Kvalifikace ZOH (ženy): Dánsko - Česko 5:9 (kon.) | Kvalifikace ZOH (muži): Rusko - Česko 5:7 (kon.)
Kvalifikace ZOH (ženy): Česko - Finsko 11:5 (kon.)
konec
Kvalifikace ZOH (ženy): Česko - Finsko

11:5

(0:2, 2:0, 0:1, 3:0, 1:0, 0:1, 2:0, 0:1, 3:0, X:X)

Čtvrtek 07.12.2017, 19:00 • Hala Košutka, Plzeň • Curling
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.
     
    Dámy a pánové, vítejte u sledování dalšího přímého přenosu z olympijské kvalifikace v curlingu. Na závěr dnes úspěšného českého dne nás čeká souboj týmu Anny Kubeškové s Finkami, které na pozici skipa vede Oona Kausteová.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned na úvod posadily české hráčky kámen do kruhů, Immonenová vzápětí velmi výrazně chybuje, když svůj take-out zcela minula a ten jen projel kruhy!
     
    1
    Češky reagují z ruky Kláry Svatoňové guardem před kruhy.
     
    1
    Teď již finský take-out vyšel, ale i přesto asi jen částečná spokojenost Finek. Jejich kámen totiž zůstal v kruzích na kraji. A Češky reagují take-outem a staví na pozici finského kamene ten svůj.
     
    1
    Salmiovirtová zvládla svou pozici lépe, zahrála dobrý take-out a svůj kámen poslala ze hry. Záměr Finek splněn.
     
    1
    Klára Svatoňová s Alžbětou Baudyšovou musely vydatně mést, ale dostáhly kámen do pozice dalšího guardu.
     
    1
    České hráčky zatím v klidu hlídají situaci, nedávají Finkám šanci cokoliv vymyslet v kruzích.
     
    1
    A další finská chyba, kámen nezaroloval za guardy, ale narazil do nich. Mezi kameny je mezera, uvidíme, zda Alžběta Baudyšová zkusí procpat kámen do kruhů touto skulinou.
     
    1
    Nakonec kámen mířil do kruhů z druhé strany, ale nezaroloval za guardy ideálně. Je tak k vyražení a Finky mají šanci o něj schovat svůj za guardy. A to se Finkám velmi dobře podařilo a situace se rázem otáčí. Finky teď útočí na zisk dvojky.
     
    1
    A teď další chybka českého týmu, který neprošel již zmiňovanou skulinou mezi guardy a narazil do kamenů.
     
    1
    Kausteová naopak zahrála velmi dobře a postavila svůj kámen do kruhů. Anna Kubešková teď má těžkou pozici. Finky si totiž vybojovaly šanci na zisk trojky, což by nebyl zrovna výborný úvod.
     
    1
    Kubešková sice zahrála take-out, ale jen jednoho kamene. Finkám tedy zůstává naděje na zisk dvojky.
     
    1
    Kausteová přesto zaútočila na zisk trojky, ale finský kámen před kruhy dovnitř nepostrčila. Finsko boduje i tak za dva a začíná zápas vcelku dobře.
     
    1
    Konec prvního endu.
     
    2
    Začátek druhého endu.
     
    2
    Chyba Immonenové, jejíž kámen byl příliš dlouhý a přejel kruhy. Češky tak mají na začátku snazší situaci a začínají corner guardem na levé straně.
     
    2
    Immonenová chybuje i podruhé! Chtěla postavit center guard těsně před kruhy, ale nezvládla to, opět přehodila a kámen je v kruzích. Lze ho tak ihned vyrazit. To také Svatoňová učinila a drobným rollem postavila druhý guard malinko napravo od středu. Mezi guardy je mezera, kterou se dá házet.
     
    2
    Salmiovirtová to teď prozměnu nedohodila a cesta do kruhů středem je zablokovaná. Její kámen vzápětí vyrazila Plíšková a sama zarolovala doprava, takže cesta středem je opět volná.
     
    2
    Finky teď konečně dokázaly zahrát to, co chtěly. Vyrazily střední český před kruhy, jejich kámen navíc zůstal ve hře, ale mimo kruhy.
     
