Pardubice – Ústí n. L. 3:1 (kon.) | Třinec – Olympia Radotín 2:0 (kon.) | Táborsko – Příbram 0:2 (kon.)
Opava – Sokolov 0:0 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
0:0 (0:0)
FK Baník Sokolov
Sobota 19.08.2017, 18:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Pěkný sobotní den! V Opavě se od 18 hodin rozhoří fotbalová bitva mezi domácím Slezským FC a Baníkem Sokolov. Pojďme si ve stručnosti představit oba dnešní soupeře.
     

    Slezský FC Opava, 1. místo – 7 bodů

    Opavští fotbalisté jsou na tom velmi dobře. V úvodních třech kolech Fortuna národní ligy ani jednou neprohráli. Sezonu odstartovali šťastnou remízou na půdě Frýdku-Místku, ale další dva zápasy zvládli Slezané ve velkém stylu. Nejprve doma smetli Vítkovice tenisově 6:2 a následně zvítězili v Ústí nad Labem jednoznačně 5:2. Opava je tak se dvanácti góly suverénně nejlépe střílejícím týmem soutěže.

    Poslední ostrý zápas absolvoval opavský tým v úterý, když na půdě Prostějova, který ještě v uplynulém ročníku hrával Fortuna národní ligu, zvítězil ve druhém kole MOL Cupu 3:1. Dá se čekat, že opavský kouč Roman Skuhravý udělá oproti pohárovému utkání několik změn v sestavě.

    Otazník visí zejména nad startem největší hvězdy Slezského FC Pavla Zavadila. Zkušený středopolař totiž v Ústí kvůli poraněnému koleni odehrál jen poločas. Těžko říct, zda bude připraven nastoupit.
     

    FK Baník Sokolov, 14. místo – 1 bod

    Sokolovský tým převzal v létě coby hlavní kouč někdejší vynikající záložník Pavel Horváth, mimochodem bývalý spoluhráč opavského trenéra Romana Skuhravého z působení v Jablonci. Baník zahájil nový ročník FNL porážkou ve Vlašimi, kde neudržel vedení a prohrál 1:2.

    Následně Sokolov pár minut před koncem držel remízu na půdě Ústí nad Labem, jenže v závěru inkasoval a smolně padl. Jestli baníkovskému souboru nepřálo na stadionu Army štěstí, vybral si jej doma. Na startu druhé půle prohrávali Sokolovští s Táborskem 1:3, ale v 75. minutě snížil Přeučil a v nastavení trefil první bod sezony Ondřej Ševčík.

    Baník dorazil do slezské metropole už v pátek, s týmem ale neodcestoval záložník Michal Hlavatý. Ten si ze souboje s Matějem Končalem, jenž byl v létě na zkoušce právě v Opavě, odnesl roztrhnuté víčko a nateklé oko. Jinak by Sokolov měl být kompletní.
     
    Duel Slezského FC Opava s Baníkem Sokolov bude jako hlavní rozhodčí řídit Martin Nenadál. Na čarách mu budou asistovat Dan Vodrážka (AR1) a David Hock (AR2).
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Fendrich – Helebrand, Simerský, Žídek, Stříž – Schaffartzik – Kayamba, Jursa, Zapalač – Smola, Kuzmanović.
    Náhradníci: Šrom – Radić, Hrabina, Mozol, Zavadil, Jurečka, Puškáč.

    FK Baník Sokolov: Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čihák – Kosak, Glaser, Machek, Strada – Jakub Dvořák II. – Přeučil.
    Náhradníci: Jakub Dvořák I. – Tůma, Končal, Havel, Čermák, Rychnovský, A. Ševčík.

    Rozhodčí: Nenadál – Vodrážka, Hock.
     
    Hráči obou mužstev už nastoupili na hrací plochu. Zápas za chvíli vypukne.
     
    Rozehrávat budou hosté.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Schaffartzikova přihrávka na Zapalače byla nepřesná, ale po zákroku jednoho z hostujících hráčů zůstávají u míče domácí hráči.
     
