Olomouc – Havířov 2:1 (kon.) | Č. Budějovice – Zlín 3:1 (kon.) | HC Plzeň – Jihlava 2:1 (kon.)
Liberec – Kladno 4:3 (kon.) | Letňany – Třinec 2:6 (kon.) | Sparta – Slavia 2:1 (1:0 po s.n.)
Vsetín – Warriors Brno 5:0 (kon.) | K. Vary – Kometa Brno 4:2 (kon.) | Havlíčkův Brod – HC Litvínov 3:9 (kon.)
Žďár n/S – Chomutov 5:3 (kon.)
konec
HC Olomouc
2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
AZ Havířov
Pátek 08.12.2017, 14:00 • Zimní stadion Olomouc (kapacita: 5500 míst) • Extraliga staršího dorostu • O umístění
Partner:
     
    Havířov nakonec i přes obrovskou snahu v závěru nedokázal najít recept na vyrovnání. Olomouc se totiž prezentovala ve třetí třetině solidní obranou, která byla o chloupek lepší než ta borců z AZ. Ti si totiž nedokázali pohlídat šest minut před koncem Kalačův únik, který nakonec rozhodl o majiteli tří bodů. Domácí se tudíž udrží mezi elitní čtyřkou, Havířov naopak lehce tabulkou poklesne. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek. (16:08:29)
     
    Konec zápasu.
     
    59:25
    Olomouc je nyní v defenzívě velmi pečlivá, což jde proti plánům Havířova. Na hostech je vidět obrovská motivace za vyrovnáním.
     
    58:46
    Olomouc se osvobozuje jen za cenu icingu, do prázdné brány se tak v powr-play logicky netrefuje.
     
    58:33
    Havířovský trenérský štáb si vyžádal oddechový čas!
     
    57:50
    Grygar zkoušel mířit z modré čáry, ale i on trefil jen clonu. Bahounek tak může kotouč vyvézt mimo vlastní třetinu, AZ hraje i nadále velmi sympaticky, s ofenzivním zápalem.
     
    56:48
    Žídek s Karlem Dufkem bez ustání vysílají jednu křižnou nahrávku za druhou, jenomže efekt na rozhýbání soupeře to moc nemá. Olomouc je nyní až překvapivě koordinovaná.
     
    55:34
    Tomeček vlétnul do hloubky olomoucké obrany, avšak finální fáze se mu s velkou smůlo nepovedla. Do jeho rány totiž na poslední chvíli vstoupil spoluhráč z útoku, jehož brusle nakonec dostala puk mimo tři tyče.
     
    54:19
    Hosté ještě rozhodně nic nevzdávají, neboť na Mokrého vysílají jeden projektil za druhým. Mora si tak v posledních pár vteřinách musí srovnat s pobytem jen v obranné třetině.
     
    53:42
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Ve chvíli, kdy na hřišti probíhal jeden brejk za druhým, se Hanáci přece jen dočkali dlouho vytouže branky. Po akci vedené po levém křídle dokázala přihrávka Rutara zmást obranu Havířova, která si tudíž nepohlídala DAVIDA KALAČE. Jeho rána byla rychlejší než přesun Dufka po brankové čáře. Asistence: Adam Rutar, David Štefka.
     
    52:37
    Mora vytrvale svého protivníka presuje, jenomže i nadále bez viditelného výsledku. Olomoucká ofenzivní síla tudíž moc účinku na brankáře Dufka nemá.
     
    51:25
    Hanáci jsou sice v mírné převaze, ale spolupráce Kalače se Štefkou moc nevyšla. Havířov se díky olomouckému zakázanému uvolnění dostane zadarmo před Mokrého.
     
    50:39
    Juhász se ocitl v podobné situaci jako před chvíli, jenomže ani tentokrát neuspěl. V jeho trajektorii totiž stál Rutar, přes něhož už hostující šik nedostal.
     
