Olomouc – Zlín 2:0 (kon.) | Liberec – Ostrava 2:1 (kon.) | Brno – Teplice 1:0 (kon.)
Slavia – Dukla Praha 5:0 (kon.) | Slovácko – Plzeň 1:4 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
2:0 (1:0)
FC Zlín
Sobota 18.11.2017, 16:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Druhý poločas nakonec nebyl pro hostující mančaft tím úspěšným. Olomouc sice dokázali hosté ve většině jejího průběhu často i přehrát, jenomže absence proměňování šancí a až přílišná laxnost v obranné fázi jim zabránila ve vyrovnání. Sigma si tak i díky těmto faktům v závěrečném tlaku, kdy se Fastavu až příliš otevřela obrana, dostala ke vstřelení druhé branky. Olomouc si tímto ziskem pojišťuje druhou pozici, Zlín naopak setrvá minimálně do dalšího kola ve spodních patrech tabulky. Ode mě je to z Olomouce vše, přeji hezký zbytek dne. (18:01:45)
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 15:17.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Olomouc má k dispozici ještě jedno taktické střídání, na hřiště tak místo Šimona Falty zamířil Pavel Moulis.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 2 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    I tentokrát se Olomouci dařilo pronikat od hloubky obrany ševců, jenomže cesta směrem k bráně už byla nakonec zahrazena Bačem. Olomouc se tak musí vracet až na svou polovinu.
     
    88
    Olomouc nyní opticky jasně opanuje hřiště, neboť na zlínských fotbalistech je už značně vidět ztráta motivace. Rozehrávka Olomouce na vlastní polovině tak prakticky není ani napadána.
    87. Martin HÁLA - 2:0
     
    87
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A domácí se ještě dostávají ke zvýšení svého náskoku! Po velkém tlaku na zlínskou defenzívu se nakonec dostal ke střelbě z mírné otočky MARTIN HÁLA, který se nacházel na hranici malého vápna. Jeho přízemní trefa nakonec s velkým štěstím po odrazu od tyče doputovala za brankovou čáru. Dostál byl bez větších šancí na úspěšný zákrok.
     
    86
    V obraně Zlína jsou nyní dost velké mezery, které se Hanákům až příliš jednoduše nabízejí. Olomouc však prozatím postrádá v ofenzívě větší ladnost, což jí brání ve vytvoření větší možnosti.
     
    Dnešní utkání sleduje 4159 diváků.
     
    85
    Domácí pres nyní začíná vrcholit, zlínská defenzíva je aktuálně pod obrovským tlakem.
     
    84
    Domácí mančaft si připravil další střídání, Tomáše Zahradníčka na trávníku nahrazuje Martin Hála.
     
    83
    Plšek se valil přímo na branku hlídanou Dostálem, jenomže cestu mu zkřížil Gajič. Olomouc se tak ovšem nakonec dostane přece jen k rohovému kopu.
     
    82
    I domácí si připravili první vystřídání základní jedenáctky, na pozici Tomáše Chorého naskakuje Jiří Texl.
     
    80
    Hosté naposledy v zápase střídají, místo Ubonga Ekapaie se do utkání podívá i Lukáš Bartošák.
     
    80
    Domácí měli pořádně namále. Velkou minelu Sigmy musel ve spolupráci s Radakovičem napravovat Buchta, který jen tak tak vyrazil balón mimo branku. Zlín se dostane k dalšímu rohovému kopu.
     
    78
    Olomouc nyní kupí chybu za chybou, což Zlínu ovšem nijak neprospívá. Sigma si aktuální skóre účelnou taktikou snaží hlídat.
     
    77
    Domácí tým má aktuálně obrovské problémy s rychlejší rozehrávkou, což se Zlínu náramně hodí. Lehké nuance naznačují, že by se hosté mohli dostat za pár chvil na úroveň výkonu Hanáků.
    76. Kalvachovu povedenou ránu Dostál vyrazil na roh.
     
