Real Madrid – Levante 1:1 (kon.) | Valencia – Atlético 0:0 (kon.) | Sevilla – Eibar 3:0 (kon.)
Barcelona – Espanyol 5:0 (kon.)
konec
FC Barcelona
5:0 (2:0)
Espanyol Barcelona
Sobota 09.09.2017, 20:45 • Camp Nou (Barcelona) • Španělská LaLiga • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Ode mne je to pro dnešek vše, přeji pěkný zbytek dne. U sledování dalších online přenosů na počtenou. Loučí se s vámi Daniel Kinc. (22:49:01)
     
    Držení míče: 76 % : 24 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:7. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:18.
     
    Utkání je u konce! Barcelona naprosto jasně ovládla městské derby a z utkání si po výhře 5:0 zaslouženě odnáší tři body. Zároveň se Katalánci usazují na čele celé tabulky.

    Do druhého poločasu vstoupili domácí aktivnější, ovšem i Espanyol měl svou šanci, avšak všechny možnosti zůstaly nevyužity. V 67. minutě dovršil svůj hattrick Leo Messi, který zůstal sám na penaltě a z první zamířil sám k tyči. Svého debutu se dočkal následně Dembélé a Barcelona pokračovala ve krasojízdě. Tři minuty před koncem se po rohu Rakitiče prosadil hlavou Gerard Piqué a o dvě minuty později připravil Dembélé gól pro úplně volného Luise Suáreze, jenž skóre celého duelu uzavřel!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Barcelona dohrává utkání s míčem na kopačkách, tribuny vestoje skandují skvělému vystoupení svých oblíbenců.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty nad rámec druhého poločasu!
    90. Luis SUÁREZ - 5:0
     
    90
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Rozklad hostů na prvočinitele nebere konce! Další ukázkový brejk rozjel Gomes, který rozběhl na pravé straně Dembélého. Miliónový hoch domácích barev z první naservíroval míč na zlatém podnose LUISI SUÁREZOVI a ten z jedničky zamířil levačkou po zemi přesně do protipohybu brankáře Lópeze – 5:0!
     
    88
    Odpovědět mohl Moreno, který se po delší době dostal ke střele, tu však zablokovala obrana soupeře.
    87. Gerard PIQUÉ - 4:0
     
    87
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Ještě jedna branka v síti hostujícího celku! K rozehrávce rohového kopu se postavil Rakitič, který posadil naprosto přesný centr na hlavu GERARDA PIQUÉHO, ten se vyšrouboval do vzduchu a pohodlně zamířil mimo dosah brankáře k tyči – 4:0!
     
    86
    Tentokrát už to vzal Leo Messi na sebe, ale pozorná zeď jeho ránu přizvedla nad branku, a tudíž rohový kop.
     
    85
    Rakitič se snažil centrovat z něj na zadní tyč, ale nepovedlo se. O chvíli později a sérii rychlých přihrávek byl ale faulován Suárez a domácí tak mají další možnost k ohrožení branky.
     
    84
    Diop před šestnáctkou poslal k zemi znovu rozběhnutého Messiho, výsledkem jeho počínání je žlutá karta a přímý kop pro domácí celek.
     
    83
    Mezi střelce se mohl zapsat i Luis Suárez, ale ten opět hledal ještě na hranici vápna zpáteční přihrávkou Messiho a ten z první pálil kousek nad.
     
    82
    Po rohu nejprve Paulinho na zadní tyči ve skluzu těsně nedosáhl na fantastický centr Suáreze, na té druhé Mario Hermoso parádní ranou směřující do šibenice prověřil pozornost ter Stegena!
     
    81
    Hattrick v asistencích mohl dovršit Alba, který si dvakrát narazil se Suárezem, který po jeho druhé přihrávce mohl zakončovat z voleje na penaltě, ovšem rána byla zblokována.
     
    80
    Do konce duelu zbývá bez nastavení deset minut, Barcelona i nadále baví tribuny a snaží se přidat ještě alespoň jednu trefu.
    Hrdina zápasu!

