USA – Itálie 2:1 (2:1 po s.s.) | Slovensko – Kanada 2:1 (kon.) | Česko – Velká Británie 10:0 (kon.)
konec
Slovensko
2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Kanada
Sobota 03.06.2017, 15:00 • Malá hala, Pardubice (kapacita: 500 míst) • Mistrovství světa žen • Skupina W
     
    Na palubovce pardubické Malé haly se právě udal velký historický milník! Po šesti letech je totiž kanadský výběr na mistrovství světa jakýmkoliv týmem poražen. Slovenky ukázaly, že na šampionát přijely ve špičkové formě. Kanaďanky naopak v průběhu celého zápasu hledaly účinnou cestu do útoku, která často ale byla dost kostrbatá. Úvodní den ženské fáze turnaje tak přináší znovu parádní podívanou, která byla podpořena i naprosto plným hledištěm. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek sobotního odpoledne. (16:30:19)
     
    Nejlepší hráčky utkání: Zuzana Tomčíková (SVK) – Jamie Lee Rattrayová (CAN)
     
    Konec zápasu.
     
    44:29
    Slovenky v této chvíli pociťují, co to je být pod tlakem kanadské mašiny. Hráčky ze zámoří ale zatím správný recept nenacházejí.
     
    44:02
    Slovenský tým vyhazuje míček přes všechny čáry, zároveň s tím si trenérka Beáta Rišianová vyžaduje tieme-out.
     
    43:17
    Keanová s Tulkovou nadvakrát dorážely poskakující míček za ležící Tomčíkovu, avšak Frühauf si v brankovišti dokázala udělat pořádek. Kanaďanky však v obranném pásmu zůstanou.
     
    42:27
    Kanada si bere oddechový čas!
     
    42:27
    Rattrayová nebyla daleko vyrovnání! Rozhodujícím článkem, v tom, že Kanada stále prohrává, je však Tomčíková, která předvádí další z řady svých excelentních zákroků.
     
    41:32
    Slovenky zatím marně hledají skulinku v kanadské čtveřici, Kanaďanky jsou takticky velmi vyspělé a nenechávají svého soupeře prakticky vystřelit.
     
    40:04
    Jamie Lee Rattrayová si půjde za předchozí zákrok odsedět dvě minuty a trestnou lavici, sudí faul vyhodnotily jako hrubost.
     
    39:53
    Kanaďanky měly tak velké problémy se zpracováním skákavé přihrávky, až se dopustily faulu. Rozhodčí signalizují odložené vyloučení.
     
    38:41
    Pravlíková už může zasáhnout do hry, Slovensko těžký moment ustálo bez úhony a mže okamžitě pokračovat v útoku.
     
    37:42
    Kanaďanky sice dlouho pálily jednu ránu za druhou, ale nakonec se z útočného pásma samy vyprovodily. Po špatné rozehrávce si navíc zapisují zakázané uvolnění, čímž si cestu před vlastní bránu během deseti sekund zopakují.
     
    36:41
    Eagleová padá u boxu časoměřičů na palubovku, což je jasným pokynem pro rozhodčí k vynesení trestu. Kanadské hráčce totiž k pádu pomohla jemným zákrokem Petra Pravlíková (SVK).
     
    36:19
    Drakeová je znovu ve hře, Slovensko svou další početní výhodu nevyužije.
     
    35:26
    Slovenská přesilovková formace v těchto okamžicích svého soupeře fyzicky vyčerpává, žádný střelecký pokus si ale nepřipisuje. Kanadská obrana tak pouze stínuje, což však Slovenky donucuje k opuštění útočného pásma.
     
    34:19
    Kanadský výběr je potrestán za špatné střídání, trest si odsedí Aprill Drakeová (CAN).
     
    33:46
    Kanada je opravdu všude o krok dříve než slovenský výběr, Tomčíková je tedy logicky ve velkém zápřahu. Momentálně však žádné chyby nevytváří.
     
    32:32
    Slovenský tým se v těchto okamžicích nemůže osvobodit ze sevření svých soupeřek. Kanadské ofenzivní snažení začíná nabývat na síle, několikanásobné mistryně světa aktuální výsledek totiž logicky netěší.
     
    31:19
    Aktivní Rattrayová si vyjela od mantinelu na osu hřiště, avšak se svou střelou už tak úspěšná nebyla. Tomčíková míček vyráží hrudí do rohu hrací plochy.
     
