Chabarovsk – Čeljabinsk 2:3 (kon.) | Vladivostok – Toljatti 0:2 (kon.) | Kunlun – Magnitogorsk 2:3 (1:2 po s.n.)
Ufa – Omsk 1:3 (kon.) | Nižněkamsk – Chanty-Mansijsk 4:5 (po pr.) | Dynamo Moskva – Minsk 1:2 (kon.)
Petrohrad – Novosibirsk 3:2 (kon.) | Soči – Barys 3:1 (kon.)
konec
HK Soči
3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Barys Nur-Sultan
Pátek 06.10.2017, 18:30 • Šajba Arena, Soči • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Krásný páteční večer! Kontinentální hokejová liga dnes pokračuje osmi zápasy, na programu je i duel mezi dvěma celky, kterým se v poslední době moc nedaří – Soči bude na svém ledě hostit Astanu. Pojďme si na oba soupeře posvítit.
     
    HK SOČI
    7. místo v Západní konferenci
    17 Z, 7-1-3-6, 26 bodů (skóre 45:50)

    Soči se mohlo ještě donedávna těšit z dobré formy a sbíralo jedno vítězství za druhým, momentálně se však docela trápí. Naposledy vyhrálo přesně před dvěma týdny na ledě Jekatěrinburgu a od té doby si připsalo pouze tři body z pěti zápasů, všechny za prohry v prodloužení. Pro celek z lázeňského města na břehu Černého moře bude dnešní utkání na tři neděle poslední na domácí půdě, jistě se tak bude chtít se svým ledem rozloučit vítězně.

    Nejproduktivnější hráči
    Pavel PADAKIN – 15 Z, 13 bodů (4+9)
    Casey WELLMAN – 17 Z, 11 bodů (3+8)
    Jevgenij LAPENKOV – 17 Z, 11 bodů (3+8)

    Brankářské statistiky
    Dmitrij ŠIKIN
    – 524 min. | 92,0% úsp. | prům. 2,40
    Konstantin BARULIN
    – 499 min. | 88,4% úsp. | prům. 3,48
     
    BARYS ASTANA
    6. místo ve Východní konferenci
    17 Z, 9-0-2-6, 29 bodů (skóre 52:40)

    Doby, kdy se Barys slunil na špici Východní konference a zdál se být téměř neporazitelný, už jsou dávno pryč. Zlom přišel v polovině září, když Astana na svém ledě prohrála dva duely v řadě proti v té době bídně hrajícímu Novosbirsku. Od té doby podává jediný kazašský zástupce v KHL proměnlivé výkony a v přehledu jeho výsledků se častěji objevují porážky než úspěchy. Uvidíme, jak se mu dnes povede na ledě Šajba Areny.

    Nejproduktivnější hráči
    Nigel DAWES – 17 Z, 23 bodů (18+5)
    Linden VEY – 17 Z, 20 bodů (4+16)
    čtyři hráči – 12 bodů

    Brankářské statistiky
    Henrik KARLSSON
    – 854 min. | 93,1% úsp. | prům. 1,97
    Sergej KUDRJAVCEV
    – 163 min. | 92,8% úsp. | prům. 2,20
    Nigel Dawes je třetím nejlepším střelcem v historii KHL. Kanaďan s kazašským pasem za sedm sezón v Astaně nasbíral už dvě stovky branek.

     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V MINULÉ SEZÓNĚ

    6. 1. 2017: Astana – Soči 0:4
    27. 9. 2016: Soči – Astana 3:6
     
    Úvodní sestavy:

    HK Soči: Barulin (Šikin) – Chomickij (C), I. Vorobjov, Jokipakka, Chochlov, Alexandrov, Ščitov (A), Miromanov – Ščegolkov, Lapenkov, Cvetkov – Wellman, Collins, Šmeljov – Padakin (A), O'Dell, Juňkov – Tomilin, Grebenščikov, A. Ivanov.