     
    78
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Andrés Iniesta, přichází André Gomes.
     
    77
    Přesto si hosté dokázali na levé straně vybojovat ještě jeden rohový kop, s ním však naložili opět velmi špatně a po útočném faulu o míč přišli.
     
    76
    Espanyol zahrával po faulu ve středu hřiště zajímavou standardní situaci, jenže úplně ji zazdil a míč skončil daleko od branky Marc-André ter Stegena.
     
    75
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází Sergi Darder, přichází Dídac Vilà.
     
    74
    Dembélé se po úchvatné kličce u lajny dostal už za ni, avšak Caricol jej i přesto tvrdě sestřelil, za což si vysloužil poměrně jasnou žlutou kartu.
     
    73
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Sergio Busquets, přichází Paulinho.
     
    72
    Slušně nakročeno k tomu měl novic Ousmane Dembèlé, jenž se rozhodl na hranici vápna pro přihrávku doprava na Semeda, ten ale byl příliš aktivní, a byl tak polapen v ofsajdu.
    Ousmane Dembélé zažívá svůj debut v dresu Barcelony!

     
    71
    Barcelona ani za zdánlivě rozhodnutého stavu nepolevuje, je aktivně usazena na míči a kdo ví, třeba se jí ještě povede přidat další trefu.
     
    70
    Ousmané Dembélé má za sebou již první doteky s míčem, a nejen jim, ale celému příchodu na hřiště aplaudoval celý Nou Camp.
     
    68
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Gerard Deulofeu, přichází Ousmane Dembèlé.
     
    68
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází Víctor Sánchez, přichází Marc Navarro.
    67. Lionel MESSI - 3:0
     
    67
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto a hattrick je na světě! LIONEL MESSI nejprve začal celou akci začal, když si dvakrát narazil se spoluhráčem, ale jeho spoluhráč z útoku se ke střele nedostal. Zvládl však míč podržet poslat jej na Albu, který vrátil balón přesně na střed vápna, kde stál úplně sám právě Messi a to se, jak je známo, nevyplácí. Argentinský kouzelník zamířil přesnou střelou z první ke vzdálenější tyči a přidal třetí gól večera – 3:0!
     
    65
    Míč je znovu na obranné polovině celku z Nou Campu, do rozehrávky se zapojí i Marc-André ter Stegen.
     
    64
    Domácí hrají přesně to, co potřebují. Kombinují s míčem a jakmile se naskytne možnost, tak celá útočná řada vyráží do smrtících brejků.
     
    63
    Rychlý brejk Barcelony začal na středu u Messiho, který poslal balón doprava na Gerarda Deulofeua, ten byl však příliš nedočkavý, a byl polapen v ofsajdu.
     
    62
    Rohový kop odvrátil Gerard Piqué, který přeskočil dokonce kolegu Busquetse a odehrál míč pryč na polovinu hřiště.
    61. Baptistão ve své šanci neuspěl, jeho rána byla zblokována!
     
    61
    Espanyol mohl znovu snížit! Po akci středem přišel z levé strany rychlý centr přesně na penaltu, kde byl volný Léo Baptistão, ale jeho pokus z voleje v tutové pozici zablokovali s vypětím sil Piqué s Umtitim těsně nad břevno!
     
    60
    Žlutou kartu dostává Víctor Sánchez (Espanyol Barcelona).
     
    59
    Míč je nyní na obranné polovině, kde se Barca snaží ušetřit cenné vteřinky, jenže zatím nemá příliš prostoru, protože hosté i po hodině hry odpovídají aktivním presinkem.
     
    58
    Barcelona je znovu v útoku, zraky diváků jsou však nyní upřeny především za postranní čáru, kde se začal rozcvičovat Ousmane Dembèlé!
     
    57
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází Pablo Piatti, přichází Sergio García.
     
