Porto – Estoril 4:0 (kon.) | Benfica – Braga 3:1 (kon.)
konec
Benfica Lisabon
3:1 (2:1)
SC Braga
Středa 09.08.2017, 22:00 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica • Portugalská Primeira Liga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Portugalská Primeira Liga je na samém startu letošního ročníku, my se společně zaměříme na souboj mezi Benfica Lisabon a SC Braga.
     
    Benfica Lisabon

    Lisabonská Benfika obhájila už počtvrté řadě prvenstí ve své domácí soutěži. Pohodlný náskok šesti bodů na druhé Porto zcela stačil na následující oslavy mistrovského titulu. Letos si úřadující mistr ligy neklade jiný cíl, než další obhajobu. Do nového ročníku ale půjde značně oslaben, nový domov si našel Nelson Semedo, Viktor Lindelöf, Ederson a Marçal. Za tyto hráče Benfika obdržela přes sto milionů eur!
     
    SC Braga

    Již tři sezóny po sobě se Braga drží na pozicích zaručující pohárovou Evropu. Pokaždé to ale byla maximálně čtvrtá pozice, v té loňské sezóně dokonce až pátá. Tento skromný celek zažil nejúspěšnější sezónu bezpochyby v roce 2011, kdy se dostal až do finále Evropské ligy. Tam se postavil jinému portugalskému celku FC Portu, které vyhrálo nejtěsnějším možným způsobem 1-0.
     
    Úvodní sestavy:

    Benfica Lisabon: B. Varela – A. Almeida, Luisão, Jardel, Eliseu – Cervi, Pizzi, Fejsa, Salvio – Seferović, Jonas.
    Náhradníci: P. Lopes – Gonçalves, Augusto, Chrien, Jiménez, Lisandro López, R. Silva.

    SC Braga: Matheus – Esgaio, Rosić, R. Silva, Jefferson – Xadas, N. Vukčević, Fransérgio, R. Horta – Fonte, A. Hassan.
    Náhradníci: A. Moreira – Danilo, F. Martins, B. Viana, Goiano..
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Jdeme na to! Utkání nám začalo, úvodní rozehrávku si vzali na starost hostující fotbalisté Bragy.
     
    3
    Posléze se s kulatým nesmyslem seznámila také lisabonská Benfika, šlo ale jen o krátkou pasáž s míčem.
     
    4
    Eliseu servíroval dalelokonosný balón na Seferoviče, před kterým zasáhl velmi dobrým obranným zákrokem Rosic.
     
    5
    Švýcarský forvard před malým momentem uspěchal svůj náběh za obranu soupeře, pomezní rozhodčí vztyčil svůj praporek – ofsajd.
     
    6
    Velmi rychlý ofenzivní výpad Benfiky putoval přes pravou stranu, kde se hodně nepřesným centrem prezentoval Salvio.
     
    7
    Další polovysoký centr musel odvracet Fransergio, hosté jsou ihned v úvodu utkání hodně zatlačeni. Rohový kop pro domácí.
     
    8
    Rozehrávku si vzal na starost bývalý hráč madridského Atlética Pizzi, jehož centr na přední tyč v poklidu odvrátila obrana Bragy.
     
    9
    Úvod utkání pronesledují časté nepřesnosti z obou stran. Ani jedno mužstvo není schopno souvislejší kombinační hry.
     
    10
    Domácí kapitán Luisao poslal na zem Fonteho. Hlavní sudí píská portugalskému obránci faul, což samotný hráč nese hodně frustrovaně.
     
    12
    Benfika se nastěhovala na útočnou polovinu, kde za malý momentem provede levý obránce Eliseu autové vhazování.
     
    13
    Na zelený pažit byl podražen Cervi, nevybíravým zákrokem se předvedl hostující středopolař Horta.
     
    14
    První střelecký pokus vyprodukoval vytáhlý útočník Seferovič. Ten se dostal k hlavičce na hranici šestnáctky, odkud hlavičkoval přímo doprostřed branky.
    14. Seferovič hlavičkoval doprostřed branky.
     
    15
    Matheus následně kontroloval dráhu letu míče za brankovou čáru. Hostující brankář si již chystá balón zpět k uvedení do provozní teploty.
     
    15
    Benfica právě vstřelila branku!
    O pár vteřinek později se Švýcar už prosazuje! Jonas převzal balón na levé straně, navedl si balón na pravou nohou a poslal do šestnáctky nádherný centr. Na ten si naběhl HARIS SEFEROVIČ, jehož střela ve skluzu končí až v brance.
    15. Haris SEFEROVIĆ - 1:0
     
    17
    Na první branku tohoto klání jsme tak nemuseli dlouho čekat. Obstarala jí nová útočná posíla Benfiky, která se zároveň v novém dresu prosazuje hned v prvním soutěžním utkání.
     
