Kanada – USA 2:3 (kon.) | Velká Británie – Itálie 0:3 (kon.) | Česko – Slovensko 2:0 (kon.)
konec
Kanada
2:3 (1:0, 0:0, 1:3)
USA
Pátek 09.06.2017, 13:30 • Tipsport Arena, Pardubice (kapacita: 10 300 míst) • Mistrovství světa žen • Semifinále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Hezké páteční odpoledne, ženský turnaj na pardubickém světovém šampionátu vrcholí ve svém devátém hracím dnu vyřazovacími boji. V prvním semifinále, které bude dle obsazení velkou oslavou hokejbalu, se proti sobě utkají Kanada a USA. Utkání startuje ve 13:30!
     
    Kanada
    Tým javorových listů, čtyřnásobné mistryně světa, se dá právem považovat za absolutního vládce ženské kategorie v hokejbalu. Až do Pardubic to bylo jen na jednu výjimku, finále mistrovství světa v Bratislavě před šesti lety se Slovenskem (0:1). Nikdy jindy nenašly přemožitele, jenomže hned v úvodním zápase tohoto mistrovství se přepisovaly tabulky. Slovenky se ukázaly proti javorovým listům heroický výkon, který podtrhla fantastickým výkonem brankářka Tomčíková, čímž dovedla svůj tým v vítězství 2:1. Jinak ale Kanaďanky nezaváhaly a s vysoce pozitivním skóre obsadily první místo v tabulce základní skupiny ženského turnaje.

    Nejproduktivnější hráčkou na straně Kanady je Jamie Lee Rattrayová se sedmi brankami a čtyřmi asistencemi. Za ní se pak seřadily Sarah Francisová (3+3) a Guliana Palottaová (1+4). V bráně zatím kouzlí obě brankařky, jak Kristen Sugyamaová (úspěšnost 95,74%), tak Nathalia Girouardová (95,35%).
    Kanadští fanoušci jsou v Pardubicích také pořádně vidět

     
    USA
    Američanky zatím na všech světových šampionátech skončily na čtvrtém místě, v Pardubicích by to jist rády zlepšily, ale výsledky na to zatím moc nevypadají. Čtvrté místo v základní skupině a ztráta v úvodním zápase s Italkami by měly být velkými vykřičníky. Kromě toho navíc USA prohrálo s Kanaďankami a Češkami, tudíž jediných plnohodnotných výher dosáhlo pouze proti Slovenkám a Britkám. Proti Kanaďankám však americké hokejbalistky v posledních zápasech začaly hledat správný recept na jejich zpomalení, můžeme tak očekávat velice napínavé semifinále bez jasného favorita.

    Nejproduktivnější hráčkou v týmu je Taylor Steadmanová se třemi brankami a dvěma asistencemi. Za ní je pak trojice s třemi body: Liane Dixonová (2+1), Kelly Foleyová (1+2) a Rebecca Dobsonová (1+2). V brance má pak lepší statistiky Alessandra Glistaová (93,33% úspěšnost), která má však odehrán o zápas méně než Carrli Bekkeringová (92,98 %).
     
    Dosavadní výsledky obou týmů v Pardubicích

    Kanada
    03.06.2017 Kanada x Slovensko 1:2
    04.06.2017 Kanada x Velká Británie 11:0
    05.06.2017 Kanada x USA 2:1
    06.06.2017 Kanada x Itálie 4:1
    07.06.2017 Kanada x Česko 2:1

    USA
    03.06.2017 USA x Itálie 2:1náj.
    04.06.2017 Slovensko x USA 1:3
    05.06.2017 Kanada x USA 2:1
    06.06.2017 Česko x USA 3:0
    07.06.2017 USA x Velká Británie 6:0
     
