Česko – USA 3:9 (kon.) | Švédsko – Kanada 1:3 (kon.)
konec
Švédsko
1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Kanada
Sobota 06.01.2018, 02:10 • Key Bank Center, Buffalo • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Příjemnou sobotní noc! Srdečně vás vítám z arény Key Bank Center v americkém Buffalu, kde nás dnes čeká finále a bitva o zlatu Švédsko -
    Kanada!
    Utkání začíná v 02:00.
    Švédsko překvapivě přešlo přes USA, Kanada postoupila díky výhře nad Českem.
     
    Švédsko ovládlo základní skupinu B a ve čtvrtfinále bylo velkým papírovým favoritem proti Slovensku. Tre kronor nakonec vyhrály jen těsně 3:2 a v semifinále narazily na USA. Seveřané svedli s domácí reprezentací velmi napínavý souboj a nakonec přetlačili zámořského soka 4:2.
     
    Kanada skončila na 1. místě skupiny A a ve čtvrtfinálové bitvě naprosto smetla Švýcarsko 8:2. V semifinále javorové listy vyzvaly českou reprezentaci, a i když brzy prohrávaly 0:1 a Martin Nečas v obrovské šanci zazvonil na břevno, dokonaly hlavně díky přesilovkám velkolepý obrat a slavily sladký triumf 7:2.
     
    Nejproduktivnější hráči:

    Švédsko – Lias Andersson (7 bodů, 6+1)
    Kanada – Jordan Kyrou (9 bodů, 3+6)
     
    Finále proběhne i s českou účastí, a to hned dvojnásobnou! Jedním z hlavních rozhodčích bude Robin Šír a na čáře mu bude pomáhat Jiří Ondráček! Bravo!
    Rozbruslení je v plném proudu

     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Gustavsson (F. Larsson) – Liljegren, Moverare (A), Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Karlström, A. Nylander (A), Andersson (C) – Pettersson, L. Lindström, J. Boqvist – Söderlund, Lundeström, Steen – Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby – Zetterlund.

    Kanada: Hart (C. Point) – Timmins, Mete, Fabbro (A), Clague (A), Bean, Makar, C. Foote – Dubé (C), Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, B. Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – M. McLeod.

    Rozhodčí: Mikko Kaukokari (FIN), Robin Šír (CZE) – Peter Šefčík (SVK), Jiří Ondráček (CZE).
     
    Utkání začne s několikaminutovým zpožděním oproti plánovanému startu, jak je koneckonců u zápasů hraných v zámoří zvykem.
     
    Oba týmy už nastupují na ledovou plochu, utkání za malou chvilku začne.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:27
    Oba brankáři si rychle připsali první zákroky. Gustavsson musel krýt střelu Alexe Formentona, na druhé straně pálil Alex Nylander.
     
    00:59
    Nahození Timothyho Liljegrena tečoval před brankou Isac Lundeström, kotouč usměrnil ovšem mimo tři tyče.
     
    01:19
    Do další šance se tlačil Axel Jonsson Fjällby, Hart si jeho pokus dokázal pohlídat. Následně kotouč skončil v ochranné síti.
     
    01:56
    Boris Katchouk se natlačil ke střele z pravého kruhu, zamířil mimo branku, Gustavsson nemusel zasahovat.
     
    02:25
    Další střela v podání Axela Jonssona Fjällbyho, kterou musel Carter Hart vykopnout betonem.
     
    02:56
    Finále odstartovalo opravdu zostra, Hart musel likvidovat další střelecký pokus od Oskara Steena.
     
    03:27
    Timothy Liljegren šikovně nahodil na zadní mantinel tak, že se odrazil zpátky před branku. Kanadská obrana si dokázala poradit.
     
    03:46
    Kanadská přesilová hra se může dnes poprvé předvést. Za nedovolené bránění je vyloučen švédský obránce Gustav Lindström.
     
    04:09
    Sam Steel se dostal ke střele z pravého kruhu, Gustavsson si s ní dokázal poradit. Kanadský tlak v útočném pásmu ovšem pokračuje.
     
