Novosibirsk – Petrohrad 0:3 (kon.) | Omsk – Minsk 4:1 (kon.) | Barys – Jaroslavl 6:1 (kon.)
Chanty-Mansijsk – Dynamo Moskva 2:3 (kon.) | Čerepovec – Chabarovsk 2:1 (kon.) | Riga – Vladivostok 2:5 (kon.)
HC Slovan – Viťaz 4:3 (kon.)
konec
HC Sibir Novosibirsk
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
SKA Petrohrad
Středa 27.09.2017, 14:30 • Ice Sports Palace Sibir, Novosibirsk • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Krásné odpoledne! Letošní ročník Kontinentální hokejové ligy začal před více než měsícem, Petrohrad v něm stále jako jediný tým neokusil příchuť porážky. Dnes se pokusí na ledě dobře hrajícího Novosibirsku svou vítěznou sérii natáhnout na šestnáct zápasů, domácí jim ale rozhodně nehodlají nic nechat zadarmo. Pojďme si oba týmy představit o něco podrobněji.
     
    HK SIBIR NOVOSIBIRSK
    5. místo ve Východní konferenci
    14 Z, 7-1-1-5, 24 bodů (skóre 31:26)

    Sibir aktuálně podává slušné výkony a díky tomu stoupá tabulkou. Z posledních pěti odehraných utkání padl pouze jednou, a to proti rozjetému Dynamu Moskva. Ve zbylých zápasech už triumfoval – dvakrát po sobě skolil Astanu, následně porazil Dynamo Minsk a v prodloužení i Jaroslavl. Nyní mu patří pátá příčka ve Východní konferenci a pokud by se mu dnes podařilo stát se vůbec prvním pokořitelem Petrohradu v letošní sezóně, mohl by se vyšplhat až na druhé místo.

    Nejproduktivnější hráči
    Patrik ZACKRISSON – 14 Z, 9 bodů (6+3)
    Alexander BERGSTRÖM – 14 Z, 9 bodů (3+6)
    Ivan VEREŠČAGIN – 14 Z, 9 bodů (1+8)

    Brankářské statistiky
    Alexander SALÁK
    – 777 min. | 93,4% úsp. | prům. 1,93
    Alexej KRASIKOV
    – 60 min. | 100% úsp. | prům. 0,00
     
    SKA PETROHRAD
    1. místo v Západní konferenci
    15 Z, 12-3-0-0, 42 bodů (skóre 70:21)

    Patnáct výher, dvaačtyřicet bodů, sedmdesát vstřelených branek. Dosavadní bilance svěřenců Olega Znaroka je ohromující. Celek z Petrohradu se momentálně nachází na špici celé KHL, mezi ním a druhou Kazaní se nachází obrovská jedenáctibodová propast. SKA zatím nenašlo v letošní sezóně přemožitele, nejblíže k porážce bylo v duelech s Magnitogorskem, Nižnij Novgorodem a Podolskem. Všechna tato utkání došla do prodloužení, ve kterém nakonec uspělo.

    Nejproduktivnější hráči
    Ilja KOVALČUK – 15 Z, 20 bodů (12+8)
    Nikita GUSEV – 15 Z, 20 bodů (7+13)
    Sergej ŠIROKOV – 15 Z, 18 bodů (10+8)
    Pavel DACJUK – 15 Z, 18 bodů (4+14)

    Brankářské statistiky
    Igor ŠESŤORKIN
    – 538 min. | 95,1% úsp. | prům. 1,34
    Mikko KOSKINEN
    – 364 min. | 94,2% úsp. | prům. 1,48
    Alexej MELNIČUK
    – 8 min. | 100% úsp. | prům. 0,00
    Bek SKA Patrik Hersley je druhým nejproduktivnějším obráncem celé KHL.

     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V MINULÉ SEZÓNĚ

    15. 1. 2017: Petrohrad – Novosibirsk 6:2
    18. 10. 2016: Novosibirsk – Petrohrad 1:2pp.
     
    Úvodní sestavy:

    HK Sibir Novosibirsk: Salák (Rejzvich) – K. Alexejev, Vereščagin, Demidov, Al. Makarov, K. Vorobjov, Ignatovič, Naumov – Zackrisson, Bergström, Sigarjov – Enlund, Koňkov, Šarov – Sopin, Osnovin, Sannikov – Tkačenko, Pervušin, Zemčenko.

    SKA Petrohrad: Šesťorkin (Melničuk) – Vojnov, Zubarev, Hersley, Rundblad, Chafizullin, Čudinov, Zub, Rykov – Dacjuk, Kovalčuk, Barabanov – Koskiranta, Širokov, Karpov – S. Plotnikov, Prochorkin, N. Gusev – Tichonov, M. Malcev, Ketov.