    Barys Astana: Kudrjavcev (H. Karlsson) – M. Semjonov, Dallman (A), Polochov, Lipin, Savčenko, Šalapov, Orechov, Makljukov – Dawes (C), Vey, Frattin – Žajlauov, Puškarjov, St. Pierre – Michajlis, R. Starčenko (A), Gurkov – Akolzin, Markelov, Sagadajev.

    Rozhodčí: Lavrenťev, Gusev – Maitak, Zacharenkov.
     
    V dresu Soči se dnes poprvé v sezóně představí Jyrki Jokipakka. Šestadvacetiletý bek je nejnovější posilou domácích, s klubem podepsal v pondělí smlouvu do konce letošní sezóny. Uvidíme, jak se Fin se zkušenosti z NHL dnes u Černého moře uvede...
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Ještě jednou vám přeji příjemný a ničím nerušený páteční večer, v Šajba Areně je už vše připraveno pro dnešní duel. Hráči jsou ještě v kabinách, začínáme zhruba za deset minut.
     
    Týmy se už řadí na modrých čarách, za malou chvíli si poslechneme národní hymny Ruska a Kazachstánu. Pak už půjdeme na věc.
     
    Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, úvodní buly je tu!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:14
    Jako první se po vyhraném vhazování chtěli vrhnout do útoku domácí, jejichž výpad ale pohotová astanská obrana rozebrala už na modré čáře. Kudrjavcev tak byl bez práce, soupeř se vůbec nedostal před jeho klec.
     
    01:04
    Hraje se nahoru dolu, kotouč mění majitele poměrně často. Oba celky teď nepůsobí úplně sehraně, hru doprovází řada nepřesností. Střelu na branku jsme zatím neviděli.
     
    01:46
    Zblízka se pokusil Barulina překonat Nikita Michajlis, veterán ve službách Soči ho ale měl přečteného a vykryl jeho zakončení dobře položeným betonem. Stav je tak stále bezbrankový.
     
    02:38
    Barys zakládá další útočnou akci až zpoza vlastní branky, zatím je aktivnějším týmem. Uvidíme, zda-li se mu povede doposud kvalitní defenzívu Soči nějak zaskočit.
     
    02:56
    Domácím se podařilo dostat puk do sítě, gól však není uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Ochozy Šajba Areny s tímto rozsudkem pochopitelně spokojeny nejsou.
     
    03:59
    Soči se nedaří před Kudrjavcevem pořádně usadit, krom neuznané branky si doposud ani jednou nevystřelilo na branku. Hráči Barysu nyní odvádějí v obraně výborné výkony.
     
    04:51
    Mezi kruhy se uvolnil Roman Starčenko a rozhodl se vypálit, nemířil ale úplně přesně. Barulin tak mohl jen v klidu sledovat, jak vystřelený puk plachtí kolem pravé tyče jeho branky.
     
    06:00
    Ščitov si ve vlastním pásmu drží kotouč na holi a snaží se najít nějakou škvíru v pevné obraně Astany, která domácím dosud pořádně znepříjemňovala život. Po chvíli přemýšlení vyráží vpřed.
     
    07:00
    Rána z pravého kruhu končí v Barulinově lapačce, hra je přerušena. Po první komerční přestávce se bude vhazovat po levici gólmana domácího celku.
     
    07:49
    Domácí mají momentálně více ze hry, zhruba z poloviny zaplněné tribuny je hlasitě ženou vpřed. Stále se jim ale nedaří rozbít obranu Barysu, která jim znemožňuje se dostat do kvalitnějších střeleckých příležitostí.
     
    08:47
    Soči právě vstřelilo branku!
    První branka je na světě, domácím se povedlo přetavit aktivitu v úvodní gól! Za brankovištěm se dostal k volnému kotouči MICHAIL JUŇKOV, obtočil si klec a zasunul puk přímo k levé tyči Kudrjavcevovy svatyně. Nejnovější posila z Omsku se tak v lázeňském městě uvádí perfektně. Asistence: Nikita Ščitov.
    08:47 Michail JUŇKOV - 1:0
     
    09:17
    Obrana hostujícího celku se po inkasované brance rozpadla a využít toho chtěl Andrej Ivanov, jenž se bez větších problémů propracoval do bezprostřední blízkosti svatyně. Kudrjavcev však byl ve střehu a jeho zakončení vykryl.
     
