Kometa Brno – Olomouc 3:1 (kon.)
konec
HC Kometa Brno
3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
HC Olomouc
Úterý 16.01.2018, 17:30 • DRFG Arena • DHL Extraliga juniorů • 27. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Dohrávka 29. kola DHL extraligy juniorů se ponese ve znamení moravského derby. Domácí Kometa Brno vyzve Olomouc. Postavení obou moravských celků je zcela odlišné, zatímco Kometa prohání samotné čelo tabulky, Hanáci se krčí na předposledním 16. místě. Olomouc se tedy pokusí v rámci derby zaskočit favorizované Brno, naopak svěřenci trenéra Zachrly budou chtít po zaváhání ve východních Čecháh opět ochutnat chuť vítězství.
     
    HC Olomouc:

    Junioři Olomouce dokázali ve víkendovém kole zaskočit lídra soutěže z Plzně, když na jejím ledě zvítězili 3:2 po prodloužení. Olomouc dokázala v posledních pěti duelech ještě přehrát Hradec Králové 4:2, ale jinak to u kohoutů letos příliš veselá sezona není. Tým se nachází na předposlední 16. příčce a ztráta na postup do vyřazovací části činí 11 bodů, pravdou však je, že Olomouc má právě dnešní utkání v Brně k dobru.

    Olomouckou produktivitu vede Pavel Tomaník (14+7), další dva útočnící dokázali nasbírat 19 kanadských bodů, jedná se o Josefa Podlahu a Miroslava Kubu. Mezi obránci vyčnívají Ludvík Rutar (3+6) a Michal Smutný (5+3). Brankoviště Olomouce ve většíne případů doposud střežil Jakub Ovčáři, jenž zaznamenal úspšěšnost zákroků nad 90 % a průměr inkasovaných branek činí 3,2 na zápas, záda mu kryje Jiří Matoušek.
     
    HC Kometa Brno:

    Brněnská Kometa přišla o uplynulém víkendu o šnůru čítající šest vítězství v řadě, když se nejprve musela sklonit před týmem Pardubice (1:4) a o den později padla také v Hradci Králové, tentokrát 2:4. Brňané budou chtít v dohrávce navázat na skvělé výkony z měsíce prosince a také úvodní utkání nového roku, které sehráli na domácí půdě proti Liberci a zvítězili 4:1. Doma je Kometa velice silná a proti Olomouci jednoznačným favoritem, ovšem faktor derby může hrát také svou roli.

    Nejproduktivnějším hráčem ofenzivně laděné Komety jsou momentálně Radim Ferda (7+15) společně s Jakubem Čejkou, jenž má na chlup stejnou bilanci jako první jmenovaný. Nejlepším střelcem týmu je s desítí brankami Matěj Svoboda. Obranu Brna má na povel reprezentant Daniel Kowalczyk (3+7), daří se také Petrovi Krejčímu II. (2+7). Jasnou jedničkou brněnského týmu je Martin Holík, jenž v 19 utkáních vychytal úspěšnost zákroků 91,21 % a průměrně inkasoval 3.29 branek na zápas. Záda brněnské jedničce kryje Martin Šindelka a v případě potřeby se z prvního týmu Třebíče hlásí také Lukáš Dostál.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Kometa Brno: Dostál (Holík) – Trnka, Slabý, Jurnečka, Krejčí P. II, Rafaj, Jeřábek, Kučeřík – Novák, Süss, Havlát, Svoboda, Hasoň, Střondala, Čejka, Matula, Mlynář, Ferda, Krejčí P. I, Kunc.

    HC Olomouc: Ovčaři (Matoušek) – Szturc, Rutar, Kuchař, Holiš, Smutný, Jelínek – Janků, Cach, Říčka, Palička, Podlaha, Beier, Macuh, Marek, Tomaník, Janečko, Pěcha, Skopal, Kuba.

    Rozhodčí: Čuňočka – Čelechovský, Musil..
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Na úvodním buly byl úspěšnější domácí Čejka a Kometa může založit první útočnou akci.
     
