Nice – Monaco 4:0 (kon.) | Caen – Dijon 2:1 (kon.) | Montpellier – Nantes 0:1 (kon.)
Štrasburk – Amiens 0:1 (kon.) | Troyes – Toulouse 0:0 (kon.)
konec
RC Štrasburk
0:1 (0:1)
Amiens SC
Sobota 09.09.2017, 20:00 • Stade de la Meinau Strasbourg, Štrasburk • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Krásný sobotní večer, vítám všechny příznivce fotbalu. V rámci pátého kola Ligue 1 se střetnou dva nováčci v nejvyšší francouzské soutěži. Štrasburk přivítá na svém stadionu Amiens.
     
    Amiens SC

    Amiens v minulé sezoně dokázalo uhrát druhé místo v Ligue 2 a dostat se tak přímo do nejvyšší francouzské soutěže. V ní se ale týmu ze severu Francie nedaří. V prvních třech kolech dokonce nevstřelil ani branku. Nejdříve z toho byla prohra 0:2 na trávníku PSG, následně 0:3 na vlastním stadionu s Angers a před třetmi týdny se nováček Ligue 1 nevypořádal 0:2 se Saint-Étienne. Těsně před reprezentační pauzou ale přišla velmi nečekaná výhra na domácí půdě proti ambicióznímu Nice. Nice i s Wesleym Sneijderem ve středu zálohy prohrálo s nováčkem 0:3, pro Amiens to byly vůbec první tři vstřelené góly v sezoně.
     
    RC Štrasburk Alsace

    Tým z východu Francie se po dlouhé době probojovalo do nejvyšší francouzské soutěže. V extrémně vyrovnaném ročníku Ligue 2 dokázal Štrasburk zvládnout důležitý závěr sezony a po deseti neprohraných zápasech se vyhoupl po závěrečném kole do úplného čela. Letošní sezonu ale Štrasburk nezačal nejlépe, hned v prvním zápase schytal debakl 0:4 na trávníku Lyonu. Následně ale Štrasburk nečekaně doma porazil Lille. Před reprezentační přestávkou se nováček nejvyšší soutěže představil na půdě Guingampu a byla z toho porážka 0:2.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    14.01. 2017 Amiens – Štrasburk 4:3
    06.08. 2016 Štrasburk – Amiens 1:0
    13.05. 2016 Štrasburk – Amiens 0:1
    18.12. 2015 Amiens – Štrasburk 2:0
    08.05. 2015 Štrasburk – Amiens 2:1
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    RC Štrasburk Alsace: Kamara – Lala, Mangane (C), Salmier, P. Martinez – Aholou, Martin, Corgnet – Sacko, Saadi, Da Costa.
    Náhradníci: Oukidja – Grimm, Blayac, Gonçalves, Terrier, Seka, B. Koné.

    Amiens SC: Gurtner – Gouano, Adénon, Dibassy, El Hajjam – Ielsch, Monconduit (C), N'Gosso, G. Kakuta – Mou. Konaté, Gakpé.
    Náhradníci: Bouet – Manzala, Bourgaud, Cissokho, Avelar, L. Traoré, Zungu.

    Rozhodčí: Brisard – Jeanne, Pages.
     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas pátého kola nejvyšší francouzské soutěže tak může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí fotbalisté Štrasburku rozehráli první poločas ze středového kruhu Ihned po rozehrávce se dostal k balonu na levém kraji Da Costa. Proti přesile však míč neudržel na svých kopačkách.
     
    3
    Kenny Lala si našel míč ve středu pole, poté se rozběhl po pravé straně, ale přesný centr do vápna již nepřidal. Aktivita v úvodu zápasu je jednoznačně na straně domácího týmu.
     
    4
    Pohledná akce Štrasburku končí ještě před pokutovým územím. Saadi měl kolem sebe dostatek volného prostoru, ale jeho střela končí jen na dobře postaveném Adédonovi.
     
    5
    Také Sacko má již na svém kontě střelu. Po odraženém míči se opřel do balonu, ale pravačkou se mezi tři tyče netrefil a Gurtner mohl být v klidu.
     
    6
    Kamara chtěl dlouhým nákopem najít rozběhnutého Da Costu, ale balon se od kopačky domácího brankáře dostal jen za postranní čáru.
     
    7
    Je tady první žlutá karta zápasu. Thomas Monconduit byl pozdě v souboji a proto poté musel srazil rozbíhající se ho Martina. Je tady také nadějné pozice pro přímý volný kop.
     