    56
    Leo Messi hraje další velký zápas. Nyní narýsoval ukázkovou přihrávku na Iniestu, a ten jen o špičku kopačky na jeho pobídku nedosáhl. Míč skončil v rukavicích Lópeze.
     
    55
    Další šance! Busquets v pádu udržel míč ve hře a našel na hranici vápna Iniestu, který míč dloubl do běhu Messimu, jenž celou akci šperkoval na Suáreze, ale ten sám před brankou v pádu přestřelil.
     
    54
    Domácí jsou opět usazeni na polovině svého soupeře, který se snažil před malou chvílí projít dopředu, ovšem Umtiti však vystoupil z obranné řady a celou akci přečetl.
     
    53
    Následný rohový kop tolik vzrušení směrem k brance hostů nepřinesl, Espanyol se ubránil.
     
    52
    Na druhé straně se k ráně dostal Leo Messi, kolem sebe měl pět soupeřů, ale i přesto argentinský kouzelník vypálil. Jeho rána byla lehce tečována a skončila těsně vedle pravé tyče!
    51. Piatti zahodil i druhou svou šanci v duelu!
     
    51
    Mohlo a mělo být sníženo! Prudký dlouhý nákop hostů mířil k Albovi, který však naprosto nepochopitelně zpracoval míč pro Piattiho. Marc-André ter Stegen byl mezitím vyběhnutý z branky, ale hostující forvard jej ve snadné pozici nedokázal přelobovat!
     
    50
    Ten se stal jednoduchou probídkou pro Marc-André ter Stegena a jeho rukavice. Německý reprezentační gólman schoval centr ve své náruči.
     
    49
    Na druhé straně budeme svědky rohového kopu hostujícího mančaftu.
     
    48
    Prakticky podobnou akci poté předvedl opět Deulofeu, tentokrát se ale dokázal protáhnout i do šestnáctky, kde nahrával křížem pod sebe, nenašel však nikoho ze spoluhráčů.
     
    47
    Po pravé straně se jako vítr prohnal Deulofeu, v plném běhu se dostal k prudkému centru, ale ten odvrátil jeden z obránců hostů, který zachránil celou situaci před zcela volným Suárezem.
     
    46
    Hosté uvedli míč do hry, čímž načali druhý poločas, nicméně jejich první akce po levé straně nevyšla, a tak je na tahu opět Barcelona.
     
    46
    Začal druhý poločas.
    První poločas byl v režii jediného muže...

     
    První poločas je za námi a favorit duelu směřuje za vítězstvím. O obě trefy se v krátkém sledu po uplynutí půlhodiny hry postaral Leo Messi, který nejprve sám na vápně pálil přesně do šibenice, aby o deset minut později přesně protečoval do branky střílený centr Alby. Espanyol mohl v závěru půle snížit, ale Piatti trefil jen tyč.

    Uvidíme, co nám nabídne druhý poločas. Buďte u něj s námi.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:48.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Suárez předvedl skvělý první dotek na zadní tyči, Pau López proti němu odvážně vyrazil a nakonec dokázal pokrýt míč v rukavicích.
     
    44
    Gerard Deulofeu si na pravé straně proti trojici soupeřů troufl na drzý průnik, míč si ale v klíčové chvíli až moc předkopl a nakonec s ním doputoval až za postranní čáru.
    43. Tyč po ráně Piattiho!
     
    43
    Prudký centr sice obrana Barcelony dobře odvrátila, poté se však k míči dostal Pablo Piatti, jenž napřáhl k parádní ráně, kterou zastavila až levá tyč branky domácích! Velká škoda pro hosty...
     
    42
    Espanyol se nyní po delší odmlce usadil na míči a v postupné kombinaci hledá cestu směrem dopředu.
     
    41
    Konec poplachu. Leo Messi se sice ujal exekuce, ale svůj centr hodně přetáhl, a tak míč bez jakéhokoliv doteku pouze prolétl šestnáctkou hostů.
     