    00:30
    Dopředu se však dostala Olomouc a střelou od modré čáry prověřil Kuba připravenost domácího brankáře Dostála.
     
    01:15
    Individuální akce v podání olomouckého Podhlahy, jenž se skrz brněnskou obranu dostal až před Dostála, brněnský brankář jeho pokus pokryl.
     
    02:08
    Olomouc zatím nepovoluje domácím zaútočit a kotouče ve svém obranném pásmu rychle sbírá a vyváží do středního pásma.
     
    02:43
    Kunc zachytil kotouč ve středním pásmu a vyjel s ním vstříc olomoucké třetině, jeho střela z pravého kruhu však skončila mimo branku a kotouč si opět přebírají kohouti.
     
    03:05
    Zakázané uvolnění Komety.
     
    03:21
    Kuchař nahodil kotouč na brněnskou branku, kde se jej snažil za Dostálova záda usměrnit Palička, kotouč se však odrazil mimo ohrožení domácí svatyně.
     
    04:17
    První vyloučení v dnešním utkání, potrestán je hráč Olomouce, konkrétně Szturc, dvě minuty za vysokou hůl.
     
    04:22
    Kohouti se ihned osvobozují a zásluhou Beiera končí kotouč až za Dostálovou brankou.
     
    04:57
    Süss to zkoušel střelou skrz obránce, ale nebyl úspěšný, kotouč se svezl mimo bránu.
     
    05:33
    Mlynář našel přihrávkou zpoza branky ideálně postaveného Nováka, ten páli z voleje, ale trefil pouze reagujícího brankáře Ovčařiho!
     
    06:14
    Střelu Slabého se snažil usměrnit Svoboda, Ovčaři si však kotouč našel a hru přerušil.
     
    06:17
    Olomouc hraje v plném počtu.
     
    07:08
    Kohoutum se nyní daří držet Kometu ve vlastním obranném pásmu, do tlaku se však Hanáci nedostávají, neboť kotouče pouze nahazují po mantinelu, kde si jej hráči Komety přebírají pod svou moc.
     
    07:36
    Střela Jurnečky se po zásahu hostujícího brankáře odráží do ochranné sítě, vhazuje se po levici olomouckého brankáře.
     
    07:55
    Individuální akce v podání Macuha, jehož střela byla zblokována, puk se odrazil na hůl Janečka, jenž pálil ze druhé vlny, Dostál ukryl kotouč ve své výstroji.
     
    08:08
    Icing Komety.
     
    08:33
    Střondala se vydal s kotoučem do útočného pásma a mířil vstříc olomoucké brance, zakončoval bekhendem, ale byl už v příliš ostrém úhlu na to, aby výrazněji ohrozil Ovčařiho.
     
    09:49
    Pěcha se rozjel s kotoučem ve středním pásmu, mohl volit mezi střelou a přihrávkou na Tomaníka, nakonec se odhodlal vypálit, ale trefil pouze zadní mantinel.
     
    10:25
    Ferda se s kotoučem natlačil do brankoviště Ovčariho, vinou toho byla olomoucká branka posunuta a kotouč, který v ní přistál tak nemohl platit.
     
    10:55
    Protiútok Komety, Čejka si nabruslil do střelecké pozice v mezikruží, jeho střelu Ovčaři vyrazil.
     
    11:11
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hanáci otevírají skóre zápasu! Po rychlé útočné akci vypálil Macuh, jehož střelu Dostál pouze vyrazil a k dorážce do prázdné brány se dostal JAN JANEČKO. Asistence: Rok Macuh, Dominik Cach.
     
    11:47
    Do další slibné střelecké pozice se hnal Pěcha, Dostál jeho střelu vyrazil ramenem do ochranné sítě.
     
    12:05
    Olomouc v náporu, Rutarovu ránu se snažil tečovat Tomaník, Dostál vyrazil.
     
    13:04
    Kometě se nedaří přechod do útočného pásma, Olomouc pozorně brání vlastní modrou čáru a znemožňuje domácím usazení se v obranné třetině kohoutů.
     
