Liberec – Plzeň 0:3 (kon.) | Ostrava – Jablonec 2:2 (kon.) | Zlín – Teplice 2:0 (kon.)
Bohemians 1905 – Slovácko 1:0 (kon.) | Olomouc – Slavia 1:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:1 (1:1)
SK Slavia Praha
Sobota 09.09.2017, 18:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký sobotní podvečer, HET liga se po dvou týdnech fotbalového spánku způsobeného reprezentační pauzou probouzí znovu k aktivitě. Na pořadu je totiž už její 6. kolo. Jednou z jeho kapitol bude i šlágr, tedy střetnutí Olomouce se Slavii. Utkání startuje v 18:00!
     
    SK Sigma Olomouc
    Sigma byla na začátku sezóny pro mnohé experty otloukánek ligy No. 1. De facto popelka nejvyšší soutěže. Olomouc sice měla za sebou celkem jednoznačné vítězství ve Fortuna národní lize, dva sestupy během posledních čtyř sezón spolu s nejednoznačnou budoucností co se finanční situace klubu týče však na prestiži moc nepřidaly. Tipy na umístění tak byly logické – dolní polovina tabulky nebo „ne moc klidný střed“.

    Svěřenci kouče Václava Jílka ovšem šli proti všem předpokladům. Už v letní přípravě ukázali potenciál mančaftu, který doznal oproti loňsku jen menších změn, když kádr opustili spíše fotbalisté na hranici sestavy. Stejně jako výhry nad Maccabi Haifa nebo Omóniií Nikosie bylo překvapivé i představení Hanáků v Mladé Boleslavi. Tehdy ještě účastníka evropských pohárů Sigma nešetřila a pro širokou veřejnost neznámý, dvougolový Šimon Falta se spektakulárním individuálním výkonem dostal do nejlepších sestav kola. Tato z prvního pohledu ne moc významná prohra Boleslavských měla ještě dohru, frustrovaný šéf týmu Uhrin totiž kromě hráčů zkritizoval i svého podřízeného Martina Svědíka, který nakonec klub opustil. Důvodem mělo být jeho vyzrazení základní sestavy Boleslavi kouči soupeře a kamarádovi v jedné osobě Václavu Jílkovi. Spekulace však zůstaly nepotvrzené. Olomouc výhra jednoznačně nakopla, hned v dalším utkání totiž zdolala ambiciózní Liberec, který porazila díky hlavičce Moulise, jenž byl na hřišti jen pár sekund.

    O týden později tak jela do Štruncových sadů za úplně jiné situace, souboj prvního s druhým nabízel parádní bitvu. A loňský vicemistr z Plzně si na Sigmě pořádně vyskřípal zuby. Olomouc se po těsné prohře 0:1 dostala do všech celostátních médií, po mnoha letech tak zažívala značka moravského klubu velkou revoluci. A ta i nadále pokračovala. V dalším zápase totiž zdecimovali Hanáci Brno, které se tehdy utápělo ve velké krizi. Sigma si mohla po výhře 4:0 přičíst další podíl na „pádu trenérské židle“, Svatopluk Habanec se po zápase, které Zbrojovku poslalo na poslední místo raději poroučel pryč. Nezanedbatelným faktem mohl být i zážitek z parkoviště Androva stadionu, kde si na bývalého trenéra Slovácka počkali nespokojení Brňané a jen s výpomocí těžkooděnců nedošlo k jeho napadení.

    Těsně před reprezentační přestávkou se tak Sigma vznášela na obláčku pýchy. Z popelky se stál zajímavý mančaft s ještě více zajímavými hráči. Na Slovácku však Olomoučtí poprvé v sezóně zaváhali, proti houževnatým soupeřům se neprosadili, čímž si zapsali bezbrankovou remízu. I tak ovšem patří domácím po pěti kolech 3. místo tabulky, před sezonou rozhodně nečekané.

    Hlavními postavami „olomouckého zázraku“ je kromě již zmíněného Šimona Falty taktéž Jiří Texl, hráč, který ještě nedávno myslel na konec kariéry. Mezi hvězdné hráče se zatím celkem překvapivě neprobijí Jakub Plšek, na vině však bylo zranění, které utržil v utkání s Libercem. Jeho kolega, jenž taktéž vedl druholigovou jízdu Sigmy, Tomáš Chorý je naopak v kurzu na přestupovém trhu. Kometou pak je mladý stoper Václav Jemelka, právě on je jedním z typických příkladů, na čem Olomouc nejvíce těží. Vlastní odchovanci prostě dělají své.
     