    49:45
    Juhász se už už dostával do brejku na osamoceného Mokrého, jenomže pohotový Bahounek byl na svém místě. Olomouc tak zabránila možná velké gólové příležitosti, Havířov se nyní musí navíc stáhnout k vlastní kleci,
     
    48:53
    Bochnak je zpět na ledě, ani tentokrát mančaft svou početní výhodu ke skórování nevyužil.
     
    47:44
    Hanáci sice povětšinu času drží kotouč na svých holích, leč překonat obranu soupeře se jim vůbec, ale vůbec nedaří. Havířov tak v oslabení hraje relativně bez nervů.
     
    46:53
    AZ jde znovu do čtyř mužů, v tut chvíli je totiž vylučován Ernest Bochnak (HAV), jenž si připsal faul kolenem.
     
    46:25
    Bochnakova tečovaná rána měla gólové parametry, jenomže nakonec zvláštně odskákala mimo bránu. Hanáci si tak mohou pro tuto chvíli oddechnout.
     
    45:45
    Olomouci se ani tentokráte, po dost nepřesná rozehrávce jí rozhodčí pískají icing.
     
    44:37
    Hanáci jsou v ofenzivním snažení lehce aktivnější než soupeř, jenomže prozatím se jim tento trend nedaří zužitkovat. AZ je v obraně takřka bezchybný, což touze Mory po brance samozřejmě zásadně brání.
     
    43:39
    Uhlíř se vrací po dvouminutovém odpočinku na led, Olomouci se přesilovka i vinou mála střel na ranku využít nepodařila.
     
    42:21
    Indrákova rána asi hosty pořádně vystrašila, neboť puk se ještě otřel o kalhoty Ševečka. Rána ovšem nakonec do branky jen tak tak nezamířila. Dufek tudíž mohl zůstat relativně v klidu.
     
    41:39
    Havířov čeká další oslabení, Josef Uhlíř (HAV) si totiž pomohl v souboji s Hlaváčem až příliš okatě hokejkou.
     
    41:19
    Na Havířovu je vidět obrovské odhodlání změnit aktuální tendenci zápasu ve svůj prospěch, leč prozatím se to moc Slezanům nedaří.
     
    40:25
    Žídek s Bochnakem vytvořili před olomouckou bránou pořádný závar, avšak k zakončení mezi tři tyče se přeci jen nedostali. Mokrý ovšem musel být velmi pozorný, puky létaly těsně vedle tyčí.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    I druhá perioda přinesla nesmírně vyrovnaný hokej, který přinášel velkou porci gólových šancí. Převaha na ledě se postupně přelévala od jednoho týmu k druhému, leč na konci třetiny by se dal za velmi zajímavý poznatek, co se dalšího vývoje utkání týče, označit neproměnné přesilovky Havířova. Olomouc je nyní v menší psychické výhodě, před námi je ještě ovšem minimálně jedna třetina, pokračujeme v cca 15:35.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:41
    I Indrák už se dostal z trestné lavice do hry, dlouhá přesilovka AZ tak překvapivě žádnou branku do sítě Olomouckých nepřinesla.
     
    39:05
    Uhlíř pálil od modré přímo na branku Hanáků, jenomže i tentokrát se zaskvěl brankář Mokrý. Domácí nyní čelí obrovskému tlaku, jenomže prozatím jim obrana se štěstím vše dokázala odbránit.
     
    38:01
    Michal Dufe už je schopen znovu chytat, Marek Štipčák si tak po dvaceti sekundách znovu bude úžívat pohody na střídačce.
     
    37:41
    Havířov nyní musí přistoupit k nepříjemnému kroku, Michal Dufek má zřejmě nějaké technické problémy, místo něj tak do brankoviště zamířil Marek Štipčák.
     
    37:41
    Olomouci se vůbec po taktické stránce tato část duelu nedaří, neboť si vlastní vinou způsobila další dvojnásobné oslabení. Na trestnou nyní taktéž za zdržování zamířil Daniel Indrák (OLO).
     
    37:21
    Olomouc po návratu Lišky už hraje ve čtyřech, jenomže ani to nezabránilo tutovce Karla Dufka. Havířovský forvard pálil v těžkém střeleckém úhlu nakonec těsně vedle brankové konstrukce.
     