    Rozhodčí: Sidorenko, Fraňo – Majtak, Strelcov.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Ještě jednou vám přeji příjemné a ničím nerušené odpoledne, za malou chvíli začneme. Ochozy Ledového paláce Sibir skoro praskají ve švech, v Novosibirsku je dnes velmi pravděpodobně vyprodáno.
     
    Domácí hokejisté vyjíždí za bouřlivé podpory tribun ven z kabin, v čele s českým gólmanem Alexanderem Salákem. Petrohradští grandióznímu nástupu na led přihlížejí z modré čáry.
     
    Ruská hymna dozněla, rozhodčí už pomalu svolávají první lajny do středového kruhu. Jdeme na to!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Úvodní buly vyhráli hosté, jako první se však v útočném pásmu ohřáli domácí. Jejich atak byl pohotovou obranou SKA rychle zneškodněn.
     
    01:01
    Alexander Salák má ve statistikách první zákrok. Na konci krátké kombinace Petrohradu stál Patrik Hersley, jenž od modré čáry poslal kotouč přímo do výstroje českého brankáře.
     
    01:36
    Alexej Sopin ze sebe nezvládl setřást dva hráče SKA, na poslední chvíli tak zkusil vystřelit. Jeho pokus z bezprostřední blízkosti pokryl připravený Šesťorkin betonem.
     
    02:43
    Hra se přelévá ze strany na stranu, atak hostů střídá protiútok domácího týmu. Na puku jsou častěji Petrohradští, Novosibirsk ale zvládá se svým soupeřem držet krok.
     
    03:16
    Dajcuk si s kotoučem zajel za branku a nabil na kruh připravenému Vojnovovi. Bývalý obránce Los Angeles z první zasáhl pouze lapačku připraveného Saláka, hra je přerušena.
     
    04:01
    Hosté zamkli svého soupeře v obranném pásmu a kombinují. Skoro to teď vypadá, jako kdyby Petrohrad měl přesilovku. Obrana Sibiru se zatím zvládá bránit, otázkou však je, jak dlouho vydrží náporu čelit...
     
    04:52
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Sergej Širokov – 2 min., podražení).
     
    05:14
    Petrohradští se po vyhraném vhazování ve vlastním pásmu okamžitě osvobodili, jejich soupeř se nyní snaží pronést kotouč zpět do útoku. Zatím bezúspěšně, defenzíva hostů je všude o vteřinu dřív.
     
    06:29
    Přesilovka Sibiru nevychází dle plánu, po zaváhání jeho obránců se do zajímavé šance dostal Viktor Tichonov. Ten se na kruhu chopil puku, objel novosibirskou klec a zamířil přímo do vyrážečky zaskočeného Saláka.
     
    07:43
    Plotnikov zaváží pryž za modrou čáru, Petrohrad rozjíždí další kombinaci. Uvidíme, zda-li se jim tentokrát povede dosud stoprocentního maskovaného muže v domácí bráně nějak zaskočit.
     
    08:52
    Barabanov nahrál za sebe Vojnovovi, ten z pravého kruhu vystřelil na Salákovu klec. Brankář Novosibirsku na jeho pokus odpověděl dobře umístěným betonem.
     
    09:49
    Rozdíl kvality obou celků je teď evidentní – Igor Šesťorkin je už několik minut bez práce, zatímco jeho kolega na druhé straně ledu musí být konstantně ve střehu a likvidovat petrohradské střely.
     
    10:25
    Arťom Zub za svým brankovištěm trochu zpanikařil a před najíždějícím protihráčem vyhodil kotouč až na druhý konec ledu. Petrohrad se tak dopouští prvního icingu dnešního zápasu.
     
    11:47
    Prochorkin se ocitl sám před Salákem, který povyjel z brankoviště směrem k ruskému útočníkovi. Zakončení forvarda SKA končí na betonu Čecha ve službách Novosibirsku, stav je stále bezbrankový.
     
    13:01
    Vyloučení v týmu HK Sibir Novosibirsk (Vladislav Naumov – 2 min., hákování).
     
    13:19
    Hosté kombinují, čtveřice bránících hokejistů Sibiru se semkla kolem svého brankáře a nechává soupeři dost prostoru na ledě. Salák zatím nemusel čelit ani jedné střele.
     
    14:25
    Novosibirsk se podruhé osvobozuje, oslabení zvládá výborně. Petrohradským se vůbec nedaří se před brankovištěm domácích na delší dobu usadit.
     