    SK Slavia Praha
    Galacticos? Ne, něco mnohem většího. Pražská Slavia se během letní pauzy postarala o obrovské pozdviženi v jinak celkem klidném českém „rybníce“. Obrovská suma za posily, které by ještě před lety tuzemská liga vítala spíše jen jako aprílový žert, byla jedním z taháků předsezonní atmosféry. Z HET ligy se tak obrazně během noci stal marketingový tahák.

    Velká jména však to vysněné přece jen nepřinášela, Slavia se sice v lize ukazovala v průměrných výkonech, ovšem posily se jakoby pořádně neprojevovaly. První větší zkoušku však sešívaní zvládli, když se dostali přes BATE Borisov do 4. předkola Ligy mistrů a byli jen dvojzápas od vstupu do milionářské soutěže. Krize týmu ovšem přišla v ne úplně nejvhodnější moment, Pražané totiž právě v této fázi evropských pohárů zaškobrtli. Co musí mrzet, je nejspíše soupeř. Kyperský APOEL totiž měl být podle porovnání kádru rozhodně hratelným soupeřem.

    Vystřízlivění v pohárové Evropě a záchvěv nervozity se projevil i na ligových výsledcích, červenobílí se trápili hlavně v koncovce, když si tento problém přenesli z Ligy mistrů i do Ďolíčku, kde prodloužili svůj střelecký půst na tři zápasy. Utnout tuto nelichotivou statistiku se podařilo fotbalistům pod taktovkou Jaroslava Šilhavého až v Mladé Boleslavi, kde domácí potupili čtyřmi brankami. Výsledek může znamenat mnoho, podle expertů se však začíná rozjíždět ta pravá, zatím skrytá síla Slavie. České kluby se tak mají asi na co těšit, už teď je totiž pražský tým na druhém místě, odkud ztrácí čtyři body na vedoucí Plzeň.

    Hvězdou týmu v lize zatím sice nejsou ani tak Danny (předtím Petrohrad) nebo možná ještě renomovanější bomber Halil Altintop, který přišel z Augsburgu. V posledním zápase před reprezentační pauzou se totiž blýskl Nizozemec Mick Van Buren, jenž prvními dvěma zásahy v dresu Slavie rozhodl o důležitém vítězství pro psychickou pohodu v kabině.
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    26.08.2017 Slovácko x Olomouc 0:0 (liga)
    20.08.2017 Olomouc x Brno 3:0 (liga)
    12.08.2017 Plzeň x Olomouc 1:0 (liga)

    SK Slavia Praha
    27.08.2017 Slavia x Mladá Boleslav 4:0 (liga)
    23.08.2017 Slavia x APOEL 0:0 (4. předkolo LM)
    19.08.2017 Bohemians x Slavia 0:0 (liga)
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    16.04.2016 Olomouc x Slavia 1:1 (Synot liga 2015/16)
    23.10.2015 Slavia x Olomouc 0:2 (Synot liga 2015/16)
    19.07.2014 Olomouc x Slavia 1:1 (příprava)
     
    Perličky zápasu

    LAST MINUTE POSILA: Jednou z možná posledních kaufů tohoto přestupového okna bylo pro Slavii vytoužené hostování útočníka Tomáše Necida. Účastník loňského Eura a reprezentant se do Prahy vrací jako zapůjčka z Burzasporu.

    ÚTOČNÍK V KURZU: Olomoucký forvard Tomáš Chorý je na na roztrhání. Perspektivní dvaadvacetiletý fotbalista, který byl součástí výběru lvíčat na nedávném kontinentálním šampionátu, mohl přestoupit i do Slavie, odkud o něj byl evidentní zájem. Sigma s ním však má stále platnou smlouvu, pustit ho rozhodně nehodlá.

    MOHUTNÁ NÁVŠTĚVA: Takovýto šlágr si zaslouží fantastickou atmosféru. A ta by měla opravdu na Andrově stadionu panovat! Koupit lístek na dobré místo byl v týdnu už velký problém.