    76
    Kalvach ukázal, že i on může být střelcem. Jeho rána ovšem gólové parametry nakonec neměla, míč ovšem proletěl jen milimetry vedle tyče. Dostál ji podle všeho ještě tečoval.
     
    75
    Olomouc se dostává k dalšímu rohovému kopu, k míči se jako tradičně staví Falta. Ševci se tak musí celkem rychle stáhnout k vlastní brance.
     
    74
    Dostálův odkop nebyl rozhodně tím nejsebevědomějším, což však Zlínským nakonec nic zásadního nepřivdila. Sigma se totiž této příležitosti ani nechopila.
     
    73
    Olomouc sice dostala další možnost rohového kopu, jenomže ani takové řešení, jaké Hanáci zvolili nebylo správným. Zlín si bez problému celou situaci pohlídal.
    72. Ekpai po odkopu Dostála se dostal do šance, ale střelou jen těsně minul levou tyč.
     
    72
    Ekpai se dostal k velice překvapivě odraženému míči, což byl zřejmě šok i pro samotného aktéra celé situace. Zlínský záložník totiž bez okolního tlaku pálil jen těsně mimo bránu.
     
    71
    Domácí obrana v čele s Radakovičem si ovšem zlínské hrožení brány nepřipustila, všechny nahrávky do vápna totiž odclonila mimo a dostala míč do bezpečí.
     
    70
    Zlínská ofenzíva se nyní dostává po dlouhé době k rohovému kopu, Sigma si v obraně nyní počíná dost svéhlavě, což činí domácímu celku pouze problémy.
     
    68
    Plšek dostal šanci na proniknutí do vápna, avšak zlínská obranná zeď znovu ukázala svou sílu. Olomoučtí forvardi jsou nyní naprosto neutralizovaní a bez možnosti pronikat ke střelbě.
     
    67
    Olomouc se sice snaží o zvýšení ofenzivní aktivity, leč tato taktika prozatím svěřencům kouče Jílka moc nevychází. Ševcům se v posledních chvílích mnohem více daří ofenzivní choutky soupeře krotit.
     
    67
    Na řadě je druhé domácí střídání, místo Murise Mehanoviče jde na trávník Adnan Džafič.
     
    65
    Olomouc se probíjela podél lajny do útoku, jenomže tudy cesta zřejmě nepovede. Jiráček byl postaven na svém místě.
     
    64
    Hanákům se nyní moc v ofenzivní fázi nedaří vytvářet si více možností na otevření hry, Zlínu se naopak dostává více příležitostí, což značí jednoznačně, že Fastav je znovu na scéně.
     
    63
    Kouč Páník je nyní hlavním sudím důrazně napomínán, neboť si asi příliš hlasitě stěžoval. Pro tuto chvíli by však měly být emoce znovu v rámci všech mezí.
     
    63
    Muris Mehanovič (ZLN) se provinil při zpracování míče rukou, což je pokyn pro udělení žluté karty. Hanáci se tak mohou nyní na pár chvil odpoutat od tlaku hostů, Fastavu se v těchto okamžicích začalo znovu dařit.
    61. Tomáš Chorý mohl přidat pojistku, ale odražený míč nasměřoval pouze do boční sítě.
     
    61
    Chorý jen tak tak neproměnil další obrovskou tutovku, která se před tímto sniperem naskýtala. Jeho dorážka po odražené Kalvachově ráně tak letěla jen těsně vedle brány.
     
    60
    Olomouc svou standardní situaci až příliš překombinovala, neboť Vepřek se v centrování nedokázal prosadit. Při snaze o pas na malé vápno tak jenom trefil clonícího Ekpaie.
     
    59
    Buchta nedokázal pořádně rozehrát, což mohlo málem Olomoucké stát pořádně velkou cenu. Fastav si však s nabídnutou příležitosti neporadil, Olomouci se totiž podařilo dostatečně rychle vrátit.
     
    58
    Falta ještě zkoušel pod nátlakem dvou beků o sklepnutí na Zahradníčka, jenomže pohyby obou hráčů se spolu do symbiózy nedostaly. Zlínští se tak vyhnuli další vyložené šanci Hanáků.
     