    30:36
    Kanaďanky se sice okamžitě snažily o agresivní napadání, jenže pozorná obrana Slovenek byla na své místě. Hra se tak díky protečování přesune do středního pásma.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá perioda byla ze začátku v režii slovenských hráček, které proti všem statistikám a očekáváním uzmuli dvoubrankové vedení. Kanadská lavička však bila na poplach, což nakonec vyústilo v kontaktní branku a obrovský tlak v samotném závěru. Třetina už ale čtvrtou branku nepřinesla, rozhodnutí tak náleží třetí třetině, jenž začíná přibližně v 16:04.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    29:46
    Kanada stále tlačí, jenže čas už se do konce druhé třetiny krátí. Obránkyně Frühauf to však řeší velmi chytře, míček drží v rohu a odráží kanadské hráčky jednoduchými kličkami. Tato taktika ji zřejmě do sirény vyjde.
     
    28:46
    Kanaďanky jsou opravdu ve velkém tempu a chtějí zjevně ještě přidat vyrovnávací branku, proti obětavé slovenské obraně to však budou mít extrémně těžké.
     
    27:49
    Draková pálila od modré čáry, ale Tomčíkovou to vůbec nerozhodilo. Slovenská brankářka si zapisuje další úspěšný zákrok.
    26:25 Zákrok Tomčíkové proti Rattrayové
     
    26:25
    Kapustová jde na hrací plochu právě ve chvíli, kdy obrovské šanci Rattrayové zabránila vynikajícím zákrokem Tomčíková. Slovenky měly v této chvíli na své straně velkou dávku štěstěny.
     
    25:06
    Swansonová je znovu na hrací ploše, kanadské hráčky tak čeká hra pěti proti čtyřem.
     
    24:25
    Slovenský výběr však přesilovku standardní čas, Jana Kapustová svůj tým totiž oslabí kvůli podražení kanadské útočnice.
     
    23:06
    Pro Slovensko je tu další šance, Tara Swansonová (CAN) je totiž vyloučena za podražení.
     
    22:46
    Kanaďanky jsou vstřelenou brankou zdravě nabuzeny, jejich útočné lajny teď skoro přeneseně létají na hřišti, obrana Slovenek je v obrovské permanenci.
    21:48 RATTRAYOVÁ - 2:1
     
    21:48
    Kanada právě vstřelila branku!
    Ovšem máme tady zápletku! Slovenky nechaly podobně jako u prvního gólu jejich soupeřky JAMIE LEE RATTRYOVOU úplně osamocenou, což tato technicky vyspělá útočnice bez potíží vytěžila v branku. Tomčíková byla prakticky na reakci na kličku u brankoviště bez šance.
     
    20:46
    Kanadské hráčky už však své síly zmobilizovaly, neboť jejich útoky nabývají na síle a kvantitě. Girouardová je však zatím vždy na svém místě a chrání svůj týmy od ještě většího manka.
     
    19:38
    Kanada opravdu není v této chvíli úplně v nejlepší pohodě, Slovenky si teď se svým soupeřem dělají prakticky, co chtějí.
    18:48 IHNAŤOVÁ - 2:0
     
    18:48
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    A máme tady druhé překvapení! Slovenso se totiž dostává už do dvoubrankového vedení, když se před brankou dokázala nejrychleji zorientovat VIKTÓRIA IHNAŤOVÁ a poslat míček mezi betony Girouardové. Asistence: Iveta Frühauf, Petra Jurčová.
     
    18:05
    Slovenky čeká druhá přesilovka v zápase, Dawn Tulková (CAN) si jde odsedět dvouminutový trest za hákování.
     
    17:36
    Kanaďanky jsou nastalou situací viditelně zaskočeny, slovenský tým se totiž mnohokrát dostal za soupeřovu obranu, což se v první třetině stalo prakticky jen jednou. Defenzíva hráček v červeném je opravdu rozhozená.
    16:22 VARGOVÁ - 1:0
     
    16:22
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Kanada v této chvíli hrubě zaspala! DIANA VARGOVÁ totiž zůstala naprosto sama za obrannou linií soupeře a svůj samostatný únik dokázala chladnokrevně proměnit. Bez servítek si Girouardovou rozhýbala a backhandovým pokusem poslala míček pod břevno. Asistence: Petra Pravlíková.
     