    04:33
    Steel tentokrát střílenou přihrávku našel hokejku Dillona Dubého, jehož chytrá teč zaměstnala Gustavssona. Následně se Švédům podařilo vyhodit.
     
    05:06
    Švédové znovu vyhazují a bránící čtveřice si tak může jít odpočinout.
     
    05:35
    Cale Makar se snažil vypálit tvrdě, ale střela mu vůbec nesedla. Kotouč poslal jen do rohu kluziště.
     
    05:53
    Gustav Lindström je zpátky na ledě, Švédové první oslabení zvládli ubránit. Vhazovat se nyní bude před kanadskou brankou, jelikož se zámořští hráči dopustili zakázaného uvolnění.
     
    06:34
    Švédové mířili do přečíslení tří na dva, Elias Pettersson nakonec vzal situaci na sebe, z úhlu ale nedokázal zamířit mezi tři tyče.
     
    06:57
    Carter Hart v klidu zastavil slabou střelu Liase Anderssona a raději pokryje kotouč ve své výstroji, aby se hra trochu uklidnila.
    Zajímavé srovnání obou finálových soupeřů. Švédové dnes mohou získat teprve třetí zlatou medaili v historii MSJ, Kanaďané útočí už na 17. zlato

     
    07:10
    Další zakázané uvolnění na straně Kanady, vhazovat se bude po pravé ruce Cartera Harta.
     
    07:43
    Přesilovou hru si zahrají také Švédové. Aktivitu při napadání přehnal útočník Jonah Gadjovich a je vyloučen za držení protihráče.
     
    08:13
    Alexander Nylander zkusil překvapit Harta střelou z levého kruhu. Kanadskému brankáři ale téměř nikdo neclonil, a tak neměl moc problém zakročit.
     
    08:40
    Kanaďané dokázali vytlačil Švédy z útočného pásma. Tre Kronor se ale rychle znovu dostali do tlaku.
     
    09:21
    Až nyní se Kanaďanům podařilo pořádně vyhodit a můžou tak občerstvit své řady.
     
    09:43
    Jonah Gadjovich se vrací z trestné lavice, i Kanaďané přečkali první oslabení bez újmy na skóre.
     
    10:15
    Publikum, které z velké části obsadili kanadští fanoušci, se nyní baví několika ostřejšími souboji v krátkém sledu za sebou.
     
    10:54
    Robert Thomas měl slibnou pozici pro střelu, ale těsně před ním se poskládali hned tři Švédové, a tak kanadský útočník téměř neměl šanci prostřelit puk až na Gustavssona.
     
    11:10
    Krátce na to se k další střele protlačil obránce Victor Mete, i s jeho pokusem si poradil Filip Gustavsson.
     
    12:23
    Kanaďané nyní skórovali, jenže krátce před tím už byla přerušená hra. Gustavsson sice ještě neměl kotouč zcela pod kontrolou, rozhodčí Robin Šír si však myslel, že už ano. Fanoušci bučí.
     
    13:05
    Carter Hart zastavil překvapivé nahození Liase Anderssona z ostrého úhlu, k dorážce se snažil protlačit ještě Alexander Nylander, kanadský brankář ovšem pokryl kotouč dostatečně.
    13:05 Anderssonovo lehké nahození v klidu srazil Hart do bezpečí
     
    13:52
    Utkání je zatím zcela vyrovnané, oba týmy si už vytvořily pár slibných příležitostí.
     
    14:23
    V útočném pásmu jsou nyní Kanaďané, Brett Howden si odstoupil trochu od branky a dostal se ke střele, zamířil ovšem mimo tři tyče.
     
    15:00
    Axel Jonsson Fjällby přihrával zpoza branky a ke střele se dostal Glenn Gustafsson, který v těžké pozici vystřelil mimo branku.
     
    15:27
    Filip Gustavsson raději pokryl kotouč pod svou lapačkou, aby znovu trochu uklidnil hru. Po komerční přestávce se bude vhazovat v obranném pásmu Švédska.
     
    15:50
    Další střela Eliase Petterssona byla Fabbrem sražená do ochranné sítě, vhazovat se bude po pravé ruce Cartera Harta.
     