    57
    Holzer si lehce pomohl přidržením dresu v souboji s Faltou, což je dalším pokynem pro přerušení hry. Olomoučtí fotbalisté mají k dispozici standardní situaci z pořádně velké vzdálenosti.
     
    56
    Olomouc se znovu dostávala do vyloženější příležitosti, jenomže Dostál si své ležérní zaváhání nakonec odčinil sám. Chorého k míči nepustil pohotovým skluzem ve vlastním brankovišti.
     
    55
    Zlín jako první v zápase střídá, na pozici Tomáše Janíčka přichází Josef Hnaníček.
    54. Ekpai mohl vyrovnat, osamocený ale hlavičkoval jen do boční sítě.
     
    54
    I hosté mohli být kousek od vyrovnání! Ekpai po krásném centru Mehanoviče ale pálil pouze do boční sítě, Buchtovi musel spadnou velký kámen ze srdce.
     
    53
    Zlín svou obranu v této chvíli jednoznačně otevřel a soustředí se mnohem více na útočení. Olomouc ovšem tohoto jednoznačného kroku Fastavu nevyužívá ve svůj prospěch.
    52. Velká šance Plška, který z malého vápna přestřeluje!
     
    52
    Plšek byl vlásek od gólu! Centr z levé strany jej totiž našel přesně pár metrů od brankové čáry, jenomže způsob jeho zakončení jej ve stoprocentní tutovce podrazil. Zlín měl neskutečné štěstí.
     
    51
    Vepřek znovu ukázal sprint jako o mnoho mladší hráči a propelášil až do hloubky obrany Zlína. Jeho krásný pas přes vápno ovšem nikoho ze skluzujících Hanáků nenašel.
     
    50
    Traore se rozhodl po zisku míče k navedení svého pohybu na osu hřiště, avšak na Buchtu tento způsob zakončení nebyl problémem. Rána po zemi tak olomouckému brankaři nenadělala sebemenší problém.
     
    49
    Ekpai se vehementně rozčiloval po olomouckém faulu na rozehrávajícího Holzera, avšak ani tyto verbální žádosti o udělení karty nejsou pro sudího pokynem po vykonání požadovaného kroku. Ševci budou tudíž jen rozehrávat
     
    48
    Houska zkoušel postupovat přímo přes střed hřiště, jenomže přes záložní řadu ševců se nedokázal postupně prodrat. Jiráček jej tudíž bez rozmýšlení odstavil lehkým faulem od balónu.
     
    47
    Ekpai byl až příliš aktivní na obranné linii Olomouce, sudí mu tak okamžitě bez váhání píská ofsajd.
     
    46
    Zlín se okamžitě po začátku dostává do rychlé kombinace směrem vpřed, Hanáci se tak musí v této chvíli honem rychle stahovat směrem k vlastní brance.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas ukázal, že blížící se zimní přestávka už je v hlavách některých hráčů až příliš dominující. Výkony na obou stranách totiž určitě nebyly moc standardní, i možná díky tomu se mohla dostat Olomouc do jednobrankového vedení, ke kterému se Chorý dostal díky dvěma zaváháním stoperů. V následujícím průběhu duelu se sice hosté snažili o vyrovnání, jenomže Sigma dokázala důslednou obranou zabránit všem těmto snahám o zdramatizování utkání. Druhý poločas tohoto prozatím lehce na tutovky chudého moravského derby startuje přibližně v 18:02.
     
    44
    Zlín se rozhodně v posledních chvílích zlepšil, avšak Olomouc se mu přehrát nedaří. Domácí mančaft momentálně zkonsolidoval své řady a pokračuje v důsledné obraně.
     
    43
    Ekpai se zkoušel prodrat pravou stranou, avšak tato snaha mu nakonec moc nevyšla. Jemelka jej totiž čistě obral o balón a okamžitě posouvá hru směrem na druhou polovinu hřiště. Hosté se musí i tentokráte stáhnout.
     