    14:21
    Jsme svědky dlouhé pasáže bez přerušení, hra se nese ve svižném tempu, momentální trend udává snahu Komety o průnik do útočného pásma, kterou Olomouc eliminuje již ve středním pásmu.
     
    14:42
    Zakázané uvolnění Olomouce.
     
    15:00
    Dostál si připsal úspěšný zákrok proti střele Beiera.
     
    15:28
    Olomoucký obránce promách kotouč a ten se dostal na hůl Střondaly, jenž v předbrnakovém prostoru trefuje spojnici olomoucké brány!
     
    16:19
    A v DRFG Areně znovu zvoní tyč! Süss se dostal do útočného pásma a v akci dva na jednoho vyzval ke skórování Mlynáře, jenž střelou z voleje trefuje tyč!
     
    16:25
    Na druhé straně Dostál kryje střelecký pokus Podlahy.
     
    17:32
    Po přejetí útočné modré se Matula odhodlal nahodit kotouče na Ovčařiho, čímž získal vhazování v útočném pásmu.
     
    18:27
    Po chybě Krejčího si kotouč ve středním pásmu převzal Říčka a vydal se prověřit Dostála, ten jeho střelu vyrazil svou vyrážečkou.
     
    19:27
    Rutar si vyměnil kotouč s Macuhem, aby prvně jmenovaný zakončoval v bezprostřední blízkosti Dostála, bekhend do protisměru však olomocukému útočníkovi nevyšel, neboť Dostál dokázal kotouč včas zastavit.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Skončila úvodní třetina moravského derby mezi Kometou Brno a Olomoucí. Do utkání vstoupila aktivněji Olomouc, Kometa měla k dispozici početní výhodu, ve které se však nedokázala prosadit. Jediným úspěšným střelcem byl v první třetině olomoucký Janečko, jenž dokázal dorazit za Dostálova záda střelu Macuha. Utkání se hraje ve svižném tempu bez zbytečných přerušení, uvidíme, jaký trend nastolí prostřední dějství, které vypukne v 17:13.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Kometa se nastěhovala okamžitě do útočného pásma, kde se ke střele dostal Krejčí II., jeho střela však byla zablokována olomouckým obráncem.
     
    21:06
    Kometa je při napadání v útočném pásmu vysoce aktivní a to dělá Olomouckým značné problémy.
     
    22:41
    Střondala přenechal kotouč Krejčímu II., jenž znovu vypálil, tentokrát jeho ránu musel zastavit až brankář Ovčáři, jenž kotouč vyrazil.
     
    23:08
    Opět se hraje dlouhá pasáž bez přerušení, Kometa je usazena v útočném pásmu, ale nedostává se k přímému ohrožení Očářiho brány.
     
    23:23
    Druhá přesilová hra v dnešním utkání pro Kometu Brno. Menší trest fasuje Libor Janků a to za podražení.
     
    23:40
    Kometa právě vstřelila branku!
    Kometa využívá přesilovou hru! Po kombinaci v útočném pásmu se kotouč dostal na hůl TOMÁŠE MLYNÁŘE, jenž dokázal z vrcholku pravého kruhu prostřelit Ovčařiho. Asistence: Aleš Trnka, Petr Krejčí II.
     
    24:07
    Olomouc se bude muset znovu bránit, dvě minuty za vysokou hůl pro Aleše Říčku.
     
    24:16
    Úmyslný ofsajd v podání Komety Brno, vhazovat se bude před Dostálem.
     
    24:25
    Po ataku hostujícího Smutného zůstává na ledově ploše otřesen Petr Krejčí II, rozhodčí však vylučovat nebudou.
     
    24:25
    Brněnský obránce se dokázal postavit na nohy a po vlastních zamířil na brněnskou střídačku.
     
    25:14
    Kometa dlouze kombinovala v útočném pásmu, Novák poté vyzval ke skórování Süsse, jenž měl dobrou střeleckou pozici v mezikruží, Ovčaři jeho ránu dokázal vytěsnit.
     
