Sparta – Mnichov 2:5 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
2:5 (1:3, 1:1, 0:1)
EHC Red Bull Mnichov
Sobota 12.08.2017, 19:00 • Olympia-Eissportzentrum, Garmisch-Partenkirchen (GER). • Red Bulls Salute • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Všem fanouškům hokeje přeji příjemný sobotní večer! Od 19 hodin vypukne v Ga-Pa finále obnoveného turnaje Red Bulls Salute a pro český hokej je pozitivní, že proběhne s českou účastí. O celkové prvenství si to rozdají pražská Sparta a německý mistr z Mnichova.
     
    Jak už jsme nakousli, Red Bull se vrhl do pořádání tradičního turnaje po čtyřleté přestávce. Tentokrát se na turnaji kromě dvou finalistů představily ještě celky ze Salzburgu a Bernu.
    Sparta byla na ranním rozbruslení v dobrém rozpoložení

     
    Sparta narazila ve čtvrtek na Rakušany a po prodloužení zvítězila 4:3, ačkoliv ji vítězství bolelo. Mohla za to hromadná potyčka v průběhu zápasu, který předcházel druhému souboji mezi Mnichovem a Bernem.

    Švýcaři nejprve dokázali snížit z 0:3 na rozdíl jediné branky, ale poté začala kanonáda Mnichova, kterou zakončil dovršeným hattrickem Jonathan Matsumoto a stvrdil vítězství 7:2.
     
    Sparta může ovládnout turnaj po devíti letech. Poprvé se radovala v roce 2008, kdy porazila Salzburg i Petrohrad a ve finále rozhodl o výhře 2:1 nad Curychem nynější sportovní manažer Michal Broš. Nikdo jiný z kádru tehdejší triumf nepamatuje.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Honzík – Dvořák, Zámorský, Nedomlel, Kalina, Mikliš, Piskáček, Zeleňák – Říčka, Saponari, Reichenberg – Kumstát, Pech, Forman – Rousek, Hlinka, Kudrna – Uher, Klimek, Smejkal – Černoch.

    EHC Red Bull Mnichov: Aus den Birken – Button, Joslin, Boyle, Lauridsen, Kettemer, Abeltshauer – Wolf, Jaffray, Seidenberg – Pinizzotto, Aucoin, Macek – Christensen, Kahun, Hager – Flaake, Eder, Mayenschein.
     
    Chladným stadionem zní hymny obou zemí a za malou chvíli utkání začne. Sparta nastoupí jako domácí tým v rudých dresech, Mnichovští hrají pro změnu v bílém.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    3:04
    Mnichov právě vstřelil branku!
    Sparta bohužel vstupuje do finále podobně, jako vstoupila do prvního utkání se Salzburgem. Rychle inkasuje, když německý celek dokázal potrestat nedůraz na obranné modré a z prostoru před brankou udeřil zkušený YANNIC SEIDENBERG. Asistence: Jason Jaffray.
     
    3:45
    Mnichov právě vstřelil branku!
    Bleskový nástup umocňují Mnichovští druhou trefou. Michael Wolf ujel s JASONEM JAFFRAYEM do úniku dvou na dva, který střelou o tyčku zakončil druhý jmenovaný. Asistence: Michael Wolf, Yannic Seidenberg.
     
    4:12
    Mnichov právě vstřelil branku!
    To je studená sprcha pro český celek. Sparta absolutně nezachytila úvodní minuty zápasu a během minuty a osmi vteřin inkasuje potřetí! David Honzík pokryl střelu Daryla Boyla, ale na dorážku BROOKSE MACKA už byl krátký. Asistence: Daryl Boyle.
     
    4:12
    Sparta reaguje podle očekávání. David Honzík pouští do branky Samiho Aittokallia a tým si bere oddechový čas.
     
    4:25
    Pražané už to budou mít velmi těžké. V dalších minutách ovšem budou mít ideální příležitost zareagovat, protože Patrick Hager (MUE) dostává dvě plus dvě minuty. První přesilová hra pro Spartu.
     
    4:49
    Sparta si zatím dokázala vytvořit několik šancí, ale zatím bez střeleckého efektu. Uvidíme, co přinesou následující vteřiny.
     
    6:25
    Střelecké trápení Pražanů zatím pokračuje, ačkoliv jsou v přesilové hře hodně aktivní.
     
    7:37
    Svěřenci Jiřího Kalouse se ženou za snížením, ale nedaří se jim překonat brankáře Dannyho Aus den Birkena.
     
    8:19
    Sparta právě vstřelila branku!
    Český zástupce přece jen přesilovou hru využívá. V jejím závěru vyslal Lukáš Pech do úniku PETRA KUMSTÁTA a sparťanský dlouhán dokázal v samostatném nájezdu snížit. Asistence: Lukáš Pech, Petr Zámorský.
     