    42
    Zlínští fotbalisté nadále obléhají olomouckou branku, jenomže k větším akcím se i kvůli velmi zhuštěnému prostoru ve vápně nedostávají. Sigma je navíc v defenzívě velice pozorná.
     
    41
    Radakovič je dnes znovu velmi nervózní, což působí i z jeho stylu rozehrávky, který dnes určitě není zrovna nejlepší. Hanáci si však ve všech případech nakonec vždy poradili.
     
    40
    Plšek s Ekpaiem si v poslední době nemají co vyčítat, neboť se v rozmezí pár minut dopustili faulu na toho druhého. Sudí ovšem oba zákroky viděl, ke kartě se ani tentokráte ovšem neodhodlal.
     
    39
    Chorý ukázal velmi agilní styl hry a potvrdil, pro co je v Olomouci vychvalován do nebes. Zlínští se totiž kvůli jeho pokrytí míče k brejku nedostali, Hanáci se tak vyvarovali dalšího zaváhání.
    38. Zahradníčkův pokus ze střední vzdálenosti se do branky nevešel.
     
    38
    Zahradníček se velmi po rychlém přesunu na pravé křídlo dostal ke střelbě, nicméně nakonec se mezi tři tyče netrefil. Dostál tak jen s obavami sledoval míč, který jen tak tak proletěl vedle levé tyčky.
     
    37
    Janíček poslal do vápna krásný oblouček, avšak na větší zvýšení závažnosti situace to nebylo. Brankář Buchta si totiž dalekonosnou ránu pohlídal a nedal možnost ani hlavičkujcím.
     
    36
    Janíček zůstal ležet po předchozím zákroku Chorého na hřišti, ovšem nakonec nebude potřebovat ani ošetření. Zlín ovšem dostane alespoň možnost standardní situace.
     
    35
    Do hloubky vápna hostí se velice rychlým průnikem prodral do zakončení Plšek, jenomže padající Holzer zabránil nejhoršímu. Následná hlavička Chorého po centru Falty letěla mimo bránu. Fastav měl znovu velké štěstí.
     
    34
    Domácím ani tentokrát standardní situace příliš nevyšla, neboť si nedokázali dostatečně rychle naběhnout na centr Falty. Zlínská defenzíva si může na chvíli odpočinout.
     
    33
    Olomouc se dostane k dalšímu rohovému kopu, Bačo totiž raději nebezpečnou přihrávku Hanáků poslal mimo hřiště. Zlínská jedenáctka se musí stáhnout k vlastní brance.
     
    32
    Ševci se hnali po velkém fatálu Kalvacha směrem na bránu, jenomže pozorní Jemelka s Radakovičem vše vyřešili bez komplikací. Sigma je znovu vládcem míče.
     
    31
    Traoré se ukázal ve velkém stylu, když celkem nekompromisně přerušil domácí postup vpřed. Ševci se mohou po zakolísání Housky dostat znovu k navýšení obrátek.
     
    30
    Na hřišti se zatím oba mančafty prezentují s velmi agresivním a dravým pojetím hry, tato taktika ovšem jen podporuje emoce mezi hráči. Sudí Ardeleanu tak musí momentálně hodně oba tábory usměrňovat.
     
    29
    Diop se svou obrannou fází svého výkonu nyní lehce přehnal danou mez pravidel, po ostrém střetu s Kalavachem bude mít možnost rozehrávky Sigma.
     
    28
    Gajič nebyl úplně jistý v souboji, čímž mohl vyzvat Hanáky k rychlému postupu na bránu. Olomoucká aktivita ovšem k ničemu významnému nakonec nevedla, Plšek totiž pálil o hodně čísel nad břevno.
     
    27
    Plšek zkoušel nacentrovat do skrumáže před bránou, nicméně tato možnost pro rychlé přenesení hry se minula účinkem. Dostál si totiž vysoký volej dokázal najít, a to i přes útočný faul Chorého.
     
    26
    Ekpai pořádně přitvrdil v souboji u lajny, čímž si proti sobě popudil ochozy. Zákrok na Faltu byl nakonec opravdu vyhodnocen jako faul, Sigma tak bude rozehrávat od zadních řad.
     