    36:31
    Domácí jdou do tří hráčů, Jiří Krátký (OLO) is půjde odsedět trest za zdržování. Havířov tak má výbornou příležitost pro dokonání obratu.
     
    36:05
    Havířov má obrovský tah na branku! Grygar s Janečkem tak nyní pořádně zatápěli olomoucké obraně. Až výborný Mokrý musel celou akci zastavit rozštěpem, AZ ovšem zůstane i nadále ve vlastní útočné třetině.
     
    35:19
    Olomouc se znovu dostane do oslabení Dominik Liška (OLO) nyní neudržel nervy a fauloval v útočné třetině.
     
    34:31
    Havířov zkoušel dostat puk přesně na brankoviště, nicméně ani velikánská aktivita Pindela s Tomečkem k brance nevedla. Mokrý si připsal hned dvojicí přesných zákroků betony, která na sto procent zabránili v inkasování.
     
    33:34
    Další olomoucký brejk skončil znovu velkým neúspěchem, neboť Kalač s Rutarem znovu místo spolupráce volili sólové zakončení. Havířov si tak s ničím prakticky nelámal halvu, zajímavou ránu z přečíslení si tak mohl naopak připsat Hilšer.
     
    32:21
    Olomouc se snaží i nadále aktivně napadat, ale její snažení moc úspěchu nemá. Havířov se tak malými krůčky postupně dostává k čím dál většímu množství příležitosti. Zatím jich vak moc nevyužívá.
     
    31:32
    Rosecký se Štědrým ujížděli na soupeřovu obranu s velkým odhodláním, což se projevilo i při jejich rychlém přehrání defenzivních soupeřů. Následná spolupráce už ovšem nevyšla, Mokrý tak nakonec musel místo přesunu jen zabránit střele z kruhů, což se mu bez potíží zadařilo.
     
    30:57
    Kalač se vrací znovu do hry, Olomouc i přes lehce větší pres Havířova nakonec oslabení ubránila bez inkasované branky.
     
    29:46
    Havířovu se prozatím v této početní výhodě moc nedaří sehrát v kombinaci, olomoucké družstvo tak moc práce v defenzívě nemá. Soupeř se prakticky ještě neprobojoval přes střední pásmo.
     
    28:57
    Olomouc se znovu prokázala v trendu nedisciplinovanosti. David Kalač (OLO) tak za faul kolenem oslabí své družstvo minimálně po dobu dvou minut.
     
    28:25
    Bochnak se nachomýtl ke střelbě od modré, leč nakonec na Mokrého nevyzrál. Olomoucký brankář jeho oblouček dostal pomocí vyrážečky nad horní tyč.
     
    26:07
    Takřka přesně s koncem trestu havířovského Uhlíře se dostali hosté do větší šance, unikající Bochnak ovšem svého brejku nevyužil. Jeho rána mířila přesně na hruď vyjetého Mokrého.
     
    25:35
    Olomouc se vehementně snaží o znovu navýšení vedení, zeď před brankářem Dufkem je však až příliš jistá. Domácí tak povětšinou pálí jen do clonících beků, což nezměnil ani aktivní Kalač.
     
    24:07
    Havířov se nyní dostává do menší šlamastiky, po obranném zákroku Josefa Uhlíře (HAV) pískají stejnému hráči trest za držení protihráče.
     
    23:13
    Hanáci byli v obrovitánském presu, kdy se Rutar spolu s Krátkým dostávali k dorážkám přímo z hranice brankoviště. Rozhozené obrany nicméně nakonec nevyužili, Dufek si tak zapsal minimálně tři špičkové zákroky.
     
    22:35
    Olomouc tlačí na pilu a zvyšuje obrátky, jenomže ani tento možný způsob boje nikam nevede. V bráně se totiž nachází pozorný Dufek, který nedává moc šancí soupeři na vytvoření šance.
     
    21:24
    Krátký měl několik velmi nadějných momentů u soupeřovy klece, jenomže ani jedna z jeho myšlených nahrávek nakonec k úspěchu nevedla. Olomoucká hra je i tentokráte dost rozháraná.
     