    8
    A domácí nebyli daleko od vedoucí branky. Po nadýchaném centru hlavičkoval zcela sám domácí kapitán Kader Mangane. Zkušený stoper poslal míč z pěti metrů jen vedle pravé tyče.
     
    9
    Úvod zápasu probíhá v poklidném tempu. Amiens se ještě s balonem nedostalo do blízkosti domácí branky.
     
    10
    Až nyní se předvedli v kombinaci také hráči hostů. Kakuta našel na středu trávníku Konatého, ten se dostal s míčem u nohy až před vápno, ale tam skvěle zakročil Salmier. Konaté následně fauluje.
     
    11
    Nuno Da Costa si poradil jeden na jednoho s Kakutem. Následně ale nepřesně přihrál a celá akce tak rázem končí. Ani hostům se však nepodařilo projít až ke střele a tak mohou útočit znovu hráči Štrasburku.
     
    13
    Hlavičkový souboj Martina s Ielschem vyzněl lépe pro domácího středopolaře. Ani on však nepodpořil svůj vyhraný souboj přesnou přihrávkou na rozběhnutého Sacka.
     
    14
    Po dlouhé době se znovu hráči Amiens dostali na útočnou polovinu. Netrvalo to však dlouho. Gakpé nenašel volného Konatého a akce končí.
     
    14
    Amiens právě vstřelilo branku!
    Tak to je blesk z čistého nebe! Amies jde do vedení. Tři doteky stačily hráčům Amiens k překonání celé obrany i brankáře Kamary. Gurtner vykopl daleko za polovinu hřiště, Konaté vyhrál hlavičkový souboj a GAËL KAKUTA z první poslal míč z třiceti metrů k pravé tyči.
    14. Gaël KAKUTA - 0:1
     
    16
    Domácí pokračují i po obdržené brance v aktivní hře. Po faulu na Corgneta se kopal volný přímý kop. Martin centroval do pokutového území, ale na zadní tyči se provinil lehkým faulem Martinez a šance končí.
     
    17
    Na trávníku se začíná výrazně přiostřovat. Tentokrát se poroučel k zemi Aholou, kterého skolil NGosso. Hostující záložník vidí od rozhodčího žlutý trest.
     
    19
    A znovu se domácím nevydařila rozehrávka. Martin přetáhl svůj centr jen nad branku soupeře. Na zadní tyči přitom byl Da Costa i Sacko.
     
    20
    Za dvacet minut hry se Amiens k ničemu nedostalo. Až na překvapivou branku Kakuty. Na útočné polovině jsou hosté zatím bez větší šance.
     
    22
    Štrasburk drží míč na kopačkách. Na pravé straně kombinoval Aholou s Lalem. A právě Aholou centroval poté do vápna z prvního doteku. Ani tentokrát se Gurtner nemusel v brance namáhal.
     
    23
    Pablo Martinez byl faulován ve středu trávníku a domácí tak mohou rozehrát útočnou akci z klidové pozice. Míč však dlouho neudrželi. Dlouhý aut hostujícího Gouana doletěl až do pokutového území, tam se ale faulem provinil útočící Gakpé.
     
    24
    Tentokrát byl faulován rozběhnutý Sacko a míč se tak dostane z volného přímého kopu do vápna Štrasburku.
     
    25
    Domácí měli velkou početní převahu ve svém vápně, ale přesto nechali NGossa zakončovat. Razantní střela však proletěla kolem břevna a končí na tribuně.
     
    26
    Mangane chyboval při zpracování u postranní lajny, míč mu odskočil do zámezí a hosté se tak velmi lehce dostávají k balonu.
     
    27
    Sacko se už už rozbíhal s míčem u nohy na polovinu soupeře, ale při zpracování si pomohl rukou a musí balon odevzdat.
     
    29
    Tempo hry se od začátku zápasu výrazně zrychlilo. Domácí se snaží o přesnou kombinaci, ale do útoku se už tlačí i hráči Amiens. A právě nyní se opřel do balonu střelec zatím jediné branky Kakuta. Jeho pokus však mířil jen do středu branky, kde byl připravený Kamara.
     
    30
    Po půlhodině hry pálil z vápna Martinez. Jeho střelu zblokoval se štěstím na rohový kop skluzující Adénon.
     
    31
    Po rohovém kopu se dostal k balonu jen hostující brankář Regis Gurtnet. Hra se tak znovu přesune od hostující branky.
     