    BILANCE: Slavia Olomouc v sedmi posledních duelech v lize neporazila, Sigma Slavii čtyřikrát z posledních pěti pokusů porazila.

    ABSENCE: Do zápasu se z domácí soupisky nebude moci zúčastnit rehabilitující Václav Vašíček a stoper Aleš Škerle, který má nespecifikované lehké zranění. Slavia by měla být kompletní.
     
    Původně delegovaný rozhodčí Pavel Královec je zraněný, místo něj do zápasu nastoupí arbitr Karel Hrubeš.
     
    Další výrazná změna! Kouč Olomouc Václav Jílek se na lavičce z důvodu nemoci neobjeví, zastoupí ho jeho asistent Ladislav Onofrej.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Karel Hrubeš, na čarách pak budou působit Ivo Nádvorník s Kamilem Hájkem. Jako čtvrtý rozhodčí pak byl delegován Martin Nenadál, delegátem asociace je Vítězslav Holub.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Plšek – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Texl, Štěrba, A. Romero, Moulis, Manzia, Hála.

    SK Slavia Praha: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Altintop, Souček, Hušbauer – Stoch, Van Buren – Milan Škoda (C).
    Náhradníci: Kovář – Bílek, Sobol, Rotaň, Mešanović, Necid, Zmrhal.

    Rozhodčí: Hrubeš – Nádvorník, Hájek.
     
    Na trávníku už se pohybují všichni aktéři dnešního utkání a to včetně rozhodčích. Všichni se důkladně připravují na zápas, který by měl být ozdobou tohoto kola HET ligy.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba mančafty už míří na hrací plochu, to vše za bouřlivého ohlasu tribun, které jsou opravdu velmi slušně zaplněny. Začínáme za pár okamžiků!
     
    Před zápasem je ještě oceněn bývalý funkcionář Sigmy Jiří Vít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se k míči dostává Sigma, jenomže první nahrávka na slávistickou polovinu byla neúspěšná. Kalvach byl na přihrávku Jemelky příliš menšího vzrůstů. Vhazovat budou hosté.
     
    2
    Frydrych se hezky ukázal na pravém křídle, kde také dostal přesnou přihrávku na pravačku. Jeho nákop ovšem trefil pouze Vepřeka. Slavie se dostane k rohovému kopu.
     
    3
    Roh Slavie k úspěchu nevedl, neboť olomoucká defenzíva si všechny protihráče obsadila. Na Sigmě je ale přece jenom vidět nervozita, zářným příkladem může být brejk Plška, který skončil dobrým návratem Stocha.
     
    4
    Zahradníček neproměnil obrovskou tutovku! Olomoucký záložník se hnal sám na branku, když mu slávistická obrana nechala příliš volného místa ve středu hřiště. Jeho lob sice Laštůvku obalamutil, jenomže do branky nespadl. Míč letěl těsně nad břevno.
    4. Faltovu pohotovou střelu zblokovala obrana
     
    5
    Chorý dokázal vybojovat míč u nedůrazného Ngadeua, a dokonce i přihrát na Faltu. Ten se však prvním střelcem zápasu nestal, jeho ránu vyclonili hostující obránci mimo brankoviště.
     
    6
    Ngadeu se ukázal při rohovém kopu kousek u zadní tyčky a odskočil si od svého srážce Jemelky. Hlavičkoval ovšem těsně vedle, nad branku brankáře Buchty. Olomouc se dostane k rozehrávce.
     
    7
    Frydrych ukázal krásné pokrytí míče, když se nedal zastavit Houskou. Rozhodčí Hrubeš píská Olomouci nedovolený zákrok, Slavia bude rozehrávat přímý kop z pravé strany od lajny.
     
    8
    Slavia zatím čím dál častěji hrozí, hlavně její presink je velmi účelný. Na nejistého stopera Jemelku je tlak Stocha obrovskou hrozbou. Už několikrát hrozilo velké nebezpečí pro domácí řady.
     
    9
    Slavia právě vstřelila branku!
    A máme tady první branku zápasu! Olomouc nechala příliš prostoru na ose hřiště, což bomber typu MILANA ŠKODY nemohl nechat bez využití. Po rychlém zpracování míče se na druhý dotyk rozhodl ke střele a jeho rána letěla přímo mezi nohy golmana Buchty. Ten už neměl moc šancí na zákrok.
    9. Milan ŠKODA - 0:1
     
    11
    Souček si pomohl na levém křídle lehkým přidržením za dres, což rozhodčímu Hrubešovi nemohlo ujít. Sigma se může na chvíli zkonsolidovat.
     
