Kazachstán – Černá Hora 1:1 (kon.) | Slovinsko – Lucembursko 3:1 (kon.) | Lotyšsko – Ukrajina 1:1 (kon.)
Estonsko – Slovensko 1:2 (kon.) | Bosna – Rumunsko 1:3 (kon.) | Srbsko – Gibraltar 4:0 (kon.)
Kypr – Malta 2:1 (kon.) | Nizozemsko – Anglie 1:1 (kon.) | Gruzie – Polsko 0:3 (kon.)
Bělorusko – Řecko 0:2 (kon.) | Švýcarsko – Wales 0:3 (kon.) | Kosovo – Norsko 3:2 (kon.)
konec
Srbsko
4:0 (4:0)
Gibraltar
Pátek 01.09.2017, 18:00Kvalifikace ME U21 • Skupina 7
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný páteční podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu. Kvalifikace mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let se rozbíhá a my se společně zaměříme na zápas favorizovaného Srbska s Gibraltarem.
     
    Mladí Srbové vstupují do kvalifikace vůbec prvním zápasem a budou tak bojovat o první body do tabulky skupiny 7, z níž postupuje vítěz přímo na závěrečný šampionát. Na mistrovství Evropy se kvalifikuje další čtveřice nejlepších týmů na druhých místech.

    Naopak Gibraltar má za sebou již dva kvalifikační duely. Nejprve prohrál v Rakousku se stejně starými protivníky 0:3. Stejný výsledek poté čekal na fotbalové trpaslíka v domácím utkání s Arménií.
     
    Úvodní sestavy:

    Srbsko: Radunovič – Stevanovič, Jovanovič, Milenkovič, Bogosavac – Radonjič, Lukič, Pantič, Mesarovič, Živkovič (C) – Jovič
    Náhradníci: Mašovič, Jevrič – Babič, Šaponjič, Mihajlovič, Pantovič, Adžič

    Gibraltar: Banda – Crips, Serra, Anneyley, Coombes – Ballantine, Vinet, Torilla (C), Clinton – Pizarro, Hernandez
    Náhradníci: Hankins – De Los Santos, Britto, Consigliero, Espinosa, Isola, Sanchez

    Rozhodčí: Griffith – J.B. Roberts, M. Roberts (vš. WAL).
     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Kvalifikační zápas skupina 7 tak může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hostující hráči rozehráli úvodní poločas ze středového kruhu. Ihned po rozehrávce se ujal balonu domácí Milenkovič, který z pozice stopera rozehrál útočnou akci dlouhým nákopem. A hned bylo před Bandou pořádně horko. Živkovič téměř využil zaváhání hostující obrany.
     
    3
    Další rychlá akce Srbů končí jen nepřesným centrem z levé strany. Serra byl tentokrát pozorný.
     
    4
    Vinet fauloval u středové čáry a Srbové tak mohli rozehrát útočnou akci. Na pravé straně se uvolnil Radonjič, ale přesnou přihrávku již nepřidal. Nakonec z toho je alespoň rohový kop pro domácí.
     
    5
    Ten je však neúspěšný. Jovič hlavičkoval vysoko nad a hostující obrana si může vydechnout.
     
    6
    Ofenzivní hráči Gibraltaru se vydali napadat. Srbští obránci bez větších problémů překombinovali střed trávníku, Živkovič dokonce našel přesným centrem Joviče, který nechal hlavičkou do středu branky vyniknout hostujícího brankáře.
     
    7
    Srbové jsou stále natlačeni na polovině hostujícího týmu. Nyní dokázal však po dlouhé době odkopnout balon od své branky Serra.
     
    8
    Leon Clinton se statečně pral s přesilou u rohového praporku v branky Srbska. Stevanovič ho nakonec přehrál a ještě od něj odrazil míč za brankovou lajnu.
     
    9
    Také na druhé straně se nedařilo útočícímu týmu. Mesarovič nepřihrál přesně na rozběhnutého Živkoviče a balon končí v autu.
     
    10
    Andrew Hernandez by zasažen do obličeje. Domácí pokračovali v kombinaci, mezitím se hrát Gibraltaru zvedl z trávníku. Jovič se znovu v pokutovém území tlačil k hlavičce, ale je přichycen v ofsajdu.
     
    12
    Mesarovič si poradil ve středu pole hned se dvěma protihráči, ale unikajícího Joviče už dlouhým pasem nenašel.
     
    13
    Hosté získali míč u středové lajny, poté se ale dostal do úzkých Vinet, který byl přistrčen, ale pokračovalo se ve hře. Domácím se podařilo přenést hru na levou stranu, ale ani rychlostně vybavený Živokovič balon ve hře neudržel.
     