    32
    I přes nepříznivý stav se domácí fanoušci pokoušejí hlasivě povzbuzovat svůj tým. Saadi měl míč na kopačce ještě dva metry před vápnem, poté se ale v souboji s Dabissym nedobrovolně zbavil míče.
     
    34
    Julien Ielsch se pokoušel najít v pokutovém území Gekpého. Ten se ale k balonu nemohl dostat, centr totiž doletěl až za domácí branku.
     
    35
    Domácí mají stále více míč na kopačkách, ale do větší šance se ještě nepropracovali. Možná nyní! Lala vybojoval na pravé straně rohový kop.
     
    36
    Ani tentokrát se domácí hráči k hlavičce nedostali. Balon se stočil jen na první tyč a tam měli hosté výraznou převahu.
     
    37
    Zdálo se, že by Monconduit mohl napřáhnout z třiceti metrů, podobně jako při první brance zápasu Kakuta. Zezadu byl ale lehce přistrčen a končí na trávníku. Hlavní rozhodčí nechává pokračovat ve hře.
     
    38
    Domácím se nedaří finální fáze akce. Martin sice bojoval o míč i na zemi, ale Kakuta byl silnější v souboji a nedal domácímu záložníkovi šanci.
     
    39
    Perfektní dlouhou přihrávku předvedl až z vlastní poloviny Mangane. Da Costa mířil do vápna za nakopnutým balonem, ale těsně před ním ho dokázal schovat v rukavicích Gurtner.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému konci. Štrasburk je více u balonu, ale ni z toho zatím nevytěžil. Regis Gurtner je více než v klidu v hostující brance.
     
    41
    Ani hostům se v útočné fázi nedaří. Ielsch hledal v pokutovém území Konatého. Ten se však mohl jen smutně podívat na nepřesnou přihrávku, která končí v zámezí.
     
    42
    Gurtner má snad první zákrok. Idriss Saadi střílel z otočky před pokutovým územím, pokus byl z blokován, přesto šel přesně k tyči. Hostující brankář musel míč sebrat ze země.
     
    44
    Minutu před pauzou se zmocnil balonu na pravé kraji Aholou. Záložník z Pobřeží slonoviny našel v pokutovém území Da Costu. Ten si ale pomohl faulem a musí se vracet do obrany.
     
    45
    Vypadalo to, že by se ještě mohlo před koncem poločasu dít v hostujícím vápně, ale Aholou nikým neatakován propustil pod kopačkou míč do autu.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Hlavní rozhodčí nenastavil ani sekundu navíc a první pětačtyřicetiminutovka končí! Štrasburk byl po celý poločas lepším týmem, ale jedinou branku dali hosté. Amiens se k ničemu nedostávali, až přišel úder zničehonic. Po dlouhém nákopu Gurtnera přišel vyhraný hlavičkový souboj Konatého a poté střela z první od Gaëla Kakuty. Kamara se marně natahoval za nečekanou střelou k tyči. Ani po inkasované branky domácí nepolevili v útočné fázi, ale finální přihrávka nebo střela ne a ne přijít.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou hostující fotbalisté. U míče se však příliš dlouho neohřáli. Po nepřesnosti mohl vyrazit do útoku Martin. Následně se u postranní lajny provinil faulem Da Costa.
     
    48
    Dlouhý pas za obranu Martinez přetáhl. Sacko se jen ohlédl za prudkou přihrávkou a ani se jí nesnažil zachytit na trávníku.
     
    49
    Ani ve druhém dějství se hostům nedaří držet krok v držení míče. Aholou centroval z dobré pozice jen do středu vápna, kde byl pokrytý Saadi.
     
    50
    A znovu velká nepřesnost v podání Aholoua. Znovu měl dostatek času na přípravu centru, ale opět míč končí jen v náručí hostujícího brankáře.
     
    51
    Martin měl hodně volnosti ve středu pole, ale než se rozhodl vystřelit, tak mu balon sebral aktivní Adénon. Opět prováhaná příležitost domácího celku.
     
    52
    Zdálo se, že hostující obránce zahrál rukou. Rozčiluje se domácí publikum i hráči, ale je z toho jen rohový kop pro Štrasburk. Ten se však domácím vůbec nevydařil.
     
    54
    Hráči východofrancouzského týmu se do toho nyní pořádně opřeli. Po dalším rohovém kopu hlavičkoval Da Costa jen do obránce před sebou.
     