    16:15
    Oskar Steen se obtáčel kolem branky a snažil se zasunout puk u druhé tyčky, Hart tam byl včas. Poté se ke střele dostal Tim Söderlund, i na tu byl Hart připraven.
     
    16:48
    Erik Brännström vyslal další nahození na Hartovu branku, v posledních momentech jsou aktivnější Švédové.
     
    17:17
    Kanaďané se v posledních minutách nemohou dostat do tlaku v útočném pásmu, Švédové překlopili poměr střel na svou stranu.
     
    17:55
    Jesper Boqvist byl kanadskými hráči ostře vytlačen z útočného pásma, následně ale byl rychle zpátky vzadu a překazil kombinaci Kanaďanů.
     
    18:37
    Elias Pettersson poslal kotouč na Hartovu branku tak, aby kanadský brankář musel pokrýt puk a vhazovalo se před jeho brankou.
     
    18:55
    Carter Hart je nyní hodně v permanenci! Nyní musel zakročit proti střelám Fredrika Karlströma a Liase Anderssona.
     
    19:20
    Alexander Nylander se v situaci jeden na jednoho prosadil, střela bekhendem mu ovšem příliš nesedla.
     
    19:46
    Kanadský obránce Conor Timmins se vydal na útočný výlet, který zakončil obkroužením branky a zakončením. Filip Gustavsson byl u vzdálenější tyčky připravený včas.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina finále nabídla hodně vyrovnanou podívanou. Mírně navrch měli Švédové, kteří si vytvořili více střeleckých příležitostí. Kanaďanům zase rozhodčí upřeli gól, když se český sudí Robin Šír příliš brzy upískl. Oba týmy nevyužily po jedné přesilové hře. Po prvních dvaceti minutách je jasné, že rozhodovat budou detaily.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na branku: 15:9
    Trestné minuty: 2:2
    Přesilové hry: 0/1-0/1
     
    Druhá třetina začne přibližně v 2:58.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:37
    Kanaďané znovu vstoupili do třetiny aktivně, snaha Kalea Claguea ovšem vyšla vniveč, ke střele se nedostal. Z následné protiakce se do zakončení neprosadili ani Švédové.
     
    21:06
    Dante Fabbro si neporozuměl se spoluhráči a poslal kotouč jen na zakázané uvolnění. V přerušení pak značně vydýchával dlouhé střídání, na ledě je od začátku třetiny.
     
    21:26
    Švédská akce končí postavením mimo hru, vhazovat se bude v prostoru mezi modrými čarami.
     
    21:49
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanaďané otevírají skóre finále! Z rychlého brejku se prosazuje první útočná formace. Jordan Kyrou zavezl kotouč do útočného pásma, počkal na ideální možnost přihrát do jízdy DILLONU DUBÉMU a kanadský kapitán svůj únik tváří v tvář Gustavssonovi uspěl střelou pod horní tyč! Asistence: Jordan Kyrou a Sam Steel.
    21:49 Dillon DUBÉ - 0:1
     
    22:13
    Do další šance se tlačil Tyler Steenbergen, švédští obránci ho ovšem vytlačili k mantinelu a následná střela neměla přesnost, ani razanci.
     
    22:47
    Kanaďané si při dalším přesunu do útoku dostali do postavení mimo hru, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    23:20
    Rasmus Dahlin šikovně zavezl kotouč do útočného pásma, kde o něj Švédové ale přišli.
     
    23:38
    Zatím největší švédská šance! Alexander Nylander našel v mezikruží zcela volného Isaca Lundeströma, jehož střelu dokázal Hart vytěsnit mimo tři tyče!
    23:38 Hart vytěsnil střelu Lundeströma
     
    24:31
    Alex Formenton mířil po levém křídle do brejku, neměl ale dostatečnou rychlost, a tak se alespoň naslepo pokusil najít spoluhráče. Neuspěl a dopředu mohou zase Švédové.
     
    25:02
    Hraje se v obrovském tempu, čemuž prospívá i minimální počet přerušení. V útočném pásmu se nyní něco snaží vymyslet Švédové.
     
    25:35
    Carter Hart měl značné problémy se skrytým nahozením Rasmuse Dahlina. Následně talentovaný obránce zkusil prokličkovat až k brance, kam však nebyl vpuštěn.
     
