Arsenal – Tottenham 2:0 (kon.) | Bournemouth – Huddersfield Town 4:0 (kon.) | Burnley – Swansea 2:0 (kon.)
Crystal Palace – Everton 2:2 (kon.) | Leicester – Manchester City 0:2 (kon.) | Liverpool – Southampton 3:0 (kon.)
West Brom – Chelsea 0:4 (kon.) | Manchester Utd. – Newcastle 4:1 (kon.)
konec
Arsenal FC
2:0 (2:0)
Tottenham Hotspur
Sobota 18.11.2017, 13:30 • Emirates Stadium, London • Anglická Premier League • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům té nejkvalitnější evropské kopané! Reprezentační přestávka, během níž se zkompletovala dvaatřicítka účastníků nadcházejícího světového šampionátu, je za námi, znovu se naopak rozjíždí ligové soutěže. Výjimkou není ani Premier League, která si pro nás na úvod dvanáctého kola opravdovou lahůdku. V tomto online přenosu se totiž zaměříme na severolondýnské derby, v němž Arsenal FC hostí Tottenham Hotspur. Úvodní výkop je naplánován na 13:30.
     
    Arsenal FC

    Loňský ročník anglické nejvyšší soutěže měli The Gunners rozjetý poměrně slušně, druhá polovina jim ale nevyšla podle představ a nakonec z toho bylo až páté místo. Díky tomuto umístění Arsenal po dlouhých dvaceti letech chybí v Lize mistrů, své kvality ale potvrzuje v základní skupině Evropské ligy, kde je po čtyřech utkáních neporažen a míří za postupem do vyřazovací fáze. V rámci Premier League to od svěřenců nestárnoucího lodivoda Wengera není úplně ono, po jedenácti odehraných kolech se Kanonýři totiž drží až na šesté pozici, jejich dnešní soupeř, jenž okupuje třetí příčku, má o čtyři body více. Před vlastními fanoušky červenobílí ještě nepoznali hořkost porážky, na stadionech soupeřů ale tápou, zatím totiž zapsali pouze jediné venkovní vítězství.

    Petr Čech sice dokázal vychytat čtyři čistá konta, rozhodně ale nemůžeme říci, že by defenziva Arsenalu fungovala bezproblémově, dvacet inkasovaných branek v jedenácti mačích je na takovýto velkoklub až příliš. Již zmíněnou venkovní výhru zaznamenala parta okolo kapitána Mertesackera na půdě trápícího se Evertonu, kde v divoké přestřelce uspěla po výsledku 5:2. O týden později na Emirates Stadium zavítali fotbalisté Swansea, kteří se zásluhou Clucase překvapivě ujali vedení. The Gunners ale využili podpory svých fanoušků a v druhém poločase utkání po trefách Ramseyho a Kolašinace obrátili ve svůj prospěch. V posledním duelu před reprezentační pauzou se Wengerova družina postavila dominujícímu Manchesteru City, na lídra tabulky ale nenašla recept a prohrála 1:3. Proti Spurs nebude francouzský trenér moci počítat se zraněným Olivierem Giroudem, otazníky visí i nad zdravotním stavem Dannyho Welbecka a Shkodrana Mustafiho.
    Včera tomu bylo pět let, co se v severolondýnském derby do branky Tottenhamu trefil Per Mertesacker. Pro německého obránce se zároveň jednalo o premiérový zásah v dresu Arsenalu.

     
    Tottenham Hotspur

    Pokud byla řeč o tom, že Arsenal v posledních letech zažívá nepatrný ústup z výsluní, o Kohoutech lze tvrdit přesný opak. Tottenham se naplno usadil mezi evropskou fotbalovou špičkou, což potvrdil i v loňském ročníku, kdy v anglické nejvyšší soutěži obsadil parádní druhou příčku. Dalším důkazem kvality budiž dvě nedávná utkání základní skupiny Ligy mistrů proti Realu Madrid, v nichž se Pochettinova družina prezentovala parádními výkony, které potvrdila čtyřmi získanými body. V domácí soutěži patří Spurs, kteří se opět mohou spolehnout na precizní defenzivu a kanonýra Harryho Kanea, společně se Sergiem Agüerem nejlepšího střelce Premier League, třetí místo, vedoucí Manchester City je jim ale vzdálen už na propastných osm bodů.

    Parta okolo kapitána Llorise zatím zaznamenala pouze dvě porážky, ta úvodní přišla už ve druhém kole proti Chelsea, na konci října pak The Lilywhites nestačili na Rudé ďábly z Manchesteru. Vyrovnaná bitva na Old Trafford dlouho postrádala gólovou zápletku, rozhodnutí přišlo až v jednaosmdesáté minutě, kdy domácím tříbodový zisk zajistil střídající Anthony Martial. Spurs se tak museli smířit s koncem své čtyři mače trvající vítězné série, během níž si poradili třeba s West Hamem či Liverpoolem, kterému nasázeli hned čtyři branky. V doposud posledním zápase do Wembley zavítal další londýnský celek, na poslední příčce se krčící Crystal Palace. Favorizovaný Tottenham se na body pořádně nadřel, několik krizových momentů ale přestál a nakonec zásluhou Son Heung-mina zvítězil 1:0. Před derby se trenéru Pochettinovi zpět do služby hlásili uzdravení Hugo Lloris, Harry Kane, Dele Alli a Harry Winks, mimo hru naopak zůstávají Victor Wanyama a Toby Alderweireld.
    Dánsko si zahraje na mistrovství světa a to především zásluhou Christiana Eriksena. Záložník Spurs se na postupu podílel jedenácti brankami, v klíčovém utkání proti Irsku pak zaznamenal hattrick.

