Tatran – Panthers 5:7 (kon.) | Olomouc – Jičín 8:4 (kon.)
konec
FBS Olomouc
8:4 (3:1, 4:2, 1:1)
Finance Novák FBK Jičín
Sobota 13.01.2018, 18:00 • SH Čajkaréna, Olomouc (kapacita: 276 míst) • ČEZ Extraliga žen • 16. kolo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký sobotní podvečer, po týdnu se znovu naplno rozjíždí florbalová Extraliga žen, která už dospěla do svého 16. kola. Jedním z dnešních dvou duelů bude i porovnání sil mezi Olomoucí a Jičínem. Utkání startuje v 18:00!
     
    FBS Olomouc
    Olomoucké florbalistky prožívají už třetí sezónu v řadě podobný příběh. I letos se totiž svěřenkyně kouče Petra Dadeje musí vypořádávat s faktem, že se nacházejí na příčkách, které v tuto chvíli play-off rozhodně nezaručují. A je to s podivem, protože Hanačky před touto sezónou značně posílily, a to dokonce hráčkami s velkými extraligovými zkušenostmi jako je kupříkladu Petra Mandátová, která má ve sbírce i superfinálový titul s Vítkovicemi. Jenomže možná právě přemíra osobnostní nad týmovým pojetím hry na startu ročníku poslala Olomouc do spodních pater tabulky. Nesehranost dlouhou dobu bránila zisku první výhry, jenže v listopadu už se mnohé změnilo.

    Tým se začal postupně zlepšovat, forma exponenciálně gradovala a to až do stavu, kdy Vinohrady přehrála Olomouc sedmibrankovým rozdílem. Následně ještě v prosinci šokovala výhrou nad Panthers, v ostatních kolech pak značně potrápila megafavority z Ostravy a Chodova. I tak to ovšem momentálně stačí pouze na poslední, 14. příčku. Na pozice zajišťující účast ve vyřazovací částí má FBS manko sedmi bodů. Momentálně nejužitečnější hráčkou domácích je Jitka Oháňková s deseti brankami a pěti asistencemi. O jeden kanadský bod za ní je Tereza Reimerová (8+6). V bráně pak má výsostnou pozici Martina Franková, která má nicméně bilanci branek na zápas přes cifru osm.
     
    KM automatik FBK Jičín
    Jičín se začíná jako součást extraligové smetánky postupně osmělovat. Už to není jen "odkladiště bývalých hvězd", jak označil klub od lesa Řáholce vyobcovaný trenér Řehák před rokem a půl, ale klub se začíná i kvalitativně zvedat a působí jako tým. I přesto se dá v jičínském kádru najít mnoho individualit, které stále svou sílou rezonují. Před sezónou kupříkladu přišla exchodovská Kristýna Bachmeierová, která výrazně přispívá svým bodovým příspěvkem do tabulky.

    Jičínské florbalistky už letos porazily dvakrát Židenice a Tatran, k tomu ještě přidaly listopadové vítězství nad Olomoucí. Všechny zisky nicméně přišly až v pozdním podzimu, na první bod čekal Jičín až do půlky října. I přes pomalejší rozjezd ale stále mančaft šlape, což se projevuje i na aktuálním umístění, které by jej nyní poslalo do play-off. Ze sedmého místa má totiž tříbodový náskok na play-down, což by se v případě úspěchu rovnalo obrovskému překvapení. Začátek ledna totiž přinesl pro Jičín i nemilou zprávu v podobě vynuceného odchodu Andrey Satýnkové, kterou si stáhlo z hostování Bohemians. Nejužitečnější hráčkou týmu je momentálně Lucie Klotvourová s 26 kanadskými body (15+11), která má na hrající trenérku Gabrielu Žůrkovou (14+10) náskok dvou bodíků. V bráně pak má nejlepší čísla a minutáž Veronika Samková.
     
