W. Brémy – Hoffenheim 1:1 (kon.) | Frankfurt – Freiburg 1:1 (kon.) | Augsburg – Hamburg 1:0 (kon.)
Hannover – Mohuč 3:2 (kon.) | Stuttgart – Hertha 1:0 (kon.) | RB Lipsko – Schalke 3:1 (kon.)
konec
RB Lipsko
3:1 (1:0)
FC Schalke 04
Sobota 13.01.2018, 18:30 • Red Bull Arena, Lipsko • Německá Bundesliga • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi týmy RB Lipsko a FC Schalke 04!
     
    RB Lipsko

    Kometa předchozího ročníku nejvyššího ročníku nevstoupila vůbec špatně ani do této sezóny. Na konci kalendářního roku však Lipsko ztratilo formu a z posledních čtyř zápasů získalo jen dva body za remízy s Mohučí a Wolfsburgem. Týden před Vánocemi svěřenci hlavního trenéra Ralpha Hasenhüttla na domácím hřišti hostili berlínskou Herthu a přesto, že prakticky celý zápas hráli přesilovku, prohráli 2:3. V bundesligové tabulce se Lipsko propadlo na páté místo, avšak na druhé Schalke ztrácí pouze dva body. V prvním soutěžním zápase roku 2018 v dresu s býky na hrudi nebudou moci nastoupit Marcel Halstenberg a Emil Forsberg.
     
    FC Schalke 04

    Klub z Gelsenkirchenu po několika slabších sezónách zažil výrazný vzestup a zažil velmi povedenou první polovinu sezóny. S bilancí osmi výher a šesti remíz patří svěřencům trenéra Domenica Tedesca druhé místo, ze kterého ztrácí na vedoucí Bayern propastných čtrnáct bodů. Schalke se tak musí dívat hlavně pod sebe, neboť na osmý Frankfurt ztrácí lehko dostižitelné čtyři body. Ani Schalke nemělo na konci roku nějak oslnivou formu, ve čtyřech z předchozích pěti zápasů získalo pouze bod, naposledy se tak stalo při venkovní remíze 2:2 s Frankfurtem. Na hostující straně se s největšší pravděpodobností neobjeví zranění Pablo Insua s včerejším narozeninovým oslavencem Leonem Goretzkou.
     
    Vzájemné zápasy

    19.08.2017 Schalke – Lipsko 2:0
    23.04.2017 Schalke – Lipsko 1:1
    03.12.2016 Lipsko – Schalke 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    RB Lipsko: Gulácsi – Laimer, Orban (C), Upamecano, Bernardo – Kampl, Demme, Keïta, Bruma – Sabitzer, Augustin.
    Náhradníci: Mvogo – Konaté, Klostermann, Kaiser, Ilsanker, Y. Poulsen, Werner.

    FC Schalke 04: Fährmann (C) – Stambouli, Naldo, Nastasić – D. Caligiuri, Schöpf, Meyer, Harit, Oczipka – Burgstaller, Di Santo.
    Náhradníci: Nübel – McKennie, Bentaleb, Konopljanka, Kehrer, Pjaca, Embolo.

    Rozhodčí: Aytekin – Dietz, Beitinger.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v kompletně modrých, zatímco domácí v bíločervených dresech.
     
    2
    Di Santo navázal na snažení atakovaného Harita a získal pro Schalke první rohový kop. Po něm zakončoval právě zmíněný Harit, ale Gulácsi nepříliš prudkou střelu z dálky zpacifikoval.
     
    3
    Levá strana obrany Schalke nepustila domácí hráče do blízkosti Fahrmanna a Oczipka z klidu vhazuje.
     
    4
    Naby Keita pronikl do velkého vápna a dával míč pod sebe Kamplovi. Ten už střílet nemohl, neboť byl máván předchozí ofsajd.
     
    5
    Lipsko drží míč na vlastní polovině a jen složitě se posouvá dopředu. Hosté totiž zahustili prostor uprostřed hrací plochy.
     