    40
    Přesně pět minut před koncem poločasu byl na levé straně hřiště faulován Gerard Deulofeu, obrana hostů vyhlašuje znovu nejvyšší stupeň pohotovosti.
     
    39
    První střelecký pokus hostů si připsal Léo Baptistão, který akci na pravé straně hodně uspěchal a jeho rána pravou neměla ty správné parametry – Marc-André ter Stegen nemusel zasahovat.
     
    38
    Špatná přihrávka jej však nepustila do vápna a Barcelona opět hrozila brejkem. Dlouhý křižný míč našel klinicky přesně Suáreze, ten napálil těžký balón z voleje o několik metrů nad branku.
     
    37
    Rohový kop způsobil ve vápně další závar, ohrožení branky však nikoliv. Espanyol se ubránil a může po levé straně vyrazit dopředu.
     
    36
    A Messi nebyl daleko od toho, aby rychle zaútočil na hattrick, když stíhal dlouhý nákop, ovšem obránce Caricol balón ve skluzu dokázal za minutu dvanáct odvrátit.
    35. Lionel MESSI - 2:0
     
    35
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Nepovedená rozehrávka znamenala smrtící brejk! Po nepřesné přihrávce vyrazila Barcelona dopředu, Messi nejprve přes soupeře na hranici vápna nepřišel, ale balón se odrazil přesně do běhu Jordiho Alby. Ten nacentroval z otočky na přední tyč, kam si opět naběhl LIONEL MESSI a ve skluzu špičkou kopačky protečoval míč do sítě – 2:0!
     
    34
    Rohový kop sice nebezpečí nepřinesl, o chvíli později se však dalším faulem u levé lajny provinil Sergio Busquets a hosté budou opět rozehrávat.
     
    33
    Moreno už už číhal na zadní tyči na centr z pravé strany, vracející se Semedo skvěle četl hru a na poslední chvíli míč odvrátil na rohový kop.
     
    32
    Další možnost zvýšit mohl mít Gerard Deulofeu, nahuštěnou obranou soupeře si ale neproklestil cestu, a tak Espanyol zkouší vyrazit směrem dopředu.
    31. Rakitić pořádně protáhl brankáře hostů
     
    31
    Další tutovka domácích! Rakitič s Messim rozebrali obranu soupeře na šroubek, po vzájemných narážečkách se první jmenovaný dostal ke střele ve vápně, ale Pau López jeho pokus konečky prstů vyrazil! Následné dorážky si poté cestu mezi tři tyče nenašly!
     
    30
    Po půlhodině hry zatočil míč opět do šestnáctky Leo Messi, jeho prudký pas ale adresáta nenašel, Fotbalisté Espanyolu míč odkopli daleko od své branky.
     
    29
    Obránce David López nyní zahrál rukou na levé straně a svůj prohřešek si vysloužil žlutou kartou.
     
    29
    Z toho se domácí druhé trefy nedočkali, na přetažený míč nikdo v modro-červeném nedosáhl, nicméně domácí pokračují s balónem na kopačkách.
     
    28
    Luis Suárez se na pravé straně neprotáhl přes obránce k centru, ten jeho průnik zastavil a srazil míč do autu. Následuje rohový kop.
     
    27
    A Barcelona poté, co otevřela skóre duelu, pochopitelně ožila, a je znovu usazena v kombinaci na polovině svého soupeře.
    26. Lionel MESSI - 1:0
     
    26
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Domácí jdou nakonec do vedení! Míč doputoval z pravé strany na Rakitiče, který kolem čtyř protihráčů narýsoval naprosto přesnou kolmici do jemného ofsajdu na LIONELA MESSIHO. Pětinásobný nejlepší hráč světa si poté pohrál s ležícím obráncem, několika doteky si potáhl míč doleva a v pádu prudkou ranou pověsil míč nekompromisně do levé šibenice – 1:0!
     
    24
    Kolem Lea Messiho se na pravé straně sběhli hned tři soupeři, ani to mu však nezamezilo v rychlém centru. Suárezovi k němu na zadní tyčy ale chyběly asi čtyři kroky. Obrana Espanyolu si oddechla.
     
