Den Haag – Groningen 0:3 (kon.) | Twente – Ajax 3:3 (kon.) | Feyenoord – Arnhem 1:0 (kon.)
Willem II – Heracles 3:1 (kon.)
konec
Feyenoord Rotterdam
1:0 (1:0)
SBV Vitesse Arnhem
Sobota 02.12.2017, 20:45 • De Kuip, Rotterdam • Nizozemská Eredivisie • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní kopané! První polovina nizozemské Eredivisie už je skoro za námi a v prvním prosincovém víkendu je na programu již třinácté kolo. My se společně v tomto online přenosu zaměříme na zápas, v němž Feyenoord Rotterdam přivítá na svém hřišti SBV Vitesse Arnhem. Úvodní výkop je naplánován na 20:45.
     
    Feyenoord Rotterdam

    Minulý ročník byl z pohledu Feyenoordu opravdu povedený, jelikož ze 34 zápasů prohrál pouze čtyřikrát, jeho ofenziva byla ze všech účastníků soutěže nejlepší a nakonec získal i ligový titul. Letos začali Rotterdamští velice dobrými výkony a v úvodních čtyřech kláních nenašli žádného přemožitele. Poté se však tento stroj poněkud zadrhl. Svěřenci trenéra van Bronckhorsta totiž z dalších sedmi mačů vytěžili jen deset bodů, což je na úřadujícího šampióna poměrně málo. Fanoušky ovšem může alespoň trochu těšit střelecká potence nizozemského záložníka Stevena Berghuise, jenž dokázal v lize nasázet už sedm branek. V předešlém kole zajížděl Feyenoord na hřiště Groningenu a bylo z toho velmi potřebné vítězství 2:0.
     
    SBV Vitesse Arnhem

    I pro Vitesse byla loňská sezona vcelku úspěšná. Přestože na svého dnešního soupeře ztratilo propastných 31 bodů, mohlo se těšit z uspokojujícího pátého místa a také postupu do Evropské ligy. V tomto ročníku se mu zatím také vede poměrně solidně, ze třinácti zápasů totiž Arnhem získal 22 bodů a momentálně mu patří šestá pozice, přičemž Feyenoord je za ním pouze díky horšímu skóre. Z dobrých týmových výkonů těží i jednotlivci, takový Tim Matavž se dokázal prosadit už sedmkrát a v tabulce střelců mu patří dělené třetí místo. V rámci dvanáctého kola přivítali žlutočerní minulý týden na svém stadionu ADO Den Haag a díky dvěma gólům v posledních deseti minutách zvítězili 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Feyenoord Rotterdam: Jones – Nieuwkoop, van Beek, Tapia, Nelom – El Ahmadi (C), S. Amrabat, Vilhena – S. Berghuis, N. Jörgensen, Sam Larsson.
    Náhradníci: Vermeer, Bijlow – Diks, St. Juste, Malacia, Toornstra, Hansson, Boëtius, Basaçikoglu, Kramer.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Dabo, Kašia (C), Miazga, Faye – Serero, Mount, Foor – Rašica, Matavž, Linssen.
    Náhradníci: Houwen, Bayazit – Colkett, Bruns, Castaignos, van Bergen, Ali, Büttner, Lelieveld, Oude Kotte.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Jan de Vries, Charles Schaap.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Aktéři tohoto duelu jsou už nachystáni v útrobách rotterdamského fotbalového stánku, za malý okamžik budou rozhodčími přivedeni na hrací plochu
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hlavní sudí van Boekel poprvé foukl do píšťalky, zápas může začít! O úvodní výkop se postarali hostující hráči, kteří dnes nastupují v černožlutých dresech. Jejich soupeř naopak zvolil červenobílou sadu.
     
    2
    Ihned po rozehrávce se k dlouhému nákopu odhodlal Kašia, avšak na nabíhajícího si Matavže byla přihrávka příliš dlouhá.
     
    3
    Po několika odrazech na hranici vápna se balon dostal k Dabovi, který se s ničím nepáral a napálil míč na Jonesovu branku, avšak australský gólman nakonec zasahovat nemusel.
     
    4
    O první ofenzivní akci Feyenoordu se pokoušel i Berghuis, jenže Dabo byl při bránění pozorný a nepustil domácího střelce ke střele.
     
    5
    Rottedamští se snaží držet balon na svých kopačkách a nikam nepospíchají. Nyní si už poněkolikáté vyměnili kulatý nesmysl van Beek s Tapiou.
     