     
    Poslední vzájemné utkání

    30.4. 2017 – Tottenham Hotspur:Arsenal FC 2:0

    Branky: 55. Alli, 58. Kane (pen.)

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Trippier (88. Walker), Alderweireld, Vertonghen, Davies – Dier, Wanyama – Eriksen, Alli (90+1. Moussa Sissoko), Son Heung-min (79. Dembélé) – Kane

    Arsenal FC: Čech – Gabriel (75. Bellerín), Koscielny, Monreal – Oxlade-Chamberlain, Xhaka (65. Welbeck), Ramsey, Gibbs – Özil, Alexis Sánchez – Giroud (81. Walcott)
    Očekávané derby mezi Arsenalem a Tottenhamem bude z pozice hlavního sudího řídit Mike Dean.

     
    Předzápasové zajímavosti

    Arsenalu se proti svému úhlavnímu rivalovi nedaří, z posledních šesti vzájemných duelů hned čtyřikrát odcházel poražen, zbylá dvě utkání skončila nerozhodně. Dokáží Kanonýři tuto nelichotivou sérii přerušit?

    V tomto ročníku sbírají The Gunners body především na svém hřišti, před vlastními fanoušky jsou zatím stoprocentní. Pokud zvládnou přehrát i Tottenham, podaří se jim poprvé od sezony 2007/08 uspět v úvodních šesti domácích zápasech.

    Svou pověst obávaného kanonýra potvrzuje Harry Kane také v severolondýnských derby. Anglický reprezentant zatím nastoupil k pěti mačům s Arsenalem, v nichž se prosadil hned šestkrát. V tomto ohledu jsou na tom lépe pouze Emmanuel Adebayor a Robert Pires.

    Podobně úspěšně je na tom také Mauricio Pochettino. Trenér Kohoutů v severolondýnském derby drží neporazitelnost, na druhou stranu je ale třeba podotknout, že na své první vítězství na Emirates Stadium stále čeká.

     
    Ještě jednou Vám všechny co nejsrdečněji vítám u sledování našeho online přenosu ze severolondýnského derby mezi Arsenalem a Tottenhamem! Domácí lodivod Wenger se oproti poslednímu ligovému klání, v němž Kanonýři podlehli Manchesteru City, rozhodl udělat dvě změny. Pouze na lavičce zůstávají Francis Coquelin s Alexem Iwobim, důvěru od úvodních minut naopak dostávají uzdravený Shkodran Mustafi a Alexandre Lacazette.

    Před reprezentační přestávkou trápila Spurs poměrně rozsáhlá marodka, během pauzy se ale většina zraněných stihla dát dohromady. Mauricio Pochettino tak znovu bude moci sázet na brankářskou jedničku Huga Llorise, talentovaného Deleho Alliho a kanonýra Harryho Kanea, do sestavy se kromě nich vrací ještě Moussa Dembélé s Benem Daviesem.
    Jubilejní třísté utkání v dresu Arsenal dnes odehraje francouzský obránce Laurent Koscielny.

     
    Úvodní sestavy:

    Arsenal FC: Čech – Koscielny (C), Mustafi, Monreal – Bellerín, Ramsey, Xhaka, Kolašinac – Özil, Alexis Sánchez – A. Lacazette.
    Náhradníci: Ospina – Mertesacker, Coquelin, Maitland-Niles, Wilshere, Iwobi, Welbeck.

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Dier, D. Sánchez, Vertonghen – Trippier, Moussa Sissoko, M. Dembélé, Davies – Eriksen, Alli – Kane.
    Náhradníci: Vorm – Aurier, Foyth, Walker-Peters, Winks, Heung-min, F. Llorente.

    Rozhodčí: Mike Dean – Ian Hussin, Eddie Smart.
    Harrymu Kaneovi se proti Arsenalu daří, v posledních pěti vzájemných střetnutích dokázal nasázet šest branek. Prosadí se anglický reprezentant i dnes?

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

    Předzápasové rozcvičení na Emirates Stadium se pomalu blíží ke svému konci. Do začátku zápasu zbývá patnáct minut!


     
    Mike Dean, který bude mít dnešní očekávané utkání mezi Arsenalem a Tottenhamem na starost, jeho aktéry právě shromažďuje v tunelu a za pár okamžiků je přivede na travnatou plochu před do posledního místečka zaplněný Emirates Stadium. Doufejme, že nás čeká parádní fotbalová podívaná a derby se vším všudy!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Mike Dean právě foukl do píšťalky, což znamená jediné – severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem může být odstartováno, pojďme na to! Rozehrávky se ujali hostující fotbalisté, kteří nastupují v bílém, naopak Kanonýři budou hrát v tradičních červenobílých dresech.
     
    2
    Od úvodní minuty panuje na Emirates Stadium parádní atmosféra, každý dotek hráčů Tottenhamu s balonem je doprovázen hlasitým pískotem z řad domácích fanoušků. S první akci spěchali právě The Gunners, Özilovi ale v souboji s Daviesem nevyšlo zpracování.
     
