Heracles – Venlo 3:0 (kon.) | Kerkrade – Feyenoord 1:1 (kon.) | Willem II – Ajax 1:3 (kon.)
Zwolle – Den Haag 2:0 (kon.)
konec
Willem II Tilburg
1:3 (0:0)
Ajax Amsterdam
Sobota 28.10.2017, 20:45 • Koning Willem II Stadion, Tilburg • Nizozemská Eredivisie • 10. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Nizozemská nejvyšší soutěž má tento víkend na programu desáté kolo a my se v tomto online přenosu blíže podíváme na zápas, ve kterém bude Willem II Tilburg hostit AFC Ajax. Začátek tohoto duelu je naplánován na 20:45.
     
    Willem II Tilburg

    V loňském ročníku se Tilburg umístil ve spodní části tabulky a o pouhé dva body unikl baráži. Letos to zatím také není žádná sláva, Willemu totiž zatím patří až patnáctá příčka. Mohlo to ale být daleko horší, jelikož start do sezony měli svěřenci trenéra van de Looie doslova hrůzostrašný. V prvních čtyřech zápasech vstřelili jen dva góly a nezískali ani jeden bod. Do dnešního duelu ale budou domácí vstupovat se sérií dvou výher v řadě, naposledy si poradili s Groningenem. Pokud však budou chtít proti Ajaxu uspět, musí podat bezchybný výkon a to především v obraně, která ovšem nepatří mezi přednosti Tilburgu. Horší defenzivu má už jen poslední Roda JC. Parta okolo kapitána Peters se však může spolehnout na španělského ostrostřelce Frana Sola, jenž už soupeřům nasázel solidních šest branek.
     
    AFC Ajax

    Minulá sezóna skončila z pohledu Ajaxu poměrně nešťastně, jelikož na vítěze Eredivisie z Feyenoordu ztratil jen jeden bod. Letos jsou zatím amsterdamští, stejně jako na konci loňského ročníku, na druhé pozici a ztráta na lídra soutěže činí pět bodů. Tým Marcela Keizera patří mezi elitu nejvyšší nizozemské soutěže ve všech ohledech. Má nejlepší obranu, druhý nejlepší útok a brankář Onana je, co se týče průměru inkasovaných branek, mezi třemi nejlepšími gólmany, přičemž kamerunský mladík odchytal z vedoucího trojlístku nejvíce minut. Na rozdíl od Tilburgu má Ajax ofenzivní sílu rozprostřenou mezi více hráčů, v kádru je totiž hned osm borců, kteří dokázali vsítit více než jednu branku. V minulém kole si dokázal celek z hlavního města Nizozemska poradit s Feyenoordem Rotterdam v poměru 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Willem II Tilburg: Branderhorst – Heerkens, Lachman, Peters (C), van der Linden – Chirivella, B. Rienstra, T. Haye, Kostas – Velikonja, el Hankouri.
    Náhradníci: Wellenreuther, van der Lei – Lewis, Lieftink, Crowley, Ogbeche, Azzaoui, Croux.

    AFC Ajax: Onana – Veltman (C), de Ligt, Wöber, Viergever – Ziyech, van de Beek, Schöne – Neres, Huntelaar, Dolberg.
    Náhradníci: Lamprou – Orejuela, Sinkgraven, S. de Jong, F. de Jong, Kluivert, Johnsen.

    Rozhodčí: Dennis Higler – Richard Polman, Patrick Langkamp.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba celky budou v dnešním mači postrádat několik důležitých hráčů, na straně Tilburgu to bude nejlepší střelec Franco Sol. Za Ajax zase nenastoupí Amin Younes, jenž má, stejně jako český talent Václav Černý, problémy s kolenem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní arbitr Higler poprvé foukl do píšťalky, zápas může začít! Úvodního výkopu se ujali domácí, kteří dnes nastupují v bíločervených dresech, zatímco Ajax zvolil tmavě modrou sadu.
     
    2
    Tsimikas se ihned po rozehrávce tlačil dopředu a nakonec dokázal přes Veltmana i odcentrovat, avšak ve vápně našel pouze připraveného de Ligta.
     
    3
    Willem zahrával první rohový kop dnešního zápasu, nabídku Rienstry vyboxoval Onana na další roh.
     
    4
    Stejný hráč se ujal exekuce druhého rohového kopu, avšak i v tomto případě našel pouze Onanu, který tentokrát chytil míč do svých rukavic.
     