    2
    Plíšková poprvé zaútočila do kruhů, ale pokus schovat kámen za levý guard se úplně nepovedl. Dá se bez problémů vyrazit.
     
    2
    Juhászová ale chybuje, netrefuje kámen v kruzích, ale právě guard! Češky jsou blízko minimálně dvojce.
     
    2
    Baudyšová poslala kámen na pravou stranu kruhů za zbývající guard, ale také to nedopadlo úplně nejlépe. Finky v případě brilantního kamene mohou zkusit double take out.
     
    2
    Juhászová do toho zatím nešla, vyrazila český kámen blíže středu a nahradila ho svým. Vzápětí totéž udělala i Baudyšová.
     
    2
    Kausteová sice vyrazila český kámen na středu kruhů, ale nehodila to dobře a její kámen odroloval mimo hru. Česká dvojka je blízko.
     
    2
    Kubešková chtěla polat kámen přesně na T-line za levý guard. To první se povedlo, to druhé ne tak docela.
     
    2
    Kausteová hodila to, co musela. Vyrazila jeden český kámen z kruhů a zarolovala do středu. Její kámen je teď nejlepší ve hře, ale je nekrytý a velmi snadný k vyražení.
     
    2
    Kubešková chybu neudělala, vyráží fisnký kámen na středu kruhů, nechala tam svůj, což s dalším českým kamenem v pravé části kruhů znamená dva body pro Češky a vyrovnání skóre!
     
    2
    Konec druhého endu.
     
    Ve třetím endu mají výhodu posledního kamene Finky.
     
    3
    Začátek třetího endu.
     
    3
    Svatoňová začala kamenem téměř do středu kruhů. Immonenová staví corner guard na levé straně.
     
    3
    Svatoňová chtěla zakrýt kámen na kruzích guardem, ale lehce hod přetočila. Immonenová tento kámen posouvá na okraj kruhů a center guard je teď finský.
     
    3
    Plíšková hodila dobrý kámen na okraj kruhů. Zatím nelze vyčistit kruh od všech českých kamenů najednou. Salmiovirtová však reaguje okamžitým vyražením.
     
    3
    Plíšková chtěla schovat kámen do kruhů za dvojici kamenů před nimi, ale nedokázala to a dala Finskám šanci na poměrně snadný double take out. Salmiovirtová to zvládla.
     
    3
    Baudyšová vyrazila fisnký kámen z okraje kruhů. Češky stále mají v kruzích dva bodující kameny a Finky se musí snažit, aby na poslední chvíli nemusely honit aspoň záchrannou jedničku. Juhászová k tomu nakročila celkem dobře.
     
    3
    Baudyšová však znovu dává stejnou situaci. Juhászová již nejde do vyrážení a chtěla poslat kámen do co nejlepší pozice. Tam sice je, ale dá se snadno vyřadit ze hry.
     
    3
    Kubešková teď bohužel svůj hod nezvládla tak, jak by si představovala. Chtěla se zastavit o finský v kruzích a dostat český do nejlepší pozice, navíc aby byl obtížně k vyražení. Ani jedno se nepovedlo.
     
    3
    Kámen Kausteové musely spoluhráčky opravdu hodně dometat, ale zvládly to tak, aby mohly být spokojeny. Pokud teď Kubešková nezahraje aspoň průměrně, mají Finky šanci na 3 body.
     
    3
    Špatná komunikace v českém týmu. Metařky neodhadly rychlost kamene a ten je delší, než bylo potřeba. Ale aspoň nehrozí trojka. Kausteová má relativně snadný hod na dva body.
     
    3
    Jenže Kausteová dvojku nezískává! Poslala kámen velmi pomalu, metařky ho nedokázaly domést před český kámen na začátku kruhů a Finsko z tohoto endu má pouze jeden bod!
     
    3
    Konec třetího endu.
     
    Ve čtvrtém endu má výhodu posledního kamene Česko.
     
    4
    Začátek čtvrtého endu.
     
    4
    Immonenová hodila perfektní center guard, Svatoňová za něj schovala český kámen do středu kruhů.
     
    4
    Immonenová v tomto endu odvedla perfektní práci. Svůj druhý kámen nalepila na český v kruzích. Svatoňová totéž nedokázala, takže její kámen půjde vyrazit.
     