    3
    Po Ramseyho jasném faulu na o kličku se pokoušejícího Daviese zahrávali Kohouti přímý kop z hloubi obranné poloviny. Dlouhý nákop směrem ke Kaneovi vyslal Eric Dier, míči ale dodal až příliš velkou razanci a poslal jej pouze do míst, kde číhal připravený Petr Čech.
     
    4
    Kolašinacova rozehrávka neproběhla úplně podle představ bosenského obránce, načež si u postranní lajny parádně narazili Moussa Sissoko a Kieran Trippier. První jmenovaný si píchl kulatý nesmysl do běhu, s včasným obranným skluzem ale přispěchal Monreal.
     
    5
    Xhaka zvedl hlavu a velmi chytře přenesl hru na pravou stranu, kde číhal naprosto osamocený Koscielny. Dnešní jubilant, jenž za Arsenal hraje už své třísté utkání, ale s volným prostorem nenaložil ideálně, jeho přihrávka místo k Bellerínovi směřovala do zámezí.
     
    6
    První šanci tohoto mače si vypracovali svěřenci francouzského lodivoda Wengera! Eric Dier až příliš dlouho váhal s rozehrávkou, čehož nakonec dokázal využít napadající Alexandre Lacazette. Po přihrávce od Sáncheze to byl právě francouzský útočník, kdo se dostal ke střele, jeho pokus ale skončil nad brankou.
    6. Dier předvedl strašidelnou rozehrávku a Lacazette pálil nad
     
    7
    Na zajímavé brankové příležitosti je to v tuto chvíli už 1:1. Za ne úplně zkonsolidovanou obranu Arsenalu přilétl balon, kterého se ujal Harry Kane. Nejlepší střelec Premier League se s ním zvládl prodrat až do šestnáctky, jeho pokus doprostřed branky ale Petr Čech zneškodnil.
    7. Harry Kane se uvolnil, pálil ale pouze do náruče Petra Čecha!
     
    8
    Podobná situace byla k vidění i na opačném konci travnaté plochy. Vertonghen zaváhal při zpracování, k míči se na to konto dral Mesut Özil, dle názoru hlavního sudího Deana to ale v osobním souboji přehnal s důrazem, což se domácím fanouškům vůbec nelíbí.
     
    9
    Po přihrávce od Dembélého na pravé straně zajímavý průnik podnikl Kieran Trippier. Anglický zadák si okolo Kolašinace posunul balon na pravačku a odcentroval do oblasti penaltového puntíku, situaci pro Kanonýry ale zachránil ve skluzu hrající Shkodran Mustafi.
     
    10
    Po kombinace s Xhakou se zcela osamocen na levé straně zjevil Alexis Sánchez. Chilský křídelník dlouho nevěděl, co s balonem provede, nakonec se rozhodl pro centr na zadní tyč, Alexandre Lacazette na něj ale neměl sebemenší šanci dosáhnout.
     
    11
    Hra se musí na pár okamžiků přerušit. Po vzdušném souboji, v němž se srazil hlavou s Koscielnym, totiž zůstává na trávníku ležet Dele Alli. Mike Dean ale dává k hostující lavičce znamení, že zásah zdravotníků nebude v tuto chvíli potřeba.
     
    12
    Tohle může domácí tým mrzet. Vertonghen si vybral další slabší moment, když se velice lehce nechal obrat Xhakou. Ten zachoval chladnou hlavu a nahrál na kraji vápna číhajícímu Kolašinacovi, na jehož centr si z druhé vlny seběhl Lacazette, balon mu ale přistál na patách.
     
    13
    Zatím jsou to fotbalisté Arsenalu, kdo na hřišti působí aktivněji, obrana Spurs má opravdu plné ruce i nohy práce. Po Ramseyho nákopu se Özil pokusil hlavou sklepnout na Lacazettea, těsně před ním ale míč do bezpečí odklidil pozorný Davinson Sánchez.
     
    14
    Dele Alli ve středu hřiště přetlačil Bellerína, poté se rozhlédl kolem sebe a rozběhl na pravé straně se pohybujícího Sissoka. Francouzský fotbalista vyslal povedený centr pro Harryho Kanea, tomu ale zakončení nepovolil na poslední chvíli zasahující Koscielny.
     
    15
    S další akcí Pochettinovy družiny přispěchal do této chvíle neviditelný Christian Eriksen. Na bochánek z kopačky dánského hrdiny si naběhl na hranici ofsajdu se pohybující Kane, s kličkou směrem ke středu si ale na Nacha Monreala nepřišel.
     
    16
    Moussa Sissoko zatím hraje velice dobré utkání. Hostující záložník podnikl další individuální průnik, po němž nechal za zády Kolašinace, a navíc nahrál přesně k osamocenému Allimu, jeho střelecký pokus ale zablokoval dobře postavený Mustafi.
     
    17
    Utkání se zatím hraje ve velice solidním tempu, fanoušci ofenzivního fotbalu musí mít radost. Po Llorisově výkopu se k balonu hodlal prodrat Harry Kane, a to se mu také povedlo, v dalším postupu jej ale zastavil zvednutý praporek pomezního sudího.

     
    18
    Snad poprvé v tomto mači jsme byli svědky klidnější pasáže hry, během níž The Gunners kombinovali na vlastní polovině. Po Čechově výkopu o míč nešťastně přišel Ramsey, jenž jej v souboji s Dembélém sice získal zpět, ovšem pouze za cenu nedovoleného zákroku.
     