    15:25
    Kanaďanky nezvládly dostatečně přesně rozehrát, čímž se vystavují zakázanému uvolnění. Hra se tak vrátí zpátky do útočného pásma Slovenek.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    V první třetině jsme mohli ze začátku vidět naprosto dominantní výkon kanadského celku, ovšem postupem času se nejúspěšnější ženský celek historie z hřiště vytrácel. Slovenky totiž nelezly recept na aktivní kanadská křídla a zlepšily se v obraně. Druhá třetina odstartuje v cca 15:31.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:06
    Jenže z nadějné situace nakonec nic nebylo, hokejbalistky s javorovým listem na hrudi totiž zvládly návrat do obrany na jedničku. Girouardová tak nemusela ani zasahovat.
     
    13:58
    Coozeová přichází na modré čáře o míček, slovenská trojka se tak může vydat do přečíslení tří proti dvěma!
     
    12:48
    Kanaďanky byly na malou chvíli dezorientované v rozehrávce, nicméně jejich soupeřky toho nevyužili. Trenérka Rišánová totiž dala pokyn ke střídání.
     
    11:14
    Skeatsová je zpět na hřišti, slovenský manšaft tak první přesilovou hru na turnaji nevyužil.
     
    10:31
    Slovenky se zatím v přesilové hře trápí, jejich souhra zatím není vůbec taková, jako můžeme vidět u jejich soupeřek. Kanada tak naněkolikrát vyhazuje míček až k Tomčíkové.
     
    09:14
    Devon Skeatsová (CAN) v této chvíli neustála souboj s protihráčkou a pomohla si hokejkou. Rozhodčí ji posílají na 2 minuty na trestnou lavici, konkrétně za podražení
    09:06 Slovenská šance dua Ihnaťová-Jurčová
     
    09:06
    Slovenky se v této chvíli musí chytat za hlavu! Ihnaťová ale Jurčové nedokázala poslat míček na hokejku, čímž obrovskou šanci přerušila.
     
    08:27
    Tinklerová na několikrát zkusila pálit na branku svých soupeřek, ale v této chvíli neměla nárok. Slovenky jsou v defenzivní fázi hry velmi pozorné.
     
    07:37
    Francisová zkoušela při přečíslení poslat přihrávku na Rattrayovou, jenže druhá jmenovaná už byla v ofsajdu. Vhazovat se tak bude ve středním pásmu.
     
    06:30
    Už to vypadalo, že se Slovenky konsolidovaly, avšak Kanada se znovu připomněla. Drakeová však tváří tvář Tomčíkové nepochopitelně selhala a jen promáchla.
     
    05:08
    Kochanová předvedla publiky své vytrvalostní kvality, jenže na soupeřky prakticky žádný tlak nevytvořila. Kanaďanky zatím hrají velice ladně a sebevědomě, Slovenky mají stále velkou dávku štěstí, že ještě neinkasovaly.
     
    04:06
    Keanová pálila těsně vedle branky! Tomčíková, která k ní nešťastně odrazila míček, se jen za touto pumelicí ohlédla. Kanada je dnes opravdu v ráži!
     
    03:23
    Eagleová ukázala své technické kvality, jenže své finesy k ničemu výraznému nepoužila. Slovenský manšaft se totiž s velkým sebezapřením jejím dvěma nájezdům do hloubky obranného pásma ubránil.
     
    02:22
    Slovenky byl pod relativně velkým presem svých soupeřek, Ihnaťová tak raději vyhazuje míček na zakázané uvolnění. Volit jiné řešení by v této situaci bylo smrtící.
     
    01:20
    Stašová s Vargovou se snažili napadat rozehrávku Kanady, avšak zatím bez úspěchu. Slovenský tým zatím jen brání v zataženém defenzivním bloku, k žádné akci se totiž stále neodvážil.
     
    00:58
    Záborská vyhazuje míček přes všechny čáry, sudí tudíž logicky pískají icing Slovenska.
     
    00:04
    Kanaďanky se okamžitě dostávají na útočnou třetinu a ukazují, jak jsou dnes na svého soupeře namotivované. Palottaová však v rozhodujícím okamžiku místo střely promáchla.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Mužstva právě se připravují ke slavnostnímu nástupu, obě kapitánky si vyměňují oficiality s rozhodčími.
     