    5
    Domácí vstoupili do zápasu s velkou chutí, za dalším centrem Tsimikase se dral Hankouri, kterého ale dokázal pohlídat Wöber.
     
    6
    Ajax se poprvé zmocnil míče na delší dobu a de Ligt s Veltmanem v klidu kombinují na své polovině.
     
    7
    Ofenzivní akci hostů nyní táhl po pravé straně Neres. Ten svým centrem sice našel hlavu Dolberga, dánský útočník ale nedokázal zakončit přesně a Branderhorst bude odkopávat od své svatyně.
     
    8
    Ziyech se pokusil vysunout Huntelaara kolmou přihrávkou, jenže pas záložníka Ajaxu byl příliš dlouhý.
     
    9
    Neres opět z pravé strany hledal na zadní tyči číhajícího Dolberga, jenž při snaze zakončit fauloval Lachmana. Jeho následné zakončení bylo tedy zbytečné.
     
    10
    Dolberg si teď příliš neporozuměl s Huntelaarem, a míč tak zadarmo získávají hráči Tilburgu.
     
    11
    Ti si ho ale příliš neužili, jelikož Peters se dostal do problémů a musel faulovat Nerese, který by se jinak dostal do zajímavé příležitosti.
     
    12
    Huntelaar na hranici vápna sklepl balon na van de Beeka, jenž se s ničím nepáral a z voleje napálil míč. Jeho střela byla sice tvrdá, ovšem mezi tři tyče nezamířila.
     
    13
    První gólová šance zápasu! Neres našel ve vápně naskakujícího Huntelaara, jenž byl zcela osamocen na malém vápně, jenže jeho hlavička zamířila pouze do náruče gólmana Branderhorsta.
     
    15
    S dalším střeleckým pokusem přispěchal Ziyech, avšak jeho pumelice vystrašila pouze fanoušky, jejichž místa se nacházejí za brankou domácích.
     
    16
    Na ofenzivní výlet se vydal de Ligt, který si ale nerozuměl s Dolbergem a domácí mohou vyvést balon.
     
    17
    Po delší době se usadili hráči Tilburgu na útočné polovině, jenže Petersova přihrávka na Tsimikase skončila v zámezí a k míči se opět dostává Ajax.
     
    18
    Hosté nyní malinko uklidnili hru a Wöber s Veltmanem si již poněkolikáté vyměňují balon.
     
    19
    Tsimikas se dostal s balonem na kopačce až do šestnáctky, kde však prováhal ideální moment pro střelu a je z toho pouze rohový kop.
     
    20
    A ten se domácím povedl parádně! Haye našel ve vápně Peterse, jehož hlavičku musel s vypětím všech sil vyrazit Onana, který předvedl opravdu výborný zákrok.
    20.
     
    21
    Ziyech nyní obešel tři protihráče, avšak na toho čtvrtého už jeho síly nestačili.
     
    22
    Hosté rozehrávali volný přímý kop z levé strany, pro centr Schöneho si ale došel Branderhorst, jenž vyboxoval míč daleko od své brány.
     
    23
    Dolberg chtěl aktivně napadat rozehrávku Tilburgu, avšak v souboji s Petersem to přehnal s agresivitou a je mu pískán nedovolený zákrok.
     
    24
    Huntelaar obdržel přihrávku na hranici pokutového území, jenže místo zakončení volil kličku, kterou se vyhnal až k postranní čáře, kde jej odzbrojil Heerkens.
     
    25
    Standardní situaci si vyzkoušeli i domácí, po menších zmatcích ve vápně Ajaxu ale míč končí v rukavicích Onany.
     
    26
    Tilburg chtěl malinko zklidnit hru, jenže Dolberg napadal jejich rozehrávku a Lachmanovi nakonec nezbylo nic jiného než nakopnout balon na polovinu soupeře.
     
    27
    Za odraženým míčem se rychle hnal Tsimikas a Veltman pro jistotu odehrál balon do zámezí.
     
    28
    Modročervení dostali na malou chvilku hosty pod tlak, z jejich sevření ale Ajax vysvobodil Wöber, jenž vystihl přihrávku na Haye.
     
    29
    Tak ta byla zdravá! Matthijs de Ligt nejprve vyvezl balon a poté z dobrých třiceti metrů prověřil Branderhorsta, jenž musel předvést opravdu precizní zákrok, neboť střela nizozemského mladíka mířila přesně pod břevno.
     