    19
    Velká možnost pro domácí tým! Aaron Ramsey dostal až příliš volného prostoru, který využil k parádní kolmici pro Héctora Bellerína. Na jeho nabídku si v pokutovém území sbíhalo hned několik spoluhráčů, ovšem ani jeden z nich nedokázal míč doklepnout do sítě.
    19. Lacazette mezi dvěma stopery Spurs těsně nedosáhl na míč
     
    20
    Pod tlakem napadajícího Lacazettea rozehrál Hugo Lloris k Vertonghenovi, na jehož nenápadný oblouček si naběhl Christian Eriksen. Dánskému fotbalistovi ale nevyšel první kontakt s kulatým nesmyslem, což byla voda na mlýn pro pozorně bránícího Bellerína.
     
    21
    Po předchozím souboji v šestnáctce The Lilywhites po hřišti pouze pokulhává Alexandre Lacazette. Doufejme, že se nejedná o nic vážného a francouzský útočník bude v tomto zápase moci pokračovat.
     
    22
    Bývalý útočník Lyonu dostal znovu naloženo, tentokráte si na něj počíhal Jan Vertonghen. Kanonýři na to konto zahrávali standardní situaci, které se podle očekávání ujal Granit Xhaka. Jeho centr nebyl úplně povedený, hostující obrana se však zmohla pouze na jeho odvrácení na rohový kop.
     
    23
    Ani s touto situací ale švýcarský středopolař nenaložil podle svých představ. Díky nedůslednosti obrany Tottenhamu ovšem dostali domácí šanci na reparát, když balon do šestnáctky vracel Alexis Sánchez, Ramseymu ale zakončení nedovolil Davinson Sánchez.
     
    24
    Až nyní se Kohoutům podařilo vyprostit ze sevření svého soupeře. Postaral se o to zatím velmi dobře fungující Moussa Sissoko, kterého ve snaze o vyvezení míče jasně fauloval Xhaka. Tady asi měla být udělena žlutá karta, Mike Dean ale celou situaci řešil pouze domluvou.
     
    25
    Po dobré práci dvojice Kolašinac – Özil zahrávali Kanonýři další kop od rohového praporku. Xhaka si tentokráte jako adresáta své nahrávky vybral na hranici vápna čekajícího Ramseyho, ten však odcentroval pouze k v ofsajdu stojícímu Seadu Kolašinacovi.
     
    26
    Hostům směrem do útoku chybí nějaká kreativní myšlenka, obrana Arsenalu se kromě jedné šance Harryho Kanea výrazněji nezapotila. Nezměnilo se to ani po počínání Christiana Eriksena, který si ve středu pole neporozuměl s Allim.
     
    27
    Mustafi ale odkopl míč pouze k hráčům soupeře, tlak Tottenhamu tak mohl ještě pokračovat. Vše nakonec vyústilo v zajímavý centr z kopačky Bena Daviese, na který si nabíhal Harry Kane, hlavička mu ale i díky pozorně bránícímu Monrealovi nesedla.
     
    28
    Teď si museli hostující hráči i fanoušci pořádně oddechnout. Nepovedenou zpětnou nahrávkou se totiž prezentoval Kieran Trippier, Hugo Lloris ale zareagoval včas a před dotírajícím Lacazettem odkopl míč do zámezí.
    28. Hugo Lloris včasným výběhem vyřešil špatnou malou domů
     
    29
    Alexis Sánchez se uvolnil svým typickým způsobem a poté milimetrově přesným pasem oslovil na druhé straně číhajícího Bellerína. Po jeho nahrávce se v šestnáctce osamocen zjevil Özil, jeho nabídku ale na roh stihl odvrátit Eric Dier.
     
    30
    Rozehrávky tohoto rohového kopu se tentokráte ujal právě Mesut Özil. Jeho centr způsobil v šestnáctce Kohoutů pořádný závar, míč nakonec vyplaval u osamoceného Xhaky, ten ale v těžké palebné pozici branku soupeře vysoko přestřelil.
     
    31
    Máme za sebou něco málo přes třicet minut z tohoto mače, zatím se rozhodně nenudíme. Jediné, co tomuto derby schází, jsou branky, tak se nechme překvapit, zda se některý z týmů prosadí, nebo zda se do šaten bude odcházet za bezbrankového stavu.

     
    32
    Tohle byl zbytečný zákrok. Granit Xhaka poslal u postranní lajny k zemi Alliho, a protože už byl hlavním sudím před pár minutami napomínán, tentokráte byl rovnou oceněn žlutou kartou.
     
    33
    Velká příležitost pro Spurs, tady opravdu mnoho nescházelo! Ben Davies dostal na levé straně trestuhodně mnoho prostoru, na jeho přihrávku si poté seběhl Christian Eriksen, který se zbavil svého strážce a trefil tyč Čechovy svatyně!
    33. Christian Eriksen přízemní střelou protáhl Petra Čecha!
     
    34
    Svěřenci Mauricia Pochettina se začínají herně osmělovat! Tentokráte přilétl míč do domácí šestnáctky z pravé strany, načež si na něj naskočil Harry Kane, jehož hlavička nebyla vůbec špatně mířená, český gólman si s ní ale dokázal poradit.
    34. Petr Čech si poradil vzápětí i s hlavičkou Harryho Kanea
     
    35
    Po zbytečné ztrátě ve středu hřiště v podání jednoho z domácích hráčů se Tottenham hnal do velice zajímavého přečíslení. Akce opět skončila u Bena Daviese, na jehož centr si sbíhal Dele Alli, ve vzduchu ale nezvládl přetlačit Koscielnyho.
     