    26:13
    Kanaďanům vstřelená branka výrazně pomohla, pokračuje se ovšem ve hře nahoru dolů.
     
    26:40
    Před Timothym Liljegrenem se nyní otevřela díra, kterou švédský obránce využil k tvrdé ráně, jenž skončila těsně vedle levé tyče Hartovy branky.
     
    27:29
    Dlouhou pasáž hry bez přerušení ukončuje Filip Gustavsson, který pokryl kotouč po nahození Danteho Fabbra od pravého mantinelu. Po reklamní přestávce se bude vhazovat před švédskou brankou.
     
    28:00
    Po chybě Danteho Fabbra se do slibné příležitosti dostal Fabian Zetterlund, jeho štiplavý projektil z mezikruží zastavil Hart držadlem hokejky!
     
    28:26
    Jordan Kyrou se pokusil obstřelit obránce Brännströma, jehož postavený blok pokus kanadského útočníka zastavil.
     
    28:49
    Další kotouč v ochranné síti za Hartovou brankou, tentokrát jej tam srazil jeden ze zámořských obránců.
     
    29:27
    Kanaďané se tentokrát v útočném pásmu ke střele nedostali, dopředu mohou znovu Švédové.
     
    29:58
    Útoky obou týmů nyní končí těsně za modrými čarami, vládnou obrany.
     
    30:12
    Rasmus Dahlin se dostal až do zakončení, jeho střela ovšem skončila mimo branku.
     
    30:46
    Švédové nyní znovu zasypali Cartera Harta několika střelami. S tou poslední od Erika Brännströma měl problémy, nakonec kotouč udržel mezi svými betony.
     
    31:21
    Elias Pettersson se dnes zatím velmi těžko prosazuje, v minulých zápasech na šampionátu byl více dominantnější.
     
    31:57
    Krásnou kombinaci, kterou se švédští mladíci dostali od vlastní branky až do zakončení, zakončil střelou z levého křídla Lias Andersson, Hart si připsal další úspěšný zákrok.
     
    32:32
    Kanada si zahraje přesilovou hru. Za zbytečný zákrok míří na trestnou lavici švédský útočník Lias Andersson, který inkasuje menší trest za nedovolené bránění.
     
    33:07
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Máme vyrovnáno, Švédové udeřili při vlastním oslabení! Linus Lindström zatáhl kotouč do útočného pásma, počkal na dojíždějícího TIMA SÖDERLUNDA, který si přebral kotouč a svižnou ranou zavěsil krásně pod horní tyč! Asistence: Linus Lindström a Erik Brännström.
    33:07 Tim SÖDERLUND - 1:1
     
    33:40
    Clagueova střela od pravého mantinelu zaměstnala Gustavssona, který dokázal kotouč odrazit tak, aby číhající Raddysh nemohl dorážet.
     
    34:12
    Švédův se podařilo osvobodit a alespoň útočníci mohou prostřídat.
     
    34:32
    Druhá kanadská přesilovka je u konce, Švédové jsou v plném počtu, Lias Andersson je na ledě.
     
    35:05
    Alex Formenton si nedokázal zpracovat na útočné modré čáře puk, nakonec ale šikovně vyjel zpátky do středního pásma a mohl pokračovat ve hře. Z útoku však nic nebylo.
     
    35:53
    Tyler Steenbergen šikovně napadl švédskou rozehrávku a málem se dostal až ke střele, v útočném pásmu byl ovšem zcela osamocený.
     
    36:27
    Cal Foote se tlačil k dorážce při závaru před švédskou brankou, obrana v čele s Gustavssonem nakonec dokázala nepříjemnou situaci odvrátit.
     
    36:58
    Zakázané uvolnění na straně Švédska, vhazovat se bude po pravé ruce Filipa Gustavssona.
     
    37:30
    Po inkasované brance Kanaďané opět trochu polevili, naopak na koně se znovu dostávají Švédové.
     
    37:56
    Rasmus Dahlin obral za vlastní brankou o kotouč Sama Steela a může rozjet nový švédský útok.
     