    30
    Z následného rohu nic světoborného nevzniklo, Ajax však dále zůstává nastěhovaný na útočné polovině.
     
    31
    Těsně před vápnem se po souboji se Ziyechem poroučel k zemi Rienstra a dožadoval se odpískání nedovoleného zákroku, hlavní sudí ale zůstává v klidu.
     
    32
    Žlutou kartu dostává Matthijs de Ligt (AFC Ajax).
     
    33
    Po faulu de Ligta rozehrávali domácí volný přímý kop, jenže místo toho, aby se pokusili ohrozit branku Onany, rozehráli jej na brankáře Branderhorsta.
     
    33
    Po několika odrazech se míč dostal k Rientsrovi, jenž z voleje napálil balon na Onanu. Kamerunský brankář musel na zem, avšak se střelou neměl výraznější problémy.
     
    35
    Huntelaar si v souboji s Heerkensem pomohl loktem, což neuniklo hlavnímu rozhodčímu, který píská faul.
     
    36
    Neres se už už chystal centrovat, na poslední chvíli si to ale rozmyslel a poslal míč zpět na Veltmana.
     
    37
    Ajax měl možnost rohového kopu, jenže Schönemu se centr vůbec nepovedl a obrana domácích se v klidu ubránila.
     
    38
    Akce ale dále pokračovala a Schöne se opět dostal k centru, který byl tentokrát daleko zajímavější, neboť přistál přesně na hlavě Huntelaara, jenž však trefil pouze tyč.
     
    39
    Další roh Ajaxu rozehrával Ziyech. Jeho nabídka našla nohu připraveného de Ligta, avšak ten neseřídil svá mířidla a balon skončil vysoko nad.
     
    40
    V posledních minutách má převahu celek z hlavního města Nizozemsko, zatím se jim ale nepodařilo otevřít gólový účet dnešního duelu.
     
    41
    Schöne se opět snažil najít na hranici šestnáctky čekajícího Huntelaara, jenže záměr dánského borce přečetl Peters, jenž odkopl míč daleko od branky domácích.
     
    42
    Dolbergův centr byl zblokován a domácí mohli přejít do rychlého protiútoku, avšak Haye se zamotal ve svých kličkách a o míč přišel.
     
    43
    Petersův dlouhý nákop směřoval na nabíhajícího si Hankouriho, před ním ale včas zasáhl pozorně bránící Wöber.
     
    44
    Viergever si chtěl narazit s Dolbergem, ten však podklouzl a balon se dokutálel až do náruče brankáře Branderhorsta.
     
    45
    Tilburg se na konci první půle dostal k rohovému kopu, nabídku Rienstry však vyboxoval Onana.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Hlavní sudí nenastavil ani minutu a první pětačtyřicetiminutovka je za námi. Branku jsme zatím sice neviděli, avšak rozhodně nemůžeme říct, že bychom sledovali nudný fotbal. Právě naopak. Zápas se hraje v solidním tempu a k vidění bylo několik zajímavých šancí. Nejblíže ke vstřelení gólu měl ve 38. minutě Huntelaar, který ale v krkolomné pozici trefil pouze pravou tyč Branderhorstovy svatyně.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba celky vstupují do druhého poločasu beze změn. Uvidíme, zda bude Ajax dál tlačit svého soupeře a zda padne i nějaká ta branka.
     
    47
    Ihned po rozehrávce poslal na útočnou polovinu dlouhý nákop de Ligt, avšak míč odhlavičkoval Peters.
     
    48
    Viergever se pokusil zrychlit hru přihrávkou na Ziyecha. Ten byl ale pod tlakem dvou protihráčů, kteří ho dokázali o míč připravit.
     
    49
    Veltman si narazil se Ziyechem a poté chtěl najít ve vápně číhajícího Huntelaara, avšak centr kapitána hostů skončil pouze na boční síti.
     
    50
    Žlutou kartu dostává Pedro Chirivella (Willem II Tilburg).
     
    51
    Lachman teď poslal velice pomalou přihrávku na Branderhorsta. Ten ale včas vyběhl a na poslední chvíli ukopl míč před Dolbergem.
     
    52
    Domácí nyní aktivně napadali rozehrávku Ajaxu a neslo to své ovoce, hosté se totiž stáhli z útočné poloviny a Veltman nahrál dozadu na brankáře Onanu.
     