    36
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Poté ale hosté zaspali při návratu do defenzivy, za což jsou nyní potrestáni, Arsenal se totiž dostává do vedení! Požár hasil až Davinson Sánchez, který v osobním souboji fauloval svého jmenovce Alexise. Exekuce následného přímého kopu se ujal Mesut Özil, na jehož povedený centr si v šestnáctce naskočil SHKODRAN MUSTAFI a přesnou hlavičkou k zadní tyči rozjásal do posledního místečka zaplněné ochozy Emirates Stadium.
    36. Shkodran MUSTAFI - 1:0
     
    38
    V euforii hrající Alexis Sánchez přilétl do souboje s Tripierem jako smyslu zbavený a svého protivníka velmi tvrdě poslal k zemi. Zde neměl Mike Dean na vybranou, udělení žluté karty je zcela na místě.
     
    39
    Alexis Sánchez předvedl učebnicové zpracování vysoko letícího míče, poté si jako adresáta své nahrávky vybral Lacazettea, ten se ale u postranní lajny ocitl proti dvěma protivníkům, s nimiž si ve vzájemném souboji nedokázal poradit.
     
    40
    Napadající Ben Davies donutil Bellerína k chybě, načež poslal dlouhé autové vhazování pro Harryho Kanea. Anglický reprezentant bojoval statečně, Koscielnymu se ale poté vydal na pomoc také Shkodran Mustafi, který celou situaci uklidnil rezolutním odkopem.
     
    41
    Nápor Tottenhamu ještě pár okamžiků pokračoval, do šestnáctky posílal nabídky pro své kolegy především Ben Davies. Nakonec to byl ale právě reprezentační obránce Walesu, kdo se dopustil chyby, kterou napravil jen za cenu jasného faulu.
     
    41
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Konec prvního poločasu vyšel Kanonýrům naprosto fantasticky, necelých pět minut před odchodem do šaten se totiž domácí prosazují podruhé! Davies zbytečně vystoupil z defenzivní linie, načež Bellerín vymyslel parádní kolmici pro Lacazettea. Ten se neukvapil a místo střely se rozhodl pro přihrávku na před brankou číhajícího ALEXISE SÁNCHEZE, který z bezprostřední blízkosti nekompromisně prostřelil bezmocného Llorise.
    41. Alexis SÁNCHEZ - 2:0
     
    43
    No, takovýto první poločas si fotbalisté Tottenhamu asi nepředstavovali. Musíme ale uznat, že domácí hráči vedou zcela zaslouženě. Po většinu dosavadního průběhu utkání totiž působí daleko aktivnějším dojmem, naopak Spurs zůstávají za očekáváními.
     
    44
    Nechybělo mnoho k tomu, aby se Kohouti opět dostal na dostřel. Po Alliho sklepnutí si míč na střelu užuž chystal Harry Kane, doslova za pět minut dvanáct mu ale jeho plány zhatil Laurent Koscielny, který ze svého Arsenalu vytáhl další parádní skluz.
     
    45
    Nedlouho nato už se reprezentační útočník Anglie k zakončení probojoval, Petr Čech ale mohl zůstat v naprostém klidu, Kanenova přízemní rána totiž zamířila o pořádný kus mimo. Vše nasvědčuje tomu, že ve zbytku první půle už se nic zajímavého nestane.
     
    45+1
    Sudí Mike Dean se nakonec přeci jen rozhodl první poločas o něco prodloužit, nastavovat se budou dvě minuty.
     
    45+2
    Za hlasitého pískotu z ochozů Emirates Stadium odehráli hosté poslední minuty na obranné polovině svého soupeře. Zmohli se ale pouze na další centr z kopačky Bena Daviese, pro který si ve vápně v klidu doběhl Petr Čech.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je za námi, na Emirates Stadium zatím musí panovat velká spokojenost, Arsenal totiž vede nad Tottenhamem 2:0. Sledujeme velmi atraktivní derby, hra má neuvěřitelné tempo, oba celky do toho jdou naplno. První zajímavou možnost si vypracovali hosté, Kaneovu ránu doprostřed branky ale Petr Čech nadvakrát zneškodnil. Na druhé straně chyběly Lacazetteovi jen decimetry k doklepnutí míč do prázdné svatyně po Bellerínově přízemním centru. Ve třiatřicáté minutě trefil Eriksen tyč, o chvíli později už se skóre pohnulo, když Llorise přesnou hlavičkou překonal Mustafi. Kanonýři se před odchodem do šaten dokázali prosadit ještě jednou, po Lacazetteově nahrávce přesně mířil Alexis Sánchez.

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu vstupují oba celky bez jediné změny ve svých sestavách. Tottenham se v dosavadním průběhu zápasu neprezentoval špatným výkonem, zatím mu ale chybí klid a přesnost v koncovce. Dokáží hosté zápas zdramatizovat, nebo si Arsenal vedení už pohlídá?
     
