Celtic – Aberdeen 2:1 (kon.)
konec
Celtic Glasgow
2:1 (1:1)
Aberdeen FC
Sobota 27.05.2017, 16:00 • Hampden Park, Glasgow • Skotský ligový pohár • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Tak Kieran Tierney dorazil, vypadá jako boxer po prohraném zápase, ale ve chvíli, kdy zvedl pohár nad hlavu, tak sektor vybuchl nejsilněji! Tierney je miláček fanoušků Bhoys, vždyť je to jejich "dítě", odchovanec klubu.
     
    Sen Aberdeenu na vítězství v poháru po 27 letech padá! Cetlic proti skvěle hrajícímu soupeři, který předvedl ve finále obrovský výkon, nakonec urval vítězství a zůstává ve Skotsku v sezóně 2016/2017 neporažen! A jestliže v Austrálii zasedli fanoušci Celticu ke sledování finále i o půlnoci, tak je teď, ve dvě ráno jejich času, může těšit hlavně jeden fakt. Finále rozhodl Tom Rogic, australský hráč ve službách Celticu!
     
    90+4
    Ještě obrovská šance Aberdeenu na vyrovnání, ale Gordon chytá míč a zdá se, že je hotovo!
     
    90+3
    A Rodgers ještě střídá, ze hry jde neúnavný Roberts, nahrazuje jej Sviatchenko!
     
    90+3
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Jack, přichází Wright.
    90+2. ROGIC - 2:1
     
    90+2
    Celtic právě vstřelil branku!
    Celtic má svého hrdinu zápasu! TOM ROGIC prošel přes několik hráčů, vběhl do vápna, posunul si míč vpravo a pak na bližší tyč propálil Lewise! Heroická defenzíva hostů je prolomena, Gordon v šestnáctce padl po brance na kolena s vítězným gestem, půl stadionu patřícího fanouškům hostů málem spadlo! Celtic je blízko vysněnému treblu!
     
    84
    Lustig se dostal k míči po centru Griffithse, ale uklouzl a místo zakončení ho balon jen trefil do zad!
     
    83
    Tlak roste a Armstrong znovu prokličkoval do vápna, předal Robertsovi, jeho bomba končí sražená na roh!
     
    80
    Ani Sinclair nedává gól! Přitom zůstal zcela sám na zadní tyči, snažil se propálit Lewise, ten ve skluzu spasil Aberdeen!
     
    77
    Griffiths mohl přiblížit Celtic k vítězství v poháru, ale jeho ránu po zemi na zadní tyč vyráží Lewis! Sinclair neměl poté na bleskovou dorážku potřebný klid!
     
    75
    Aberdeen střídá, McGinn opouští trávník, na něj přichází Anthony O'Connor.
     
    74
    Fotbal jako řemen v neskutečné atmosféře pokračuje, Shinnie pálil z dvaceti metrů a Gordon musel vytáhnout skvělý zákrok, vyráží na roh!
     
    71
    Jen to v sále zahučelo! Griffiths poslal pas a rybičkou na něj doskočil Boyata! Zakončení belgického zadáka končí vedle!
     
    70
    Další příležitost pro Celtic! Rogic přiťukl do běhu Robertsovi, ten se snažil přeloboval brankáře, podařilo se mu to, ale než dostal míč Sinclair nebo Griffiths, tak Taylor vytáhl své tělo a vyhlavičkoval na roh!
     
    69
    Za hustého deště se uvolnil Sinclair, přistrčil Griffithsovi, toho ale zklamala koncovka! Míč z jeho nohy míří mimo.
    65.
     
    65
    Teď ale Lewis nedosáhl na roh Griffithse a Lustig minul tyč o pár centimetrů!
    64.
     
    64
    Roberts pomotal hlavu Reynoldsovi a poslal nádhernou střelu, kterou Lewis parádním zákrokem vytěsnil na tyč a na roh!
     
    63
    Nádherná akce Armstronga, který se z levé strany dostal do vápna po parádním uvolnění, jeho následnou ránu vyrazil Lewis!
     
    62
    Adam Rooney přichází na trávník, nahrazuje Jayden Stockleyho. Ze strany McInnese jasný záměr poslat do ofenzívy čerstvé síly, tedy výměna hrotového hráče za hrotového hráče.
     
    61
    Taylor opět prohrál osobní souboj a zatímco před chvílí si stažení rukou na Robertse rozmyslel, teď u půlící čáry si již nedovoleně pomohl a vidí po zásluze žlutou kartu.
     
    59
    Od Robertse na chvíli odstoupil Taylor a záložník Celticu se hned dostal do střelecké pozice, sestřelil však jen fotoaparát za brankou.
     
    55
    Griffiths zkusil propálit zeď, Lewis trefil směr, ale míč se ve zdi odrazil do protipohybu brankáře, ovšem zamířil vedle branky! Roh pro Celtic.
     
    53
    A zase na druhé straně, přímý kop budou zahrávat hríči Celticu po faulu na Rogice na hranici vápna.
     
    53
    McGregor chyboval na druhé straně a Aberdeen šel v přečíslení do jasné šance, Kenny McLean dostal balón před prázdnou branku, ale podběhl ho a ani nezakončil! Neuvěřitelné, co teď Aberdeen zahodil!
    52.
     
    52
    Přidáváme na obrátkách! Rogic našel další přihrávkou za obranu Sinclaira, ten se dostal z úhlu, ale i tak musel Lewis zachraňovat Aberdeen před pohromou!
     
    51
    A obrovská šance i na druhé straně, Stockley se k zakončení nedostal, střílený centr z pravého křídla nedokázal doběhnout ani Considine, který si sbíhal na zadní tyč! Dons nebyli daleko od opětovného vedení!
    50.
     