    38:23
    Alex Formenton pracoval s kotoučem hodně rychle a nakonec vyslal skrytou střelu směrem na Gustavssona. Ten měl problémy, jelikož zakončení moc nečekal.
     
    38:58
    Dillon Dubé vypálil na Gustavssona z levého kruhu, švédský brankář si připisuje další úspěšný zákrok.
     
    39:19
    V závěru druhé třetiny si Kanada zahraje další přesilovou hru. Za podražení je vyloučen obránce Rasmus Dahlin.
     
    39:43
    Švédům se podařilo vyhodit, což je pro ně hodně důležité, jelikož Kanaďanům moc času do konce třetiny už nezbývá.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina finálového zápasu je u konce. Stále se hraje hodně vyrovnaný hokej plný rychlého bruslení s přeléváním šancí na obou stranách. V prostředním dějství jsme se dočkali už i branek. Nejdříve se prosadili Kanaďané, když v 22. minutě využil svůj únik kapitán Dillon Dubé.

    Problém mají Kanaďané zatím v přesilových hrách, které jim na turnaji extrémně jdou, nicméně dnes zatím příliš ne. V dosavadních třech početních výhodách se neprosadili a v jedné dokonce inkasovali, když se 34. minutě prosadil Tim Söderlund.

    Po 40 minutách hry je tak skóre finálového zápasu mezi Švédskem a Kanadou vyrovnané 1:1.
    Finálové utkání mezi Švédskem a Kanadou sleduje v Buffalu plná aréna

     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku: 25:18
    Trestné minuty: 6:2
    Přesilové hry: 0/1-0/3
     
    Třetí třetina začne přibližně v 3:49.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Kanaďané zkraje třetí části hry pokračují v přesilové hře, Švédům se už ale dvakrát rychle podařilo vyhodit.
     
    40:51
    Taylor Raddysh se dostal ke střele z první, z vrcholu levého kruhu ovšem nedokázal zamířit mezi tři tyče. Následně Švédové opět vyhazují.
     
    41:19
    Rasmus Dahlin se vrací z trestné lavice, Švédové ubránili i třetí oslabení v dnešním zápase a hrají v plném počtu.
     
    41:48
    Timothy Liljegren vyslal nahození od modré čáry a kotouč se málem odrazil k volnému Liasi Anderssonovi, nakonec puk skončil u mantinelu.
     
    42:22
    Carter Hart raději přikryl kotouč pod svou lapačkou před dotírajícím Fredrikem Karlströmem.
     
    43:00
    Kanaďané opět vysunuli svůj forčekink, švédští obránci si s ním ale dokázali poradit.
     
    43:40
    Jordan Kyrou se snažil posunout puk na volné spoluhráče před brankou. Přihrávka neprošla, Švédové následně vyhodili jen na zakázané uvolnění.
     
    44:12
    Kotouč vypadl mimo hrací plochu, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    44:27
    Tyčka nyní zachránila Harta před inkasováním! Od modré čáry pálil Jesper Sellgren.
     
    44:59
    Další problémy pro Cartera Harta, tentokrát po svižné střele Alexandra Nylandera od pravého mantinelu.
     
    45:28
    Švédové jsou i ve třetí třetině střelecky aktivnější, aktuálně vedou 6:1 na pokusy na branku.
     
    46:01
    Další zákrok musel vytáhnout Carter Hart, z pravého křídla střílel Fabian Zetterlund.
     
    46:47
    Po delší době v útoku zase Kanaďané, ani Raddysh, ani Katchouk, však se svými střelami neuspěli.
     
    47:33
    Filip Gustavsson zastavil bekhendovou střelu Bretta Howdena. Kanadský útočník se protáhl po pravé straně až před branku. Následuje komerční přestávka, po níž se bude vhazovat před švédskou brankou.
     
    48:10
    Čtvrtý kanadský útok se v útočném pásmu neprosadil, Drake Batherson oproti fantastickému semifinále, kdy Čechům nastřílel hattrick, dnes prakticky není vůbec vidět.
     
    48:47
    Je to boj, ale zároveň strhující hokej. Je dost reálné, že za současného stavu a výsledku, může rozhodnout jediná branka.
     