    25:51
    Střondala dostal nabito od Slabého, jeho rána však mířila vysoko nad, Kometa se však stále drží na kotouči.
     
    26:07
    Olomouc hraje v plném počtu.
     
    26:24
    Z otočky nyní zkoušel zaskočit Ovčařiho Hasoň, olomoucký brankář však včas vytasil svůj beton a překvapivé střele ve své brance zabránil.
     
    27:05
    Havlát to zkusil z ostrého úhlu, jeho snaha ztroskotala na připravených betonech brankáře Ovčařiho.
     
    27:11
    Zakázané uvolnění Olomouce.
     
    27:40
    Olomouc vyrazila po delší době do útoku, akci vedl Macuh, jenž ještě mohl přihrát Cachovi, prvně jmenovaný si však nakonec nabruslil mezi kruhy, odkud protáhl Dostála, puk však mířil mimo a brněnský brankář si zákrok nepřipsal.
     
    28:00
    Icing Komety.
     
    28:42
    Kometa je ve druhé třetině aktivnějším týmem, Brňané těží určitě také z přesilových her, které Hanákům vzaly vítr z plachet.
     
    29:05
    Snaha Olomouce, konkrétně Paličky, jenž nejprve vypálil ostrou ránu mimo branku, od zadního mantinelu se kotouč dostal zpět na hůl olomouckého střelce, jehož druhý pokus už musel brankář Dostál řešit pohotovým zákrokem.
     
    29:26
    Střela Rutara sražena od ochranné sítě, vhazuje se v obranném pásmu Komety.
     
    30:27
    Ani jednomu z týmu se teď nedaří přechod do útočného pásma, výsledkem jsou boje o kotouč v pásmu středním a vymýšlení, jak vyzrát na obranu soupeře.
     
    30:50
    Olomouc nabízí Kometě již čtvrtou přesilovou hru v dnešním utkání, jejím strůjcem je Jan Beier, dvě minuty sekání.
     
    31:03
    Ránu Nováka kryje Ovčaři ve své lapačce.
     
    31:42
    Olomouc vyhazuje kotouč až k Dostálovi.
     
    31:58
    Kometa právě vstřelila branku!
    Modrobílí využívají druhou početní výhodu v dnešním utkání! Do dvoubrankového vedení dostává Kometu MATĚJ NOVÁK, jenž se dokázal prosadit po vynikající individuální akci, kdy nejprve dokázal zmást olomoucké obránce a následně nedal šanci ani brankář Ovčařimu. Asistence: Aleš Trnka.
     
    32:20
    Další vlna brněnského útoku, tentokrát pálil Střondala a Ovčaři musel znovu pohotově vyrazit.
     
    33:24
    Holiš vypálil ostrou střelu od mantinelu, kterou Dostál s menšími problémy vyrazil, následně se snažil ještě usměrnit kotouč za jeho záda Macuh, ale puk skončil mezi betony brněnského brankáře.
     
    34:15
    Hanákům se podařilo omezit aktivitu Komety a momentálně jakoby znovu srovnali tempo hry a snaží se usadit v útočném pásmu.
     
    34:41
    Po střele Pěchy zvoní tyč brněnské brány!
     
    34:41
    Olomouc si svou aktivitou vynutila první přesilovou hru v dnešním utkání, dvě minuty za držení hole pro Petra Krejčího II.
     
    35:38
    Pěcha si vybruslil do střelecké pozice a prověřil Dostála, jenž si připsal další úspěšný zákrok za zneškodnění slibného střeleckého pokusu v podání olomouckého útočníka.
     
    36:41
    Kometa Brno hraje v plném počtu.
     
    37:46
    Kometa se opět snaží vybudovat si převahu v útočném pásmu, Hanáci ovšem tentokrát velmi rychle přistupují k hráčům v modrobílem a znemožňují založení útočné kombinace.
     
