Rusko – Kanada 1:5 (kon.) | USA – Švédsko 9:3 (kon.)
konec
USA
9:3 (3:1, 6:0, 0:2)
Švédsko
Sobota 13.01.2018, 17:30 • Dmitrov • Mistrovství světa žen do 18 let • Finále
Partner:
     
    Američanky teď budou dlouho do noci slavit, zítra se všichni vydáme domů. Rád bych vám poděkoval za pozornost, kterou jste věnovali dění na šampionátu v Dmitrově, a především za podporu věnovanou našemu týmu. Krásný zbytek večera do České republiky! (19:55:33)
     
    Nás samozřejmě nejvíc zajímala cesta české reprezentace, která skončila šestým místem. Náš tým měl rozhodně na víc, částečně ho potkala i velká smůla, když ve čtvrtfinále narazil na Kanadu. Velká škoda zase je, že neuspěl aspoň v závěrečném duelu s Finskem, pak bychom – myslím – mohli být spokojení.
     
    Za zvuků We Are The Champions už se s vámi zvolna rozloučím a dovolím si ještě pár vzkazů. Rusko se svého prvního ženského šampionátu elity ujalo s noblesou, sledovali jsme po pořadatelské stránce jednoznačně povedené mistrovství, na které si našlo cestu spoustu diváků. Na evropském kontinentu nejvíc v historii – celkem 22 653.
     
    A teď samozřejmě ten úplně nejkrásnější moment pro vítězky turnaje – americká hymna.
     
    Americké hokejistky v čele s kapitánkou Taylor Heiseovou zvedají nad hlavu pohár pro mistryně světa. Obrovská gratulace!
     
    Svoje majitelky teď už poznávají i ty nejcennější medaile, tedy zlaté.
     
    Maja Nylén-Perssonová převzala stříbrný pohár a i když její tým aktuálně čelí obrovskému zklamání z finálového debaklu, věřím, že za chvíli tohle zklamání opadne a dostaví se radost z obrovského úspěchu. A zaslouženého!
     
    Hokejistky Švédska nyní dostanou na krk stříbrné medaile. Připomínám, že jde o jejich největší úspěch v juniorské kategorii. V té seniorské získalo Švédsko senzační stříbro na olympijských hrách v Turíně 2006. Tam zářila Kim Martinová, tady Anna Amholtová.
     
    All-star tým turnaje podle novinářů:

    Brankářka: Anna Amholtová (Švédsko)
    Obránkyně: Alexie Guayová (Kanada), Maja Nylén-Perssonová (Švédsko
    Útočnice: Taylor Heiseová, Makenna Websterová (obě USA), Ilona Markovová (Rusko).
    Nejužitečnější hráčka (MVP): Taylor Heiseová (USA)
     
    Cenu pro nejužitečnější hráčku turnaje, volenou novináři, získává opět americká kapitánka Taylor Heiseová.
     
    Nejlepšími hráčkami podle direktoriátu turnaje jsou vyhlášeny švédská brankářka Anna Amholtová, americká obránkyně Gracie Ostertagová a její spoluhráčka z útoku Taylor Heiseová.
     
    Nyní je tu tradičně drobné ocenění pro sudí finálového duelu, tedy Britku, Rakušanku a dvě Kanaďanky.
     
    Z řad Američanek trenéři vybrali trio Makenna Websterová, Britta Curlová a Taylor Heiseová.
     
    Tři nejlepší hráčky Švédska na mistrovství světa jsou Maja Nylén-Perssonová, Sofie Lundinová a Anna Amholtová.
     
    Nejlepšími hráčkami finálového zápasu jsou vyhlášeny za Švédsko Lina Ljungblomová a za Spojené státy Dominique Petrieová.
     
    Vladislav Treťjak předával ceny na zápase o bronz, ale zdá se, že na finále už v hale nevydržel.
     
    A jdeme na závěrečný ceremoniál.
     
    Tady nebylo co řešit. Dneska sice Švédky skórovaly jako první i jako poslední, ale jinak to byla jedoznačná záležitost a ve druhé třetině, promiňte mi ten výraz, až vraždění neviňátek.
     
    Hokejistky Spojených států do 18 let se počtvrté v řadě stávají světovými šampionkami!

    Martin Voltr

    Jan Havlovic

    Branky a nahrávky: 7. Knollová (O'Brienová), 11. O'Brienová (Murphyová), 20. Curlová (Petrieová, Heiseová), 21. Petrieová (Heiseová, Curlová), 22. Murphyová (Websterová), 24. Curlová (Bizalová, Shearenová), 25. Petrieová (Heiseová, Curlová), 26. Murphyová (Websterová, Simpsonová), 36. Knollová (Hartmetzová, Bilkaová) – 2. T. Johanssonová (Ahová, Ljungblomová), 42. Antonssonová (Nylén-Perssonová, Bouvengová), 49. Ljungblomová


    USA: Reedová (Franková) – Ostertagová (A), Wethingtonová (A), Nicholsonová, Hartmetzová, Nortonová, Simpsonová, Bizalová, Fardenová – Petrieová, Curlová, Heiseová (C) – Murphyová, Websterová, O’Brienová – Knollová, Browneová, Bilkaová – Bloomerová, Shearenová, Flahertyová. Trenér: Joel Johnston.
    Švédsko: Amholtová (26. Dahlgrenová) – Nylén-Perssonová (C), Berggrenová, Lidmanová, Waxinová, Ahová, Olssonová, Beverinová – L. Johanssonová, Lundinová (A), Forsbergová – Bouvengová, Ljungblomová, T. Johanssonová – Antonssonová (A), Brolinová, Wilhelmssonová – Mogrenová, Blomová, Wilhelmssonová – Carlssonová. Trenérka: Ylva Martinsenová.

    Rozhodčí: Cugliettaová (GBR), Senuková – Manthaová (obě CAN), Kainbergerová (AUT).
    thejrc.org