Eindhoven – Heracles 3:0 (kon.) | Feyenoord – Ajax 1:4 (kon.) | Alkmaar – Utrecht 3:0 (kon.)
Heerenveen – Arnhem 0:4 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
3:0 (1:0)
FC Utrecht
Neděle 22.10.2017, 14:30 • AFAS Stadion • Nizozemská Eredivisie • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    AZ Alkmaar
    Celek, jenž se momentálně nachází na 7. pozici tabulky nejvyšší nizozemské ligy, se po neúspěšném účinkování v Evropě může soustředit pouze na tuzemské soutěže.
    S bilancí 4-1-3 a tedy 13 body mohou být relativně spokojeni, tabulka je zejména v horní části stále napěchovaná. Skóre 11:12 je lehce záporné, nicméně o střílení branek se stará hlavně Wout Weghorst, ten má na svém kontě 6 zářezů.

    V posledním utkání si Alkmaar připsal bod s Groningenem, to za nerozhodný výsledek 1:1, jenže to bylo v součtu posledních třech zápasů všechno. Prohra 0:4 s Feyenoordem a domácí výpadek s Excelsiorem 0:2 znamená posun tabulkou níže.
     
    FC Utrecht
    V mančaftu, který okupuje až 8. pozici v Eredivisie celkově příliš spokojenosti asi nepanuje. Tým si připsal zatím pouze 13 bodů (stejně jako jeho dnešní soupeř), a to za bilanci 4-1-3. Skóre vlastní záporné – 13:15. Počet obdržených branek rychle stoupl poté, co domácí Utrecht padl s PSV nečekaně vysoko 1:7. Čtyřmi brankami ho tehdy položil Locadia.
    O týden později si hráči Utrechtu připsali alespoň bod, to za remízu 1:1 s Vitesse Arnhem. Mezi ligovými koly zajížděl nizozemský celek do Wolfsburgu, to aby změřil síly v celoevropské kategorii, jenže po boji padl 2:0. Až v posledním zápase si Utrecht spravil chuť, doma fanouškům předvedli hráči offenzivní podívanou a Heerenveen přejeli 3:1. Postaral se o to dvěma góly Bavebeck a jedním zásahem Ayonb.

    O třináct branek svého celku se starají hlavně Dessero Cyriel, který síť propnul 4x, Bahebeck Christopher a Labyad Zakaria si zapsali po 3 brankách.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Hatzidiakos, S. Wuytens, Ouwejan – Midstjö, Koopmeiners, Til – Jahanbakhsh, Weghorst (C), van Overeem.
    Náhradníci: Coutinho – dos Santos, Friday, Garcia, Helmer, M. Seuntjens, van Rhijn, Wijndal.

    FC Utrecht: D. Jensen – Klaiber, Dumić, W. Janssen (C), van der Meer – Emanuelson – Strieder, Ayoub – Görtler, Labyad, Bahebeck.
    Náhradníci: Marsman – Braafheid, Dessers, Kerk, Leeuwin, Troupee, van der Maarel, van de Streek, Willock.

    Rozhodčí: J. Kamphuis.
     
    -2
    Hráči vstupují na hrací plochu, tribuny jsou slušně zaplněné, a to i přes relativně chladné počasí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali hráči domácích, kteří nastupují v červených dresech, oproti nim hosté přijeli v černé kombinaci dresů.
     
    2
    První centr do vápna hostí obstaral Midtsjo, van Overeen ale neměl šanci se k míči dostat.
     
    3
    Po faulu na polovině hřiště, rozehráli hosté rychle standardní situaci, čímž svého soupeře zaskočili, nicméně Bahebeck svého jediného spoluhráče ve vápně nenašel.
     
    4
    Na dlouhý míč za obranu musel vybíhat Bizot, který zasahoval akrobatickým kopem mimo vápno, každopádně dokázal míč odehrát do zámezí.
     
    5
    V úvodních minutách dokázali oba celky dostat míč do vápna, nicméně ani jednou v něm nenašli své spoluhráče, proto zatím hrajeme bez větší šance.
     
    7
    Tak teď nádherný míč za obranu dokázal dát Koopmeiners, který našel doslova milimetrově van Overeema, ten sice hledal ve vápně Weghorsta, jenže míč k němu nedostal. Ten se odrazil od obránce přímo k volnému Tilovi, který měl dost času a prostoru k tomu, aby umístil míč do brány, což se mu ale, i díky teči obránce, nepovedlo.
     