    14:56
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Využitá přesilovka, rychlá akce vede první brance utkání! Patrik Hersley převzal kotouč u modré čáry a po menším váhání se rozhodl jej nabídnout na zadní hranici opačného kruhu připravenému SERGEJI ŠIROKOVOVI. Ten následně z první propálil vše, co mu stálo v cestě a posílá tak Petrohrad do vedení. Asistence: Patrik Hersley.
    14:56 Sergej ŠIROKOV - 0:1
     
    16:26
    SKA se po úvodním gólu soustředilo hlavně na obranu, zatím se jim daří novosibirské ataky odrážet s přehledem.
     
    18:00
    Z první třetiny zbývají ukrojit dvě minuty, Petrohrad je stále aktivnějším celkem na ledě. V posledních chvílích se opět vrhá vpřed, střela Hersleyho se od betonu Saláka odrazila do rohu kluziště.
     
    19:09
    SKA je v útočném pásmu jako přikované a dělá si, co chce. Hráči Novosibirsku už potřebují patnáctiminutovou přestávku jako sůl, na ledě teď působí hodně nemotorně.
     
    19:46
    Po přerušení hry před domácím brankovištěm vznikla menší strkanice, která se pravděpodobně obejde bez vyloučení.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Statistiky první třetiny
    Střely na branku: 3 – 13
    Zblokované střely: 12 – 5
    Vhazování: 6 – 9
    Trestné minuty: 2 – 2
    Využití přesilovek: 0/1 – 1/1
     
    První třetina je u konce, do kabin odcházejí šťastnější hráči SKA. Ti měli sice na ledě většinu dvacetiminutovky znatelnou převahu, dlouho se jim však nedařilo najít recept na Alexandera Saláka v novosibirské kleci. Na první a dosud jedinou branku utkání jsme tak čekali až do patnácté minuty, kdy v přesilovce poslal hosty do vedení Sergej Širokov.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:33
    Hned z kraje druhé třetiny se do slušné šance srovnat dostal Alexander Bergström, jehož dělovku z kruhu pokryl Šesťorkin lapačkou. Novosibirsk začal prostřední část hodně aktivně.
     
    21:02
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Tak tohle hodně rychlé! SKA se dostalo do přečíslení, MAXIM KARPOV nabídl kotouč Širokovovi, který mu jej obratem vrátil. První jmenovaný pak prudkou střelou do odkryté části domácí branky zařídil hostům dvoubrankový náskok. Asistence: Sergej Širokov.
    21:02 Maxim KARPOV - 0:2
     
    22:40
    Petrohrad stále nemá dost a chce za Salákova záda poslat další puk. Obrana Novosibirsku zatím zvládá jejich ambice krotit včas.
     
    Dnešní utkání sleduje 7 420 diváků, je vyprodáno.
     
    23:28
    Okamžitě po vyhraném vhazování před Salákem se od modré čáry ozval Rundblad, gólman Novosibirsku na jeho pokus zareagoval včas. Náskok Petrohradu tak stále činí "pouze" dvě branky.
     
    24:12
    Strážce domácí branky se teď musí hodně otáčet, aby všechny střely hostů pokryl. Defenzíva Novosibirsku se úplně rozpadla a vůbec svému gólmanovi nepomáhá.
     
    24:59
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Maxim Čudinov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    25:11
    Domácí se snaží usadit před Šesťorkinem, čtveřice petrohradských hráčů na ledě jim však všechny pokusy o útok hatí. Brankář Petrohradu zatím nemusel čelit ani jediné střele.
     
    26:41
    V závěru početní výhody se po krátké kombinaci pokusil z kruhu prosadit Maxim Ignatovič. Ani on si ale svou ranou na dosud neprůstřelného Šesťorkina nepřišel.
     
    27:44
    Osnovin se propracoval až před branku, přes neodbytného Zuba se ale vůbec nedostal do zakončení. Defenzíva Petrohradu dnes předvádí výborný výkon.
     
    28:31
    Kovalčuk nahrál za sebe připravenému Rykovovi, jehož slabší pokus z kruhu minul vzdálenější tyč klece Sibiru o několik desítek centimetrů. Útočné výpady obou celků teď doprovází spousta nepřesností.
     
    29:45
    Za svatyní SKA proběhla krátká tahanice o kotouč, ze které nakonec odjeli vítězně hráči Novosibirsku. Ti se nyní mohou pokusit znovu atakovat hostující branku.
     
