbomba, jehož přihrávku vzad zachytil Samatta. Po něm Schrijvers okamžitě přenesl těžiště hry doleva na JEANA-PAULA BOETIUSE, jenž se nezalekl obrovské šance a z deseti metrů zakončil s naprostým přehledem.
    43. Jean-Paul BOËTIUS - 2:0
     
    45
    První poločas je prodloužen o dvě minuty nastaveného času.
     
    45+2
    Domácí si jsou vědomi svého náskoku a před přestávkou už nechtějí vymýšlet nic dalšího.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas zápasu mezi Genkem a Sint-Truidenem. Mnohem větší spokojenost zatím panuje na straně domácího Genku, který dominuje ve všech aspektech hry a zaslouženě vede už 2:0, o což se zasloužili Thomas Buffel a Jean-Paul Boëtius. Hosté tak ztrácí dvě branky a budou muset značně přidat, aby ještě mohli živit naději na postup do finále play-off o Evropskou ligu, kde již čeká Oostende.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté se až překvapivě snadno prokombinovali do šestnáctky, kde převzal míč Vetokele a přes Brabce vypálil do Ryana, který dobře zakročil.
     
    47
    Brandon Mechele nenápadně postrčil rozběhnutého Samattu a jako první si dnes vysloužil udělení žlutého napomenutí.
     
    48
    Dlouhý nákop za hostující obranu nezkrotil Samatta, ale až Lucas Pirard, od kterého začíná protiakce Sint-Truidenu.
     
    49
    Dlouhého trvání hostující útok neměl, obrana Genku zkušeně nechala projít míč do autu a následuje Ryanův odkop.
     
    50
    Boëtiuse při rychlé otočce podrazil nedávno napomenutý Mechele, který teď musí být hodně rád, že od hlavního arbitra nedostal druhou žlutou kartu.
     
    51
    Domácí za dvoubrankového vedení pochopitelně nemusí nikam chvátat. Každá delší kombinace v klidné části hřiště je výrazně přibližuje k vítězství.
     
    52
    Samatta se dobře vrátil a odebral hostům balón, který posléze nezachytil Boëtius a nemohl tak pádit do úniku.
     
    53
    Přes Uronena, Colleyho a Brabce putuje míč až na kopačky Ryana. Genk znovu v poklidu šetří jednu vteřinku za druhou.
     
    54
    Všudepřítomný Jean-Paul Boëtius využil zaváhání v hostující rozehrávka a získal míč zpět do držení Genku.
     
    55
    Genk právě vstřelil branku!
    Domácí přidávají třetí gól a troufám si říct, že je rozhodnuto! Mechele s Fernandesem za sebou nechali ALLYHO SAMATTU, který na hranici ofsajdu vystartoval za perfektním nákopem Jakuba Brabce a pohotovým lobem z hranice šestnáctky přehodil vyběhnutého Lucase Pirarda.
    55. Ally SAMATTA - 3:0
     
    58
    Fanoušci Genku hlasitým skandováním oslavují vysoké vedení svého týmu, který jednoznačně kráčí za vítězstvím. Sint-Truiden naopak začíná působit odevzdaným dojmem.
     
    59
    Pieter Gerkens zachytil jednu z mnoha domácích přihrávek u středového kruhu. Toho se o pár sekund později snažil využít Bolingoli-Mbombo, jenž si narazil míč se spoluhráčem, ale v těžké pozici bráněn Castagnem už nestihl zastavit míč ve hřišti.
     
    60
    Dussaut doběhl volný míč u rohového praporku a získal pro Sint-Truiden vhazování, ze kterého ale hosté nic nevytěžili.
     
    62
    Když je míč v držení Genku, tak hra víceméně stojí o půlící čáry. Za aktuálního stavu se tomu ale nemůžeme divit.
     
    63
    Střídání v týmu Sint-Truiden VV: ze hřiště odchází Stef Peeters, přichází Alexis De Sart.
     
    64
    Centr v podání Pietera Gerkense domácí okamžitě vyhostili ven z pokutového území. Vetokele na balón čekal marně.
     
    65
    Hosté se tak dlouho snažili projít přes půlící čáru, až přilétl dlouhý nákop z půlky hřiště, který doskákal jen k nikým neohrožovanému Ryanovi.
     
    67
    Rohový kop pro Genk obstará Malinovskij. Do vápna pomalu míří už také Jakub Brabec.
     
    68
    On ani žádný jiný hráč v modrém dresu se k míči ale nedostal a naopak sledujeme rychlý protiútok Sint-Truidenu.
     
    69
    Boli Bolingoli-Mbombo neúnavně doplňuje hostující defenzívu. Nyní z toho vytěžil alespoň rohový kop.
     
    70
    Ani z něj žádné nebezpečí pro Mathew Ryana nepřišlo. Oba týmy poté zamířily ke střídačkám za osvěžením.
     
    71
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Ruslan Malinovskij, přichází Bryan Heynen.
     