    49:12
    Švédští obránci nyní trochu uklidňují hru, když drží kotouč za vlastní brankou, oba týmy střídají.
     
    49:50
    Tim Söderlund vypálil z pravé strany, v těžké pozici ovšem zamířil hodně mimo tři tyče.
     
    50:16
    Kanadský útok zastaven kvůli postavení mimo hru. Boris Katchouk přidal zbytečnou kličku před modrou čarou a spoluhráč s jeho záměrem nepočítal.
     
    50:54
    Obrovská příležitost pro Kanadu v podobě přesilové hry! Za nedovolené bránění míří na trestnou lavici obránce Gustav Lindström.
     
    51:20
    Švédům se dnes ovšem v oslabení daří výborně, nyní znovu už dvakrát dokázali vyhodit.
     
    51:52
    Kanaďané se až nyní dostali do klidné kombinace v útočném pásmu, Filip Gustavsson neměl zatím žádnou práci.
     
    52:29
    Sam Steel si povytáhl kotouč blíže na střed a snažil se prostřelit švédský blok, trefil jen zakleknutého obránce Moverareho.
     
    52:54
    Gustav Lindström se vrací z trestné lavice, Švédsko přežilo i čtvrtou přesilovku Kanady bez inkasované branky.
     
    53:19
    Rasmus Dahlin se po skončení oslabení vydal na útočný výlet, který ač tísněn dokázal z úhlu zakončit. Hart se natlačil k bližší tyči.
     
    54:04
    A další přesilová hra pro Kanadu. Za podražení je vyloučen útočník Fabian Zetterlund.
     
    54:30
    Švédové opět začali oslabení výborně a Tim Söderlund ušetřil pár vteřin s kotoučem v útočném pásmu.
     
    54:57
    Obrovská šance! Steel přihrávkou napříč pásmem našel Jordana Kyroua, který rychle přenesl puk na zcela volného Taylora Raddyshe, který vkleče poslal kotouč jen do brankové konstrukce!
     
    55:14
    Kanaďané se nyní provinili zakázaným uvolněním, hra se tak stěhuje před branku Cartera Harta.
     
    55:40
    Kanadská přesilovka se už blíží ke svému konci, Thomasova střela z pravého kruhu skončila mimo branku.
     
    56:04
    Fabian Zetterlund skáče z trestné lavice zpátky na led, Švédové hrají v plném počtu.
     
    56:37
    Brett Howden vypálil rychle z levé strany, jeho střelu zastavil Filip Gustavsson betonem.
     
    57:09
    Carter Hart si po delší době připisuje úspěšný zákrok, když zastavil střelu obránce Gustava Lindströma.
     
    57:50
    Dillon Dubé vyzkoušel Gustavssonovu pozornost z ostrého úhlu, švédský brankář schoval kotouč do lapačky.
     
    58:20
    Kanada právě vstřelila branku!
    Neuvěřitelné! Kanaďané se přesně 100 vteřin před koncem třetí třetiny prosazují a ujímají se vedení! Conor Timmins si na modré čáře všiml před brankou volného TYLERA STEENBERGENA, který umně tečoval puk za Gustavssonova záda! Asistence: Conor Timmins.
    58:20 Tyler STEENBERGEN - 1:2
     
    58:27
    Švédové se po vhazování ujali puku a Filip Gustavsson rychle míří na střídačku, Švédové zkusí vyrovnat při hře bez brankáře!
     
    58:46
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zdá se, že je rozhodnuto! Švédům se nepovedlo zavézt kotouč do útočného pásma, Liljegren ztratil puk na útočné modré čáře a do brejku proti prázdné brance se vydal ALEX FORMENTON, který snadno skóroval a na kanadské straně během krátké chvíle podruhé vypukla euforie! Asistence: Victor Mete.
    58:46 Alex FORMENTON - 1:3
     
    59:04
    Dillon Dubé se řítil do další šance, rozhodčí mu ovšem odpískali zásah vysokou holí. Vhazovat se tak bude v obranném pásmu Kanady, načež Filip Gustavsson opět opouští svou branku.
     
