Teplice – Plzeň 0:0 (kon.) | Olomouc – Sparta 1:0 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:0 (0:0)
AC Sparta Praha
Neděle 26.11.2017, 18:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 15. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký nedělní podvečer, dnešní program 15. kola HET ligy si kromě boje Plzně na Slovácku připravil ještě jeden fotbalový bonbonek. Ve velmi neočekávané formě hrající Olomouc totiž přivítá ambiciózní a hvězdami nabitou Spartu. Jeden ze šlágrů kola startuje v 18:00!
     
    SK Sigma Olomouc
    Hanácká podzimní pohádka zatím nezná svého konce. Fotbalová Sigma Olomouc totiž přestála menší bodovou krizi a znovu ukazuje, že aktuální umístění není ovlivněno pouze nováčkovským nadšením. I když slovo krize je v případě svěřenců trenéra Václava Jílka přece jen silné slovo. Výraz zakolísání by pro dvě remízy v řadě a vyřazení z MOL Cupu zřejmě padnul více. Olomoučtí fotbalisté totiž nastalý výsledkový trend hodili za hlavu, čímž se znovu dostali na výsostná postavení v HET lize. A to tak výsostná, že i před 15. kolem okupují druhou příčku před značkami jako Slavia, Sparta nebo Liberec. Z pohledu ekonomického, kurzového ba i sportovního před startem sezóny jednoznačná fantasmagorie. Aktuální realita tudíž popírá naprosto vše. Jak předpovědi erudovaných expertů, kteří povětšinou Sigmu už ze začátku odepisovali, tak možná i odhady samotných fanoušků.

    Pesimistické předpoklady o budoucnosti Olomouce nicméně měly své opodstatněné důvody. Hanáci zažili jojo efekt: dvakrát během tří sezón podstoupili sešup do druhé ligy. Klub nastavil prazvláštní přestupovou politiku, atmosféra v kabině měla od pohody daleko. Uspokojení a nezdravá motivace byla častokrát až příliš znatelná. Do všeho navíc přišlo finanční vzduchoprázdno po odchodu donátora Lébra. Tento marasmus následně podpořila média, která týden co týden spekulovala o novém majiteli klubu. Řešení s účastí olomoucké radnice pak sice mnohé choutky po senzaci ukojilo, i do dnešních dnů ovšem není vztah regionálních novinářů s klubovým managementem úplně nejrůžovější.

    V čem ovšem tkví forma Olomouce? Forma, která je hnacím motorem mančaftu, jehož výsledky z podzimní části obsahují jen jednu jedinou prohru. Nejčastěji přetřásaným faktorem je sehranost kádru, při bližším pohledu ovšem nesmíme zapomínat ani na odchovance. Hlavně dvě jména jsou jednoznačným objevem celé ligy. Stoper Václav Jemelka, který vystrnadil ze sestavy zkušeného Aleše Škerleho a jenž jednoznačně roste vedle jistého Uroše Radakoviče. Ani jeden z nich sice nezabránil remíze na půdě klokanů, leč duel se Zlínem už byl jejich devíza, v němž se dokázali oprostit spolu s celým kádrem od možného výpadku během reprezentační pauzy a znovu dokázat tuzemské fotbalové komunitě, že Olomouc je letos takřka k neporažení. Záložní řada pak obsahuje taktéž rodící se hvězdičky. Komplexní Jakub Plšek už loni dokázal, že koruna pro krále střelců Fortuna národní ligy mu patří zásluhou. Nyní je navíc se čtyřmi brankami spolu s Davidem Houskou nejlepší kanonýr týmu. I druhý jmenovaný stoupá vzhůru, před dvěma týdny si navíc užil start za reprezentační áčko v Kataru. Šimon Falta (s nově prodlouženým kontraktem) a Tomáš Chorý pak taktéž rezonují v diskuzních kruzích expertů, oba dva jsou rovněž velkými tvářemi dnešní Sigmy. O Chorém, účastníkovi letošního mistrovství Evropy lvíčat, se navíc mluví v souvislosti se zájmem Plzně. Všechny tyto důvody tak mluví pro velice překvapivý fakt, Olomouc je po možná dvou dekádách, ba dokonce i možná poprvé v novodobé historii větším favoritem ve vzájemném utkání než pražská Sparta.
     