    10:37
    Rána jednoho z hráčů Astany od modré jen zaduněla o mantinel za Barulinovou brankou, za ní si pak berou puk na hůl hráči Soči. Mohou se tak pokusit vrátit zpět před klec soupeře.
     
    11:56
    Momentálně sledujeme vyrovnanou podívanou, na ledě se bojuje o každý centimetr. Ani jeden celek nenechává tomu druhému moc prostoru pro manévrování, střel mezi tři tyče je k vidění minimum.
     
    13:07
    Wellman se ocitl ve slibné pozici na levém kruhu, defenzíva Barysu jej však zvládla na poslední chvíli odzbrojit a Kudrjavcev tak vůbec nemusel zasahovat. To je pro hosty možná dobře, jelikož jejich brankář dnes nepůsobí moc sebejistě.
     
    14:45
    Domácí jsou momentálně častěji na kotouči, hosté moc ze hry nemají. Hráče Soči se snaží o puk obrat jen marně, soupeř je momentálně mnohem hbitější.
     
    15:47
    Barys po delší době na chvilku ohřál v útoku. Zpoza branky se pokusil do mezikruží připravenému Michajlisovi přihrát Žajlauov, jenže gólman Soči klouzající pryž zachytil a schoval pod rukavici. Hosty tak připravil o slibnou šanci vyrovnat.
     
    16:20
    Vyloučení v týmu Barys Astana (Nigel Dawes – 2 min., podražení).
     
    16:51
    Domácí publikum se hlasitě dožaduje další branky, jejich miláčci se teď usadili v útočném pásmu a rozjeli kombinaci. Čtveřice Astanských se semkla kolem svého gólmana.
     
    18:00
    Soči bude muset na přesilovkách ještě zapracovat, hosté se momentálně zvládají bránit bez větších problémů. Kudrjavcev zatím snad v celém oslabení nemusel ani jednou zasahovat.
     
    18:39
    Okamžitě po opuštění trestné lavice se ke kotouči dostal Nigel Dawes, jenž se pokusil z kruhu překvapit gólmana domácích. Střele se však postavil do cesty jeden z bránících hráčů soupeře.
     
    19:12
    Třetina se více méně jen dohrává, ani jeden tým už nehraje na plný plyn. Obě skvadry se už zřejmě vidí v kabinách, kam se odeberou za pár sekund.
     
    19:33
    Vyloučení v týmu Barys Astana (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Roman Starčenko.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Statistiky první třetiny
    Střely na branku: 16 – 7
    Zblokované střely: 5 – 1
    Vhazování: 9 – 5
    Trestné minuty: 0 – 4
    Využití přesilovek: 0/1 – 0/0
     
    Úvodní dvacetiminutovka je za námi, domácí po ní zaslouženě vedou 1:0 díky brance Michaila Juňkova z deváté minuty. Barys toho zatím na ledě Šajba Areny moc nepředvedl a pokud se v následujících dvou třetinách herně nezvedne, na bodový zisk z dnešního zápasu může rychle zapomenout. Soči má zatím na ledě jasnou převahu, všude je nejméně o dva kroky dříve než soupeř.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:18
    Domácí nehodlají ztrácet čas a v čele se Sergejem Šmeljovem se okamžitě po vyhraném vhazování přesouvají před Kudrjavceva. Ten zatím nemusel likvidovat ani jednu střelu.
     
    21:07
    Přesilovka Soči stále trvá, hosté se ale i tentokrát zvládají bránit bez větších obtíží. Hra v početní výhodě očividně nepatří mezi silné stránky domácího celku, který musí už poněkolikáté lovit kotouč až zpoza vlastní brankové čáry.
     