    20:28
    Havířovu se podařilo na malou chvíli ustrnout v útočném pásmu, jenomže cesta na branku nakonec byla zavřená. Rutar s Maderem Janečka dokázali vystrnadit až za modrou čáru.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina přinesla velmi vyrovnaný hokej, kdy sice nejprve vládla kluzišti Olomouc, jenomže postupem času se už dostával k šancím i hostující celek. Nejlépe se to potvrdilo vývojem skóre, když sice jako první skórovala Mora, nicméně za pár minutek i vinou menšího tempa kohoutů zahrozili hostí. Vyrovnaný stav tak nabízí ještě parádní podívanou, pokračujeme v ca 14:48.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:31
    Kalač si to šinul přímo na Dufkovu klec, jenomže střelba z mezikruží mu nakonec nevyšla. havířovský brankář jej vychytal lapačkou. Olomouc i nadále zůstane nahrnutá ve své útočné třetině.
     
    18:34
    Štědrý se vrací zpět na ledovou plochu, Olomouc silou vůle své další oslabení taktéž ubránila.
     
    17:43
    Juhász se už už natahoval po puku v době, kdy se před ním vyjímala skoro odkrytá branka. Olomouc však měl neuvěřitelné štěstí, kotouč totiž ve finální moment poskočil.
     
    16:34
    Olomouci moc dlouho pečlivost při bránění nevydržela, neboť právě teď se znovu dostane do hry ve čtyřech. Za ostré podražení Tomečka si půjde na trestnou lavici sednout Jan Štědrý.
     
    16:24
    Žídek je zpět na ledě, hosté tak logicky ustáli své oslabení bez úhony.
     
    15:48
    Domácí mančaft mohutně tlačí, jenomže havířovská obrana je v této fázi duelu takřka bezchybná. V tuto chvíli tak puk znovu míří až za branku Mokrého, odkud musí startovat rozehrávka Hanáků.
     
    14:04
    Olomouc si také zahraje svoji přesilovku, na trestnou lavici zamířil Jan Žídek (HAV) po faulu v útočném pásmu.
     
    13:16
    Havířov právě vstřelil branku!
    Olomoucká obrana nyní opravdu selhává. po rychlé kombinaci se nakonec dokázalo Havířovským Mokrého tak rozhýbat, že pumelice MICHALA JANEČKA z levého křídla už byla pro něj nechytatelná. Puk navíc dotečovala ještě hokejka domácího beka. Asistence: Jan Thiel, Vojtěch Ševeček.
     
    12:54
    Mokrý v této chvíli kouzlí! Rána Janečka totiž mířila do šibenice, jenomže olomoucký brankář puk ještě dokázal dostat ramenem do ochranné sítě. Hosté jsou v přesilovce neskutečně silní.
     
    12:24
    Havířov se dostává k prvnímu přečíslení v zápase, po faulu Davida Kalače (OLO) na unikajícího Karla Dufka se rozhodčí rozhodli domácího hokejistu ocenit menším trestem.
     
    11:46
    Kalač se Štefkou se valili na soupeřovu klec, což způsobilo v obraně hosté menší zmatek. Nakonec se vak z akce nic nevyklubalo, domácí útočníci se při přečíslení i vinou špatného vypočtení pohybu obou dvou autorů selhali v kombinaci.
     
    10:37
    Spolupráce Pindela s Grygarem sice vypadala v prvopočátku nadějně, jenomže nepřesnost ve zpracování prvně jmenovaného nakonec celou akci ukončila. Olomoučtí beci si mohou po dlouhé době lehce oddechnout,
     
    09:27
    Na ledě začíná vzrůstat vzájemná nevraživost, která se nejvíce ukázala v posledním pár okamžicích. U branky Mokrého se totiž do sebe pustily obě pětky, rozhodčí však menší konflikt nakonec rychle utnuli. Hosté jsou i nadále ovšem v tlaku.
     