    4
    Finky však do toho nešly a přidaly další korálek na šňůrku. Všech pět kamenů je víceméně za sebou, z toho čtyři v kruzích. Plíšková proto vyráží center guard.
     
    4
    Salmiovirtová však udělala chybu a nezakryla řadu v kruzích novým přesným guardem. Plíšková tak mohla situaci v kruzích rozstřelit, což se podařilo. Sice jeden z českých kamenů kruhy opustil, ale situace je pro Česko docela dobrá.
     
    4
    Juhászová chybuje, nedokázala vyrazit žádný český kámen a navíc odkryla vlastní. Baudyšová naopak hodila perfektně, fisnký kámen je pryč a v kruzích pouze tři české!
     
    4
    Juhászová tentokrát dokázala vyrazit český kámen ze zadní části kruhů, ale nedokázala zarolovat do zákrytu.
     
    4
    Baudyšová skvělý hit and roll, Česky stále útočí na tři body z tohoto endu! Finskou situaci zachrání pouze povedený double take out, který sice je reálný, ale bude to hodně těžké.
     
    4
    Kausteová nehodila dobře! Sice vyrazila jeden český kámen, ale sama také zmizela z kruhů! Trojka pro Česko stále reálná.
     
    4
    České metařky se opravdu hodně zapotily, ale nakonec kámen Kubeškové do kruhů dostaly. Kausteová má poslední šanci na double take out, v případě chyby mohou jít Češky do trháku.
     
    4
    Finkám hodne zatrnulo, ale nakonec vyražený český kámen kruhy opustil! Kausteová navíc neudržela vlastní kámen v kruzích, takže Kubeškové stačí jen umístit kámen do kruhů pro českou trojku!
     
    4
    Tak se také stalo, Kubešková chybu neudělala a výborně sehraný čtvrtý end český tým odměňuje ziskem tří bodů!
     
    4
    Konec čtvrtého endu.
     
    V pátém endu má výhodu posledního kamene Finsko.
     
    5
    Začátek pátého endu.
     
    5
    Svatoňová umístila první kámen na střed do přední části kruhů, Immonenová staví corner guard.
     
    5
    Svatoňová druhým kamenem posunula ten první více do kruhů, ale oba půjdou poměrně snadno vyřadit ze hry. Immonenová však neriskuje double a hází perfektní hit and roll.
     
    5
    Plíšková chybuje. Sice vyrazila finský guard, ale její kámen zůstal před kruhy ve hře, takže je tam guard nový, který teď hraje pro Finsko. Salmiovirtová však také nehodila zrovna dobře.
     
    5
    Ani druhý kámen Plíškové nedopadl tak, jak měl. Na druhou stranu vyšel aspoň plán B vzniklý za pochodu a Češky mají v kruzích dva kameny částečně schované za sebou.
     
    5
    Hrubá chyba Salmiovirtové, která minula take out, její kámen neškodně projel kruhy a rázem je to výhodná pozice pro Česko!
     
    5
    Baudyšová blokuje cestu středem, staví center guard daleko před kruhy. Juhászová ale hodila perfektně z levé strany a umístila svůj kámen do nejlepší pozice.
     
    5
    Ovšem Baudyšová kontruje také velmi dobře, i když ne perfektně. Nalepení se nepovedlo, fisnký kámen ze středu je lehce odsunut a český jde odehrát ze středu pryč.
     
    5
    Avšak Juhászová to teď neudělala nejlépe, nedokázala vystrčit český kámen z nejlepší pozice. Situace na kruzích je nyní velmi zajímavá, oba týmy mají ve hře 3 kameny a v případě chyb skipek se může stát cokoliv.
     
    5
    Kubešková reaguje chytře. Center guardem zakrývá střed kruhů. Češky útočí na jedničku proti. Finky se radí.
     
    5
    Kausteová se rozhodla trefit český guard tak, aby rozstřelila střed kruhů, což se nepovedlo. Guard sice odstraněn, ale to je vše. Problém z finského pohledu zůstal nevyřešen.
     
    5
    Kubešková opět staví center guard a Finky mohou zahrát maximálně jedničku. V případě chyby ani to ne a Kausteová je pod tlakem.
     
