Bournemouth – Brighton 2:1 (kon.)
konec
AFC Bournemouth
2:1 (0:0)
Brighton & Hove Albion
Pátek 15.09.2017, 21:00 • Vitality Stadium, Bournemouth • Anglická Premier League • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    AFC BOURNEMOUTH

    Domácí fotbalisté dnes potřebují konečně zabrat. Po čtyřech utkáních je totiž Bournemouth bez zisku jediného bodu a nachází se na předposledním devatenáctém místě. Navíc dosud Bournemouth vstřelil pouze jednu branku a hned osm jich inkasovali. Nutno sice poznamenat, že domácí hráli se silnými týmy jako Arsenal či Manchester City, avšak skóre 0:3 ze zápasů s Watfordem a West Bromem je k zamyšlení.

    Předchozích pět utkání

    9.9.2017 Arsenal – Bournemouth 3:0
    26.8.2017 Bournemouth – Man. City 1:2
    22.8.2017 Birmingham – Bournemouth 1:2 (Carabao Cup)
    19.8.2017 Bournemouth – Watford 0:2
    12.8.2017 West Brom – Bournemouth 1:0
     
    BRIGHTON & HOVE ALBION FC

    Ani hostující celek na tom není zrovna ideálně, nicméně jakožto nováček je aktuálně čtrnáctý. Na svém kontě má Brigthon celkem 4 body, neboť po dvou úvodních prohrách zabral a vybojoval body ze zápasů proti Watfordu a West Bromu. V dosud posledním hraném utkání se navíc hosté konečně střelecky probudili a West Bromu nasázeli tři branky. Tím si tedy vylepšili skóre na aktuálních 3:5.

    Pět posledních utkání

    9.9.2017 Brighton – West Brom 3:1
    26.8.2017 Watford – Brighton 0:0
    22.8.2017 Brighton – Barnet 1:0 (Carabao Cup)
    19.8.2017 Leicester – Brigthon 2:0
    12.8.2017 Brighton – Man. City 0:2
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ

    10.4.2015 Brighton – Bournemouth 0:2
    1.11.2014 Bournemouth – Brighton 3:2
    1.1.2014 Brighton – Bournemouth 1:1
    30.11.2013 Bournemouth – Brighton 1:1
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AFC Bournemouth: Begović – A. Smith, Francis (C), Aké, Daniels – Fraser, Arter, Surman, Pugh – J. King – Defoe.
    Náhradníci: Boruc – Mings, L. Cook, Ibe, Gosling, Afobe, Mousset.

    Brighton & Hove Albion FC: Ryan – Rosenior, Duffy, Dunk (C), Suttner – Knockaert, Stephens, D. Pröpper, March – Groß – Hemed.
    Náhradníci: Mäenpää – Goldson, Hünemeier, Schelotto, Murphy, Izquierdo, G. Murray.

    Rozhodčí: Craig Pawson – Richard West, Constantine Hatzidakis.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí předvedli povedenou akci na levé straně. Nízká přihrávka na hranici pokutového území sice nenašla adresáta, ale Bournemouth ještě zůstává u míče.
     
    2
    Na konci druhé minuty se domácí znovu vydali k pokutovému území soupeře. Ani tentokrát ale akce nedospěla až k zakončení a následovat bude odkop od brány.
     
    4
    Ani jeden z celků zatím nezískává nějakou výraznou převahu. Hraje se teď především ve středu hřiště, kde se něco pokouší vymyslet fotbalisté Brightonu.
     
    4
    Dlouhou přihrávku sice dostihl Pascal Groß, avšak poté míč posunul pouze do rukavic pozorného Asmira Begoviće. Ten kulatý předmět posouvá až k polovině hřiště.
     
    5
    Znovu se domácím nepovedla finální přihrávka mířící do pokutového území. Tentokrát se zrovna nezaskvěl Fraser, jenž našel jen hlavu hostujícího obránce.
     
    6
    A opět nepovedená přihrávka Ryana Frasera. Domácí záložník je sice hodně aktivní, avšak zatím se mu příliš nedaří hledat lépe postavené protihráče.
     