    AC Sparta Praha
    Nejúspěšnější klub v historii české nejvyšší soutěže si před sezónou stanovil vysoké cíle. Po neuspokojivém třetím místě v předchozím ročníku tudíž nabralo klubové vedení jasný kurz k posílení týmu. Sparta se měla během jednoho přestupového období přerodit v klub s nálepkou „evropský“. Co se týče posilovaní, v této rovině se k tomuto bodu jednoznačně Pražané dostali. Do české metropole zamířila de facto celá nová jedenáctka, přestavba kabiny probíhala opravdu od podlahy. Na trenérskou židli navíc usedl ambiciózní italský kouč Andrea Stramacioni. Podle jeho notiček pak podle všeho odstartovalo nakupování, které v českém rybníku nemělo prakticky obdoby. Z cifer a jmen, které do Sparty mířily, se musely zatočit panenky i radikálním odpůrcům klubu. Izraelská hvězda Tal Ben Haim trhl český přestupový rekord, zkušený turecký reprezentant Semih Kaya měl být vůdcem defenzívy, Rio Mavuba pak měl slibovat dravost v záloze. Sparta tak logicky posilami strčila do kapsy v „souboji titánů“ i konkurenční Slavii.

    Jenomže nalinkovaný útok Sparty na tři trofeje se zadrhl hned v samotném začátku. Nesehraný, nejednotný a až příliš rozeskupinkovaný kádr nedosáhl na dobrý vstup v lize, posléze pak vyhořel i v předkole Evropské ligy. Mizerie Pražanů navíc neměla konce, neboť tým jen tak tak sahal proti průměrným týmům na body, o převaze rozhodně nemohla být řeč. Na podzim pak navíc přišla prohra ve tradičním pražském derby i od Plzně, což fanoušky dohnalo ke stavům beznaděje. I přesto, že se na hřišti zase začali objevovat osvědčení tuzemští hráči, trenér Stramacioni zůstal u oddaných sparťanských příznivců v nemilosti do dnešních dnů. Navíc v době, kdy už se zdálo, že se družstvo pomalu rozjíždí, přišel další obrovský propadák. Vyřazení v pohárové soutěži s velkým rivalem Baníkem Ostrava byla pro mnoho sparťanů těžko rozdýchatelnou ranou.

    I přes tyto mnohé nezdary patří Pražanům momentálně páté místo pouze se čtyřbodovým mankem na druhou pozici, které okupuje právě olomoucká Sigma. V zápase tak půjde opravdu o hodně, Sparta si možnost přiblížení k vrcholu tabulky nebude chtít nechat ujít. Nejlepším střelcem týmu je aktuálně Josef Šural s pěti zásahy, o jednu branku méně má pak nestárnoucí David Lafata, který je paradoxně podle všeho na odchodu z klubu. Ústřední postavou, na kterou většina diváků při duelech Sparty ovšem chodí, je Tomáš Rosický. Ten nicméně naposledy nastoupil do soutěžního duelu před takřka měsícem. Dočkají se jej dychtivé zástupy Hanáků?
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    18.11.2017 Olomouc x Zlín 2:0
    04.11.2017 Bohemians x Olomouc 1:1
    28.10.2017 Olomouc x Teplice 1:0

    AC Sparta Praha
    17.11.2017 Sparta x Jihlava 1:0
    05.11.2017 Zlín x Sparta 2:2
    29.10.2017 Sparta x Baník Ostrava 3:2
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    13.03.2016 Olomouc x Sparta 0:2 (Synot liga 15/16)
    20.09.2015 Sparta x Olomouc 4:0 (Synot liga 15/16)
    11.05.2014 Sparta x Olomouc 5:0 (GL 13/14)
     
    Perličky zápasu

    OLOMOUCKÉ STIGMA: Sigma doma Spartu dokázala naposledy porazit před dlouhými devatenácti lety, kdy rozhodl jedinou brankou Marek Heinz. Následně sedmnáctkrát pohořela. Sázkaři nicméně v tomto případě na statistiky důraz nedávají, Sparta není v takové pohodě jako její soupeř.

    JÍLKOVO SHLEDÁNÍ: Olomoucký trenér Václav Jílek odstartoval svou kariéru po boku Vítězslava Lavičky. Dva charakterově velice podobní lodivodi dovedly Pražany k jejich poslednímu titulu. Pro jednoho z tvůrců „zázraku Sigma“ tak půjde o emotivní setkání.

