Kostarika – Francouzská Guyana 3:0 (kon.) | Kanada – Honduras 0:0 (kon.) | Panama – Martinik 3:0 (kon.)
konec
Kostarika
3:0 (1:0)
Francouzská Guyana
Sobota 15.07.2017, 01:30 • Toyota Stadium, Frisco, Texas • CONCACAF Gold Cup • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu třetího hracího kola Gold Cupu. Od jedné hodiny a třiceti minut se můžeme těšit na střetnutí Kostariky a Francouzské Guyany!
     
    Kostarika

    Středoamerický stát se čtyřmi a půl miliony obyvatel odstartoval své působení na Gold Cupu zápasem proti Hondurasu, se kterým sice tahal za kratší konec provazu, nicméně díky gólu z konce prvního poločasu získal tři body za vítězství 1:0. Jediným šťastným střelcem byl Marcos Ureña hrající za San Jose Earthquakes. Jistotu postupu si Kostaričané mohli vybojovat už v zápase s Kanadou, kterou zasypali hned dvěma desítkami střel, avšak získali jen jeden bod za remízu 1:1, když ve 42. minutě vyrovnával Francisco Calvo. Ve čtyřčlenné tabulce jsou svěřenci Óscara Ramíreze před posledními zápasy druzí, a to se stejným počtem čtyř bodů jako vedoucí Kanada.
     
    Francouzská Guyana

    Reprezentanti francouzského zámořského departmentu, který osidluje jen 250 000 obyvatel, vstupoval do turnaje s minimálními ambicemi, a tak není žádným překvapením, že je nalezneme na posledním čtvrtém místě skupiny A. Vstup do šampionátu Francouzské Guyaně výsledkově nevyšel, když od Kanady čtyřikrát inkasovala a sama dala jen dvě branky. O pár dní později již výběr ze severu Jižní Ameriky získal první cenný bod, když remizoval 0:0 s Hondurasem. O ten posléze Guyana ale přišla, když byla potrestána kontumací 0:3 za neoprávněný start bývalého hráče Chelsea Florenta Maloudy.
    Rozcvičky jsou v plném proudu

     
    Úvodní sestavy:

    Kostarika: Danny Carvajal – G. González, Umaña, Salvatierra, F. Calvo – Azofeifa, B. Ruiz (C), Segura, Tejeda – Ariel Rodríguez, Ramírez.
    Náhradníci: L. Moreira, Pemberton – J. Acosta, K. Gutiérrez, J. P. Vargas, Guzmán, Wallace, Ureña.

    Francouzská Guyana: Léon (C) – Fabien, Lescot, Rosime, Soubervie, Legrand – Ludovic Baal, Contout, Loïc Baal – Abelinti, Evens.
    Náhradníci: Lugier, Petit-Homme – I. Baal, Torvic, Edwige, M. Haabo, Dutard, J. Haabo, Privat, Solvi..
     
    Obě základní jedenáctky již v doprovodu rozhodčích přichází na hrací plochu. Následovat budou státní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali fotbalisté Francouzské Guyany, kteří nastupují ve žlutomodrých, zatímco Kostaričané v tmavě modrých dresech.
     
    2
    Utkání se bude hrát v komorní atmosféře, na tribunách se nachází jen pár stovek fanoušků. Ve Friscu je mimochodem půl sedmé večer a teploměr ve stínu stále ukazuje nepříjemných 35 stupňů.
     
    3
    Kostarika poprvé zahrozila útokem po pravé straně, odkud odcentroval Salvatierra a získal pro svůj tým úvodní roh.
     
    4
    Kostarika právě vstřelila branku!
    Hned první stanardka pomohla Kostarice vstřelit vedoucí gól! Azofeifa zprava přihrál na bližší kraj malého vápna, kde Ramírez šťastně prodloužil balón za sebe a ARIEL RODRÍGUEZ z bezprostřední blízkosti pohodlně zakončil.
    4. Ariel RODRÍGUEZ - 1:0
     
    5
    Kostarika okamžitě po rozehrávce vytáhla svůj presink hodně vysoko a díky tomu zase získala míč na svou stranu.
     
    6
    Ramírezův centr z levého konce hřiště tentokrát sebral Donovan Léon, jenž se v minulém zápase blýskl sedmi zákroky a pomohl Guyaně k remíze s Hondurasem. Tento zápas však byl později kontumován v neprospěch Guyany.
     