    7
    Příliš dlouhý a navíc velmi nepřesný centr od půlící čáry vyslal Suttner, který míč doslova daroval Asmiru Begovićovi. Domácí gólman v pohodě kombinuje s obránci.
     
    8
    Marc Pugh se pokusil proniknout až do blízkosti pokutového území, nicméně jeho postup byl zastaven jedním z důrazných soupeřů, který jej čistým způsobem odstavil od míče.
     
    10
    Nyní se u míče znovu ocitl Pugh, avšak ani zleva se nedokázal prodrat až do pokutového území. Přesto je Bournemouth nadále nastěhován na útočné polovině.
     
    11
    Z úctyhodné dálky to zkusil Harry Arter. Jeho střela z nějakých čtyřiceti metrů se však vznesla příliš nahoru a skončila daleko za Ryanovou bránou.
     
    12
    Hra se přesunula do blízkosti středového kruhu, kde má míč v moci domácí defenzíva. Nějaký výrazný posun směrem dopředu se zatím nekoná.
     
    13
    Daniels potáhl míč po levé straně a po chvíli se k němu znovu dostal míč mířící až k brankové čáře. Následná přihrávka ale nenašla nikoho z domácích.
     
    15
    Cosi kloudného se nalevo pokusil vymyslet Rosenior, nicméně jeho přihrávka ani nadvakrát neprošla a domácí Charlie Daniels nakonec vybojoval vhazování pro Bournemouth.
     
    16
    Ke střele zpoza šestnáctky se po velkém zaváhání Duffyho dostal Joshua King. Domácí útočník však zvolil nízké zakončení a to bylo zablokováno Dunkem.
     
    17
    Znovu teď domácí hrají pouze u středového kruhu a vůbec se nedostávají přes pozorně bránícího soupeře. Zatím to dnes nevypadá na nějak výrazné ofenzivní hody.
     
    19
    Ani další akce Bournemouthu nepřinesla vůbec nic zajímavého. Po delší době se tak do kombinace dostávají také fotbalisté Brightonu, kteří pomalu míří vpřed.
     
    20
    Arter šikovně roztáhl hru na levou stranu, kde se zjevil nehlídaný Daniels. Ten následně oslovil Pugha, avšak jeho zakončení šlo z patnácti metrů výrazně mimo tři tyče.
     
    21
    Zatím hodně bezzubý je na čele osamocený Hemed, který se teď málem dostal k míči, avšak při dělání si prostoru se dopustil faulu. Ofenzíva Brightonu je pro tuto chvíli ukončena.
     
    22
    Nyní už jsou s míčem na nohách znovu hosté, nicméně jejich kombinace zatím nevedla k výraznému překonání půlící čáry.
     
    23
    Velmi aktivní Charlie Daniels se tentokrát nezjevil na straně, jak je zvykem, ale akci Bournemouthu táhl spíše středem hřiště. Poté však zakončil jen do Ryanových rukavic.
     
    25
    Registrujeme další neúspěšnou akci domácího mužstva. K rychlé kolmici se pokusil dopravit Joshua King, jenže míč měl přeci jenom příliš velkou rychlost a doputoval za brankovou čáru.
     
    26
    Tak konečně se na hrotu dostal k míči také Hemed. Jeho akce však neměla dlouhého trvání, neboť míč si to od jeho nohou namířil jen k vyběhnuvšímu Begovićovi.
     
    27
    Po ubránění rodícího se brejku Brightonu hodlali zaútočit také domácí. Marc Pugh byl ale nalevo zcela osamocen a přes dvojici protihráčů se nedostal ani na dostřel brány.
     
    29
    Znovu bylo na obou stranách k vidění několik nepřesností. Opravdu jde poznat, že sledujeme souboj dvou týmů, které se zatím nepotkaly s dobrou formou.
     
    30
    Pröpper ve středu hřiště dobře vystihl rozehrávku soupeře, sám postoupil až kousek před pokutové území, avšak jemným lobem zakončil pouze nad Begovićovu bránu.
     