    8
    Další pasáž zápasu nám obstarávají hosté, postupnou rozehrávkou začínají stopeři Janssen a Dumič.
     
    9
    Další slušná šance domácích. Til se dostal k centru z pravé strany velkého vápna, kde zvolil pěkný dloubák na van Overeema, který hlavou, i za přispění brankáře Jensena, trefil tyč.
    9. Joris van Overeem (ALK)
     
    11
    Na druhé straně hledal Labyad delším míčem Bavebecka, jenže jeho záměr Bizot zavčas přečetl a pro míč si vyběhl.
     
    12
    Til si žádal volný kop z hranice vápna, sudí Kamphuis ale zůstal ledově klidným, a já můžu tvrdit, že naprosto správně.
     
    14
    Teď už ale sudí píská volný kop právě po pádu Tila.
     
    15
    I kvůli podklouznutí Ouwejana z tohoto volného kopu z docela dobré pozice nic nebylo. Hrát proto mohli hosté, ti ale svoji chvilkou na práci s míčem opovrhli, a proto tempo hry může udávat AZ Alkmaar.
     
    17
    Po pěkné akci na levém křídle se k centru dostal Ouwejan, přízemním míčem hledal ve vápně kapitána Weghorsta, kterému chyběl opravdu kousek k tomu, aby míči dal správný směr – přímo do brány.
     
    18
    Další zakončení kapitána Weghorsta, tentokrát z hranice velkého vápna. Střela ale byla tečována Janssenem, a proto domácí můžou zahrávat rohový kop.
     
    19
    Ten se ale hrubě nepovedl, hrát mohou znovu hosté.
     
    21
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Zasloužená branka pro domácí! Po akci na pravém křídle, kde se Tilovi nepovedlo odcentrovat, stačil přistrčit míč proti noze Jahanbakhsh svému spoluhráči, kterým byl TEUN KOOPMEINERS, který z dobrých 20 metrů mířil přesně do spodního růžku brány a nedal Jensenovi šanci.
    Asistence: Alireza Jahanbakhsh.
    21. Teun KOOPMEINERS - 1:0
     
    22
    O odpověď se snaží hosté, akce vede po pravé straně, kde operuje Klaiber.
     
    23
    To nebylo příliš povedené, centr do vápna naprosto jednoduše odvrátili obránci Alkmaaru.
     
    25
    Utrechtu zatím chybí v offenzivní části hřiště patřičná dravost, míč tak trochu lehkovážně odevzdávají.
     
    26
    Klaiberův dlouhý křižný míč svého adresáta nenašel.
     
    27
    Zatím jde spíše o boj ve středu hřiště, jiné to nebylo ani po přihrávce Hatziadiakose, který dal pořádný špek svému spoluhráči Koopmeinersovi.
     
    29
    Ano, tak nutnou dávku fotbalovosti nám teď předvedl van Overeem, kdyby nenásledovala dosti nepřesná přihrávka na Weghorsta, byla by akce o dost úspěšnější.
     
    30
    Už už to vypadalo, že se nám osmělí i hosté, ti se ale po pár přesných přihrávkách okolo velkého vápna dostali zase zpět ke stoperům. Pokud bude jejich akce nadále trpělivá, mohou ještě zahrozit.
     
    31
    To se ale nestalo a další útok budou rozjíždět domácí.
     
    33
    Hra se zasekla v jakémsi mrtvém bodě. Oba celky sice mají útočné choutky a snaží se tak trochu vystrčit růžky, jenže jejich akce se topí ve velkém množství nepřesností.
     
    34
    Přece jen zajímavý moment ve vápně hostů, do něhož se protlačil Jahanbakhsh, obešel nejednoho obránce, ale poslední slovo měl Janssen, který mu skluzem nešetrně, ale čistě míč odebral.
     
    36
    A znovu Jahanbakhsh, tentokrát dostal do vápna přízemní míč, na který si skvěle naběhl van Overeem, ten ale nedokázal vystřelit lépe, než do rukavic Jensena.
     
    37
    Hráči hostujícího Utrechtu se pokusili zklidnit hru a postupovat směrem k bráně soupeře přízemní kombinací. To, jak jsme mohli vidět, mělo přece jen větší účinnost, než jejich nákopy, nicméně ani teď jsme větší šanci neviděli.
     