    23
    Po zemi to ale málem šlo, když si Léo Baptistão zabíhal na rychlý pas mezi obráncem, Alba nakonec prudkou přihrávku zastavil ve skluzu.
     
    22
    S následným přímým kopem už hosté nenaložili příliš dobře, vysoký centr obrana domácích pohodlně zneutralizovala a rychle zakládá protiútok.
     
    21
    Sergio Busquets nyní musel hasit brejk soupeře jen za cenu faulu, a je tak prvním karetním hříšníkem celého duelu.
     
    20
    Je za námi dvacet minut hracího času a Espanyol zatím drží s věhlasnějším soupeřem krok. Barcelona se prokousává obranou hostů jen stěží.
     
    19
    K tomu se trochu nečekaně postavil Luis Suárez, který dokázal míč zatočit prudce přes zeď, brankář Pau Lopéz ale nadvakrát neposedný míč dokázal zkrotit.
     
    18
    A na pozoru se bude muset mít defenzíva na druhé straně. Po faulu na Messiho vybojovala Barcelona zajímavý přímý kop.
     
    17
    Už to vypadalo, že se dostt možná na levé straně hřiště rodí velké přečíslení hostů, ale nakonec celou akci přerušil praporek rozhodčího – ofsajd.
     
    16
    S ním naložila Barcelona zcela prachbídně, když rozehrála nakrátko a nakonec se pod tlakem aktivně napadajících soupeřů sama vyhnala na obrannou polovinu.
     
    15
    Gerard Deulofeu vzal další akci na pravé straně do svých rukou, proti byl však Aarón Caricol, který mu ukradl míč a odehrál jej na rohový kop.
     
    14
    První náznak šance. Iniesta skvěle dloubl míč doprava na Messiho, který naopak centrem na zadní tyči hledal Suáreze. Uruguajský forvard chtěl vyšperkovat celou akci tím, že vrátí míč zpět do ohně, tak však nikdo v tmavém nebyl.
     
    13
    Míč proletěl jak kolem Piquého, tak právě kolem Umtitiho, vzadu však byl připraven Gerard Deulofeu a ten hlavou odpravil balón pryč z nebezpečného území.
     
    12
    Navíc Umtiti si nyní vůbec nerozuměl s ter Stegenem, skákavý míč poslal hlavou do autu a hosté dostávají dárkem první rohový kop.
     
    11
    Ačkoliv jsou domácí na míči jasně lepší a celou dobu dosavadního průběhu diktují tempo hry, tak stále nemohou najít cestu přes nahuštěnou obranu Espanyolu.
     
    10
    Alba z levé strany dlouhou přihrávku hledal Suáreze, ten nepředvedl zrovna ideální první dotek a hosté se i díky tomu ubránili.
     
    9
    Útočný faul ale zastavil právě také hostující fotbalisty, u míče už je opět Barcelona, která znovu z obranné poloviny hledá cestu směrem vpřed.
     
    8
    Obrana Espanyolu zatím pracuje více než dobře. Její vůdce a kapitán celého celku nyní skvěle odzbrojil Suáreze, který na něj poté doslova vyskočil a poslal jej k zemi.
     
    7
    Ani z něj ale Barcelonští nezahrozili, neboť se nabíhající Ivan Rakitić provinil poměrně jasným útočným faulem, což neuniklo pozornosti hlavního rozhodčího.
     
    6
    Gerard Deulofeu doběhl u brankové čáry na pravé straně těžký míč, stihl se dostat i k centru, ale ten byl sražen na rohový kop – druhý v krátkém sledu.
     
    5
    Busquets se šikovně na středu útočné poloviny obtočil s míčem kolem své osy a na hranici vápna našel Messiho, tomu však nesedl první dotek, a tak balón jen prodloužil k obráncům soupeře.
     