    38:52
    V závěru prostředního dějství si Olomouc opět vyzkouší hru v početní výhodě, dvě minuty za hákování fasuje Vojtěch Střondala.
     
    39:06
    Střela Podlahy byla sražena do ochranné sítě, vhazuje se před Dostálem.
     
    39:25
    Podlaha nyní vyslal nebezpečnou střelu k tyči, po které se Dostál natáhl svým betonem, kotouč pak chvíli poskakoval v brankovišti a po dorážce se natahoval Macuh, brněnský brankář ale krušné chvíle ustál a drží Kometu ve vedení.
     
    39:58
    V samotném závěru druhé třetiny se na Ovčařiho vyřítil Mlynář, jeho bekhendové zakončení však úspěch neslavilo.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Prostřední dějství nabídlo obrat ve skóre, kterého Kometa docílila díky dvěma využitým přesilovým hrám. Brňané byli v první polovině druhé třetiny lepším týmem a svírali Hanáky v jejich obranné polovině. Olomouc se znovu zvedla až po druhé inkasované brance a svou aktivitou si vynutila první přesilovou hru v utkání, kterou se ji však nepodařilo využít. Také brankáři Dostálovi pomohla ve druhé třetině tyč. Hanáci v závěru pak dostali znovu možnost přesilové hry, ve které se zatím nedokázali prosadit, ale část z této výhody si přenášejí i do třetí třetiny, která vypukne v 19:02.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:06
    Odstartovala třetí třetina, ve které Olomouc pokračuje v početní výhodě, která bude trvat necelou minutu.
     
    40:38
    K odraženému kotouč se v předbrankovém prostoru dostal Podlaha, Dostál špičkou betonu vyrazil.
     
    40:52
    Kometa hraje v plném počtu.
     
    41:45
    Zakázané uvolnění Olomouce.
     
    42:20
    Od Süsse přes Nováka se kotouč dostal na hůl Krejčího II., jenž okamžitě pálil a přinutil Ovčařiho k pohotovému zákroku vyrážečkou.
     
    43:00
    Přesilovou hru si zahraje Kometa Brno, dvě minuty za hákování pro olomouckého Miroslava Kubu.
     
    43:10
    Kometa vykázána do středního pásma pro postavení útočicího hráče v brankovišti.
     
    43:37
    Hasoň vedl kotouč a přenechal jej zadovkou Svobodovi, na jeho ránu měl ovšem Ovčaři pohodový výhled a stejným způsobem také zasáhl.
     
    44:32
    Olomouc se osvobozuje.
     
    44:58
    Slabý dostal nabito na modré čáře, jeho trvrdá rána se zastavila až o betony brankáře Ovčařiho.
     
    45:00
    Olomouc hraje v plném počtu.
     
    46:27
    Domácí Ferda byl v brankovišti až příliš důrazný a zcela vyřadil ze hry brankáře Ovčařiho, vylučovat se však nebude.
     
    47:14
    Olomouc po delší době nakoukla do útočného pásma, kde se však zatím nedostává ke střeleckým pokusům.
     
    47:50
    Střondala nyní vystihl nepřesnou rozehrávku Olomouce, ale než stačil vystřelit byl kohouty včas odzbrojen.
     
    49:15
    Brňanům se nyní nedaří příliš procházet do útočného pásma, jsme svědky hry nahoru dolů bez brankových příležitostí na obou stranách.
     
    50:22
    Nyní nahazoval kotouč na branku Jurnečka, puk se poté dostal na hůl Havláta, jenž z pravého kruhu trefuje tyč!
     
    50:44
    Vyloučení na obou stranách, za Kometu Tomáš Jurnečka, dvě minuty hákování. Za Olomouc vyloučen Dominik Cach, dvě minuty za držení protihráče plus desetiminutový osobní trest za nesportovní chování.
     
    51:51
    Hra ve čtyrech vyhovuje zatím víc Olomouc, která je více na kotouči.
     
    52:33
    Macuhovu střelu přizvedl Kučeřík, kotouč následně skončil v lapačce brankáře Dostála a vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    52:44
    Oba celky hrají v plném počtu.
     