    VYPRODÁNO?: V Olomouci se od dob korupčního skandálu „Drobisz“ chodí většinou na soupeře než na Sigmu. Odliv věrných domácích příznivců tak bude znát podle všeho i v duelu se Spartou, stadion bude sic plný, jenže většina přítomných bude místo fandění vyhlížet Rosického se Stramacionim.

    BILANCE: Sparta v posledních pěti ligových duelech na venkovních hřištích vyhrála pouze jediný, domácí navíc 441 minut v řadě na Andrově stadionu neinkasovali.

    ABSENCE: Na olomoucké straně stále scházejí dlouhodobě laborující Aleš Škerle a Václav Vašíček. Druhý jmenovaný se však již vrací do tréninkového procesu. Spartě zase bude chybět Michal Kadlec a Lukáš Juliš.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je velezkušený mezinárodní arbitr Pavel Královec, na čarách pak budou působit Martin Wilczek a Kamil Hájek. Jako čtvrtý rozhodčí pak byl delegován Ondřej Pechanec, coby delegát asociace bude na stadionu přítomen Miroslav Liba.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Plšek – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Hála, Manzia, Moulis, Obročník, Štěrba, Texl.

    AC Sparta Praha: Dúbravka – Zahustel, Hovorka, Štetina, Nhamoinesu – Sáček, Mavuba – V. Kadlec (C), M. Frýdek, Vatajelu – Josef Šural.
    Náhradníci: Bičík – Janko, Mandjeck, Kaya, Ben Chaim, Rosický, Biabiany.

    Rozhodčí: Královec – Wilczek, Hájek.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba mančafty už se rozcvičují na hrací ploše a tribuny se velmi rychle zaplňují. Zřejmě se dnes návštěvnost přiblíží maximální kapacitě.
     
    Pavel Královec přivádí obě jedenáctky na hrací plochu, fotbalový šlágr za maličký okamžik začíná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se k míči dostávají domácí, jenomže jejich první rozehrávka nakonec moc úspěchu nepřinesla. Falta se sice pokoušel prodloužit míč na spoluhráče vepředu, Kadlec jej však bez potíží pokryl.
     
    2
    Zahustel se nevyvaroval faulu na Housku, čímž se dostala Olomouc k rozehrávce volného kopu. Ani tentokrát ale Olomouc žádnou kloudnou variantu na přehrání soupeře nevyplodila. Falta pálil jen do zdi.
     
    3
    Sparta se poprvé dostala do větší šance. Nejprve se provalil obranou Vatajelu, jenomže střela z úhlu na Buchtu nemohla mít větší následky. Olomoucký brankář si poradil i s následnou akcí Costy, který taktéž mířil pouze přízemní střelou do olomouckého brankaře.
    3. Vatajelu střílel z úhlu, jeho pokus Buchta zneškodnil.
     
    4
    Olomouc se pokouší svou rozehrávkou rozhýbat sparťaňské borce, jenomže tohle bude u klubu takovéhoto kalibru problém. Kombinační hra na Pražany zatím neplatí.
     
    5
    Jemelka ukázal, že dnes se nezalekne ani sebelepšího útočníka. Václav Kadlec ak poznal, co to znamená tvrdý náraz do olomouckého stopera. Sparta bude nakonec alespoň vhazovat.
     
    6
    Na Chorého si tentokráte vyšlápl Hovorka, což hlavnímu sudímu neuniklo. Olomouc se tak dostane k rozehrávce na vlastní polovině.
     
    7
    Zahradníček se dostával do mezírky mezi Štětinou a Hovorkou, jenomže nakonec oba stopeři předvedli fantastický obranný zákrok. Sparta se bude muset po odkopu míče do zámezí připravovat na roh.
     
    8
    Dúbravka musel předvést pořádnou dávku pozornosti, neboť Olomouc ukázala velmi nebezpečnou zbraň. Faltův stočený centr z rohu proletěl svou faleší přesně až do rukou sparťanského golmana. Domácí pokračují i nadále v tlaku.
    8. Falta kopal rohový kop, balón propadl až k Dúbravkovi, který jej vyrazil.
     