    12
    A Škoda znovu pálí jako pravý kanonýr! Po střele z voleje ovšem na Buchtu nevyzrál, neboť mířil přesně do středu brány. Olomoucký brankář si tak připsal velmi důležitý zákrok.
    12. Škoda je při chuti – pěkným volejem trefil jen brankáře Buchtu
     
    13
    To je střelnice! Plšek se dostal k Vepřekově přihrávce přímo u penaltového puntíku a pokusil se pálit k levé tyči. Brankář Laštůvka se i přes fakt, že už mířil na druhou stranu, na střelu natáhl a vyrazil míč konečky prstů.
    13. Plškovu nebezpečnou střelu pohotově zlikvidoval Laštůvka
     
    14
    Slavia se po vstřelené brance jednoznačně uklidnila, Sigma je sice nebezpečná, ale naprosto jí zatím schází klid při střelbě. Tento fakt se projevuje i na světelné tabuli.
     
    15
    A máme tady další zajímavou střelu! Radakovič se nebál a vypálil z takřka třiceti metrů. Na jeho slabší střelu nicméně Laštůvka našel velmi jednoduše recept a připisuje si další lehčí zákrok.
    15. Radakovič vypálil z dálky, Laštůvka balon nadvakrát zkrotil
     
    16
    Hušbauer už sice pádil na bránu Sigmy, jenomže pomezní rozhodčí zřejmě dobře viděl jeho ofsajdové postavení. Buchta bude rozehrávat od vlastní brány.
     
    17
    A Škoda znovu pálí! Kanonýr par excellence se tentokrát vydal znovu přes střed hřiště a jeho protiútok brankou neskončil jen velice těsně. Pálil totiž milimetry vedle levé tyče Buchtovy brány.
    17. Na skvělý Stochův pas si naběhl Škoda, obloučkem ale netrefil bránu
     
    18
    Domácí se po dlouhé době dostávají na soupeřovu půlku, v těchto chvílích jsou hodně pod tlakem.
     
    19
    Sladký se rozhodl pro exekuci standardní situace, jenomže jeho rány letěla o dost vedle, než by bylo pro Olomoucké záhodno. Laštůvka se dostane znovu k odkopu od brány.
     
    20
    Miroslav Stoch se rozhodl pro střelbu z větší vzdálenosti, jenomže ani on nebyl úspěšný v této disciplíně. Střela mu letěla hodně vedle tyče.
     
    21
    Chorý si zkoušel nabíhat vedle pádícího Jugase, jenomže stopera Slavie ani nemusel zkoušet prohnat. Pomezní sudí mu odpískal ofsajdové postavení.
     
    22
    Vepřek sice zkoušel centrovat do vápna na své spoluhráče, avšak na svém místě stál Ngadeu, který balón odhlavičkoval. Slavia může jít do brejku!
     
    23
    Stoch je sice rychlostně dobře vybaven, avšak na Buchtu si tentokrát nevyšlápl. Olomoucký brankář byl u propadlého míče rychleji a situaci jednoduše vyřešil odkopem přes půlku. Hosté promarnili velkou možnost.
    23. Stoch se řítil sám na bránu, šanci mu včasným vyběhnutím sebral Buchta
     
    24
    Frydrych sice povalil Faltu, avšak sudí to jako až tak nebezpečný zákrok nevyhodnotil. Domácí mančaft tak čeká místo standardky pouze autové vhazování kousek od rohového praporku.
     
    25
    Ngadeu je v defenzívě jedním z pilířů dnešní slávistické hry, Sigma se přes něj nedokáže prosadit, což se také de facto klíčový důvod, proč zatím nevstřelila branku.
     
    26
    Falta se zkoušel dostat okolo Frydrycha, jenomže ani tentokrát nebyl úspěšný. Místo toho je v následujícím brejku pískán faul na Škodu, Slavia bude rozehrávat z vlastní půlky.
     