    08:38
    Havířov nebyl daleko od vyrovnání! Janeček se nejprve dostal až do blízkosti Mokrého, jenomže tváří tvář nakonec selhal. Následná rána z kruhů v podání Juhásze poté proletěla jen kousek od levé tyčky, Olomouc měla obrovské štěstí.
     
    07:26
    Revaj si zkoušel narazit s Ciencalou, avšak tato cesta moc daleko k úspěchu nevedla. O pár chvil později ještě mohl ukázat svou rychlost Pindel, i on se ale dostal ze střeleckého úhlu, když podlehl tlaku obránců.
     
    06:34
    Hanáci se stále snaží o aktivní hru, což jim v této chvíli dovoluje lehký nesoulad v havířovských řadách po obdržené brance. Olomouc je v útočné třetině prakticky hegemonem hřiště, který nepouští soupeře puku.
     
    05:22
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do vedení! Olomouc zvládla ofenzivní nápor a po rychlém průniku podél pravého mantinelu musel kapitulovat i brankář Dufek. Rána DAVIDA ŠTEFKY totiž propadla přesně mezi tyčkou a betonem. Asistence: David Vosátko, Lukáš Pírek.
     
    04:38
    Kalač ujížděl na soupeřovu bránu relativně osamocen, nicméně jeho zakončení moc úspěchu nepobralo. Kotouč se po střele z osy hřiště dostal jen mimo tři tyče na zadní mantinel.
     
    03:35
    Havířov je i nadále v tlaku, Grygarova rána ovšem moc neplechy nakonec nezpůsobila. Mokrý puk dokázal dostat mim tři tyče.
     
    02:36
    Domácí byli před malou chvilkou v tlaku před havířovskou obranou, v tento okamžik se však už Slezané dokázali ze sevření dostat. Olomoucká obrana tak taktéž pozná útočnou sílu soupeře, Mokrý tudíž musí být relativně pozorný.
     
    01:10
    Hilšer zkoušel nahazovaným kotoučem od modré rozhodit brankáře Mokrého, jenomže zamýšlený úmysl až tak moc nevyšel. Olomoucký brankář byl na svém místě a přízemní ránu pohotově vykryl betonem.
     
    00:24
    Olomouc se hned od samého počátku snaží tlačit na soupeřovu polovinu, jenomže tato taktika zatím vychází do ztracena. Havířov je v defenzívě velmi dobře srovnaný.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba mančafty už jsou na hrací ploše, utkání za malý okamžik začíná.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Olomouc: Mokrý (Hasala) – Rutar, Mader, Bahounek, Klesla, Harabiš, Hlaváč, Vosátko, Pírek – Kalač, Štefka, Rosecký, Štědrý, Indrák, Liška, Krátký, Handl, Kret, Dvořák

    AZ RESIDOMO Havířov: M. Dufek (Štipčák) – Uhlíř, Thiel, Máca, Ševěček, Pavelek, Grygar – Mastič, Bochnak, Hilšer, Juhász, Janeček, Revaj, Ciencala, Žídek, Tomeček, K. Dufek, Pindel

    Rozhodčí: Beránek – Rychlý, Dopitová.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Dominik Beránek, na čarách pak budou působit Pavel Rychlý a Veronika Dopitová.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    18.11.2016 Olomouc x Havířov 1:2 náj. (ELSD 16/17)
    21.10.2016 Havířov x Olomouc 2:1 pr. (ELSD 16/17)
    29.09.2016 Olomouc x Havířov 2:5 (ELSD 16/17)
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    HC Olomouc
    03.12.2017 Warrior Brno x Olomouc 1:2
    01.12.2017 Olomouc x Třinec 2:0
    26.11.2017 Litvínov x Olomouc 6:3

    AZ RESIDOMO Havířov
    03.12.2017 Havířov x Žďár nad Sázavou 3:1
    30.11.2017 Mladá Boleslav x Havířov 2:0
    26.11.2017 Havířov x Chomutov 3:5
     
    AZ RESIDOMO Havířov
    Havířovští starší dorostenci na začátku sezóny ukazovali, že jejich síla rozhodně nebude nijak druhořadá, respektive, že mančaft z Moravskoslezského kraje se mezi dalšími konkurenty ve skupině E neztratí. Svěřenci trenéra Tomáše Urbánka totiž dokázali pravidelně bodovat a zažili de facto jen dvě menší výsledkové krize, kdy si připsali shodně tři porážky hned po sobě. Jejich výkonnost se nakonec logicky projevila i v tabulce, kde jen o přesně čtyři body ztratili na příčky zajišťující účast v lepší nadstavbové divizi.