    38
    Za to teď už ano! Van der Meer poslal vyšší míč do vápna, kde číhal Görtler, který dokázal hlavičkovat i přes vybíhajícího Bizota, jenže míč skončil pouze na břevně!
    38. Lukas Görtler (UTR)
     
    40
    První žlutý kartonek uviděl Sean Klaiber za svůj nevybíravý zákrok na polovině hřiště.
     
    41
    Utrechtu chybí v obraně klid, to dokumentovala i rozehrávka Jensena, který vysokým míčem hledal na straně van der Meera, který neměl jedinou šanci na míč dosáhnout, a proto jsou u míče zase domácí.
     
    42
    Teď přece jen po pravé straně vedl brejk Strieder, jenže svým centrem trefil prvního bránícího hráče, znovu tedy ohrožení brány Bizota neuvidíme.
     
    43
    Labyad celkem tvrdě fauloval Jahanbakhshe, vše se ale obešlo bez karetního napomenutí.
     
    45
    Přece jen jsme v závěru poločasu ještě viděli ohrožení branky! Alireza Jahanbakhsh si navedl míč na střelu zhruba z 25 metrů a svoji pumelicí div nepřepůlil břevno!
    45. Alireza Jahanbakhsh (ALK)
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Konec prvního dějství, sudí nenastavil ani minutu. O jedinou branku se postaral Teun Koopmeiners, to když natáhl ke střele ze střední vzdálenosti. I když nepadaly branky, hráči dosti trefovali zařízení branek. První byl van Overeem, který hlavou trefil tyč. Stejnou mincí odpověděl na druhé straně Görtler. A to vše, aby ještě těsně před koncem prvního dějství Alireza Jahanbakhsh natáhl ke střele z pořádné dálky, a svou pumelicí trefil břevno.
    Druhé dějství bude jistě ještě hodně vyrovnané.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas nám začínají hráči Utrechtu dosti aktivně, napadají vysoko, první nákop do vápna svého adresáta nenašel.
     
    47
    Brzo ale zahrozili i domácí. Po levé straně se protáhl van Overeem a dal míč pod sebe na penaltu, kde si naběhl kapitán Weghorst, střílel v pádu, což zapříčinilo i to, že bránu přestřelil.
     
    48
    Klaiber se pokusil podél lajny poslat do tahu míč Görtlerovi, ten byl ale krátký na tuto tvrdu přihrávku.
     
    49
    Faul na hranici velkého vápna Alkmaaru, to je dobrá pozice pro hráče, jako je například Labyad!
     
    50
    Pořádně tvrdou ránu vyslal ze své kopačky Labyad! Bizot měl co dělat, aby míč vytěsnil mimo tři tyče!
     
    52
    Domácí se snažili ihned odpovědět, jenže Janssen zatím zvládl uhrát většinu soubojů s naprostým přehledem.
     
    53
    No, a je tu další orazítkování konstrukce brány, tentokrát to byl kapitán Weghorst, který se s míčem otočil na hranici vápna a nártem napálil míč do tyče.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Wout Weghorst (AZ Alkmaar).
     
    56
    Rozehrávka se teď hostům příliš nepovedla, nabízí tak šanci kontru po pro Alkmaar.
     
    57
    Hrubě nepřesná přihrávka z kopaček Striedera ukončila snažení hráčů v červených dresech.
     
    58
    U postranní čáry zůstal ležet Bahebeck, vypadá to, že bude muset i střídat.
     
    60
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Jean-Christophe Bahebeck, přichází Cyriel Dessers.
     
    61
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Po krátkém přerušení nastartoval po levé straně Ouwejan, který prošel přes několik soupeřů a přesným a tvrdým centrem našel ALIREZU JAHANBAKHSHE, který z první proměnil!
    61. Alireza JAHANBAKHSH - 2:0
     
    63
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Robin van der Meer, přichází Edson Braafheid.
     
    65
    O pokutový kop žádal Jahanbakhsh, jenže sudí jeho volání správně nevyslyšel a ukázal pouze na značku rohového kopu. Ten zahrával sám "poškozený", ale míč letěl přímo na Janssena, který si s vysokým míčem v klidu poradil a hlavou odvrátil jakékoliv nebezpečí.
     
    66
    Labyad upadl po souboji s Svenssonem. Podle opakovaného záběru si troufám říci, že by nemělo jít o nic vážněho, Labyad ale musí odkulhat za postranní čáru.
     