    2
    Jejich akce však neměla dlouhého trvání. Baník získal balon a vyrazil směrem dopředu.
     
    4
    Máme tady první střelu na bránu. Opavský útočník Kuzmanović se po autu Stříže dostal k odraženému míči a zpoza šestnáctky natáhl. Střela mu ale nesedla podle představ a Belaň míč v pohodě kryje.
     
    6
    Opavští nyní svého soupeře zmáčkli. Po centru Jursy střílel z obtížné pozice Zapalač a zblízka trefil jen svého spoluhráče Smolu.
     
    8
    Kuzmanović se z levé strany hnal do rychlého protiútoku, jenže jej zastavil zdvižený praporek pomezního – ofsajd.
     
    10
    Kayamba nyní vedl nadějný útok Slezanů, v tísni stihl přihrát Jursovi, který z ostrého úhlu trefil boční síť sokolovské brány. Někteří diváci už sice zvedali ruce nad hlavu, leč zbytečně.
     
    11
    Kuzmanović na kraji hřiště obešel Stradu, ale pomohl si útočným faulem a míč získávají hosté.
     
    13
    Jursa se dravě probil s míčem k hranici vápna. Opavští následně vhazovali a po Schaffartzikově pumelici bude SFC zahrávat roh ...
     
    14
    ... Kopnul jej Zapalač, který našel Smolu a ten mohl zblízka otevřít skóre! Jeho hlavička však skončila těsně vedle levé tyče a gólman Belaň nyní hodně hlasitě napomíná své spoluhráče za nedůraz při bránění.
     
    16
    Rozhodčí Nenedál poprvé vytasil žlutou kartu. Po tvrdém zákroku zezadu na Jursu ji vyfasoval hostující kapitán Petr Glaser.
     
    17
    Nyní Čihák vystihl rozehrávku Opavy a okamžitě adresoval přihrávku na Přeučila, ale toho nachytali rozhodčí v ofsajdu. Nutno dodat, že naštěstí pro domácí, jinak by Přeučil upaloval sám na bránu.
     
    21
    Znovu se žlutí na druhé straně. Mráz stáhl nedaleko šestnáctky Smolu, obdržel žlutou kartu a Opava má k dispozici standardku ze zajímavé vzdálenosti.
     
    21
    Zapalač natáhl a vypálil přes zeď, jenže jeho jedovka skončila vysoko nad sokolovskou bránou.
     
    23
    Nádherný fotbalový moment. Kayamba chytrou uličkou vysunul Matěj Helebranda, ale tomu scházely k míči dva kroky. Belaň byl u balonu dřív.
     
    26
    Tutovka Opavy, kterou spálil Jursa! Kayamba nabral rychlost a proskotačil kolem protihráčů, přihrávkou pod sebe našel dobíhajícího Jursu a ten zblízka přestřelil sokolovskou bránu! Tohle byla stoprocentní příležitost, kterou nyní domácí záložník zahodil.
     
    29
    V krátké chvíli další solidní šance Slezanů! Zapalač perfektním pasem rozběhl Kuzmanoviće, jenž kolem lajny letěl směrem k sokolovské bráně. Belaň nenačasoval ideálně svůj výběh, utekl ven ze své svatyně a Kuzmanović jej zkusil přelobovat. Netrefil ale bránu.
     
    30
    Nyní má před sebou Opava standardku, kterou zahraje Jursa.
     
    31
    Jursa hledal Smolu, ale před ním odpálil míč na roh Ondřej Ševčík.
     
    31
    Z dalšího rohového kopu ale Slezský FC nevytěžil nic.
     
    33
    Simerský se teď po nákopu Kayamby ocitl coby stoper ve vápně soupeře. Nakonec ze složité pozice vytěžil roh.
     
    34
    Po něm mohl pálil Kayamba. Opavské publikum si žádalo střelu, ale rychlonohý borec zkusil lob na své spoluhráče, po kterém míč ukořistil gólman Belaň.
     
    35
    Do konce prvního poločasu zbývá deset minut a můžeme konstatovat, že ze hry má podle očekávání více Opava. Ta už mohla jít do vedení, ale své šance zatím neproměnila. Baník zatím ještě nevystřelil na bránu.
     