    9
    Houska srazil napadajícího Frýdka, což nesešlo s fotbalovými pravidly. Pražané budou mít připravenou rozehrávku z útočné poloviny.
     
    10
    Sparta je ve velkém presu, což se jen potvrzuje kupením chyb na straně Sigmy. Naposledy se ukázal jako velké nebezpečí Šural, neboť se kombinací objevil na pravém křídle. Pas přes vápno mu ovšem nevyšel.
     
    11
    Kadlec se zjevil před olomouckou bránou, avšak zpracování nebylo jeho dobrou devizou. Místo rány na branku tak zamířil o několik metrů nad. Hanáci obstáli velkou tutovku.
     
    12
    Falta spálil neskutečnou gólovku! Olomoucký záložník se valil úplně sám na branku soupeře, jenomže pod tlakem okamžiku zřejmě neuvěřitelně selhal. Jeho rána sice Dúbravku obstřelila, balón ovšem zamířil i vedle brankové konstrukce.
    12. Falta běžel sám na Dúbravku, ale stoprocentní šanci spálil, balon poslal vedle pravé tyče.
     
    13
    Olomoučtí stopeři si dnes počínají ve velké pohodě, neboť si sklepávačkou poradili přes blok tří napadajících hráčů. Sparta cítila první branku ve vzduchu.
     
    14
    A další tutovka! Falta se valil znovu sám na soupeřovu branku, jenomže tentokrát by v pohotovosti Zahustel, Jeho pokrytí míče nakonec asi zřejmě zabránilo gólu, Dúbravka pak navíc stejnému hráči ukázal kličkou záda.
    14. Dúbravka si dovolil kličku proti Faltovi.
     
    15
    Sáček skončil na zemi po ne úplně čistém zákroku Housky, Sparta bude po právu kopat přímý volný kop.
     
    16
    Sparta znovu zatápí pod kotlem, když si před olomouckou brankou při rohu vytvořila dvě velké možnosti. Costa ovšem nejprve hlavičkoval nepřesně, pokus o nůžky v podání Šurala pak působil dost teatrálně. Sigma měla velkou dávku štěstí.
    16. Šural se snažil balon zasáhnout nůžkami, ale netrefil se do míče.
     
    17
    Už už to vypadalo, že Šuralovi bude pískán ofsajd, avšak pomezní sudí nakonec praporek nad hlavu nezvedl. Hanáci se ale rozčilovali zbytečně, Pražané o míč v brzku přišli.
     
    18
    Olomouc začíná pomaličku tlačit Spartu, jenomže poslední pokusy nebyly moc efektivní. Centr Chorého navíc letěl jen k nohám Hovorky, což je pokynem pro vyklizení olomouckých pozic.
     
    19
    Frýdek postupoval směrem vpřed, jenomže dohoda s Vatajeluem nebyla úplně nejlepší. Sparta se tak po rychlém přesunu do ofenzívy musí znovu vracet, Olomouc ovšem přeci jen kombinaci brzdí
     
    20
    Plšek s Houskou mohli směřovat svůj postup směrem na branku Dúbravky, jenomže spolupráce jim nakonec vinou nesouladu a chyby ve zpracování nevyšla. Kadlec může vracet balón do zadních řad.
     
    21
    A další nepřesnost! Tentokrát jen marně Kalvach stíhal pas Vepřeka. Dúbravka bude moci za maličkou chvíli rozehrávat od své branky.
     
    22
    Chorý zkoušel rychlostí blesku unikat na sparťanskou branku, jenomže nakonec mu to nebylo souzeno. Sudí Královec mu podle všeho správně odpískal ofsajd.
     
    23
    Na hřišti zůstali ležet po vzájemné srážce Chorý s Hovorkou, na trávník zamířili zdravotnické týmy z obou laviček. Situace a stav obou je zatím nejasná.
     
    24
    Tomáš Chorý (OLO) obdržel žlutou kartu za zmíněný faul na Hovorku.
    24. Žlutá karta pro Chorého, který šlápl na záda Hovorkovi.
     
    25
    Oba zmínění aktéři předchozích minut už jsou znovu na hrací ploše, podle všeho nešlo o nic závažného. Tomáš Chorý byl ovšem přece jen na chvíli ošetřován i za lajnou.
     