    18
    Nyní je na tahu soupeř, tedy Braga. Hosté byli v úvodu utkání celkem aktivní, nicméně jsou to oni, kdo musí dotahovat jednobrankové manko.
     
    19
    Eliseu hodně ostřel dojel do protihráče a hosté tak měli k dispozici standardku. Centrovaný balón doletěl pouze na okraj pokutového území, kde byl následně odvrácen.
     
    20
    Po dalším nepřesném zakončení se rozehrávky chopil Varela, který ihned nahrává na levou stranu na Eliseua.
     
    21
    Luisao si se skákavým balónem u rohového praporku poradil velmi zkušeně, neboť se s ním obtočil a následně vyvezl do bezpečí.
     
    22
    A mohlo být vyrovnáno! Z levé strany přiletěl velmi dobrý centr, který před Hassanem na poslední chvíli odvrátil vracející se Eliseu.
     
    23
    Nyní už musel Varela na zem. Xadas se nadýchl k technickému pokusu, který bohužel pro hostující tábor končí přímo v náruči domácího strážce tyčí.
     
    25
    Sledujeme velice vyrovnané utkání. Lisabonská Benfika se nyní soustřeďuje spíše na protiútoky, v posledních vteřinách má mírně navrch soupeř.
     
    26
    O doposavadní vyrovnanosti jasně hovoří i statistický ukazatel. Ten říká, že domácí mají míč na kopačkách třiapadesát procent času, naopak soupeř zbylých čtyřicet sedm.
     
    27
    Zčistajasna mohla Benfika odskočit na rozdíl dvou branek. Aktivní Seferovič střílel z poměrně velkého úhlu, Matheus měl s jeho ránou velké potíže.
     
    28
    Na následný rohový kop si na penaltovém puntíku naskočil Brazilec Jonas, který mířil velmi chytře ke vzdálenější tyči. Matheus se pouze proletěl vzduchem, hlavičce moc nechybělo.
     
    29
    Domácí začínají stupňovat svůj nápor. Braga je v posledních okamžicích pod hodně velkým tlakem, který nakonec vyústil ve faul na Hortu.
     
    30
    Další střelecký pokus si přichystal Salvio. Křídelník domácího tábora zakončoval na zadní tyči hodně nepřesně, Matheus bude vykopávat.
     
    30
    Máme tu první žluté varování. Obdržel ji hostující kapitán Fonte, který hodně ostře dojel Eliseua.
     
    31
    Benfica právě vstřelila branku!
    A je tu další branka v síti Matheuse! Jeden z hostů odhlavičkoval balón přímo na nohu JONASE, který ho z první napálil nekompromisně k tyči.
    31. JONAS - 2:0
     
    33
    Netrvalo tedy dlouho a domácí mají ještě pohodlnější náskok. Tato druhá branka byla zapříčeněna nedůsledným bráněním jedné z největších hvězd Benfiky.
     
    34
    U hlavní sudího se seběhl diskutní kroužek, který sám arbitr ihned rozpustil. Po Matheusově výkopu se dopustil nedovoleného zákroku Almeida.
     
    35
    Braga zahrávala standardní situaci, která opět doletěla pouze na hlavu hráče v červeno-bílé kombinaci.
     
    36
    Švýcar ve službách Benfiky je při chuti. Seferovič si hodil balónem kolem dvojice protihráčů, jenomže na pomoc přiletěl další, který už byl se svým skluzem úspěšný.
     
    37
    Zadáci Bragy neví, jaký prostor mají pokrývat. Po další bleskurychlé kombinaci se kousek za šestnáctkou pokusil o střelu Cervi, výsledkem je slabá rána přímo do náruče Matheuse.
     
    37
    Jefferson přišel o balón a posléze byl donucen zatáhnout za záchranou brzdu. Tento čin znamená žlutou výstrahu.
     
    38
    Už delší dobu čekáme na nějaké ohrožení Varelovi svatyně. Braga se v posledních minutkách stáhla spíše do defenzívy.
     
    39
    Seferovič si seběhl po pravém křídle k okraji šestnáctky, odkud posílal razantní přihrávku pod sebe. V tomto prostoru se ale nepohyboval žádný ze spoluhráčů.
     
    39
    Máem tu další žlutou kartu. Eliseu oplatil nepříjemný zákrok Fontemu a taktéž je žlutě oceněným hráčem.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci. Hrát se bude ještě něco kolem pěti minut, počítat se dá také se nastaveným časem.
     
    41
    V ochozech to po Fejsově střele jen zahučelo. Naštěstí pro hosty se domácí středopolař trefil pouze do Matheusově náruče.
     