    7
    Stále se hraje hodně daleko od obou branek. Úvod zápasu se tak odehrává v naprosto klidném duchu.
     
    8
    Z nenápadné akce několika málo hostujících hráčů resultovala Burgstallerova střela z pravé strany. Gulácsi ji ale zlikvidoval a se spoluhráči se pak ubránil i nařízenému rohovému kopu.
     
    9
    Daniel Caligiuri potáhl míč po pravé straně a zastavil ho až Bernardo, jehož zákrok na kraji hřiště zabarikádoval Schalke cestu do vápna.
     
    10
    Bruma v souboji dvou sedmnáctek neobešel Stambouliho. K nelibosti domácích fanoušků rozhodčí nařídili aut ve prospěch hostů.
     
    11
    Domácí velmi rychle získali míč zpět do svého držení, jenže kvůli faulu Bernarda na Caligiuriho jej museli zase odevzdat.
     
    13
    Meyer převzal balón od Harita a přenesl jej doleva k Oczipkovi, který se rozhodl zahrát na jistotu a vrátil hostující akci o několik metrů dozadu.
     
    14
    Bruma neobešel přes Stambouliho, ale vykoledoval si alespoň faul, po kterém domácí mohou poslat dlouhý pas do pokutového území.
     
    15
    Hráči Lipska zvolili konstruktivnější řešení, což se neukázalo být jako dobrá varianta. Fährmannova branka v žádném ohrožení nebyla.
     
    16
    Držení míče: 57% – 43%.
     
    17
    Benjamin Stambouli se nenechal obehrát Brumou a z několikátého vzájemného souboje vzešel vítězně. Následuje odkop od branky Ralfa Fährmanna.
     
    18
    Těžkopádný přechod Schalke do útočné fáze skončil ofsajdem a rozehrávkou domácích obránců.
     
    19
    Keita získal míč na útočné polovině a ihned vyrazil do útoku. Po narážečce se spoluhráčem ho však v pokutovém území čistě zastavil Stambouli.
     
    20
    Bruma byl odstavený od balónu jen díky faulu. Domácí tak budou kopat standardní situaci z poměrně velké dálky.
     
    21
    Willi Orban hlavou sklepával dlouhý pas k malému vápnu, kde našel jenom Fährmanna. Brankář Schalke s trochou problémů balón zkrotil ve své náruči.
     
    22
    Hosté zatím mají velké problémy s kontrolou balónu. I na vlastní polovině čelí nepříjemnému napadání Lipska.
     
    24
    Pokračuje velký boj o střed hřiště, který nabízí naprosté minimum zajímavějších momentů. I proto na stadionu panuje spíše chladná atmosféra.
     
    25
    Amine Harit měl zablokovanou cestu k balónu, když ho Bernardo zasáhl loktem do obličeje. Schalke pokračuje rozehrávkou z hloubi pole.
     
    26
    Ani Bastian Oczipka nevymyslel nic, co by zvedlo diváky ze sedadel. Jeho nákop skončil v rukavicích brankáře Gulácsiho.
     
    27
    Amine Harit snadno přešel přes Laimera a vletěl do pokutového území. Svou akci zakončil přihrávkou do druhé vlny, jenomže Schöpf na ni navazál hodně netrefenou střelou z nějakých třiadvaceti metrů. Gulácsi zasahovat nemusel.
     
    28
    Guido Burgstaller natáhl ke střele z delší vzdálenosti a pořádně protáhl Gulácsiho, který zabránil gólu pohotovým skokem k levé tyči.
    28. Guido Burgstaller (SCH)
     
    29
    Na domácí svatyni přiletěla další pořádná pumelice zpoza šestnáctky. Tentokrát ji vyslal Alessandro Schöpf a Gulácsi měl co dělat, aby vytěsnil míč na rohový kop.
     
    30
    Domácí postupná akce zůstala bez zakončení a na řadu přichází jen rutinní Fährmannova rozehrávka od hostující branky.
     
    31
    Franco Di Santo obešel Laimera a poslal míč před Gulácsiho. Těsně u něj ve skluzu zasáhl Upamecano a daroval hostům další rohový kop.
     
    32
    Z rohu ani následného vhazování Oczipky Schalke tentokrát nezahrozilo. Harit byl po autu zdvojený a na levé straně o míč přišel.
     