    Poslední 3 vzájemné zápasy na MS
    05.06.2017 Kanada x USA 2:1 (MS v Pardubicích)
    26.06.2015 Kanada x USA 3:2 (MS v Zugu)
    08.06.2013 Kanada x USA 8:0 (MS v St.John´s)
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Girouradová (Sugyiamaová) – Berzinsová, Marszová, Coozeová, Johnstonová, Duhamelová, Tinklerová – Kurioová, Tulková, Desmierová, Rattrayová, Eagleová, Francisová, Traversaová, Keanová, Skeatsová, Palottaová, Swansonová, Drakeová, Pickfordová

    USA: Bekkeringová (Glistaová) – Mooreová, Wildeová, Cabanová, Levinová, Meslarová, Harringtonová, K. McCueanová, Gnozziová, L. McCuenová – Pfundtová, Foleyová, Dobsonová, Fradeová, Aidonidisová, Stewartová, Bitlerová, Bronsonová, Dixonová, Simpsonová, Steadmanová, Strohmierová, Reddingtonová

    Rozhodčí: Radka Synková, Patricie Vokálová (obě CZE).
     
    Oba týmy už jsou na slavnostním nástupu, utkání za malý okamžik začíná.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Rattrayová se krátce po úvodním buly snažila protlačit do útoku, jenomže americké obránkyně byly velice pozorné. Kanadský atak tak skončil jen nepovedenou střelou.
     
    01:15
    Palottaová mířila z modré mezi tři tyče, jenomže Bekkeringová její ránu bez potíží vykryla lapačkou. Kanadské šiky ještě zůstanou v útočném pásmu na vhazování, Američannky tak budou ještě dost starostí, aby odvrátily další útok.
     
    02:26
    Kayle McCueanová ukázala přesnou mušku, když ji do výhodně pozice nabyla její kolegyně z obrany Gnozziová. Girouardová však v bráně na střelu viděla, což využila k jistému zákroku. Američanky se ještě snažily o dorážku, avšak nebyly dostatečně rychlé.
     
    03:37
    Kanada nebyla v této chvíli v obraně dost pozorná, čeho využily k Američanky k rychlému breaku, Nakonec ale daleko nedošly, zradil je klíčový prvek hry, tedy přesná přihrávka.
     
    04:12
    Bekkeringová měla hodně starostí s ránou Rattrayové, avšak nakonec míček dokázala zkrotit a ukrýt před dotírajícími soupeřkami pod betonem. Kanaďanky jsou v posledních okamžicích ve velkém presu.
     
    05:09
    Rattrayová s Palottaovou si nabíhaly na osu hřiště pro přihrávku Coozeové, nicméně přecenily svou rychlost. Americké obránkyně tak díky tomu mohou konsolidovat svou rozehrávku.
     
    05:47
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanaďanky si rázně vykročily za vítězstvím! Po krásném náběhu mezi dva americké defenzivní štíty si ELYSIA DESMIEROVÁ míček rychlostí blesku přehodila na forhand a okamžitě pálila bez rozmyslu směrem na branku. Díky její technice navíc trefila přesnou šibenici, na což Bekkeringová nereagovala. Asistence: Kristen Coozeová.
     
    06:39
    Kanaďanky mohly navýšit své vedení, když se Rattrayová znovu ukázala u americké branky. Bekkeringová si však nakonec i s přispěním obránců poradila a situaci se štěstím vyřešila.
     
    07:39
    Michelle Marszová (CAN) v této chvíli svůj tým na pár chvil oslabí, neboť obdržela menší trest za nedovolené bránění. Američanky dostávají možnost přesilovky.
     
    08:47
    Foleyová a následně i Pfundtová si zapisují parádní tutovky! Ani ejdna z nich však před poloprázdnou brankou neuspěla, jednou jim v tom zabránilo břevno, druhé jmenované vytasená levačka Girouardové. Kanada měla pořádnou dávku štěstí.
     
    09:39
    Marszová je zpět na hřišti, USA tak svou přesilovou hrou ani přes viditelnou snahu nevyužilo.
     