    7
    Hráči Guyany zatím mají velké problémy se samotným přechodem půlící čáry. Nyní je vysvobodil až odpískaný útočný faul jednoho z Kostaričanů.
     
    8
    Risime v prostoru vedle pokutového území předvedl hodně nešikovný zákrok, kterým sice odzbrojil Ramíreze, ale sám posunul míč na roh.
     
    9
    Randall Azofeifa znovu centroval k první tyči, kde našel Davida Ramíreze, ale jeho hlavička z hlubokého předklonu branku Francouzské Guyany neohrozila.
     
    10
    González měl na levé straně spoustu volného prostoru, čehož využil k centru. Do jeho dráhy se postavil Lescot a přesměroval míč na třetí kostarický rohový kop.
     
    11
    Ani teď si obrana Guyany nepočínala úplně předpisově, nicméně mrzet ji to nemusí. Léon Azofeifův centr podběhl, ale Umaňa těsně za ním hlavičkoval nad horní tyč.
     
    12
    Reprezentanti francouzského departmentu si balónu zatím moc neužili, nyní se s ním znovu marně snaží projít alespoň na útočnou půlku.
     
    13
    Legrand vhodil balón zpět do hry nedaleko od kostarického vápna. Guyana se poté přesunula na pravou stranu, odkud přiletěl nebezpečný centr, ale z něj hráči Guyany zakončení nevytěžili.
     
    14
    První návštěva Guyany na útočné půlce končí kvůli odpískanému faulu na Bryana Ruize. Faulem se provinil Loïc Baal.
     
    15
    Ariel Rodríguez si dobře naběhl pro nákop z poloviny hřiště, ale těžkou střelou volejem výrazně přestřelil branku Guyany.
     
    16
    Kostaričané rozjíždí další útočnou akci z vlastní obrany. Nikam přitom nespěchají.
     
    17
    Hned první přihrávku směrem dopředu obránci Francouzské Guyany zastavili a díky faulu na Legranda mohou z klidu rozehrávat.
     
    18
    Ariel Rodríguez dostal dárek v podobě špatné zpětné přihrávky ze středového kruhu. Vyběhnutého brankáře soupeře ale nepřekvapil, neboť z dobrých čtyřiceti metrů nasměroval střelu vedle pravé tyče.
     
    20
    Reprezentanti Guyany se hodně pomalu posouvají hřištěm a už dobrou minutu krkolomně kombinují okolo středové čáry.
     
    21
    Nekončenou kombinaci Guyany ukončil až centr z hloubi pole, u kterého ale byli stopeři Kostariky jako první.
     
    22
    To Kostaričané zaútočili mnohem přímočařeji. Calvo se jednoduše zbavil krajního beka a přihrál do druhé vlny Ramírezovi, jehož prudká střela z delší vzdálenosti naštěstí pro Léona mířila přesně doprostřed branky.
    22. David Ramírez (CRC)
     
    24
    Loïc Baal u středového kruhu tahal Rodrígueze za dres tak dlouho, až mu byl odpískán faul a za něj dokonce dostává žluté napomenutí.
     
    25
    Z následné standardní situace Kostarika nic kloudnějšího nevymyslela a nyní naopak čelí soupeřově útoku po pravém křídle.
     
    26
    Francisco Calvo srazil Contoutův pokus o centr těmi nejcitlivějšími místy na mužském těle. Jeho následné polehávání tak musíme pochopit.
     
    27
    Francouzská Guyana v posledních minutách hru trochu vyrovnala, ovšem směrem dopředu je zatím neškodná. Kostaričané si mezitím v parném počasí zřejmě chtějí trochu odpočinout.
     
    28
    Ariel Rodríguez je v první třetině zápasu hodně vidět. Nyní si pohybem řekl o dlouhý pas, jenže jej zastavil ofsajd.
     
    29
    Mexický rozhodčí nařídil krátkou pauzu na osvěžení., protože teplota na slunci výrazně přesahuje čtyřicítku.
     
    31
    Po dvou minutách pokračujeme. Poslední čtvrthodina prvního poločasu staruje odkopem Donovana Léona.
     
    32
    Guyana se usadila na útočné polovině, jenže přes jedenáctku zatažených soupeřů těžko hledá cestičky do blízkosti Carvajalovy branky.
     