    26
    Sparta se dostane k dalšímu volného kopu, tentokrát bylo důvodem lehké podržení dresu ze strany Housky.
     
    27
    Vatajelu sice zkoušel rozehrát na zadní tyč, jenomže zde už úřadovali Jemelka s Radakovičem. Olomouc se pro tuto chvíli znovu se štěstím ubránila.
     
    28
    Vatajelu se nahrnul před bránu a ještě zkoušel hledat Kadlece. Sparťanský útočník ovšem nakonec neuspěl, neboť přihrávku minul. Olomouc se nakonec znovu jen tak tak ubránila díky odkopu přes půl.
     
    29
    Vepřek dnes nehraje svůj nejlepší zápas, neboť i tentokrát místo přihrávky na Plška poslal balón jen do zámezí. Spartě tato situace vyhovuje, takřka zadarmo se totiž dostává znovu k míči.
     
    30
    Falta poslal balón k Vepřkovi, jenomže zde se už postavil do přihrávky Mavuba. Do brejku tak mohl jít Šural, jenomže jemu vysekl balón od nohou Jemelka. Hosté budou kopat rohový kop.
     
    31
    Sparťanský roh moc nebezpečí nepřinesl, neboť Miloš Buchta znovu ukázal své zkušenosti s těmito zápasovými situacemi. Jeho odboxování balónu mimo vápno pomáhá Olomouci k menšímu oddechu.
     
    32
    Sparta prozatím hřišti dominuje, jelikož na hřišti není vidět ta Sigma, která zde řádila v posledních zápasech. Pražané se prakticky ani nemusejí výrazně snažit.
     
    33
    Chorý mohl nahrávat ještě Houskovi, jenomže ve své úmyslu nakonec nepokračoval. Costa mu v jakémkoliv pohybu totiž zabránil, čímž se Sigma musí znovu poroučet na vlastní polovinu.
     
    34
    Hovorka je v této chvíli středem pozornosti, neboť právě kvůli němu sudí Královec přerušuje hru. Na hřiště tak míří znovu maséři, ošetření ovšem proběhne za autovou čárou.
     
    35
    Šural měl na hlavě branku! Sparťanská standardka, která měla podobné parametry jako roh, byla krásně sehraná. Olomouc musela jen tak tak odvracet nebezpečí, útočník Sparty totiž hlavičkoval do rukou Buchty.
    35. Šural hlavičkoval hodně zblízko olomoucké branky, míč však Buchta chytil.
     
    36
    Vatajelu shodil k zemi Chorého, jenomže sudí Královec nařizuje výhodu. Olomouc se tak valí znovu na soupeřovu branku v plné síle.
     
    37
    Vatajelu je v poslední chvíli ústřední postavou na hřišti. I tentokrát si totiž připsal dost nevybíravý zákrok, který ovšem taktéž není odpískán z důvodu výhody. Následně pak stejný hráč zblokoval i ránu Housky, Sigma bude kopat roh.
     
    38
    Sparta je nadále hegemonem před olomouckým vápnem, jenomže svou převahu neumí dostat do většího tlaku na pravém místě. Olomoučtí stopeři tak s bráněním u lajny nemají moc práce.
     
    39
    Hanáci i nadále marně zkoušejí dostávat míče do hloubky obrany soupeře což se ukazuje i v poměru držení míče. Pražané jsou v defenzívě navíc dobře organizovaní.
     
    40
    Frýdek sice signalizoval aut, ale Kalvach balón na hřišti podle všeho udržel. Unikajícího záložníka zastavil až Sáček, Olomouc si tak nakonec autové vhazování provede.
     
    41
    Frýdek zastavil vysoký balón na ose hřiště rukou, což sudímu Královci neuniklo. Olomouc se tak znovu dostane k rozehrávce z vlastní poloviny hřiště.
     
    42
    Na hrací ploše zůstal ležet Sáček, který byl trefen zezadu Vepřkem. Hra je ta nyní na malý čas přerušena, mladý talent je nicméně znovu na nohách. Podle všeho tak nešlo o nic vážného.
     
    43
    Costa se dlouho rozpakoval se znovuuvedením míče do hry, což se moc domácím hráčům nelíbilo. Záchranu před ještě větší averzí učinil Sáček, jenž se svému spoluhráči nakonec nabídl. Pražané nadále pokračují v ofenzivním tlaku.
     