    39
    Domácí Zapalač na polovině hřiště sundal Glasera a za svůj zákrok vidí žlutou kartu.
     
    41
    Kayamba krásně obešel dva protihráče, ale pak namazal Kosakovi, jenž okamžitě rozjel brejk. Na jeho konci byl Přeučil, ale vypálil vedle opavské brány. Fendrich míč přesto raději schoval v rukavicích.
     
    42
    Jursa zahrával přímý kop a opět hledal na bližší tyči Smolu. Před ním ale míč odklidil jeden ze sokolovských beků na roh.
     
    43
    Ten Slezané rozehráli nakrátko, ale ve finále z něj nevytěžili vůbec nic.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase byl aktivnějším týmem Slezský FC. Většinu času drželi Opavští balon na svých kopačkách a vytvořili si dvě gólové příležitosti. Ani jednu z nich však neproměnili a zejména z toho důvodu zatím platí skóre 0:0. Sokolov ještě neohrozil opavskou bránu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    51
    Přeučil vzal přes kotníky Kayambu a dostává žlutou kartu. Proti rozhodnutí sudího sice protestuje, ale to mu není nic platné.
     
    53
    Kosak upaloval směrem k domácí bráně a ve vápně trefil Simerského. Reklamoval sice ruku, ale pokračuje se ve hře.
     
    55
    Ve druhé půli je zatím k vidění spousta nepřesností. Ani jeden tým se neumí delší dobu udržet na míči.
     
    57
    Hosté střídají. Vojtěcha Přeučila na hrací ploše nahradí Adam Ševčík.
     
    59
    Kayamba na hřišti stihl balon po přetaženém centru Zapalače. Po něm přebral míč Schaffartzik a hledal Stříže, před ním však míč ze vzduchu sebral Belaň.
     
    62
    Standardka pro Slezský FC ze zajímavé distance.
     
    64
    Míč nakonec po ose Kayamba – Kuzmanović – Žídek doputoval až k posledně jmenovanému, jenže ten zblízka hlavičkoval nad! Tohle se rozhodně dalo vyřešit lépe.
     
    66
    Matěj Helebrand našel Stříže, který ještě vracel míč do ohně, ale nikdo z opavských hráčů nedokázal trefit balon!
     
    67
    Kouč Slezského FC Roman Skuhravý poprvé střídá. Petra Zapalače střídá Pavel Zavadil, kterého zdraví opavský kotel hlasitým skandováním jeho jména.
     
    68
    Další změna u Baníku. Odstupuje Jakub Dvořák II., kterého nahrazuje Matěj Končal. Ten byl shodou okolností v Opavě na testech.
     
    68
    Zároveň ještě hostující Adam Čihák obdržel žlutou kartu.
     
    70
    Další gólovka Opavy! Tomáš Jursa obešel před šestnáctkou soupeře jednoho z protihráčů, zasekl balon, vypálil a jeho přízemní dělovku s vypětím všech sil vyrazil Belaň na roh!
     
    72
    Pozor! Chvilka vzrušení na opačné straně. Z necelých dvaceti metrů vypálil Glaser a Fendrich se štěstím vytěsnil míč na roh.
     
    73
    Po něm ovšem Žídek dostal zásah kopačkou a u balonu bude Opava.
     
    73
    Druhé střídání Opavy. Místo Tomáše Smoly, který opouští hřiště, zaujme Václav Jurečka.
     
    74
    Adam Čihák má pro dnešek odpracováno. Závěr utkání stráví na hřišti Ludvík Tůma.
     
    75
    Stříž vybojoval roh pro Opavu.
     
    76
    Po rychle rozehraném rohu hlavičkoval Kuzmanović vedle.
     
    76
    Roh nyní bude zahrávat sokolovský Baník. S rozehrávkou nijak nespěchá, což od domácích příznivců dostává hlasitě pocítit.
     