    33
    A když už konečně přišel centrovaný balón, tak se zatím neviditelný Abelinti v souboji o lepší postavení provinil útočným faulem.
     
    34
    Jean-David Legrand měl jako jeden z mála hráčů Guyany trochu více prostoru. I přesto hodně přetáhl centr, po němž vhazuje kostarický zadák Calvo.
     
    35
    O pár chvil později už to outsider tohoto duelu zahrál trochu lépe. Arnold Abelinti se přes Umañu k hlavičce nedostal, ale je z toho alespoň první roh pro Guyanu.
     
    36
    Legrandův centr nenašel nikoho ve žlutém a Kostarika rychle otočila hru. Naneštěstí pro ní se brzy pískal ofsajd Rodrígueze.
     
    37
    Tempo hry oproti úvodní desetiminutovce výrazně opadlo. A s ní také aktivita Kostariky, která v posledních chvílích prakticky vůbec neútočí.
     
    38
    Hráči Guyany se dostali na dostřel velkého vápna, Abelinti však byl zády k brance a raději vrátil míč zpět ke středu hřiště.
     
    39
    Aktivní Legrand byl u přihrávky na levé křídlo pozdě, Segura do něj chtěně nastřelil míč a získal vhazování pro Gonzáleze.
     
    41
    Ludovic Baal vystihl jednu ze soupeřových přihrávek a nechal se Ruizem poslat k zemi. Míč tak znovu putuje do držení Francouzské Guyany.
     
    42
    Danny Carvajal se po dlouhé době potkal s balónem, když dostatečně rychle vyběhl ze své branky a před blížícím se protihráčem jej schoval do rukavic.
     
    43
    Jako blesk z čistého nebe se zrodila první střela Guyany, jež znamenala velké ohrožení pro branku Kostariky! Byl to Ludovic Baal, který po ležérně odvráceném centru zničeho nic vypálil z dvaceti metrů a Carvajal měl co dělat, aby skokem k levé tyči bleskurychle letící míč vytěsnil na rohový kop.
    43. Ludovic Baal (FRG)
     
    44
    O jeho rozehrávku se postaral Anthony Soubervie, ovšem jeho kolegové se přes urostlé obránce Kostariky do koncovky nedostali.
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Bryan Ruiz roztáhl hru lehce doprava na Salvatierru, který z kraje pokutového území přihrál pod sebe na Davida Ramíreze. Ten rozhodně nebyl ve špatné palebné pozici, jenže ze sedmnácti metrů výrazně přestřelil Léonem stráženou branku.
     
    45+3
    Kostaričané po šanci Ludovica Baala zase přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a po Legrandově faulu na Seguru budou zahrávat standardku zpoza rohu pokutového území.
     
    45+4
    Randall Azofeifa si vzal minimální rozběh a přestřelil zeď, za kterou si brankář Léon připsal rutinní zákrok, při němž se skoro nemusel hnout z místa.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas zápasu mezi Kostarikou a Francouzskou Guyanou. Oba týmy hrají ve velkém horku třetí zápas v sedmi dnech, a tak se v komorní kulise skoro prázdného stadionu hrálo v poklidném tempu. Přesto všechno jsme se dočkali jednoho gólu, který už ve čtvrté minutě po rohovém kopu vstřelil kostarický Ariel Rodríguez. Guyana se poté postupně osmělovala a před pauzou měla slibnou šanci na vyrovnání, kterou výborným zákrokem zhatil až brankář Danny Carvajal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Francouzská Guyana: ze hřiště odchází Arnold Abelinti, přichází Schaquille Dutard.
     
    47
    Z Contoutova sraženého centru resultovalo vhazování Lescota. Guyana se tak mohla dostat dlouhým autem do vápna, ale místo toho se zase vrátila na vlastní půlku.
     
    48
    Ani z dlouhého nákopu na Evense Francouzská Guyana těžit nebude. Útočící hráč se totiž ocitl v signalizovaném postavení mimo hru.
     
    49
    José Salvatierra doslova vytlačil Evense ven ze hřiště a sám pro sebe získal vhazování.
     
    50
    Bryan Ruiz dostal přihrávku na levé křídlo a postoupil si do vápna, kde však narazil do zpevněného obránce a přišel o balón.
     