    22:10
    Tomilin se pokoušel vybojovat kotouč u levého mantinelu, na dva hráče Astany však po velkém boji nevyzrál. Hosté tak nyní mají šanci zaútočit.
     
    22:47
    Vyloučení v týmu HK Soči (Vadim Chomickij – 2 min., nedovolené bránění).
     
    23:20
    Domácí v rohu za vlastní brankou pro sebe ukořistili puk a okamžitě jej poslali ven z pásma. Ani Barys zatím v přesilovce nepředvádí nikterak oslnivé výkony.
     
    24:14
    Na konci dlouhé kombinace kazašského celku stál Roman Savčenko, jenž se z modré čáry rozhodl směrem na branku vyslat prudký projektil. Kotouč pak následně končí hluboko v Barulinově výstroji.
     
    25:08
    Chomickij už dávno opustil trestnou lavici, hra se však stále pohybuje hlavně v obranném pásmu Soči. Astana je dnes v útoku poněkud bezzubá, přesto se však před Kudrjavcevem zvládá zuby nehty držet.
     
    26:35
    Hra je momentálně poněkud nemastná neslaná, něco tomu chybí. Ani jeden celek teď nemůže být se svým výkonem úplně spokojený, je co zlepšovat.
     
    26:44
    Vyloučení v týmu HK Soči (Ivan Vorobjov – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Barys Astana (Pavel Akolzin – 2 min., hrubost).
     
    27:32
    Oba týmy hrají se čtyřmi hráči v poli, což zdánlivě více vyhovuje Barysu. Ten je v posledních sekundách aktivnější, střela Nigela Dawse k kruhu teď jen těsně minula klec soupeře.
     
    27:56
    Vyloučení v týmu HK Soči (Eric O'Dell – 2 min., hákování).
    Vyloučení v týmu Barys Astana (Roman Starčenko – 2 min., nedovolené bránění).
     
    28:40
    Casey Wellman hledal z kruhu před brankou připravného Seana Collinse, jeho nahrávka se ale zastavila na brusli pohotového obránce Astany. Soči tak teď přišlo o skvělou příležitost zvýšit svůj náskok.
     
    30:00
    Hosté jsou momentálně častěji na kotouči, v posledních minutách jsou dravějším celkem na ledě. Pokus Puškarjova ze zadní hranice kruhu chytil Barulin s notnou dávkou štěstí.
     
    31:09
    Puk končí mimo hrací plochu, hra je přerušena. Po krátké přestávce se bude vhazovat před brankou Barysu, Soči má tak v případě vyhraného vhazování příležitost po nějaké době ohrozit brankáře soupeře.
     
    31:47
    Jokipakka našel na modré připraveného Lapenkova, který se po převzetí přihrávky vydal skrz hostující defenzívu až před Kudrjavceva. Z hranice brankoviště pak nahrál na kruh Cvetkovovi, jehož rána minula klec o několik desítek centimetrů.
     
    Dnešní utkání sleduje 4 196 diváků, hala je tak zaplněna zhruba ze tří pětin.
     
    32:25
    Soči právě vstřelilo branku!
    MICHAIL JUŇKOV je dnes ve formě a připisuje si už druhý gól v dnešním utkání! Obrana Barysu se sesypala jako domeček z karet a ruský forvard naprosto ideálně využil zmatků, které vznikly před hostující brankou, a posílá svůj celek do dvoubrankového vedení. Asistence: Eric O'Dell.
    32:25 Michail JUŇKOV - 2:0
     
    33:38
    Barys se snaží na inkasovaný gól nějak odpovědět, stále se mu však nedaří vyzrát na výbornou defenzívu Soči. Zatím vše nasvědčuje tomu, že domácí dnes ukončí nelichotivou šňůru porážek.
     
    34:01
    Vyloučení v týmu HK Soči (Andrej Ivanov – 2 min., podražení).
     