    53
    Tilburg se ihned po zisku balonu vydal do rychlého brejku, který zakončoval Haye. Jeho střela sice měla gólové parametry, avšak trefila pouze bránícího Wöbera.
     
    54
    Chirivella oslovil přihrávkou za obranu Hankouriho, ten si poté však příliš předkopl balon a de Ligt odkopl balon do bezpečí.
     
    54
    Byla nařízena penalta pro Tilburg.
     
    55
    Willem II právě vstřelil branku!
    A z ničeho nic se domácí dostávají do vedení! Míč si na penaltový puntík postavil ETIEN VELIKONJA, který nedal Onanovi šanci střelou do protipohybu a poslal Tilburg do vedení.
    55. Etien VELIKONJA - 1:0
     
    57
    Penalty se nyní dožadovali i na druhé straně hráči Ajaxu, avšak tentokrát zůstala píšťalka hlavního sudího němá.
     
    58
    Po souboji se Ziyechem zůstal na trávníku ležet Lachman a hra je přerušena.
     
    59
    Domácí stoper je za doprovodu lékaře odváděn za postranní čáru, jeho tvář zdobí krvavé zranění. Uvidíme, zda bude v dnešním zápase pokračovat.
     
    60
    Ajax měl poté možnost rohového kopu, Ziyech přetáhl svůj centr na zadní tyč, kde se však nenacházel nikdo v tmavě modrém.
     
    61
    Neres kroutil míč na zadní tyč, kam si sbíhal Huntelaar. Toho však dokázal pohlídat Peters a hostující forvard se do zakončení nedostal.
     
    63
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Etien Velikonja, přichází Ismail Azzaoui.
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Donny van de Beek, přichází Siem de Jong.
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Maximilian Wöber, přichází Daley Sinkgraven.
     
    64
    Ze střídaní hostů je jasné, že se nyní poženou více do útoku. Uvidíme, zda to přinese ovoce.
     
    65
    Domácí rozehrávali rohový kop, avšak Onana si pro centr Haye v klidu došel.
     
    66
    A mohlo to být o dvě branky! K odraženému balonu se dostal Rienstra a jeho přízemní střela z hranice vápna jen těsně minula pravou tyč Onanovy branky.
     
    67
    Ajax je už ale opět nastěhovaný na útočné polovině, po zblokované střele Schöneho budou mít hosté rohový kop.
     
    68
    Jeho exekuce se ujal Ziyech, nikoho ze spoluhráčů ale nenašel a Tilburg se v klidu ubránil.
     
    69
    Neres se nyní parádní kličkou zbavil svého strážce, avšak jeho následný střílený centr už tak povedený nebyl.
     
    70
    Neres si tak dlouho připravoval míč na střelu, až se k němu stáhlo několik hráčů Tilburgu a ti jej o kulatý nesmysl připravili.
     
    70
    Ajax právě vstřelil branku!
    Tlak Ajaxu přeci jen vyústil v branku! Po několika odrazech se míč dostal k na hranici pokutového území číhajícímu LASSE SCHÖNEMU, jehož tečovaná rána nakonec skončila v brance Branderhorsta – 1:1.
    70. Lasse SCHÖNE - 1:1
     
    72
    Hosté se nechtějí s remízou spokojit a dál se tlačí do útoku.
     
    73
    Dolberg se krásně zbavil dvou protihráčů, avšak při zakončení podklouzl a míč pouze doskákal do rukavic domácího gólmana.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Ben Rienstra (Willem II Tilburg).
     
    75
    Po faulu Rienstry zahrával Ajax volný přímý kop z velmi zajímavé pozice, jenže technický pokus Schöneho zblokovala zeď.
     
    76
    Následný rohový kop se opět Ziyechovi vůbec nepovedl, na přední tyči našel pouze hlavu připraveného Tsimikase.
     
    77
    Hosté rozehrávali další roh a tentokrát už to bylo lepší, avšak de Ligtova hlavička skončila pouze nad brankou.
     
    78
    To byla velmi zajímavá akce domácích. Rienstra si počkal, až do šestnáctky naběhne Hankouri a poté mu poslal přízemní přihrávku, která prolétla malým vápnem a útočník Tilburgu na ní jen těsně nedosáhl.
     