    30
    Na druhé straně to šikovně z otočky vyzkoušel Jermain Defoe. Velezkušený útočník domácího celku využil trochy prostoru, ale přes dva hráče zakončil pouze mimo tři tyče.
     
    32
    Stále se Hemed ne a ne dostat do hry. Nyní si pro míč zaběhl až k postranní čáře, ale ani tam nepochodil. Po prohraném vzdušném souboji budou vhazovat domácí.
     
    33
    Přetažený centr z levé strany doputoval až k dobíhajícímu Fraserovi. Sám záložník domácích poté také centroval, ale nikoho ze spoluhráčů najít nedokázal.
     
    35
    Domácí v posledních desítkách vteřin utáhli šrouby. Ani po zisku rohového kopu však nedokázali zakončit, poněvadž Fraser byl napravo naprosto bez problémů odstaven.
     
    36
    Znovu byl k vidění pouze vysoký centr do míst, kde byli připraven pouze vysocí stopeři Brightonu. Každopádně se ale hosté pouze brání.
     
    38
    Na konci 38. minuty se domácí konečně dostali až kousek od hranice malého vápna, nicméně Kingovi při zpracování přihrávky odskočil míč mimo prostor vymezený třemi tyčemi.
     
    39
    Knockaert sice něco poštěkává po hlavním rozhodčím, ale u postranní čáry na polovině hřiště se stoprocentně dopustil faulu. Zatím je to bez žluté karty.
     
    40
    Bournemouth obléhá pokutové území hostujícího celku, nicméně nějaká překvapivá přihrávka se nekoná. Takto se bude skórovat jen velmi těžce.
     
    41
    King se pomalu chystal na zakončení, dvakrát si posunul míč směrem ke středu hřiště, ale nakonec nevystřelil a po přihrávce se jeden z domácích dopustil faulu.
     
    43
    Pouze do náruče pozorného Begoviće si to namířila skákavá přihrávka z levé strany. Tomer Hemed snad ještě nedostal ani jeden míč do míst, z kterých by mohl zakončovat.
     
    44
    Ani s blížícím se koncem poločasu to na ani jedné straně nevypadá na vyprodukování nějakého nebezpečného zakončení. Myslím, že budeme rádi, pokud dnes uvidíme aspoň jednu branku.
     
    44
    Vyvrátit mé předchozí tvrzení se pokusil Joshua King. Domácí útočník si posunul míč až na nějakých dvacet metrů od brány, avšak poté trefil jen blokujícího Dunka.
     
    45
    Zatím není signalizováno nastavení, ale další minutu každopádně načne Mat Ryan, který bude odkopávat po další nepovedené akci domácích.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Úvodních 45 minut zápasu je minulostí a týmy jdou do kabin za bezbrankového stavu. Utkání zatím nenabídlo nic zajímavého, což potvrzuje pouze jedna střela, která se vlezla do prostoru brány. Daniels však našel jen Ryanovy rukavice a to znamenalo pouze vylepšení statistik hostujícího gólmana. Doufejme, že se v druhé půli dočkáme aspoň jednoho zářezu.
    Zápasové statistiky po prvním poločase

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstoupily oba celky beze změn v sestavě. Dopředu se jako první dostávají fotbalisté Brightonu, kterým nepřesností pomohl Aké.
     
    47
    Dlouhé vhazování sice přes jednoho hráče prošlo až do pokutového území, avšak tam už byli obránci Bournemouthu stoprocentní. Begović mohl zůstat v klidu.
     
    48
    Po přestávce zatím sledujeme poměrně nevýrazný fotbal. Z obou stran je nadále plno nepřesností, což se nyní projevilo i na Danielsově přihrávce na levou stranu.
     
    50
    Ani tentokrát se domácím nepovedla akce na levé straně útočné polovině. S protiútokem tak přispěchal March, avšak jeho prudkou přihrávku stačil zablokovat Adam Smith.
     