    Poslední 3 extraligové zápasy obou týmů

    FBS Olomouc
    07.01.2018 Chodov x Olomouc 6:0
    17.12.2017 Olomouc x Panthers Praha 4:3 pr.
    15.12.2017 Ostrava x Olomouc 7:3

    KM automatik FBK Jičín
    06.01.2018 Jičín x Ivanti Tigers 5:17
    17.12.2017 Židenice x Jičín 3:4
    15.12.2017 Jičín x Vítkovice 3:18
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    17.11.2017 Jičín x Olomouc 7:5 (EŽ 2017/18)
    14.01.2017 Olomouc x Jičín 5:7 (EŽ 2016/17)
    17.09.2016 Jičín x Olomouc 5:4 pr. (EŽ 2016/17)
     
    Rozhodčími tohoto utkání jsou Patrik Mik a Petr Szilvási. Oba dva jsou už letos stabilní rozhodcovskou dvojicí pro nejvyšší soutěž žen
     
    Úvodní sestavy:

    FBS Olomouc: Franková – Mandátová, Podroužková, Peterková, Mikulová (C), Pejzlová – Pavlíková, Suchánková, Lichnová – Pařízková, Rozenbergová, Oháňková – Horáčková, Šablaturová, Sklenářová – Reimerová, Cholinská, Bořutová.

    KM automatik FBK Jičín: A. Kociánová (Samková) – Chlumská, N. Mrázková, Florianová, Strejcovská, Bachmaierová (C), Jiřičná – Kůželová, Drbohlavová, Kloutvorová – Žůrková, Svobodová, Exnarová – Kosová.

    Rozhodčí: Patrik Mik, Petr Szilvási.
     
    Oba mančafty už jsou znovu zpět v kabinách, utkání startuje za necelých deset minut.
     
    Probíhá slavnostní nástup, startujeme za malinký okamžik.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Olomouc se sice snaží kombinovat na polovině soupeře, zatím však jeho taktika k danému úspěchu nevede. Jičín si počíná v obraně dost organizovaně a nedovoluje soupeři mnoho možností k ohrožení brány.
     
    01:18
    Cholinská zkoušela pálit z poloviny hřiště, jenže její rána zatáhem moc neplechy na jičínské straně nezpůsobila. Míček totiž zvláštní rotací proletěl mimo tři tyče, Hanačky nyní musí přepnout do defenzívy.
     
    02:20
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A máme tady první branku! ALICE PAVLÍKOVÁ si dokázala najít prostor na ose hřiště a po krásné průnikové přihrávce se ještě dostala i ke střele. Její rána tahem už na Kociánovou byla příliš, míček tak vletěl přímo do šibenice. Asistence: Jitka Oháňková.
     
    03:31
    Jičín znovu atakuje olomouckou rozehrávku, která je zatím dost nestabilní. Franková tak musela znovu zasahovat tentokráte proti pokusu Kociánové, která nicméně mířila přímo do rukou domácí strážkyně branky. Domácí nyní mají chvilku na konsolidaci.
     
    04:19
    Mladá Cholinská znovu nadělala hostům velikánské potíže, když zkoušela pálit co nejníže nad palubovkou. Její pokus ještě tečovala Suchánková, Kociánová však byla pozorná a se štěstím pokus odvrátila.
     
    05:32
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak tohle je neuvěřitelná produktivita! Olomouc se ze třetí střely na branku dostává už do dvoubrankového vedení. Peterkové se totiž podařilo zadovkou sklepnout míček přímo na hůl JITKY OHÁŇKOVÁ, jež už svou ránu poslala přesně nad nohu Kociánové. Asistence: Kateřina Peterková.
     
    05:51
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Jičín nyní zažívá velkou psychickou krizi. Po takřka totožné akci jako u předchozí branky, leč tentokráte pro změnu z pravého křídla, se dostala ke střelbě LUCIE CHOLINSKÁ. Pokus mladého talentu vletěl přesně nad ruku brankářky Kociánové. Asistence: Tereza Mikulová.
     
    06:33
    Agilní Lichnová se tlačila do brejku, jenže na Florianovou nakonec těsně nevyzrála. Jičín nyní musí rozehrávat znovu od zadních řad, Olomouci se daří vytvářet vysoký presink.
     