    6
    Larsson si naběhl za obranu na přihrávku El Ahmadiho, jenže si neporadil se zpracováním a jeho následný centr v pohodě zachytila obrana Vitesse.
     
    7
    Matavž se teď snažil aktivně napadat rozehrávku domácích a málem vybojoval míč pro sebe, jenže Amrabat nakonec celou situaci s vypětím všech sil zvládl a může založit útočnou akci svého celku.
     
    8
    Do dobré střelecké pozice se dostal Berghuis, avšak zakončení mu příliš nesedlo, a Pasveer si tak připsal poměrně snadný zákrok.
     
    9
    Rašicu u postranní čáry tvrdě dojel Nelom a rozhodčí píská faul.
     
    9
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Na první branku se v Rotterdamu příliš dlouho nečekalo a domácí se po krásné akci dostávají do vedení! Po parádní přihrávce od Amrabata se k balonu dostal El Ahmadi, jenž sklepl míč pod sebe, kde se nacházel NICOLAI JÖRGENSEN a ten už neměl se zakončením problém.
    9. Nicolai JÖRGENSEN - 1:0
     
    11
    Hosté se pokusili o okamžitou odpověď, jenže van Beek si s kličkujícím Rašicou dokázal poradit.
     
    12
    Po faulu na Vilheny zahrávali domácí volný přímý kop. Jeho exekuce se ujal El Ahmadi, jehož střela ale zamířila pouze do náruče Pasveera.
     
    13
    Matavž nyní předčil ve sprinterském souboji Nelom, domácí hráč ale své zaváhání napravil a slovinskému útočníkovi balon na poslední chvíli ukopl.
     
    14
    Standardní situaci zahrávali i hosté, avšak balon doputoval opět pouze do rukavic brankáře.
     
    15
    Na nervy hostujících fanoušků zabrnkal Dabo, který hodně prohnal Pasveera, jenž na poslední chvíli odkopl míč před napadajícím Jörgensenem.
     
    16
    Dalšího nedovoleného zákroku se dopustil van Beek a Arnhem měl další přímý kop. Střela Matavže byla zblokována zdí na roh.
     
    17
    Rozehrávky se ujal Serero, avšak jeho centr našel pouze hlavu Tapii, který poslal balon daleko od branky Jonese.
     
    18
    Berghuis přenesl hru na levou stranu, kde si ale neporozuměli El Ahmadi s Larssonem, a Rašica se tak dostal k míči doslova jako slepý k houslím.
     
    19
    Po kontaktu van Beeka s Rašicou se borec reprezentující Kosovo poroučel k zemi a hosté se dožadovali penalty, jenže píšťalka sudího zůstala v tomto případě němá.
     
    20
    SBV je v posledních okamžicích daleko aktivnější než Feyenoord. Domácí se nyní neustále brání a nemohou se vůbec usadit na balonu.
     
    21
    Aktivní hra hostů se vyplácí, na Nelomovi vybojoval další standardní situaci Matavž. Exekuce se tentokrát ujal Foor, jenž ale našel jen a pouze hlavu Tapii.
     
    22
    Matavž se z levé strany hnal na branku a přestože byl tísněn van Beekem, dokázal zakončit. Jones měl s jeho střelou problémy, na druhý pokus ale míč zkrotil.
     
    24
    Po dlouhé době zahrozili i domácí, Berghuis centroval z pravé strany na Jörgensena, který byl ale zdvojen a do zakončení se nedostal.
     
    25
    Matavž se už už dostával do samostatného úniku, praporek pomezního ale vylétl vzhůru, a hostující forvard tedy nemohl ve své akci pokračovat.
     
    26
    Balon se teď několikrát odrazil ve vápně domácích a ke střele se málem dostal Mount, před kterým na poslední chvíli odklidil míč El Ahmadi.
     
    27
    Odpískání penalty se po akci Berghuise dožadovali i domácí, avšak z opakovaného záznamu je jasné, že nizozemský křídelník pádu hodně přidal.
     
    29
    Zatím sledujeme velice dobré utkání, které má solidní tempo a jedna útočná akce střídá druhou. Uvidíme, zda se aktérům tohoto mače podaří přidat nějaké branky.
     
    30
    Vilhena se pokusil rychle přenést hru na Larssona, avšak jeho záměr vystihl Dabo, který tak může rozjet protiútok Vitesse.
     