    31:04
    Domácí jsou nyní aktivnějším celkem na ledě, už se jim podařilo objevit malé škvírky v dosud pevné obraně SKA. Několikrát se v posledních desítkách sekund dostali blízko před Šesťorkina, který zatím všechny jejich pokusy vychytal.
     
    32:34
    Výpad Petrohradu vpřed brzdí postavení mimo hru, jeden z hostů se při přejezdu hranice útočného pásma trochu unáhlil.
     
    33:10
    Vyloučení v týmu HK Sibir Novosibirsk (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Andrej Sigarjov.
     
    33:28
    Vjačeslav Osnovin ve vlastním oslabení proklouzl petrohradskou obranou a vydal se sám na Šesťorkina, ten jeho zakončení vyrazil před sebe! Novosibirsk měl teď snad doposud největší příležitost skórovat.
     
    34:30
    Sibir se osvobozuje, přesilovkové formace Petrohradu zatím v této početní výhodě nic moc kloudného nevymysleli. Salák je více méně bez práce.
     
    35:00
    Makarov si nyní obětavě lehl do Kovalčukovy rány z pravého kruhu, po chvilce nehybného ležení na ledě se nakonec zvedá a sám odjíždí na střídačku. Snad bude v pořádku.
     
    36:09
    Novosibirsk je stále aktivnějším týmem na ledě, Petrohradští zřejmě trochu usnuli na vavřínech. Třetí část by byla nepochybně o něco zajímavější, kdyby se nyní povedlo domácím seříznout náskok hostů na jediný zásah.
     
    37:37
    Jeden z hráčů Petrohradu se snaží zpoza vlastní branky rozehrát puk vpřed, jenže dotěrný Osnovin mu teď pořádně znepříjemňuje život a snaží se ho o kotouč obrat.
     
    38:16
    Útok Petrohradu opět vystrčil růžky, Salák teď musel předvést dva hodně těžké zákroky! Český gólman zvládnul obě situace zlikvidovat jen tak tak.
     
    39:20
    Nebezpečné střely Vojnova a Barabanova byly zblokovány, brankář Sibiru tak vůbec nemusel zasahovat. Poslední minuta druhé periody se pravděpodobně bez gólu obejde.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Statistiky po druhé třetině
    Střely na branku: 9 – 27
    Zblokované střely: 24 – 9
    Vhazování: 8 – 11
    Trestné minuty: 4 – 4
    Využití přesilovek: 0/2 – 1/2
     
    Prostřední dvacetiminutovka nezačala pro domácí dobře – hosty totiž poslal po přečíslení dva na jednoho do dvoubrankového vedení Maxim Karpov. Později se jim ale podařilo s SKA srovnat krok a většinu třetiny jsme tak sledovali relativně vyrovnanou podívanou. Uvidíme, co přinese třetí část.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:39
    Hra se v úvodu třetí části přelévá ze strany na stranu, kotouč mění majitele dost často. Ani jeden celek se dosud nedostal k vážnějšímu ohrožení gólmana soupeře.
     
    41:28
    Ignatovič drží kotouč za svou klecí a čeká, až jeho spoluhráči vystřídají. Novosibirsk se znovu zkusí přesunout před Šesťorkina.
     
    41:49
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Maxim Čudinov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    42:31
    Domácí nějakou dobu kombinovali v útočném pásmu, sérii přihrávek však přeťal jeden z hbitých hráčů SKA, který kotouč zachytil a vyhodil ven ze třetiny.
     
    42:36
    Vyloučení v týmu HK Sibir Novosibirsk (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů).
     
    43:15
    Zubarev se s pukem stáhl před vlastního brankáře a přemýšlí, kam jej dál poslat. Poslední část se zatím nese v hodně ospalém tempu, zajímavější šanci jsme již nějakou dobu neviděli.
     
    43:50
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Hosté se zničeho zničehonic prosazují a dále rozšiřují svůj náskok! Širokov nechal puk na pravém kruhu pro dojíždějícího PATRIKA HERSLEYHO, který nic neřešil a okamžitě po převzetí puku vymetl horní roh novosibirské svatyně. Asistence: Sergej Plotnikov, Sergej Širokov.
    43:50 Patrik HERSLEY - 0:3
     
    45:25
    Domácí se snaží na další zásah Petrohradu nějak odpovědět, pevná obrana SKA je ale vůbec nepouští do dobrých střeleckých pozic. Pokud se Šesťorkinovi podaří udržet čisté konto, bude za něj hodně vděčit své defenzívě.
     