    07:44
    Olomouc nadále velice překvapivě se soupeřem stíhá krok, což by se před zápasem podle tabulky rozhodně netipovalo. Hosté jsou dnes prozatím v obraně dost rozhození, což pramení i v minimální útočnou sílu.
     
    08:46
    Oháňková se nadvakrát dostala k závarům před brankou Kociánové, jenomže pokaždé stálo štěstí na straně Jičína. Brankařka hostí si tak připsala dva fantastické, spektakulární zákroky na brankové čáře!
     
    09:52
    Jičín se postupně zlepšuje v útočné fázi hry, před Frankovou se ale stejně moc nedostává. Domácí obrana je zatím na poměry neuvěřitelně pozorná.
     
    10:31
    Jiřičná se zjevila před Frankovou a už už dostávala míček nad padající soupeřku v bráně, Hanačky tak nyní dostávají možnost volného úderu.
     
    10:49
    Suchánková tváří tvář Kociánové ve dvou tutovkách selhává! Jičín jejich brankařka tentokrát jednoznačně podržela.
     
    11:01
    Jičín právě vstřelil branku!
    A máme tady první vážnější zápletku! Po rychlém přechodu půlící čáry se dostala k palbě na olomouckou klec MARKÉTA KOSOVÁ, jejíž rána přeletěla nad máchající rukou Frankové. Hostující florbalistky tak na Olomouc ztrácejí už jen dvě branky! Asistence: Lucie Florianová.
     
    12:33
    Na domácích je vidět, že prvotní entuziasmus už postupně opadl, avšak i přesto se olomoucký mančaft snaží o ofenzivní nájezdy. Domácím však nevychází finální fáze.
     
    13:47
    Kociánová je znovu fantasticky připravena! Na ránu Pavlíkové totiž dosáhla efektním semaforem. Olomouc tak i nadále pokračuje v útočném trápení.
     
    14:22
    A další neskutečný zákrok Kociánové! Horáčková se snažila dorážet přímo z malého brankoviště, jenže se trefila jen do své soupeřky. Jičín znovu obstál v těžké zkoušce.
     
    15:02
    Franková je po nájezdu Klotvourové bez masky, rozhodčí tak logicky přerušují hru. Rozehrávat se bude z rohu, po pravém boku olomoucké brankařky.
     
    16:27
    Rozenbergová zvolila dost triviální řešení souboje jedna na jednu, nicméně i tak paradoxně uspěla. Sudí pískají bránící Bachmaierové obranný faul, domácí se tak na soupeřově polovině udrží.
     
    17:34
    Olomouc se zatím ukazuje v obranné fázi relativně dobře připravena, neboť Jičín prakticky nepouští do větších šancí. Hosté se tak musí velmi složitě prokousávat přes blok usazený na půlící čáře.
     
    18:14
    Cholinská se dostávala po levém křídle do rychlého kontru a vyslala na bránu svůj tradiční oblouček z výběhu. Kociánová proti jejímu pokusu dokázala ještě vystrčit svou levačku, čímž míček dostala mimo tři tyče.
     
    19:06
    Unikající Oháňková nakonec nedokázala stihnout dojít ani k brance, Žaneta Kůželová (JIC) jí totiž vyrušila z rytmu lehkou sekerou. Domácí se tak dostanou k první přesilovce v zápase.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Olomouc – 9, Jičín – 11
     
    První třetina ukázala, že olomoucká vzrůstající forma ještě stále nekončí. Jičínu se totiž nedokázalo svého soupeře zastavovat v jeho častých kontrech. Hosté nicméně stále ztrácí pouze dvě branky, o zápletku je tak stále postaráno. Pokračujeme v cca 18:40.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Domácí zatím moc nepotvrzují fakt, že hrají v přesilovce. Klotvourová se totiž dokázala procpat až do hloubky olomoucké obrany a dokonce pálit na soupeřovu branku. Frankové se však podařilo bez problému zasáhnout.
     
    20:51
    Jičín právě vstřelil branku!
    A máme tady kontaktní branku! GABRIELA ŽŮRKOVÁ si dokázala vyjet od mantinelu ke střelbě a ranou k bližší tyči se v oslabení dostává k velmi důležitému zásahu. Franková asi nebude mít po tomto momentu úplně nejlepší svědomí.
     