    79
    Ajax právě vstřelil branku!
    Hosté obrací vývoj dnešního zápasu a dostávají se do vedení. Neres obdržel přihrávku za obranu a poté sklepl míč pod sebe, kde se nacházel nikým nehlídaný SIEM DE JONG, jenž nedal střelou k tyči Brandenhorstovi šanci.
    79. Siem de Jong - 1:2
     
    81
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Frenkie de Jong.
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Thom Haye, přichází Fernando Lewis.
     
    82
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Mo el Hankouri, přichází Bartholomew Ogbeche.
     
    83
    Nyní se musí do útoku tlačit domácí. Ti nyní vrhají všechny své síly směrem dopředu a nechávají pootevřená zadní vrátka, čehož teď málem využil Huntelaar.
     
    84
    Lachman poslal Brandehorstovi skákavou přihrávku a domácí brankář měl co dělat, aby jeho odkop netrefil dotírajícího Nerese.
     
    85
    Tilburg je v posledních chvílích více na balonu, avšak zatím si nevypracovali žádnou gólovou příležitost.
     
    86
    Po centru Lewise se k hlavičce dostal Ogbeche, jenže jeho zakončení postrádalo tvrdost a hlavně přesnost.
     
    87
    Neres nejprve vystihl přihrávku Lewise a poté i na několik vteřin podržel míč daleko od branky Onany.
     
    88
    Po rozehrání standardní situace Tilburgu se balon odrazil k nabíhajícímu Tsimikasovi. Ten ale místo střely ještě zpracovával míč, což se ukázalo jako chybné, Onana si pro kulatý nesmysl v klidu došel.
     
    89
    Peters se snažil najít na levé straně volného Ogbecheho, avšak jeho pas byl hodně nepřesný a kamerunský brankář ve službách Ajaxu byl opět včas venku ze své svatyně.
     
    90+1
    Ajax právě vstřelil branku!
    Je zřejmě rozhodnuto! Huntelaar si navedl na hranici pokutového území balon na střelu. Jeho pokus Brandenhorst vyrazil pouze před sebe, kde číhal zcela volný DAVID NERES, jenž už měl snadnou práci.
    90+1. David NERES - 1:3
     
    90+2
    Nad rámce základní hrací doby se nastavily čtyři minuty.
     
    90+3
    Tento duel už se pouze dohrává, ani jeden z celků se už nikam nežene a hosté si v poklidu přihrávají balon na vlastní polovině.
     
    90+4
    Ziyech se uvolnil na levé straně a servíroval míč do vápna, kam si nabíhal Huntelaar. Tomu ale chybělo pár kroků k tomu, aby dokázal zakončit.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a z vítězství se radují hosté. Jejich tříbodový zisk se ale nerodil vůbec snad, neboť poté, co se do vedení dostali po proměněné penaltě Velikonjy domácí, museli zápas otáčet. Vyrovnávací branku Ajaxu zajistil Schöne, proti jehož tečované střele neměl Brandenhorst šanci. O devět minut později už se Keizerova družina mohla radovat z vedení, přihrávku Ziyecha totiž zužitkoval střídající Siem de Jong. Výsledek dnešního mače pečetil v nastavení Neres.
     
    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 3:7. Rohy: 7:10. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 11:13.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Děkuji Vám za pozornost a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (22:50:29)

    Jáchym Tůma

    Branky: 55. Velikonja (pen.) – 70. Schöne, 79. S. de Jong, 90+1. Neres

    Karty:   50. Chirivella (WLM), 74. B. Rienstra (WLM) – 32. de Ligt (AJA)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 3:7. Rohy: 7:10. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 11:13.
    Willem II Tilburg: Branderhorst – Heerkens, Lachman, Peters (C), van der Linden – Chirivella, B. Rienstra, T. Haye (81. Lewis), Kostas – Velikonja (63. Azzaoui), el Hankouri (82. Ogbeche).
    Náhradníci: Wellenreuther, van der Lei – Lewis, Lieftink, Crowley, Ogbeche, Azzaoui, Croux.

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman (C), de Ligt, Wöber (63. Sinkgraven), Viergever – Ziyech, van de Beek (63. S. de Jong), Schöne (81. F. de Jong) – Neres, Huntelaar, Dolberg.
    Náhradníci: Lamprou – Orejuela, Sinkgraven, S. de Jong, F. de Jong, Kluivert, Johnsen.

    Rozhodčí: Dennis Higler – Richard Polman, Patrick Langkamp
    thejrc.org