    44
    Sparta si sice hledá prostory na levém křídle, avšak na olomoucké obránce zatím jen marně hledá účinný recept. Sigma pokračuje i v této situaci v pozorné defenzivní hře, která deptá soupeře.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje jednu minutu nad standardní hrací čas!
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas odstartoval parádní ofenzivní podívanou,kterou způsobily dost často otevřené defenzívy. V dalším průběhu duelu se ovšem už oba celky lehce zklidnily, což vyústilo v pokračující defenzivní řež, která neměla výraznějšího aktéra. Sparta se sice možná na konci poločasu dostala do menší převahy, jenomže k potvrzení tohoto faktu brankou se nedostala. Hosté si tak museli vyslechnout negativní reakce fanoušků i za tohoto stavu. Velice napínavý druhý poločas odstartuje přibližně v 19:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Sparta se ve druhém poločasu dostává jako první k míči, což je rychlým pokynem k hurónskému útoku na olomouckou defenzívu. Hanáci se snaží sice udatnš bránit, jenomže Pražané jsou zjevně dost namotivovaní.
     
    47
    Buchta zkoušel vyslat Chorého do rychlého brejku na sparťanskou braku, jenomže Hovorka se Štetinou byly na svém místě. Hanáci se tak musí i v této chvíli vracet na vlastní polovinu.
     
    48
    Centr Vatajelua na hranici malého vápna sice mířila na Kadlece, jenomže do trajektorie pasu ještě skočil Buchta. Sigma se pro tuto chvíli znovu úspěšně ubránila.
     
    49
    Vatajelu se tentokráte dostal k rozehrání standardní situace, avšak ani tentokrát nebyl úspěšným nahravačem. Jeho signál nepochopil ani Mavuba, míč tak skončil prakticky okamžitě za lajnou.
     
    50
    Sparta nyní tlačí, neboť nadvakrát musel Jemelka sklepnout balón na roh. Spartě dnes ale jakoby scházela ofenzivní sila, ani jednou z nabídnutých standartek totiž bránu neohrozila.
     
    51
    Spartě se ani tentokrát nepovedlo pořádně rozehrát, což jen rozlítilo sparťanský sektor. Následný střet Vepřeka s Šuralem nakonec vyhodnocen jako faul nebyl.
     
    52
    Olomouc byla v delším tlaku, kdy jen hledala a hledala mezírku v obranném postavení Pražanů. Už skoro mohl mít autorství první branky zápasu Chorý, jenomže on v rozhodujícím okamžiku selhal. Sparta se znovu se štěstím ubránila.
    52. Chorý sklepával míč ve vápně na nabíhajícího spoluhráče, vynikající zákrok předvedl Mavuba.
     
    53
    Olomoucký roh se po dlouhém nátlaku nepovedl, Falta mířil se svou nahrávkou balón jen na halvu Mavuby. Míč míří za půlící čáru.
     
    53
    Zápas je nyní přerušen. Sparťanský sektor natřikrát odpálil dělbuch, který narušil poklidné fandění. Sudí Královec míří za hlavním pořadatelem.
     
    54
    Podle všeho je vše vyřešeno, neboť se znovu pokračuje.
     
    55
    Faltův centr z rohu mířil přímo mezi tři tyče, jenomže Důbravka byl znovu na svém místě. Sparta bude muset čelit dalšímu rohovému kopu, zřejmě ještě bude ale ošetřován Šural.
     
    56
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do překvapivého vedení! Po obrovském náporu, kdy na Dúbravku letělo asi pět přímých střel, už nedokázala obrana Sparty vydržet tento nápor. MARTIN SLADKÝ tak doslova donesl na noze míč za brankovou čáru, Costa už celou akci hasil marně.
    56. Martin SLADKÝ - 1:0
     
    58
    Josef Šural (SPA) nevybíravě srazil na zem Jemelku, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    59
    Sladký se podle všeho po Houskově nahrávce ocitl v ofsajdu, Sparta si tak může na chvíli od domácího tlaku oddechnout. Hanáci totiž soupeři nabizí rozehrávku u jejich vápna.
     
    60
    Mavuba mířil svou ránu na olomouckou branku, avšak do rány zpoza vápna ještě vskočil obránce Jemelka. Nátlak pražského mančaftu ovšem bude i nadále pokračovat.
     