    72
    Střídání v týmu Sint-Truiden VV: ze hřiště odchází Damien Dussaut, přichází Mamadou Bagayoko.
     
    73
    Moc zajímavého se toho na hřišti neděje, Genk si bez problémů hlídá svůj velký náskok a nevypadá to, že by Sint-Truiden měl zápas zdramatizovat.
     
    74
    Mamadou Bagayoko je na hřišti jen pár vteřin a už stihl šlapákem zfaulovat dalšího náhradníka Heynena. Za to také po zásluze vidí žlutou kartu.
     
    76
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Jean-Paul Boëtius, přichází José Naranjo.
     
    77
    Buffel chtěl rozhýbat hru i své tělo a vrhl se vstříc hostující obraně, která ho ale nepustila ani do blízkosti velkého vápna.
     
    78
    Střídání v týmu Sint-Truiden VV: ze hřiště odchází Cristian Ceballos, přichází Kurt Abrahams.
     
    80
    Oba týmy už víceméně rezignovaly na nějaké přehnané útočné choutky. Ve zbytku utkání se tak asi žádné ofenzivní přehlídky nedočkáme.
     
    81
    Ally Samatta v pokutovém území přepadl přes Kotysche, ovšem pan Laforge pokutový kop asi správně nenařídil.
     
    82
    Bagayokův centr do kýžených míst před branku neprošel, domácí snadno odrazili útok Sint-Truidenu zpět k půlící čáře.
     
    83
    Christophe Janssens dostává na lavičce poslední pokyny a zřejmě si za pár chvil také okusí atmosféru zaplněné Luminus Areny.
     
    85
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Omar Colley, přichází Christophe Janssens.
     
    86
    Domácí kapitán Thomas Buffel jako jeden z mála stále běhá v poměrně velké frekvenci. Nyní potáhl míč skrz střed hřiště a přispěl k založení útoku Genku.
     
    87
    Ten se však zase vrátil do obrany a bude čelit rohovému kopu z levého konce hřiště.
     
    88
    Několik nepříjemných odrazů před Ryanovou brankou přečkala domácí defenzíva bez úhony. Australský gólman ve službách Genku je tak znovu o něco blíž čistému kontu.
     
    89
    Hosté obléhají pokutové území, ale na přihrávku do ohně si žádný z nich nevěří. Hlavně Bagayoko už měl několik možností odcentrovat, ale místo toho neustále vrací míč pod sebe.
     
    90
    Dobrou půlhodinu rozhodnuté utkání bude trvat ještě tři minuty nastaveného času.
     
    90+1
    Vetokele se nebezpečně přiblížil Ryanovi, který se ho ale nelekl a na poslední chvíli stihl odkopnout balón na útočnou půlku Genku.
     
    90+2
    Domácí se ještě nadechli k déle trvající útočné akci a snaží se najít recept na zataženou obranu Sint-Truidenu.
     
    90+3
    Buffel zřejmě vybíhal z ofsajdu, proto se nezapojil do hry a nechal míč hostům.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    A více se toho už nestane. Genk na domácí půdě ovládl utkání semifinále play-off o Evropskou ligu a za pár dní vyzve v posledním zápase této sezóny Oostende. Dojde tak k souboji dvou českých obránců, Jakub Brabec vyzve mnohem zkušenějšího Davida Rozehnala.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 2:1. Rohy: 5:4.
    Genk přejel Sint-Truiden a živí naději na účast v příštím ročníku Evropské ligy!

     
    Z tohoto utkání je to vše, přeji Vám příjemný zbytek sobotního večera. (22:27:01)

    Michal Břuchanský

    Branky: 32. Buffel, 43. Boëtius, 55. Samatta

    Karty:   47. Mechele (SIT), 74. Bagayoko (SIT)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 2:1. Rohy: 5:4.
    KRC Genk: Ryan – Castagne, Brabec, Colley (85. Ch. Janssens), Uronen – Berge, Schrijvers, Malinovskij (71. Heynen) – Buffel (C), Samatta, Boëtius (76. Naranjo).
    Náhradníci: Jackers – Walsh, Kumordzi, Naranja, Sabak, Seigers, Heynen, Ch. Janssens.

    Sint-Truiden VV: Pirard – Kotysch, Mechele, Fernandes, Bolingoli-Mbombo – Dussaut (72. Bagayoko), Peeters (C) (63. De Sart), De Petter, Gerkens – Vetokele, Ceballos (78. Abrahams).
    Náhradníci: Bruzzese – Pulido, De Sart, Cuevas, Bagayoko, W. Janssens, Abrahams.

    Rozhodčí: Laforge – Godelaine, Lemaire
    thejrc.org