    27
    Dva rohy hostí moc nebezpečí nepřinesly, Stoch totiž ani jednou nenašel dobře postaveného spoluhráče. V druhém případě totiž Ngadeu hlavičkoval jen do náruče připraveného Buchty.
    27. Ngadeouovu nepříjemnou hlavičku lapil Buchta
     
    28
    Chorý si úplně neporozuměl s Plškem a Houskou, neboť po svém náběhu za obranu nahrával k autové čáře. Po nepřesnosti olomouckého forvarda bude Slavia vhazovat.
     
    29
    Je to stále opakující se tvrzení, jenomže platí opravdu při většině akcí Olomouce. Centry do vápna hostů jsou pod kontrolou všech defenzivních hráčů Slavie, žádný zatím úspěšný nebyl.
     
    30
    Roh Pražanů moc vzruchu na tribunách nezpůsobil, Stochův nákop do vápna totiž už na přední tyčce hlídal Vepřek, který také dostal balón mimo šestnáctku. Sigma si může na malou chvíli odpočinout.
     
    31
    Tlak Slavie na malou chvilku polevil, jelikož dvě nepřesnosti ve hře hostů byly jednoduchým soustem pro domácí fotbalisty. Sigma se může zkonsolidovat a dostat se na soupeřovu půlku.
     
    32
    Hosté se aktuálně vůbec nikam neženou, co je zajímá, to jsou brejkové situace, či alespoň jejich náznaky. Přispívá k tomu i nevýrazná a ne moc překvapivá kombinace Olomouckých. Sigma je opravdu i místy bezradná.
     
    33
    Stoch se sice dostal do vápna, jenomže jeho rány moc neplechy nenatropila. Buchta jeho okus odkopl mimo hřiště, v této situaci to bylo nejjednodušší řešení.
     
    34
    Kombinační hra Sigmy opravdu hrůzu netropila, Slavia je v zadních řadách v naprosté pohodě a čeká si jen na chybu soupeře. Obhájce titulu ukazuje svoji velkou zkušenost.
     
    35
    Josef Hušbauer (SLA) se v této chvíli provinil faulem v podob skluzu na Housku na středu hřiště, což bylo oceněno žlutou kartou.
     
    36
    Standardku Olomouce si vzal na starost Sladký, nicméně jeho dlouhý volej na Chorého k ničemu výraznějšímu nevedl. Olomoucký kanonýr se k míči nedostal, navíc stál v ofsajdu.
     
    37
    Frydrych zahrál při hlavičkovém souboji s Faltou rukou, sudí si tohoto poznatku všiml, čímž se rozhodl k přerušení hry. Sigma dostává k dispozici rozehrávku.
     
    38
    Olomouc zkusila při vhazování dostat míč přímo do sítě, jenomže nikdo ze slávistů balón netečoval. Podle pravidel by tak ani při chybě Laštůvky o branku nešlo, stejně jako o zákrok.
     
    39
    Jakub Jugas (SLA) obdržel žlutou kartu za stáhnutí Housky, čímž přerušil nadějný brejk Olomouce.
     
    40
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Sigma dává velice důležitou branku! Krásný centr Veřeka doletěl, či doskákal až k VÁCLAVU JEMELKOVI, který břichem v pádu dostal míč za brankovou čáru. Laštůvka se natahoval po míči marně. Slavia obdržela první branku v tomto ročníku,
    40. Václav JEMELKA - 1:1
     
    42
    Škoda byl nachytán v ofsajdu, domácí si tak mohou na chvíli oddechnout. Pražané jsou totiž velice akční a velmi nabuzení vývojem zápasu. Olomouc je pod tlakem.
     
    43
    V sektor hostí na tribunách to vře, k přerušení utkání však zatím nedochází. Situaci zřejmě zvládnou vyřešit příslušníci Policie České republiky, kteří míří do ochozů.
     
    44
    Falta se dostával před vápnem ke střelbě, jenomže jeho pokus byl zblokován Frydrychem. Domácí mančaft se tak musí z půlky Slavie zase klidt.
     
    45
    Po Škodově pokusu o střelu z úniku, který byl zblokován Vepřekem, budou Pražané kopat roh. Slavia dostává velkou příležitost před koncem zápasu.
     