    10:35
    Američanky si teď připsaly dost zbytečné vyloučení, neboť sudí jich viděly na hrací ploše více, než je dáno v pravidlech. Trest si za svůj tým odsedí Nikki Gnozziová
     
    11:47
    Bekkeringová má v brankovišti při oslabení svého týmu pořádnou porci práce, neboť minimálně čtyřikrát musela likvidovat nebezpečnou situaci před brankovištěm. Kanadské pušky však nabídkami pohrdly.
     
    12:35
    Gnozziová je zpátky na hřišti, ani druhá přesilová hra zápasu nebyla využita.
     
    13:41
    Foleyová vyrazila na ofenzivní výlet do kanadské třetiny, jenomže po přesunu na osu hřiště lehce zazmatkovala. Její rána tak zamířila pouze do chráničů obránkyně Johnstonové, která byla v pravý čas na správném místě, neboť zachránila vlastní tým od pohromy.
     
    14:41
    Americké hokejbalistky ještě zkouší přesunout těžiště hry před Girouardovou, nicméně snaha to už bude asi marná. Hráčky javorových listů vysunuly svůj blok až na půlící čáru.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nepřinesla moc pohlednou podívanou, nebo minimálně ne tak zajímavou, jak by se asi od toho duelu těchto celků dalo očekávat. O jedinou branku se tak zatím postarala díky milimetrově přesné střele a dobře načasovanému náběhu Kanaďanka Desmierová. uvidíme, zda se Američanky ještě pokusí momentální stav zvrátit, druhá třetina tohoto semifinále startuje přibližně v 14:01.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:24
    Rattrayová znovu ukázala, proč je nejproduktivnější hráčkou Kanady na tomto šampionátu. Její rychlé ruce málem donutily Bekkeringovou zákroku, avšak nakonec se kanadská střelkyně dostala z dobrého úhlu. Američanky mohou rozehrát.
     
    16:34
    Americké hráčky zatím neukazují moc ze svého potenciálu, jelikož v této třetině ještě prakticky nepřekročily půlící čáru. Kanaďanky cítí šanci na zvýšení náskoku!
     
    17:12
    Americké hokejbalistky čekají další krušné chvilky, Amber Mooreová (USA) totiž obdržela dvouminutový trest za seknutí unikající Drakeové přes hůl
     
    18:22
    Kanadské přesilovkové snažení zatím plyne do prázdna. Bekkerigová se totiž zatím překonává, naposledy Skeatsové ukradla možná branku fantastickým zákrokem na brankové čáře.
     
    19:12
    Mooreová je zpět ve hře, Amerika své další oslabení přežila bez úhony, což je pokyn pro znovunavrácení se k primárnímu cíli – tedy vyrovnání.
     
    20:17
    A máme tady další vyloučení! Americký útok totiž přerušila svým zákrokem Mandi Duhamelová (CAN), což je pokyn pro rozhodčí k udělení dvouminutového trestu.
     
    21:04
    Americké snažení o zvýšení tlaku na kanadskou defenzívu zatím moc nadějně nevypadá, neboť se USA prakticky nedostalo na točnou polovinu. Kanadské hráčky celou dobu takticky vyhazují míček mimo svou obrannou třetinu.
     
    22:17
    Duhamelová už je zpět v akci, kanadský tým toto oslabení zvládl opravdu bravurně, jelikož nedovolil soupeři ani jednu střelu na svou branku.
     
    22:32
    Jedno kanadské oslabení skončilo, druhé teď znovu započne. Devon Skeatsová (CAN) dostává dvě minuty za hru vysokou holí.
     
    23:07
    Ratrayová se vydala ve vlastním oslabení na útočný výlet, což nevydržela Amber Mooreová (USA), která ji zahákováním dostala na zem. Síly na hřišti se kvantitativně vyváží.
     
    24:02
    Harringtonová pálila plnými přímo z mezikruží, na což musela značně s odstupem reagovat Girourdová. nakonec však míček backhandem vyrazila do rohu hřiště, kde už se jej ujaly kanadské obránkyně.
     
    24:32
    Kanaďanky jsou v plném počtu, na krátko dostávají k dispozici přesilovku pěti proti čtyřem.
     