    21:34
    Jičín začíná mohutně zvyšovat svou dominanci, Hanačky jsou aktuálním vývojem dost zaskočeny, což se projevuje i na jejich momentálním výkonu, který opticky klesá.
     
    22:28
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A další zvrat! KAROLÍNA ŠABLATUROVÁ zkusila štěstí při střele z půlící čáry a i díky velké cloně před Kociánovou se nakonec dočkala čtvrté branky svého týmu. Asistence: Jitka Oháňková.
     
    23:27
    Žůrková pálila z pravé strany bez přípravy, jenomže tomu odpovídala i kvalita střely. Franková její přízemní pokus bez větších potíží zlikvidovala a ukryla pod výstrojí.
     
    25:14
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí zvyšují obrátky. Po rychlém nájezdu LUCIE CHOLINSKÉ na osu hřiště se dostala právě tato hráčka ke skórování. Druhou branku v zápase přidala po krásné rána, která se od břevna odrazila přímo do sítě. Asistence: Karolína Šablaturová.
     
    25:38
    Domácí nyní dostávají další možnost početní výhody, Markéta Kosová (JIC) si nepohlídala zákrok proti unikající Horáčkové, což je také důvodem pro její vyloučení.
     
    26:18
    Domácí zatím v přesilovce moc příležitostí nemají, Jičín je v defenzívě nadále mimořádně pozorný a nepouští de facto soupeře ke své brance.
     
    27:01
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí opravdu předvádějí útočný festival. Po rychlé přesilovkové kombinaci se dostal míček na vršek útočného deštníku, kde stála KAROLÍNA ŠABLATUROVÁ. Její rána znovu nadělala Kociánové velké problémy, které nakonec vyplynuly až v šestou branku Hanaček. Asistence: Lucie Cholinská.
     
    28:49
    Domácí nadále Jičín přehrávají ve většině herních činnostech, když i tentokrát dostal balónek bez větší snahy až ke Kociánové. Ta se proti střele Mandátové prezentuje pohotovým zákrokem.
     
    29:18
    Kosová pálila okamžitě po přechodu půlící čáry, jenže Franková byla připravena. Domácí budou rozehrávat znovu od zadních řad.
     
    30:44
    Žůrková se dostávala ke střelbě, jenže Sklenářová s Pařízkovou ji zahnaly za domácí klec.Hostující florbalistky i nadále pokračují ve svém tlaku.
     
    31:39
    Cholinská se dostávala ke střelbě po nahrávce Peterkové, její pas však odclonila Žůrková. Jičín přežil další velkou gólovku soupeře.
     
    32:45
    Domácí si připisují gesto fair-play! Pavlíková odmítla, aby byla Kůželová vyloučena. Podle ní o zásah mimo mez pravidel nešlo, pokračuje se tak hrou pěti proti pěti.
     
    33:55
    Mandátová se dostávala na hranici velkého brankoviště k palbě, leč nakonec ji zradilo zpracování. Olomouc se tak musí honem rychle stahovat zpět na svou polovinu hřiště.
     
    34:11
    Domácím se stále držet Jičín v šachu, který teď moc nedokáže kombinovat. Olomoucká taktika ovšem nyní žádné branky nepřináší, Pavlíková pálila pouze těsně vedle tyče.
     
    35:44
    Peterková unikala úplně sama na bránu, jenže nakonec selhává! Kociánová proti ní vytáhla zákrok z říše snů, kterým ještě drží naděje svého týmu.
     
    36:21
    Bachmaierová se ranou tahem z osy hřiště málem postaral o snížení jičínského manka, Franková nicméně byla připravena. Olomoucká brankářka vyrazila střelu pravou nohou.
     
    37:33
    Jičín právě vstřelil branku!
    Hosté ještě nekapitulují! Po krásné kombinace na jeden dotyk se dostala ke střelbě KRISTÝNA BACHMAIEROVÁ, jíž už stačilo pouze zasunou míček do odkryté části branky. Franková se nestačila dostatečně rychle přesunout k protilehlé tyčce. Asistence: Gabriela Žůrková.
     