    51
    Michael Umaña trochu riskantně odvrátil centr Guyany na rohový kop. Chvíli po něm si na další pas do vápna troufl Soubervie, ale míč do místa určení neprošel.
     
    52
    Hráči ve žlutomodrých dresech se špatným přenesením hry sami vyhnali mimo hřiště, avšak po odkopu Carvajala jím trvalo jen chvíli, než se vrátili do útoku.
     
    54
    Střídání v týmu Kostarika: ze hřiště odchází Ulises Segura, přichází David Guzmán.
     
    55
    Ani jednomu z týmů se teď nepovedlo přejít přehuštěným středem hřiště. Další pokus dostávají Kostaričané, kteří začínají od vlastního brankáře.
     
    56
    Jeden z kostarických fotbalistů byl v momentě přihrávky na jeho osobu v ofsajdu. Útok na branku Léona se tak konat nemůže.
     
    57
    Salvatierra si za malý okamžik v rychlosti narazil se spoluhráčem a Grégory Lescot po jeho centru na poslední chvíli skočil před Rodrígueze, který by jinak zakončoval do prázdné branky. Takhle se míč odrazil příhodně pro brankáře Léona.
     
    58
    Anthony Soubervie v souboji dvou sedmiček v přesném středu hrací plochy nešetrně fauloval Ramíreze a zaslouženě si zblízka prohlédl žlutou kartu.
     
    60
    Calvo uspěchal centr z hloubi pole a poslal míč přesně na kopačky jednoho z hráčů Francouzské Guyany.
     
    61
    A tohle je další komplikace pro Guyanu! Ludovic Baal se mimo hlavní dění ohnal po Guzmánovi a za to dostal rovnou červenou kartu. Ta se zdá být poměrně přísná, kostarický hráč totiž svůj pád hodně přihrál.
    61. Červená karta
     
    63
    Po kratším postrkování a dohadování se znovu hraje. U míče jsou Kostaričané, kteří mají usnadněnou cestu za tříbodovým ziskem.
     
    65
    Bez jakéhokoliv ohrožení Léona se hra přesunula na útočnou polovinu Guyany, která se rovněž nikam přehnaně nežene.
     
    66
    Střídání v týmu Francouzská Guyana: ze hřiště odchází Roy Contout, přichází Miguel Haabo.
     
    67
    Vyloučení Ludovica Baala už tak pomalému tempu hry moc nepomohlo, Kostaričané si přihrávají na vlastní půlce a už šetří síly na čtvrtfinálové boje.
     
    68
    Střídání v týmu Kostarika: ze hřiště odchází Randall Azofeifa, přichází Rodney Wallace.
     
    69
    Anthony Soubervie už to nevydržel a snažil se narušit kostarickou rozehrávku zákrokem na Ramíreze. Ten si předním ale dobře pokryl míč a došel si pro faul.
     
    70
    Po poločase příchozí Schaquille Dutard zkusil štěstí při střele z obrovské dálky. O podobně velký kus však Carvajalovu branku minul.
     
    71
    Další náhradník Wallace hledal svou přihrávkou Ramíreze. Ten stál na hranici vápna, ale jeden z obránců Guyany k němu míč nepustil.
     
    72
    Francisco Calvo chtěl všemi možnými způsoby udržet Kostariku na útočné polovině. To se mu povedlo jen díky nedovolenému zákroku na Miguela Haaba.
     
    73
    Před kostarickou svatyni teď přilétly dva centry, které ale k ničemu nevedly. Na třetí pokus chtěl něco vymyslet Haabo, jenže nastřelil jen protihráče v tmavě modrém.
     
    75
    Rodney Wallace si zpracoval přihrávku po ose hřiště a prudkou změnou směru poslal na párek Lescota. Léon proti jeho pokusu zpoza šestnáctky přesto zasahovat nemusel.
     
    76
    Před poslední patnáctiminutovkou přichází na řadu krátká pauza na občerstvení. Tým Guyany ji využívá i k taktické poradě.
     