    25
    Ekpai zůstal po rychlém odzbrojení od Vepřeka ležet na trávníku, což je jasným pokynem pro přerušení hry. Zlínský forvard už se však v tuto chvíli nakonec zvedá na nohy, zřejmě tak bude moci i nadále pokračovat.
     
    24
    Janíček až příliš viditelně Plška postrčil, což hlavnímu sudímu nemohlo z tak malé vzdálenosti uniknout. Hanáci se mohou v tuto chvíli znovu zkonsolidovat.
     
    23
    Bačo byl kousek od vyrovnání! Mladičký talentovaný stoper se procpal v malém vápně ke střele ve skluzu, jenomže pro Buchtu to nebylo překvapivé řešení. Olomoucký brankář si připsal další důležitý zákrok.
     
    22
    Hanákům se podařilo dostat balón mim dosah hlavičkujícícíh hráčů, leč Jemelkův odkop doletěl pouze ke Gajičovi. Fastav bude i nadále hlavním hegemonem v ofenzivní taktice.
     
    21
    Zlín se dostane k rohovému kopu, podle reakce tribun je od Zlínských očekáváno vyrovnání. Ševci se skoro v celé své sestavě stěhují k soupeřově brance.
     
    20
    Zlín je v posledních fázích utkání už přece jen aktivnějším celkem než Hanáci, avšak stále tuto výhodu neumí využít ve vyšší počet šancí. Sigma se tak prozatím proplétá zápasem bez větších problémů.
     
    18
    Chorý se dostal k hlavičkování vysokého centru Falty při rohovém kopu, jenomže balón se mu jen jemně otřel o hlavu. Dostál tak neměl sebemenší problémy se zákrokem.
     
    17
    Domácí čeká nakonec rohový kop, neboť Bačo na poslední chvíli ztečoval centr Sladkého za pomezní čáru. Sigma se tak dostane znovu k bráně Hanáků.
     
    16
    Vepřek asi pořádně zvýšil tep fanouškům hostí, když se procpal přes celé vápno. Zpětná přihrávka na Chorého ovšem nakonec nevyšla, míč pouze bez ohrožení branky proletěl celou šestnáctkou.
     
    15
    Ekpai se dostával k bránění Kalvacha, jenomže podle názoru sudího se provinil nedovoleným zákrokem. Sigma bude rozehrávat z půlící čáry.
     
    14
    Ševci jsou momentálně v obraně dost liknavý k lepšímu pokrývání soupeřů, což se zatím ukazuje hlavně v počtu šancí. Gajičovi ovšem momentálně přece jen vyšel rychlý obranný zákrok.
     
    13
    Už už to vypadalo, že Chorý bude vybíhat z ofsajdu, jenomže nahrávka směřující na olomouckého forvarda nakonec byla nepřesná. Zlínští se mohou pořádně soustředit na rozehrávku.
    12. Na Zahradníčkův centr nedosáhl Chorý, odražený balon napálil nad Sladký.
     
    12
    A další olomoucký nápor! Hanáci jsou v poslední době velmi aktivní v ofenzivní fázi hry, jenomže tentokrát se jim nepovedlo dostat do dobré pozice. Dostál tak byl tentokrát bez práce, Sladký totiž mířil jen nad bránu.
     
    11
    Domácí se dostávali k obrovské příležitosti před Dostálem, jenomže rychlý nájezd Sladkého nakonec k žádné střele nevedl. Hned dva hráči Olomouce totiž se smůlou promáchli. Fastav měl velkou dávku štěstěny.
     
    10
    Jemelka dokonale neutralizoval Ekpaie, až se zlínský kanonýr skácel na reklamní bannery za postranní čarou. Olomouc se tak dostává z dalšího sevření ševců, Hanáci postupují znovu směrem vpřed.
     
    9
    Vepřek ukázal Mehanovičovi lekci ze zkušeností, neboť si svého protivníka prakticky nepustil do svého prostoru. Po jednoduchém odebrání míče tak může domácí kapitán přímo směrem vpřed.
     