    5
    Kausteová nedokázala posunout vlastní kámen poblíž středu do nejlepší pozice, ve které zůstal kámen český a tým Anny Kubeškové poprvé v zápase krade bod proti výhodě posledního kamene! Češky vedou 6:3!
     
    5
    Konec pátého endu.
     
    Následuje krátká přestávka, v šestém endu bude mít výhodu posledního kamene opět Finsko.
     
    V souběžně hraných zápasech pátý end ještě probíhá a stav v nich je vyrovnanější. Stavy po 4 endech:
    Německo – Itálie 3:3
    Lotyšsko – Dánsko 3:4
     
    6
    Začátek šestého endu.
     
    6
    Klasický začátek. Svatoňová zamířila do středu kruhů, Immonenová staví corner guard.
     
    6
    Svatoňová také druhý kámen poslala do středu. Nedokázala ho však úplně nalepit na první, takže v případě potřeby půjdou oba vyrazit najednou. Immonenová reaguje přidáním třetího kamene do řady.
     
    6
    Plíšková hodila výborný hit and roll a v kruzích jsou tři české kameny. To už Finky musí řešit a nezvládly to úplně nejlépe. Na středu zůstaly dva české kameny a finský se v nich neudržel.
     
    6
    Plíšková odstraňuje guard a zatím se zdá, že tento end neskončí žádným velkým finským ziskem, což j pro český tým dobře. Salmiovirtová posílá kámen na přední kraj kruhů.
     
    6
    Baudyšová tento kámen dokázala odstranit, ale zároveň vyrazila i jeden z českých kamenů. To je škoda, ale ne tragédie. Finsko zatím nemá s čím pracovat, naváíc když Juhászová nedokázala přirazit k nejlepšímu českému kameni a zajela až dozadu.
     
    6
    Perfektní hit and stay Baudyšové, na kruzích jsou opět tři české kameny a žádný finský.
     
    6
    Juhászová zahrála úplně stejně. Nedokázala zarolovat po vyražení nejlepšího českého kamene. Pokud Kubešková neudělá chybu, skončí tento end maximálně finskou jedničkou.
     
    6
    Kubešková výborně! Perfektní hit and roll zakrývá kámen v zadní části kruhů a přidělává Kausteové další vrásky na čele.
     
    6
    Kausteová sice dokázala vyrazit nejlepší český kámen, ale těžký double se nepovedl. Pokud Kubešková dokáže fisnký kámen vyrazit, musí Kausteová hrát přesně na jedničku.
     
    6
    Tak se také stane. Kubešková chybu neudělala a na kruzích jsou jen 3 české kameny. Sice snadné na vyražení, ale zůstane finský kámen v nejlepší pozici?
     
    6
    Kausteová tentokrát udržela nervy a chybu neudělala. Vyrazila nejlepší český kámen a nahradila ho svým. Český tým donutil Finky do zahrání jedničky, stále vede a navíc bude mít výhodu.
     
    6
    Konec šestého endu.
     
    V sedmém endu má výhodu posledního kamene Česko.
     
    7
    Začátek sedmého endu.
     
    7
    Immonenová postavila center guard, za který Svatoňová nedokázala zajet přesně. Český kámen je snadné odstranit.
     
    7
    Immonenová nalepila svůj kámen na český. Finky musí útočit a zatím se jim to daří. Svatoňová reaguje nárazem, kterým sice zmizel původní český kámen z kruhů, ale finský je teď odstranitelný.
     
    7
    Salmiovirtová částečně přikryla vlastní kámen. Plíšková ale zahrála dobře, přes center guard odstranila dva kameny z kruhů, kde zůstává jeden finský, ale nekrytý. Plíškové kámen navíc zůstal jako corner guard.
     
    7
    Druhý finský kámen poblíž středu kruhů. Plíškové se sice nepovedl double take out, možná se o něj ani nesnažila, ale i tak je situace na kruzích pro Česko mnohem příznivější.
     
    7
    Juhászová nedokázala nalepit svůj kámen na český v kruzích, který zůstává nejlepší ve hře. Baudyšová navíc celou situaci přikryla a Finsko se teď aktuálně nemůže českých kamenů zbavit.
     