    51
    Tak teď byli hosté velmi blízko. Rohový kop přistál na hlavě Duffyho, ale jeho zakončení doputovalo jen k brankové čáře, kde míč odhlavičkoval jeden z domácích!
     
    52
    Znovu velká šance. Nyní sice nehlavičkoval Duffy, ale míč znovu letěl do prostoru brány a Begović měl plné ruce práce, když míč nejprve skončil na břevně a až poté našel brankářovu náruč.
    52. Břevno po hlavičce Dalea Stephense (BRN)
     
    53
    Také na druhé straně byl k vidění rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko, nicméně Daniels pak vybojoval jen další standardní situaci tohoto typu.
     
    55
    Brighton právě vstřelil branku!
    Dvě předchozí šance nebyly využity, ale nyní už hosté slaví. Výborně to napravo udělal Groß, který se přes obránce dostal k centru do pokutového území a ten položil přesně na hlavu SOLLYHO MARCHE. Hostující záložník byl ve vzduchu důraznější než obránce a zakončil mimo dosah Asmira Begoviće.
    55. Solly MARCH - 0:1
     
    57
    Domácí pochopitelně cítí, že by potřebovali rychlou odpověď, avšak teď se jim vůbec nedaří přechod do útočné fáze akce.
     
    58
    Hraje se u středového kruhu, kde hru naprosto kontrolují fotbalisté Brightonu. Ti jsou vstřelenou brankou příjemně nabuzeni a snaží se proniknout do lepší pozice.
     
    60
    King se napravo pokusil vybojovat aspoň rohový kop, nicméně kousek od praporku byl velmi dobře bráněn a nakonec se musí smířit s odkopem od brány.
     
    61
    Ne a ne se domácí prodrat výrazněji na útočnou polovinu. Mezitím se chystá úvodní střídání Bournemouthu, který potřebuje razantní oživení.
     
    63
    Stále se Brighton celkem bez problémů drží aspoň u poloviny hřiště. Odtud Ryanovi rozhodně nehrozí nebezpečí.
     
    64
    Nalevo od soupeřovy brány nyní kombinoval Daniels. Jeho výsledný centr však letěl příliš blízko k Ryanovi a navíc vysoko nad hlavami všech hráčů.
     
    65
    Hráčem, který by měl oživit kombinaci domácích je Jordon Ibe. Ten nahrazuje Ryana Frasera.
     
    67
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Zničehonic je vyrovnáno! Skvěle to udělal Jordon Ibe, který dostal přihrávku od ANDREWA SURMANA a právě tohoto hráče okamžitě oslovil velmi povedenou patičkou. Surman byl rázem kousek před gólmanem, počkal si na skluz obránce a poté zakončil mimo dosah Ryana.
    67. Andrew SURMAN - 1:1
     
    68
    Záhy po vyrovnávací brance je hra na obou stranách poměrně nevýrazná. Ani jeden z celků se neprezentuje zrovna přesnou kombinací.
     
    70
    Dopředu znovu putují fotbalisté Bournemouthu, kteří by rádi navázali na předchozí trefu. Ne a ne se však dostat k dalšímu ohrožení brány.
     
    71
    Jordon Ibe se mohl stát hrdinou zápasu, když se dostal ke střele z hranice pokutového území. Přízemní zakončení ale bylo zablokováno pohotovým obráncem.
     
    73
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Domácí dokonale otáčejí nepříznivý vývoj zápasu. Po rohovém kopu se míč odrazil k Ibeovi, který si pohrál se dvěma protihráči a poté našel dobře postaveného JERMAINA DEFOEA. Jeho razantní zakončení šlo přesně k tyči bezmocného Ryana.
    73. Jermain DEFOE - 2:1
     
    75
    Okamžitě po inkasování druhé branky si to dopředu namířil Hemed, který potáhl míč na levou stranu útočné poloviny, ale poté odcentroval jen na hlavu bránícího hráče.
     
    76
    Zakončení zpoza pokutového území teď vyzkoušel Rosenior, nicméně jeho nepřipravená rána letěla vysoko nad bránu Asmira Begoviće.
     