    31
    Berghuis našel svým centrem ve vápně číhajícího Jörgensena, který v krkolomné pozici sklepl míč na Vilhenu, jenž svou pumelicí pořádně protáhl Pasveera.
    31.
     
    32
    Následně měli domácí rohový kop, avšak balon nenašel nikoho v červenobílém.
     
    33
    Berghuis opět nabízel míč pod sebe, kde se tentokrát nacházel El Ahmadi. Ten se snažil obstřelit před sebou stojící obránce, jenže provedení jeho kopu poněkud pokulhávalo a balon skončil vedle branky hostů.
     
    34
    Dabo se na malou chvíli zbavil svého strážce, poté však příliš dlouho váhal a nakonec mu Nelom ani nedovolil odcentrovat.
     
    35
    Vilhena poslal přihrávku do běhu na Larssona, avšak před švédským hráčem domácích zasáhl vyběhnuvší Pasveer.
     
    36
    Mount se dostal s balonem až do šestnáctky Feyenoordu, kde si navedl míč na levou nohu, avšak zakončení mu příliš nesedlo a Jones bude v klidu vykopávat.
     
    37
    Tak teď měli domácí štěstí, jelikož Tapia na hranici malého vápna promáchl a Jones měl poměrně hodně práce s tím, aby chyba jeho spoluhráče neměla katastrofální následky.
     
    39
    A Tapia se zřejmě při v této situaci zranil, jelikož nyní viditelně kulhá. Uvidíme, zda bude jeho indispozice natolik vážná, aby musel střídat.
     
    40
    Larsson neměl komu přihrát, a tak se s ničím nerozpakoval a zkusil Pasveera překvapit dalekonosnou střelou. Hostující brankář se ale zaskočit nenechal a balon v klidu chytil.
     
    41
    Vitesse mělo k dispozici další přímý kop, k jehož exekuci se postavil Mount. Jeho střela sice mířila mezi tři tyče Jonesovy svatyně, jenže domácí brankář byl v dobrém postavením a se zákrokem neměl žádný problém.
     
    42
    Tempo zápasu v posledních minutách malinko pokleslo a začalo se kupit poměrně dost nepřesností.
     
    43
    Do slibné příležitosti se dostal po pasu Jörgensena Berghuius, avšak moc nevěděl, co s balonem udělat a nakonec byl odzbrojen Fayem.
     
    44
    Linssen posílal do pokutového území domácích velice dobrý centr, ale nikdo z jeho spoluhráčů se k jeho nabídce nedostal.
     
    45
    Vypadá to, že Arnhem už chce první poločas dohrát. Obránci si totiž v klidu přihrávají na své polovině a do své kombinaci zapojují i brankáře Pasveera.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Nad rámec úvodní pětačtyřicetiminutovky se nenastavila ani minuta, a hráči tak odcházejí do kabin za stavu 1:0 pro domácí. Na začátku dnešního duelu jsme sledovali velice dobrý fotbal, avšak branku dokázal vstřelit pouze Feyenoord, konkrétně to byl v deváté minutě Jörgensen. Poté se do několika šancí dostali i hosté, vyrovnání z toho ale nakonec vytěžit nedokázali.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z lodivodů se zatím neodhodlal ke střídání. Uvidíme, jestli hráči navážou na atraktivní úvod zápasu a zda ještě budeme svědky nějaké branky.
     
    47
    Jörgensen se dostal s balonem přes dva protihráče, nakonec mu však stopku vystavil Miazga, jenž poslal míč dozadu na Pasveera.
     
    48
    Rašica se nyní šikovně zbavil Neloma, avšak poté si příliš předkopl balon, který mu dokázal ukopnou skluzující van Beek.
     
    48
    Vitesse se dostalo k rohovému kopu, jenže pro centr Mounta si došel Jones, jenž vyboxoval míč daleko od své svatyně.
     
    49
    Larsson se pokoušel ukličkovat Daba, avšak na anglického obránce nevyzrál a je z toho pouze aut pro domácí.
     
    50
    El Ahmadi obdržel přihrávku od Vilheny na hranici vápna a ještě se snažil sklepnout na nabíhajícího si Amrabata, před kterým ale zasáhl Serero, jenž vyvezl balon na útočnou polovinu.
     