    47
    Aaron Ramsey pořádně zabrnkal na nervovou soustavu příznivců The Gunners, když směrem ke Koscielnymu vyslal velice nepovedenou zpětnou nahrávku. Domácí kapitán ale celou situaci zvládl vyřešit, za což byl odměněn hlasitým potleskem.
     
    48
    Po ztrátě ve středu hřiště v podání domácích hráčů se kupředu vydal Harry Kane, kterého Shkodran Mustafi zastavil jen za cenu jasného faulu. Následně byl za své počínání odměněn žlutou kartou.
     
    49
    O pár okamžiků později to byl právě Shkodran Mustafi, kdo si všiml na pravém křídle se uvolňujícího Mesuta Özila. Akce německých reprezentantů ale ke zdárnému konci nevedla, druhý jmenovaný si totiž nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    50
    Tohle bylo od Harryho Kanea zbytečné. Míč už putoval za čáru, když anglický reprezentant zajel do nic netušícího Xhaky. Sudí Dean celou situaci neviděl, kartu udělil až po konzultaci se svým pomezním kolegou.
     
    51
    Héctor Bellerín zaváhal ve snaze vyvést míč do bezpečí a nechal jej za sebou. Toho hodlal okamžitě využit Ben Davies, na jehož přetažený centr si naskočil právě Harry Kane, hlavičkoval ale v záklonu a jeho zakončení podle toto také vypadalo.
     
    52
    Po faulu na Ramseyho dostali domácí k dispozici výhodu. Granit Xhaka přesným pasem uvolnil Lacazettea, jenž se přes Vertonghena sice nedokázal prodrat do šestnáctky, alespoň však pro svůj tým vybojoval rohový kop.
     
    54
    Po dalším nedorazu v defenzivních řadách Tottenhamu se do zajímavé možnosti probojovával Alexandre Lacazette, jenž celou situaci hodlal vyřešit pasem pro zapomenutého Alexise Sáncheze, balon mu ale předložil pouze na paty.
     
    55
    Na druhé straně se Allimu znovu povedlo roztáhnout hru na neobsazeného Bena Daviese, ten ale potvrdil, že dnes nehraje úplně ideální utkání. Ani tento centr velšskému reprezentantovi nevyšel podle představ, tentokráte jej do bezpečí odklidil Monreal.
     
    56
    Moussa Sissoko opět využil své rychlosti a síly v osobních soubojích, když přetlačil a poté také utekl Kolašinacovi. Na povedenou nabídku od francouzského fotbalisty si sice nabíhal Alli, zakončení mu ale nepovolil Mustafi.
     
    57
    Poté, co byl Kane v šestnáctce atakován Mustafim, se hosté dožadovali nařízení pokutového kopu, sudí Dean měl ale jiný názor. Pár vteřinek nato anglický útočník pálil z nebezpečné pozice, s včasným blokem ale přispěchal Koscielny.
     
    58
    Míč se po nepřehledném souboji mezi Koscielnym a Kanem odporoučel do zámezí, sudí jej po konzultaci s kolegou na pomezí přisoudil Arsenalu. Hostujícímu útočníkovi se to sice příliš nepozdávalo, opakovaný záběr ale dal rozhodčímu Deanovi za pravdu.
     
    59
    Davinson Sánchez dlouho přemýšlel, jak s balonem naložit. Nakonec si všiml po pravém křídle sprintujícího Moussy Sissoka, ten se ale ke kulatému nesmyslu nedostal, za což mohl tentokráte pozorně pracující Sead Kolašinac.
     
    60
    Dele Alli se v souboji s Ramseym utopil ve vlastních parádičkách, poté se ale nevzdal a alespoň vydřel autové vhazování. S tím ale Tottenham naložil prachmizerně, z okamžité protiakce Arsenalu vzešla rozehrávka dalšího rohového kopu.

     
    61
    Alexis Sánchez to nemyslel ale vůbec špatně, když do malého vápna soupeře poslal jakýsi střílený centr. Hugo Lloris byl sice trochu překvapen, nakonec ale do dráhy letu kulatého nesmyslu stačil vložit rukavici a vyrazil jej do bezpečí.
     
    62
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur: ze hřiště odchází Moussa Sidi Yaya Dembélé, přichází Harry Winks.
     
    63
    Aaron Ramsey se dostal k odraženému balonu, načež všechny přítomné zmátl naznačením střely. Místo ní nakonec zvolil přihrávku pro Lacazettea, který mu hodlal balon okamžitě vrátit, jeho myšlenka ale ztroskotala na nepřesnosti přihrávky.
     
    64
    Právě příchozí Harry Winks se okamžitě zapojil do kombinace svého týmu. Jeho přihrávka na Eriksena sice prošla jen tak tak, dánský záložník si ale poté míč přehodil na silnější pravačku a vypálil, Petr Čech ale mohl zůstat ledově klidný.
     
    65
    V dalším souboji dvou Sánchezů se zákrokem za hranicí fotbalových regulí a pravidel tentokráte prezentoval Alexis. The Lilywhites okamžitě rozehráli přímý kop, jejich snahu o zaskočení nepřipraveného soupeře ale zpomalením akce zhatil Alli.
     
    66
    Po Winksově nahrávce svedl Alli souboj s Ramseym, kterého se dokázal zbavit díky lehkému přistrčení. Sudí Dean nechal hru plynout, z čehož vzešel další Daviesův centr, obrana Arsenalu ale dnes funguje na jedničku, což pouze podtrhl Nacho Monreal.
     