    8
    Olomouc nyní hraje v naprostém sebevědomém výkonu, neboť Zlín prakticky nepouští přes půlící čáru. Jiráček se tak marně snažil poslat pas přímo na nabíhajícího Diopa.
    7. Tomáš CHORÝ - 1:0
     
    7
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do rychlého vedení! TOMÁŠ CHORÝ sice nejprve jen marně hledal Zahradníčka, ovšem hned během pár sekund už se právě nahrávající mohl radovat z úvodní trefy zápasu. Po krásném pásu na penaltový puntík se kanonýr Sigmy nerozpakoval a díky pomalejší reakci Bača s Gajičem mohl pálit přímo k tyči. Dostál byl ve své pozici pozdě.
     
    6
    Buchta si řešení volného kopu po zákroku na Traorého bez sebemenších potíží poradil, centr chytil přesně do připravených rukavic a okamžitě rozehrával směrem vpřed.
     
    5
    Buchta s Jemelkou si zatropili na pořádně problémy, když si spolu dost nepřesně nahráli. Zlín ovšem této jednoduše nabídnuté výhody nevyužil, domácí si nakonec se štěstím poradili.
     
    4
    Zlín ukázal velmi sympaticky, že dnes rozhodně nebude jen tím horším týmem v zápase. Jejich řešení standardky ukázalo gólové parametry, nicméně rána po Houskově faulu letěla o několik metrů vedle.
     
    3
    Olomouc se pokouší probíjet směrem vpřed, ovšem tato taktika zatím výrazně selhává. Diop tak velmi nekompromisně odebral Houskovi balón a okamžitě se zapojuje do rychlého posunu směrem na Buchtovu branku.
     
    2
    Radakovič jen tak tak odvracel možnost zlínského průnikového pasu. Nakonec se však míč dostal k Ekpaiovi, který ovšem před vápnem mírně zazmatkoval. Jeho rána se tak moc nepovedla, míč totiž Buchta bez sebemenších problémů chytil.
     
    1
    Domácí fotbalisté se dostávají jako první v tomto zápase k míči. Prozatím však jejich kombinace moc úspěchu nesklízí, neboť se v posunu vpřed dopouští mnoha laciných chyb. Tentokrát totiž narazili Plšek s Faltou na Holzera.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Rozhodčí právě v této chvíli přivádějí obě jedenáctky na hrací plochu, utkání se tak logicky blíží ke svému velkému startu.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Plšek – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Moulis, Manzia, Polom, Hála, Obročník, Texl.

    FC Fastav Zlín: S. Dostál – Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer – Janíček (C) – Ekpai, Jiráček, Traoré, Mehanović – Diop.
    Náhradníci: Zlámal – Džafić, Matejov, Bartolomeu, Hnaníček, Bartošák, Železník.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Moláček.
     
    Oba mančafty už na trávníku podstupují předzápasovou rozcvičku, startujeme za necelou půlhodinu.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Petr Ardeleanu, na čarách pak bude působit pánové Ivo Nádvorník a Jiří Moláček. Čtvrtým arbitrem pak byl delegován Jiří Houdek, coby delegát asociace bude na stadionu přítomen Václav Krondl.
     
    Perličky zápasu

    REPREZENTANTI NA PLAC: Na hřišti se podle všeho objeví celá řádka hráčů, kteří si místo podzimního odpočinku musela plnit reprezentační povinnosti. Na straně Olomouce to jsou David Houska a Šimon Falta, jež si zahráli na turnaji v Kataru se seniorským kádrem. Zlínský mladíček David Bačo pak byl v nominaci lvíčat.

    DOMA PRO OBA: Fastav nepřijíždí do nijak neznámého prostředí, oba dva zápasy na „domácí“ půdě v Evropské lize totiž odehrál z důvodu nevyhovujícího hřiště na Andrově stadionu. Olomoucký exil však do této chvíle přinesl Zlínu jen bod.