    51
    Matavž se poprvé ve druhé poločase dostal do kontaktu s balonem, avšak jeho akci rychle zastavil mávaný ofsajd.
     
    52
    Domácí teď dost zavařili hostující obraně, nakonec se jim ale nepovedlo pořádně zakončit a o šanci je připravil Miazga, který ukopl míč před Vilhenou.
     
    53
    Žlutou kartu dostává Matt Miazga (SBV Vitesse Arnhem).
     
    54
    Po faulu Miazgy dostal Feyenoord výhodu standardní situace, které se ujal Berghuis. Jeho centr mířil na Jörgensena, před nímž na poslední chvíli zasáhl Kašia.
     
    55
    El Ahmadi obdržel těžkou přihrávku od Jonese a nakonec si se zpracováním neporadil. O míč ho obral Serero, jenž uklidnil hru přihrávkou na Kašiu.
     
    56
    Nyní musel hlavní sudí řešit menší strkanici, do které se zapojili hlavně Rašica a Vilhena. Rozhodčí nakonec nevytasil žádnou kartu a situaci vyřešil pouze důraznou domluvou.
     
    57
    Je vidět, že domácí se opravdu nikam neženou a vůbec by se nezlobili, kdyby dnešní zápas vyhráli rozdílem jedné branky.
     
    58
    Nyní to šikovně udělal Larsson, který si počkal, až se k němu stáhne Dabo a poté se nechal faulovat, volný přímý kop pro domácí.
     
    59
    Z toho nic světoborného nevzniklo a hosté se ihned vydali do protiútoku. Vyrovnávacího gólů jsme se nedočkali, avšak ve vápně Feyenoordu došlo ke srážce tří hráčů.
     
    60
    Nejhůře je na tom, zdá se, Tapia, kterého museli ošetřovat týmoví lékaři. Nakonec to ale vypadá, že domácí borec bude schopen pokračovat.
     
    61
    Matavž se opět dostával do dobré šance, ani tentokrát si ale nepohlídal ofsajdové postavení, a opět se tedy nedostal do zakončení.
     
    62
    Berghuis dostal na pravé straně hodně času, avšak příliš dobře s touto příležitostí nenaložil, jelikož jeho přihrávka našla pouze bránícího Kašiu.
     
    63
    Rotterdamští se poté dostali k rohovému kopu, Pasveer si ale pro centr El Ahmadiho v klidu došel a okamžitě vyhodil balon na připraveného Matavže.
     
    64
    Útočník Vitesse sice malou chvilku odolával přesile domácích obránců, poté však jejich tlaku podlehl a o míč přišel.
     
    66
    Hosté už se snaží co nejvíce tlačit do útoku, zatím se jim však nedaří usadit na útočné polovině. Uvidíme, zda jejich hru oživí nově příchozí Büttner, který je již připraven za postranní čárou.
     
    67
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Lassana Faye, přichází Alexander Büttner.
     
    68
    Jonesův výkop se dostal až k Berghuisovi, kterého zradil první dotek s balonem, čehož využil Kašia, jenž tak může rozjet útočnou akci hostů.
     
    69
    Büttner se utrhl na levé straně a poté nabízel balon do vápna, kde ale před nabíhajícím Matavžem zasáhl na poslední chvíli Nelom.
     
    70
    Po následném rohu se balon odrazil k Mountovi, jehož pumelice ze střední vzdálenosti skončila vysoko nad brankou Jonese.
     
    71
    Jörgensen se snažil přibrzdit rozehrávku hostů a velice aktivně napadal Kašiu. Ten ale zužitkoval své zkušenosti a ve spolupráci s Pasveerem se dánského snajpra zbavil.
     
    72
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Tim Matavž, přichází Luc Castaignos.
     
    73
    El Ahmadi se obtočil okolo Büttnera a poté si na nizozemském hráči vykoledoval i nedovolený zákrok, čímž ušetřil několik málo sekund pro svůj tým.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Sofyan Amrabat (Feyenoord Rotterdam).
     
    75
    Feyenoord už se soustředí výhradně na obranu. Důkazem budiž akce Jörgensena, který byl na útočné polovině zcela osamocen.
     
    76
    Hosté mohli zahrozit z přímého kopu, avšak centr Serera skončil pouze v rukavicích připraveného Jonese.
     
    77
    Následně se australský gólman ve službách Feyenoordu vyznamenal znovu, po Mountově rohu totiž vyboxoval balon daleko od své brány.
     