    38:31
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Zápas přináší další ofenzivní hody! Zkušená ALICE PAVLÍKOVÁ se vydala na útočný výlet, který zakončila parádní ranou do šibenice. Kociánová si na její pohyb nedokázala vyjet do správné pozice. Bez asistence.
     
    39:11
    Na hřišti nyní došlo ke kontroverznímu momentu, kdy brankařka Martina Franková (OLO) zahrála rukou mimo velké brankoviště. Rozhodčí jí vyměřili menší trest, na trestnou lavici usedá Marta Horáčková.
     
    39:44
    Žůrková nadvakrát pálila tváří tvář Franková pouze nad horní tyčku! Jičín prováhal obrovitánské příležitosti.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Olomouc – 10, Jičín – 14
     
    Druhá třetina znovu ukázala, že olomoucké florbalistky jsou momentálně ve velké herní pohodě. Domácí florbalistky znovu Jičín dokázaly přehrát a nedovolily mu k zdramatizování, hosté mají stále čtyřbrankové manko. Pokračujeme v cca 19:26.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Hosté střídají se startem třetiny brankařky, místo Adély Kociánové se dostává do brankoviště Adéla Kociánová.
     
    40:41
    Jičín i nadále pokračuje v přesilové hře, ovšem Kosová pálila pouze do rukou Frankové. Hanačky zatím svým soupeřkám moc prostoru neposkytují, což se projevuje zejména počtem střel.
     
    41:33
    Rychlý přechod do ofenzívy zkusila zužitkovat Mandátová, jenomže tato dvojnásobná extraligová šampionka se zatím nedokáže moc prosazovat. Olomouc tak i nyní skončil u zákroku Kociánové.
     
    42:18
    Velké množství chyb způsobilo na olomoucké polovině velký závar, který mohla zužitkovat v branku Žůrková. Franková však dokázala i tentokrát zasáhnout do trajektorie střely, Jičín bude rozehrávat z rohu.
     
    43:10
    Rozenbergová se rozhodla k palbě na jičínskou branku přesně v momentu, kdy překračovala půlící čáru. Dalekonosná rána však brankou neskončila, míček letěl těsně vedle šibenice.
     
    44:04
    Lichnová se dostávala do jednoznačné šance při brejku, jenže její zakončení nebylo přesné. Po přesunu na levé křídlo míček letěl jen metr vedle tyče, nevysoko na palubovkou, čímž skončil pouze na zadním mantinelu.
     
    45:15
    Mikulová vypálila neškodně vypadající střelu, kterou však ještě hráčky před Kociánovou dokázaly ztečovat. Jičínská brankařka tak musela znovu ukázat své ekvilibristické umění, které nakonec vedlo k ukončení akce. Jičín měl velkou dávku štěstí.
     
    46:31
    Florianová se dostávala ze zadních řad do zajímavé pozice, ale svého nadějného pokusu nakonec nevyužila. Její rána letěla přímo do rukou Frankové, Hanačky budou rozehrávat zpoza brány.
     
    47:17
    Bořutová se po rychlém kontru zkusila uvolnit na pravém křídle, což se této nové tváři v sestavě nakonec i povedlo. Pumelici tahem musela zastavovat až maska Kociánové!
     
    47:29
    Lichnová po krásném uvolnění Cholinské pálí jen do takřka bezmocné Kociánové!
     
    48:36
    Na hřišti dlouho ležela Peterková, avšak po krátkém ošetření se už po svých vrací na střídačku. Zjevně šlo o vyražený dech, což by neměl být důvod k dalšímu pokračování dané florbalistky v duelu.
     
    49:38
    Olomoucká elitní formace nyní vládne na soupeřově polovině, neboť Jičín už dlouhou dobu neumí najít cestu z herní krize. Domácí florbalistky drží protivníka stále v obranném bloku, natlačeným před Kociánovou.
     
    50:44
    Pavlíková se dostala na střed a po nahrávce od Šablaturové se zkoušela prosadit podobně jako ve druhé třetině. Jejím výsledkem však byla jen vyražená střela tahem, Kociánová byla ve střehu.
     