    59:09
    Tima Söderlunda dohnala frustrace, krátce po vhazování u mantinelu zbytečně napadl jednoho z kanadských hráčů a je vyloučen za hrubost. Za následné průpovídky směrem k rozhodčím inkasuje osobní trest jiný útočník Oskar Steen.
     
    59:31
    Švédové se i ve čtyřech pokusili ještě zaútočit, Steenova střela ovšem skončila nad brankou.
     
    59:50
    Kanadští hokejisté se už v přesilové hře nikam neženou, v klidu si přihrávají na vlastní polovině a čekají na konec.
     
    Konec zápasu.
    Bezprostřední euforie kanadských mladíků

     
    Máme za sebou úžasné finále krásného juniorského světového šampionátu! Po třech letech se na trůn vrací Kanada, která ve finále proti Švédsku o titulu rozhodla až v samotném závěru.

    Utkání bylo dlouho vyrovnané, mírně aktivnější byli Švédové, kteří si vytvořili více střeleckých příležitostí. Navíc se Evropanům dařilo bránit smrtící kanadské přesilovky.

    Do vedení šli ovšem Kanaďané, když se na začátku druhé třetiny prosadil po výborně sehrané akci kapitán Dillon Dubé. Švédové vyrovnali v 34. minutě, když se v oslabení parádně trefil Tim Söderlund.

    Ve třetí třetině zvonila tyč na obou stranách, Kanaďané promrhali hned tři přesilové hry. Nakonec se ale dočkali. V 59. minutě vstřelil vítěznou branku Tyler Steenbergen, poslední kanadský útočník, který čekal na vstřelenou branku.

    Pár vteřin na to přidal ještě jeden gól Alex Formenton, který trefil prázdnou branku a potvrdil kanadskou euforii.
     
    Statistiky dnešního zápasu:

    Střely na branku: 36:28
    Trestné minuty: 22:2
    Přesilové hry: 0/1-0/6

    Nejlepší hráči utkání:
    Tim Söderlund (SWE) – 1+0, 2 střely, +/- 0, čas na ledě 16:26
    Carter Hart (CAN) – 35 úspěšných zákroků, 1 inkasovaný gól, úspěšnost zákroků 97,2%
    Švédský kapitán Lias Andersson hodil stříbrnou medaili divákům, jeden z fanoušků si tak odnesl velmi zajímavý suvenýr

     
    Konečné pořadí MSJ 2018:

    1. Kanada
    2. Švédsko
    3. USA

    4. Česko
    5. Rusko
    6. Finsko
    7. Slovensko
    8. Švýcarsko
    9. Dánsko
    10. Bělorusko – sestupuje

    Nejlepším brankářem turnaje se stal Filip Gustavsson ze Švédska, nejlepším obráncem jeho spoluhráč Rasmus Dahlin a nejlepším útočníkem pak Američan Casey Mittelstadt, jenž byl s 11 body (4+7) i nejproduktivnějším hráčem turnaje. Nejlepším střelcem se pak s devíti góly stal Kieffer Bellows z USA.
    Do All Star týmu turnaje se vešel i český útočník Filip Zadina!

     
    To je ode mě pro tuto chvíli všechno, přeji vám krásný zbytek víkendu a u dalších online přenosů se s vámi loučím na počtenou! (04:41:40)
    Marken.cz

    Adam Lacek

    Branky a nahrávky: 34. Söderlund (L. Lindström, Brännström) – 22. Dubé (Kyrou, Steel), 59. Steenbergen (Timmins), 59. Formenton (Mete)


    Švédsko: Gustavsson (F. Larsson) – Liljegren, Moverare (A), Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Karlström, A. Nylander (A), Andersson (C) – Pettersson, L. Lindström, J. Boqvist – Söderlund, Lundeström, Steen – Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby – Zetterlund.
    Kanada: Hart (C. Point) – Timmins, Mete, Fabbro (A), Clague (A), Bean, Makar, C. Foote – Dubé (C), Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, B. Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – M. McLeod.

    Rozhodčí: Mikko Kaukokari (FIN), Robin Šír (CZE) – Peter Šefčík (SVK), Jiří Ondráček (CZE)

    Diváci: 17544
    thejrc.org