    76
    Z rohu hosté nevytěžili nic a Opavští se znovu tlačí do útoku.
     
    77
    Obléhání sokolovské brány zakončil Matěj Helebrand nepovedeným centrem.
     
    79
    Mejdr chytil křeče a svalil se na hřiště. Opavské tribuny naštvaně pískají. Hra je přerušena.
     
    81
    Končal našel úplně volného Adama Ševčíka, který byl osamocený před Fendrichem! V ideální pozici ovšem napřáhl, zakopl a bylo po obrovské šanci.
     
    82
    Za velkého aplausu tribun odchází ze hřiště Joel Kayamba, na závěrečné minuty posílá trenér Skuhravý do hry dalšího útočníka Davida Puškáče.
     
    83
    Dnešní utkání sleduje 2657 diváků.
     
    84
    Končal opět hledal střídajícího Adama Ševčíka, potenciální problém ale řeší včasným výběhem gólman Fendrich a bere balon.
     
    85
    Jan Kosak pod opavským kotlem zezadu srazil Žídka a inkasoval žlutou kartu.
     
    86
    Hra Opavy je nyní plná nepřesností. Hosté zatím v klidu brání solidní výsledek.
     
    87
    Hostující Machek upadl po kontaktu se Zavadilem a Sokolov bude mít standardku.
     
    87
    Z dálky to technickou střelou zkusil Glaser a málem překvapil Fendricha. Pokus hostujícího borce totiž skončil jen těsně nad břevnem.
     
    89
    Opavští stále útočí, ale ne a ne se prosadit přes zformovanou defenzivu Sokolova.
     
    90
    Další zajímavou příležitost měl Jursa, ale svou hlavičkou minul hostující bránu!
     
    90
    Rozhodčí Nenadál nastavuje nad rámec základní hrací doby šest minut!
     
    90+1
    Hostující Matěj Končal vidí žlutou kartu za zdržování hry.
     
    90+2
    Slezský FC se drží na útočné polovině.
     
    90+2
    Žídek ale zkazil rozehrávku a u míče se na chvíli ohřejí hosté.
     
    90+3
    Sokolov výborně brání. Opavští se nemohou dostat k šestnáctce.
     
    90+4
    Zavadil našel dlouhým centrem Jursu, který to zkusil bez přípravy, ale jeho střelu z voleje si pohlídal Belaň.
     
    90+5
    Rozehrávku ale poslal do zámezí a Opavští vhazují.
     
    90+5
    Zřejmě jeden z posledních útoků, ne-li ten úplně poslední zakončil Zavadil střelou z první, která končí vysoko nad bránou.
     
    90+5
    Jaroslav Belaň je dalším hráčem, který dostává žlutou kartu za zdržování hry.
     
    90+6
    Další opavský útok končí míčem v zámezí. Belaň bude odkopávat od brány.
     
    90+6
    Stále se hraje, ale po nepřesném Zavadilově centru sbírá míč Belaň.
     
    90+6
    Konec zápasu. (19:53:25)

    Jan Šimek

    Branky:

    Karty:   39. Zapalač (OPA) – 16. Glaser (SOK), 21. Mráz (SOK), 51. Přeučil (SOK), 68. Čihák (SOK), 85. Kosak (SOK), 90+1. Končal (SOK), 90+5. Belaň (SOK)


    Slezský FC Opava: Fendrich – Helebrand, Simerský, Žídek (C), Stříž – Schaffartzik – Kayamba (82. Puškáč), Jursa, Zapalač (67. Zavadil) – Smola (73. Jurečka), Kuzmanović.
    Náhradníci: Šrom – Radić, Hrabina, Mozol, Zavadil, Jurečka, Puškáč.

    FK Baník Sokolov: Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čihák (74. Tůma) – Kosak, Glaser (C), Machek, Strada – Jakub Dvořák II. (68. Končal) – Přeučil (57. A. Ševčík).
    Náhradníci: Jakub Dvořák I. – Tůma, Končal, Havel, Čermák, Rychnovský, A. Ševčík.

    Rozhodčí: Nenadál – Vodrážka, Hock.

    Diváci: 2657
    thejrc.org