    78
    Vitesse se propracovalo k dalšímu rohu, ani tentokrát to ale branku nepřineslo, protože Mountova nabídka přelétla všechny hráče nastěhované v šestnáctce domácích.
     
    79
    Larsson nyní mohl navýšit náskok svého celku, avšak nakonec si příliš předkopl míč, čehož využil Pasveer, který před švédským hráčem dokázal balon ukopnout.
     
    80
    Domácí hráči jsou už zalezlí na vlastní polovině a soustředí se výhradně na obranu. Naopak hosté se snaží vše cpát před bránu Jonese, avšak zatím se jim příliš nedaří usadit se před pokutovým územím Feyenoordu.
     
    82
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Thulani Serero, přichází Mitchell van Bergen.
     
    83
    Larsson se ocitl v dobré pozici, avšak v rámci úspory času zatáhl balon k lajně, odkud hledal nabíhajícího si Jörgensena, jehož následná střela z voleje pořádně protáhla Pasveera.
     
    84
    Před zahráním rohového kopu se ještě zraky všech aktérů tohoto duelu ubírá směrem k El Ahmadimu, který zůstal na trávníku ležet po kontaktu s Mountem.
     
    85
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Karim El Ahmadi, přichází Jens Toornstra.
     
    87
    Po pár minutách, kdy byl El Ahmadi ošetřován, se konečně rozehrál rohový kop, kterého se ujal střídající Toornstra. Jeho centr ale nenašel nikoho ze spoluhráčů, jelikož pro míč si došel Pasveer.
     
    88
    Domácí nyní šetří čas a obránci si přihrávají balon mezi sebou.
     
    89
    Jörgensen se nyní utrhl svému strážci a ihned se pokusil ohrozit Pasveera. Ten ale zasahovat nemusel, jelikož zakončení domácího borce skončila mimo tři tyče.
     
    90
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Sam Larsson, přichází Jean-Paul Boëtius.
     
    90+1
    Hlavní sudí ještě nastaví čtyři minuty.
     
    90+2
    Vitesse má sice ještě hodně času na vstřelení vyrovnávací branky, jenže domácí si zatím závěr zápasu velice zkušeně hlídají a svému soupeři absolutně nic nedovolují.
     
    90+3
    Dabo našel před vápnem čekajícího Castaignose, který byl však tísněn van Beekem, jenž ho nakonec i s balonem vytlačil za postranní lajnu.
     
    90+4
    Nelom nyní chytře podržel míč u rohového praporku a poté jej napálil do Castaignose a Jones bude vykopávat. Vypadá to, že hosté už vyrovnat nestihnou.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a z tříbodového zisku se dnes radují domácí hráči. Jejich vítězství se zrodilo hned v úvodu první pětačtyřicetiminutovky, o jedinou branku tohoto duelu se totiž v deváté minutě postaral domácí střelec Jörgensen. Ve druhém poločase jsme byli svědky poměrně nezáživného fotbalu a ani jeden z celků nedokázal navázat na výbornou úvodní dvacetiminutovku, v níž šance střídala šanci. Hosté se díky výborné obranné hře Feyenoordu nezmohli ani na závěrečný tlak, a domů tak červenožlutí pojedou s prázdnou a také s vědomím, že jejich dnešní soupeř půjde v ligové tabulce před ně.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 12:13.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Přeji Vám příjemný zbytek sobotního večera a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (22:51:36)

    Jáchym Tůma

    Branky: 9. N. Jörgensen

    Karty:   74. S. Amrabat (FEY) – 53. Miazga (ARN)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 12:13.
    Feyenoord Rotterdam: Jones – Nieuwkoop, van Beek, Tapia, Nelom – El Ahmadi (C) (85. Toornstra), S. Amrabat, Vilhena – S. Berghuis, N. Jörgensen, Sam Larsson (90. Boëtius).
    Náhradníci: Vermeer, Bijlow – Diks, St. Juste, Malacia, Toornstra, Hansson, Boëtius, Basaçikoglu, Kramer.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Dabo, Kašia (C), Miazga, Faye (67. Büttner) – Serero (82. van Bergen), Mount, Foor – Rašica, Matavž (72. Castaignos), Linssen.
    Náhradníci: Houwen, Bayazit – Colkett, Bruns, Castaignos, van Bergen, Ali, Büttner, Lelieveld, Oude Kotte.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Jan de Vries, Charles Schaap
    thejrc.org