    53:43
    Kometa se nyní vymanila z olomouckého sevření jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    53:52
    Zakázané uvolnění tentokrát na straně Olomouce.
     
    53:56
    Ihned po buly vypálil Střondala, kotouč byl sražen do ochranné sítě.
     
    54:15
    Střondala nyní zůstává otřesený ležet na ledové ploše.
     
    54:15
    Brněnský útočník se však za podpory svých spoluhráčů zvedá a s bolestivou grimasou míří na střídačku.
     
    55:02
    Zakázané uvolnění Komety.
     
    55:29
    Süss vyvezl kotouč do útočného pásma, kde však ztroskotal na organizované obraně Hanáků, ti se následně vydávají do protiútoku.
     
    55:51
    Krejčí II. si po buly najel do slibné střelecké pozice, odkud vyslal prudkou střelu zápěstím, proti tomuto slibnému pokusu vytasil Ovčaři svou lapačku.
     
    55:51
    Přesilová hra pro Kometu Brno, dvě minuty za držení pro hostujícího Beiera.
     
    56:25
    Olomouci se podařilo dostat kotouč alespoň do středního pásma.
     
    56:49
    Kohouti nyní posbírali cenné vteřinky držením kotouče ve vlastním pásmu.
     
    57:21
    Slabého střelu dokázal Ovčaři zkrotit ve své lapačce, následně rychle rozehrávl svým obráncům a Hanáci vyhazují.
     
    57:51
    Olomouc hraje v plném počtu.
     
    58:00
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:15
    Závěr utkání se vyhrocuje, vše začalo atakem Havláta na Podlahu, při němž hlavní rozhodčí okamžitě zdvihl pravici, jenže Havlátovi se okamžitě přijel mstít Kuba, jenž na domácího útočníka doslova skočil. Výsledkem jsou následující tresty: Havlát 5 + OK za úder do oblasti hlavy a krku, Kučeřík menší trest za hrubost a za Olomouc Kuba, dvě minuty hrubost.
     
    59:07
    Podlaha pálil od modré čáry, Dostál ukryl kotouč ve své rukavici.
     
    59:07
    Oddechový čas pro hosty.
     
    59:11
    Olomouc hraje v šesti.
     
    59:15
    Kometa právě vstřelila branku!
    Závěrečné power-play bleskově využívá PETR SLABÝ, jenž z vlastního obranného pásma trefil odkrytou klec Olomouce. Asistence: Vojtěch Střondala.
     
    59:40
    Kometa vyhazuje a v poklidu kontroluje závěr utkání.
     
    Konec zápasu.
     
    Moravské derby mezi Kometou a Olomoucí je minulostí. Ve třetí třetině byla hra znovu vyrovnaná a Kometa rozhodla o konečném výsledku až v závěrečné power-play, čímž dokázala navázat na úspěšnou šnůru domácích vítězství. Já se s vámi pro dnešek loučím a z Brna přeji příjemný zbytek úterního večera. (19:40:56)
    Marken.cz

    Jan Tajzler

    Branky a nahrávky: 24. Mlynář (Trnka, II), 32. Novák (Trnka), 60. Slabý (Střondala) – 12. Janečko (Macuh, Cach)


    HC Kometa Brno: Dostál (Holík) – Trnka, Slabý, Jurnečka, Krejčí P. II, Rafaj, Jeřábek, Kučeřík – Novák, Süss, Havlát, Svoboda, Hasoň, Střondala, Čejka, Matula, Mlynář, Ferda, Krejčí P. I, Kunc.
    HC Olomouc: Ovčaři (Matoušek) – Szturc, Rutar, Kuchař, Holiš, Smutný, Jelínek – Janků, Cach, Říčka, Palička, Podlaha, Beier, Macuh, Marek, Tomaník, Janečko, Pěcha, Skopal, Kuba.

    Rozhodčí: Čuňočka – Čelechovský, Musil.
    thejrc.org