    42
    Konečně se nám také Braga nastěhovala k pokutovému území. Zatím se jedná o kostrbatou kombinaci daleko od soupeřovi svatyně.
     
    43
    Hosté přeci jenom vydolovali rohový kop, který zahrával Jefferson. Na malém vápně míč odvrací tuším, že Jardel a Benfika se i nyní snadno osvobodila.
     
    44
    Braga právě vstřelila branku!
    Hosté střílejí velmi důležitou branku, navíc do šatny! AHMED HASSAN obdržel velmi přesnou přihrávku, která mířila k malému vápnu. Tam se hostující útočník prosazuje lehkou střelou kolem vyběhnuvšího Varely.
    44. Ahmed HASSAN - 2:1
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je za námi. Spokojenější odcházejí do kabin fotbalisté Benfiky, kteří po úvodním dějstvím vedou 2-1. Hostující Braga stačila alespoň v závěru snížit a do druhého poločasu je tak vše otevřené. Ten začne přibližně ve 23:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhé dějství poznalo svůj začátek, úvodní slovo si vzala tentokráta domácí Benfika, která má před sebou nadějný jednobrankový náskok.
     
    48
    Na hrací ploše se ocitl Cervi, který byl při pokusu vyvést balón od své šestnáctky zastaven nedovoleně.
     
    49
    Slušná střela z kopačky Pizziho. Bývalý hráč Atlétika Madrid se do míče opřel za šestnáctkou a přízemní pumelenicí pořádně prověřil Matheuse.
     
    50
    Aktivní vstup lisabonské Benfiky znamenal i zisk rohového kopu. Ten se domácímu mužstvu vůbec nepovedl, Pizzi se omlouvá svým spoluhráčům.
     
    51
    Na druhé straně propadl na pravé straně Eliseu, jenomže naběhnuvší Fonte nedokázal zpracovat prudký střílený centr.
     
    52
    Po ostrém faulu na Salvia se rozhodčí neodhodlal vytasit další žlutou. To špatně snáší domácí příznivci, kteří začali hlasitě pískat.
     
    52
    Žlutou kartu dostává Jonas (Benfica Lisabon).
     
    53
    Pizzi byl čistým způsobem odstaven od balónu. Skvělou obrannou činnost předvedl Melo da Silva, který následně dává ochotný pád domácímu záložníkovi hlasitě najevo.
     
    54
    Naprosto laciná ztráta hostů málem vedla k další inkasované brance. Na poslední chvíli ale zasáhl Melo da Silva, který zastavil samotnatný úprk Seferoviče.
     
    55
    Následoval rohový kop, který pouze proletěl nad hlavami všech zúčastněných. Benfika ale svírá svého soupeře od první minuty druhého poločasu.
     
    56
    Málem přišel trest! Vyrovnávací branka z kopačky Hassana ale nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení.
    56. Neuznaná vyrovnávací branka.
     
    57
    Hosté měli na svědomí velmi slušnou pasáž. Smůla ale byla, že se vyrovnávací branka konala z ofsajdového postavení. Opakovaný záběr skutečně odhalil ofsajd, i když jen o vlásek.
     
    58
    Benfica právě vstřelila branku!
    Domácí si berou dvoubrankové vedení zpět! Přízemní centr si do branky nešťastně srážel jeden z hostů, jenomže ještě před brankovou čárou usměrnil balón do odkryté branky EDUARDO SALVIO.
    58. Eduardo SALVIO - 3:1
     
    59
    Druhý poločas skutečně poukazuje na velice atraktivní podívanou. Před malým momentem bylo málem vyrovnáno, o pár minutek později se radovali naopak domácí.
     
    61
    Do konce utkání zbývá necelých třicet minut. Stále je to spousta času na to, aby hosté mohli s výsledkem něco udělat.
     
    62
    Braga se okamžitě po inkasované brance usídlila s míčem na útočné polovině, zatím sledujeme pouze krátké přihrávky daleko od branky.
     
    63
    Po hezké průnikové přihrávce nebezpečně pálil Fransergio. Varela se po míči natahoval, nakonec zasahovat nemusel, neboť střela zhruba o půl metru minula horní růžek.
     
    64
    Ve druhém dějství je dosti nenápadný Seferovič. Švýcara bylo zejména v prvním poločase plné hřiště, v tom druhém zatím není tak aktivní.
     
    65
    Fantastický Matheus! Seferovič se nám opět připomněl velmi nebezpečnou střelou, se kterou měl hostující brankář plné ruce práce.
     
    66
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Ahmed Hassan, přichází Paulinho.
     