    Skupina II, kde měl být Havířov jedním z hlavních favoritů na přední příčky, ovšem mladíkům AZ překvapivě zatím moc nesedí. Úvodní dvě utkání v tomto okruhu extraligových mančaftů totiž nezvládli, když prohráli s Mladou Boleslaví i Chomutovem. Marasmus v havířovské kabině ovšem přece jen doznal menších korekcí, neboť v posledním kole už AZ dokázal bodovat. Prvním překonaným soupeřem se stal Žďár nad Sázavou. Tento zápasový trend tak Havířov odsoudil až na momentální čtvrtou pozici s šestibodovou ztrátou na vedoucí mladoboleslavské Bruslaře. Co se týče individuálních statistik, zde už Havířovští na čele moc nefigurují. V nadstavbě se bodově daří nejvíc forvardovi Janu Žídkovi, jenž si připsal zatím dvě branky. Daniel Tomeček má pak stejný počet kanadských bodů za dvě gólové nahrávky. V brankařských statistikách má pak druhá nejlepší čísla z celé nadstavbové skupiny Michal Dufek s úspěšností zákroků 94,44 %.
     
    HC Olomouc
    Olomoučtí mladíci nastartovali sezónu až překvapivě rychle, když se dočkávali celkem pravidelně výher, což se jinak Hanákům v posledních sezónách až tak často nestávalo. V první fázi letošního extraligového ročníku ovšem byli nalosováni do relativně silné skupiny, kde se nacházela suverénní Kometa i všemi obdivovaná Salcburk. I proto také svěřenci kouče Karla Berana (jinak trenéra reprezentační šestnáctky) museli strpět účast pouze v nižší nadstavbové skupině. Základní skupina D jim totiž dovolila postoupit jen na čtvrtou příčku.

    Aktuální rozpoložení mančaftu zatím jen dokreslují výsledky z II. grupy. Hanáci si nejprve hladce poradili s Havlíčkovým Brodem, následně sice prohráli v Litvínově, avšak proti Třinci a Warriors Brno mohli mladí kohouti znovu slavit zisk tří bodů. Tyto výsledky tak posílají Moru na momentální druhou příčku. V nadstavbě se zatím bodově nejvíce daří útočníkovi Matěji Kořenkovi, který během čtyř zápasů nasbíral čtyři branky a stejný počet gólových nahrávek. Hned za ním je pak v týmovém pořadí David Štefka s bilancí 4+2. V bráně pak zatím vládne icetimu Vojtěch Mokrý s 94,05 % úspěšností zákroků.
     
    Hezké páteční odpoledne, Extraliga staršího dorostu dnes kromě elitní nadstavbové skupiny nabídne i duely o konečné umístění. Jedním z nich, které se odehrají v rámci 5. kola, bude i měření sil mezi Olomoucí a Havířovem. Utkání startuje ve 14:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 6. Štefka (Vosátko, Pírek), 54. Kalač (Rutar, Štefka) – 14. Janeček (Thiel, Ševeček)


    HC Olomouc: Mokrý (Hasala) – Rutar, Mader, Bahounek, Klesla, Harabiš, Hlaváč, Vosátko, Pírek – Kalač, Štefka, Rosecký, Štědrý, Indrák, Liška, Krátký, Handl, Kret, Dvořák
    AZ Havířov: M. Dufek (Štipčák) – Uhlíř, Thiel, Máca, Ševěček, Pavelek, Grygar – Mastič, Bochnak, Hilšer, Juhász, Janeček, Revaj, Ciencala, Žídek, Tomeček, K. Dufek, Pindel

    Rozhodčí: Beránek – Rychlý, Dopitová
    ocianews.com