    9:24
    A mohlo být o něco veseleji! Lukáš Klimek se dostal k odraženému kotouči, ale ve slibné příležitosti prázdnou branku přestřelil.
     
    12:17
    O slovo se znovu přihlásil Lukáš Klimek (SPA), ale tentokrát ne tak, jak by si představoval. Centr čtvrté formace si v souboji se soupeřem pomohl podražením a odpyká si menší trest.
     
    14:02
    Spartu teď podržel brankář Sami Aittokallio. Fin ve službách Pražanů se musel činit v oslabení a zazářil zejména proti dorážce Madse Christensena, kterého vychytal lapačkou!
     
    14:17
    Český celek oslabení zvládl a může opět zaútočit.
     
    16:11
    Hra se výrazně vyrovnala, ale hraje se téměř bez přerušení. Oba týmy ukazují, že jim na triumfu záleží a tempo hry je vysoké.
     
    17:34
    Na modré čáře se dostal k zajímavé dělovce z první Brooks Macek, ale druhý gól nepřidal. Na jeho dělovku pohotově zareagoval Sami Aittokallio a stihl sklapnout betony k sobě.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Co po této třetině říci? Snad jedině – škoda úvodu. Sparta inkasovala v podstatě z prvních tří nebezpečných střel a velmi rychle nabídla Mnichovu třígólový náskok.

    Pražané se však následně nakopli, po čtyřech minutách z přesilové hry snížili a ve zbytku třetiny už odehráli se svým soupeřem rovnocennou partii ve vysokém tempu. Uvidíme, co nabídne prostřední část.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    22:49
    Hraje se na obě strany, ale žádný z týmů svůj gólový účet nenavýšil. Když už se do zakončení dostaly, brankáři byli na místě.
     
    25:36
    Další slibná příležitost pro Spartu. Steve Pinzzotto (MUE) zahrál vysokou holí, což neuniklo očím sudího a Mnichov bude hrát oslabení.
     
    26:16
    Sparta začala přesilovou hru aktivně a vykoledovala si další faul! Tentokrát si počínal nedovoleně Konrad Abeltshauser (MUE) a po hákování posílá svůj tým do tří hráčů.
     
    27:08
    Sparta cítí pochopitelně šanci a v přesilové hře pěti proti třem diktuje tempo! Petr Zámorský se pokoušel třikrát vypálit od modré, ale ani jednou neuspěl a při posledním pokusu se neujala ani následná dorážka Roberta Říčky – škoda.
     
    27:36
    Mnichovští se nakonec zvládli ubránit a už je čeká pouze oslabení ve čtyřech hráčích na ledě.
     
    27:38
    Sparta právě vstřelila branku!
    Výhodu dvou mužů Sparta nezužitkovala, ale v následné dohrávané přesilové hře pěti proti čtyřem už se Pražané prosadili. Útočník Lukáš Pech pálil od modré a k vyraženému kotouči se jako první dostal DOMINIK UHER, který z dorážky snížil na rozdíl jediné trefy – 2:3! Asistence: Lukáš Pech, Jiří Smejkal.
     
    28:21
    Ztráta jedné branky nemusela trvat dlouho! Markus Lauridsen si při šanci Mnichova najel z druhé vlny a už mu stačilo trefit prázdnou branku. Když už puk mířil do sítě, objevila se mu v cestě lapačka finského brankáře! Skvělý zákrok pro Samiho Aittokallia.
     
    30:31
    Tentokrát se musel činit Danny aus den Birken, který musel před brankou čelit dvojici Petr Kumstát – Lukáš Pech. Dvojice sparťanů ovšem kotouč za brankovou čáru neprocpala.
     
    30:51
    Tentokrát bude pykat Sparta. Menší trest za držení obdržel Miroslav Forman (SPA) a nabídl tak Mnichovu menší početní výhodu.
     
    31:46
    Sparta zatím odolává, ale není to úplně dobré. Nedávné role si oba týmy prohodí, protože tentokrát bude hrát zkrácené oslabení tří proti pěti Sparta. Menší trest za držení pro Jiřího Smejkala (SPA).
     
    32:50
    Mnichov právě vstřelil branku!
    Sparta svého soupeře nenapodobila a ve třech hráčích inkasuje. Na kruhu dostal nabito YANNIC SEIDENBERG a střelou z první vymetl růžek Aittokalliovy branky – 2:4! Asistence: Keith Aucoin, Michael Wolf.
     
    33:46
    Pro Spartu však nic nekončí. Její oslabení pokračuje ve čtyřech hráčích, přesto mohla kuriózně udeřit právě ona. Lukáš Pech ujel s Alexem Reichenbergem do úniku dvou na jednoho, ale druhý jmenovaný na brankáře nevyzrál.
     
    35:19
    Tentokrát měli sparťané trochu smůly. Tomáš Dvořák vypálil z dálky a jeho pokus mnichovský brankář pouze vyrazil. Vzápětí mohl dorážet Jiří Černoch, ale kotouč přes brankáře neprotlačil.
     