    33
    Rozběhnutý Di Santo prudce zastavil na pravém okraji vápna a při snaze pokrýt si míč fauloval Demmeho. Obrana Lipska si tak může na chvíli oddechnout.
     
    34
    Naby Keïta se probil přes Meyera do pokutového území, nicméně razantní stopku mu vystavil Naldo. Je z toho jen domácí roh.
     
    35
    Marcel Sabitzer nevymýšlel nic složitého a vypálil z dobrých třiceti metrů. Fährmann ale měl dobrý výhled a velmi jistě zakročil.
     
    36
    Žlutou kartu dostává Marcel Sabitzer (RB Lipsko).
     
    37
    Benjamin Stambouli ve vlastním vápně podrazil Brumu. Rozhodčí byl nekompromisní a nařídil v domácí prospěch pokutový kop!
     
    38
    Míč si na penaltový bod postavil Jean-Kévin Augustin a ze svého pohledu vystřelil lehce doprava. Míč letěl pro brankáře v ideální výšce a Fährmann ho vyrazil!
    38. Augistin penaltu neproměnil
     
    40
    Bernardo roztáhl hru k levé postranní čáře, ovšem Cagliuri přistoupil k Brumovi a přinutil ho vrátit míč do středu hřiště.
     
    41
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou v jednačtyřicáté minutě do vedení! Kevin Kampl přihrál míč na osu hřiště NABYMU KEITOVI, jehož střelu z delší vzdálenosti bránící Naldo smolně odrazil do protipohybu Fährmanna, jenž byl po teči naprosto bez šance.
    41. Naby KEÏTA - 1:0
     
    43
    Burgstaller na hranici vápna pouštěl Haritovu přihrávku za sebe, ale tam už byli připravení pouze obránci v bílém dresu Lipska.
     
    44
    Pokračující akce Schalke narazila na výrok pomezního rozhodčího, jenž viděl postavení mimo hru.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Benjamin Stambouli důrazně zajel do Keity. První půle se v poklidu dohraje s míčem na domácích kopačkách.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Utkání dvou týmů z horní třetiny tabulky začalo v poklidném tempu a přes pětadvacet minut trvalo, než byly k vidění první zajímavé situace. Atraktivnější pasáž hry odstartovaly dvě hostující střely z dálky, kdy Gulácsi musel vytáhnout zákroky proti Burgstallerovi a Schöpfovi. V osmatřicáté minutě naopak mohlo udeřit na druhé straně, leč Augistin nařízenou penaltu neproměnil. Fanoušci Lipska přesto nemuseli smutnit dlouho, neboť o pár desítek sekund později si Keitovu střelu z dálky srazil do sítě Naldo a domácí od té chvíle vedou 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů nesáhl v rámci poločasové přestávky ke střídání, a tak se na obou stranách pokračuje v základních sestavách.
     
    47
    Naby Keita v souboji s Caligiurim inkasoval nějakou ránu do oblasti hrudníku a chvíli zůstal ležet na hrací ploše. O nic vážného by se ale jednat nemělo.
     
    48
    Marcel Sabitzer zahrál rukou a menší obléhání Fährmannovy branky kvůli tomu muselo minimálně na několik desítek sekund skončit.
     
    49
    Sabitzer na levém křídle neobešel Nalda, který si podle názoru rozhodčího pomohl faulem. Domácí budou kopat standardku z kraje hřiště.
     
    50
    Daniel Caligiuri chtěl odkopnout Sabitzerův centr a přitom trefil míč takovým způsobem, že ho poslal do břevna vlastní branky! Nechybělo moc a Schalke si dalo víceméně druhý vlastní gól.
     
    51
    Gulácsi se taktéž malinko ukopl a míč poslal do velké výšky. Hosté ho ale nevybojovali a ze zámezí vhazuje Kondrad Laimer.
     
    53
    Matija Nastasić hodně špatně načasoval zákrok proti Brumovi a za zmaření rozvíjející se šance viděl žlutou kartu.
     
    54
    Z nařízené standardky Lipsko nic nevytěžilo. Prodloužený centr zaplul do náruče brankáře Ralfa Fährmanna.
     
    54
    Žlutá karta míří také na konto Nabyho Keïty, který místo balónu zezadu trefil Alessandra Schöpfa.
     