    Oba celky se ještě stále rozcvičují na hrací ploše, utkání začíná za necelých deset minut.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Tomčíková (Rišianová, Zuziaková) – Záborská, Frühauf, Horváthová, Lalíková, Pravlíková, Gaborčíková, Žitňanská, Kežmarská – Kapustová, Jurčová, Ihnaťová, Vargová, Gauríková, Kochanová, Krajňáková, Dzurinová, Vršková, Görögová, Gajdošová, Stašová, Finďová, Kľučiková

    Kanada: Girouardová (Sugijamaová) – Berzinsová, Marszová, Coozeová, Johnstonová, Duhamelová, Tinklerová – Kurioová, Tulková, Desmierová, Rattrayová, Eagleová, Francisová, Traversaová, Keanová, Skeatsová, Palottaová, Swansonová, Drakeová

    Rozhodčí: Radka Synková, Patricie Vokálová.
    Kanadský výběr už je na svého soupeře pořádně namotivován, v Pardubicích už je od středy

     
    Poslední 3 vzájemné zápasy na světových šampionátech
    25.06.2015 Kanada x Slovensko 2:1 (MS 2015)
    09.06.2013 Slovensko x Kanada 0:2 (MS 2013)
    23.06.2011 Kanada x Slovensko 0:1 (MS 2011)
     
    Kanada
    Tým javorových listů se dá právem považovat za absolutního vládce ženské kategorie v hokejbalu. Až na jednu výjimku, finále mistrovství světa v Bratislavě před šesti lety se Slovenskem (0:1), nenašel na světových šampionátech přemožitele. Tuto neskutečnou dominanci by Kanaďanky určitě chtěly v koutku duše protáhnout o další dlouhou sérii, v Pardubicích by to mohlo být maximálně o sedm vítězství.

    Jednou z největších opor severoameričanek je Dawn Tulková, pamětnice dvou zlatých medailí a členka All-star týmu z mistrovství světa 2013 nebo zkušené levé křídlo, majitelka tří zlatých medailí, Elisia Desmierová.
     
    Slovensko
    Slovenské ženy patří do zatím velice uzoučkého společenství zemí, které se mohou chlubit zlatou medailí z hokejbalového šampionátu. V relativně krátké historie ženských turnajů světové špičky ji získaly jednou, avšak o to byla sladší. Před šesti lety ji totiž vybojovali v elektrizující atmosféře bratislavského stadionu Ondreje Nepely, čímž tak dokonale popřely tehdejší obavy o vliv očekávání domácích fanoušků na jejich výkon. Z ostatních šampionátů pak mají ještě vynikající bilanci, když nepoznaly pocit plynoucí z absence medaile. K titulu z roku 2011 totiž mají ve sbírce ještě tři stříbra a jeden bronz.

    Největšími oporami značně omlazeného kádru Slovenska je bezpochyby brankařská jednička Zuzana Tomčíková, nebo její spoluhráčka z LG Bratislava, velezkušená obránkyně Iveta Frühauf Karafiátová. Trenérský tandem Beáta Rišianová – Maroš Hric letos míří dle předturnajových vyjádření vysoko, možným varováním však pro jejich ambice musí být dvě vyšší prohry s českým týmem v květnové přípravě. Až úvodní zápas s Kanadou ale nastíní, jak daleko mohou v Pardubicích dojít.
     
    Hezké sobotní odpoledne, na pardubickém hokejbalovém mistrovství světa se na palubovkách začínají ode dneška objevovat v soutěžních zápasech i ženy. Ve druhém střetnutí dámské fáze turnaje je navíc na řadě velký šlágr, neboť se setkají týmy, které se mohou pyšnit jako jediné na planetě mistrovskými vavříny, tudíž duel Slovenska s Kanadou. Utkání startuje v 15:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 17. Vargová (Pravlíková), 19. Ihnaťová (Frühauf, Jurčová) – 22. Rattrayová


    Slovensko: Tomčíková (Rišianová, Zuziaková) – Záborská, Frühauf, Horváthová, Lalíková, Pravlíková, Gaborčíková, Žitňanská, Kežmarská – Kapustová, Jurčová, Ihnaťová, Vargová, Gauríková, Kochanová, Krajňáková, Dzurinová, Vršková, Görögová, Gajdošová, Stašová, Finďová, Kľučiková
    Kanada: Girouardová (Sugijamaová) – Berzinsová, Marszová, Coozeová, Johnstonová, Duhamelová, Tinklerová – Kurioová, Tulková, Desmierová, Rattrayová, Eagleová, Francisová, Traversaová, Keanová, Skeatsová, Palottaová, Swansonová, Drakeová

    Rozhodčí: Radka Synková, Patricie Vokálová (obě Česká republika)
    thejrc.org