    45
    Rozhodčí bude nastavovat jednu minutu nad standardní hrací čas!
     
    45+1
    Radakovič byl zfaulován před vlastní brankou, Olomouc bude ještě po nedovoleném zákroku Van Burena rozehrávat v poklidu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas přinesl ze začátku velkou dominanci červenobílých, kteří byli ve většině případů jednoznačně lepší a důraznější, což využili k otevření skóre . Postupem času se však začali u šanci zjevovat i hráči olomoucké Sigmy, nicméně k vyrovnání to dlouho i kvůli střelecké impotenci nevedlo. Až 40. minuta ukázala potenciál domácích, kteří zásluhou stopera Václava Jemelky vstřelili branku na 1:1. Toto skóre platilo i na konci poločasu, druhá půle, která začne přibližně v 19:02, nabízí zajímavou zápletku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Slavia se se začátkem druhé půle dostává k míči jako první, jenomže pokus o přesun přímo k Buchtově bráně se moc nezdařil. Po chybě v rozehrávce bude vhazovat Sigma.
     
    47
    Olomouc pořádně tlačí, nejprve Houska a následně i Sladký zkoušeli nacentrovat přímo do malého brankoviště, leč se záměrem neuspěli. Slávie si výseč před svou bránou srdnatě ubránila.
     
    48
    Ngadeu je bez diskuse velká opora obhájce mistrovské trofeje, v tuto chvíli si vybojoval díky své obratnosti faul na svou osobu. Slavie bude rozehrávat od své branky.
     
    49
    Chorý zůstává ležet po srážce se Součkem na středovém kruhu, zřejmě bude potřeba i ošetření. Oba hráči šli tvrdě kolenem na koleno toho druhého.
     
    50
    Tomáš Chorý je ze hřiště odnášen na nosítkách, Souček z toho vyvázl o trochu lépe, neboť po krátkém obstřiku u střídačky je už na zpět ve hře.
     
    51
    Falta dostal naloženo od protihráče do břicha, Slavie zůstává potrestána standardkou. O tak zákeřný zákrok totiž rozhodně nešlo, karta nebyla potřeba.
     
    52
    Tomáš Chorý se zázračně vrací zpět na hřiště, asistent Onofrej tak nebude muset ani střídat a může ponechat ve hře základní jedenáctku. Sigma může postupovat směrem vpřed.
     
    53
    Škoda si připsal další obrovskou tutovku, když si střelou z voleje nezpracovával a pálil do břevna. Na míč si ovšem zřejmě ještě sáhl brankář Buchta, který zabránil jasné tutovce.
    53. Škoda po Van Burenově přihrávce napálil míč do břevna
     
    54
    Šimon Falta (OLO) dostává žlutou kartu za simulování na vlastní polovině.
     
    55
    Chorý stále není plnohodnotným hráčem, neboť se v této chvíli hlásil lavičce o střídání. Olomoucký forvard je opticky i hůře pohyblivý, stáhnutí ze hry by tak bylo logickým krokem.
     
    56
    Škoda se ve vápně dostal k míč, avšak ten mu až tak příliš nesedl. Pod tlakem Vepřeka vypustil jen vysoký oblouček, který bránu nemohl ohrozit. Vykopávat bude brankář Buchta.
     
    57
    A je tu plánované střídání, místo Tomáše Chorého se na hřiště podívá Bidje Manzia.
     
    58
    Manzia si při prvním kontaktu s míčem neporadil úplně nejvhodněji, jelikož si prvním dotykem balón odstřelil metr od kopačky. Slavia se dostává po menší pauze k rozehrání.
     
    59
    Stoch přitvrdil v souboji se Zahradníčkem na půlící čáře, což rozhodčí dobře viděl. Olomouc dostává k dispozici přímý volný kop.
     
    60
    Také kouč Jaroslav Šilhavý poprvé střídá, Jaromír Zmrhal nahradil Miroslava Stocha.
     
    61
    Milan Škoda zkoušel prodloužit míč směrem k brance, avšak pokus o zmatení brankáře Buchty se úplně nezdařil. Pokus forvarda Slavie skončil o několik metrů vedle tyčky.
     
    62
    Souček se zkusil prosadit svou dalekonosnou pumelici, nicméně jeho záměr až tak úspěšný nebyl. Míč se po ráně zpoza vápna svezl asi o metr nad horní tyč olomoucké brány.
     
    63
    Slavisté jsou ve vytrvalém presu, jenomže tuto konstelaci sil nakonec rozbourává faul Škody na Radakoviče. Útočný faul pro tuto chvilku předává balón na kopačky domácích.
     