    34:52
    Soči právě vstřelilo branku!
    Hosté se prosazují v oslabení a rozšiřují svůj náskok už na tři branky! Obrana Barysu si teď uřízla pořádnou ostudu, když nedokázala zneškodnit CASEYHO WELLMANA. Ten se ujal kotouče a projel do útočného pásma, kde obehrál dva hráče Astany a zakončil přímo do hostující klece. Asistence: Sean Collins, Jyrki Jokipakka.
    34:52 Casey WELLMAN - 3:0
     
    34:52
    Střídání v týmu Barys Astana: ze hřiště odchází Sergej Kudrjavcev, přichází Henrik Karlsson.
     
    37:41
    Vorobjov vyjel zpoza vlastního brankoviště dopředu a pokusil se rozehrát puk vpřed, ve středním pásmu jej však na svojí hokejku zachytil jeden z hráčů soupeře. Útok Soči tak nabírá rychlého konce.
     
    38:36
    Astana se propracovala do útoku, jejím pokusům teď chybí notná dávka přesnosti. Konstantin Barulin v drtivé většině proti střelám vůbec nemusí zasahovat.
     
    39:39
    Domácí se v závěrečných sekundách druhé části plně soustředí na obranu svého pohodlného tříbrankového náskoku, dopředu se nijak nehrnou a momentálně jen odráží ataky soupeře.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Statistiky po druhé třetině
    Střely na branku: 23 – 18
    Zblokované střely: 12 – 2
    Vhazování: 22 – 12
    Trestné minuty: 8 – 8
    Využití přesilovek: 0/2 – 0/2
     
    Přes čtyři tisícovky diváků v Šajba Areně zatím koupě lístku na dnešní utkání rozhodně nelitují. Domácí jsou dnes jednoznačně aktivnějším týmem a díky zásahům Michaila Juňkova a Caseyho Wellmana už vedou nad Astanou o tři branky. Barys je dnes v útoku bezzubý, vůbec se mu nedaří na defenzívu Soči či skvělého Barulina nějak vyzrát.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    První minuta poslední části základní hrací doby je poněkud ospalá, hráči obou celků se na ledě musí ještě rozkoukat. Duchem jsou zatím asi stále ještě v kabinách.
     
    42:09
    Ščegolkov si v útočném pásmu nyní počínal hodně sebevědomě, jeho tažení před Karlssona zastavil jeden z hráčů Astany až v mezikruží rychlým vypíchnutím kotouče z hole domácího forvarda.
     
    44:06
    Většina hry probíhá v pásmu Astany, ani jeden z týmů nehraje na plný plyn. Je to jako kdyby Barys už byl s prohrou smířen a vůbec se nesnažil výsledek zápasu zvrátit.
     
    45:28
    Michajlis přišel o puk za brankou domácího celku, atak kazašského týmu tak končí bez vystřelené střely na branku. Soči se nyní může pokusit vrátit před svatyni soupeře.
     
    46:49
    Alexej Cvetkov na sebe na pravém kruhu stáhl dva hráče Barysu a nahrál jednomu z jeho spoluhráčů za branku, který byl ale jedním z hostů velmi rychle od kotouče odstaven.
     
    48:06
    Rána Vorobjova od modré čáry úplně zmizela ve výstroji připraveného Henrika Karlssona, Švéd ve službách Kazachů tak dnes stále ještě neinkasoval, v brance Astany už je zhruba deset minut.
     
    49:23
    Hosté se dopouští zakázaného uvolnění, jedná se snad o první icing v utkání. Po kratičké pauze se tak bude vhazovat po pravé ruce strážce astanské svatyně.
     
    50:05
    Soči se po nějaké době znovu rozhodlo na hosty zatlačit, Karlsson momentálně neprožívá zrovna bezstarostné chvíle. Teď musí být konstantně ve střehu a čelit pokusům domácích hráčů.
     