    61
    Šural se ocitl v ofsajdové situaci při pokusu o nahrávku na penaltový puntík, což je také důvodem přerušení hry. O rozehrávku se postará brankář Buchta.
     
    62
    Chorý srazil k zemi Šurala na půlící čáře v jasné brejkové situaci, což je také důvodem dalšího přerušení hry. Sparta bude rozehrávat z poloviny.
     
    63
    Chorý si připsal v průběhu jedné minuty hned dvě velké šance. Nejprve se při samostatném úniku nedostal přes vyběhnutého Dúbravku, který fantasticky zasáhl, o pár chvil později pak jeho dalekonosná rána mířila těsně vedle.
    63. Dalekonosná střela Chorého šla jen těsně vedle branky Dúbravky.
     
    64
    Tribuny se dočkaly, Sparta ze hřiště posílá Michala Sáčka, na jehož pozici se dostává vytoužený Tomáš Rosický.
     
    65
    Spartě se ani s příchodem českého génia Rosického příliš nedaří, neboť svůj útočný artikl zasekává příliš daleko před soupeřovou bránou. Hanáci jsou v obraně velmi pozorní.
     
    66
    Kalvachova rána z dálky Dúbravku pořádně protáhla, neboť se slovenský brankář musel jen tak tak vyvarovat chyby. Jeho zákrok ovšem nakonec všechny spekulace utnul, míč chytil přímo do rukavic.
    66. Kalvachovu perfektní ránu vytáhl Dúbravka ještě lepším zákrokem.
     
    67
    Chorý si obhodil bránícího hráče, jenomže dalšího protivníka už nepřekonal. Štetina jeho ránu z otočky vyblokoval se štěstím mimo tři tyče, Dúbravka si zřejmě pořádně oddechl.
    67. Chorý je dnes velmi při chuti, jeho nebezpečnou střelu na poslední chvíli zablokoval Štetina.
     
    68
    Olomoucký roh k žádnému vzrušení nakonec nevedl, sparťanská obrana si centr na vzdálenější tyč bez větších potíží ohlídala. Pražané mohou startovat další brejk.
     
    69
    Chorý se střetl s Hovorkou, což nakonec je důvod pro přerušení hry. Sparťanský obránce se nicméně po pár okamžicích zvedá, hosté mohou kombinovat od zadních řad.
     
    70
    Vepřek se nezvládl obtočit kolem Kadlece, za což schytal tvrdý zákrok kopačkou. Hanáci se dostanou k rozehrání od rohového praporku.
     
    72
    Sparta nadále neskutečně presuje, což Olomouc nutí k velmi husté a zatažené obraně. Sigma v posledních minutách odolává jen s velikánskou dávkou štěstí.
     
    73
    Sparta podruhé v zápase střídá. Místo Costy se právě teď dostal na hřiště Tal Ben Chaim.
     
    74
    Frýdek na trávník poslal velmi ošklivě vypadajícím zákrokem Zahradníčka, což na hřišti dost rozvířilo emoce. Hlavně obě lavičky jsou teď na krev, sudí Královec má hodě práce, aby udržel na hřišti řád.
     
    75
    Chorý málem nachytal Dúbravku ve slabé chvilce a odebral mu balón při rozehrávce. V konečném důsledku nicméně pálil po přetahované ve vápně mimo bránu. Sparta si může oddechnout.
    75. Chorý nepotrestal Dúbravkovu chybu v rozehrávce.
     
    76
    Václav Kaldec se vřítil do vápna a rychlou ránou mířící do rohu provětral dlouho nečinného Buchtu. Následná dorážka Ben Chaima už ale mířila mimo bránu, Hanáci ustáli situaci s velký štěstím.
    76. Václav Kadlec spálil tutovku na vyrovnání, Buchta jej vychytal.
     
    77
    Ve vápně zůstal ležet Falta a Buchta, což také nutí aktéry duelu k menší přestávce. Sparta se navíc musí vracet na vlastní polovinu, rozehrávku bude mít Sigma.
     
    78
    Ani v této chvíli, kdy ve sparťanském sektoru vládne pyrotechnika, nepřestává snažení domácí lavičky o uzdravení Falty. Moc nadějně to ovšem nevypadá.
     