    15
    Srbové se snaží dostat do pokutového území kombinací, ale hráči Gibraltaru se srdnatě brání.
     
    16
    Radonjič měl dostatek času na přesný centr, ale balon do pokutového území nedostal. Poté ale fauloval před vápnem a domácí mají dobrou pozici k ohrožení branky.
     
    17
    K balonu se postavil kapitán Andrija Živkovič, mířil na zadní tyč, ale tam nebyl nikdo v takové výšce, kde se pohyboval míč.
     
    19
    Nemanja Radonjič měl dostatečnou rychlost na pravé straně, jeho centr našel na hranici vápna stojícího Pantiče, který si ale špatně balon zpracoval a ke střele se už nedostal.
     
    20
    Po dvaceti minutách hry se opřel do balonu z velké dálky Lukič. Jeho střela končí daleko mimo tři tyče.
     
    20
    Srbsko právě vstřelilo branku!
    Srbové zužitkovali svůj tlak a jdou do vedení! Kapitán týmu ANDRIJA ŽIVKOVIČ si naběhl na parádní přihrávku za posledního obránce a poté zakončil pravou nohou k tyči. Banda v hostující brance byl bez šance.
    20. ŽIVKOVIČ - 1:0
     
    22
    Gibraltar se nemůže dostat s balonem na útočnou polovinu. Domácí hráči uklidnili po vstřelené brance hru a kombinují ve středu trávníku.
     
    24
    Živkovič je na levém kraji velmi aktivní. Po jeho přiťuknutí se dostal do dobré pozice Jovič, ale chtěl ještě přihrávat zpět a míč se už k srbskému kapitánovi nedostal.
     
    25
    Opět byl u balonu Živkovič. S přehledem se probojoval po postranní lajně až k vápnu, poté ale volil nepřesnou přihrávku zpět.
     
    26
    Ze třiceti metrů napřáhl domácí záložník Pantič. Jeho dělovka se mezi tři tyče nevešla a Banda tak mohl být v klidu.
     
    27
    Kombinace domácí reprezentace pokračovala. Stevanovič to vzal podél pravé lajny téměř až k vápnu, ale poté nenašel centrem nabíhajícího Joviče.
     
    28
    Po dlouhé době se Gibraltar dostal na útočnou polovinu. Pizarro byl navíc faulován před vápnem a vznikla tak nebezpečná situace.
     
    29
    K balonu se postavil Leon Clinton. Krajný ofenzivní záložník dokázal překoupnout obrannou zeď, ale míč už do branky nezatočil.
     
    29
    Srbsko právě vstřelilo branku!
    Srbové vedou již o dvě branky! DANILO PANTIČ si zpracoval míč ve středu vápna, poté obešel kličkou do levé straně posledního obránce a s brankářem si již nedělal ránou k tyči starost.
    29. PANTIČ - 2:0
     
    30
    Žlutou kartu dostává Clinton (Gibraltar).
     
    32
    Hlavní rozhodčí umožnil hráčům krátkou přestávku na občerstvení.
     
    33
    Nyní už se znovu pokračuje ve hře. Clinton centroval po faulu na Vineta ze středové lajny až do vápna domácích. Tam se ale provinil dalším nedovoleným zákrokem Serra.
     
    34
    Pantič se již nemohl dívat na kombinaci svého týmu a tak zkusil překvapit hostujícího brankáře dalekonosnou střelou. Vylekal tak akorát diváky sedící za brankou.
     
    36
    Clinton zůstal po dalším zásahu do hlavy ležet na trávníku. Domácí sportovně zakopli balon za postranní lajnu. Po rychlém ošetření se pokračuje ve hře.
     
    37
    Srbům dvoubrankové vedení nestačí. Živkovič si to namířil z levé strany do vápna, ale ke střele se již po vynikajícím zákroku Serry nedostal.
     
    38
    Po dlouhém centru do vápna propadl balon až za zadní tyč. Tam byl připravený Radonjič, ale svojí pumelici poslal jen nad břevno.
     
    39
    Bradley Banda musel být znovu ve střehu. Pantič zkoušel další střelu z velké dálky a nyní už brankáře donutil k zákroku.
     
    40
    Srbsko právě vstřelilo branku!
    A už to je o tři góly. DANILO PANTIČ znovu číhal na hranici ofsajdu. Střelu Živkoviče ještě Banda dokázal vyrazil, ale Pantič byl u balonu první a s přehledem dorazil míč do odkryté branky.
    40. PANTIČ - 3:0
     
    42
    První poločas pomalu míří ke svého závěru. Srbsko se snaží definitivně rozhodnout zápas další brankou. Na středu vápna stál Jovič, ale netrefil balon dokonale a Banda si připisuje zákrok.
     
    43
    Živkovič měl dobrou rychlost na levém kraji, ale míč si předkopl příliš před sebe a Crisp tak mohl zasáhnout.
     