    45:48
    Jevgenij Ketov byl zasažen letícím kotoučem do kotníku a z ledu mu musí pomáhat lékaři. Oba týmy tak v dnešním zápase už přišly o jednoho hráče.
     
    46:43
    SKA chvilku kombinovalo před Salákem, který si po Rundbladově střele od modré čáry připisuje do statistik další úspěšný zákrok. Mělo by se jednat o přesně třicátý v dnešním zápase.
     
    47:35
    Hosté jsou stále u kotouče, obrana Novosibirsku teď působí dost bezradně. Jako by vůbec nevěděla kudy kam. Petrohradští si na ledě dělají, co se jim zachce, z ochozů se nese pískot.
     
    49:00
    Sibir po delší době prorazil dopředu, Igor Šesťorkin neměl s likvidací střely z vysokého úhlu žádný problém. Ruský gólman si zatím směle kráčí k čistému kontu.
     
    49:23
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Sergej Plotnikov – 2 min., podražení).
     
    49:53
    Petrohradští zastavili atak domácích už na modré čáře, o tři body by je dnes připravil jen zázrak. Do konce třetiny zbývá ještě deset minut, dovolím si však už teď říct, že o vítězi je rozhodnuto...
     
    50:51
    Přesilovka Novosibirsku se chýlí ke konci, Šesťorkin zatím nemusel zasahovat. Sibir do útočného pásma pronikl všehovšudy dvakrát a ani jednou se mu nepodařilo vypálit.
     
    52:35
    Vyprodané tribuny novosibirského Paláce zimních sportů se snaží své miláčky povzbudit, těm se však stále nedaří prorazit skrz pevnou defenzívu hostujícího celku.
     
    54:16
    Stále se hraje zejména v pásmu Petrohradu, hosté už se do útoku nijak neženou. Aktuálně se soustředili výhradně na pečlivé bránění svého třígólového náskoku.
     
    55:20
    Šarov se provinil ofsajdem. Po krátké pauze tak proběhne vhazování ve středním pásmu, konkrétně blíže k petrohradské modré čáře.
     
    56:22
    Jeden z novosibirských hokejistů se dostal před Šesťorkina, kvůli neodbytném bránícímu hráči SKA se ale vůbec nedostal ke střele a neohrozil tak čisté konto gólmana soupeře.
     
    56:57
    Utkání se více méně dohrává, oba týmy jsou zřejmě s výsledkem zápasu smířeny a hrají na půl plynu. Zajímavějších akcí je v posledních minutách poskrovnu.
     
    58:00
    Tichonov vjel do pásma a pokusil se Saláka překvapit rychlou střelou z mezikruží, český gólman ho však měl přečteného a nastavil puku do cesty lapačku.
     
    59:20
    Pervušin se pokusil o jeden z posledních výpadů utkání, připravený Šesťorkin jeho střelu vykryl vyrážečkou.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 15 – 38
    Zblokované střely: 32 – 16
    Vhazování: 19 – 31
    Trestné minuty: 6 – 8
    Využití přesilovek: 0/4 – 2/3
     
    Československá stopa v utkání
    Alexander Salák (SIB) – 35 zákroků, úsp. 92,1%
     
    Dohráno! Petrohradská šňůra výher nyní činí už šestnáct utkání, svěřenci Olega Znaroka si s Novosibirskem hravě poradili a po výhře 3:0 si do tabulky zapisují další tři body. Sibir jim sice místy vzdoroval, nicméně na nebezpečnější akci se za celých šedesát minut nezmohl.
     
    To je ode mne z tohoto utkání vše, přeji vám příjemný zbytek dnešního dne. Na počtenou! (16:51:31)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 15. Širokov (Hersley), 22. Karpov (Širokov), 44. Hersley (S. Plotnikov, Širokov)


    HC Sibir Novosibirsk: Salák (Rejzvich) – K. Alexejev, Vereščagin, Demidov, Al. Makarov, K. Vorobjov, Ignatovič, Naumov – Zackrisson, Bergström, Sigarjov – Enlund, Koňkov, Šarov – Sopin, Osnovin, Sannikov – Tkačenko, Pervušin, Zemčenko.
    SKA Petrohrad: Šesťorkin (Melničuk) – Vojnov, Zubarev, Hersley, Rundblad, Chafizullin, Čudinov, Zub, Rykov – Dacjuk, Kovalčuk, Barabanov – Koskiranta, Širokov, Karpov – S. Plotnikov, Prochorkin, N. Gusev – Tichonov, M. Malcev, Ketov.

    Rozhodčí: Sidorenko, Fraňo – Majtak, Strelcov

    Diváci: 7 420
    thejrc.org