    25:07
    I ta je však minulostí, jelikož se do hry vrací Mooreová. Americká obranná řada dostává díky kanadskému střídání jasný pokyn k uklidnění a konsolidaci.
     
    26:21
    Harringtonová se odvážila jako jediná ze svého týmu zrychlit přechod přess střední pásmo a hned z toho mohla těžit zajímavou šancí. Kanadské duo Duhamelová – Berzinsová však situací uklidnila ubráněním jejího nájezdu.
     
    27:41
    Americké útočnice na pár okamžiku nepustily své soupeřky z jejich obranné třetiny, Kanada začíná mít v defenzívě vážné problémy a nedorozumění.
     
    28:41
    Dobsonová byla při své akci až tak iniciativní, že nalétla přímo do brankářky Girouardové. Hra však pokračuje bez přerušení, kanadská brána v této chvíli ohrožena není.
     
    29:33
    Dobsonová bylo po krátké chvíli znovu středem pozornosti, neboť se stála obětí zákroku Mallory Johnstonové (CAN), která ji plnou silou narazila na hrazení. Rozhodčí sáhly k dvouminutovému trestu.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina prvního ženského semifinále nepřinesla další branku, a to i přesto, že ze začátku měly Američanky celkem zajímavě rozjeté útoky. Kanaďanky však žádné inkasování nedovolily, tudíž máme po druhé třetině stála shodný stav, jako byla v prví přestávce. Závěrečná perioda základní hrací doby bude startovat přibližně v 14:33.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:05
    Elysia Desmierová (CAN) však svůj tým v této chvíli moc nepodrží, neboť za její napdaní bude hrát Kanada ve třech.
     
    30:21
    USA právě vstřelily branku!
    A jsme znovu na začátku! Po vyraženém míčku, na který už nedosáhla Girouardová, se natáhla KELLY FOLEYOVÁ, která jednoduchou dorážkou dokonala vyrovnání. Asistence: Cherie Stewartová, Julia Bronsonová.
     
    31:13
    Kanada si však na dlouhou dobu neodpočine, v této chvíli totiž půjde znovu do tří, když na trestnou lavici zamířila za nedovolené bránění Kristen Coozeová.
     
    31:27
    Američanky sice mocně tlačily, ale na branku to ve dvojnásobné přesilovce nedopadlo. Johnstonová je zpět na hřišti.
     
    32:29
    Lacy McCueanová se natlačila do kanadského brankoviště, ale přesile soupeřek s větší sílou brzy podlehla. K dorážce odražené střely tak ani nedošlo, Girouardová celou situaci hasila výborným zákrokem.
     
    33:13
    Kanada je v pěti, USA velikánské možnosti zahodily. Na případný obrat si tak budou muset ještě zřejmě počkat.
     
    34:41
    Kanadské hráčky jsou inkasovanou brankou paradoxně posíleny, protože svůj výkon teď dokázaly zvýšit během pár okamžiku na velice zajímavou hodnotu. Američanky v této fázi zápasu táhnou za kratší konec.
     
    35:27
    USA se opravdu nedaří, před malou chvílí totiž jeho hráčky nesmyslně zahrály míček za půlící čáru, čímž se samy obraly o možnost překvapení. Kanada totiž v defenzívě pořádně přidala.
     
    36:32
    Marszová zkusila pálit z velké dálky, ale na clonící Kaylu McCueanovou nevyzrála. USA se mohou v zadních řadách po dlouhé době uklidnit.
     
    37:09
    Kanada právě vstřelila branku!
    Javorové listy si berou vedení zpět na svou stranu! Po rychlém protiútoku se k do kombinace dostala AMANDA KEANOVÁ, která si nejprve vyměnila přihrávku s Johnstonovou, aby poté dorazila její střelu z hranice brankoviště do prostoru, kam už Bekkeringová nemohla dosáhnout. Asistence: Mallory Johnstonová.
     