    7
    Juhászová sice dokázala odrazit český kámen z nejlepší pozice, ale nezarolovala tak, jak by potřebovala. Přesto se zdá, že momentálně jsou dva nejlepší kameny na kruzích finské, takže to zase tak špatně nedopadlo.
     
    7
    Baudyšová odstraňuje nejlepší finský kámen a nahrazuje ho svým. Také Kausteová teď řeší, kámen kterého týmu má druhou nejlepší pozici.
     
    7
    Finské metařky musely hodně mést, ale nepřály si tak dlouhý roll. Podle stylu hry a reakcí se zdá, že český kámen je blíže, momentálně dokonce nejlepší ve hře.
     
    7
    Kubešková zahrála perfektně, poslala kámen na volnou pravou stranu kruhů do nejlepší pozice a Finky řeší, jak zahrát hit and roll. Teď se jim hodí onen předchozí dlouhý roll, o tento kámen se nyní mohou zastavit.
     
    7
    Kausteová to ale nedokázala perfektně, sice vyrazila český kámen, ale zarolovala málo, takže její volný kámen na středu je k vyražení, což by znamenalo českou dvojku.
     
    7
    Perfektní hit and stay z ruky Kubeškové! Určitě česká jednička, o případném dalším bodu rozhodne měření dalších dvou kamenů.
     
    7
    Český kámen v měření porazil finský a z tohoto endu má tým Anny Kubeškové dva body! Vítězství v tomto zápase je blízko!
     
    7
    Konec sedmého endu.
     
    V osmém endu má výhodu posledního kamene Finsko.
     
    8
    Začátek osmého endu.
     
    8
    Svatoňová poslala kámen do přední části kruhů, Immonenová staví corner guard. Obvyklá situace.
     
    8
    Svatoňová trefila téměř čistý střed a Immonenová vytváří další corner guard, tentokrát na pravé straně.
     
    8
    Plíšková ostraňuje levý guard, Salmiovirtová za pravý guard schovává svůj kámen do kruhů.
     
    8
    Plíšková splnila své úkoly, také druhý guard zmizel. Salmiovirtová však zahrála velmi dobře, lehce posunula český kámen v přední části kruhů a svůj v nich nechala také.
     
    8
    Baudyšová nekomplikuje situaci a čistí předek kruhů od jednoho vlastního a jednoho finského kamene.
     
    8
    Juhászová přes velké dometání neposlala kámen až do kruhů, je tam nový guard.
     
    8
    Kubešková vyrazila jediný finský kámen z kruhů, situace je opět velmi dobrá. V tom nejlepším případě může zápas po tomto endu skončit.
     
    8
    Juhászová nezvládla take out přes onen nechtěný guard a finská situace je čím dál více složitá.
     
    8
    Krátká debata českého týmu. Výsledek – stavět guardy a nutit Finky je odstřelovat.
     
    8
    Sice se to Kubeškové napoprvé úplně nepovedlo, ale aspoň nalepila kámen na další, takže nejdou vyrazit najednou.
     
    8
    Kausteová řeší, jak ten take out provést. Musí to být velmi přesné.
     
    8
    Rychlý kámen Kausteové byl dokonalý a dostal Finsko z největších problémů. Dva české kameny pryč, třetí se jich ještě dotýká, takže zůstává ve hře. A pak, že to nejde.
     
    8
    Kubešková výborným hit and stay vyrazila finský kámen, zůstala v kruzích a Kausteová musí hrát na zisk jednoho bodu.
     
    8
    Kausteová to zvládla, nepřipustila české body proti a vynucenou jedničkou snižuje na 8:5. Český tým má vše ve vlastních rukou.
     
    8
    Konec osmého endu.
     
    V devátém endu má výhodu posledního kamene Česko.
     
    9
    Začátek devátého endu.
     
    9
    Immonenová podle očekávání staví guard, Svatoňová však až do kruhů kámen neposlala. Její první větší chyba v zápase. Nemělo by to však být nic vážného.
     
    9
    Immonenová staví druhý center guard, Svatoňová však tento kámen neodstanila, pouze nahradila.
     
    9
    Další guard ze strany Finek. Plíšková však přetlak před kruhy trochu čistí.
     
    9
    Salmiovirtová s vydatnou pomocí metařek téměř schovala kámen za guardy do přední části kruhů.
     
    9
    Plíšková znovu výborně dočistila prostor před kruhy, kde nyní zůstává jediný kámen.
     
    9
    Juhászová však poslala kámen až do kruhů, což nejspíše v plánu nebylo. Při troše štěstí může Baudyšová odstranit oba finské kameny z kruhů.
     