    67
    Po Čechově dlouhém výkopu se velice nejistou hlavičkou prezentoval Vertonghen. Nepříjemnou situaci ale hosté nakonec přestáli a Trippier posléze vyslal na zteč Christiana Eriksena, toho ale k ničemu vážnějšímu nepustil ve skluzu zasahující Kolašinac.
     
    68
    Bellerín s Čechem se dávali přednost v tom, kdo se ujme balonu, až se mezi ně málem stihl přiřítit Harry Kane. Španělský zadák ve službách Arsenalu stačil včas zareagovat a ze zle vyhlížející situaci vybojovat autové vhazování.
     
    69
    Do otevřené obrany svého soupeře se vydal Alexis Sánchez, krátce po překročení na jeho obrannou polovinu byl ale poslán k zemi Tripierem. Následoval přímý kop The Gunners, Mustafiho pokus ale Eric Dier zvládl tečovat na roh.
     
    70
    Na centr z kopačky Mesuta Özila, jenž s rozehrávkou rohového kopu už nijak nespěchal, si nabíhal Laurent Koscielny, těsně před ním ale Tottenham od další pohromy uchránil vybíhající Hugo Lloris. Nápor Kanonýrů ale ještě nekončí.
     
    71
    Nakonec z toho bylo další zakončení Alexise Sáncheze. Chilský dříč obdržel přihrávku na kraji pokutového území, kde se díky rychlému manévru zbavil svého strážce, posunul si míč na pravačku, jenže Llorisovu svatyni překopl.
    71. Sánchez chtěl vymést horní roh, ale střela mu nesedla
     
    72
    Nedlouho nato si obrana Tottenhamu, který už pomalu začíná veškeré zbývající síly věnovat ofenzivě, opět nepočínala ideálně. Protiakci Wengerovy družiny táhl Özil, který vymyslel pas pro na hranici šestnáctky číhajícího Sáncheze, tomu ale rána nesedla a stala se snadnou kořistí pro Llorise.
     
    73
    Nacho Monreal svůj skluz v souboji s Allim nenačasoval vůbec dobře. Po přerušení hry se Mike Dean na místo přestupku vrátil a španělskému obránci udělil žluté varování.
     
    73
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Alexandre Lacazette, přichází Francis Coquelin.
     
    74
    Kieran Trippier si počkal na ideální okamžik a poté balon předložil pro nehlídaného Harryho Winkse. Hostující mladíček asi mohl střílet, místo toho se ale celou akci pokusil vyšperkovat přihrávkou pro Alliho, kterou však vystihl Mustafi.
     
    75
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur: ze hřiště odchází Harry Kane, přichází Fernando Llorente.
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur: ze hřiště odchází Dele Alli, přichází Son Heung-min.
     
    76
    Do konce zápasu zbývá patnáct minut, plus se určitě dočkáme nějakého drobného nastavení. Dokáží Kohouti s nepříznivým skóre ještě něco udělat? Nechme se překvapit, jak se na place uvedou dva nově příchozí hráči.
     
    77
    Mohlo být definitivně rozhodnuto! Sead Kolašinac nalezl na hranici malého vápna číhajícího Alexise Sáncheze, který si položil Erica Diera a z ostrého úhlu zkusil propálit Llorise, ten ale jeho ránu z bezprostřední blízkosti pokryl.
     
    78
    Christian Eriksen roztáhl hru pro Bena Daviese a všem přítomným už bylo jasné, co nastane. Levý obránce Tottenhamu podle očekávání centroval na hranici malého vápna, kde se Lllorente proti dvojici bránících protivníků nezvládl prosadit.
     
    79
    Tentokráte už se dánský šikula rozhodl postupovat individuálně. Eriksen obešel Xhaku a připravil si kulatý nesmysl na svou slabší levačku, jeho přízemní pokus ale pro Petra Čecha nepředstavoval vážnější problém.
     
    80
    Na trávníku zůstal na pár okamžiků ležet Héctor Bellerín, který v jednom ze soubojů musel skousnout nepříjemné přišlápnutí levého kotníku. Domácí lavička si jeho problémů všimla, je tedy dost možné, že budeme svědky další změny v sestavě.
     
    81
    Skvělý zákrok Petra Čecha! Do šestnáctky přilétl velice zajímavý centr od Eriksena, na který si u zadní tyče naskočil Eric Dier, proti jeho hlavičce do protipohybu se ale brankář Arsenalu opravdu zaskvěl.
    81. Petr Čech fantastickým zákrokem vychytal Erica Diera!
     
    82
    Moussa Sissoko udržel míč i přes dotírajícího Ramseyho, načež je poslal přesně k Sonovi. Ten potvrdil dostatek energie, když za sebou nechal Xhaku, jeho následný pokus o centr ale z hranice malého vápna odklidil Mustafi.
     
    83
    Po Koscielnyho bloku měli hosté k dispozici rohový kop, který rozehráli na krátko, tato varianta jim ale nevyšla. Na to konto se Arsenal vrhl do protiakce, kterou zakončoval Bellerín, trefil ale pouze poctivě se vracejícího Diera.
     
    84
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Mesut Özil, přichází Alex Iwobi.
     
    85
    Do konce základní hrací doby zbývá necelých pět minut a Spurs se pomalu začínají nadechovat k závěrečnému tlaku. Dokáží vývoj utkání ještě nějakým způsobem zdramatizovat, nebo si domácí dvoubrankový náskok už ohlídají?
     