    38:10
    Harringtonová otestovala pozornost Girouardové, avšak její přízemní rána tyto úmysly moc neplnila. Kanadská brankářka tento pokus bez sebemenších problémů zlikvidovala.
     
    39:34
    Mooreová byla iniciátorkou další americké šance na vyrovnání! Její dělovka od modré čáry totiž vyzvala Desmierovou k dorážce, jenomže ve finálním momentů se právě této hráčce před brankou vyzula bota. I to byl možná důvod, proč šance zůstala nevyužita.
     
    40:35
    USA právě vstřelily branku!
    A je tu další vyrovnání! Po přihrávce Foleyové zpoza brány na brankoviště se pokusila TAYLOR STEADMANOVÁ střílet, jenomže její teč ještě následně zavadila o výstroj Coozeové, která se asi jako poslední dotkla tohoto gólového nahození. Asistence: Kelly Foleyová.
     
    41:48
    Američanky jsou nastalou situací pozitivně nabuzeny, jejich aktivita začíná sklízet své plody, neboť Kanada se odhodlala k bránění v hlubokém bloku. Uvidíme, jak dlouho jí to vydrží bez úhony.
     
    42:40
    Američanky stále tlačí, ale na defenzívu soupeře prozatím nic z jejich arzenálu neplatí. Kanaďanky však tyto momenty zatím ustávají jen s velkým štěstím.
     
    43:39
    Duhamelová hledala před bránou Coozeovou, ale jejich záměry se nesešly s realitou. Přihrávka prvně jmenované byla až příliš rychlá.
     
    44:26
    USA právě vstřelily branku!
    Američanky dokonávají obrat! Kanada se nachází ve velice těžké situaci, protože po dělovce REBECCY DOBSONOVÉ prohrává o jednu, což by za normálního stavu znamenalo za pár sekund její vyřazení. Asistence: Tiffany Pfundtová, Lindsay Wildeová.
     
    44:26
    Kanada si ještě bere oddechový čas!
     
    44:51
    Foleyová mohla dát celému americkému výkonu další pečeť, jenomže minula prázdnou branku, kterou opustila brankařka Girouardová. Kanada má posledních pár sekund.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráčky utkání: Elysia Desmierová (CAN) – Rebecca Dobsonová (USA)
     
    V této chvíli vidíme historický moment! Kanada poprvé v historii světových šampionátů nepostoupila do finále a nezíská jedno z prvních dvou míst na mistrovství světa. Je však nutno dodat, že javorové listy v Pardubicích nepůsobily až tak dominantně, jako bylo zvykem dříve. Na českém mistrovství byly Kanaďanky poraženy dvakrát více než v součtu na všech předchozích šampionátech dohromady! USA naopak z pozice čtvrtého týmu po základní skupině míří za dalším historickým milníkem, poprvé získá z šampionátu cenný kov. Ode mě je to z Pardubic vše, přeji hezký zbytek hokejbalového mistrovství. (15:09:11)

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 6. Desmierová (Coozeová), 38. Keanová (Johnstonová) – 31. Foleyová (Stewartová, Bronsonová), 41. Steadmanová (Foleyová), 45. Dobsonová (Pfundtová, Wildeová)


    Kanada: Girouradová (Sugyiamaová) – Berzinsová, Marszová, Coozeová, Johnstonová, Duhamelová, Tinklerová – Kurioová, Tulková, Desmierová, Rattrayová, Eagleová, Francisová, Traversaová, Keanová, Skeatsová, Palottaová, Swansonová, Drakeová, Pickfordová
    USA: Bekkeringová (Glistaová) – Mooreová, Wildeová, Cabanová, Levinová, Meslarová, Harringtonová, K. McCueanová, Gnozziová, L. McCuenová – Pfundtová, Foleyová, Dobsonová, Fradeová, Aidonidisová, Stewartová, Bitlerová, Bronsonová, Dixonová, Simpsonová, Steadmanová, Strohmierová, Reddingtonová

    Rozhodčí: Radka Synková, Patricie Vokálová (obě CZE)
    thejrc.org