    BOBY NA MÍSTO ČINU: Zdeněk Zlámal a Sigma. Dlouho pevně fungující spojení mohlo mít v budoucnosti i jiné pokračování než jen s osobou legendárního brankáře. Zdeněk Zlámal starší byl jedním ze žhavých favoritů na nového majitele olomouckého klub, leč z důvodů střetu zájmu z tohoto kaufu nakonec sešlo. Golman s přezdívkou Boby nicméně podle všeho usedne na Hané alespoň na lavičku, coby letní posila Zlína totiž má v gesci duely Evropské ligy.

    SIGMA PÁDÍ BEZ SMUTKU:Olomoučtí fanoušci prozatím v této sezóně moc smutku přetrpět nemuseli, až na pohárový duel s Jabloncem se totiž desetkrát po sobě v HET lize radovali minimálně z bodu.

    BILANCE: Zlín z posledních sedmi ligových duelů na Andrově stadionu neprohrál, Olomouc pak svého protivníka naposledy v lize udolala na podzim roku 2006.

    ABSENCE: Na domácí straně bude chybět zraněný zadák Aleš Škerle, Václav Vašíček je stále ve fázi rekonvalescence. Ševci pak budou postrádat forvarda Jeana-Davida Beaugela a ofenzivního záložníka Petra Hronka.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    21.01.2017 Olomouc x Zlín 3:1 (příprava)
    19.03.2016 Zlín x Olomouc 0:0 (Synot liga 2015/16)
    26.09.2015 Olomouc x Zlín 1:1 (Synot liga 201516)
     
    Poslední 3 zápas obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    04.11.2017 Bohemians x Olomouc 1:1 (liga)
    28.10.2017 Olomouc x Teplice 1:0 (liga)
    24.10.2017 Olomouc x Jablonec 3:4 (pohár)

    FC Fastav Zlín
    05.11.2017 Zlín x Sparta 2:2 (liga)
    02.11.2017 Kodaň x Zlín 3:0 (Evropská liga)
    28.10.2017 Bohemians x Zlín 1:1 (liga)
     
    FC Fastav Zlín
    Klubové vedení ševců před sebou mělo pořádně zapeklitý problém. Jak dostat český provinční klub na úroveň těch nadprůměrných s nálepkou „evropský“. Velké posilování, pro Fastav v porovnání s minulostí až monstrózní, znamenalo ráznou proměnu jinak většinou konzervativní kabiny. Jména jako Petr Jiráček anebo Muris Mehanovič měla potvrdit, že by se klub měl pohybovat v Evropské lize alespoň v průměru. Velká proměna tváře klubu nicméně přece jen vždy není optimální, čehož se dočkal i Fastav.

    Svěřenci Bohumila Páníka měli jistotu účasti v základní skupině evropských pohárů už dlouho dopředu, s optimální formou ale do sezóny rozhodně nevstoupili. V lize roli černého koně sezóny neplnili, postupem času se jejich forma navíc začala ubírat směrem dolů. Na první výhru v European League navíc ševci stále dodneška čekají, místo toho mají pouhé dva body za remízy s Kodaní a Tiraspolem, i morálka tak sehrála možná nezanedbatelný vliv na celkovou formu. Ta šla poslední dobou velmi z kopce, velmi příkladným důkazem budiž domácí prohra 1:5 s Mladou Boleslaví. Z posledních zápasů se dají považovat za úspěšné jen postupová výhra po penaltách nad druholigovou Vlašimí v MOL Cupu a nedávná remíza s nabušenou Spartou. I aktuální pozice v tabulce těmto předneseným faktům celkem odpovídá, Fastav je až na desátém stupínku.

    Nejlepšími ligovými kanonýry ve zlínském dresu je aktuálně Ubong Ekpai se čtyřmi brankami a Mirzad Mehanovič s triem gólů. V brance pak zatím největší podíl minut dostává Stanislav Dostál.
     