    68
    Po krátkém přerušení můžeme pokračovat ve hře, která je v posledních minutách dost rozkouskována.
     
    70
    Labyad a Jahanbakhsh se dostali do křížku, celou situaci bude muset sudí vyřešit za přispění pomezního rozhodčího.
     
    72
    Hra může pokračovat, nicméně na hřišti to docela vře.
     
    73
    A další faul! Fredrik Midstjö se s Ayoubem vůbec nemazal, ten bude muset být ošetřován.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Fredrik Midstjö (AZ Alkmaar).
     
    76
    V posledním minutách se opravdu spíše nehraje než hraje, což spíše prospívá domácím, kteří ale vypadli z tempa hry.
     
    77
    Utrecht vystrkuje růžky, Ayoub ale na poslední chvíli nedokázal dostat míč do vápna.
     
    78
    Žlutou kartu dostává Urby Emanuelson (FC Utrecht).
     
    79
    Labyad hledal dobrým centrem ve vápně Görtlera, ten se po sérii odrazů dostal k míči na malém vápně, kde akrobaticky zakončoval, jenže Bizot zázračně zakročil!
    79. Lukas Görtler (UTR)
     
    81
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    A to je nejspíš definitivní rozhodnutí utkání! Krásným kolmým pasem Jahanbakhsh našel Jorise van Overeema, který si svůj nájezd na brankáře vychutnal a poradil si s Jensenem!
    81. Joris van Overeem - 3:0
     
    83
    Utrecht se nadále snaží alespoň zmírnit výsledek utkání, Labyad bojuje o každý míč jako lev.
     
    85
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Alireza Jahanbakhsh, přichází Ricardo van Rhijn.
     
    86
    Alkmaar trochu vyklidil pole působnosti, za tohoto stavu si však mohou něco takového dovolit.
     
    88
    Ještě přece jen jeden závar v malém vápně domácích, kapitán Janssen se však k pořádnému zakončení nedostal.
     
    90
    Žlutou kartu dostává Guus Til (AZ Alkmaar).
     
    90+1
    Sudí nastavil 2 minuty nad rámec hrací doby.
     
    90+2
    Blíží se závěrečný hvizd, žádný tlak hostů se ale nekoná.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Sudí Kamphuis pískl naposledy do píšťalky, který skončil jasným vítězstvím domácích 3:0.

    O jedinou branku v prvním poločase se postaral Teun Koopmeiners, to když natáhl ke střele ze střední vzdálenosti. I když nepadaly branky, hráči dosti trefovali zařízení branek. První byl van Overeem, který hlavou trefil tyč. Stejnou mincí odpověděl na druhé straně Görtler. A to vše, aby ještě těsně před koncem prvního dějství Alireza Jahanbakhsh natáhl ke střele z pořádné dálky, a svou pumelicí trefil břevno.

    Ve druhém poločase se z voleje trefil Alireza Jahanbakhsh a o definitivní rozhodnutí se postaral aktivní Joris van Overeem.

    Pro Alkmaar je dnešní vítězství značnou vzpruhou do dalších bojů Eredivisie.
     
    STATISTIKY UTKÁNÍ
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 5:5. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 16:14.
     
    Doufám, že jste se příjemně bavili, a já se budu těšit příště.
    Dnešním utkáním vás provázel Ondřej Zoubek. (16:38:26)

    Ondřej Zoubek II

    Branky: 21. Koopmeiners, 61. Jahanbakhsh, 81. van Overeem

    Karty:   55. Weghorst (ALK), 74. Midstjö (ALK), 90. Til (ALK) – 40. Klaiber (UTR), 78. Emanuelson (UTR)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 5:5. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 16:14.
    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Hatzidiakos, S. Wuytens, Ouwejan – Midstjö, Koopmeiners, Til – Jahanbakhsh (85. van Rhijn), Weghorst (C), van Overeem.
    Náhradníci: Coutinho – dos Santos, Friday, Garcia, Helmer, M. Seuntjens, van Rhijn, Wijndal.

    FC Utrecht: D. Jensen – Klaiber, Dumić, W. Janssen (C), van der Meer (63. Braafheid) – Emanuelson – Strieder, Ayoub – Görtler, Labyad, Bahebeck (60. Dessers).
    Náhradníci: Marsman – Braafheid, Dessers, Kerk, Leeuwin, Troupee, van der Maarel, van de Streek, Willock.

    Rozhodčí: J. Kamphuis – Hoekstra, Janson
    thejrc.org