    77
    Střídání v týmu Francouzská Guyana: ze hřiště odchází Rhudy Evens, přichází Mickaël Solvi.
     
    78
    Střídání v týmu Kostarika: ze hřiště odchází Ariel Rodríguez, přichází Marco Ureña.
     
    79
    Kostarika právě vstřelila branku!
    Kostaričané dávají druhý gól a asi rozhodují o svém dnešním vítězství! Cédric Fabien trestuhodně podběhl míč a pustil tím do protiútoku čerstvého Ureñu. Ten postupoval po pravé straně a měl hodně času na přihrávku do vápna, kde byl RODNEY WALLACE rovněž úplně sám a střelou z prvního doteku uklidil míč k levé tyči.
    79. Rodney WALLACE - 2:0
     
    81
    Marco Ureña si dobrým náběhem řekl o únikovou přihrávku a znovu běžel sám na vybíhajícího Léona, který jeho pokus na hranici vápna vyrazil!
     
    83
    Kostarika právě vstřelila branku!
    Jen o pár sekund později došlo k prakticky totožné situaci, která už skončila gólem! Mezi stopera a levého obránce Fabiena vběhl DAVID RAMÍREZ, jenž dostal od Ruize ideální přihrávku do běhu a tentokrát z šestnácti metrů zakončil ideálně nad pravou ruku Donovana Léona.
    83. David RAMÍREZ - 3:0
     
    86
    Ureña využil dostatku sil a postupoval po levé autové čáře, kde ho zatavil až značně frustrovaný Solvi.
     
    88
    Utkání se už jenom dohrává. Francouzská Guyana je ráda, že drží míč daleko od své branky a odpočítává vteřinky zbývající do konce střetnutí.
     
    89
    Michael Umaña nedovoleně poslal k zemi Solviho. Ten poté rozehrál i standardní situaci, na jejímž konci byl Loïc Baal, nicméně jeho přízemní pokus ze střední vzdálenosti se do brány nevešel.
     
    90
    Druhý poločas je prodloužen o tři minuty nastaveného času.
     
    90+1
    Bryan Ruiz zprava přihrál k pokutovému území, do jehož nitra dostal míč nepokrytý Marco Ureña. Léon si však mohl oddechnout, neboť hráč San Jose Earthquakes z výborné pozice zakončil několik metrů nad branku.
     
    90+2
    V samotném závěru zápasu by Francouzská Guyana přidala alespoň čestný úspěch. K tomu má k dispozici rohový kop.
     
    90+3
    Kostaričané po centru Legranda trochu odflákli bránění a víceméně se jen dívali na Rosimeho střelu, která rozvlnila síť z vnější strany.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Kostarika po změně stran rozhodně nehrála na 100%, ale i tak přidala další dva góly a jako jistý postupující do čtvrtfinále se po výhře 3:0 se alespoň na pár hodin posunula do čela skupina A. Francouzská Guyana svému soupeři v deseti naopak nedokázala konkurovat a bez jediného bodu končí ve skupině na poslední příčce.
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 8:5. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 10:11.
    Kostaričané nastříleli Guyaně tři góly a připsali si druhou výhru na turnaji

     
    Z tohoto zápasu je to vše, mějte se fajn. (03:50:01)

    Michal Břuchanský

    Branky: 4. Ariel Rodríguez (Ramírez), 79. Wallace (Ureña), 83. Ramírez (B. Ruiz)

    Karty:   24. Loïc Baal (FRG), 58. Soubervie (FRG)   61. Ludovic Baal (FRG)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 8:5. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 10:11.
    Kostarika: Danny Carvajal – G. González, Umaña, Salvatierra, F. Calvo – Azofeifa (68. Wallace), B. Ruiz (C), Segura (54. Guzmán), Tejeda – Ariel Rodríguez (78. Ureña), Ramírez.
    Náhradníci: L. Moreira, Pemberton – J. Acosta, K. Gutiérrez, J. P. Vargas, Guzmán, Wallace, Ureña.

    Francouzská Guyana: Léon (C) – Fabien, Lescot, Rosime, Soubervie, Legrand – Ludovic Baal, Contout (66. M. Haabo), Loïc Baal – Abelinti (46. Dutard), Evens (77. Solvi).
    Náhradníci: Lugier, Petit-Homme – I. Baal, Torvic, Edwige, M. Haabo, Dutard, J. Haabo, Privat, Solvi.

    Rozhodčí: César Arturo Ramos (MEX)
    thejrc.org