    55
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Franco Di Santo, přichází Breel Embolo.
     
    55
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Alessandro Schöpf, přichází Marko Pjaca.
     
    55
    Schalke právě vstřelilo branku!
    Hosté po dvojím střídání okamžitě vyrovnávají na 1:1! Daniel Caligiuri kopl standardní situaci přesně na hlavu NALDA, který využil obrovského nedůrazu obrany Lipska a koníčkem poslal míč pár centimetrů vedle rukavice Pétera Gulácsiho.
    55. NALDO - 1:1
     
    58
    Marcel Sabitzer si navedl míč více ke středu, ale pomalá přízemní střela se horko těžko dopotácela k Fährmannovi, jemuž stačil k zachycení míče zcela rutinní zákrok.
     
    59
    Matija Nastasić se postavil před Brumu a jeho tvrdou ránu z nějakých sedmadvaceti metrů zablokoval. Muselo to bolet, ovšem stoper Schalke plynule pokračuje ve hře.
     
    60
    Střídající Embolo se nebojácně dral za míčem, ale na hranici pokutového území si pomohl lehkým útočným faulem na Bernarda.
     
    62
    Hra se znovu malinko uklidnila. Ani jednomu z týmů se nedaří na delší dobu kontrolovat míč na svých kopačkách.
     
    63
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Jean-Kévin Augustin, přichází Timo Werner.
     
    64
    Caligiuriho přízemní pas z pravé strany domácí obrana jednoduše zneškodnila, ovšem kvůli faulu na Maxe Meyera akce Schalke pokračuje.
     
    65
    K míči se znovu postavil Caligiuri, ale nákop vpřed byl o něco kratší, než bylo potřeba. Balón do bezpečí odhlavičkoval Bernardo.
     
    66
    Breel Embolo se prorval k míči a na hranici pokutového území ho posunul trochu doleva k Burgstallerovi. Jeho střelu na poslední chvíli zablokoval Willi Orban.
     
    67
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Naby Keïta, přichází Yussuf Poulsen.
     
    69
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se podruhé v zápase radují z vedoucí branky! Naldo odzbrojil Poulsena, ale při snaze vyvézt balón dopředu zaváhal. Sabitzer vzápětí dloubl míč do vápna, kde ho Laimer zprava posunul na střed a TIMO WERNER si při zakončení počínal mazácky.
    69. Timo WERNER - 2:1
     
    71
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    A hned vzápětí se Lipsko prosadilo potřetí! Všechno opět odstartovala laciná ztráta, když Haritovu přihrávku ve středovém kruhu vystihl Sabitzer. O malou chvíli později už Timo Werner z pravé strany přihrál do ohně a BRUMA neomylně vypálil nad ruku marně zasahujícího Fährmanna.
    71. BRUMA - 3:1
     
    73
    Bruma v protiútoku tři na tři míč neudržel. Werner ho záhy vybojoval zpět, ale pak s ním vyběhl do autu.
     
    74
    Schalke se snaží najít ztracenou půdu pod nohama, ale čtvrt hodiny před koncem by potřebovalo co nejrychleji přejít na útočnou třetinu hřiště.
     
    75
    Bruma přeletěl přes Stambouliho, kterému byl poněkolikáté odpískán faul. Míč se tedy vrací do držení Lipska.
     
    76
    Netrvalo to dlouho, protože Timo Werner nesladil svůj náběh se spoluhráčovou přihrávkou a ta prošla do zámezí. Vhazuje Oczipka.
     
    77
    Demme podrazil Harita a dal hostům možnost rozehrát standardní situaci. Z levé strany centroval Oczipka a našel pouze hlavu jednoho z domácích obránců.
     
    78
    Pjaca to zkusil individuálně a posunul hostující akci až k vápnu. Po přihrávce z levého křídla ale dobře zasáhl ideálně postavený Bernardo.
     
    79
    Bernardo znovu dobře uhlídal míč před vlastní šestnáctkou a ve spolupráci s Gulácsim ho poslal doprostřed bojiště.
     