    64
    Zmrhal otestoval své střelecké schopnosti z otočky, leč tento záměr neměl většího úspěchu. Míč se po jeho ráně spustil mimo prostor mezi třemi tyčemi. Buchta si nemusel ani natahovat.
     
    65
    I Altintop ukázal své hvězdné dovednosti, avšak na Buchtu to tentokráte nestačilo. Olomoucký golman jeho slabší střelu chytil do rukavic a okamžitě rozehrává.
    65. Zmrhal vypálil z otočky, ale netrefil bránu
     
    66
    Manzia ukázal, jak dokáže být rychlý při brejku. Zahradniček však na něj přihrávku neposlal a pouze napálil clonícího Jugase.
     
    67
    Altintop zkusil napálit míč přímo na branku, avšak znovu bezúspěšně. Olomoucký stoper Radkovič však míč škrtl, Slavii tak čeká roh.
     
    70
    Přichází velká chvíle! Tomáš Necid si odbyl premiéru po návratu do Slavie, neboť nahrazuje na hřišti Halila Altintopa.
     
    70
    Slavisté se v těchto minutách nikam netlačí, jenom čekají na krok soupeře. Hlavně brejkové situace jsou devízou Pražanů, které ovšem v této situaci moc nehrozí.
     
    71
    Michael Ngadeu (SLA) raději shodil na trávník Manziu, než aby čelil velké šanci Olomouce. Rozhodčí ho za to ocenil žlutou kartou.
     
    72
    Slavia se v těchto vteřinách nedokáže pořádně prosazovat, naráží totiž na odpor domácích, kteří srdnatě brání. Ani Škoda není zatím spasitelem Pražanů.
     
    73
    Škoda se vrhl do souboje s Buchtou po dlouhé nahrávce Jugase, avšak míč přece jen nezískal. olomoucký brankář odražený balón chytil do rukavic a okamžitě rozehrává.
     
    74
    Vepřek také jako mnoho jeho předchůdců před ním vyzkoušel ránu z dálky, ovšem dopadlo také velmi podobně. Přízemní pokus letěl daleko od prostoru branky.
    74. Vepřek vypálil z dálky vedle brány
     
    75
    Necid se rozhodl pro střelu ze středu, když se vyhl třem protihráčů. Buchta byl ovšem na správném místě a balón ukryl pod hrudí. Olomouc čelí velkému tlaku.
    75. Zmrhal si dobře navedl míč a vypálil, Buchta musel na zem
     
    76
    Frydrychova nahrávka na Van Burena byla příliš rychlá a nepřesná, nizozemský záložník, či útočník tak míč na hrací ploše nestihl. Olomouc se dostane jednoduše k míči.
     
    78
    Olomouc znovu střídá, místo Jakuba Plška jde na hřiště Jiří Texl.
     
    78
    Manzia se ocitl zčistajasna u branky, jenomže míč do prostoru mezi třemi tyčemi nedostal. Laštůvka předvedl fantastický zákrok pravačkou, čímž se postaral o zneškodnění gólovky.
    78. Manzia letěl do šance, Laštůvka máchl rukou včas
     
    79
    Bidje Manzia (OLO) dostal žlutou kartu za faul u rohového praporku.
     
    80
    Bořil dostal Housku na trávník ostrým zákrokem, avšak pro tentokrát to zůstane bez žlutého napomenutí. Rozhodčí dokázal své rozhodnutí uhájit před bouřícími tribunami.
     
    81
    Hosté se také dostávají k výměně hráčů na hřišti, místo Micka Van Burena nastoupí na trávník Eduard Sobol.
     
    82
    Souček se v této situaci dostane znovu do statistik, neboť si připsal útočný faul na Radakoviče. Domácí budou rozehrávat kousek od vlastního vápna.
     
    83
    Takto pálí kanonýr! Necid se znovu ukázal ve fantastické fazóně, když jeho rána z velké vzdálenosti pořádně protáhla brankáře Buchtu. Ten jeho bombu vytáhl konečky prstů nad branku.
    83. Necidova tečovaná střela Buchtu pořádně zaměstnala
     
    84
    Slavia měla další tutovku! Ngadeu se ocitl při rohu u zadní tyčky a málem míč dostal podobně jako střelec Jemelka za brankovou čárou tělem. Buchta se však dokázal pro balón natáhnout.
    84. Ngadeu se položil do akrobatické střely, Buchta byl na zemi včas
     
    85
    Olomouc se po dlouhé době dostává přes půlící čáru, neboť se dokázala ubránit bojovnou defenzivní prací. Hosté jsou opravdu nabuzení.
     