    76
    Hosté na nepříznivý stav reagují dvojitým střídáním. Na trávník jde dvojice José Izquierdo opačný směr nabralo duo Anthony Knockaert.
     
    77
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion FC: ze hřiště odchází Pascal Groß, přichází Glenn Murray.
     
    78
    A střídá také domácí kouč Eddie Howe. Ten na plac posílá Benika Afobeho, jenž zaujal místo Jermaina Defoea.
     
    80
    Bournemouth se ještě usadil na útočné polovině. Z dalšího rohového kopu už však Howeovi svěřenci vůbec nic nevytěžili.
     
    81
    Velmi rychle po předchozím neúspěšném rohu se domácí vrátili do blízkosti pokutového území. Tentokrát však nevybojovali ani žádnou standardní situaci.
     
    83
    Při snaze dostihnout prudkou přihrávku teď podklouzl Izquierdo, na kterého okamžitě navázal také asistent rozhodčího. Po potlesku tribun bude následovat odkop od Begovićovy brány.
     
    84
    Asmir Begović trochu zaváhal, ale nakonec se přeci jenom odhodlal k vyběhnutí z brány a několik decimetrů před dobíhajícím Izquierdem lapil příliš dlouhou přihrávku ze středu hřiště.
     
    86
    Po delší době teď Brighton vybojoval aspoň rohový kop. Centr sice propadl až k volnému Liamu Roseniorovi, avšak jeho střela zpoza šestnáctky vylétla vysoko nad.
     
    87
    Vůbec se teď Brighton nemůže dostat k nějakému výraznému tlaku, který by mohl vést k vyrovnání. Domácí fotbalisté se velmi dobře brání.
     
    89
    Výborně to provedl Benik Afobe, který vyzval na souboj Roseniora. Ten míč dokázal pouze posunout za brankovou čáru, díky čemuž budou mít domácí rohový kop.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje čtyři minuty.
     
    90+1
    Joshua King vybojoval zajímavou standardní situaci. Míč si kousek za šestnáctkou postavil Jordon Ibe, nicméně jeho prudké zakončení šlo pár centimetrů vedle tyče.
     
    90+3
    Domácí si ještě přichystali taktické střídání. Poslední minuty odehraje Dan Gosling, kterému své místo přepouští Joshua King.
     
    90+4
    Defenzíva Bournemouthu zvládla několik velmi důležitých hlavičkových soubojů na hranici pokutového území. Míč letí až za půlící čáru.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je tedy u konce a Bournemouth konečně slaví zisk prvních bodů letošní sezóny. Body to budou hned tři a to i přesto, že Solly March v 55. minutě otevřel skóre, čímž k vítězství přiblížil Brighton. Domácímu kouči totiž skvěle vyšel tah se střídáním, neboť na hřiště byl poslán Jordon Ibe, jenž v 67. minutě připravil vyrovnání Andrewa Surmana a o šest minut později asistoval také u branky Jermaina Defoea. Právě zkušený útočník tak zajistil tři body na konto dosud bezbodového celku.
     
    Ode mě je to k tomuto utkání vše. U dalších on-line přenosů na shledanou. (22:59:25)

    Lukáš Podleśny

    Branky: 67. Surman (Ibe), 73. Defoe (Ibe) – 55. March (Groß)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:12.
    AFC Bournemouth: Begović – A. Smith, Francis (C), Aké, Daniels – Fraser (65. Ibe), Arter, Surman, Pugh – J. King (90+3. Gosling) – Defoe (78. Afobe).
    Náhradníci: Boruc – Mings, L. Cook, Ibe, Gosling, Afobe, Mousset.

    Brighton & Hove Albion: Ryan – Rosenior, Duffy, Dunk (C), Suttner – Knockaert (76. Izquierdo), Stephens, D. Pröpper, March – Groß (77. G. Murray) – Hemed.
    Náhradníci: Mäenpää – Goldson, Hünemeier, Schelotto, Murphy, Izquierdo, G. Murray.

    Rozhodčí: Craig Pawson – Richard West, Constantine Hatzidakis
    ocianews.com