    44
    Minutu před pauzou se domácí zabydleli na útočné polovině. Lukič ale celou akci překombinoval zpětnou nahrávkou na Pantiče a hosté se ubránili.
     
    45
    Jovič si našel míč za posledním obráncem, ale byl přichycen v lehkém ofsajdu a musí tedy balon odevzdat.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase tři minuty.
     
    45+2
    Hosté si vybojovali již v nastaveném čase rohový kop. Clinton centroval od rohového praporku do pokutového území Srbska. Domácí se s přehledem ubránili.
     
    45+3
    Srbsko právě vstřelilo branku!
    Ještě před poločasem se prosazují Srbové počtvrté. LUKA JOVIČ si našel prostor a bez problémů převzal dokonalou přihrávku do běhu, následně obešel brankáře a zasunul míč do prázdné branky.
    45+3. JOVIČ - 4:0
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Srbové naprosto ovládají hru na celém trávníku. Gibraltar se několikrát dostal na útočnou polovinu, ale střelu na branku ještě nevyslal. To na druhé straně se prosadil kapitán Živkovič, Jovič a hned dvakrát záložník Danilo Pantič, kteří rozhodli zápas již po prvním poločase.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou domácí fotbalisté. Nechybělo mnoho a Živkovič byl znovu v dobré střelecké pozici. Tentokrát ho však zradilo zpracování.
     
    48
    Domácí zatím nepouštějí soupeře k balonu. Živkovič si šel pro další branku, ale byl přichycen v metrovém ofsajdu.
     
    49
    Až nyní se dostali k balonu také hráči Gibraltaru. Nebylo to však na dlouho. Crisp ztratil balon a poté musel rychlý protiútok hasit faulem za žlutou kartu.
     
    50
    Pohledná souhra domácího týmu končí obranným odkopem Annesleye na rohový kop.
     
    51
    První roh odvrátil skluzem Serra. Domácí měli ještě jednu možnost k centru od rohového praporku, ale balon jen proletěl vápnem za brankovou lajnu.
     
    52
    Živkovič měl prostor pro centr levou nohou, ale do jeho přízemní přihrávky vložil kopačku Coombes.
     
    53
    Akce domácí reprezentace stále pokračuje. Nakonec se domácí kapitán přece jen dostal k centru. Ten ale bez větších problémů odvrátil Serra.
     
    54
    Po nezaviněném středu se poroučel k zemi domácí Pantič. Střelec dvou branek z dnešního zápasu musí být ošetřen.
     
    55
    Nyní se zranil při obranném skluzu hostující Jaime Serra. S jeho kolenem to nevypadá vůbec dobře a stoper Gibraltaru bude muset nejspíše střídat.
     
    56
    Tak to Serra ještě zkouší na trávníku. Domácí kombinovali před vápnem soupeře, ale ke střele se nedostali.
     
    57
    Ballantine nestíhal v osobním souboji rozběhnutého Živkoviče a tak sáhl k faulu za žlutou kartu.
     
    58
    Sám faulovaný kapitán týmu rozehrál volný přímý kop z místa incidentu. Jeho další pokus končí daleko nad břevnem.
     
    59
    První střela Gibraltaru. Ballantine se opřel do míče v ne zrovna dobré pozice a poslal balon nad branku.
     
    60
    Po hodině hry stále vede domácí Srbsko o čtyři branky z prvního poločasu. Srbové ve druhé půli polevili v útočném snažení.
     
    61
    Živkovič obešel svého strážce u levé postranní lajny, poté z druhého doteku centroval do vápna, ale tam byl tentokrát nejvýše Banda.
     
    62
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Jovanovič, přichází Šaponjič.
     
    64
    Domácí stále tlačí na soupeře, ale pátou branku ne a ne přidat. Nyní pálil Jovič jen vedle branky.
     
    65
    Banda se musel činit na brankové lajně. Nejdříve neudržel centr z pravé strany, poté musel řešit tvrdou střelu Živkoviče z úhlu.
     
    67
    Živkovič stále velmi aktivní na levém kraji. Nyní si poradil s prvním obráncem, ale následně už nestačil na Serru.
     
    68
    Pátá branka nebyla daleko. Luka Jovič se hnal s balonem do velké šance, ale byl odpískán sporný ofsajd. Jovič stejně v zakončení zklamal.
     
    70
    Po dlouhé době se také hostující hráči ohřáli na polovině Srbska. Krátkou kombinaci ale přerušila nepřesnost z kopačky Vineta.
     
    71
    Živkovič rozehrával další rohový kop domácího týmu. Z velké dálky se poté opřel do odraženého balonu Mesarovič.
     
    71
    Střídání v týmu Gibraltar: ze hřiště odchází Torilla, přichází De Los Santos.
     
    72
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Radonjič, přichází Mihajlovič.
     