    51:28
    Hra se přelévá ze strany na stranu, ani jeden celek teď nemá na ledě vyslovenou převahu. O něco málo více ze hry mají domácí, rozdíl kvality obou celků je teď ale nepatrný.
     
    52:13
    Vyloučení v týmu HK Soči (Sergej Šmeljov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    52:13
    Tak pozor, tohle bude zajímavé! Karlsson míří na střídačku a nechává za sebou prázdnou klec Astany, která tak zkusí téměř osm minut před koncem hru bez brankáře!
     
    52:48
    Astana právě vstřelila branku!
    Zariskovat se občas vyplatí, Barulin přichází o čisté konto! Dallmanovo nahození od modré čáry se zastavilo na betonu gólmana Soči, odkud si puk na hůl stáhl MARTIN ST. PIERRE a poslal jej do úzké škvírky mezi betonem brankáře a tyčí. Barys tak stahuje náskok soupeře jen na dvě branky. Asistence: Kevin Dallman, Linden Vey.
    52:48 Martin St. Pierre - 3:1
     
    54:35
    Vstřelená branka nahnala do astanských plachet pořádnou dávku větru, hosté jsou teď na ledě aktivnějším celkem a konstantně atakují sočskou klec. Barulin se musí v brankovišti hodně otáčet.
     
    55:56
    Casey Wellman mohl už snad definitivně rozhodnout o vítězi! V mezikruží obral o puk bezradného Semjonova a udělal si krátký výlet před brankoviště, který ukončil až výborný Karlsson zákrokem lapačkou. Ke gólu nechybělo mnoho.
     
    57:30
    Do dobré střelecké pozice se nyní dostal Vadim Chomickij, jenže jeho rána od modré čáry nakonec úplně minula hostující klec. Forvarda Soči to ale vůbec nemusí mrzet, o výsledku je velmi pravděpodobně rozhodnuto.
     
    58:00
    Karlsson opět míří na střídačku, Barys bude znovu hrát v šesti! Povede se mu skórovat i tentokrát, nebo si Soči už poslední dvě minuty utkání pohlídá?
     
    59:00
    Soči drží kotouč ve své třetině kluziště a dopředu se nehrne, je rozhodnuto.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 34 – 30
    Zblokované střely: 15 – 4
    Vhazování: 36 – 15
    Trestné minuty: 10 – 8
    Využití přesilovek: 0/2 – 1/3
     
    Československá stopa
    Do utkání nezasáhl žádný český nebo slovenský hráč.
     
    V Soči je dohráno! Domácím se dnes povedlo přetnout nelichotivou šňůru porážek a po dobrém výkonu si do tabulky připisují tři body. Nad Astanou dnes díky dvěma trefám Michaila Juňkova a jednomu zásahu Caseyho Wellmana vítězí 3:1, přičemž za Barys se prosadil Martin St. Pierre.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Na počtenou! (21:05:33)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 9. Juňkov (Ščitov), 33. Juňkov (O'Dell), 35. Wellman (Collins, Jokipakka) – 53. St. Pierre (Dallman, Vey)


    HK Soči: Barulin (Šikin) – Chomickij (C), I. Vorobjov, Jokipakka, Chochlov, Alexandrov, Ščitov (A), Miromanov – Ščegolkov, Lapenkov, Cvetkov – Wellman, Collins, Šmeljov – Padakin (A), O'Dell, Juňkov – Tomilin, Grebenščikov, A. Ivanov.
    Barys Nur-Sultan: Kudrjavcev (35. H. Karlsson) – M. Semjonov, Dallman (A), Polochov, Lipin, Savčenko, Šalapov, Orechov, Makljukov – Dawes (C), Vey, Frattin – Žajlauov, Puškarjov, St. Pierre – Michajlis, R. Starčenko (A), Gurkov – Akolzin, Markelov, Sagadajev.

    Rozhodčí: Lavrenťev, Gusev – Maitak, Zacharenkov

    Diváci: 4 196
    thejrc.org