Nominační tisková konference hokejové reprezentace (kon.)
konec
Nominační tisková konference hokejové reprezentace

Pondělí 15.01.2018, 16:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference byla ukončena. (16:43:05)
     
    Jandač o dalších hokejistech mimo nominaci: Co se týká obrany, tam jsme měli deset jedenáct obránců. Zkoušeli jsme nejenom Michálka, ale i Láďu Šmída, Kubu Krejčíka, atd. Pavla Francouze jsme vytáhli na repre akci, i když moc nechytal v Čeljabinsku. Chtěli jsme ho otestovat před olympiádou. Vnímal jsem i další brankáře – Hrachovinu, Hrubce, Kašíka. Ale v bráně může stát jen jeden a já věřil i Francouzovi v době, kdy moc nechytal. V útoku Kuba Klepiš a Martin Růžička pro nás byli těmi hráči, kteří měli k nominaci nejblíž. Byl tu i Robin Hanzl, který nemá úplně dobrou sezonu. Navíc se zranil. Poslal jsem i Jirku Kalouse, aby se na něj podíval. Všichni jsme měli možnost ho vidět. Nakonec jsme ale Robina nevzali. Říkalo se dost i o Martinu Nečasovi. Byla tam žhavá diskuze po dvacítkách. Chtěli jsme ho nominovat v březnu a v listopadu, ale vždy byl zraněný. V prosinci pak dostala přednost dvacítka. Určitě bude hrát jednou v národním týmu prim. Mluvil jsem o něm s Liborem Zábranským a Filipem Pešánem. Oba o něm mluvili výborně. Nakonec jsme se rozhodli, že mu dáme prostor v přípravě na MS a na samotném MS. Důvodem ho nevzít bylo především to, že jeho muskulatura ještě není přirpavena na seniorský hokej zejména v obranném pásmu.
     
    Jandač pokračuje: Nevolíme hráče podle soutěže. Jestli je hráč z KHL automaticky lepší než hráč z extraligy, tak to neberu. Těmto hráčům věříme, spoléháme na ně. Na EHT jsme vytáhli spoustu nových kluků, ale ti zkušení co už mají něco odehráno, těm věříme víc.
     
    Jandač o Klepišovi a Zbyňkovi Michálkovi: Oba jsou velmi zkušení, kteří toho mají hodně odehráno. U Zbyňka Michálka to stejně jako u Martina Růžičky bylo těžké rozhodování. Jako kluka a hráče si ho nesmírně vážím. Má skvělý charakter, minulost. Miska vah se opět naklonila na hráče jiné. Snažili jsme se vybrat ofenzivní i defenzivní hráče. Debatovali jsme s Jardou Špačkem na olympiádě. Měli jsme více pravorukých obránců, co museli hrát na levé straně. Co se týká Kuby Klepiše. Hodně jsme se ním zabývali. I on je podobný případ jako Martin Růžička. Oba dva byli v největší diskuzi. Když jsem ho nominoval v listopadu, tak jsem absolvoval hodně dotazů, proč on. Turnaj se mu povedl a chtěli jsme ho nominovat i do Ruska, ale byl nemocný. Máme určité vazby dvou až tří hráčů. Může se ještě ale stát, že se v nominaci objeví.
     
    Jandač o absenci Růžičky: S Martinem Růžičkou to pro nás byla velmi těžká volba. Je to kluk s velmi dobrou sezonou. Letos se mu hodně daří. Byl na jedné akce s námi. Všichni víme, jak otočil zápas proti Finsku. Zvažovali jsme však použitelnost při hře pět na pět, v přesilovce, v oslabení a nakonec se miska vah naklopila na stranu jiných hráčů. Martin Růžička je rodák z Berouna, dobře znám jeho otce, ale na to nesmím koukat. Turnaj je za třicet dnů a může se stát, že se v nominaci ještě objeví.
     
    Silná stránka týmu podle Jandače: Jsme zkušené mužstvo. Je to vyvážený tým v obraně i v útoku. Zkoušeli jsme vybrat hráče na pozice a posty, na které jsou zvyklí v klubech. Než by se hráč rozkoukal na jiných postech, mohlo by být po turnaji. Věřím, že budeme hodně dobře bránit a věřím, že dokážeme naklopit zápasy na naší stranu. Je důležité na takových turnajích góly nedostávat.
     
    Česká reprezentace sehraje všechny zápasy skupiny v aréně Gangneung pro 10 000 diváků. Některé duely kvalifikace či čtvrtfinále proběhnou v menší hale Kwandong pro 6 000 diváků.
     
    Český tým se bude připravovat na zimním stadionu Korejské univerzity. Do Pchjongčchangu odcestuje reprezentace v pondělí 12. února 2018.
     
    Časy českých zápasů:
    ČR – Korea – 15.2.2018 13:10
    ČR – Kanada – 17.2.2018 4:10
    ČR – Švýcarsko – 18.2.2018 8:40
     
    Ve skupině A se ČR střetne s výběry Korejské republiky, Kanady a Švýcarska.
     
    V neděli 11. února od 15:30 místního času (7:30 SEČ) odehraje česká reprezentace přípravný duel v Anyang Areně s Finskem.
     
    Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
     
    Tolik tedy komentář Josefa Jandače k jednotlivým vybraným jménům.
     
    Martin Erat – Lídr, kapitán týmu. Budeme na něj spoléhat na ledě i mimo něj. Prokázal to i na turnaji Channel One Cup. Má za sebou kariéru i v NHL. Je to pro něj čtvrtá olympiáda.
     
    Tomáš Mertl – Nejlepší střelec z české extraligy. I on má zkušený věk. Odehrál oba turnaje. Na druhém turnaji si spolehlivě plnil roli, kterou měl. Ještě jsme uvažovali nad Robinem Hanzlem, ale přednost dostal Tomáš. Vidíme ho ve stabilní výkonnosti po celou sezonu.
     
    Michal Vondrka – Má za sebou tři starty na MS. Je ve velmi dobré formě a je zkušený. Hráč typu Michala Vondrky, který umí zakončit, bránit, hrát nalevo či napravo, moc jsme nad jeho volnou přemýšlet nemuseli.
     
    Tomáš Zohorna – Hráč, který do nominace také patří. Poslední měsíce šla jeho forma výrazně nahoru. Je použitelný na všech postech. V ofenzivě i defenzivě je platný.
     
    Milan Gulaš – Nejproduktivnější hráč české extraligy. Věkem sice patří ke zkušeným borcům, ale na velké akci nestartoval. Přesvědčil nás v české soutěži. Začínal se mnou v Budějovicích a věřím tomu, že na této své první akci se toho zhostí jako správný mazák.
     
    Lukáš Radil – Prožívá jednu z nejlepších sezon na klubové úrovni. Měl vždy smůlu během nominace na velké turnaje. Věříme, že ho ta smůla nebude provázet na olympiádě. I on by se měl starat o produktivitu.

    Radek Barkman

    bahis siteleri