    86
    S touto příležitostí šlo naložit daleko lépe. Fernando Llorente potvrdil svou sílu v hlavičkových soubojích, když ze vzduchu sklepl kulatý nesmysl pro ve vápně zapomenutého Sona, ten ale zakončení zbytečně uspěchal a zamířil vysoko nad horní tyč Čechovy pokladnice.
    86. Son Heung-min naložil se slibnou příležitostí hodně mizerně
     
    87
    Kolašinac ve snaze odvrátit Sonovu nahrávku lehce podklouzl, rychle se ale oklepal a před dotírajícím Kieranem Trippierem nakonec stačil kulatý nesmysl alespoň odvrátit za postranní čáru.
     
    88
    Kohouti nejprve eliminoval samostatný únik Alexise Sáncheze, poté ale balon jako na zlatém podnose přenechali Ramsyemu, který vymyslel přihrávku pro střídajícího Iwobiho, jeho zakončení ale k Llorisovi neprošlo.
     
    89
    Bellerín s Coquelinem nyní kombinovali ve velice nebezpečné vzdálenosti od vlastní svatyně, naštěstí pro Arsenal byl druhý jmenovaný nakonec zbytečně faulován napadajícím Moussou Sissokem.
     
    90
    Alexis Sánchez je stále hladový. Chilský fotbalista, který dnes patřil k nejlepším mužům na travnaté ploše, odstavil Diera a poté znovu zkusil své střelecké štěstí, do jeho rány ale obětavě padl Jan Vertonghen.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se budou nastavovat čtyři minuty!
     
    90+2
    Po faulu na všudypřítomného Sáncheze měli domácí k dispozici standardní situaci z velmi zajímavé pozice. Rozehrávky se chopil Granit Xhaka, jehož dělovka byla tečována jedním z ve zdi stojících protivníků, sudí ale k překvapení všech nařídil odkop od Llorisovy branky.
     
    90+3
    Francis Coquelin vybojoval míč na vlastní polovině hřiště a poté vyslal do samostatného úniku Alexise Sáncheze, který se propracoval až do zakončení, tváří v tvář vybíhajícímu Llorisovi ale neuspěl.
     
    90+4
    Hosté byli blízko k zaznamenání čestného úspěchu. Trippierův centr totiž obrana Kanonýrů odvrátila pouze k Sonovi, který se nijak nerozpakvoal a ihned vypálil, jeho pumelici ale nad branku tečoval dnes výborně fungující Mustafi.
     
    90+5
    Konec zápasu.

     
    Je dobojováno, první severolondýnské derby této sezony ovládli fotbalisté Arsenalu, kteří před vlastními fanoušky porazili Tottenham 2:0, a v této sezoně tak na domácí půdě zůstávají i nadále neporaženi. První poločas nabídl velmi atraktivní partii, oba celky se snažily hrát ofenzivně a opravdu se bylo na co dívat. První obrovskou šanci měli hosté, když Eriksen ve třiatřicáté minutě trefil tyč, o chvíli později se ale Kanonýři zásluhou přesné hlavičky Shkodrana Mustafiho ujali vedení. To bylo navýšeno ještě před odchodem do šaten, po Lacazetteově nahrávce Llorise z bezprostřední blízkosti prostřelil Alexis Sánchez.

    Ve druhém poločase oba soupeři pokračovali v nastoleném trendu, gólové příležitosti ale byly k vidění až v jeho závěru. Zákrok večera předvedl Petr Čech, který skvěle zneškodnil Dierovu hlavičku do protipohybu. Poté si dvě velmi solidní šance vypracoval střídající Korejec Son, nejprve ale zamířil vysoko nad branku a nedlouho nato jeho dělovku nad horní tyč přizvedl blokující Shkodran Mustafi. Asi můžeme říci, že Arsenal, jenž v tabulce na svého rivala ztrácí už jen jeden bod, dnes zvítězil po zásluze.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 8:1. Fauly: 11:16.
     
    Ode mě je to v tuto chvíli vše, děkuji Vám za pozornost a u dalších online přenosů se zase někdy příště budu těšit na počtenou. (15:33:52)

    Vojtěch Tůma

    Branky: 36. Mustafi (Özil), 41. Alexis Sánchez (A. Lacazette)

    Karty:   32. Xhaka (ARS), 38. Alexis Sánchez (ARS), 48. Mustafi (ARS), 73. Monreal (ARS) – 50. Kane (TOT)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 8:1. Fauly: 11:16.
    Arsenal FC: Čech – Koscielny (C), Mustafi, Monreal – Bellerín, Ramsey, Xhaka, Kolašinac – Özil (84. Iwobi), Alexis Sánchez – A. Lacazette (73. Coquelin).
    Náhradníci: Ospina – Mertesacker, Coquelin, Maitland-Niles, Wilshere, Iwobi, Welbeck.

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Dier, D. Sánchez, Vertonghen – Trippier, Moussa Sissoko, M. Dembélé (62. Winks), Davies – Eriksen, Alli (75. Heung-min) – Kane (75. F. Llorente).
    Náhradníci: Vorm – Aurier, Foyth, Walker-Peters, Winks, Heung-min, F. Llorente.

    Rozhodčí: Mike Dean – Ian Hussin, Eddie Smart

    Diváci: 59 530
    thejrc.org