    86
    Hušbauer si hodně koledoval v tomto momentu o kartu, neboť po zákroku na Faltu ironicky sudímu Hrubešovi zapískal. Ten však tento moment přešel s klidem a bez emocí.
     
    87
    Necid promarnil tutovou šanci! Na penaltovém puntíku měl obrovské množství času na zpracování i střelu, jenomže se trefil přesně do míst, kde měl Buchta svou kopačku. Míč tak silou vůle doplachtil vedle tyčky.
    87. Fantastický Buchta vychytal úplně volného Necida
     
    88
    Jan Bořil (SLA) dostává žlutou kartu za zákrok na Zahradníčka, zřejmě sudí sečetl všechny předchozí delikty.
     
    89
    Tomáš Necid (SLA) zfauloval v jasné příležitosti na brejk Housku, útočník Slavie dostává za svůj zákrok žlutou kartu.
     
    90
    Rozhodčí nastavil 5 minut nad standardní hrací čas!
     
    90
    Olomoucká standardka ze zajímavé vzdálenosti k ničemu významnému nevedla, pomezní rozhodčí ji totiž přerušil kvůli ofsajdu.
     
    90+1
    Laštůvka musel být ve vápně velmi pozorný, neboť do akce si nabíhal Falta. Slavie ustála velmi výraznou šanci.
     
    90+3
    Tomáš Zahradníček (OLO) obdržel žlutou kartu za zákrok u postranní čáry.
     
    90+3
    Miloš buchta teď ukázal další zákrok z říše snů, když v podřepu vyrazil jasnou tutovku Škody, který pálil zpoza vápna. Útočník Slavie se může oprávněně držet za hlavu.
     
    90+4
    Olomouc naposledy střídá, místo Šimona Falty jde na hřiště Martin Hála.
     
    90+5
    A další jednoznačná gólovka! Frydrych se objevil u zadní tyče a zkusil svou hlavičku zakroutit do brány, jenomže hrdinou byl znovu brankář Buchta, který míč vyboxoval mimo tři tyče. Rozhodčí už se dívá na hodinky.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 5:8. Rohy: 1:9. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 14:23.
     
    Utkání končí výsledkem, který by asi jen málokdo čekal. Olomouc totiž ukázala, že dokáže čelit i hvězdám s platy říše snů a sehraným kolektivem dosáhnout na velice neočekávaný bod za remízu. Druhý poločas byl také velkou přehlídkou šancí, a to zejména ze strany Slavie. Ta neproměnila obrovské množství gólovek, nutno přiznat, že brankář Buchta ukázal některé zákroky, které by se mohly označit i za jeho životní. Pro vývoj tabulky to znamená, že se Slavia znovu vzdálí vedoucí Plzni, Olomouc naopak potvrzuje příslušnost k elitní trojici. Ode mě je z Olomouce vše, přeji hezký zbytek dne. (20:00:05)

    Johan Čáp

    Branky: 40. Jemelka (Vepřek) – 9. Milan Škoda (Hušbauer)

    Karty:   54. Falta (OLO), 79. Manzia (OLO), 90+3. Zahradníček (OLO) – 35. Hušbauer (SLA), 39. Jugas (SLA), 71. Ngadeu (SLA), 88. Bořil (SLA), 89. Necid (SLA)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 5:8. Rohy: 1:9. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 14:23.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta (90+4. Hála) – Plšek (78. Texl) – Chorý (57. Manzia).
    Náhradníci: Reichl – Texl, Štěrba, A. Romero, Moulis, Manzia, Hála.

    SK Slavia Praha: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil – Altintop (70. Necid), Souček, Hušbauer – Stoch (60. Zmrhal), Van Buren (81. Sobol) – Milan Škoda (C).
    Náhradníci: Kovář – Bílek, Sobol, Rotaň, Mešanović, Necid, Zmrhal.

    Rozhodčí: Hrubeš – Nádvorník, Hájek

    Diváci: 9171
    thejrc.org