    55
    Po odraženém míči se hnal Gakpé společně s Konatém na dva obránce. Konaté vymyslel složité provedení, chtěl se před obráncem otočit a poté přihrát, ale přihrávku na zcela volného Gakpého nebyla z nejpřesnějších.
     
    56
    Jonas Martin byl v souboji pozdě, ale už nestačil skrčit nohu a tak je mu odpískán faul. Hostům ale příliš dlouho balon na kopačkách nevydržel.
     
    57
    Amiens se již nyní soustředí jen na obranu. Sacko měl na pravé straně spoustu času, ale jeho centr je hodně nepřesný a Gurtner znovu nemusí nic řešit.
     
    58
    Až nyní se musel Gurtner předvést. Střelu Corgneta viděl z velkým předstihem a dokázal jí bez větších komplikací vyrazit na rohový kop.
     
    59
    Střídání v týmu Amiens SC: ze hřiště odchází Serge Gakpé, přichází Harisson Manzala.
     
    60
    Přesně po hodině hry šli domácí hráči tři na dva obránce. Saadi ale zcela zpackal vynikající příležitost k ohrožení branky. Alžířan hned první přihrávku poslal přesně k nohám bránícího Adénona.
     
    61
    Ielsch se ocitl na zemi po nevybíravém souboji s Corgnetem. Rozhodčí nechává pokračovat ve hře a tak mohou domácí vhazovat zpoza postranní lajny.
     
    62
    Hra se začíná přesouvat ze strany na stranu. Martin měl proti sobě jen El Hajjima, který ale byl výrazně pomalejší a tak musel zatáhnout soupeře za dres. Je za to potrestán žlutou kartou.
     
    63
    K rozehrávce volného přímého kopu se postavil Jonas Martin. Jeho centr do středu vápna ale skončil jen na hlavě bránícího Dibassyho.
     
    64
    Také Da Costa se provinil proti pravidlům a je za to odměněn žlutou kartou.
     
    65
    Střídání v týmu Amiens SC: ze hřiště odchází Guy N'Gosso, přichází Bongani Zungu.
     
    66
    Také Kamara se musel poprvé ve druhém poločase činit. Cetrovaný míč tečoval v pokutovém území Konaté. Míč šel jen do středu branku a tak měl Kamara práci ulehčenou.
     
    67
    Střídání v týmu RC Štrasburk Alsace: ze hřiště odchází Nuno Da Costa, přichází Jérémy Blayac.
     
    69
    U středové lajny byl faulován Dibassy. Hosté tak mají čas na odpočinek a mohou rozehrát svou útočnou šanci.
     
    70
    Několik desítek sekund opravdu trvala hostům rozehrávku po faulu na Dabissyho. Následně se ale k míči propracovali domácí. Aholou však přesné centr ani nyní nepřidal.
     
    71
    Hosté se nesnaží příliš útočit, spíše drží míč daleko od své branky. Tato taktika by se jim ale také nemusela příliš vyplatit. Stále zbývá do konce dvacet minut.
     
    71
    Střídání v týmu RC Štrasburk Alsace: ze hřiště odchází Idriss Saadi, přichází Martin Terrier.
     
    72
    Nyní se hráči Amiens mohli dostat do zakončení. Konaté se dostal s míčem až do pokutového území, ale než se zorientoval, tak mu do střely vlétl Salmier.
     
    73
    Po vyhraném hlavičkovém souboji střídajícího Terriera mohl pálit zpoza vápna Sacko, ale také si příliš dlouho šteloval míč na pravačku, až jí nakonec nemusel ani použít.
     
    74
    Nedaří, nedaří se domácím finální fáze. Štrasburk šel v pěti hráčích do vápna, ale ani jednomu se nepodařilo vystřelit.
     
    75
    Tlak domácího týmu se stupňuje. Před vápnem však podklouzl Aholou a hosté se bez větších problémů znovu ubránili.
     
    77
    Domácí nemohou zapomenout ani na bránění. Tentokrát se snadno dostal až do vápna hostující Ielsch, ale jeho střela neměla potřebnou razanci.
     
    78
    Lala byl v souboji s Corgnetem pozdě, navíc se po něm ještě ohnal loktem a je tak dalším potrestaným zápasu. Corgnet se pěkných pár desítek sekund poleží na trávníku.
     