    9
    Baudyšová vyráží jen jeden a sama roluje do strany. Omlouvá se, ale není moc za co.
     
    9
    Finky se samy vyřazují ze hry o naději na zdramatizování zápasu, protože Juhászová hodila příliš krátký kámen, který se do hry vůbec nedostal!
     
    9
    Baudyšová zarolovala do kruhů za jediný zbývající guard.
     
    9
    Kausteová sice chtěla poslat kámen na střed kruhů a schovat ho za dva české v lajně, ale nedojela to tam, kam bylo třeba. Kámen málo zatáčel, pro Kubeškovou by to mělo být k vyražení.
     
    9
    Kubešková to zvládla a navíc vlastním kamenem zůstala v kruzích! Tam jsou nyní tři české kameny, žádný finský a Kausteová musí zahrát něco dokonale přesného, nebo zápas pravděpodobně končí!
     
    9
    Finské metařky přemetly kámen své skipky, ten je odkrytý a výrazně vzadu, takže pro Kubeškovou poměrně snadná práce k zisku 4 bodů! Stačí udržet nervy na uzdě!
     
    9
    Anna Kubešková se raduje, zahrála přesně to, co potřebovala! Finský kámen je pryč, její hozený sice také, ale i tak český tým získává z tohoto endu tři body a předčasně ukončuje zápas!
     
    Konec utkání.
     
    Tým Anny Kubeškové ve čtvrtek sehrál dva skvělé duely a vrátil se do hry o postup! Nejprve porazil do té doby bezchybné Dánsko, večer poté přejel chybující Finky, které neměly šanci na úspěch. Rozhodujícím se ukázal již čtvrtý end, ve kterém Češky utekly do trháku, který až do konce utkání kontrolovaly, navyšovaly a definitivně ukončily zápas v devátém endu.
     
    V dalších zápasech tohoto večera se bude rozhodovat až v samotném závěru a jedná se o velké bodové přestřelky. Stavy po 9 endech:
    Německo – Itálie 9:8 (v 10. výhoda Německo)
    Lotyšsko – Dánsko 8:9 (v 10. výhoda Lotyšsko)
     
    Itálie dokázala uhrát v 10. endu bod proti výhodě Německa, vyrovnává na 9:9 a tento duel míří do extra endu.
     
    Také Lotyšsko v desátém endu vyrovnalo na 9:9 a souboj s Dánskem musí do extra endu.
     
    Skipka Německa Daniela Jentschová nedokázala dohodit kámen do nejlepší pozice a Německo, ač mělo v posledních dvou endech výhodu posledního kamene, v nich ztratilo proti Itálii vedení 9:8 a po porážce 9:10 definitivně ztrácí naději na postup na ZOH.
     
    Dánsko naopak výhodu posledního kamene ani využít nemuselo, nemuselo už házet a vítězí po extra endu nad Lotyšskem 10:9.
     
    Jak po čtvrtečním programu vypadá tabulka ženského turnaje?

    1. CHN 3-1
    1. DEN 3-1
    1. ITA 3-1
    4. CZE 3-2
    5. LAT 2-3
    6. GER 1-3
    7. FIN 0-4
     
    V pátek se český tým utká s Itálií a pro zachování reálných nadějí na ZOH musí zvítězit. Boj o první tři pozice znamenající postup do závěrečných bojů o dvě účastnická místa v Koreji se týká již pouze 4 zemí a bude napínavý až do samotného závěru.
     
    Ze čtvrtečního programu je to vše, děkuji za pozornost. (22:11:10)

    Libor Štěpán

    SESTAVY
    Česko
    Skip: Anna Kubešková
    Viceskip: Alžběta Baudyšová
    Second: Tereza Plíšková
    Lead: Klára Svatoňová

    Finsko
    Skip: Oona Kausteová
    Viceskip: Eszter Juhászová
    Second: Maija Salmiovirtová
    Lead: Lotta Immonenová
    ocianews.com