    51:33
    Bachmaeirová ukázala své technické dovednosti a pumelicí z levého křídla nadělala Frankové asi pořádně problémy. Olomoucká brankařka musela její střelu vyrážet maskou.
     
    52:38
    Jičín právě vstřelil branku!
    A je tu ještě jičínské vzedmutí! Na rozdíl tří branek dostává svůj tým po individuální chybě Olomouce ŽANETA KŮŽELOVÁ, když trefila prostor mezi nohami Frankové. Asistence: Anna Drbohlavová.
     
    53:22
    Hosté hrají momentálně ve velikánské pohodě a tlačí Olomouc svými kontry takřka až na hranici velkého brankoviště. Hanačky navíc tvoří velké množství chyb.
     
    54:07
    Trenérský štáb Jičína si nyní vybírá oddechový čas, hosté ještě cítí šanci na zápletku!
     
    55:41
    Přes mantinel přeletěla Exnarová, což je také důvodem k přerušení hry. Jičínské tlačení tak na malý okamžik nyní zřejmě pomine.
     
    56:25
    Bachmaeirová se dokázala dostat podél mantinelu až k brance, jenže dvojblok plus brankařka Franková jí zabránily v zakončení. Olomoucký tým nyní přežil velkou šanci.
     
    57:21
    Barbora Lichnová měla možnost trestného střílení, ale klička do forhandu se jí nevyvedla.
     
    57:21
    Lucie Florianová (JIC), která v předchozím okamžiku faulovala Lichnovou, si tak nyní v případě neproměnění nájezdu odsedí minimálně dvouminutový trest.
     
    57:26
    Počty na hřišti se vyrovnají, Barbora Suchánková (OLO) je totiž vykázána na trestnou lavici za hru rukou.
     
    58:57
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Olomoucké florbalistky se dokázaly dostat ještě k jednomu zásahu. ALICE PAVLÍKOVÁ unikla soupeřově obraně a trefou do opuštěné branky završuje hattrick. Bez asistence.
     
    59:22
    Olomoucké florbalistky si již drží míček na svých hokejkách a nechtějí Jičín pustit k bráně, domácí už zřejmě cítí blízkost vítězství.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Olomouc – 11, Jičín – 16
     
    Střely na branku celkem: Olomouc – 30, Jičín – 41
     
    Nejlepší hráčky utkání: Alice Pavlíková (Olomouc) – Kristýna Bachmaierová (Jičín)
     
    Ve třetí třetině jsme sice už takový ofenzivní festival neviděli, i přesto však na Čajkaréně bylo k vidění celkově velmi pohledné utkání. Olomouc nakonec ubránila čtyřbrankový náskok, čímž se tak po zisku tří bodů dostává znovu ještě blíže k pozicím pro play-off. Jičín naopak zapsal docela nečekanou ztrátu. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (20:15:17)

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 3. Pavlíková (Oháňková), 6. Oháňková (Peterková), 6. Cholinská (Mikulová), 23. Šablaturová (Oháňková), 26. Cholinská (Šablaturová), 28. Šablaturová (Cholinská), 39. Pavlíková, 59. Pavlíková – 12. Kosová (Florianová), 21. Žůrková (Bachmaierová), 38. Bachmaierová (Žůrková), 53. Kůželová (Drbohlavová)


    FBS Olomouc: Franková – Mandátová, Podroužková, Peterková, Mikulová (C), Pejzlová – Pavlíková, Suchánková, Lichnová – Pařízková, Rozenbergová, Oháňková – Horáčková, Šablaturová, Sklenářová – Reimerová, Cholinská, Bořutová.
    Finance Novák FBK Jičín: A. Kociánová (41. Samková) – Chlumská, N. Mrázková, Florianová, Strejcovská, Bachmaierová (C), Jiřičná – Kůželová, Drbohlavová, Kloutvorová – Žůrková, Svobodová, Exnarová – Kosová.

    Rozhodčí: Patrik Mik, Petr Szilvási
    thejrc.org