    68
    Hosté se stále nemohou prokousat na dostřel Varelovi svatyně. Nyní nepřesný nákop v poklidu ubránil kapitán domácích Luisao.
     
    69
    Jonas a Melo da Silva se na polovině hřiště nešťastně srazili hlavami. Hůře to nese brazilský forvard ve službách Benfiky Lisabon.
     
    70
    Domácí tábor se dožadoval odpískání pokutového kopu. Nezdál se jim totiž zasáh Fransergia uvnitř pokutového území.
     
    71
    Seferovič si na levém křídle hodil balón daleko od nohy a následně ho už neměl šanci zastihnout. Švýcar sklízí potlesk vyprodaného stadionu.
     
    72
    Tak tohle bylo ještě více podezřelejší. Cervi se skácel uvnitř pokutového území k zemi, nicméně hlavní sudí opět nechává pokračovat ve hře.
     
    73
    Na opačné straně Braga opět dopravila balón do sítě. I v tomto případě se jednalo o zakočnení z ofsajdového postavení, což prokázal i následný opakovaný záběr.
     
    74
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Fransérgio, přichází Danilo.
     
    75
    Za postranní čárou se nám připravuje také úvodní střídání domácího celku. Hra se nám mezitím přelévá z jedné strany na druhou.
     
    76
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Eduardo Salvio, přichází Filipe Augusto.
     
    78
    Pokutovým územím Benfiky prolétl velmi nebezpečný centr, který náknec vyřešil Eliseu ve spolupráci s brankářem Varelou.
     
    78
    Žlutou kartu dostává Danilo (SC Braga).
     
    79
    Domácí brankář se následně neprezentoval zrovna povedeným odkopem, balón doplachtil daleko z hrací plochy.
     
    80
    Poslední vteřiny se toho na hřišti moc neděje. Stále sledujeme dominantí hru Benfiky, která se už nikam hnát nemusí.
     
    81
    Do konce utkání zbývá necelých deset minut hry. Braga má stále před sebou dvoubrankové manko. Dle herního projevu hostů to nevypadá, že by se měl dít nějaký zázrak.
     
    82
    Co chybělo! Brazilský kanonýr Jonas si opět našel velmi dobré místo v šestnáctce, odkud pálil jen pár decimetrů vedle vzdálenější tyče.
     
    83
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Jonas, přichází Raúl Jiménez.
     
    84
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Xadas, přichází
     
    86
    Na jakékoliv drama to už opravdu nevypadá. Fotbalisté Bragy se sice snaží, jedná se o zoufalé centry, které povětšinou končí až u Varely.
     
    87
    Hosté rozjíždějí další útočnou kombinaci až od brankáře Matheuse, který nejdříve naznačil výkop a poté nahrál do strany.
     
    88
    Poslední minuty utkání nenabízejí žádnou ofenzivní přehlídku. Jsme svědky především pozvolné hry Benfiky, která už nikam nespěchá.
     
    89
    I hosté pochopili, že tento zápas nevyhrají. Do konce zápasu zbývá několik málo minutek, na dvě branky už není dostatek času.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Franco Emanuel Cervi, přichází Diogo Gonçalves.
     
    90+2
    Obě mužstva mají za sebou všechna tři střídání. Závěr zápasu by tak neměly pronásledovat žádné pádnější důvody k přerušování.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Lisabonská Benfika nakonec dovedla utkání do vítězného konce, když Bragu porazila poměrem 3:1. Domácí celek měl celé utkání pod kontrolou, rozdíl ve skóre mohl být daleko vyšší.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 6:6. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:18.
     
    To je pro tuto chvíli ode mne už vše. Přeji hezký zbytek dne a u dalších online přenosů na shledanou. (23:53:23)

    David Suchý

    Branky: 15. Seferović, 31. Jonas, 58. Salvio – 44. A. Hassan

    Karty:   39. Eliseu (BNF), 52. Jonas (BNF) – 30. Fonte (BRG), 37. Jefferson (BRG), 78. Danilo (BRG)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 6:6. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:18.
    Benfica Lisabon: B. Varela – A. Almeida, Luisão (C), Jardel, Eliseu – Cervi (90+1. Gonçalves), Pizzi, Fejsa, Salvio (76. Augusto) – Seferović, Jonas (83. Jiménez).
    Náhradníci: P. Lopes – Gonçalves, Augusto, Chrien, Jiménez, Lisandro López, R. Silva.

    SC Braga: Matheus – Esgaio, Rosić, R. Silva, Jefferson – Xadas, N. Vukčević, Fransérgio (74. Danilo), R. Horta – Fonte (C), A. Hassan (66. Paulinho).
    Náhradníci: A. Moreira – Danilo, F. Martins, B. Viana, Goiano, Paulinho.
    ocianews.com