    37:29
    Závěr druhé třetiny vypovídá o celkovém průběhu zápasu. Obě mužstva hrají aktivně a vytváří si menší šance, ale ani jedna z nich nebyla zatím gólová.
     
    39:50
    Na samotném konci druhé třetiny se opřel do bruslí Lukáš Klimek, ujel obráncům a dostal se až před gólmana, kde se mu ovšem nepodařilo zvednout kotouč.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Spartu může průběh druhé třetiny mrzet. Pražané totiž měli příležitost zkrácené přesilové hry pěti proti třem, ale využít ji nedokázali a snížili až v menší početní převaze.

    O chvíli později si ovšem oba týmy role prohodily a Mnichov byl při dvojnásobné výhodě efektivnější, když poprvé překonal Samiho Aittokallia a českému soupeři odskočil na rozdíl dvou branek.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    43:03
    A na první přerušení jsme čekali dlouho také ve třetí části. Sudí foukl do píšťalky poprvé až po třech minutách, kdy Dannyho aus den Birkena prověřil neúspěšnou střelou obránce Petr Kalina.
     
    43:40
    Sparta potřebuje útočit, ale svou pozici si komplikuje. Dvě minuty za nedovolené bránění obdržel Miroslav Forman (SPA) a Pražané se musí opět bránit početní převaze Němců.
     
    44:02
    Český rodák Dominik Kahun našel na zadní tyči Jasona Jaffraye, ale Sami Aittokallio v brance Sparty se proti zakončení druhého jmenovaného dokázal přemístit.
     
    45:24
    Mnichov právě vstřelil branku!
    Bohužel se moje slova potvrdila i v průběžném stavu. Útočník STEVE PINIZZOTTO zůstal sám mezi kruhy a střelou o tyčku překonal Samiho Aittokallia. Sparta už to bude mít těžké. Asistence: Keith Aucoin, Mads Christensen.
     
    48:36
    Brankář Danny aus den Birken se musel nejspíš oklepat, protože mu zazvonilo v uších poté, co Alex Reichenberg poslal svou dělovku z pravé strany pouze do tyče!
     
    50:43
    Sparta už hraje do plných a bojuje. Tentokrát našel Alex Reichenberg rozjetého Ondřeje Mikliše, ale ten nedokázal dotáhnout svou kličku.
     
    54:00
    Opět se několik minut nepřerušovalo, hraje se ve vysokém tempu, ale vítězství se Pražanům bohužel vzdaluje.
     
    56:43
    Český celek má ale ještě teoretickou šanci. Přispěl k tomu Jerome Flaake (MUE), který podrazil jednoho ze sparťanů a obdržel menší trest.
     
    58:44
    V této přesilovce se Sparta prosadit nedokázala a Mnichovští už mohou slavit. To je velká škoda...
     
    Konec zápasu.
     
    Utkání končí a pro český hokej bohužel smutně. Sparta nezopakuje svůj triumf z roku 2008 a na letošním ročníku obnoveného turnaje Red Bulls Salute končí na druhém místě.
     
    Ve finálovém klání s Mnichovem může litovat snad jen špatného vstupu do zápasu a neproměněných šancí v přesilovkách, jinak předvedli sparťané sympatický výkon a oba týmy rozhodně nenudily. V utkání se příliš nevylučovalo, oba týmy předváděly aktivní podívanou, ve které se museli činit oba brankáři.
     
    Vítězem letošního ročníku se stává poprvé ve své historii EHC Red Bull Mnichov, který se tak řadí do zástupu vítězů po bok Sparty, či Los Angeles Kings.
     
    Děkuji za vaši pozornost a přeji příjemný zbytek sobotního večera! (21:18:32)

    Daniel Ryl

    Branky a nahrávky: 9. Kumstát (Pech, Zámorský), 28. Uher (Pech, Smejkal) – 4. Seidenberg (Jaffray), 4. Jaffray (Wolf, Seidenberg), 5. Macek (Boyle), 33. Seidenberg (Aucoin, Wolf), 46. Pinizzotto (Aucoin, Christensen)


    HC Sparta Praha: Honzík (5. Aittokallio) – Dvořák, Zámorský, Nedomlel, Kalina, Mikliš, Piskáček, Zeleňák – Říčka, Saponari, Reichenberg – Kumstát, Pech, Forman – Rousek, Hlinka, Kudrna – Uher, Klimek, Smejkal – Černoch.
    EHC Red Bull Mnichov: Aus den Birken – Button, Joslin, Boyle, Lauridsen, Kettemer, Abeltshauer – Wolf, Jaffray, Seidenberg – Pinizzotto, Aucoin, Macek – Christensen, Kahun, Hager – Flaake, Eder, Mayenschein.

    Rozhodčí: Piechaczek, Paule – Gaube, Schwenk.

    Diváci: 2 843
    ocianews.com