    74
    Srbové již si jsou jistí vítězstvím za tři body a tak už se do útoku příliš neženou. Nyní překazil kombinaci domácích nepřesnou přihrávkou Mesarovič.
     
    75
    Boris Radunovič si snad poprvé v zápase sáhl na balon. Centr z pravé straně stáhl lehce ze vzduchu do rukavic.
     
    76
    Scott Ballantine zůstává sedět na trávníku, drží se za pravou nohu a bude muset být ošetřen.
     
    77
    Rozhodčí umožňuje před závěrečnou části zápasu hráčům občerstvení u laviček.
     
    78
    Banda se musel předvést ve své brance. Na prudkou střelu Živkoviče reagoval povedeným zákrokem u pravé tyče.
     
    79
    Střídání v týmu Gibraltar: ze hřiště odchází Pizarro, přichází Isola.
     
    80
    Střídající Mihajlovič si nepohlídal ofsajdovou hranici, musí odevzdat míč a ještě se zlobí na pomezního.
     
    81
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Mesarovič, přichází Adžič.
     
    82
    Další ofsajd domácího týmu. Jovič už si to pádil na hostující branku nikým nehlídaný, ale hlavní rozhodčí ho zastavuje hvizdem.
     
    83
    Posledních zhruba deset minut kvalifikačního zápasu. Domácí s přehledem kontrolují i druhou půli, ale branky již nepřidávají.
     
    85
    Střídání v týmu Gibraltar: ze hřiště odchází Coombes, přichází Britto.
     
    86
    Pantič zkoušel vysunout průnikovou přihrávkou rozběhnutého Joviče. Ten ale na balon nedosáhl a už ho ani poté nestačil na hrací ploše udržet.
     
    87
    Kombinaci domácího týmu zastavil zákrokem Vinet. Poté zkoušel hostující záložník o založení rychlé akce, ale Hernandeze na hrotu nenašel.
     
    88
    Další nepříjemnost v hostující sestavě. Také Leon Clinton musí být ošetřován na trávníku. Hra se tak znovu přerušuje.
     
    89
    Clinton je odnášen na nosítkách a Gibraltar tak bude dohrát dnešní utkání v deseti.
     
    90
    Již v devadesáté minutě se dostal k balonu Živkovič, který vymyslel přihrávku mezi obránci, ale Jovič úmysl domácího kapitána nepochopil.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase pět minut.
     
    90+2
    Nyní to zkoušel po pravé straně střídající Mihajlovič. Jeho centr nebyl přesný, ale po zaváhání hostující obrany mohl pálit z pětadvaceti metrů Pantič nad branku.
     
    90+4
    Srbové ani v nastaveném čase soupeře nepouštějí k balonu. Na pravém kraji s přehledem kombinuje Mihajlovič se Stevanovičem.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 7:2. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 6:0. Fauly: 6:8.
     
    Pět nastavených minut uběhlo a zápas končí. Srbové si zajistili vítězství již v prvním poločase. Nejprve se prosadil kapitán týmu Andrija Živkovič, poté dvakrát dopravil míč do sítě také Danilo Pantič a těsně před polovinou zápasu dovršil parádní úvodní pětačtyřicetiminutovka brankou Luka Jovič. Ve druhém poločase Srbsko marně dobývalo pokutové území Gibraltaru. Hosté byli v těsném bloku a neumožnili soupeři vypracovat další brankové šance.

    Srbsko tak vstupuje do kvalifikace pohodovou výhrou za tři body. Naopak Gibraltar si připisuje třetí prohru v řadě bez vstřelené branky. (20:01:38)

    Vít Schück

    Branky: 20. Živkovič, 29. Pantič, 40. Pantič, 45+3. Jovič

    Karty:   30. Clinton (GIB), 49. Crisp (GIB), 57. Ballantine (GIB)


    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 7:2. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 6:0. Fauly: 6:8.
    Srbsko: Radunovič – Stevanovič, Jovanovič (62. Šaponjič), Milenkovič, Bogosavac – Radonjič (72. Mihajlovič), Lukič, Pantič, Mesarovič (81. Adžič), Živkovič (C) – Jovič
    Náhradníci: Mašovič, Jevrič – Babič, Šaponjič, Mihajlovič, Pantovič, Adžič

    Gibraltar: Banda – Crips, Serra, Anneyley, Coombes (85. Britto) – Ballantine, Vinet, Torilla (C) (71. De Los Santos), Clinton – Pizarro (79. Isola), Hernandez
    Náhradníci: Hankins – De Los Santos, Britto, Consigliero, Espinosa, Isola, Sanchez

    Rozhodčí: Griffith – J.B. Roberts, M. Roberts (vš. WAL)
    thejrc.org