    SK Sigma Olomouc
    Fotbalisté Sigmy jsou v posledních měsících v obrovské euforii. Tým, který ještě relativně nedávno stál na rozhraní, potácel se na dně druhé ligy a bojoval de facto o udržení hrdosti, vstal z popela. Po korupčním skandálu „Drobisz“ a nejasných přestupových strategiích se to dá z dnešního pohledu brát jako zázrak. Už loňskou sezónu se ukazovalo, že svěřenci kouče Václava Jílka našli po mnoha letech charakteristickou herní tvář, která jim pomohla v těžkých časech potácení se ve druhé lize až k vysněnému návratu mezi českou fotbalovou smetánku.

    Znovunavrátivší Sigma nicméně před startem právě probíhajícího ligového ročníku moc bodů a nadějí od expertů nesklízela. O to větší překvapení pak je samotná momentální forma Hanáků. Už samotný vstup do sezóny byl impozantní, kdy získali skalpy Mladé Boleslavi nebo Liberce. Branky stříleti navíc povětšinou přehlížení fotbalisté, i jméno Jiřího Texla a Šimona Falty, dnes už majitele reprezentačního startu, tak mnoho fanoušků či odborníků možná slyšelo poprvé v životě. Euforie pohánějící tým ovšem postupem času začala po malých dávkách vyprchávat. Mnoho osob spojených se Sigmou sice ihned ostentativně označovalo autory tezí o začátku stagnace za skoro až pesimisty, predikce o nastávajícím trendu se přece jen začaly potvrzovat. Ve stejné nepohodě se nicméně pohybovali i všichni tabulkoví konkurenti Olomouce, před poslední letošní reprezentační přestávkou tak Sigmě patřilo až neuvěřitelné druhé místo. Kaňkou na kráse tohoto období je ale jednoznačně vypadnutí z pohárové soutěže, kde si na Hanáky vyšlápl Jablonec velkým obratem z 0:2 na 4:3.

    Ekonomická kondice Olomouckých je snad více přetřásanějším tématem než samotné výkony na hřišti. Naposledy rezonovalo v lokálních médiích usnesení města, majoritního vlastníka klubu, o schválení odkupu Androva stadionu. Už tradiční střet sportovního managementu s novináři pak v souvislosti s tím vyvolala třaskavá zpráva o plánovaném odchodu forvarda Tomáše Chorého, rychle dementování klubu už nicméně nic nezměnilo na neúplné pohodě v kabině. Do utkání se Zlínem ale jde Olomouc v pozici mírného favorita.

    Nejlepšími střelci v kabině Sigmy je duo hráčů, což svědčí o vyrovnanosti celé ofenzivní části kádru. David Houska i Jakub Plšek mají na kontě čtyři zásahy do sítě soupeřů, Šimon Falta pak o jednu méně. Z pohledu součtu branek a nahrávek pak díky sedmi bodům vládne týmové minitabulce Plšek, Houska má totiž jen dvě asistence. Bránu má pak v gesci jasná jednička Miloš Buchta, jasnou obrannou dvojkou jsou Uroš Radakovič s Václavem Jemelkou.
     
    Hezké sobotní odpoledne, HET liga se ještě naposledy v podzimní fázi probudí ke krátkému období činnosti, než znovu zase přeruší svůj kolotoč zápasů zimní přestávkou. Na řadu tak přichází její 14. kolo, které dnes nabídne pětici zápasů. Jedním z nich je i moravské derby mezi Olomoucí a Zlínem. Utkání startuje v 16:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Johan Čáp

    Branky: 7. Chorý (Zahradníček), 87. Hála (Houska)

    Karty:   63. Mehanović (ZLN)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 15:17.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (84. Hála), Houska, Kalvach, Falta (90+2. Moulis) – Plšek – Chorý (82. Texl).
    Náhradníci: Reichl – Moulis, Manzia, Polom, Hála, Obročník, Texl.

    FC Zlín: S. Dostál – Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer – Janíček (C) (55. Hnaníček) – Ekpai (80. Bartošák), Jiráček, Traoré, Mehanović (67. Džafić) – Diop.
    Náhradníci: Zlámal – Džafić, Matejov, Bartolomeu, Hnaníček, Bartošák, Železník.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Moláček

    Diváci: 4159
    thejrc.org