    80
    Nechybělo moc a domácí vedli už o tři góly! Proti byl brankář Fährmann, který nejprve vychytal Sabitzera a poté sledoval spoluhráčův zásah proti dorážce Wernera. Další dorážku už zase zlikvidoval hostující gólman.
    80. Schalke přečkalo tři šance bez úhony
     
    82
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Amine Harit, přichází Jevhen Konopljanka.
     
    83
    Bruma byl během další individuální akce vytlačen Stamboulim do autu. Fährmann rychle uvedl míč zpět do hry a Schalke se pokouší jít vpřed.
     
    84
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Bruma, přichází Stefan Ilsanker.
     
    85
    Na trávníku malinko vzplály emoce. nicméně hlavní rozhodčí několik ostrých zákroků přešel bez výraznějšího povšimnutí.
     
    86
    Hosté se při ofenzivní akci sami vyhnali ven z hrací plochy. Následoval aut Bernarda a Meyerův čistý zákrok proti rozběhnutému Poulsenovi.
     
    87
    Daniel Caligiuri vyrostl jako strom před běžícím Demmem a za tvrdý bodyček vyfasoval napomenutí žlutou kartou.
     
    89
    Žádný výrazný nápor Schalke se v závěru zápasu nekoná. Domácí by si svůj dvoubrankový náskok už měli pohlídat.
     
    90
    Timo Werner hru Lipska nesmírně oživil. Nyní tahal míč vpřed a přes couvajícího Nastastiće vypálil z úhlu jen těsně vedle Fährmannovy brány.
     
    90+1
    Nad rámec vrcholícího druhého poločasu jsou přidány další tři minuty navrch.
     
    90+2
    Caligiuri si dal záležet na centru, který k Embolovi neprošel. Max Meyer si pak šteloval míč na střelu z dvaceti metrů, ale přitom se ho dotkl rukou, což rozhodčí postřehli.
     
    90+3
    Poulsen trochu prováhal ideální moment pro přihrávku před Wernera, kterého tím vystavil do odmávaného ofsajdu. Lipsku už to ale nemusí vůbec vadit.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Lipsko ukončilo sérii nezdarů a do nového kalendářního roku vstupuje cennou výhrou 3:1 nad Schalke. Díky tomu se Býci posouvají v tabulce o několik příček vpřed a v rozehraném osmnáctém kole jim patří už druhá příčka. Naopak tým z Gelsenkirchenu prohrál vůbec první zápas od konce září a propadl se za svého dnešního přemožitele na třetí pozici. Samotný zápas se rozhodl především ve druhé půli, kdy domácí náskok nejprve smazal Naldo, ovšem další minuty už jasně patřily Lipsku, za které se postupně prosadili Keita, Werner a Bruma.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 16:19.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, mějte se fajn. (20:39:44)

    Michal Břuchanský

    Branky: 41. Keïta (Kampl), 69. Werner (Laimer), 71. Bruma (Werner) – 55. Naldo (D. Caligiuri)

    Karty:   36. Sabitzer (RBL), 54. Keïta (RBL) – 53. Nastasić (SCH), 87. D. Caligiuri (SCH)

    Neproměněná penalta: 38. Augustin (RBL), brankář Fährmann zneškodnil


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 4:3. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 16:19.
    RB Lipsko: Gulácsi – Laimer, Orban (C), Upamecano, Bernardo – Kampl, Demme, Keïta (67. Y. Poulsen), Bruma (84. Ilsanker) – Sabitzer, Augustin (63. Werner).
    Náhradníci: Mvogo – Konaté, Klostermann, Kaiser, Ilsanker, Y. Poulsen, Werner.

    FC Schalke 04: Fährmann (C) – Stambouli, Naldo, Nastasić – D. Caligiuri, Schöpf (55. Pjaca), Meyer, Harit (82. Konopljanka), Oczipka – Burgstaller, Di Santo (55. Embolo).
    Náhradníci: Nübel – McKennie, Bentaleb, Konopljanka, Kehrer, Pjaca, Embolo.

    Rozhodčí: Aytekin – Dietz, Beitinger

    Diváci: 42 558
    thejrc.org