    4
    Dopředu nyní poprvé vyrazili také fotbalisté hostujícího týmu, jenže jejich akce měla jepičí život a domácí celek se k balónu dostal po nepřesné přihrávce takřka zadarmo.
     
    3
    Jeho rozehrávky se chopil Ivan Rakitić, který našel na zadní tyči naskakujícího Piquého, ten ale nemířil přesně. Hra pokračovala a míč si zprava na levačku navedl Leo Messi, branku však přestřelil.
     
    2
    Hned ve druhé minutě nadělal centr Iniesty z levé strany ve vápně soupeře pořádnou neplechu, ke střele se však ani Deulofeu, ani Suárez nedostali, a tak je z toho roh pro domácí.
     
    1
    Nyní už však nic nebrání začátku! Domácí fotbalisté uvedli míč do hry a úvod utkání načínají v pohodlné kombinaci na obranné polovině.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Na úvod utkání ještě minuta ticha za oběti nedávného teroristického útoku právě v Barceloně.
     
    Oba celky jsou již na hrací ploše. Domácí se oděli do tradiční modro-vínové kombinace, hosté se představí v světle modro-bílém.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta (C) – Messi, L. Suárez, Deulofeu.
    Náhradníci: Cillessen – Mascherano, Digne, A. Gomes, Paulinho, Alcácer, O. Dembèlé.

    Espanyol Barcelona: Pau López – V. Sánchez (C), David López, Hermoso, Caricol – Diop, Fuego, Darder – Baptistão, G. Moreno, Piatti.
    Náhradníci: Diego López – Naldo, Roca, Navarro, Sergio García, Jurado, Vilà.

    Rozhodčí: Jesus Gil Manzano.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Poslední vzájemné zápasy

    Espanyol – Barcelona 0:3
    Barcelona – Espanyol 4:1
    Barcelona – Espanyol 0:1
    Barcelona – Espanyol 5:0
    Espanyol – Barcelona 0:2

     
    FC Barcelona je i v této sezoně společně s Realem Madrid hlavním kandidátem na mistrovský titul. Zatím Barcelona odehrála dva zápasy a oba vyhrála, navíc vstřelila čtyři branky a žádnou neinkasovala. V tabulce se nachází na třetí pozici. Barcelona porazila doma Betis 2:0 a poté vyhrála také na hřišti Alavesu, a to také 2:0.

    Espanyol Barcelona je na tom o něco hůře. Hostující borci mají na svém kontě zatím pouze jeden bod a nachází se až na čtrnácté pozici. Espanyol nejdříve remizoval na hřišti Seviily 1:1 a následně hostil Leganes a trochu překvapivě prohrál 1:0, takže dnes má co napravovat.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky. LaLiga má na programu další zápasy a my budeme sledovat barcelonské derby, protože Barcelona vyzve Espanyol. Jasným favoritem je domácí celek, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Daniel Kinc

    Branky: 26. Messi (Rakitić), 35. Messi (Alba), 67. Messi (Alba), 87. Piqué (Rakitić), 90. L. Suárez (O. Dembèlé)

    Karty:   21. Busquets (BAR) – 29. David López (ESB), 60. V. Sánchez (ESB), 74. Caricol (ESB), 84. Diop (ESB)


    Držení míče: 76 % : 24 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:7. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:18.
    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitić, Busquets (73. Paulinho), Iniesta (C) (78. A. Gomes) – Messi, L. Suárez, Deulofeu (68. O. Dembèlé).
    Náhradníci: Cillessen – Mascherano, Digne, A. Gomes, Paulinho, Alcácer, O. Dembèlé.

    Espanyol Barcelona: Pau López – V. Sánchez (C) (68. Navarro), David López, Hermoso, Caricol – Diop, Fuego, Darder (75. Vilà) – Baptistão, G. Moreno, Piatti (57. Sergio García).
    Náhradníci: Diego López – Naldo, Roca, Navarro, Sergio García, Jurado, Vilà.

    Rozhodčí: Jesus Gil Manzano
    thejrc.org