    50
    Sinclair poslal míč těsnou skulinou mezi bránícími hráči, Griffiths, byť klopýtl, nakonec balón dostihl, zkoušel na vápně zaseknout a technicky zakončit na zadní tyč, míč však končí vedle!
     
    45+5
    Celtic sevřel soupeře ve vápně a nakonec Griffiths poslal krásný centr do vápna! Na prudký míč se dostal Sinclair, jeho bomba z voleje se ale nevešla mezi tyče!
     
    45+2
    Rychlý průnik po levé straně a Boyata musel vynaložit značné úsilí, aby nepustil Stockleyho do jasné tutovky. Další roh pro Aberdeen.
     
    45
    Griffiths to zkusil tvrdě vnější šajtlí, ale míč míří mimo tyče. O moc centimetrů ne, ale přece jen!
     
    33
    Aberdeen hrozí po rohových kopech a Stockley si naskočil na hlavičku, Gordon musel na brankové čáře zasahovat!
    29.
     
    29
    Dva nepříjemné pokusy musel pokrýt Gordon! Hlavně Jackova rána zpoza vápna protáhla brankáře Celticu, ten ale udržel stav 1:1! Ten první pokus vyslal Considine.
     
    26
    Tierney opravdu opouští trávník a Rogic nahrazuje mladého hráče, který tedy po zásahu loktem do obličeje nedohrál. Stockley vyšel ze svého úderu bez trestu.
     
    22
    A další ostrý souboj, tentokrát Tierney dostal od soupeře loktem do obličeje. Ve tváři je dokonce krev, ale i tentokrát se nejspíš faul nepíská. A Tierney leží po zásahu od Stockleyho v hřišti a čeká se na ošetření.
     
    15
    Jenže Aberdeen je při chuti a znovu měli hráči Celticu problémy s odvracením míče do vápna.
    11. ARMSTRONG - 1:1
     
    11
    Celtic právě vstřelil branku!
    Blesková odpověď mistra Skotska! Do koncovky se dostal na hranici vápna STUART ARMSTRONG, kterému nechali hráči Aberdeenu až moc prostoru! A záložník Celticu propálil balón mezi dvěma hráči přesně k tyči, Lewis se po balónu natahoval marně! Je vyrovnáno a teď zase křepčí ten opačný kout stadionu!
    10. HAYES - 0:1
     
    10
    Aberdeen právě vstřelil branku!
    A Aberdeen dává z první větší šance gól! McGinn poslal nádherný centr na zadní část vápna, kam si seběhl JOHNNY HAYES! Prudká bomba končí v brance, Gordon neměl nejmenší šanci a celý ten sektor na protější straně Hampden Parku vybuchuje nadšením a v euforii slaví vedení!
    8.
     
    8
    V poslední době poměrně fungující spolupráce Griffiths – Boyata tentokrát neuspěla, ale míč se odrazil před vápno k McGregorovi, jeho rána končí vedle.
     
    Utkání za malou chviličku v deštivém Glasgowě začne. Ještě je potřeba uklidit předzápasové výzdoby trávníku a hlavně minutou ticha uctít památku obětí manchesterského činu hraničícího se zbabělostí a nejhlubším terorismem.
     
    Inspirativní nástup obou celků, které nepřivedli na trávník kapitáni, ale jejich manažeři, kteří se tedy také zdraví s hráči soupeře. Působivé, respektuplné a v duchu fair-play.
     
    V sektoru fanoušků Aberdeenu se objevuje obří choreo zaplňující prakticky celý oblouk stadionu.
     
    Aberdeen nastoupí do zápasu bez Rooneyho, chybí i Ryan Christie, kmenový hráč soupeře, který byl v Aberdeenu na hostování, dle smluvních dohod však proti svému mateřskému klubu nastoupit nemůže.

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, Considine, Taylor, Reynolds – Shinnie (C), McLean, McGinn, Hayes, Jack – Stockley.
     
    Dle očekávání zůstává Moussa Dembelé po doléčení zranění jen na střídačce, takže základní jedenáctka Celticu je již jasná:

    Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney – Brown (C), McGregor – Armstrong, Roberts, Sinclair – Griffiths.
     
    Mistr Skotska a velký favorit finálového utkání vydal několik desítek hodin před začátkem duelu v Hampden Parku prohlášení, ve kterém oznámil zrušení jakýchkoliv oslav týmu a fanoušků po případném vítězství v poháru. Klub tak v součinnosti s policií reaguje na tragické události z Manchesteru.

    Poslední zápas za Celtic pak ve finále poháru odehraje záložník Patrick Roberts, který je ve skotském klubu na hostování právě z Manchesteru, ze Citizens.

    Jaroslav Svoboda

    Branky: 11. Armstrong, 90+2. Rogic – 10. Hayes

    Karty:   61. Taylor (ABE)


    Celtic Glasgow: Gordon – Lustig, Šimunovič, Boyata, Tierney (26. Rogic) – Brown (C) – McGregor, Armstrong – Roberts (90+3. Sviatchenko), Griffiths, Sinclair.
    Náhradníci: De Vries – Bitton, Dembelé, Gamboa, Rogic, Sviatchenko, Forrest.

    Aberdeen FC: Lewis – Considine, Reynolds, Taylor, Logan – Shinnie (C), Jack (90+3. Wright) – Hayes, McLean, McGinn (75. O'Connor) – Stockley (62. Rooney).
    Náhradníci: Neil – O'Connor, Pawlett, Rooney, Ross, Storey, Wright

    Rozhodčí: Bobby Madden
    thejrc.org