    79
    Kenny Lala přišlápl soupeře a je po druhé žluté ve dvou minutách vyloučen. Domácí to budou mít v závěru druhého poločasu hodně složité.
    79. Červená karta po 2. žluté
     
    80
    Střídání v týmu Amiens SC: ze hřiště odchází Moussa Konaté, přichází Lacina Traoré.
     
    81
    A už to mohlo být o dvě branky. Střídající Traoré se mohl uvést na trávníku brankou, ale v důležitém momentu ztratil kontrolu nad míčem.
     
    82
    A další faul tentokrát na Adénona. To hostům více než vyhovuje. Také hostující stoper si poležel na trávníku.
     
    83
    Střídání v týmu RC Štrasburk Alsace: ze hřiště odchází Benjamin Corgnet, přichází Anthony Gonçalves.
     
    84
    Traoré se pokoušel vybojovat také pokutový kop, ale jeho skok přes brankáře rozhodčí neposoudil jako penaltu.
     
    85
    Domácí se snaží i v deseti hráčích tlačit na obranu soupeře. Po rohovém kopu se ale mohl Gurtner jen opřít o tyč. Míč končí daleko za jeho brankou.
     
    86
    Po další odvrácené standardní situaci šli hosté ve třech do rozhozené obrany. Faulem musel zastavit rozběhnutého Kakutu Martin.
     
    87
    Domácím již příliš mnoho času nezbývá. I s nastavením zhruba pět minut. I v oslabení se ale Štrasburk tlačí sympaticky do útoku.
     
    88
    Ielsch sestřelil zezadu unikajícího Martina, ale tentokrát rozhodčí nepíská ani nedovolený zákrok. U balonu zůstávají domácí fotbalisté.
     
    89
    Martinez měl dost času na přesný centr z levé strany. Ten také přišel, ale hlavička Terriera jde jen vedle pravé tyče. Gurtner se tak může postavit k rozehrávce.
     
    90
    Již ve devadesáté minutě zkoušel přízemní centr, který ale nakonec změnil ve střelu Aholou. Regis Gurtner drží pevně míč v náručí.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
     
    90+2
    V závěru zápasu se vytrácí potřebná přesnost na obou stranách. Amiens drží balon daleko od své branky a už to vypadá, že z dnešního zápasu si odnese všechny tři body.
     
    90+3
    Domácím se nedaří získat balon, sil hráči Štrasburku již také nemají na rozdávání. Blayec přece jen ještě vyhrál hlavičkový souboj a získal balon pro svůj tým.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    V souboji nováčků Ligue 1 se raduje na trávníku Štrasburku Amiens po jediné brance!

    Štrasburk vstoupil do zápasu velmi aktivně, ale finální fáze domácím dnes nevycházela po celých devadesát minut. Z ojedinělé akce se podařilo hostům udeřit. Po dlouhém nákopu brankáře Regise Gurtnera vyhrál veledůležitý hlavičkový souboj Moussa Konaté. Míč spadl k nohám Gaëla Kakuty, který na nic nečekal a první dotekem poslal míč k pravé tyči. Bingourou Kamara v domácí brance lehce zaspal a poté musel balon lovit ze své sítě. Ani v druhé půli se domácí nedočkali výraznější gólové šance. Ještě více zkomplikoval domácímu týmu cestu k vyrovnání Kenny Lala, který si nechal během dvou minut udělit dvě žluté karty a Štrasburk tak musel dohrávat v deseti.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:0. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 22:14. (21:56:30)

    Vít Schück

    Branky: 14. G. Kakuta (Mou. Konaté)

    Karty:   64. Da Costa (SSG), 78. Lala (SSG) – 7. Monconduit (AMI), 17. N'Gosso (AMI), 62. El Hajjam (AMI)   79. Lala (SSG)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 6:0. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 22:14.
    RC Štrasburk: Kamara – Lala, Mangane (C), Salmier, P. Martinez – Aholou, Martin, Corgnet (83. Gonçalves) – Sacko, Saadi (71. Terrier), Da Costa (67. Blayac).
    Náhradníci: Oukidja – Grimm, Blayac, Gonçalves, Terrier, Seka, B. Koné.

    Amiens SC: Gurtner – Gouano, Adénon, Dibassy, El Hajjam – Ielsch, Monconduit (C), N'Gosso (65. Zungu), G. Kakuta – Mou. Konaté (80. L. Traoré), Gakpé (59. Manzala).
    Náhradníci: Bouet – Manzala, Bourgaud, Cissokho, Avelar, L. Traoré, Zungu.

    Rozhodčí: Brisard – Jeanne, Pages
    thejrc.org