    79
    Hanáci poprvé v utkání střídají, místo Šimona Falty jde na hrací plochu Martin Hála.
     
    80
    Sparťané nadále zkouší štěstí před Buchtovou brankou, jenomže nastalá konstelace pro ně není moc příznivá. Olomouc je v defenzívě takřka bezchybná, což je také příčinou hostujícího marasmu.
     
    Dnešní utkání sleduje 11028 diváků.
     
    82
    Štětinův centr sice mířil na brankáře Buchtu, jenomže přesto olomouckému brankáři nadělal pořádné problémy.Míč před ním ještě lehce poskočil, avšak nakonec si poradil.
     
    83
    Martin Frýdek (SPA) neudržel pod pokličkou emoce, což je také důsledkem další udělené karty. Radakovič totiž po jeho strčení skončil v reklamním banneru.
    83. Frýdek zboural v souboji Radakoviče do reklamích panelů za cenu žluté karty.
     
    84
    Hála mohl pokračovat směrem na soupeřovu bránu, jenomže lehká nepřesnost mu v tom nakonec zabránila. Štětina tak přebírá míč a rychle startuje směrem na druhou stranu hřiště.
     
    85
    Domácím nadále obranná taktika relativně vychází, když naposledy poslal Vepřek Ben Haima čistě k zemi. Sigma je momentálně psychicky více v pohodě.
     
    86
    Buchta musel dávat pozor při Mavubově ráně z dálky, jenomže intenzita střeleckého pokusu nebyla až tak vysoká. Odrazem od země se tak balón dostal přímo do rukou domácího brankáře.
     
    87
    Pražané si vybírají své poslední střídání, Jonathan Biabiany nahrazuje na hřišti Antonia Mavubu.
     
    87
    Hanáci si také připravili změnu na hrací ploše, Tomáše Zahradníčka vystřídal Pavel Moulis.
     
    89
    Moulis si obešel Dúbravku a už už zakončoval z pravé strany při samostatném úniku, jenomže hostující brankář dnes předvádí divy. Zákrokem na brankové čáře ještě drží šance Pražanů.
    89. Dúbravka skvělým zákrokem podržel Spartu, když vychytal Moulise.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90+1
    Buchta ve velké skrumáži před brankou ještě dokázal ukrýt míč pod prsy Olomouc nyní brání s velkou bojovností.
     
    90+2
    Olomouc si ještě nachystala taktické střídání, místo forvarda Tomáše Chorého se do zápasu na malý okamžik podívá Jiří Texl.
     
    90+3
    Olomouc nyní čelí už třetímu rohu v řadě, Sparta ovšem nemá dostatečnou sílu na překonaní obránců Sigmy. Hlavně Jemelka s Radakovičem momentálně drží své družstvo nad vodou.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 7:11. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:19.
     
    Po devatenácti letech přichází na řadu změna ve statistikách. Olomouc totiž dokázala udolat sparťanské galacticos, které se sice na Andrově stadionu prezentovalo relativně pohledným výkonem, v útoku to Pražanům ovšem zásadně vázlo. Ne moc dobrá orientace k tomu tak způsobila, že o vítězství se díky šťastně trefě Sladkého raduje Sigma. Olomouc si tímto tříbodovým ziskem pojišťují druhé místo, které jim bude patřit minimálně do příštího víkendu. Sparta je naopak dále ve výsledkovém útlumu, její příčka je dost ohrožena. Ode mě je to z Olomouce vše, přeji hezký zbytek neděle. (20:01:14)

    Johan Čáp

    Branky: 56. Sladký

    Karty:   24. Chorý (OLO) – 58. Josef Šural (SPA), 83. M. Frýdek (SPA)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 7:11. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:19.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (87. Moulis), Houska, Kalvach, Falta (79. Hála) – Plšek – Chorý (90+2. Texl).
    Náhradníci: Reichl – Hála, Manzia, Moulis, Obročník, Štěrba, Texl.

    AC Sparta Praha: Dúbravka – Zahustel, Hovorka, Štetina, Nhamoinesu (73. Ben Chaim) – Sáček (64. Rosický), Mavuba (87. Biabiany) – V. Kadlec (C), M. Frýdek, Vatajelu – Josef Šural.
    Náhradníci: Bičík – Janko, Mandjeck, Kaya, Ben Chaim, Rosický, Biabiany.

    Rozhodčí: Královec – Wilczek, Hájek

    Diváci: 11028
    thejrc.org